2021-01-02 484 瀏覽
自從晚市禁堂食後 要相遇朋友既時間都被逼調早朋友無啡不歡 機緣巧合下搵到呢間小店差d搵唔到門口入😂舖頭唔大,大約容納到十數人,但感覺開揚舒服店員好nice 同helpful就算一個人相信都可以坐到好耐睇睇menu,選擇唔算多第一時間係有點難揀既終於我揀左個all day breakfast 朋友要左個ham n cheese hot sandwich好快手,朋友杯咖啡就到左啦好似係跟餐加20蚊左右奶泡似乎係打粗左少,但個拉花仍然係好靚😍朋友飲落話唔錯朋友份ham n cheese sandwich 望落已經開胃有種暖暖既感覺至於All day breakfast 其實我每次叫完都會後悔,因爲覺得只係一個好貴既大雜燴😂但叫個下又好想食然而,今次呢個我覺得食得過老實,擺碟其實好一般,望落唔動人但佢個炒蛋幾滑麵包既煙軔同軟硬度都好岩我心,岩岩好。唔會太乾又唔會太硬,煙軔軟熟同重點係佢收埋左粒芝士蘑菇好好......好好食❤️蕃茄都係值得欣賞既仲有佢個薯仔沙律唔會好似平時食既1 pat野咁,有粉少少粒狀口感層次唔同晒!味道亦比平時食既好其他就一般常見野,無特別🤷🏻‍♀️特別值得一讚係佢每個餐都跟一
自從晚市禁堂食後 要相遇朋友既時間都被逼調早
朋友無啡不歡 機緣巧合下搵到呢間小店

差d搵唔到門口入😂
舖頭唔大,大約容納到十數人,但感覺開揚舒服
店員好nice 同helpful
就算一個人相信都可以坐到好耐

睇睇menu,選擇唔算多
第一時間係有點難揀既
終於我揀左個all day breakfast

好快手,朋友杯咖啡就到左啦
好似係跟餐加20蚊左右
奶泡似乎係打粗左少,但個拉花仍然係好靚😍
朋友飲落話唔錯

朋友份ham n cheese sandwich
望落已經開胃
有種暖暖既感覺

至於All day breakfast
其實我每次叫完都會後悔,因爲覺得只係一個好貴既大雜燴😂
但叫個下又好想食

然而,今次呢個我覺得食得過
老實,擺碟其實好一般,望落唔動人
但佢個炒蛋幾滑

同重點係佢收埋左粒芝士蘑菇

好好......好好食❤️
蕃茄都係值得欣賞既

味道亦比平時食既好

其他就一般常見野,無特別🤷🏻‍♀️
特別值得一讚係佢每個餐都跟一個湯,薯仔/南瓜湯
我同朋友都揀左南瓜湯
南瓜味香濃,湯稠而不膩

只係咁樣食真係飽左d咁囉😂

一直坐佢甜品櫃隔離,忍唔住口,螞蟻人都係要叫返件蛋糕😍

應下節揀左個Christmas tree
外層係好濃士多啤梨味既朱古力脆,中間收埋左一粒大既士多啤梨🍓
底層係吉士撻
口感豐富

不過我個人認為如果吉士撻可改為檸檬撻之類口味較清新既味道,抵消上層朱古力脆脆既甜膩可能會更好

值得encore 既小店,下次試埋其他cake先😍
早餐
2020-12-04 588 瀏覽
星期五,下午4:00pm, 只有一枱客。好靜,好蕭條。因午飯無食,有些肚餓,所以便點了一個mushroom quiche set連南瓜湯和salad, 再加一個bacon croissant set連湯和salad,每個也是$60-68左右。我們再加$20便可選3種餅選一種,我便選了souffle cheesecake. 再加$20便加coffee 一杯。這樣便要$168,也可以。Quiche 好味,可以大塊些。bacon croissant 也好食, salad 新鮮。今日轉凍,湯只是微暖,有些失望。未上主食,一上便上了杯咖啡,但因想食嘢先,食完上餅時才飲,但已凍嘢!我拿去問他們可否代我叮熱返咖啡,但他們好專業拒絕我要求,反而,他們再做過一杯熱的給我!太好,因為我好想飲杯熱咖啡。值得一讚的專業精神。
咖啡
咖啡
2020-11-22 571 瀏覽
本來看到ig見到無臉人芝麻latte, 所以特意到訪。走過上環舊街道,在人來人往的路上,看到一途人寫意的在路邊嘆咖啡。店內陳設滿有特式,吊燈是藤織,配上布梳化,四周放著形形式式的咖啡產品。雖然沒有芝麻咖啡,但這Rose Latte也幾驚喜,估唔到拉花是獨角獸。獨角獸造形維肖維妙,而且每一口咖啡都平均地混合了鮮奶。咖啡味道濃郁又醇厚,加上滑滑的鮮奶風味,當中又透出玫瑰的氣息,味道輕輕的甜,好喝!Honey 不嗜咖啡,他選擇Earl grey。 earl grey 用特式小壺盛裝,古色古香,由於壺比較小,所以茶味特別濃郁。伯爵茶入口順滑,呈深褐色,味道有少少甘口,但也幾ok, 沒有澀脷。嘆完咖啡,又可以往上環一看香港舊街道的景色。

店內陳設滿有特式,吊燈是藤織,
配上布梳化,四周放著形形式式的咖啡產品。

Honey 不嗜咖啡,他選擇Earl grey。

嘆完咖啡,又可以往上環一看香港舊街道的景色。
2020-11-19 419 瀏覽
其實貪佢賣相靚 先入去試下 尤其是係嗰杯無面男芝麻latte 但係味道好一般 如果連個賣相都唔掂 真係冇必要去試啦Black Sesame Latte $50拉咗嗰無面男幾靚🌚係幾特別嘅 但係味道就似足芝麻糊 所以如果要俾$50去飲碗芝麻糊 就唔係幾抵啦Green Tea Latte $42味道還好 同平時飲開嗰啲matcha latte差唔多 🍵不過就唔係沖得特別好突出 但係算正常發揮Croissant Sandwich with Potato Salad $65熟食嘅味道可接受 牛角包都整得幾香🥐裏面夾咗蕃茄沙律🍅🥗口感算豐富 而且旁邊仲有舊薯蓉🥔配一碗羅宋湯🍲食完好飽吖

Black Sesame Latte $50
Black Sesame Latte

Green Tea Latte $42
Green Tea Latte

2020-10-17
2020-11-03 4476 瀏覽
天氣好,宜外出,周圍去行下睇下。中上環係我一直想行嘅地方,無黎一排又有啲變化。熟路黎到搵應該唔陌生,但我係搵我相信( ̄▽ ̄)假日呢間都要等一等,行一行轉都有位啦。是日真係唔餓,飲杯咖啡就ok。飲品選擇都算多佢有麵包蛋糕可以買,好似黎到都應該要食下蛋糕或麵包,不過仲有啲飽都係算啦。環境可以,係靜嘅,唔會好嘈Monsieur with potato salad,85元芝士都幾厚下,一啖都已經好滿下。肥威,40元,唔錯,香得黎夠味。坐係度真係唔覺時間過得咁快

熟路黎到搵應該唔陌生,但我係搵我相信( ̄▽ ̄)

假日呢間都要等一等,行一行轉都有位啦。

是日真係唔餓,飲杯咖啡就ok。飲品選擇都算多

環境可以,係靜嘅,唔會好嘈

芝士都幾厚下,一啖都已經好滿下。

肥威,40元,唔錯,香得黎夠味。

坐係度真係唔覺時間過得咁快
2020-10-30 412 瀏覽
同個fd想食下cakes,上網臨時搵上環有咩選擇之下揀左呢間。入到去唔算多人,每group人都有自己空間,好chill,而撞正落雨,個feel好舒服。同個fd分別叫左杯野飲,另外叫左個nagasaki chocolate cake share黎食。BTW,佢得drink meal同savory food meal,要揀cake就要行去cashier前面個蛋糕櫃睇仲有咩蛋糕揀。野飲同cake味道都唔錯,另外個presentation都好吸引,可惜太飽試得一款cake。蛋糕個價錢唔算好貴,見到cheesecake都係大概三四十蚊就有交易。

2020-10-26 331 瀏覽
位於上環咖啡店,成日見到佢網上好多特色嘅季節限定甜品。上一次咁啱見到佢地新出有日本蜜桃撻,所以就即刻忍唔住衝左去食!🤤🤤叫左蜜桃撻,一杯Avocado Milk Shake 同 Fruit Juice。蜜桃撻係用日本當造蜜桃嚟整嘅,入面有少少果醬,而水果下面就有撻底。食落去嘅感覺就好似將水果同撻夾硬拼埋一齊咁😅實在感覺唔到佢嘅特色。蜜糖的確好好食,不過我會比較想就咁食個蜜桃多啲😂嘢飲都略為失望,Avocado Milk Shake 太難飲... 感覺上都冇點樣調味😅 另外嘅果汁亦都係正正常常,不過一啲都唔值呢個價錢。整體上都比較失望,如果係想來打卡嘅話都可以,不過如果想來食美食嘅話,建議去其他咖啡店😪

2020-07-26
2020-10-02 476 瀏覽
🌎Café Life Patisserie & Cafe (上環)我同fd係上環有workshop,fd話上堂前想食少少野,所以去左間cafe食野,估唔到呢間餐廳裝修咁靚,而且坐得好舒服,cafe水準唔錯。▫️Black sesame latte $50芝麻糊+latte原來都好夾,味道比較甜,奶泡細滑,而且保留住芝麻糊起沙既口感。咖啡師好勁呀!整左無臉男拉花,加埋用中式湯碗裝latte,真係好驚喜 好有創意!▫️Avocado Croque -Madama with potato salad$105新鮮牛油果加左wasabi混合,令麵包味道更有層次,比較鹹。食埋配料同湯真心飽,所以分量十足。▫️Croque Monsieur with potato salad $85麵包鋪滿香濃既芝士醬,厚厚既芝士有拉絲效果,所以要趁熱食,質地腍腍地,味道啱啱好小貼士:Brunch:1130-1700人均消費:$120環境衛生:8/10推介指數:7.5/10上環皇后大道中251號太興中心二座地下B&C號舖

▫️Black sesame latte $50

小貼士:Brunch:1130-1700

人均消費:$120
環境衛生:8/10
推介指數:7.5/10

上環皇后大道中251號太興中心二座地下B&C號舖
//#賤精黃店地圖💛間野叫:𝐂𝐚𝐟é 𝐋𝐢𝐟𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐢𝐬𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞 & 𝐂𝐚𝐟𝐞邊度黎:上環皇后大道中251號太興中心二座地下B&C號舖▪𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 $𝟱𝟱7分牛角包好香牛油味  夾埋煎香嘅𝐛𝐚𝐜𝐨𝐧同生菜番茄 早晨食可以好作狀扮到懶健康咁 可惜淫賤嘅生菜同番茄都好容易出水 攤左陣就搞到本身鬆脆嘅牛角包 變左做軟皮蛇 得返角落頭香脆 薯仔沙律幾有驚喜 酸酸甜甜鹹鹹咁 夾埋個包黎食又幾正喎▪𝙀𝙜𝙜 𝙖𝙣𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙃𝙤𝙩 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝 $𝟰𝟬6.5分呢款其實係飛碟黎 又懶健康咁嗌左𝐄𝐠𝐠 & 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 無醬汁芝士嘅融和 搞到大家好似各有各玩咁 無咩特別 同樣地食材又係容易出水 麵包本身亦稱唔上香脆 搞到好快就𝘥𝘶𝘳曬皮 禾呢個垃圾豬西好似都係懷念中學小食部邪惡芝腿飛碟姐▪𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥 +$𝟐𝟎7.5分禾去係早晨時段 所以係無配餐湯的 建議可以11:30-17:00去食𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡唔洗加錢配 變相抵好多 南瓜湯打磨到變蓉 南瓜甜 色水靚 係屬於輕型稀身 濃稠多少少會更合禾胃口▪𝙄𝙘𝙚
#賤精黃店地圖💛

𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥 +$𝟐𝟎
7.5分

𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 +$𝟐𝟎
7分
𝐦𝐨𝐜𝐡𝐚咖啡比例較高 朱古力味就唔係好飲到 唔澀唔苦 正路嘢黎
𝙄𝙘𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚

𝙄𝙘𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 +$𝟑𝟎
6.5分
凍朱黎講 朱古力味實在太低調 似可可粉溝奶 一般般姐
早餐
𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥
2020-08-29 474 瀏覽
唔得 中晒伏行過去明明睇到好正常點知食落真係唔得囉所有嘢都好冇誠意仲要性價比極低例如嗰個三文治我自己屋企都整到啦成件事簡直侮辱緊人格同埋條脷我真係唔知點解呢間可以生存落去我覺得老闆真係要反省下就咁睇落個白桃又核突 仲要個心濕晒啲餐具有冇誠意 環境又係好核突行過仲要有曱甴 無冇人執枱 嗰個多士直頭離晒譜 兩層芝士加塊火腿就出貨成件事淨係賣相都已經唔吸引只係得間舖頭啲裝修比較好睇但我唔係嚟食裝修呀嘛食裝修我不如去上海街裝修鋪買油漆食
唔得 中晒伏

但我唔係嚟食裝修呀嘛
食裝修我不如去上海街裝修鋪買油漆食
Sandwich
2020-08-16 516 瀏覽
每次見到Cafe QRC既甜點真幾吸引!成日都用當造水果嚟做甜品🍮!之前之經比佢既夕張蜜瓜🍈蛋糕吸引住😍!可惜今日去到已經賣哂😢,得返暫時當造既🍑🍑,但同樣地非常適合📸打卡!相信最吸引大家一定係用原個蜜桃🍑,食落非常香甜,最細心係蜜桃已經去核,取以代之係中間放左果醬同忌廉,同粒核真好相似😂,所以食落啖啖鮮甜果肉!但唯一美中不足,我覺得成個甜點主體俾🍑🍑搶走左。下層既撻皮係有沾到蜜桃汁,但我覺得總體上撻皮同水果係無咩連繫,我覺得我係食緊生果😂多過食甜品!炎炎夏日,一定要飲番杯夏日特飲啦!今日就揀咗巨蜂提子梳打!飲落都味道唔錯!除咗非常濃郁嘅巨蜂提子味外,入面仲落左野莓,味道大少少酸同複雜,啱晒夏天醒醒神!Cafe QRC既甜品真心好靚又有創意,不過今次呢個係好味,不過有少少失望😞,但我真好想試埋夕張蜜瓜蛋糕🍰,下次試埋再同大家介紹啦!

Whole Peach Tart
mJuFeng Grape Soda
2020-07-01 609 瀏覽
為咗佢杯期間限定Black Sesame Latte 而去。拉花係無臉男。用一隻中式嘅碗上碟,賣相好好。味道也不錯。黑芝麻味濃郁。去到見到夕張蜜瓜伯爵茶蛋糕。價錢比較高,不過賣相吸引所以試咗。上面啲蜜瓜好好味,夠清甜。蛋糕唔係太有伯爵茶味,但係好食嘅。地方比較細。當日我下晝五點去到,一個人都等咗10分鐘先有位入坐。店舖裝修可以,環境舒服。總體而言,食物賣相一流,味道可以。係價錢夠高啲。我會期待佢的新作品。

夕張蜜瓜伯爵茶蛋糕
人氣店特地來一試,裝修是時興嘅時尚日式裝修,帶重一點木材氣息,既文青又脫俗。店舖內坐位雖不多,但總好過另外一間分店中環舖只做外帶。 《 Avocado Croque》$105 半熟蛋加上煙肉混合咗wasabi嘅牛油果, 配上多士上,感覺清新脫俗, 薯蓉cream比例不多,要看個人喜好。服務員推介呢杯巨峰咖啡《Jufung Grape Shakerrato》$45,味道比較酸,唔係我個人喜歡。 《chocolate cake》set cake只須加$20 朱古力控至愛。多層口感 yummy yummy❤️cappuccino $40食物賣相=(滿分20) 17食物味道=(滿分20) 17服務質素=(滿分20) 16裝修整潔=(滿分20) 16性價比率=(滿分10) 6回頭指數=(滿分10) 7總評分。(滿分100) 79分

店舖內坐位雖不多,但總好過另外一間分店中環舖只做外帶。

多層口感 yummy yummy

回頭指數=(滿分10) 7
總評分。(滿分100) 79分
2020-06-16
2020-06-09 597 瀏覽
呢間cafe幾靚,見到啲相好多打卡位加上蛋糕幾靚咁就諗住試下😛去到發現坐位唔多,啲熱門打卡位都係二人座,所以想影嘅話要睇運氣啦😆.💥Japanese Strawberry Cream Cake (前) $78本身都好鐘意食士多啤梨忌廉蛋糕❤即使樸實無華好簡單咁但都唔係間間都好食🧐見到呢度有就梗係叫嚟試下😍忌廉夠輕盈,但奶味唔夠☹海綿蛋糕好普通,唔會覺得好fluffy而且亦唔香。仲要啲士多啤梨好酸🤢完全唔知點解會咁,有啲失望。評分: 6/10 🙂💥Japanese Strawberry Mille Feuille (後) $75見拿破侖蛋糕喺呢間cafe算係出名,所以叫咗件嚟試😆見好似幾靚咁,打算切落嗰去嗰下,啲吉士醬jit哂出嚟都未切到😱原因就係因為塊皮唔夠脆☹☹塊皮喺拿破崙嘅靈魂,做得唔好或者擺耐咗真係會好失色😢吉士醬相對而言就做得算係咁,唔會太甜。評分: 6/10 🙂Hazelnut Latte (前)、Caramel Latte (後) $45呢度有部超大部嘅即磨咖啡豆機,望落好專業咁🤩但呢度嘅咖啡豆都偏酸,我個人麻麻地。不過佢個奶打得好滑😍而且拉花好靚,見到都開心❤評分: 6.
評分: 6/10 🙂
評分: 6/10 🙂

評分: 6.5/10 🙂

💥Avocado Croque Madame $105 ⭐
我係牛油果控,見到咁多牛油果即刻好開心😝呢個好好味呀😍😍最估佢唔到係加咗wasabi🤩但又幾夾。諗起之前啲人話日本豉油加牛油果會有三文魚味🤣🤣面頭仲有一隻流心溫泉蛋,加埋cheese同白汁一齊食,一個字:jeng😋👍
評分: 8.5/10 😋
Avocado Croque Madame

💥Regula All Day Breakfast $148
好普通好普通。值得一講係佢塊麵包硬到要扯嚟食,韌嘅,好似擺咗好耐咁🤢🤢呢兩碟都有碗唔係熱嘅南瓜湯同好似用粉溝出嚟嘅薯蓉,麻麻地。
評分: 5/10 😬

不過聽聞呢間cafe嘅蛋糕係用時令水果去整,我4月頭去食嘅,所以而家應該係其他款啦😝

美味度👅: 6.5/10
性價比💕: 5/10
環境🏠: 8/10
服務🤵🏻: 7.5/10
人均消費: 約$150-200
Avocado Croque Madame
  • AvocadoCroqueMadame
2020-06-03 1869 瀏覽
📌 Café Life Patisserie & Cafe~上環本身以為呢間係好黃嘅黃店,結果又變咗藍店,搞到個幾月前因為佢個無面男latte而去咗🥴大家要留意番偽黃鋪頭😥不過其實食物飲品除咗個靚字,質素都麻麻哋,只係for打卡😅而且嗰時長期有人喺出邊排隊,都唔敢喺度做嘢太耐🙃而且wifi極其慢,唔適宜帶電腦做嘢😓1️⃣ Black Sesame Latte $50 (5/10)可以主動要求要咩latte art,嗰次就係要左無面男同V煞面,係畫得幾精緻,不過好似食緊芝麻糊😅而且用咗碗裝,冇杯柄,要用匙羹先喝到😫味道認真麻麻2️⃣ Sakura Roll $65 (5/10)嗰時賣緊櫻花季嘅甜品,其實已經唔太鍾意櫻花味🤮不過好在櫻花味唔突出,但蛋糕整體味道普通,唔覺得要值$65🤔💡總括而言,餐廳確實係賣顏值高嘅食物同飲品,但係已經變成藍店,而且性價比低,大家睇路啦🤯#hkhungryfoodie上環#hkhungryfoodie西式#hkhungryfoodiecafe✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨整體味道😋: 5/10性價比💵: 6/10回頭率😍: 3/1

2️⃣ Sakura Roll $65 (5/10)

#hkhungryfoodiecafe

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

整體味道😋: 5/10
性價比💵: 6/10
回頭率😍: 3/10
推薦指數👍🏻: 3/10
—————————————————————
🍴: Café Life Patisserie & Cafe
📍: 上環皇后大道中251號太興中心二座地下B&C號舖
🔍: 08:30-18:30 (Mon-Sun)