2017-05-20
Cafe & Meal MUJI 越開越多,我特別鍾意黎灣仔呢間,特別係晚市,冇其他分店咁多人。餐廳空間感十足,貫徹無印簡約風格,menu 都很討喜,以季節性食材入饌,多菜少肉,亦有唔少甜品,適合追求均衡飲食嘅現代人。先黎個黑蒜雞肉沙律,沙律喺視覺上已經好吸引,有露荀、生菜、雞脾菇片、紅菜椒同埋雞肉,配上黑蒜醬汁,惹味得黎又好清爽。夜晚唔想食咁多澱粉質,點了不時更新嘅九品季節料理,肉類方面有黑椒赤味噌炸雞(左上),我覺得似煮雞肉多d,因為唔覺有炸過,醬汁很香濃,不過嗜辣嘅朋友會失望,因為係唔辣嘅,雞肉尙算嫩滑,同個醬汁好夾;酸味味嘅芒果醬汁豚肉(左下)啱晒夏天食用,啖啖肉得黎唔油膩,冇乜罪惡感。另一熱葷係牛油脆烤比目魚柳(左中),魚柳用有混入牛肝菌嘅牛油烤過,火候剛好,魚肉食起黎更油潤。另外六款冷盆都很出色,特別喜歡有機藜麥茄子沙律(右上),藜麥本身冇味,但有蕃茄醬汁伴住就唔dry;茭白荀雜豆芝士沙律(右下)嘅芝士奶味濃郁,但有酸酸地嘅青蘋果中和返。而和風醬汁拌根莖蔬菜(中上)就很醒胃,有牛蒡、沙葛同蓮藕,都很爽脆;春菊拌雪耳黑木耳(右中)配搭少有,味道亦好。吞拿魚萵荀沙律(中下)個醋
夜晚唔想食咁多澱粉質,點了不時更新嘅九品季節料理,肉類方面有黑椒赤味噌炸雞(左上),我覺得似煮雞肉多d,因為唔覺有炸過,醬汁很香濃,不過嗜辣嘅朋友會失望,因為係唔辣嘅,雞肉尙算嫩滑,同個醬汁好夾;酸味味嘅芒果醬汁豚肉(左下)啱晒夏天食用,啖啖肉得黎唔油膩,冇乜罪惡感。另一熱葷係牛油脆烤比目魚柳(左中),魚柳用有混入牛肝菌嘅牛油烤過,火候剛好,魚肉食起黎更油潤。另外六款冷盆都很出色,特別喜歡有機藜麥茄子沙律(右上),藜麥本身冇味,但有蕃茄醬汁伴住就唔dry;茭白荀雜豆芝士沙律(右下)嘅芝士奶味濃郁,但有酸酸地嘅青蘋果中和返。而和風醬汁拌根莖蔬菜(中上)就很醒胃,有牛蒡、沙葛同蓮藕,都很爽脆;春菊拌雪耳黑木耳(右中)配搭少有,味道亦好。吞拿魚萵荀沙律(中下)個醋嘅酸味就稍為霸道;櫻花蝦雜菜厚燒玉子(正中)富蛋香,櫻花下更係錦上添花,不過d雜菜甜味欠奉,可能轉菠菜會更夾。
最後食埋味噌烤鱸魚柳作結,個醬汁絕對係精髓,香甜惹味,魚肉嫩滑,好快就清晒,魚柳還有白豆墊底,不過再煮腍d會更好。
除左食物出色之外,店員有禮亦係呢間店值得讚賞嘅地方,特別依家樓面很難請,請到專業嘅侍者實在難得。