2021-09-04 224 瀏覽
做完YOGA 諗住食個輕食,於是想起了MUJI CAFE。一路都只係黎MUJI 行街買衫,都未試過食野。於是簡單叫左個甜品作為我的午餐Cafe  & Meal Muji 比我的感覺好日系,好RELAX ,有些人會傾計,有些人會睇書,有些人會做功課溫習,又有一家大細的。非常適合HEA 下,TEA 下,放空下。➰兩品季節甜點套餐🍰➰($95 )伯爵茶戚風蛋糕➰本和香糖布甸🍮➰鮮果 🍓伯爵茶戚風蛋糕軟熟,但我覺得水份唔夠,有少少乾。加上CREAM 配上淡淡的伯爵茶味,非常清新,不太甜。配上紅莓、草莓和藍莓,正!本和香糖布甸🍮有淡淡的蛋香味,好滑,不太甜,好味。玫瑰阿薩姆紅茶☕️
做完YOGA 諗住食個輕食,於是想起了MUJI CAFE。
一路都只係黎MUJI 行街買衫,都未試過食野。
於是簡單叫左個甜品作為我的午餐

非常適合HEA 下,TEA 下,放空下。

➰兩品季節甜點套餐🍰➰($95 )
伯爵茶戚風蛋糕➰本和香糖布甸🍮➰鮮果 🍓
配上紅莓、草莓和藍莓,正!

兩品季節甜點套餐

本和香糖布甸🍮有淡淡的蛋香味,好滑,不太甜,好味。

玫瑰阿薩姆紅茶☕️
2021-09-04
10 分鐘 (堂食)
2021-08-30 210 瀏覽
一向喜歡 Muji 的服裝,而餐飲方面也 Ok,很欣賞這個 All Day Breakfast 的鮮果殼麥 (Fruit Museli),味道酸酸的很醒胃,我都喜愛吃酸的食物😋 All Day Breakfast 就不太多材料,主要特色是那隻班尼迪克蛋,整份餐較為普通,而特濃朱古力蛋糕都夠濃朱古力味,至於凍咖啡就中規中矩,不算特出,不過如果喜歡這個品牌,逛完店裡的商品後,都可以在這 cafe 慢慢吃下午茶 chill 下的 🍰🍹
2020-10-03
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-08-13 420 瀏覽
-☆ 𝘾𝙖𝙛é & 𝙈𝙚𝙖𝙡 𝙈𝙐𝙅𝙄九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓401-402號舖✦ 梳乎厘奄列配朱古力軟雪糕呢個好好味,好鬆軟,面頭又燒左焦糖,脆脆咁,本身舊野野唔係好甜,所以落左蜜糖黎食都唔會話好甜。(〃ω〃)PS:除左蜜糖仲有朱古力醬。個雪糕都好味,好有朱古力味,同樣唔係好甜,不錯!✦ 五品料理男爵薯餅甜椒醬炸雞百香果醬汁蝦肉粟米沙律烤雜菌伴半風乾番茄忌廉煙肉馬鈴薯沙律配白飯、湯✦ 五品料理和風醬汁炒八爪魚菠蘿黑醋醬豚肉明太子醬汁雜菌厚燒玉子洋蔥帶子蝦肉沙律芝麻醬拌菠菜冬菇配十六榖米、湯老實真係無樣特別好食,2個人揀嘅野已經唔同,total 10樣野,但我都覺得無一樣特別出色,咁知咩料啦,同埋份量少,如果想食呢d去食米気會好d。
-☆ 𝘾𝙖𝙛é & 𝙈𝙚𝙖𝙡 𝙈𝙐𝙅𝙄
九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓401-402號舖

✦ 梳乎厘奄列配朱古力軟雪糕
PS:除左蜜糖仲有朱古力醬。
梳乎厘奄列

個雪糕都好味,好有朱古力味,同樣唔係好甜,不錯!

✦ 五品料理

洋蔥帶子蝦肉沙律
芝麻醬拌菠菜冬菇
配十六榖米、湯

2021-08-02 1568 瀏覽
九龍灣MUJI無印良品是全港最大的分店。品牌風格向來祟尚簡約清新,深受不少人歡心。【Cafe&Meal Muji】同樣的装潢,非常無印風味。 客人可以先到 Cafe 內攞位才出去挑選食物,因為下單時店員會詢問客人枱号,食物 ready 店員會親自送到客人枱上。目測 Cafe 內寬敞而且客人不多,比 Starbucks 舒服,這裡又有雜誌架供客人借閱,可以坐足半天。實際是小編坐下後才發現人雖然不多,樓底也不太矮,但聲音反射問題嚴重,所有聲音侷促在室內。很難想像如果全場坐滿聲音問題會有多麼嚴重。【Cafe&Meal Muji】提供逾20款全新冷熱盤料理、輕食及甜品等。 下午茶供應時段: 14:30 - 18:00。有7款下午茶套餐,由$50~98,價格不相宜。這個價錢可以在其他餐廳享用午餐甚至晚餐。小編選擇 $65 的 Cake set ,可惜蛋糕選擇不太豐富,只有六款。另外,蛋糕櫃有兩款撻,但 Cake set ($65) 不能夠選擇。套餐可選配滴濾咖啡 / 烏龍茶 / 琉球紅茶 / 玫瑰阿薩母紅茶 / 橙汁 / 青森蘋果汁。小編揀了Cake set ($65) 【鮮果芝士班戟蛋糕】併【
小編揀了Cake set ($65) 【鮮果芝士班戟蛋糕】併【青森蘋果汁】。看見蛋糕外型及紅紅的士多啤梨就決定揀這個蛋糕,單看賣相 90分!
只憑賣相就叫了這個蛋糕,坐底冷靜後望下單才知道這個是芝士班戟蛋糕,不過芝士味道完全不太明顯。班戟蛋糕 …… 外貌似班戟?咬下去只是普通蛋糕,沒有什麼特別。唯一可讚是士多啤梨又甜又多汁,cream 又香又滑。原本用叉叉到底,點之最下層切不下,原來最下層是威化餅。最後是蛋糕及威化餅分開吃。
價錢與價格不成正比,只是無印名聲大而已 ……
2021-07-23
2021-07-29 215 瀏覽
叫咗個伯爵茶戚風蛋糕同一杯果茶。伯爵茶戚風蛋糕唔會太甜,亦都唔會太乾身,食落軟綿綿,仲有淡淡的茶香。果茶都唔會太甜,入面有橙,飲落好清新,配埋戚風蛋糕食啱啱好,好適合做下午嘅小茶點。

2021-06-28 481 瀏覽
見到有Muji cafe 就入去食個甜品休息吓,拎飛坐低之後,我用左手機掃QR code落單,好方便,啲野食黎得都幾快👍🏻1️⃣梳乎厘奄列 依個兩人份量既奄列賣相好吸引,好厚身,黎到仲熱辣辣咖🥰依個梳乎厘唔係我地平時食開個啲空氣感,而係有質量、食落好鬆軟同充滿蛋香味😋兩個人食啱啱好🙌🏻梳乎厘最頂嗰層仲有脆皮焦糖,睇落好靚,再配埋楓糖漿、朱古力醬同忌廉。個人認為配楓糖漿最好味🥴而朱古力醬就比較甜,忌廉好滑👍🏻食落唔會好滯同唔甜,加埋梳乎厘一齊食好正!2️⃣青蘋果芝士蛋糕 芝士蛋糕🧀味唔算濃,食落口感比較濕潤,青蘋果食落爽口同清甜,但餅底比較薄同濕,可以再改善一下👀

1️⃣梳乎厘奄列

2️⃣青蘋果芝士蛋糕
  • 梳乎厘奄列
2021-06-02 492 瀏覽
muji cafe 👍🏻梳乎厘奄列Soufflé omelette 好鍾意行muji,當然唔少得幫襯muji cafe喇。朋友話想試呢個,開頭一聽個名以為係咸嘅,睇相都以為入面會有啲咸嘅嘢,其實係甜品嚟架,98一份,價錢都合理嘅。佢入面係實嘅,好似蛋又有啲似pancake,好難形容個口感,不過係好味嘅,同埋感覺都幾特別,同omelette 又有啲似喎,總之就係好特別。仲有朱古力醬同焦糖醬,甜度自己控制,我就梗係鍾意好sweet🥰
muji cafe 👍🏻
Soufflé omelette

好鍾意行muji,當然唔少得幫襯muji cafe喇。
2021-05-17 461 瀏覽
次次放lunch食呢間餐廳都要等半個鐘至九個字,今日放半日假,行過見到唔使等位,所以黎呢度試下呢度嘅下午茶。喺門口做完登記及探熱後,職員安排入座,只要用手機掃一掃枱上面的QR code就可以落單,仲可以儲埋分,十方方便。如果冇下載手機應用程式嘅話,亦都可以到櫃檯直接點餐。見到好多款下午茶餐好吸引,我試呢款抹茶戚風蛋糕配青森縣蘋果汁🧃,超級掛住日本京都抹茶系列甜品。青森蘋果汁係好飲,🍰戚風蛋糕好有抹茶味道,味道適中,最頂層是一塊抹茶朱古力片,有幾粒水果及忌廉點綴,賣相幾吸引,下午茶夠抵食正!

正!

2021-03-31
下午茶
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗Muji cafe人流唔算好多,坐得都幾舒服ʕ •ᴥ•ʔ四品料理($118) 會包麵鼓湯,白飯/十六穀米或麵包🍞我就揀左十六穀米,比白飯煙韌同有咬口😆餸菜方面冷熱都各有8款,四品就係各兩個冷熱盤🔥 冷盤就有牛油果薏米沙律同和風雜菌汁厚燒玉子🥚玉子都真係幾厚,牛油果沙律既汁比較酸,如果加少啲會好啲!牛油果份量都唔少🥑熱盤叫左味噌昆布蒸比目魚同黑醋醬豚肉,其實本來係叫炸雞,點知比錯左,好彩味道都唔錯🥰酸酸甜甜!以呢個價錢黎講,真係唔抵,每樣都得少少🥺性價比唔高🤦🏻‍♀️如果多啲會好好多!建議大家可以去個櫃到睇下啲餸咩樣先😆
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗Muji cafe
人流唔算好多,坐得都幾舒服ʕ •ᴥ•ʔ

四品料理($118)
會包麵鼓湯,白飯/十六穀米或麵包🍞

四品料理
2021-03-28 532 瀏覽
有日身體唔係好舒服 經過Muji諗住可以食個簡單d嘅晚餐 點知惡夢就嚟啦見到佢哋有好多唔同嘅冷盤 唔舒服就唔想食咁多生冷野 Menu有熱食單點 仲要係蕎麥面 賣相睇落唔錯就叫咗呢樣😢點知一嚟到真係嚇死我 個碗就大 面係得嗰少少🤏豬肉條少量😑咁就$98 碗麵佢地應該係即整 但真係唔夠熱 湯又小 收得$98份量多少少都唔會蝕本掛😓同埋唔係好明白點解muji既食品就算係熱盤都係暖 而唔係熱 食過幾次五盤料理都係咁 希望muji可以改進一下
2021-03-12 638 瀏覽
MUJI CAFE 一直都係我既飯堂 五品料理$118 五三冷盤兩熱盤健康得黎又好味 黑醋醬豚肉 真係好好食 肉味香濃配埋合個 十六穀米 好好送飯烤雜菌伴半風乾番茄  又係必食既蟹肉牛油果沙律牛角包  個包好鬆脆 蟹肉都好多 好正甜品係必食 疫情下冇得去旅行 唯有自己呃自己啦下次要試埋 梳乎厘奄列
烤雜菌伴半風乾番茄  又係必食既

2021-03-02
五品料理
  • 黑醋醬豚肉
2021-03-07 328 瀏覽
宜家好多brand零售做吾住,就改做食店,Agnes b係咁,Vivienne Westwood係咁,連Muji都係咁。係咪真係咁好食....老實,食名食裝修多過食野。如果Muji一個餐$100,我覺得$80係個名。今日同老婆叫一個下午茶同一個三品(三餸)餐,咁就2舊幾,吾抵之餘味道仲麻麻。首先係三品餐,兩冷盤+一熱盤+一湯+一飯,$98。先講湯,只係麵豉湯內加幾粒紅蘿蔔粒🥕同蘿蔔粒,咸度一般,味道一般,總之就一般;兩個冷盤分別係乳酪醬青蘋果乾果及雜菌乾蕃茄,份量少到自己睇圖,個蜂蜜乳酪醬係完全無蜜味,青蘋果算新鮮既,而所謂乾果,係兩粒..係真係得兩粒合桃;雜菌又切粒,d醬反而濃到蓋左菌味,乾蕃茄又係得兩粒縮到似提子乾既蕃茄仔,仲要係切開左,姐係其實得一粒。到熱盤雞翼,係完全無味之餘有雪氣,仲要其實吾熱,只係暖,個飯就真係有日本米既口感,可惜收我$98呢。到個下午茶,牛油果蟹肉牛角包,牛油果吾算多,混落蟹肉當沙律都算ok,但其實吾考功夫,都係無咩特別;薯條係新鮮既,亦同麥記既有分別,無油益味,但成為$108。總括:價錢貴、食物普通、份量少,完。

首先係三品餐,兩冷盤+一熱盤+一湯+一飯,$98。

總括:價錢貴、食物普通、份量少,完。
2021-03-06
5 分鐘 (堂食)
2021-03-01 244 瀏覽
Inside the biggest Muji store in Hong Kong, a spacious homey cafe is nestled there offering wide range of food for dine-in and take-out. It will bring you a short trip to Japan here🇯🇵𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐎𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞The signature here and for very good reasons. It is fluffy and moist but not too airy that you could taste its aromatic egg flavour💛 Look at the layers inside and you will definitely fall in love with it 😍It is so smooth that it melts on your tongue instantly. The surface is lightly torched and creat

𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐎𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞

The signature here and for very good reasons. It is fluffy and moist but not too airy that you could taste its aromatic egg flavour💛 Look at the layers inside and you will definitely fall in love with it 😍It is so smooth that it melts on your tongue instantly. The surface is lightly torched and create a caramelised crisp like creme brulee. The whipped cream, chocolate sauce and maple syrup are so good that give different variation to the omelette but it is so good that I could finish it neat🤪

How can you resist soufflé, crème brûlée and pancake? And when they are combined as one, just get a spoon and eat it🤤

𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐜𝐤

A very eye-catching one🥞 but sadly it is a bit overcooked and dry🥲 I believe they could do a lot better for this one given its flavour is on point with nice egg flavour. Might give this one a second chance given the quality of soufflé omelette is so good🤨
- - - - -
IG Account: afoodstagramm
  • 梳乎厘奄列
2021-02-20 171 瀏覽
朋友仔喺muji度買咗個蘋果芝士蛋糕一齊慶祝生日,muji嘅蛋糕都好有水準喎!唔知係咪買嘅時候先放生果,落咗單要等二十分鐘先有得拎蛋糕,雖然係要啲時間,但呢個安排好過啲生果一直擺喺蛋糕度會唔新鮮芝士蛋糕好香濃,中間夾咗好多好大舊嘅蘋果,食嘅時候會有少少論盡🤣 蘋果仲有少少口感未至於淋哂,平衡到芝士heavy嘅感覺👍🏻餅底係gluten free嘅,比起平時食嘅消化餅底好似冇咁香,食唔慣覺得爭少少,係一個新嚐試🤣

外賣自取
1K
2021-02-15 175 瀏覽
“梳乎厘奄列”($88)“本和香糖布甸”($38)大家應該都知德福muji係全港最大嗰間😆連入面間muji cafe空間都大過其他分店好多☺岩岩開幕嗰陣人潮不絕最近熱潮終於減退咗啲😂唔駛等位就可以入座😝嚟muji cafe嘅目的就係為咗佢個梳乎厘奄列😍上枱嗰吓已經覺得好靚😍個奄列面頭嘅焦糖金黃香脆而入面就十分鬆軟同充滿蛋香☺食落唔會太空氣有返啲質感食嗰陣仲可以加糖漿/朱古力醬同忌廉一齊食☺不過就唔太建議落朱古力醬因為會遮哂個梳乎厘啲味😂另外仲叫咗個香糖布甸🍮布甸夠哂滑溜而且蛋味都算香濃☺同埋味道都唔會太甜太膩呢2個甜品都幾推薦☺
“梳乎厘奄列”($88)
“本和香糖布甸”($38)

大家應該都知德福muji係全港最大嗰間😆
連入面間muji cafe空間都大過其他分店好多☺