2017-07-08 706 瀏覽
晚上見唔洗排隊就入左去食,環境幾好。選擇唔算多,偏貴小小,但不會令人失望。我叫的熏鴨胸番茄意粉唔錯,番茄醬汁新鮮,好評。但老豆叫的窩蛋牛肉焗飯就麻麻地。套餐配有田園沙律,但係居然有煙燻三文魚,唔中意,田園沙律居然有肉。
燻鴨胸番茄意粉
燻鴨胸番茄意粉
2017-07-03 406 瀏覽
東涌餐廳選擇少,所以好多時都要大排長龍,今日經過cafeholic見冇咩人唔使等位,決定入內一試!夜晚有幾款晚市套餐選擇,有湯/沙津,主食,同餐飲餐湯係蕃茄忌廉渴,酸酸甜甜,幾開胃!主食我嗌左龍蝦肉明太子意粉,份量好大,醬汁都算多,但配料比較少,不過不失!飲品加錢嗌左杯cappuccino,賣相不太討好,咖啡味偏淡,不推介今餐大約百二蚊,間唔中食下都ok嘅~

夜晚有幾款晚市套餐選擇,有湯/沙津,主食,同餐飲

餐湯係蕃茄忌廉渴,酸酸甜甜,幾開胃!

今餐大約百二蚊,間唔中食下都ok嘅~

2017-05-04 569 瀏覽
好貴 仲要加一 茶餐廳既水準 服務態度差 咖啡味好淡 This is the worst restaurant I have ever tried ! Horrible service and Dishes So u might need to spend around 80 each person in this restaurant for poor service and terrible cuisine . I highly don't recommend you to try this restaurant in your entire life !
好貴 仲要加一
茶餐廳既水準
服務態度差
咖啡味好淡

咖哩烏冬餐
2017-04-04 763 瀏覽
近日越來越多人來這裡食午飯,今日剛好經過有位,last 幾日在東涌上班了,捨不得這裡的美食啊!必點:: 牛肝菌汁帶子意粉lunch set 冇架!要散叫。超級無敵好食帶子煎得剛好,不會太熟。意粉是Al dente 的!配上牛肝菌汁,真係好正食過嘅朋友都話一試難忘。另外還點了lunch set 的紅咖哩吉列豬扒飯。咖哩都算辣的那種! 飯有點乾硬,汁有點偏少,不夠撈飯啊! 但吉列豬扒做得不錯炸得很脆,又不太厚粉。熱朱古力也十分推薦雖然要加錢,但那濃郁的朱古力味及那個拉花圖案,也是值得的我想我之後也沒太多機會來這裡午餐了!好珍惜這段跟同事們在東涌食好野的日子
必點:: 牛肝菌汁帶子意粉
lunch set 冇架!要散叫。
牛肝菌汁帶子意粉
超級無敵好食

帶子煎得剛好,不會太熟。
意粉是Al dente 的!
配上牛肝菌汁,真係好正
食過嘅朋友都話一試難忘。
另外還點了lunch set 的紅咖哩吉列豬扒飯。
紅咖哩吉列豬扒飯
炸得很脆,又不太厚粉。
熱朱古力也十分推薦

雖然要加錢,但那濃郁的朱古力味及那個拉花圖案,也是值得的

我想我之後也沒太多機會來這裡午餐了!
好珍惜這段跟同事們在東涌食好野的日子
2017-03-30
  • 牛肝菌汁帶子意粉
2017-04-03 470 瀏覽
本人認為這是全東涌最好吃的意大利粉。牛肝菌汁的味道就是非常美味,帶子煎成外脆內軟,蝦亦爽口彈牙,非常吸引亦非好吃!再來一杯熱朱古力!欣賞一下店員作成的拉花圖案,一樂也!餐廳環境方面,地方稍嫌狹窄,坐位較擠迫,特別是中間那數張圓桌,當滿座時顯得特別擠迫。服務方面,店員倒算是友善,但店員的數目看似不足,特別是晚上。送餐方面,總算是在合理時候將食物奉上,食物溫度仍適中,不錯。在東涌來說,此店的食物質素是不錯的了。
本人認為這是全東涌最好吃的意大利粉。

再來一杯熱朱古力!欣賞一下店員作成的拉花圖案,一樂也!

在東涌來說,此店的食物質素是不錯的了。
2017-03-20 508 瀏覽
老老實實依家食個M記都要廿幾30幾蚊,呢度都係30幾蚊但個環境好好多,質素都好好多😂😂。仲要本身差唔多轉午餐, 但我嗰陣朋友都仲未到,佢照比我嗌早餐,等埋我朋友,過咗個早餐時間先到都俾佢都嗌早餐☺️☺️👍🏼👍🏼
2017-03-12
8 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
  • 早餐
2017-03-15 505 瀏覽
寒冷天氣警告下郊遊,當然要覺去食個早餐先,呢間餐廳在東涌排名前幾位,去到唔使等位,餐廳面積三尖八角,樓底高,西式田園感覺,枱好細,早餐選擇唔多,落單之後食物好快到!黑松露鮮菌炒蛋配厚多士($33)炒蛋上放咗好多松露油,聞落好香,但食落又無乜味,蛋比較老,厚多士鬆脆,鮮菌比較韌,爭咗少少鹹味!太淡!鮮蟹棒滑蛋茄汁湯長通粉配厚多士($34)朋友食,賣相幾靚!即磨咖啡:普通白瓷杯,咖啡夠熱,聞落幾香,不過偏苦,要落糖先飲到!檸檬茶:朋友飲!店員唔算勤快,無乜表情,正常要做嘅事做完就圍埋傾偈!行山前食咗早餐開心出發
鮮蟹棒滑蛋茄汁湯長通粉配厚多士($34)朋友食,賣相幾靚!
檸檬茶:朋友飲!
店員唔算勤快,無乜表情,正常要做嘅事做完就圍埋傾偈!

行山前食咗早餐開心出發
2017-02-24
$33 (早餐)
2017-02-26 503 瀏覽
自這間店開業就幫襯。早午晚,下午茶,咖啡都係非常好。份量,味道也中上。價錢係$80左右一個午餐,主菜+咖啡、茶。直兩年前,我唔知轉咗廚房,還是什麼。待應態度差,食物連基本嘅熱都做唔到。街坊生意,態度差係大忌。從此無再幫襯。今日想睇下有無轉變。午餐,我點咗L3, 醬汁豬肋骨配白飯,飲咖啡。餐一嚟到,飯係一小球,連暖都講唔上。半生熟。那些醬汁肋骨,乾到完全無光澤,又靭又鞋。唔知煮好幾耐,或者暴露於冷氣幾耐。咖啡亦係唔熱嘅。質素比波仔叮叮還要差。或者假日大把"遊客"會幫襯。有勇氣嘅,可以去試下,如果你唔介意態度差,食物唔熱又乾嘅話。完。

質素比波仔叮叮還要差。或者假日大把"遊客"會幫襯。

2017-02-12 482 瀏覽
一行四人準備沿着東澳古道步行前往大澳,出發前先在東涌醫肚。餐廳內的吊燈別有格調,座位舒適,讓食客能一邊享用食物,一邊享受悠閒的生活。是日午餐的選擇不少,有飯、意粉還有烏冬,好幾款都想吃呢。非常巧合地大家的口味相同,一共點了四份黑松露意粉。扁意粉有咬口,因為是用欖油煮的緣故所以整體偏油身。蝦肉跟魷魚圈的份量都不算少,但沒有鮮味,應該是雪了很久的急凍海鮮。意粉吃起上來散發陣陣黑松露的獨有香味,黑松露味不會過份濃烈而掩蓋了其他配料的味道,令人不禁一口接一口地吃。午餐加一後,以接近九十元一碟意粉來說價錢絕不便宜,但幸好食物的味道以及品質搭夠,有機會都想再來試試其他菜式。
一行四人準備沿着東澳古道步行前往大澳,出發前先在東涌醫肚。

非常巧合地大家的口味相同,一共點了四份黑松露意粉。
黑松露蝦肉魷魚圈欖油扁意粉

黑松露蝦肉魷魚圈欖油扁意粉
2017-02-06 371 瀏覽
真係好鬼鐘意入東涌,覺得景觀好有大山大水的氣魄,市區傍邊就有好大自然嘅feel,對於我呢d週六日一定要到郊外抖吓新鮮空氣靜靜hea吓,俾個腦袋空白一吓的人嚟講,真係勝地嚟 東涌食肆選擇不多,想避開人山人海的東薈城,我覺得對面的屋邨商場地舖的《CafeHolic》是個幾好的慢hea地方 是日下午3點,正好嘆個輕盈下午tea,點了2份水果pancake tea set,好清新的新鮮水果切片(有哈密瓜,火龍果,士多啤梨等),pancake是很可愛的迷你版,有兩片,還灑上了一層薄薄的糖霜麵粉,配有小杯糖漿,感覺很討喜,好啱tea~time想食少少墊一吓,但又唔想太飽的女仕們喜歡這裏的錫蘭奶茶,奶質口感比較輕盈,入口感覺0負擔 店面雖小,但環境雅致舒適,燈光柔和,兩邊都有大玻璃窗,外面有樹景,嘆個午茶都幾寫意㗎,而且價錢相宜,水果pancake set連一杯熱飲只係$34,茶餐廳價錢,就有cafe的舒適感,抵呀 hea完一輪tea,再出去海邊沐浴一吓陽光散吓步,就乜嘢煩惱都忘記得一乾二淨啦

喜歡這裏的錫蘭奶茶,奶質口感比較輕盈,入口感覺0負擔

2016-11-13
  • 鮮果pancake tea~set
  • 錫蘭奶茶
去完青衣城睇戲,搭多2個站過左東涌嘅outlet城行街,晚餐時間睇勻水牌都冇乜野啱食,仲要間間都勁多人等位😟行左好耐,最尾見到呢間茶記feel嘅cafe就求其入左去喇😂我地二人坐餐廳最入嘅二人枱,座位幾闊絡,夠位擺啲一袋二袋👍🏿我地嗌左一個dinner set - 鮮茄帶子雞肉意式燴飯(名太長,唔太記得)同埋單嗌一個carbonara~食物都好快到齊,幾好幾好,因為嗰陣餓左好耐😵先講餐湯,普通嘅羅宋湯,冇可能失手啦。另外個餐包睇落覺得幾好食,食落有啲硬,牛油味太重,尚可接受啦👌🏿之後就上carbonara喇,見到個樣嗰下即刻頹左頹😵一啲都唔好睇,睇落汁太多,同相入面感覺上用左足料蛋黃醬嘅carbonara相比,係兩回事。不過都要頂硬上食嘅....幾好食喎😨😱😱初頭仲以為係因為自己太肚餓而覺得好好食,所以試多幾啖發現原來真係整得幾好😱😋最尾我都成個食曬喇~煙肉唔太硬同埋撈勻左啲汁之後,成個意粉嘅𠹳身度適中👍🏿可以改善嘅係落多啲蛋黃醬加強個味道同埋整靚個樣就perfect la☺️另外個燴飯一食落覺得好甜,唔似食緊飯😟幾奇怪下👎🏿👎🏿👎🏿啲飯粒唔太硬👌🏿不過呢已經cover唔到個飯好甜帶子偏
另外個燴飯一食落覺得好甜,唔似食緊飯😟幾奇怪下👎🏿👎🏿👎🏿啲飯粒唔太硬👌🏿不過呢已經cover唔到個飯好甜帶子偏鹹呢個奇怪組合喇👎🏿
總括黎講,誤打誤撞食到呢個幾好食嘅carbonara係幾驚喜嘅,不過睇埋另一個dinner set嘅質素又冇咁好喇🤔所以俾個👌🏿la🤓🤓
2017-02-05
3K
2016-12-05 862 瀏覽
昨日一場大雨過後,今天竟然放睛得有點雀躍。是郊遊的好時機,一於入大嶼山走走吸收一下新鮮空氣。要慢活享受今天,來個豐盛的早餐再出發吧!煎雙蛋,牛角麵包和麥皮,實在豐富。麥皮煮得好好味,熱烘烘,因加了奶煲煮非常綿滑。牛角麵包軟熟配牛油一流。這𥚃的咖啡我一向都欣賞,品質高,回甘餘韻強,好飲!

要慢活享受今天,來個豐盛的早餐再出發吧!

煎雙蛋,牛角麵包和麥皮,實在豐富。
麥皮煮得好好味,熱烘烘,因加了奶煲煮非常綿滑。
牛角麵包軟熟配牛油一流。

這𥚃的咖啡我一向都欣賞,品質高,回甘餘韻強,好飲!
2016-11-27
早餐
2016-12-05 556 瀏覽
約了幾位好友到迪欣湖走走,所以先到東涌午餐。假日的東涌太繁忙,就連連鎖快餐店也滿是人龍,看到這Café還有座位,只好一試。店內裝飾雖沒有什麼特別,感覺上還算是西式餐廳格局,滿是誠意的。餐牌色彩豐富,滿好看,有午餐供應,於是點了兩份午餐。先送上滑蛋珍珠帶子鮮菌飯,說實在,賣相一般,並沒有什麼特別的感覺。蛋是滑,蛋香味豐富,珍珠帶子容易咀嚼入口,蛋汁配著珍珠米,帶出不錯的香味,倒是有點意外。香煎有骨豬扒配白飯、餐菜及燒汁,豬扒厚厚的,容易切開,配著燒汁也有不錯的口感,反而餐菜的鮮甜,比豬扒更為吸引。飯後的餐飯選擇熱咖啡,習慣了的口味,可是此店的咖啡是帶點酸味的那種,個人並不喜愛,只好加多點糖,不過咖啡的香味沒受影響。朋友就要了一杯朱古力特飲,滿滿的忌廉,卻又不太甜,朱古力味香濃香滑,倒是想不到凍飲也可以如此香滑的感覺。座位感覺舒適,沒有茶餐廳或美食廣場的擠迫,可舒適的享用午餐,倒是不錯的地點。
約了幾位好友到迪欣湖走走,所以先到東涌午餐。

餐牌色彩豐富,滿好看,有午餐供應,於是點了兩份午餐。
滑蛋珍珠帶子鮮菌飯

香煎有骨豬扒配白飯、餐菜及燒汁
2016-11-13
滑蛋珍珠帶子鮮菌飯
香煎有骨豬扒配白飯、餐菜及燒汁
2016-11-30 436 瀏覽
今日行完山落番東涌搵食,但係原來東涌搵食都有難度,因為tea time東匯城好多人,連M記都爆,於是行行下就去左富東個邊搵到間cafe。呢度個tea menu都算多選擇,咸點甜點都有。最後我決定嗌個碎蛋沙律,吞拿魚法式多士,飲凍檸茶。其實個賣相同味道都唔錯,以呢個下午茶價錢,佢地一d都唔馬虎,仲好抵食tim。
碎蛋沙律,吞拿魚法式多士
2016-11-28
2016-11-15 452 瀏覽
星期六的晚上,連東涌的餐廳都擠滿了人,難得cafe不用排隊,太好了。三文魚pizza - 很美味呢,三文魚還算大片,芝士味挺濃,香氣十足,加上餅底很脆口,好評好評。雞翼味道很香,配個炸蒜的香味更濃。(雞翼一向不會難吃吧哈哈)海鮮意粉 - 這個超讚呢!!味道超香,意粉的硬度剛剛好,醬汁的配合加很多分。巧巧味喔!!芝士雞肉焗飯(對不起我忘了是否真的雞肉喔),這個也很不錯,喜歡芝士的朋友應該覺得很和味哈哈。真的要一讚,屋村美食~

真的要一讚,屋村美食~
  • 海鮮意粉