2010-03-28 14 瀏覽
這裡的Blueberry Cheesecake和其他地方不同的是形狀。長方形的Cheesecake份量十足,軟硬適中,味道較creamy但唔漏,cake中間鋪滿了blueberries,使你每一口的cheesecake都嚐到果肉,想不到果肉的酸味中和了creamy的chesse,味道和口感的配合使你為這件cake加分。
保持水準
2010-03-27
保持水準
2010-02-15 13 瀏覽
o係雜誌度,見過阿So讚過銅鑼灣Das Gute提子直燒好食,適逢今日來到呢間Café Balencia,但賣既包,99%同Das Gute一模一樣,「肯定」係同一公司。$13一條提子直燒好唔抵,所以買左細既提子包,$6.5。好食既不在於包,好食在於它的提子乾,夠份量,又「新鮮」,粒粒脹卜卜,很「juicy」。對麵包無要求既老公,都讚,此包好勁提子味!杏仁曲奇牛角$10,牛角包cover一朕東西o係面,好新奇!可惜我諗新鮮出爐就好食,微微叮熱,曲奇層與牛角包,口感各有各,mix唔到。牛角酥亦不香。草莓朱古力牛油蛋糕$10,牛油唔夠,我只可俾一個「乾」字,乾爭爭,攪到ok的朱古力味部份,都失埋分。
$13一條提子直燒好唔抵,所以買左細既
。對麵包無要求既老公,都讚,此包好勁提子味
!
杏仁曲奇牛角$10,牛角包cover一朕東西o係面,好新奇
草莓朱古力牛油蛋糕$10,牛油唔夠,我只可俾一個「乾」字
,乾爭爭,攪到ok的朱古力味部份,都失埋分。
2010-02-11
早餐
2010-02-13 2 瀏覽
NEW! $9。4個。麻糬吉士冬甩:圓圓的球體,微軟糯感,由於是吉士餡,吃來頗膩,好像冬甩般,表面有少許砂糖,加上內餡,感覺有點過甜!皆因吉士凍左所以硬和實了。放入焗爐微暖的食法較好,吉士被焗後頓時變得軟滑聽聞有朱古力餡味,下次有機會試埋先
2010-02-13 5 瀏覽

聽聞有朱古力餡味,下次有機會試埋先
未焗時的吉士
焗一焗後的吉士很滑流
2010-02-10 4 瀏覽
太太又為我每天的早上操心了, 再一次多謝先. 是日她在旺角Shopping, 回去搭港鐵之時, 亦不忘買返個兩包仔俾我食. 而呢次係雞肉腸包 同 吞拿魚包.先食吞拿魚包, 吞拿魚肉醬都幾多下, 不過我就唔係幾喜歡個包. 原因是太硬了. 這個木棣皮的麵包, 內心空空的. 麵包基本上沒有肉, 只是煙韌無比的皮包著吞拿魚肉. 始終都是喜歡local麵包店的, 厚厚的一層麵包肉.另外的雞腸包就好食好多, 因為是傳統的麵包, 港式腸仔包咁既做法, 不過條腸不是純肉, 裡面夾有不同的豆呀, 最難啃就係有粒原隻胡椒. 果然是外國人先會喜歡既口味. 西式餐廳餅店, 要做港式既咸餐包點, 但標奇立異要用上西人才會喜歡的食材. 係就係特別, 但唔啱食嘛.

2010-01-17 2 瀏覽
$11。朱古力白棒:外形是米白色的棒狀,棒身非很軟熟的類型,有點像法包與方包間的質感;內裡有不少朱古力醬,回家後用焗爐稍烘熱,朱古力醬更如泉流,美味非常。其他的是麻糬系列$13。5個,因已介紹過了,所以並不再重覆講述之…

2010-01-01 9 瀏覽
蛋糕中文名叫芒果椰香慕思蛋糕,英文名叫Mango ALOHA Mousse Cake。根據字典…Aloha:1. int. (夏威夷人的招呼語)你好,歡迎;珍重,再見2. n. 愛昨日與2009說「再見」,「歡迎」2010。今早起床,向2010說「你好」,繼續對人生的一切「珍而重之」。那麼ALOHA蛋糕是個怎樣的蛋糕呢?直徑18cm共有4層,分別為椰汁慕思、芒果慕思、海綿蛋糕、脆脆餅底。芒果味不濃,但椰汁香味足夠。蛋糕不太甜,亦不太膩。整體味道偏淡。$160一個的ALOHA蛋糕,質素應該要更佳,味道應該要更好。你愛ALOHA蛋糕嗎?我較愛ALOHA的意思。
根據字典…
Aloha:
1. int. (夏威夷人的招呼語)你好,歡迎;珍重,再見
2. n. 愛

昨日與2009說「再見」,「歡迎」2010。
那麼ALOHA蛋糕是個怎樣的蛋糕呢?
直徑18cm
共有4層,分別為椰汁慕思、芒果慕思、海綿蛋糕、脆脆餅底。
芒果味不濃,但椰汁香味足夠。
蛋糕不太甜,亦不太膩。
整體味道偏淡。

你愛ALOHA蛋糕嗎?
我較愛ALOHA的意思。
Mango ALOHA Mousse Cake
蛋糕的結構
慶祝紀念
除夕
2009-12-09 7 瀏覽
價錢與食物質數相等?HSBC 有半價優惠...便來到訪一食之下有點像UCC 那裡西餐廳....當然食物路線很不同...湯很罐頭....包是沒想到不夠軟身.....意大利飯完全不是那回事.....大家要嚐西餐的感覺可到一試....如不介意環境....我相信另一快餐店同一價格可食得好些...
價錢與食物質數相等?

HSBC 有半價優惠...便來到訪

湯很罐頭....
包是沒想到不夠軟身.....

如不介意環境....我相信另一快餐店同一價格可食得好些..
2008-11-19
2009-10-02 3 瀏覽
麻糬波波又有新味丫,之前係沙田、大埔分店就食過另一新口味~藍莓;今日行經呢度無意中發現有呢個新味~紅豆$13。5個。麻糬波波:''紅豆麻糬星星'':個樣就幾得意,星星形咁,但就沒有所謂的紅豆味,更不用說會否吃到紅豆粒喇

無料到
2009-09-10 4 瀏覽
After the movie, we went to here for food. The afternoon tea set for two is ! The platter contains sandwich, black pepper sausages, spring rolls, chicken terriyaki sticks, seafood balls, a piece of american cheese cake (not shown here, costs $20 for take away), and two beverages. After applying the 10% service charges, it was HK$94 only. Absolutely a good deal. Except the dinning area is crowd and noisy, as well as the sandwich dried out a little, I have no complaint for such affordable af

Except the dinning area is crowd and noisy, as well as the sandwich dried out a little, I have no complaint for such affordable afternoon tea sets.

Not a bad experience, indeed.
Afternoon Tea Set for Two
2009-07-17 11 瀏覽
=A1 bakery$13。5個:迷你牛角酥:牛角酥表面微甜,或許由於擺放時間關係,不夠脆而酥化情度也欠佳。(個人認為Panash的較鬆化酥脆,而且味道也較佳)$9。脆皮花蝴蝶:外貌如同其名般的美,其實就是巨大版的蝴蝶酥,蝴蝶酥一端沾上朱古力醬,另一端則沾上砂糖;而口感方面,果然極(脆)!!!<朱古力醬略少,若兩端都有朱古力醬便好了>
=A1 bakery

脆皮花蝴蝶
2009-03-30 4 瀏覽
今晚要聽講座, 見麵包幾吸引, 於是買左兩個試下先 德國 Tuna 魚包 $8.5 : 麵面佈滿粒粒種子, 皮是硬硬的很似樣, 而tuna魚亦多, 味道整體也對板 解奶木頭包 $7 (特價) : 香牛油和鮮奶味,很重手, 真是十分飽肚  花多眼亂, 下次要試muffin 同埋硬包
今晚要聽講座, 見麵包幾吸引, 於是買左兩個試下先

花多眼亂, 下次要試muffin 同埋硬包
2009-03-27
$15.5 (早餐)
2009-03-27
一間同屬A1公司的麵包店新野!$10。黃豆麻糬:包身上有些黃色的粉末,或許就是黃豆粉吧,但其實食晒成個包都吃不出黃豆味,裡面相間著一些奶白色的麻糬,可惜煙un口感實在欠奉喎!!此分店的麻糬波波口味。長期的只有芝麻和煙肉味而其他:朱古力、芝士、咖哩、菠菜味道則沒有店員說3時會有朱古力味道返貨,可是最終還是沒有,專登上去幾輪也遇不到,這是否沒緣?
一間同屬A1公司的麵包店
新野!

此分店的麻糬波波口味。長期的只有芝麻和煙肉味
而其他:朱古力、芝士、咖哩、菠菜味道則沒有
2009-02-02 1 瀏覽
英式鬆餅($6.50) ~ 由於新年期間過份放縱左自己食野 , 明明諗住今晚係唔食晚餐架啦 , 點知做完facial之後真係覺得好肚餓到頂唔順 , 咁岩行過呢間高級麵包店就忍唔住入去買左一個睇落去似冇咁致肥既英式鬆餅黎食 , 份量細細地又唔會太乾身 , 如果係當早餐食會略微唔夠厚實填飽個肚 , 但係宜家我只係想係夜晚搵d野頂一下肚 , 所以牛油味道近乎零既鬆餅亦都好快就比我吃哂 , 下次時間早d既話我一定唔會再揀呢個鬆餅 , 因為實在係淡而無味又唔抵食 , 成9點先食野落肚 , 仲邊有可能唔肥丫 , 其實都係自欺欺人ja , 可惜我始終敵唔過肚餓感覺。

2009-01-24 6 瀏覽
08-12-20Set Lunch羅宋湯餐包煙肉白菌雞蛋白汁意粉餐茶因為突然恨食意粉,得一個人又趕時間,就嚟咗呢度餐包係普通麥片包,其實係咪可以比啲特別嘅包呢,例如阿麻子\小法包等..比客人揀,點解?因佢整包出名嘛個意粉即係Carbonara, 但係冇味嘅, 冇白汁味, 冇芝士味, 冇旦味,連煙肉都冇味,想點呀?個汁水汪汪,應該係要煮到個汁剛剛掛住個意粉先好食,不過都冇用,個汁都冇味,點整都係冇用,而且價錢又唔平,都係買佢啲包算罷喇合共$51
08-12-20
Set Lunch
羅宋湯
餐包
煙肉白菌雞蛋白汁意粉
餐茶

因為突然恨食意粉,得一個人又趕時間,就嚟咗呢度

合共$51
餐湯、餐飽