2015-10-30 1004 瀏覽
上水新功街的Cafe Je T'aime,有着巴黎的悠閒和浪漫,但我覺得更浪漫的是店主夫婦本身。聽說他們為了能在工作時間仍能跟對方見面,毅然放棄本身社工和教師的工作,在上水區開設了精品咖啡廳,亦是該區第一間出現的精品咖啡店。我不敢想像這份時時刻刻朝夕相對的甜膩,但舉目四望,幾乎每個角落都充滿了手工製裝飾,每論是幅牆上的塗鴉、貓咪的圖案、印有各國的「我愛你」字句,甚至細微至冰櫃上新功街老店的彩繪,處處都讓人感覺到愛。翻開餐牌,發現這兒的飲品都有很迷人的名字,比如像「我所深愛的」、「回憶」、「初戀」、「墜入愛河」、「愛到浸死您」等,是不是很好奇它們會是什麼味道? 我比較鍾情熱朱古力,但還是在海鹽熱朱古力、杏仁、香橙等選擇中掙扎良久,最後決定點了熱香蕉朱古力($42)。 老闆對於我的選擇,只是溫馨的提示了一下,說這個混入新鮮香蕉蓉,味道會比一般熱朱古力甜,問我是否可以,令我更加好奇。不過,比起朋友捧着的龍眼拿鐵,熱香蕉朱古力的賣相似乎平平無奇,既沒有拉花,也沒有乾花點綴。說內涵嗎,也嚐不到半點香蕉氣息,我甚至有一刻懷疑店主可能搞錯了普通版的熱朱古力,委實很失望。然而,小店後方有個露天的秘密花
熱香蕉朱古力
熱香蕉朱古力
龍眼拿鐵
龍眼拿鐵
然而,小店後方有個露天的秘密花園,這個地方你肯定不會失望。除了本地style的紅白藍吧檯,店主還在毫不起眼的水管位置裝了充滿異國風情的街燈。四月最喜歡的是盡頭的一面牆,牆上兩隻貓咪相依偎,心形圖案內盡是各國愛語,它令我想起泰國Pai鎮Coffee in love那幅牆,同樣很有愛。如果想把這幅牆帶走,不妨考慮買一隻印有該圖案的瓷杯,不過盛惠$100左右哦。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2015-10-19
2015-08-31 1240 瀏覽
本身聽過呢間野好受歡迎, 今日就入左去試下啦~入到個環境都幾靚, 而且裝飾都幾別緻因為唔咩胃口, 所以只叫左一杯杏仁雪糕青蘋果梳打同無花果撻...無花果比較失望, 餅底比較硬, 另外吉士醬味道偏淡,而無花果就一般整體只係平平, 加上件餅SIZE偏細 而杯杏仁雪糕青蘋果梳打就有驚喜, 因為本人對甜的飲品麻麻地, 但呢杯唔會太甜岩岩好, 又夠凍但只係食左呢兩樣就成九十幾蚊, 本人覺得偏貴, 我諗試一次就夠了, 下次應該唔會再去吧.............
本身聽過呢間野好受歡迎, 今日就入左去試下啦~

入到個環境都幾靚, 而且裝飾都幾別緻

整體只係平平, 加上件餅SIZE偏細

岩岩好, 又夠凍

但只係食左呢兩樣就成九十幾蚊, 本人覺得偏貴,

無花果撻
杏仁雪糕青蘋果梳打
2015-08-06 1131 瀏覽
約左家姐食晚飯因為唔想出去,所以就留番係上水搵食雖然知道呢間Cafe已經開左好耐不過都係第一次去試如果唔係住係北區既朋友應該會覺得比較難搵因為間餐廳係以巴黎黎做主題所以餐廳既裝修都係以巴黎為主牆上面都畫哂彩繪,好特別meun上主食只有兩款咁就各點一份一齊share啦拿破崙意粉 ($88) 包一杯果汁意粉唔會煮得太軟或太硬,不錯個醬都唔錯,食得出係自己調唔係罐頭野不過好似唔係好夠茄味卡邦尼意粉 ($88) 包一杯果汁意粉一樣唔會煮得太軟或太硬個汁都好食,夠creamy不過就好似稀左小小飲品方面我要左一杯士多啤梨汁普通果汁冇咩特別家姐加錢點左有機洋甘菊茶味道同香味都好淡食物同飲品都中規中矩不過勝在環境同服務都好好店員好有禮貌,會主動過黎refill壺茶而且坐左好耐都完全無理我地比起連鎖餐廳食完就趕住要走真係好好多如果入到黎上水唔想食黎食去都係d連鎖餐廳小公主好推薦大家試下
約左家姐食晚飯
因為唔想出去,所以就留番係上水搵食

雖然知道呢間Cafe已經開左好耐
不過都係第一次去試
如果唔係住係北區既朋友應該會覺得比較難搵

因為間餐廳係以巴黎黎做主題
所以餐廳既裝修都係以巴黎為主
牆上面都畫哂彩繪,好特別
meun上主食只有兩款
咁就各點一份一齊share啦
拿破崙意粉 ($88) 包一杯果汁
意粉唔會煮得太軟或太硬,不錯
個醬都唔錯,食得出係自己調唔係罐頭野
不過好似唔係好夠茄味
卡邦尼意粉 ($88) 包一杯果汁
意粉一樣唔會煮得太軟或太硬
個汁都好食,夠creamy
不過就好似稀左小小
飲品方面我要左一杯士多啤梨汁
普通果汁冇咩特別
家姐加錢點左有機洋甘菊茶
味道同香味都好淡

食物同飲品都中規中矩
不過勝在環境同服務都好好
店員好有禮貌,會主動過黎refill壺茶
而且坐左好耐都完全無理我地
比起連鎖餐廳食完就趕住要走真係好好多
如果入到黎上水唔想食黎食去都係d連鎖餐廳
小公主好推薦大家試下
2015-08-03
If you wanna feel the romantic atmosphere in a cafe in HK, it's a good place where you can spend a relaxing afternoon in it! The decorations inside the cafe are amazing. The paintings are artistic and romantic. The food is home-made by the cafe owner. 竹炭無花果蛋糕 was seasonal. It wasn't too sweet. The fruit inside the cake was fresh. There are different kinds of cakes available every day as was told by the cafe owner. Go and take a short break by having a nice cup of coffee and a piece of tasty cake there! =]
竹炭無花果蛋糕
薄荷蛋糕
2015-05-23
竹炭無花果蛋糕
薄荷蛋糕
2015-06-02 1091 瀏覽
今時今日"上水"這兩個字仿佛就等如"水貨",提起上水都好像沒有好話題,但其實在這個紛亂的環境下藏著了一家小清優的咖啡店,仿如出於污泥而不染。小店蛋糕都是自家製,紅桑莓芝士蛋糕,用上我最愛的硬芝士,加上自家製紅桑莓醬清新不膩口紅棗桂圓茶是女士補血恩物,開初時味好淡,慢慢便泡出味道來,像極人生課題玫瑰花茶亦好香好夠味,不過不宜久泡,否則會有苦澀味這條街已整個變了水貨店,只希望業主能高抬貴手不要加租迫走這個能喘息的好地方。
玫瑰花茶亦好香好夠味,不過不宜久泡,否則會有苦澀味
2015-04-17
  • 紅桑莓芝士蛋糕
2015-03-12 1580 瀏覽
一直在上水找到到傾計的咖啡店, 今天終於遇見了。從火車站到這裡大約走10分鐘的路程,我覺得不算好找。這小店播著輕鬆的音樂, 還有一些書給食客閱讀還是不錯的。到處也畫滿了可愛的壁畫,女孩應該很喜歡吧。店內好似只有一個人在工作, 可能係今日人少吧。我們點只點了一壺香桃紅茶 和一個綠茶芝士餅。香桃紅茶是茶葉泡的, 沒有真桃,不過很香。待應給了我們漂亮的茶具。綠茶芝士餅是個驚喜, 我最近不愛吃芝士餅,因為一般都很甜又漏,沒想到這個綠茶味不太甜,而且又香又滑, 質地做得很扎實~好好味支持下小店, 希望他們能越做越好吧。
一直在上水找到到傾計的咖啡店, 今天終於遇見了。
從火車站到這裡大約走10分鐘的路程,我覺得不算好找。

店內好似只有一個人在工作, 可能係今日人少吧。
我們點只點了一壺香桃紅茶 和一個綠茶芝士餅。
而且又香又滑, 質地做得很扎實~好好味
支持下小店, 希望他們能越做越好吧。

2015-03-12
簡直好有驚喜,上水居然有這類台灣style cafe.店內座位分室內(裝修別緻,美麗)及室外(室外是吸煙區,露天茶座式,簡簡單單)~店內所有客人都安安靜靜,真好配合店內環境,用餐沒有時間限制,可以好悠閒好舒服地坐一個下午.點了兩款芝士蛋糕品嚐,蛋糕做得很紮實,香濃而不膩,反觀個人較愛原味芝士蛋糕,因為綠茶芝士蛋糕,綠茶味很重,所以口味是因人而異,配上精美餐具增添美感,再配上一杯熱拿鐵,非常滿足及滿意,無奈地當天室內滿座要到室外,通知了店員,如室內有座位,請安排轉座位,唯店員不了了知.原味芝士蛋糕綠茶味芝士蛋糕熱Latte味道很香.濃,沒有苦澀味,很順口,但不夠滑,個人對於咖啡怎才是好飲及出色,我不知道,但我只能夠在喝過當中去比較,而根據自己感覺. 我們還點了杯凍Latte,真是最失敗,求求期期用隻普普通通玻璃杯,看似一杯很多奶嘅奶茶,在這種cafe出現真有點格格不入~
簡直好有驚喜,上水居然有這類台灣style cafe.

綠茶味芝士蛋糕
綠茶芝士蛋糕
熱Latte
Latte-熱
題外話/補充資料: 戶外很簡單,很隨便,跟室內完全兩個世界,如果能好好運用,又實施全店非吸煙,不會所有客人都擠迫在室內,破壞cafe氣氛~
2015-02-18
  • 熱Latte
2015-01-24 1519 瀏覽
想在上水找一個較寧靜靜的地方,飲杯茶食個蛋糕,就要來這裏,最好是平日來,因為聽聞星期六日同假期會有好多人,還需要等位。由於平日關係,只有一枱男生的客人,而且不久後,他們也走了,所以我影到好多照片。裝修看到時花了很多時間和心機,這裏的裝修可以給客人一種愉快的心情。左上角,燕麥條(7/10),是我男友吃。燕麥條很脆,只有輕微的甜味,就是燕麥的甜,而且好像加了少少乾果。因為他病了,不想吃蛋糕,所以食這個,他覺得好吃,之後再叫多一條 了。抹茶芝士蛋糕$45(6/10),芝士味好濃,蛋糕囗感軟滑,但抹茶味太淡,需要再濃少少。英式玫瑰花茶$48(7/10),玫瑰茶味好香,又不會澀囗。
抹茶芝士蛋糕
英式玫瑰花茶
英式玫瑰花茶$48(7/10),玫瑰茶味好香,又不會澀囗。
2014-12-26 1470 瀏覽
上水難得有坐得舒服既咖啡店, Cafe Je T'aime位於上水墟中心地帶.店鋪唔算太細, 有sofa或普通椅子可以選擇. 咖啡店野飲款式正常, 但甜品款式唔多.叫左:Cafe Latte $36----咖啡有靚靚拉花, 咖啡味算香而唔苦, 整體可以.總結: 之前有試過佢地既甜品撻, 味道同新鮮度一般偏下, 希望有改善.不過勝在難得係上水有間家居式既咖啡店.....

店鋪唔算太細, 有sofa或普通椅子可以選擇.
咖啡店野飲款式正常, 但甜品款式唔多.

叫左:
Cafe Latte $36
總結:

不過勝在難得係上水有間家居式既咖啡店.....
2013-07-14
$36 (宵夜)
2014-10-06 1823 瀏覽
未走入店前已被店外風光吸引,座落在一幢舊樓的地下,搶眼的蔚藍色,為新功街增添了生氣。走近些看,盡是小店心機點綴,可惜opening hours牌子被鄰店的貨物遮擋了,有點可惜。走入店內坐下,還未及打開餐牌已被群貓吸引了視線,店主定是愛貓之人,尤其欣賞用玻璃瓶作畫的擺設,舊物重用,值得支持。用餐方面,點了一個布朗尼朱古力蛋糕配咖啡雪糕,店員介紹到雪糕都是自己打的,是巴西及萬特靈咖啡豆調配,十分香滑。布朗尼蛋糕上找到合桃,感覺很健康,只是蛋糕甜了一點點。幸好店員及時送上飲品,邊喝咖啡及茶邊品嚐甜品,味道剛好! 飲品有大吉嶺紅茶,清清地跟甜品很夾; 還有沖繩黑糖Latte,喝到淡淡的黑糖味道,但不算太搶,主角仍然是咖啡。
2014-08-24
2014-08-04 2148 瀏覽
我一直都很少會到上水, 難得一次機會, 當然要試一試當地的咖啡店! 碰巧看到這間小店 (本人一直比較支持小店多於連續店), 門面裝潢挺簡約舒適, 所以就選擇了!心太軟大部都是朱古力或綠茶味, 一見到有"紅桑子心太軟"二話不說就選了, 雖然等了約15分鐘, 但捧出來時是熱的! 慢慢會匙切開, 全流心, 觀感不錯!如果這個只名為"心太軟", 我應該會給予不錯的評分, 但既然它命名為"紅桑子心太軟", 那應該要比"心太軟"更特式一點吧。但這個"紅桑子心太軟"有點欠缺了紅桑子的味道了, 我預期顏色應會偏紅一點, 但入面的流心也是朱古力色, 吃起來也沒有紅桑子的酸甜味, 被朱古力的甜味所蓋過了。其實要把紅桑子這類微酸的甜品伴入朱古力, 的確很容易被蓋過, 除非你加的是大量大量紅桑子吧, 因為我建議可從果粒及伴碟入手。流心當中可以帶一點紅桑子的果肉, 就像一般食到的紅苺朱古力一樣, 大部份都是外加紅苺粒的。或可於伴碟加多點紅桑子, 不應是士多啤梨吧!
), 門面裝潢挺簡約舒適, 所以就選擇了!
紅桑子心太軟

2014-07-12
2014-07-17 2165 瀏覽
Cafe Je t'aime一間好像童話世界既咖啡店,藍白色既設計同傢俬,加上花圖案既梳化。仲有法國風味同貓貓壁畫,感覺好似一個愛旅行既女仔既房間,吸引左喜歡蒲咖啡廳既年輕女仕。百利甜酒芝士蛋糕同New York cheese cake 既感覺唔同,質感介乎日本芝士蛋糕同New York cheese cake 既中間,林林地但係又唔會太水。軟同硬主要係忌廉芝士同忌廉既比例調較。第一啖既感覺酒味都幾出,但係食食下就會慣左隻味變返普通蛋糕喇。初戀很清爽既夏日飲品,用上青蘋果梳打,檸檬汁同杏仁雪糕製成。青蘋果既酸味同雪糕既creamy感覺唔算相對抗但係又唔係特別好飲。薄荷咖啡濃縮咖啡頂層,忌廉既中層同低層既薄荷顏色分明外表非常討好。聽左咖啡師既建議唔好搞直接飲,不過可能無一次過飲哂3層感覺有點奇怪,特別係最低果層既糖漿。手沖耶加雪夫這家咖啡店既精品用上香港Syphon 冠軍 cafe Accro 炒既咖啡豆。今次我試既耶加雪夫,同平時飲開淺炒既耶加雪夫分別很大,這種比深炒既豆通當用於Syphon 。濃郁既nutty味取代左耶加雪夫特有既果香花香,比較深炒既Accro 豆令耶加雪夫帶出溫和既

Cafe Je t'aime

百利甜酒芝士蛋糕

初戀

薄荷咖啡

手沖耶加雪夫
這家咖啡店既精品用上香港Syphon 冠軍 cafe Accro 炒既咖啡豆。今次我試既耶加雪夫,同平時飲開淺炒既耶加雪夫分別很大,這種比深炒既豆通當用於Syphon 。濃郁既nutty味取代左耶加雪夫特有既果香花香,比較深炒既Accro 豆令耶加雪夫帶出溫和既苦味但係佢既檸檬酸味依然完整地保留。
2014-05-27 2692 瀏覽
北區的街市舊區豎立了一間歐陸式咖啡店特別顯眼這是老婆仔一直都很想到訪的店吸引的就是那一句Je t'amine法文的「我愛你」走進店內浪漫情調的裝潢放滿書的書櫃牆上愛的壁畫和照片都配合著店的主題我們坐在店中間位置的沙發上今天踏了一天單車所以坐在軟軟的沙發上更感舒適望著旁邊的甜品雪櫃我們點了45元的抹茶芝士蛋糕以及是日精選的48元的朱古力布朗尼飲品方面選了42元的海鹽朱古力和34元的黑糖牛奶抹茶和芝士都是我和老婆仔的至愛選擇這款味道的芝士蛋糕是理所當然芝士味果然很濃很香相信是用了高級的cream cheese不過味道往往不是1+1=2芝士味把抹茶味完全覆蓋了看來清新的抹茶味還是選擇淡淡的配料比較好我們選擇了云尼拿雪糕配朱古力布朗尼微熱的朱古力布朗尼表面還帶一點果仁使口感更突出濃濃的朱古力味帶著薄薄的苦與甜甜的云尼拿雪糕配在一起就是天作之合冷和熱的結合也同樣帶來味覺的衝擊因為老婆仔吃過一款好味的海鹽味朱古力所以特定選擇這杯特飲朱古力的表面畫有美麗的圖案整杯朱古力都很配合店的主題但是或許海鹽味太重了剛巧朱古力也是濃味的飲品兩個濃味混在一起就變成沒有味道了飲品時鹹時甜間中還會淡得像沒有味道我想還
北區的街市舊區
豎立了一間歐陸式咖啡店
特別顯眼
這是老婆仔一直都很想到訪的店
吸引的
就是那一句Je t'amine
法文的「我愛你」
走進店內
2014-05-26
朱古力布朗尼
黑糖牛奶
2014-04-21 2816 瀏覽
Easter holiday 第二日嚟到上水區內少有的cafe, 之前好幾次嚟都無位… 今次終於試到!同兩個朋友大約二點鐘到咗,入面都差不多坐滿人。環境是ok,但檯與檯之間好似有點迫。Dark chocolate mocha x blueberry cheese cake Iced dark chocolate mocha, 味道似咖啡多D… 正常味道Blueberry cheesecake, 唔會太濃芝士味,配個藍莓味道則則好如果想同朋友傾偈,呢到係幾合適。但價錢方面就好似貴咗丁點兒。

2014-04-19
2014-03-19 3072 瀏覽
環璄舒服, 天外有天, 真很難相信這是上水舊區內的隱世cafe清甜的湯不太creamy,感覺不錯看似一杯普通Latte, 飲下亦一樣, 綠茶味很少, 咖啡味反而有, 很奇呢!賣相己不差的sandwich, 包微熱而脆, 要讚, 內裡饀多美味, 伴碟dressing都很不錯一份西式早餐, 正常的serving, 味道都OK, 整體很不差
南瓜湯
清甜的湯不太creamy,感覺不錯
Matcha Latte

2014-02-15