2016-09-09 109 瀏覽
車媽媽不算是愛花之人(還是愛食多一點),但遇上精緻華麗的東西還是會歡喜的,再粗魯亦是女人仔啊~這天斯文靚女的Queenie約我到Cafe Bauhinia high tea,兩位清閒太太便有機會聚頭了。Cafe內在環境清麗優雅,一踏進去就給周遭嘅裝飾襯托得我人也精緻了不少。今日就跟Queenie來到品嚐 一個{夏日夢之田園下午茶}$468+10%(for two)。配有兩款精選特飲可選,左係{夕陽無限好}係芒果西瓜冰,而右面那杯係{紙醉迷人藍蝶花}。藍蝶花係我近來最喜歡嘅飲品,基本上花香唔算太出眾,但顏色就十分十分艷麗,我相信大家都應該知道車媽媽最愛嘅係紫色所以呢杯一定係我選的了。下午茶盒內有不少可愛嘅陶瓷裝飾物,看見亦都十分開懷,這樣吃也吃得舒心。負責人叫我哋一定要試咗呢個叫做{忘不了}的青檸雪葩,雪葩質感滑溜味道清香,正好為我們 refresh一吓味蕾。吃罷清香嘅青檸雪葩後便開始吃鹹點,先吃嘅係{大滿足}用上挪威嘅煙三文魚同埋忌廉芝士,仲有清新嘅青瓜夾在牛角包中,味道質感都配合得剛剛好,而且牛角包頗鬆脆呢^_^之後便吃那杯{至尊巨蝦}蝦肉超鮮甜爽脆配上我大愛嘅泰式生蝦醬汁,我表示超

之後便吃那杯{至尊巨蝦}蝦肉超鮮甜爽脆配上我大愛嘅泰式生蝦醬汁,我表示超級滿意喔!
而呢一個{知心戀人}外型極似呢麥樂雞,原來入面係芝士通心粉來的,食落鹹鹹香香配埋他他醬又幾鬼好味喎!
最後一款鹹點係{二重奏}用上意大利巴馬火腿配青瓜,火腿味道偏鹹,可幸有青瓜片救亡,吃下還算可以的。
甜點當中我最喜歡這個{甜甜蜜蜜}面層係熱熔嘅棉花糖,底下配襯埋香蕉花生醬朱古力,成件事都甜美可人得很。
而這杯{甜絲絲}係朱古力忌廉香蕉杯,那朱古力醬極似我哋細個食一小盒的榛子朱古力醬,加上有朱古力嘅好朋友香蕉,整體味道都很不錯呀。
這個{回味無窮}係芒果藍莓忌廉甜撻,有點可惜嘅係撻底已經淋了
!還幸的是芒果同藍莓都很新鮮。
呢一杯叫{初戀}係士多啤梨牛奶布甸,士多啤梨醬香甜不假,牛奶布甸亦都香滑迷人。這個味道很不俗呀*^O^*
最後呢杯係{畫出彩虹}用上新鮮七彩繽紛嘅水果,當中的哈密瓜球十分香甜好吃,作為下午茶最清新嘅完結挺合適。
咪以為食完下午茶就要急急腳走呀!只要簡單跟住呢五個步驟,就可以免費做一條{幸福小水晶球頸鏈}㗎啦!
Cafe職員會教導你如何做好這個水晶球頸鏈,其實好容易做㗎咋,仲可以作為一個好好嘅紀念,比起只食一個下午茶來得更有意思^_^
Haha車車表示要剪腳扳底毛了^0^

2016-08-09
2016-09-09 105 瀏覽
1/7 係香港回歸紀念日,洋紫荊係香港既區花,所以1/7同洋紫荊真係別具意義。今年1/7,正直夏日炎熱既星期日,最好緊係訓到一兩點然後出去嘆番個high tea。今日剛好嚟到上環一間cafe - 洋紫荊。一入去已經見到好多花,再加埋淺色同簡潔既裝修,令到我覺得好舒服,岩晒星期日想relax既我。整間店都充滿着花花擺設同裝飾,另設有Floral Jamming可以參加。老闆娘先比我地每人一杯薄荷葉水,咁熱既天氣飲,透心涼。初夏之花果園下午茶$468 for two +10% charge(每人選一杯飲品)Rosina Tea 用左元朗的玫瑰花,一盤的呈上,花朵慢慢係水中盛放,非常雅致。另外配有蜜糖可隨意添加,先嚐一口花茶,口腔充滿淡淡的玫瑰花香氣,喝著喝著,令人好relax。Blue Butterfly Pea of summer drinks為配合初夏呢個tea set,選擇左呢杯藍蝶花飲品,乳白及冰藍色帶給人透心涼的感覺,原來係牛奶同雲呢拿的味道。Tea set用一個白色盒子盛載着,黑白間條文以及水晶手抽,優雅得來帶點型格,好吸引女士既安排,未食先瘋狂拍照。上層係甜點,拉開抽屜,下面

今日剛好嚟到上環一間cafe - 洋紫荊。

老闆娘先比我地每人一杯薄荷葉水,咁熱既天氣飲,透心涼。

初夏之花果園下午茶
上層係甜點,拉開抽屜,下面仲有一層鹹點。
S'MORE love
S'MORE love (Banana peanut butter chocolate S'MORE)

店員建議我們先食呢個甜點,因為綿花糖新鮮焗好,拎起麥餅沾上熱溶既綿花糖,入口充滿朱古力、香蕉以及花生醬味,溫暖而且黏黏的。因為加入了鬆化既麥餅去緩和甜度,令甜度剛剛好。
Magic burger
Magic burger (Abalone mini burger)

唔係一般既漢堡包,漢堡包中間用左罐頭鮑魚做餡。麵包面頭既兩片橄欖,令到漢堡包整個造型變得可愛。鮑魚不會太韌,夾着麵包也能輕易咬開,味道不錯。
Crab's lover
Crab's lover ( Crab meat with cucumber chicken pate tart)

雞茸撻上放滿蟹肉,咬下脆脆既外層,蟹肉夠多而且鮮甜,配上青瓜同雞茸感覺亦好清新。
Thinking of you
Thinking of you (Cherry tomato with Mozzarella cheese string)

車厘茄配水牛芝士,下面仲有一塊心形麥包。水牛芝士很creamy,唯麥包有點乾身。
Spicy Girls
Spicy Girls (Black pepper cheese cakes)

黑椒芝士蝴蝶酥真的帶有黑椒味,而黑椒味比芝士味強烈,想不到蝴蝶酥都可以當作鹹點。
May Love
May Love (Mango Cupcakes)

好精緻既cupcake,先吃上層既忌廉,帶有微微芒果味而且好滑溜,下層是濕潤既海綿蛋糕。
Romantic
Romantic (mix Macaroons)

四種口味既馬卡龍,有杏仁、開心果、焦糖及檸檬味,外層鬆化而且甜度適中。
Sweet heart
Sweet heart (Butterfly cakes)

甜甜既蝴蝶酥,咬入口鬆脆無比。
Sweet heart
More health (Chia seeds mango pudding)

每啖芒果布甸都食到粒粒既李亞子, 感覺健康,可惜布甸有點杰身,芒果味不夠濃郁。
More health
Mood for love (Pink peppercorns with fruit mango cheese in chocolate shell)

朱古力底既鮮果撻,與芒果芝士味好匹配。粉紅胡椒唔會好辣,口感好特別。
Thank you 100! (感謝禮物100份 紅色永恆玫瑰2盒)

今日雖然唔係咩特別日子,不過我相信係女仔有花收都會好開心。不過,女仔又怕見到花枯萎,所以呢個tea set送既花係保鮮花,可保存兩年。令到我無心插柳之下都有花送。原來今日又食又拎,可以順便哄埋對面果個。

睇得出呢度由佈置到食物都落左好多心思。
而且老闆又係一個大好人,佢地會將當日收益既百分之十捐比母親的抉擇,真係好有意義。

今日1/7回歸日之下可以嚟到洋紫荊,既係巧合,又夠晒特別。
2016-07-01
Crab's lover
Thinking of you
Spicy Girls
Romantic
More health
2016-09-02 68 瀏覽
上星期六同朋友去大舞台睇酒席睇完走果時見到後面街有間食tea既小店於是入左黎食佢個tea set賣相好靚其中個《甜甜蜜蜜》小妹好鍾意食雖然係好甜,但將餅蘸埋香蕉花生醬朱古力棉花糖一齊食,好好味佢個《知心戀人》都好特別用通粉同芝士製到好似薯餅咁食落軟身,感覺唔熱氣而且唔會有油膩感而個《至尊巨蝦》配泰式醬依個配搭唔錯好少食tea set地方可以食到飲品小妹同朋友都係點左相中果兩杯因為實在太吸睛左:藍蝶花青檸特飲右:芒果西瓜冰整體間店地方雖然唔大,感覺似花店好似置身係一個秘密花園之中
上星期六同朋友去大舞台睇酒席

睇完走果時見到後面街有間食tea既小店

於是入左黎食

佢個tea set賣相好靚
其中個《甜甜蜜蜜》小妹好鍾意食

雖然係好甜,但將餅蘸埋香蕉花生醬朱古力棉花糖一齊食,好好味
佢個《知心戀人》都好特別

用通粉同芝士製到好似薯餅咁

食落軟身,感覺唔熱氣

而且唔會有油膩感
而個《至尊巨蝦》配泰式醬依個配搭唔錯

好少食tea set地方可以食到

飲品小妹同朋友都係點左相中果兩杯

因為實在太吸睛
左:藍蝶花青檸特飲

右:芒果西瓜冰

整體間店地方雖然唔大,感覺似花店

好似置身係一個秘密花園之中
2016-08-27
下午茶
早前同 Mr.K來此參加 Floral Jamming,Kawai 極為喜歡這裡悠閒的氣氛,吃吃玩玩又過了半天,這天朋友說要我為我慶生,想也不想就來到此,因朋友都是愛花之人,來花店吃Tea不是理所當然嗎?兩位女生看著餐牌,最後決定要二人份的「夏日夢の田園下午茶」($468/2人,需加一),貪其款多又精緻,加上新Tea Set 充滿了水果元素,多吃了也只是纖維吧。先送來的是兩款特飲朋友選了左邊的夕陽之歌,兩層沙冰包括了芒果汁及西瓜汁,遠看就如落霞一般,店員建議先搖勻才喝,所以用密封形的即棄膠杯,但朋友不理沒有搖勻就喝了,哈哈!在沒拌勻的情況下,是天然的果味,夏天喝沒太大負擔就是。右邊的是紫醉迷人藍碟花,近年擁有美麗顏色的藍碟花茶正在火熱,除了美麗的外表也有明目減壓的功效,味道方面是淡淡的有點花香,加上Soda Water 及青檸,感覺挺消暑。等了十分鐘左右,就見到我們的Tea Set,同上次一樣都是放在兩層抽屜中,舖上綠色的底紙,感覺如像在田園野餐。仲夏夢之田園下午茶,包括4咸點6甜點。先吃四款咸點,<大滿足>是煙三文魚牛角包,牛角包酥脆有麥香,一入門口已聞到出爐麵包香味

先送來的是兩款特飲

等了十分鐘左右,就見到我們的Tea Set,

仲夏夢之田園下午茶,包括4咸點6甜點。
先吃四款咸點,

<大滿足>是煙三文魚牛角包,牛角包酥脆有麥香,一入門口已聞到出爐麵包香味,配合爽口青瓜及煙三文魚,味道挺不錯,比想像中飽肚。小杯中的大蝦夠彈牙,泰式醬汁少少酸開胃又不會太Heavy,ParmaHam包著青瓜片的二重奏,一如其名有咸香及清爽二重口感。
「夏日夢の田園下午茶」
最吊詭的是名為<知心戀人>的芝心脆,乍看以為是麥樂雞,原來是通粉芝心角,咬下會見到入面有粒粒通心粉,不過因為久放了裡面的通粉口感乾了一點,不愛吃芝士的Kawai 覺得挺膩,不過配合帶酸的他他醬中和了太乾的感覺。
知心戀人 芝心脆
甜點共有六款,放在下格抽屜中,水果繽紛的色彩盡入眼內。
甜品
Cafe Bauhinia 的Tea Set 必備的Smore <甜甜蜜蜜> 香蕉花生醬朱古力棉花糖

呢度曾經提供任食Smore,我自己都有幾個朋友來過,自始所有Teaset都加入了這個元素,

剛焗起的棉花糖脹卜卜,配著低糖夾餅非常搭配,下面有焗到半融朱古力,花生醬和香蕉。

每一口都是邪惡!
「夏日夢の田園下午茶」
另外一個建議要先品嚐的青檸雪葩,因為易於融化,適合清清味蕾再進入甜點的環節,

七彩繽紛水果杯是店家每早用新鮮水果預備的,新鮮夠健康。

<初戀 > 士多啤梨牛奶布甸,我唔食奶凍,朋友說布甸都夠香滑而士多啤梨醬不會太甜;

而最後的<回味無窮> 芒果莓忌廉甜撻,個人覺得普普通通未見特別。
甜品
不要看輕每件少少的份量,其實食到呢度我們已有點飽,仲有<甜思思>朱古力忌廉香蕉杯,

大堆頭的忌廉加上朱古力醬,看上甚為甜膩,店家用上新鮮香蕉甜味自然,比相像中不膩。
而家首500名惠顧「夏日夢の田園下午茶」的朋友,只需把食物相片上載至指定社交平台,加上指定的Harshtag 及分享給三位朋友,就可以做一條幸福小水晶球的項鍊啦

可以根據自己的喜好設計,感覺都幾文青款的!有得食有得玩又可以有實際用途,吸睛度大增!
2016-07-31
慶祝紀念
生日
2016-08-31 369 瀏覽
周末要善待自己,連續兩天下午茶,今天特意來到這個祕密花園,為了屨行朝花夕酒的生活,晚上尚有美酒海鮮聚呢!新街市街位於西港城後面,是一條寧靜的倔頭巷,若非朋友介紹,未必會找到來,但這一條街,卻有兩家供應下午茶的店,今日我試這一家。門前兩棵巨型花樹,如婚禮場地用的,左右兩旁亦有綠葉盆栽,與附近的石屎路相比,真的如別類,成功吸引客人尋幽。甫進店內如花店,原來是個 flower jamming 的教室,相信供應下午茶餐的原意是招呼學徙。除了茶餐,亦有輕便午餐。食物圖片皆掛在牆上,包括我們正要享用的茶餐,色彩斑斕,美侖美奐!茶餐包括兩杯特飲,二人當然各取一款。芒果西瓜冰取了一個 "夕陽無限好" 的名字,不知道用意何在,因為下一句通常是 "只是近黃昏"!芒果及西瓜汁刻意未攪拌便逞上,見艷麗夏日色彩心情亦大好,但放在普通的膠杯上身價大打折扣!味道方面大家估得到,就是酸甜芒果西瓜的混合,沒有理由不討好,冰塊份量恰當,未有過冰或不夠涼快。藍螺花青檸特飲取名紫醉迷人藍螺花,這一杯的造型可喜得多,浪漫的迷人、薰衣草的紫色,見到已經減了壓,但味道一般,青檸水而已。等待了五六分鐘左右,下午茶送上,外型如圖,鹹點

除了茶餐,亦有輕便午餐。
兩杯特飲
茶餐包括兩杯特飲,二人當然各取一款。

藍螺花青檸特飲
藍螺花青檸特飲
等待了五六分鐘左右,下午茶送上,外型如圖,鹹點在上層,有小天使及兔子作裝飾,下層是甜點,皆以仿草皮作墊底,有戶外野餐之感。
其實所有茶點皆配有特別名字,一面吃一面聯想一下,方是品嚐。

甜甜蜜蜜 是香蕉花生醬朱古力棉花糖
香蕉花生醬朱古力棉花糖
見圖片上有它的照片便知道是招牌菜式,確是有些創意。
香蕉花生醬朱古力棉花糖
三粒棉花糖半溶懶懶泡在香蕉花生醬的浴池內,配數片麥餅,吃法是以餅醮著黏稠軟棉的果漿吃,果然甜蜜,三種甜美層次的配合,富新鮮感,效果不俗。

至尊大蝦 大蝦配泰式醬
至尊大蝦
紅色的泰式醬果然有些辣度,彌補雪藏大蝦味道之不足,口感爽辣醒胃。

大滿足 挪威三文魚青瓜芝士牛角包
挪威三文魚青瓜芝士牛角包
見牛角包藏有芝麻粒印象良好,但已涼不香脆,幸包身依然鬆軟;三文魚可以,但我不喜歡配上霸氣的青瓜,整體有爽口但無滋味感,實難大滿足。

知心戀心 香濃芝士通心粉配他他醬
香濃芝士通心粉配他他醬
芝士通粉給我的印象是西方媽媽忙碌中匆忙做給小朋友的食品,做法簡單,容易討好小孩,但並不怎様好吃。

這個改良版本,是個炸物,通心粉及芝士為餡,新鮮炸起,皮香脆,餡料本身非出色,難言好吃,但可吃,媽媽的水準。

二重奏 意大利巴馬火腿青瓜串
大利巴馬火腿青瓜串
普通貨式,不過不失。
芒果藍梅忌廉橽
接下來是下層的甜點,以甜絲絲、畫出彩虹、忘不了、初戀、回味無窮來代表朱古力忌廉香蕉杯、水果杯、士多啤梨牛奶布甸、青檸雪葩及芒果藍梅忌廉橽,看來只是隨便聯系一下,找不到深思之處,食物質素如是,有些心思但未到位,反正甜點容易討好,出不了問題。

總括來說,食品水準有進步空間,現在只有家庭式水準的感覺,心思下了不少,尚欠專業;但花園氣氛,漂亮擺設,來坐一會兒無礙。
2016-08-21
2016-08-26 579 瀏覽
聽聞上環有隠世的秘密花園,我跟閨蜜相約去窺探究竟。Café Bauhinia位於西港城旁的內街小巷,落地大玻璃門前放了兩棵巨型的綠色植物,仲夏感覺洋溢。推開大門,迎來一遍色彩絢爛的花群,玫瑰、向日葵、繡球花等,陣陣花香撲鼻。很喜歡櫃上的小擺設,玻璃瓶玫瑰花尤其浪漫、美豔,被花朵包圍下用餐,心情也特別愉快。我們安坐於玻璃窗前,枱上放了鮮黃的向日葵,十分奪目、雅致。經店員推介,我們點選了<夏日夢之田園下午茶>。看見餐牌上的寶盒型的甜點,已經超級期待了! 等了大概10分鐘,兩杯特飲來到。藍蝶花青檸特飲是醉人的淺紫色,本在想藍蝶花是什麼味道,但可能青檸的味道比較強,花的味道不太突出。但充滿炭酸泡泡的等飲,也是很消署解渴。我比較喜歡芒果西瓜冰,芒果香甜,西瓜清爽,2者合二為一,非常新津、美味。芒果和西瓜仍是半溶狀態,Smoothie口感怡人!當琳琅滿目的寶盒放在枱上時,我們第一時間是拍照,我想女孩子也會被這些美麗的甜品所迷倒。很欣賞寶盒當中貼合主題的小裝飾,慵懶的小豬仔、可愛的小天使及綠油油的草地,充滿園野氣息,都讓我們視覺在吃冰淇淋。我們拍照後,已經急不及待開動了!上層放著咸點
藍蝶花青檸特飲
夏日夢之田園下午茶
當琳琅滿目的寶盒放在枱上時,我們第一時間是拍照,我想女孩子也會被這些美麗的甜品所迷倒。很欣賞寶盒當中貼合主題的小裝飾,慵懶的小豬仔、可愛的小天使及綠油油的草地,充滿園野氣息,都讓我們視覺在吃冰淇淋。我們拍照後,已經急不及待開動了!上層放著咸點,而下層放了夏日風情的甜點。我們先吃比較飽肚的咸點,再慢慢享受精美的甜點。
煙三文魚芝士青瓜牛角包
三文魚牛角包是我最喜愛的咸點,牛角包重牛油味,非常酥脆可口,配合鮮味的三文魚塊及爽口青瓜,滋味豐富,真想一個人食哂2件。
大蝦配泰式醬
泰式辣醬很衝擊味蕾,辣中帶酸,夾合彈牙大蝦和車厘茄,意想不到的清新。
香濃芝士通心粉角配他他醬
芝士通心粉角的外表像麥樂雞,但吃入口没有想像中脆口,咬到中央有完整的通心粉,芝士味香濃,沾上他他醬,滋味十足。

巴馬火腿配青瓜串
巴馬火腿青瓜卷中的青瓜翠嫰多汁,咸咸的火腿配新鮮青瓜,是最襯的組合。
青檸雪葩
青檸雪葩很冰涼清爽,雪葩甜度適中,在吃完所有咸點後,再吃吃雪葩,清清味蕾,再預備吃精美的甜點了。

朱古力忌廉香蕉杯
朱古力香蕉杯的感覺很像香蕉船,朱古力混合忌廉及榛子醬,Creamy濃甜,香蕉切成薄薄一片片,沾上邪惡的朱古力,吃到舔舔脷。
香蕉花生醬朱古力棉花糖
朱古力棉花糖焗至隆起,像白雲般富空氣感,餅干是用來點配棉花糖吃用。棉花糖非常煙韌,有長長的拉絲,棉花糖底填滿香蕉蓉和花生醬粒粒,十分濃甜、清香,餅干跟棉花糖糾纏在一起,餅碎會散到四處也是,雖然狼狽,真的又邪惡又好玩,是我其中一款最愛的甜點。
七彩繽紛水果杯
七彩繽紛水果杯
水果杯有蜜瓜、哈蜜瓜和西瓜粒粒,水果也清甜多汁,但如果七彩杯加入一球雪糕,成為七彩雪糕杯,相信會更精彩。
芒果藍莓忌廉甜撻+士多啤梨牛奶布甸
芒果藍莓忌廉甜撻
甜撻外型美麗,芒果像花瓣般包裹著藍莓,一啖咬下去,撻皮很酥脆可口。吃到中心,甜甜酸酸的乳酪忌廉混合了鮮甜的藍莓,滋味誘人!

士多啤梨牛奶布甸
牛奶布甸為今餐劃上完美的句號,牛奶布甸滑溜、奶味濃郁,倒入甜甜酸酸的士多啤梨果醬,剛好中和了牛奶的重甜感,十分美味。
夏日夢之田園下午茶
在Café Bauhinia過了一個悠哉悠哉的下午,餐廳的鮮花盛放的環境,女孩子又可以影靚相,的確是一個不錯的Gimmick。食畢後才發現,餐廳有小水晶頸飾的手作DIY,只要享用田園下午茶再分享社交網站就可以免費玩,可惜我跟友人已經要趕住走,唯有下次再來吧。
芒果藍莓忌廉甜撻+士多啤梨牛奶布甸
2016-08-08 581 瀏覽
契妹週五返港,週六早上睇完奧運開幕典禮,即約同小肥契哥再度光臨花花世界「Café Bauhinia」輕用午膳,順便交收禮物。 正當城內大多市民都忙於捕捉精靈,「洋紫荊園」亦帶來一眾仙子客串,為莊園點綴一番 。園子不時都有插花班,故四周除咗有小仙子之外,架上及花瓶內o既鮮花亦早已換上新裝 。上次訪園時,契妹棄選精美o既「神秘初夏的花果園之旅下午茶」,而揀咗食三文治,今次原意其實係想補試返,點知黎到先知套餐經已變為「夏日夢の田園下午茶」。有新套餐登場,兩口子當然樂意一嚐 。跟餐各人可選特飲一杯,契妹要咗杯芒果西瓜冰「夕陽無限好」,細佬就要咗杯「紫最迷人藍蝶花」。「紫最迷人藍蝶花」外觀同紫仙子一樣動人。有汽凍飲雖呈紫藍色,但飲落就好青綠色,皆因其主材為青檸;飲品清涼、消暑、又開胃,勁配合個「夏日夢の田園」主題。兩人份量o既「夏日夢の田園下午茶」套餐每客$468,另收加一服務費。套餐色彩繽紛o既木盒兩格同以人造草皮墊底,田園氣息濃厚,真係好有野餐feel 。友善好客o既老闆娘親自呈上套餐並為其作出介紹,更千叮萬囑二人要盡快食個朱古力醬棉花糖「甜甜蜜蜜」同青檸雪葩「忘不了」,因兩者均
有新套餐登場,兩口子當然樂意一嚐
夕陽無限好及紫最迷人藍蝶花
紫最迷人藍蝶花」外觀同紫仙子一樣動人。有汽凍飲雖呈紫藍色,但飲落就好青綠色,皆因其主材為青檸飲品清涼、消暑、又開胃,勁配合個「夏日夢の田園」主題。
紫最迷人藍蝶花
夏日夢の田園下午茶
友善好客o既老闆娘親自呈上套餐並為其作出介紹,更千叮萬囑二人要盡快食個朱古力醬棉花糖「甜甜蜜蜜」青檸雪葩忘不了」,因兩者均會溶解及變形。
夏日夢の田園下午茶
輕輕燒至半溶o既棉花糖柔潤輕盈,朱古力醬棉花糖o既甜絲絲半黏於口中,果真夠哂「甜甜蜜蜜
朱古力醬棉花糖「甜甜蜜蜜」
青檸雪葩冰涼酸甜,無論係溫度定味道都帶點刺激性,成功喚醒剛起牀o既味蕾,唔怪得知會被形容為「忘不了」。
青檸雪葩「忘不了」
咸點先由「二重奏」o既意大利巴馬火腿配青瓜串食起。火腿薄片o既咸香滲透入爽脆o既青瓜件上,其實好清新,不過契妹講得好啱,如果將青瓜換成當做o既哈蜜瓜
,相信效果會更為清甜可口。
意大利巴馬火腿配青瓜串「二重奏」
心形竹籤下o既挪威煙三文魚忌廉芝士牛角包「大滿足」外脆內軟,鬆化香濃。
挪威煙三文魚忌廉芝士牛角包「大滿足」
陪伴仙子喺上格一角o既大蝦配泰式醬「至尊巨蝦」清脆爽厚,香辣醒神
大蝦配泰式醬「至尊巨蝦」
三角形o既炸物並非炸雞或炸魚,而係香濃芝士通心粉角配他他醬造成o既「知心戀人」。金黃色o既炸芝士通粉外皮香脆乾身,通粉都好煙韌,可惜我地遲咗食,個芝士餡心因凍咗而變硬,所以食落有少少乾,點返個他他醬雖可增添返少少濕潤,不過建議大家最好都係襯熱食。
香濃芝士通心粉角配他他醬「知心戀人」
攻完上格,就輪到下層o既甜品。契妹教路,應從最原汁原味o既七彩繽紛生果杯作序,由砌成小花朵o既西瓜粒哈蜜瓜粒最純樸o既清甜帶領接著o既甜點「畫出彩虹
七彩繽紛生果杯「畫出彩虹」
小肥因受到皮膚敏感困擾,未能一試芒果藍莓忌廉甜撻「回味無窮」。
芒果藍莓忌廉甜撻「回味無窮」
嘻嘻,契妹就將整個朱古力香蕉忌廉杯拱手相讓,以作補償,實在係「甜思思」。杯底一層厚厚o既朱古力醬很是甜濃,淨食真係有啲過份,但當夾埋頂面o既香蕉塊忌廉一齊食就剛好中和返,食落冇咁溜
朱古力香蕉忌廉杯「甜思思」
壓軸選以士多啤梨牛奶布甸作結。牛奶布甸幼滑o既質感及濃郁o既奶香極度純美,士多啤梨o既濃甜當真猶如「初戀」般甜蜜
,正好為炎炎夏日帶來夢幻色彩。
士多啤梨牛奶布甸「初戀」
記得首訪「Café Bauhinia」時,其花花世界已喺腦海中留行深刻o既印象,真係冇諗到個多月後重臨,除咗全程由老闆娘親自招呼,居然會巧遇小仙子作客,下午茶套餐亦由初夏o既「神秘初夏的花果園之旅下午茶」演變成「夏日夢の田園下午茶」。下午茶套餐不但顏色鮮美吸引,多采多姿o既點心又靚又好味,直令酷熱o既夏天清爽得多。
2016-08-06
夕陽無限好及紫最迷人藍蝶花
紫最迷人藍蝶花
夏日夢の田園下午茶
朱古力醬棉花糖「甜甜蜜蜜」
青檸雪葩「忘不了」
意大利巴馬火腿配青瓜串「二重奏」
挪威煙三文魚忌廉芝士牛角包「大滿足」
大蝦配泰式醬「至尊巨蝦」
七彩繽紛生果杯「畫出彩虹」
朱古力香蕉忌廉杯「甜思思」
士多啤梨牛奶布甸「初戀」
2016-08-07 86 瀏覽
女孩子當然周不時要去食個afternoon tea,傾下心事開心下。今次呢度既下午茶好夢幻,本身café已經比好靚既花佈滿,再推出呢個兩層花園夏日主題下午茶,同三五知己嘆完仲可以影相。上一層有芝士通粉,外貌似薯餅,有他他醬可以點黎食,芝士控一定好興奮啦;仲有nutella加花生粒粒既棉花糖碗餅乾,棉花糖拉到好高,好甜好滋味;咸點黎講有牛角包青瓜煙三文魚,同parma ham搞瓜,加左青瓜令到好refreshing,中和返三文魚同parma ham既咸;泰式大蝦,入邊有泰式既醬汁,好令人驚喜。而下一層就有西瓜同哈蜜瓜,香蕉朱古力Nutella雪糕,鮮果撻同strawberry jam pudding同雪芭,岩哂大熱天時吃一口凍甜點。而呢個下午茶仲有小白兔同精靈的裝飾,十分可愛。兩杯飲品凍飲搞檸帶酸,食完甜野呷一口refresh口腔;而另一杯blueberry honey hot tea 就解渴。最後仲影左半個鐘相先捨得走呀。
而呢個下午茶仲有小白兔同精靈的裝飾,十分可愛。
於上環新街市街的盡頭,開著了這一間遍佈花蹤及花香的小cafe....老友多洛菲小姐十分喜歡這裡的環境,不斷地拿著手機拍啊拍,謀殺了記憶咭不少的空間。對於花反而沒有太大反應的我,最能吸引我的,當然是眼前的這主角 ---- 夏日夢之田園下午茶....看到這色彩繽紛的下午茶套餐的賣相,小姐更是大呼小叫不斷從多角度去繼續謀殺記憶咭空間....而我呢,第一時間也被它精緻多彩的造型吸引著,過了一刻定過神後,就將焦點放回在一眾鹹甜點身上....親切的老闆娘大力推介其中的<知心戀人>以及<甜甜蜜蜜>。前者驟眼睇落色水有點像麥記的麥樂雞但食將下去發覺原來是一道炸芝士通心粉角。芝味蠻香濃而又外皮脆脆的,醮多一點味帶酸咪咪的他他醬,吃多一件也不會覺得太膩口....自己反而對<甜甜蜜蜜>沒有太大的驚喜 ---- 基本上以花生醬加上朱古力漿及棉花糖弄成的醮醬味道上是絕不會令人失望且是可預料得到的。拿起小麥餅不斷地往醬裡沾,縱然感到極有罪惡感 (絕對肥死人)但仍是禁不住將手頭的醬及餅全掃掉....首先主打專攻鹹點通常是小弟吃afternoon set的策略。這個下午

首先主打專攻鹹點通常是小弟吃afternoon set的策略。這個下午茶set內包含的鹹食大都很有水準,特別是那<二重奏>內的巴馬火腿的豐腴油潤度絕對令人喜出望外;另外爽甜結實的大蝦醮上既甜又辛辣的泰式辣醬也很容易刺激到味蕾確是醒胃之作;舖上了不少黑麥籽的牛角包雖應似屬來貨但烘得甚為香脆,和帶有微微煙燻香的三文魚永還是天仙配....
吃過鹹的,最後當然是掃甜食了....
牛奶布甸十分重奶香且甚滑溜;芒果藍莓忌廉甜撻的撻底雖也似屬來貨但甚見鬆化,芒果沒想像中的極酸,其甜度竟可拍得上墊底的軟滑忌亷;朱古力忌廉香蕉杯是另一道基本上連小孩也懂得但組合起來卻簡單又美味的甜食;雪芭著實有非常濃郁的青檸香入口清新;最後的生果杯內藏的盡皆是新鮮爽脆的好貨色,特別是甜得很的蜜瓜粒....

飲品多洛菲小姐選的青檸特飲,味覺上雖只是普通正常不過的青檸梳打,但加入了食用花類之一的藍螺花後,整杯特飲登時便化身為一位迷人的紫色lady....視覺上非常的吸睛....
反而小弟的<夕陽無限好>芒果西瓜冰就顯得平凡了,不過沒刻意後加糖的西瓜汁冰倒是十分討好的....
今天,在這"花店"內與好友享用了這一道令眼睛以至口腹都極為受用的afternoon set,心情自是歡愉舒暢的....

2016-08-01 181 瀏覽
初夏之花果園下午茶☕ ($468/2)-上環靚既cafe其實好多,星期六、日隨便入一間叫個少女系下午茶tea一tea是基本吧。-初夏之花果園🍒有10款小點,仲可以叫佢地既signature飲品藍蝶花雲尼拿牛奶添!十款小點入面司令最中意佢既香蕉s'more🍌,大大粒棉花糖鋪面,烤到微焦,加上底部既香蕉、朱古力同大量既花生醬,真係好淫賤😍,食一個完全唔夠!-而且其中兩款一咸一甜既蝴蝶酥都好唔錯👍🏻,特別係黑椒芝士味🧀,呢個就比較少可以係其他地方試到添。食落口感好鬆脆,黑椒味唔會太濃而蓋過左芝士既香。最後仲有令司令驚喜既鮑魚小漢堡🍔,細細個兩啖就食晒嚕。
初夏之花果園下午茶☕ ($468/2)
2016-07-31 128 瀏覽
上環一直都唔係我會去開既地方,但今日專登搭地鐵黎到上環,仲book左一間以花做主題既餐廳既Afternoon Tea。沿住地圖行,見到附近有d整車既維修鋪頭,仲以為自去錯啦,但原來我要搵既地方就向中間! 一入到店鋪,先係聞到陣陣花香,係真花定係有香薰所致? 鋪頭擺設都係以花做主題,應該可以吸引唔少少女呢!order左afternoon tea set不久,店員就端上好吸引既tea set! 總共有兩層,上層係鹹點,下層係甜點。旁邊仲有d公仔小擺設,十分有心思!!首先睇一睇上層,店員有提議我地食左棉花糖先,即係圖片上面果2小杯,仲有左邊既餅乾一齊食。原來係用餅乾點個棉花糖咁一併食,棉花糖杯底部有朱古力,花生醬,榛子醬,全部都係比較甜同漏既醬,難怪要連餅乾一齊食。杯面的棉花糖軟綿綿的好好食。對於朱古力愛好者應該係超鍾意,但我本人就一般吧,如果有多幾塊餅乾會好d !!另外值得一讚既係左下角好似薯餅既食物,原來係焗芝士通粉,仲有salad sauce提供。哩個真係要一讚,除左係一tea set好少有既食物外,味道鹹度適中,滿足到我哩d芝士愛好者!第二層就有比較多既甜食。左上的係牛奶布甸,都係比

tea set全貌

上層的鹹點
第二層就有比較多既甜食。左上的係牛奶布甸,都係比較普遍既食物,味道可以,不過加多少少魚膠粉令texture唔好太冧會更好。右下既係香港朱古力杯,底層全是朱古力醬,上面有香蕉同cream,感覺上都係偏甜的,同棉花糖的很類似。唯一係右上既青檸sorbet唔錯,有些少sorbet既果肉添!
下層的甜點
整個tea set差唔多要500蚊 for two。小店黎講唔算平,味道中上,未試過都值得一試! 如果你願意“出賣”facebook同“出賣”三個朋友,即係向facebook share比三個friends,tag埋餐廳既location,你就可以整一條小玻璃球既頸錬,岩晒女孩子吧!果然有生意頭腦

2016-07-28 1418 瀏覽
位於上環附近的Cafe Bauhinia,是一間以hightea為主的餐廳我最愛吃hightea,不但可以相機吃先,又多甜點可選擇上環新街市街23號地下神秘初夏的花果園之旅下午茶 $468 for 2價錢不算貴的hightea,食物種類也不少哦原隻鮑魚迷你漢堡包人人推介的漢堡包,內藏一隻小鮑魚面包鬆軟,配上煙靭帶勁的鮑魚更好吃車厘茄配水牛芝士串味道較淡的咸點,建議先吃哦水牛芝士味道不濃,口感煙靭。由於不濃,我把面包若沾上花生醬吃黑椒芝士蝴蝶酥teaset有甜也有咸蝴蝶酥,黑椒味頗重雖是咸點,但也有微微甜味意大利醋汁蟹冧肉配青瓜雞茸撻蟹肉大件的咸點,蟹味濃郁鮮味,海鮮均有水準,令我有驚喜若果撻底脆身更為完美哦蟹肉夠鮮甜, 配上爽口的青瓜, 帶點酸酸地的醋汁, 多重口感香蕉花生朱古力s’more此是餐廳岀名甜品,當teaset呈上時,棉花糖剛焗好,因此先吃這個吧把餠乾拉起棉花糖和朱古力醬,甜度十足口感軟綿綿的棉花糖加上濃郁度高朱古力醬,實在好吃沒想到當中更有花生醬,我很喜歡可惜餠乾易碎,建議採用硬身點的餠乾蝴蝶酥全teaset共有8塊蝴蝶酥,喜愛蝴蝶酥人士一定喜歡入口鬆化香脆,也不錯芒果布

我最愛吃hightea,不但可以相機吃先,又多甜點可選擇
上環新街市街23號地下
神秘初夏的花果園之旅下午茶 $468 for 2

價錢不算貴的hightea,食物種類也不少哦
原隻鮑魚迷你漢堡包

人人推介的漢堡包,內藏一隻小鮑魚

面包鬆軟,配上煙靭帶勁的鮑魚更好吃
車厘茄配水牛芝士串

味道較淡的咸點,建議先吃哦

黑椒芝士蝴蝶酥

teaset有甜也有咸蝴蝶酥,黑椒味頗重

雖是咸點,但也有微微甜味
意大利醋汁蟹冧肉配青瓜雞茸撻

蟹肉大件的咸點,蟹味濃郁鮮味,海鮮均有水準,令我有驚喜

若果撻底脆身更為完美哦

香蕉花生朱古力s’more

把餠乾拉起棉花糖和朱古力醬,甜度十足

口感軟綿綿的棉花糖加上濃郁度高朱古力醬,實在好吃

沒想到當中更有花生醬,我很喜歡

可惜餠乾易碎,建議採用硬身點的餠乾
蝴蝶酥

全teaset共有8塊蝴蝶酥,喜愛蝴蝶酥人士一定喜歡

入口鬆化香脆,也不錯
芒果布甸

味道不濃,建議先吃,才吃重口味提拉米穌

提拉米穌

咖啡味道濃郁,最後才吃也保持凍身,媽媽很喜歡哦
2016-07-27
2016-07-27 845 瀏覽
之前去了上環吃茶,在那店子的旁邊原來還有一家Cafe但若不是店名的關係,相信我只會以為是一家花店啊~特別是入到店內更覺得這想法很正常嘛映入眼簾的盡是色彩繽紛的花,還有綠色植物配以白色的牆身和木色的桌椅,猶如置身於秘密花園之中 (・ω・。)除了環境上有滿滿的花外,原來這店遲下還會開班~是整Flower Cookies的呢說回Menu~很簡單。雖然這裡有Lunch Set,但感覺上很像輕食類不過很快就看中了兩款 tongue 可惜的是店員說星期天的話,飲品是不包括在內~需要散點!!既然散點的話當然要選一些特別的吧 ლ(╹◡╹ლ)Blue Butterfly pea Honey Lemon ($38/H)很漂亮的紫色~這杯是朋友點的。Blue butterfly pea Jasmine green tea ($38)還沒混合好前是雙層的顏色~混合好後是很美的淺藍色超冰凍是很解喝的耶,雖然不會飲到濃茶的甘香~但淡淡的茶香很適合夏天品嚐呢Quinoa Salad with Sweet Purple Potato ($108)是紫薯啊!!其實未上桌前還以為只是紫薯蓉而已沒想到竟然是切粒的~還要份量
之前去了上環吃茶,在那店子的旁邊原來還有一家Cafe
映入眼簾的盡是色彩繽紛的花,還有綠色植物
既然散點的話當然要選一些特別的吧 ლ(╹◡╹ლ)
很漂亮的紫色~這杯是朋友點的。
Blue Butterfly pea Honey Lemon (H)
還沒混合好前是雙層的顏色~混合好後是很美的淺藍色
是紫薯啊!!其實未上桌前還以為只是紫薯蓉而已
沒想到竟然是切粒的~還要份量超多,佔了整個碟子的一大半啊 ლ(゚д゚ლ)
而且看似會很膩,但2個人分著吃還好~再配上邊的藜麥一起吃更可以降低膩感
這個整份的感覺就是很健康啊!!帶點爽口感的紫薯也很吸引
另外旁邊配的沙律雖然有配黑醋~不過份量不算太多,所以吃到沙律菜原有的味道。
with Salad and Croissant ($128)
朋友點的是這個~ 雞肉是以低溫慢煮的方法烹調。肉質保持鮮嫩感還保留了肉汁
再加上黑松露醬來吃更增添了雞肉的吸引度喔!還有小小的牛角包~而且是健康的燕麥類
Slow-cooked Chicken Breast (配黑松露醬) with Salad and Croissant
題外話/補充資料: 店的對面景觀一般,但店家特地在門外放著一些植物遮掩一下~其實頗有心思啊
2016-07-09
$171.6 (午餐)
2016-07-24 158 瀏覽
有事做黎到西港城,朋友介紹左黎呢間cafe店度hea,門口望到勁多花花,環境靚靚喎。一開門傳黎一陣香薰味,好舒服,即刻relax哂。掛牆的植物係真㗎,生長優雅。今人心曠神怡的花花。枱上擺設都係靚靚嘅花花。朋友點的latte $38,咖味香濃,奶泡厚實,整體感覺不錯喎。自己點了mint earl tea $38,好清新,伯爵茶香噴噴,飲完覺得個人好舒服。旁邊仲有蜜糖,不過不喜歡甜茶的我就沒加進去了。另外朋友仲叫了兩杯勁靚的特飲,blue butterfly pea vanilla milk $38同blue buttrrfly pea jasmine green tea $38,粉藍色的好夢幻啊,沒試到,朋友說很香花茶同奶味。食物點了呢樣,低溫慢煮雞胸黑松露醬牛角包配沙律菜 $128,雞胸好軟腍,松露醬香口,沙律菜亦很新鮮,不錯吃。環境靚靚,讓人坐得舒服,不過價錢略為進取,多人share同hea下還不錯啦。
一開門傳黎一陣香薰味,好舒服,即刻relax哂。
掛牆的植物係真㗎,生長優雅。
今人心曠神怡的花花。
枱上擺設都係靚靚嘅花花。

2016-07-10
2016-07-22 177 瀏覽
身為一個職業港女,放假梗係要同班姐妹去間靚靚cafe chill一chill, 影下假相呃like.去半島大家話太貴,又唔想過九龍諗起之前見人係fb見過一set afternoon tea, 好可愛. 上網?左?,叫Cafe Bauhinia. 岩晒班姐妹既要求,影相夠靚, 上環地點又夠方便, 價錢都算合理, 大家二口同聲話ok.你知啦, 要滿足晒一班港女既要求絕對唔係一件易事...Cafe Bauhinia係一間以花為主題既cafe,我地入到店入面, 已經問到好大陣花香味,香味同環境都令人有種放鬆既感覺.可惜店舖位置唔多, 大約只可以坐到20人. 由於我地冇預早book位, 去到時,間鋪已經full晒, 我地同d乾花selfie下,出去再行左半個鐘, 好彩有客人走, 我地先有位坐. 所以各位朋友仔去前記住book位~我地3個人叫左一個Fruit Garden High Tea Set(花果園之旅下午茶)份量只足夠兩個女仔食, 所以我地叫左一客S'more Dip.Fruit Garden High Tea Set(花果園之旅下午茶)$468, 包兩杯藍蝶花飲品,及10款點心.tea
你知啦, 要滿足晒一班港女既要求絕對唔係一件易事...
tea set設計為兩層的櫃子, 上層為甜點, 下層為咸點,味道不算很特別,每款點心都不過不失,但勝在精緻,
拍起照時很好看.
上層有兩杯牛奶布甸、焗綿花糖、曲奇、藍莓tart、乾玫瑰花芝士餅乾和蘋果cake.當中乾玫瑰花芝士餅乾和牛奶布甸值得一讚.
乾玫瑰花芝士餅乾, 脆脆的的餅乾配上芝士已經好吸引,芝士上加上玫瑰花乾, 食個時口腔會有陣陣花香味, 好切合店舖花既主題.
牛奶布甸有我想像中硬身,反而係入口即熔, 好香濃牛奶味,加上上面既花瓣同水果,一齊食更加有種花香同清新既感覺~
至於個蘋果cake, 我朋友就食到反晒白眼, 因為佢受唔到肉桂味, 但我自己就好中意. 個cake真材實料,口感有D似cheese cake,
食落凍凍地,加上甜甜既蘋果肉,最後我一個人食晒兩件~不過受唔到肉桂味既朋友可能唔中意.
個藍莓tart好精緻但又足料, 細細個, 已經有4粒藍莓,幾粒紅莓, 內心係黃色?哩, 好fresh,又帶有花香味
上層甜點好match店鋪花既主題, 又精緻!
至於下層咸點,我就中意個「食得有型」,姐係原隻鮑魚迷你漢堡包,估唔到afterrnoon tea會食到鮑魚!造型好可愛, 好似一個人樣咁,
但味道偏淡,同比較乾,如果醬汁多d,入味d會更吸引, 不過,下就食到鮑魚已經好surprise~咸點最好食就係個蟹肉tart,蟹肉夠新鮮,
加埋下面好似茄肉醬, 酸酸甜甜好開胃, 如果個tart份量再d大就好啦~
飲品方面, 我地飲左藍蝶花雲哩拿,原價要是$38, 但afternoon tea set包兩杯,老闆送過黎個時, 杯野上面藍色,下面白色,藍白層漸好靚,
影左好耐相先肯搞暈佢飲,但美中不足既係,用左膠杯,如果用玻璃杯,感覺會high class好多.同埋,味道真係偏淡,如果雲哩嗱味重d,或甜d,好更好,
不過都有淡淡花香味.
我地班港女為左影相,叫左一杯$55蚊既玫瑰花茶(Rosina Tea),係原朵玫瑰花!瘋狂同佢影相, 花瓣既深紅色浸左落熱水,令水變埋粉紅色,加埋一滴滴既蜜糖,
好似有金色既露水滴左係花瓣上面咁,好有詩意,哈哈~淡淡玫瑰花香味加埋蜜糖既甜,好relax~ 老闆仲好好驚我地唔夠飲俾左壼熱水我地~
S'more Dip $128真係好邪惡,底層係朱古力醬同埋花生醬,上面加上綿糖再放入焗爐焗,再用餅乾點黎食,中和返冇咁甜,綿花糖煙煙un un,影相好有韓國cafe感覺!

總括而言,Cafe Bauhinia好岩一眾港女去!雖然味道唔算好好,但勝在影相靚,港島去chill好去處~
2016-07-22