2022-05-16 964 瀏覽
小妹同豬巧合地到香港仔,就睇吓OPENRICE有咩好食,一行行咗好大個圈,就搵到呢間漢堡小店🍔 見到食物幾吸引,就入去試吓😍😋店內環境唔大,只有數座位,職員話入面冇位,安排小妹及豬坐在門口位置食野,但當日落雨搞到有點狼狽,地下好跣,張櫈又唔係好穩陣😓🦀🍔飛魚子軟殼蟹漢堡包軟殼蟹非常大突出漢堡小小,原隻蟹上,會見到麵包上面印有自己餐廳logo🥰
軟殼蟹係完整一大隻,溫度足夠,可能因為係即叫即炸,炸得好爽脆,蟹肉唔乾,食落鮮嫩,有蟹味有肉汁,唔會話好油膩,軟殼蟹有時會食到有蟹膏,幾juicy有驚喜☺️👍🏻飛魚子醬同軟殼蟹幾夾,可以減低軟殼蟹既油膩感,但醬唔算多,唔知係咪因為驚太多整到個包太濕太腍,可以睇到麵包入面只有飛魚子醬、軟殼蟹、火箭菜同蔬菜,無蕃茄就唔會爆水整到個包腍,另外可以加錢加配料,好似芝士、煙肉、蘑菇、洋葱同鴨肝🙈🐮🍔和牛竹炭漢堡
另一個人氣熱門,竹炭包感覺特別一般,味道沒什麼分別,和牛漢堡扒夠厚身,能鎖住肉汁,咬落完全唔會乾,都同樣很 juicy 😋👍🏻即使有濃郁醬汁,仍然食得出啖啖牛香,但食落相對比較普通沒什麼驚喜,以牛漢堡來講又未到驚喜,建議大家可以試食其他先🙊 ☕ Mo

🦀🍔飛魚子軟殼蟹漢堡包

🐮🍔和牛竹炭漢堡

☕ Mocha
小妹飲Mocha時,都發覺好多時Mocha既朱古力味都會搶左咖啡既風頭,今次味道難得平均☕️,兩者都非常香濃順滑😋

☁️☕小白咖啡
好少係餐廳飲到呢款咖啡,幾特別,且拉花圖案好靚。

每個都是小店用心製作,要耐心等候,由於位於遙遠香港仔,所以真的要剛好來這一區先會黎試食🤭因非常小的小店,只有四張枱,不少客人都是叫外賣,也可用外賣app下單,就不用在店外站著等了,惟cafe 但主打是 burger,所以選擇比較少😐
2022-05-14 893 瀏覽
香港仔居民推介的漢堡小店,聽說他們的魚柳不是用冰鮮魚,而是店家每天在香港仔漁市場買鮮魚回來,再製成魚柳,這麼用心的小店當然要幫襯一下每個包都印了店舖的logo小鯨魚,十分可愛黑松露醬沙巴龍躉漢堡用鮮魚製成的魚柳果然與別不同,魚柳炸得香脆、肉質嫩滑這些基本詞語絕不足以表達我對它的讚賞。令我驚嘆的是它魚味特濃,吃完過後良久仍在揮發著他的餘香。飛魚子軟殼蟹漢堡軟殼蟹炸得很香脆,大大隻趴在麵包上,配上蛋黃醬及蟹籽,但又不會蓋過軟殼蟹的味道。軟殼蟹已預先切成兩半,方便用刀叉切開同朋友開心share,很貼心雙層芝士M8和牛漢堡手打牛肉漢堡煎得頗香很juicy,還加了一點肉醬意粉的肉醬汁,整體十分惹味,不錯不錯麻辣薯條麻辣味頗香,味粉充足,包著每一條薯條,味道鹹鹹的不會超辣,令人吃過一條又一條,after taste有微微麻和辣,但又不至於辣到不能接受,很過癮

每個包都印了店舖的logo小鯨魚,十分可愛

2022-05-12 484 瀏覽
🥤 Cafe Whale 🐳 南區友既好推介之一Cafe Whale ge Burger╰(*´︶`*)╯♡安格斯珍寶牛肉漢堡 $76Jumbo Angus Beef Burger又足料又好食 服務態度又好小店每一日都會喺魚市場買新鮮嘅食材黎整好西因為個魚市場就係喺隔離咋仲近過個街市 >▽<所以食材方面真係好新鮮而且買完之後都要等一陣因為真係即買即整架好西就是這樣形成的本闊啲成日都就唔到佢個時間次次想食嘅時候就已經Sold Out/無開 我諗呢間小店係計西灣河魚蛋佬之後第二間請我食閉門羹多既小店T^T不過佢啲burger真係幾高質( ^ω^ )
🥤 Cafe Whale 🐳

本闊啲成日都就唔到佢個時間
次次想食嘅時候就已經Sold Out/無開
我諗呢間小店係計西灣河魚蛋佬之後
第二間請我食閉門羹多既小店T^T
不過佢啲burger真係幾高質( ^ω^ )
2022-05-09 238 瀏覽
因為對呢間嘅印象好唔錯 就算同公司距離唔近 都再黎🥰疫情下大家更加要多多支持小店呀🥺★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍔余均益蛋黃醬牛脷漢堡 $75淨係打卡都用咗好一段時間🤣📸呢度啲漢堡真係放得好豐滿🍔每一塊牛脷都切得好薄身,入口好冧。幾塊一齊咬真係啖啖肉😋再加埋芝士🧀仲有辣辣地嘅醬喺入面🌶成件事好juicy好惹味😍😍恰到好處除左咁 好鍾意佢個包烘得乾乾地 烘到外脆內鬆軟😋

🍔余均益蛋黃醬牛脷漢堡 $75

除左咁 好鍾意佢個包烘得乾乾地 烘到外脆內鬆軟😋
2022-02-15 1051 瀏覽
同同事出到香港仔 行咗好大個圈 見到呢間漢堡小店🍔 見到幾吸引 仲要係黃店✨店內環境唔大 只有數座位 但嗰日已經2點後先去到 所以有位★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍔蜜糖芥末籽三文魚漢堡 $84竹炭漢堡令外觀份外型格🖤淨係打卡都搞咗一輪📸煎三文魚常香口✨而且厚切🌟蜜糖芥末醬同三文魚係好夾架😍不過如果有更多醬就好了。🍟麻辣薯條 $40🌶見到呢款 即刻決定同同事一齊share叫🌶一黎就已經聞到陣陣嘅麻辣香味🌶忍唔住即放入口了😍佢嘅麻辣粉真係好邪惡😈麻椒味出又辣得過癮 但食得快真係好辣好辣😆 𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 +$28Dirty Coffee好似已經變成cafe嘅必備item☕作為咖啡成癮嘅打工仔,急不及待嗌一杯😆隻杯好驚喜😍好靚好靚 係有🗻喺個底。咖啡分了層次 飲到一啖奶一啖Espresso的甘香 即使咁凍嘅時候 都值得飲呢杯凍嘅dirty coffee❄️
店內環境唔大 只有數座位 但嗰日已經2點後先去到 所以有位

Dirty  Coffee
蜜糖芥末籽三文魚漢堡
Dirty  Coffee
2022-02-11 470 瀏覽
香港仔隱世burger店💛食得太飽 但又口痕想食薯條🤤呢間都係不錯既選擇 薯條$20比想像中大份 仲要係粗薯條 即叫即製 熱辣辣好香脆😍下次要試埋burger先😎
2021-12-13 1022 瀏覽
行完山去到香港仔,順便搵一間Cafe小店午餐!網上見到呢間鯨魚🐳有幾多好評,於是就入去試吓。鋪仔細細,座位不多,12點已經坐滿人,好彩仲有最後一張雙人位🤞🏻試左期間限定香港仔避風塘炸蟹漢堡🍔,超級有驚喜包明顯有處理過,外脆內軟同埋香蟹係正宗避風塘味道,少少辣又多多脆!炸得剛剛好非常香口但絕冇油膩感!入邊嘅菜亦非常新鮮,醬汁同芝士亦都好夾,暫時係我食過最好味嘅手工漢堡🥇🏆入去坐咗半小時,不停有人買外賣或者等位堂食,應該係街坊熱點誠意推介我定會再來試其他口味
行完山去到香港仔,順便搵一間Cafe小店午餐!

網上見到呢間鯨魚🐳有幾多好評,於是就入去試吓。

試左期間限定香港仔避風塘炸蟹漢堡🍔,超級有驚喜
包明顯有處理過,外脆內軟
同埋香
蟹係正宗避風塘味道,少少辣又多多脆!炸得剛剛好

入去坐咗半小時,不停有人買外賣或者等位堂食,應該係街坊熱點
誠意推介
我定會再來試其他口味
避風塘炸蟹漢堡
Latte
2021-12-12
避風塘炸蟹漢堡
Latte
2021-09-26 1409 瀏覽
我間中會拜訪的小店之一☺️ 呢度嘅漢堡真材實料,超足料😍第一次黎試咗個三文魚漢堡,之後每次再嚟都忍唔住食返同一款,就知佢有幾好食😋🍔霹靂雞扒漢堡 $68 (+蘑菇 $8)😋😋😋😋雞扒煎得嫩滑,調味用咗Peri Peri,有少少辣,另加蘑菇都只係$8,但真係比左好多粒🍄 完全不敷衍!惟一可以進步既地方就係醬汁令到個包有d太濕,如果可以搽係配料和配料之間可能會好d🤔🍔蜜糖芥末籽三文魚漢堡 $84😋😋😋😋😋三文魚熟度剛好,配醒胃的蜜糖芥末醬💯留意返小店位置有限,只能容納8人左右,而且2人一枱❗️
我間中會拜訪的小店之一☺️
呢度嘅漢堡真材實料,超足料😍

霹靂雞扒漢堡

🍔霹靂雞扒漢堡 $68 (+蘑菇 $8)
😋😋😋😋

🍔蜜糖芥末籽三文魚漢堡 $84
😋😋😋😋😋
三文魚熟度剛好,配醒胃的蜜糖芥末醬💯

留意返小店位置有限,只能容納8人左右,而且2人一枱❗️
霹靂雞扒漢堡
  • 蜜糖芥末籽三文魚漢堡
2021-09-13 818 瀏覽
超好味良心小店,舖頭細細,得幾張枱,但佢嘅漢堡真係令人超驚喜,賣點係用本地新鮮海鮮即叫即炸,非常新鮮好味😋試咗佢哋嘅1. 「期間限定」柚子胡椒石蚌漢堡$108- 用本地魚塲嘅石蚌做魚柳包,真係好掂👍🏻佢個汁非常好味,好夾,仲有大量好新鮮嘅沙律菜2. 和牛竹炭漢堡$86- 因為係和牛,重要新鮮整,睇個樣好似好乾咁,但其實非常多汁夠肉味今次過咗六點先去到,冇得喺舖頭坐,要買外賣痞喺街邊食😅下次一定要早啲去,坐低慢慢嘆😋

試咗佢哋嘅
1. 「期間限定」柚子胡椒石蚌漢堡$108

2. 和牛竹炭漢堡$86

2021-08-08 838 瀏覽
疫情關係都未想到人多地方或食肆,就趁著悠閒下午,到這間店hea一下,歎杯啡☕️,好寫意。竹炭包包,外脆內軟,表面仲有啲芝麻添左啲香味黑毛豬肉size大到凸晒出包外,即炸、好香口,夾於中間嘅蔬菜亦好新鮮。唯一覺得豚肉嘅醃料味不太配搭漢堡;下次試試牛肉可能夾味啲啲當然要來杯咖啡,’Dirty’如果可以用玻璃杯載,睇住Dirty杯中流動,會更療癒😄, 老闆請考慮一下😉薯角即炸,外皮脆卜卜😋👍👍唔使多講,再回來嘅指數4🌟(of 5)

竹炭包包,外脆內軟,表面仲有啲芝麻添左啲香味
黑毛豬肉size大到凸晒出包外

脆脆黑毛豬漢堡

Dirty  coffee

薯角即炸,外皮脆卜卜😋👍👍

唔使多講,再回來嘅指數4🌟(of 5)
脆脆黑毛豬漢堡
Dirty  coffee
  • 黑豚肉漢堡
終於食到「鯨」🐳邊有人咁痴線用本地魚場嘅石蚌做魚柳包㗎🤤石蚌係我喜歡食嘅魚,清蒸成日食,刺身好耐之前食過一次,魚柳包的確要去試吓!個餡好高質,石蚌魚柳即炸,入面夾住嘅沙律菜新鮮無啡邊,仲要食到有Rocket🤤份量啱數㗎,用料足,但係又唔會食到好論盡好呢hea。老闆幾時喺九龍區開多間分店,香港仔的確有啲遠😆#CafeWhale #柚子胡椒石蚌漢堡 #期間限定 #魚巿場直送 #香港仔 #漢堡包店 #支持小店
終於食到「鯨」🐳

老闆幾時喺九龍區開多間分店,香港仔的確有啲遠😆

期間限定石蚌漢堡
2021-07-31
15 分鐘 (堂食)
下午茶
期間限定石蚌漢堡
  • 炸蕃薯條
2021-07-18 560 瀏覽
💟余均益蛋黃醬牛脷漢堡包 [$75]第一次試牛脷burger!!! 肉幾厚身 而且同蛋黃醬真心夾!加埋生菜濃味得嚟幾fresh!!! 好特別🤩漢堡包身比好多burger出色 外層烘得好脆 兩塊都搽滿晒牛油 睇到滿滿嘅金黃色同好香啊🤩咬落個包都夠鬆軟🥰nice breadyyyy!💟安格斯珍寶牛肉漢堡 [$76]牛魔王當然嗌angus beef喇🥩😍Patty好厚身 可以再稔多少少但都好juicy 冇筋係大加分oh rhymed🤣 醬有少少辣香味 有啲千島醬味 整體好香口~ 💟黑松露薯條 [$42]呢個幾有驚喜!成日嗌黑松露薯條都係淋醬上去 比較稔身 呢個原來係用黑松露粉每條都好濃黑松露味 唔會太膩 平時麻麻哋薯條嘅我都覺得唔錯!仲有個三文魚漢堡我冇影到 三文魚扒好大塊 而且好多肉汁 唔會煮到鞋sarpsarp (留言教我個sarp字點寫if u know🤣) 漢堡包係竹炭包 幾特別desu!!鍾意佢跟餐已經有免費汽水 仲有coke plus!!! 白色罐呢隻係好飲過zero🥳

💟余均益蛋黃醬牛脷漢堡包 [$75]

💟安格斯珍寶牛肉漢堡 [$76]
牛魔王當然嗌angus beef喇🥩😍

💟黑松露薯條 [$42]

2021-04-28 948 瀏覽
雖然兜左個圈先搵到,都趕及開店第一輪入座💛💕麵包好有誠意,用牛油烘到好香好脆👍🏻🍔 黑松露醬沙巴龍躉 $88魚肉新鮮肉質嫩滑,食到龍躉個層啫喱🍔 飛魚子軟殼蟹 $84原隻蟹上,蟹腳炸得酥脆,蟹身juicy又蟹膏🦪炸蠔 (忘記價錢)炸漿厚度適中,外脆內軟,隻蠔香甜唔腥!!好緊要!!🍟炸蕃薯條 $22出色,唔會炸得太濃,份量又多一個burger 跟一罐汽水。每個都是小店用心製作,要耐心等候😆座位供應有限,附近居民都會order 外賣!
雖然兜左個圈先搵到,都趕及開店第一輪入座💛💕

麵包好有誠意,用牛油烘到好香好脆👍🏻

🍔 黑松露醬沙巴龍躉 $88
魚肉新鮮肉質嫩滑,食到龍躉個層啫喱

🍔 飛魚子軟殼蟹 $84
原隻蟹上,蟹腳炸得酥脆,蟹身juicy又蟹膏

飛魚子軟殼蟹漢堡

🦪炸蠔 (忘記價錢)
炸漿厚度適中,外脆內軟,隻蠔香甜唔腥!!好緊要!!

🍟炸蕃薯條 $22
出色,唔會炸得太濃,份量又多

一個burger 跟一罐汽水。

每個都是小店用心製作,要耐心等候😆

座位供應有限,附近居民都會order 外賣!
2021-04-18
  • 安格斯珍寶牛肉漢堡
2021-04-17 490 瀏覽
身為香港仔街坊, 冇理由唔支持下Cafe Whale, 再加上食評唔錯, 尋日終於有時間去幫襯,呢間小店舖非常細 只有三張枱, 期間見好多人來取外賣黑松露醬沙巴龍躉漢堡$88麵包有烘過的, 所以夠乾身, 咬落脆口裏面鬆軟麵包面印上店舖icon, 食得出用心落單大約等咗20分鐘新鮮即叫即做 即炸好好食 期間店員會問顧客評價 用心小店 真係值得再來
身為香港仔街坊, 冇理由唔支持下Cafe Whale,
再加上食評唔錯, 尋日終於有時間去幫襯,
呢間小店舖非常細 只有三張枱,
期間見好多人來取外賣

黑松露醬沙巴龍躉漢堡$88
麵包有烘過的, 所以夠乾身, 咬落脆口裏面鬆軟
麵包面印上店舖icon, 食得出用心

落單大約等咗20分鐘
新鮮即叫即做 即炸

好好食 期間店員會問顧客評價
用心小店 真係值得再來
2021-03-19 439 瀏覽
香港仔交通方便左,吸引左好多人落去行。係附近行行下見到呢間Cafe Whale,開頭仲以為飲咖啡,睇完餐牌先知係食漢堡包。間餐廳都幾細,座位唔多。見到有個魚場直送嘅漢堡包好吸引,就食下先。叫左個黑松露醬沙巴龍躉漢堡($88),炸過嘅沙巴龍躉魚肉有魚味同爽實,係暫時食過最高質嘅炸魚包!!!另外,叫左余均益旦黃醬牛脷漢堡($75),牛脷有啲偏咸,整體成個包都唔錯。除左漢堡包,仲有其他小食叫,另外都點多份薯條,都炸得幾香脆。

香港仔交通方便左,
吸引左好多人落去行。
係附近行行下見到呢間Cafe Whale,
開頭仲以為飲咖啡,
睇完餐牌先知係食漢堡包。
間餐廳都幾細,
座位唔多。
見到有個魚場直送嘅漢堡包好吸引,
就食下先。
叫左個黑松露醬沙巴龍躉漢堡($88),
炸過嘅沙巴龍躉魚肉有魚味同爽實,
係暫時食過最高質嘅炸魚包!!!
另外,叫左余均益旦黃醬牛脷漢堡($75),
牛脷有啲偏咸,整體成個包都唔錯。
除左漢堡包,仲有其他小食叫,
另外都點多份薯條,都炸得幾香脆。