2021-02-24 776 瀏覽
𝘊𝘢𝘧𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘤𝘢 @ 𝘏𝘰 𝘔𝘢𝘯 𝘛𝘪𝘯 - 平凡中不平凡的晚餐💚經朋友介紹試左一間位於何文田廣場嘅高汁西餐!肥Glor都係都係第一次哩何文田搵食 估唔到第一次就咁有驚喜👍🏻哩度嘅大廚好細心 知道我地第一次嚟 就有事前詢問我地有冇對食物敏感同埋想試咩菜式 然後就根據我地嘅個人喜好為我地推介左下面嘅菜式喇!我地兩個人當日就食左$600 食左好多野 性價比高過坊間唔少餐廳架!如果想食平啲 大家亦可選擇其他套餐或單點🥰•𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥吞拿魚經過特別處理 口感好特別 外面好似熟左咁 配合糙米、沙律菜同柚子啫喱粒一齊進食 效果更佳!除左吞拿魚 沙律仲包括Parma ham 鹹鹹酸酸咁 非常開胃 用嚟做前菜真係一流啊👍🏻•𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘳𝘪𝘣 𝘦𝘺𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘩𝘦𝘳𝘣 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳上菜嘅時候真係嚇親 因為塊牛扒真係有我兩塊面咁大😱生熟到掌握得好好 係真五成!而且肉汁豐盈 油脂比較少 脂肪甘香可口 同埋佢真係啖啖肉👍🏻值得推介!•𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘸𝘪𝘭𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰哩碟risotto亦都係我見過最大

•𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
Tuna Salad

Grilled Australian Angus rib eyes with herb butter

哩碟risotto亦都係我見過最大碟嘅risotto 帶子有6粒而且大大粒 食落鮮甜味美 好重芝士味 野菌種類比坊間嘅野菌risotto多 上面嘅沙律茶仲可以解膩 唔錯唔錯!
Scallop with wild mushroom garlic risotto

•𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
甜品即叫即製 但味道就正常發揮啦 窩夫偏硬唔太脆口 雪糕就正常味道喇🙌🏻

📍 Cafe Fresca (何文田)
何文田佛光街80號何文田廣場三樓317A,B號舖
慶祝紀念
生日
Tuna Salad
  • Waffle ice cream
如標題所述,外區客唔好浪費時間。呢間野出品算換好幾年前岩岩開舖我已經幫襯過,中間仲裝修過一次。奈何舖頭不斷延遲營業日期,舉例佢響門口貼通告二月一日開門,結果又放飛機,如是反覆數次,做法令人反感,因次次都不守承諾。如標題所述,外區客唔好浪費時間。呢間野出品算換好幾年前岩岩開舖我已經幫襯過,中間仲裝修過一次。奈何舖頭不斷延遲營業日期,舉例佢響門口貼通告二月一日開門,結果又放飛機,如是反覆數次,做法令人反感,因次次都不守承諾。
如標題所述,外區客唔好浪費時間。
呢間野出品算換好
幾年前岩岩開舖我已經幫襯過,中間仲裝修過一次。

如標題所述,外區客唔好浪費時間。
呢間野出品算換好
幾年前岩岩開舖我已經幫襯過,中間仲裝修過一次。
2021-01-27 460 瀏覽
勁耐冇去何文田廣場偶然一次要洗牙過去果邊發現商場多咗新店開張可以一試所以揀咗間cafe來個輕食brunch 呢間cafe店鋪不算大但環境開揚,店內播緊輕鬆歌好岩可以打書釘(即係chill住食野+睇書)環境感覺係輕鬆同舒服店員亦好有禮貌等你坐底會主動過嚟探熱之後俾杯暖水你同你講慢慢睇吓有咩岩食今次揀咗《火腿芝士牛角包》$48Ham and Cheese Tosasted Croissant 🥐 本身就咁睇Menu唔覺係啲咩特別嘅嘢直到送餐過嚟嘅時候見到個包外觀幾靚牛角包做得幾鬆脆配合醬料同火腿沙律菜咬口亦口感有層次火腿亦都唔會太鹹而搶咗主角嘅味道飲品選擇英式紅茶☕️(+$0 )因為牛角包可能會少許油膩感覺飲茶可以中和返油膩感整體來講呢個輕食brunch係ok值得一讚係,店員會主動過嚟加熱水變相我飲咗幾杯紅茶🤪👍🏻Total差唔多坐咗兩個鐘店員都冇比壓力你想叫你走所以如果想舒舒服服坐低chill下呢間都可以選擇~
勁耐冇去何文田廣場
偶然一次要洗牙過去果邊
發現商場多咗新店開張可以一試
所以揀咗間cafe來個輕食brunch

呢間cafe店鋪不算大
但環境開揚,店內播緊輕鬆歌
好岩可以打書釘(即係chill住食野+睇書)
環境感覺係輕鬆同舒服

牛角包做得幾鬆脆
配合醬料同火腿沙律菜
咬口亦口感有層次
火腿亦都唔會太鹹而搶咗主角嘅味道

飲品選擇英式紅茶☕️(+$0 )
因為牛角包可能會少許油膩感覺
飲茶可以中和返油膩感

整體來講呢個輕食brunch係ok
值得一讚係,店員會主動過嚟加熱水
變相我飲咗幾杯紅茶🤪👍🏻
Total差唔多坐咗兩個鐘
店員都冇比壓力你想叫你走
所以如果想舒舒服服坐低chill下
呢間都可以選擇~

火腿芝士牛角包
2020-11-26 594 瀏覽
之前寫左個食評成個月都唔批,後尾唔知點解直頭成篇唔見埋,呢間野咁鬼正,唔出POST推介點得?因為疫情多左買外賣做晚餐,好多食肆做外賣都係麻麻,而呢間啲外賣零舍特別。1)千層麵:打開見到成盒野黑過炭,幾有特色,至少我喺其他食肆外賣未見過咁燶,獨一無二。佢唔只係啲肉碎燶黑,連啲千層麵都係燶嘅,成盒都係我至愛嘅炭黑色佢仲喺個面淋啲茄汁嘗試摭住,約隱約現,增加幾分神秘感。2)仲嗌咗個卡邦尼,啲意粉痴埋一大舊,方便夾起,真係用心良苦。兩盒野出奇地食落有陣炭燶味,甘苦留香,一試難忘。
1)千層麵:

佢仲喺個面淋啲茄汁嘗試摭住,約隱約現,增加幾分神秘感。

兩盒野出奇地食落有陣炭燶味,甘苦留香,一試難忘。
2020-10-02
2020-10-02 130 瀏覽
外賣可以揀唔要餐具。千層麵,打開黑過炭,佢唔只係啲肉碎燶黑,連啲千層麵都係燶嘅,成盒都係黑色,仲蠱惑到喺個面淋啲茄汁嘗試摭住。味道除咗燶味,都有番茄味嘅......仲嗌咗個卡邦尼,啲意粉痴埋一大舊,食落有陣燶味,口感好乾,唔係幾好食。
外賣可以揀唔要餐具。
千層麵
2020-10-02
2020-09-15 807 瀏覽
Work From Home唯一會想落街食嘅lunch👍廚師好有心去整👍我通常1:30後入去,d人潮慢慢減少,lunch hour過後就好安靜,lunch set包咖啡☕️
Work From Home唯一會想落街食嘅lunch👍
大蝦龍蝦汁天使麵
2020-09-11
大蝦龍蝦汁天使麵
2020-09-07 445 瀏覽
肉醬千層麵味道正常,略嫌麵身不夠乾,價錢合理薄餅味道正正常常,不過不失,但尺寸自動打折,與商品說明嚴重不符,有相有真相,12吋頂盡10.5吋,識計面積既都知差左近2吋,起碼差左接近20%
肉醬千層麵味道正常,略嫌麵身不夠乾,價錢合理

12寸蕃茄羅勒芝士薄餅
2020-09-07
2020-08-14 443 瀏覽
係何文田發現有新咖啡店開咗!嗰日行過就去買杯咖啡試吓~ 叫咗杯凍 cappuccino~ 個樣沖得幾靚,飲落咖啡味都夠,但係牛奶份量好似多咗啲,似濃版latte咁個人鍾意咖啡味重啲~
係何文田發現有新咖啡店開咗!嗰日行過就去買杯咖啡試吓~

個人鍾意咖啡味重啲~
2020-04-24 782 瀏覽
Seems recently the management or Chef changed. Now the menu is downgraded and food quality is worse. I have dined there in person and loved to take away their dishes for my weekday lunches. Up until today their dishes were delicious. Now it just tastes like any other cheap western restaurant.

外賣自取
2020-02-08 792 瀏覽
抗疫時期,大家喜歡買外賣。Cafe Fresca 平時人少少走高擋路線,現在也推出了$48外賣飯盒。焗豬扒飯,真心焗,豬扒好好味,大大塊芝士,整體質素好高。再試咗一個蟹肉牛油果芒果沙律,分量細到嚇親,但味道就冇得彈,蟹肉同其他材料混合得剛剛好,可惜略嫌太少價錢太貴。
蟹肉牛油果芒果沙律
焗豬扒飯(外賣)
蟹肉牛油果芒果沙律
焗豬扒飯(外賣)
2020-01-05 678 瀏覽
間鐘都會經過何文田💨到咗食飯時間又適逢避雨🌧走進從未來過嘅何文田廣場發現一間隱世Cafe😮而大部份餐牌嘅食物比較健康啱晒我呢D懶係追求健康飲食嘅人🤣🤣🤣入到去店員好友善即時俾幾張餐牌我點餐揀咗Set餐有湯、主菜、蛋糕同飲品南瓜苦瓜湯未飲過呢個湯🤔鹹鹹地又唔苦比較容易入口😳好快飲完慢煮意大利乳豬仔配秘制燒烤醬伴輕炒藜麥車厘茄個名有D長🤣慢煮乳豬仔加秘制燒烤醬口感好淋身好容易切開得嚟又唔油膩🤤好入味伴埋藜麥同車厘茄好健康芝士蛋糕食完主菜當然要食埋個甜品啦😂如果再大嚿就好喇icedmocha喺咁熱又焗嘅天氣😥大汗滴細汗😫飲返杯凍飲已經係指定動作
間鐘都會經過何文田💨
到咗食飯時間又適逢避雨🌧
走進從未來過嘅何文田廣場
發現一間隱世Cafe😮
而大部份餐牌嘅食物比較健康

揀咗Set餐有湯、主菜、蛋糕同飲品

南瓜苦瓜湯

😂如果再大嚿就好喇

icedmocha

喺咁熱又焗嘅天氣😥大汗滴細汗😫飲返杯凍飲已經係指定動作
2019-12-04 473 瀏覽
何文田屬高尚住宅區,平時都好少特登過去,不過有朋友推介呢一間非去不可的cafe,一於過去會一會去,位何文田廣場3樓既cafe fresca,店面不算很大,枱亦都不是放了很多,不過有好多紅酒,糖果,朱古力放於架上,可供購買,亦很配合餐廳的格調蟹肉意粉意大利麵是餐廳手打製作,口感一流,蟹肉又香又甜,份量非常足夠,意大利麵可以掛到醬汁,冇得頂西班牙特濃朱古力朱古力愛好者一定要點,一定要點,一定要點,重要既要講三次。一入口口感已經好厚,朱古力味極之濃郁原來大廚之前喺中環做開fine dining,唔怪得每一道菜味道配撘得非常細膩,賣相靚不特止,味道仲非常出色,但價錢就大眾化,好難得的一間好餐廳,性價比極高,一定要去~~

蟹肉意粉

西班牙特濃朱古力

2019-11-19 388 瀏覽
這天放工之後不想那麼快回家,於是一直走啊走,去到何文田廣場,在上面經過宜家半開放式的cafe,就決定歎一杯咖啡,吃點東西。 我大概6點半到達,那裏沒有什麽人,我坐下之後叫了一杯 Flat White, 一個 Margherita pizza 和帶子意粉。店內的環境很不錯,在旁邊也有一個酒櫃,感覺很有格調。 等了大概5分鐘,咖啡就到了,咖啡的拉花不錯,入口的感覺香而滑,比例調得不錯。 大概再等了10分鐘,pizza就來了哦~ 其實分量挺多的,還好我正餓著呢。 這個pizza上面的芝士很好吃,入口熱乎乎融化的感覺很棒。 最後是帶子意粉了,可能先吃pizza吃6 7 成飽了,所以感覺正常發揮,意粉略硬,不過帶子很高質,火候控制也好,沒有過火的感覺。

2019-11-13 1031 瀏覽
難得去何文田做嘢,做完嘢,去何文田廣場食埋晚餐先走。呢間Cafe Fresca 環境幾舒服,被門面的甜品櫃吸引了,一於入去試下。有朱古力杏仁蛋糕和檸檬撻,$28一件價錢合理,可以加$25配咖啡或茶。不過由於很肚餓,我要吃正餐呢!順帶一提,這裏除了是餐廳,還有賣果仁、杏脯等乾果,可作零食和整蛋糕材料;也有紅酒、咖啡粉等零售,挺特別的。門口有是日推介,職員見我猶豫不決,向我介紹這裏的pizza口碑不錯。好吧!就來吃pizza! 點了招牌至尊6吋pizza $ 78,主菜可以加$48 有甜品和咖啡,正合我心意!這裡的咖啡是招牌飲品,我點了Latte。雖然餐廳呈三角形,但地方很闊落,座位很寬敞,坐得很舒適。招牌至尊6吋pizza, 賣相好靚,六吋size一個人食,做主菜份量好。叫得做招牌至尊,用料超多的。首先喜歡它的批底是薄脆的,不會覺得太飽濟;其次是喜歡肉類和蔬菜類比例均衡,也不會覺得太油膩,喜歡有辣肉腸更加惹味,還有紅椒、黃椒,十分香甜。芝士焗完可拉絲,又香又煙韌,真的是招牌菜式呢!朱古力杏仁蛋糕,有糖霜和杏仁片飾面, 90%是杏仁,10%是朱古力。見到蛋糕中間,隨意地有流心朱古力,睇見都
難得去何文田做嘢,做完嘢,去何文田廣場食埋晚餐先走。

這裡的咖啡是招牌飲品,我點了Latte。

雖然餐廳呈三角形,但地方很闊落,座位很寬敞,坐得很舒適。

朱古力杏仁蛋糕,有糖霜和杏仁片飾面, 90%是杏仁,10%是朱古力。見到蛋糕中間,隨意地有流心朱古力,睇見都流口水。

蛋糕上桌前先翻熱, 蛋糕質地像英式朱古力蛋糕,香濃結實,有好香杏仁味,但朱古力味仍然存在,味道比例極佳!而且朱古力有流心口感,很幸福的感覺啊!

因為晚餐不想飲太濃的咖啡,來一杯latte作結,為這頓晚餐畫上完美的句號,很享受呢!見到製作十分用心,咖啡拉了一朵玫瑰花, 很有誠意!有機會來何文田,一定要再光顧,享受一下。
2019-11-08
2019-11-04 215 瀏覽
今次同朋友黎到何文田搵食,我地見到有間有品味既cafe,啲餐檯係有雲石紋,影野食既相特別靚!如果唔係商場鋪 其實都幾有外國風格。呢間意大利式Cafe,見到展示櫃內的意式包頗吸引,點了一個焦糖洋蔥蘑菇+蕃茄醬意大利包。包的Size很大,有一個男士手掌大,意大利包口感一般都是乾乾的,焦糖洋蔥蘑菇汁較多,還加了橄欖油,易咬口,是切好一小塊的,不是一大塊夾在包內。蟹肉橄欖油白酒忌廉汁意粉,重點係個醬汁度,將蟹肉精華發揮得極點,而且蟹肉拆左出黎,份量非常多啖啖肉,而且意粉彈牙,整體相當夾。甜品係檸檬批,批底夠脆又夠香口,而檸檬醬汁酸度剛剛好,最面層既忌廉微微焦香,係不錯既效果。整體黎講,餐廳味道不錯,店內非常乾淨舒適,裝修亦睇得出店主很有心思經營,如果食連鎖式餐廳偶然食到有點悶,不仿試下一這些小cafe,靜靜地享受。