2022-05-16
小妹同豬巧合地到香港仔,就睇吓OPENRICE有咩好食,一行行咗好大個圈,就搵到呢間漢堡小店🍔 見到食物幾吸引,就入去試吓😍😋店內環境唔大,只有數座位,職員話入面冇位,安排小妹及豬坐在門口位置食野,但當日落雨搞到有點狼狽,地下好跣,張櫈又唔係好穩陣😓🦀🍔飛魚子軟殼蟹漢堡包軟殼蟹非常大突出漢堡小小,原隻蟹上,會見到麵包上面印有自己餐廳logo🥰
軟殼蟹係完整一大隻,溫度足夠,可能因為係即叫即炸,炸得好爽脆,蟹肉唔乾,食落鮮嫩,有蟹味有肉汁,唔會話好油膩,軟殼蟹有時會食到有蟹膏,幾juicy有驚喜☺️👍🏻飛魚子醬同軟殼蟹幾夾,可以減低軟殼蟹既油膩感,但醬唔算多,唔知係咪因為驚太多整到個包太濕太腍,可以睇到麵包入面只有飛魚子醬、軟殼蟹、火箭菜同蔬菜,無蕃茄就唔會爆水整到個包腍,另外可以加錢加配料,好似芝士、煙肉、蘑菇、洋葱同鴨肝🙈🐮🍔和牛竹炭漢堡
另一個人氣熱門,竹炭包感覺特別一般,味道沒什麼分別,和牛漢堡扒夠厚身,能鎖住肉汁,咬落完全唔會乾,都同樣很 juicy 😋👍🏻即使有濃郁醬汁,仍然食得出啖啖牛香,但食落相對比較普通沒什麼驚喜,以牛漢堡來講又未到驚喜,建議大家可以試食其他先🙊 ☕ Mo
🦀🍔飛魚子軟殼蟹漢堡包
軟殼蟹非常大突出漢堡小小,原隻蟹上,會見到麵包上面印有自己餐廳logo🥰 軟殼蟹係完整一大隻,溫度足夠,可能因為係即叫即炸,炸得好爽脆,蟹肉唔乾,食落鮮嫩,有蟹味有肉汁,唔會話好油膩,軟殼蟹有時會食到有蟹膏,幾juicy有驚喜☺️👍🏻飛魚子醬同軟殼蟹幾夾,可以減低軟殼蟹既油膩感,但醬唔算多,唔知係咪因為驚太多整到個包太濕太腍,可以睇到麵包入面只有飛魚子醬、軟殼蟹、火箭菜同蔬菜,無蕃茄就唔會爆水整到個包腍,另外可以加錢加配料,好似芝士、煙肉、蘑菇、洋葱同鴨肝🙈
🐮🍔和牛竹炭漢堡 另一個人氣熱門,竹炭包感覺特別一般,味道沒什麼分別,和牛漢堡扒夠厚身,能鎖住肉汁,咬落完全唔會乾,都同樣很 juicy 😋👍🏻即使有濃郁醬汁,仍然食得出啖啖牛香,但食落相對比較普通沒什麼驚喜,以牛漢堡來講又未到驚喜,建議大家可以試食其他先🙊
☕ Mocha 小妹飲Mocha時,都發覺好多時Mocha既朱古力味都會搶左咖啡既風頭,今次味道難得平均☕️,兩者都非常香濃順滑😋
☁️☕小白咖啡
好少係餐廳飲到呢款咖啡,幾特別,且拉花圖案好靚。
每個都是小店用心製作,要耐心等候,由於位於遙遠香港仔,所以真的要剛好來這一區先會黎試食🤭因非常小的小店,只有四張枱,不少客人都是叫外賣,也可用外賣app下單,就不用在店外站著等了,惟cafe 但主打是 burger,所以選擇比較少😐