2008-02-15 25 瀏覽
新年撐大了胃,食完元氣還是很不滿足,結果去了尖咀CPK再食過!當然沒有忘記帶備OR的coupon,也看清楚只是初一到初三及情人節不適用,但去到經理卻說初四都不能用。 算啦,時值下午茶可以用超優惠價$10換兩杯飲品,都是另一種著數,咖啡好一般可以不理,但檸茶清甜又re-fill實在不錯!當然主角是pizza,以及巨大sundae: 香辣意大利肉腸pizza($82)-CPK的薄餅有一定厚度卻又不過,咬來夠質感,向來都幾得我歡心;今次的意大利肉腸又肥美多汁,整個批香辣中帶甜的滋味豐富,我同龍都覺得十分好吃,讚! 巨型新地($58)-上次在megabox吃過朱古力新地極討好,今次就叫了焦糖味,但上檯又是朱古力新地。算啦,不想浪費照吃可也,因為真的很美味:CPK用的是Haagen-Dazs雲尼拿雪糕,份量極多我猜至少有3球以上,加上鮮忌廉、核桃碎與朱古力醬,真是一啖一滿足! 又,今次完成新地速度快了很多,食完又不似上次飽上心口,看來我真的大食了很多! P.S.埋單時又突然可以用coupon了,折扣後超抵食呀!

P.S.埋單時又突然可以用coupon了,折扣後超抵食呀!
2008-02-14 11 瀏覽
第一次同女朋友到cpk食飯其實很久之前已經想去cpk餐廳試下今日終於一嘗心願,加上又有openrice的coupon今晚,我們叫了焗春卷有地中海及泰式味道,鮮芒雞肉pizza,肉腸甜椒長通粉,朱古力香蕉cake加ice-cream每一樣食物都有水準........焗春卷- 味道及煮法特別.......鮮芒雞肉pizza- 芒果味道特出, pizza的base的醬汁好味......肉腸甜椒長通粉- 一般......朱古力香蕉cake加ice-cream- 值得推介. 本身很喜愛香蕉味的甜點, 這個cake十分match. 香蕉味同朱古力加ice cream, 絕對是一流之作!!!!!最後,想講食完覺得好口渴,應該是pizza的base的sauce的問題. 但是第一次對住個海景食飯,真是別有一番風味!!!!
第一次同女朋友到cpk食飯
其實很久之前已經想去cpk餐廳試下
今日終於一嘗心願,加上又有openrice的coupon
每一樣食物都有水準........
焗春卷- 味道及煮法特別.......
肉腸甜椒長通粉- 一般......

2008-02-13 8 瀏覽
晚上,正猶豫吃甚麼的時候,想到了cpk,又來重溫美味的pizza﹗Chipotle chicken︰辣的一款pizza。是晚不知怎的想吃辣,就點了這一款。可惜忘了自己不太吃得了辣,第一口就覺得很spicy﹗幾乎辣得我甚麼味都吃不出來。但男友卻覺得不辣。不過單以餅底來說,就是很好了,起碼不是用許多cheese鋪滿,讓人吃得都膩壞了。Grilled chicken Caesar sandwiches︰男友想試,就點了。可以選配salad or soup,我們選了soup。湯是玉米湯,比較稠,有點點的胡椒味。Sandwiches很大份呢,包包有點乾,不過卻有芝士味,不點也不寡。包中夾有芝士、雞肉、菜等材料,吃起來味道不差,不過就是太飽了。最令我倆驚喜的是,當晚我倆是walk in的,但竟有對著海景的窗口位呢,好興奮。服務生也殷勤有禮,對餐牌下的食物也很熟悉。加上又有openrice的coupon,真的是完美的一夜。

2008-02-13 13 瀏覽
見呢度comment都唔錯,就特登黎試下。首先試左蒜茸忌廉汁意粉配蝦,個汁係幾好,可惜上枱既時候個粉只係微溫,食左幾口,成個粉已經凍哂lu,令本身好creamy既汁... 都結哂...減哂分。另外叫左芒果雞肉pizza,一送埋黎已經感覺到一種「印度」味,原來個雞肉係印式烤法,配上酸甜既芒果,幾清新,少少spicy,都ok。最後食埋甜品,試左choco fudge brownie,果然好rich,個brownie好mrs. field呀,要配住個雪糕食先至無咁漿住個口!p.s. 當晚主要係男侍應serve,幾個都nice,可以俾笑面。
見呢度comment都唔錯,就特登黎試下。

2008-02-06 15 瀏覽
一家三口行街街,揾地方落腳小休,見唔使排隊便一試,門口waitress幾好笑容有禮帶入坐,地方清潔光猛,加靚靚維港景,感覺舒適。1/.芝士蝦闊麵-蝦肉爽嫩,麵質彈牙。(7分)2/.磨菇辣肉腸pizza-餅底香脆口感ok,但略咸。(7分)環境滿意,食物ok,服務幾好,一叫即到有禮貌,落單準確,上菜時間合理,一定會有下次。
1/.芝士蝦闊麵-蝦肉爽嫩,麵質彈牙。(7分)
4男7女尼食飯叫左生菜包x2 + 嫩雞肉凱撒沙律x1.5 + 鮮芒雞肉pizza + 磨菇肉腸pizza +五色芝士pizza+ milan pizza +雞肉波菜闊面+蒜香忌廉汁闊面+ 芝士雲吞+ 肉腸甜椒長通粉好多野食~~~食左都唔記得邊個打邊個最記得最好味的係佢個生菜包佢係餡料包括香炒雞肉+蝦肉+日本冬菇+馬蹄+青蔥+豉油薑汁+ 炸米粉+辣薑汁真係好好味~~夠晒鮮~~~鮮得尼d 馬蹄又會令到個菜夠爽不過最重要就係加番佢d 汁....真係成個包的精髓呀又甜又辣...十分過引自己要將呢d料放入塊生菜度自己包多d料定少d 料都冇問題但係記住d 生菜係可以添的~之後要選好味的...就係雞肉波菜闊面佢上面有墨西哥辣椒忌廉汁味道真係剛剛好~~~有d cream 的味道....口感一流!!!超讚!!!不過服務就真係幾差一早訂左2030台而且下午亦都一再confirm...但係佢竟然冇留台....要知道十多人台....係要兩三張四人台合埋的但係去到的時候佢一張都冇同我地預過law....而且語氣仲要好差....過分!!!個境係維港尼的無敵!!!
4男7女尼食飯
不過最重要就係加番佢d 汁....真係成個包的精髓呀
又甜又辣...十分過引
自己要將呢d料放入塊生菜度自己包
多d料定少d 料都冇問題
但係記住d 生菜係可以添的~
之後要選好味的...就係雞肉波菜闊面
佢上面有墨西哥辣椒忌廉汁
味道真係剛剛好~~~
有d cream 的味道....口感一流!!!超讚!!!
不過服務就真係幾差
一早訂左2030台
而且下午亦都一再confirm...
但係佢竟然冇留台....要知道十多人台....
係要兩三張四人台合埋的
但係去到的時候佢一張都冇同我地預過law....
而且語氣仲要好差....過分!!!

個境係維港尼的
無敵!!!
2008-01-29 4 瀏覽
1月27日响呢到同友人慶祝生日.. D食物都好味呀.. SERVICE 都唔差... 可能見到之前D食評所以無抱太大期望... 响到都食得好開心...想靜既真係唔好黎呢到.. 我地有2個小朋友..好彩無嘈到人..哈哈我地叫左六樣野:1. 芒果雞PIZZA - 好味過PIZZA HUT .. 又多料2. 四川橙香雞生菜包- 自己落手落腳用生菜包住D餸..幾得意..生菜都好新鮮3. 焗春卷- 有三款口味.. 我覺得配青豆醬好好味..4. 檸檬雞意粉( 唔記得個名) - 不過好酸..我食得酸野.又覺得唔係咁差..但係其他人唔鍾意食囉..5. 蒜香CREAM意粉(配蝦) - 見到人地話正..所以都叫左個.. 好彩無失準..6. 番茄磨菇意粉(配雞) - 好濃番茄味.. 正

我地叫左六樣野:
3. 焗春卷- 有三款口味.. 我覺得配青豆醬好好味..
6. 番茄磨菇意粉(配雞) - 好濃番茄味.. 正

2008-01-25 5 瀏覽
已經幫親過好多次, 每次都係三五知己, 因為可以大聲小小講野都唔會嘈到人, 食物很有特色, 非常滿意它的pizza種類繁多, 芝士味濃郁, 卷類小食出色.每次都會試新野,最喜歡它有多款素菜pizza, 波菜cheese, 5色cheese, 都令人回味.甜品選擇不多, 但份量相當大, 要share先至食得晒.有次朋友帶小朋友來, 還有填色畫及畫筆及兒童餐具, 相當細心.我們坐到打烊都無俾人趕,正!

甜品選擇不多, 但份量相當大, 要share先至食得晒.

我們坐到打烊都無俾人趕,正!

2008-01-22 1 瀏覽
睇到之前咁多好嘅評語,於是尋晚就一行四人黎咗呢度食,坐近窗,個view都幾好,服務都唔錯,果然,d侍應係refill得好快的,不知不覺真係飲嘢都飲飽!嘢食方面,叫咗兩款湯,忌廉薯蓉同墨西哥粟米,兩款湯味道極濃,而且都幾特別,尤其係後者,值得一試!另外叫咗個墨西哥闊麵、雜菌辣肉腸薄牌、雞肉沙律、同香蕉蛋糕加雪糕,最好味應該係個甜品,香蕉味好濃;沙律個醬汁就差d,而且少,搞到好似淨食雜草咁;pizza上面嘅菌類係生的,其實呢個係咪特色﹖可能個人喜歡厚批,所以覺得佢個批底薄得黎都有d咬感,pizza應該係第二樣好味嘅嘢;闊麵就無乜特別,入面夾集咗好多紅黃椒絲,雖然係夠腍,但個份量就多過正常嘅配菜囉,雞肉就反而無乜。其實整體食物質素幾好,不過我哋都一致認為唔太值,但係一試都無妨嘅!

2008-01-19 1 瀏覽
we arrived there about 3 oclockand we wait for about 5 mins.the service is quite good here. we order one soup, one pizza, and one pastathe food is quite good and large.the most tasty one is the itlanlian pizza.and the tomato chicken pasta is also quite nice. the chinken beast look dry but it taste quite good, better than we expect.it is nice that the soft drink have unlimited refill and also we can get the \\\\\\\"special price\\\\\\\" of $10 for two drinks.to conclude, this lunch is nice and th
and we wait for about 5 mins.

to conclude, this lunch is nice and the seaview there is really good. but it is really too much for 2 person. we are really full. maybe next time we should not order too much. instead of order a desert would be better.
2008-01-16 8 瀏覽
Two soup in a bowl --- 大蒜薯蓉湯& 意大利菜意米蓉湯真不錯! 好夠味! 又想再食......hee燒雞沙拉--- 雞比較乾一點...但蔬菜都唔錯^^ 半份都好大碟.墨西哥意粉---幾特別, 有點外國既味道~ 值得一試!!朱古力香蕉cake 加ice-cream --- 好好食!!!!!!!! "甜品也許是主菜" 朱古力醬+ice-cream 好好既配合!好甜! 好大個...好飽~不過服務係超差! 應有既禮貌都冇!! 好差!! 破壞了我美味既晚餐!!><"

墨西哥意粉---幾特別, 有點外國既味道~ 值得一試!!

燒雞沙拉
墨西哥意粉
朱古力香蕉cake 加 ice-cream
2008-01-09 7 瀏覽
我尋晚book左枱8個人食飯,去到門口,經理好寸咁同我地講:'你地無訂枱就排隊啦!',佢都無問過我地,見我地係後生仔就咁寸我地話想加多個人,個經理又好似好唔高興咁,加多個位有幾難!食物就OK既,但如果態度唔改善真係唔值收咁貴,去Pizza Hut 好過!

我地話想加多個人,個經理又好似好唔高興咁,加多個位有幾難!

一向都十分重視節日晚餐,但不喜歡被迫吃那些沒有選擇、預先做好(甚至放涼了)、又坐地起價的套餐。預早三星期前已訂了尖咀CPK,就是貪其MENU跟平日的無異,環境輕鬆,又有維港夜景。訂了七時半,早了15分鐘到達,但因為安排入座的效率很低,還是等到七時半才可以坐下。如願得到窗前的座位,十分開心。聽見walk-in要等70張檯和兩小時,十分驚人!桌上放了有趣的卡通帽子和玩具,甚有節日氣氛。要了意式蕃茄沙律香草包($42) - 蕃茄沙律跟香草包是分開的,蕃茄十分醒胃,香草包就太大件了,而且味道偏淡,不太好吃。蕃茄雞肉通粉($82) - 蕃茄味濃郁,好好味呀。中美洲雞肉pizza($85?) - 雞肉頗惹味,略嫌批底不夠脆薄,不過都okay啦!凍檸茶($25) - 侍應不停為我們添飲!一邊吃飯一邊看幻彩詠香江,侍應多次主動為我們拍照,好開心!雖然要限時1.5小時交檯,不過上菜很快,所以時間充足。平安夜才每人花費百多元,抵抵抵!吃不完還打包呢...

桌上放了有趣的卡通帽子和玩具,甚有節日氣氛。

要了

蕃茄雞肉通粉($82) - 蕃茄味濃郁,好好味呀。

凍檸茶($25) - 侍應不停為我們添飲!

一邊吃飯一邊看幻彩詠香江,侍應多次主動為我們拍照,好開心!

雖然要限時1.5小時交檯,不過上菜很快,所以時間充足。

平安夜才每人花費百多元,抵抵抵!吃不完還打包呢...
2007-12-19 2 瀏覽
今日男友同我響呢度慶祝生日~訂左7點檯趕住咁去,喘晒氣,好想飲杯冰凍可樂!好開心佢可以refill,仲非常主動地將我每次飲左半杯既可樂fill滿佢!!所以我應該飲左3-4杯可樂(可樂精...)因為生日,所以男友特登訂張望到海景既檯,不過~其實個景無想像中咁特別,因為響檯與窗之間有個台隔住左,大大減低睇景既欲望...至於食物方面,我地叫左一個臘肉腸pizza、肉醬意粉同一個雞肉沙律!3樣都只屬一般而已~服務方面,由頭到埋單都係男服務生,佢地都幾好禮貌同好主動!!但最後埋完單比番張咭我男友果位女服務生,我唔知佢想點!?佢一粒聲都唔出走埋黎放低埋單果本硬簿,等我男友簽完名就多謝都無聲走左!!??好討人厭既態度~枉之前d服務生咁好service!!就咁比佢糟蹋晒...最後,呢度環境都幾嘈!and服務4分,但個女的只有1分!!
今日男友同我響呢度慶祝生日~
訂左7點檯趕住咁去,喘晒氣,好想飲杯冰凍可樂!

最後,呢度環境都幾嘈!
and服務4分,但個女的只有1分!!
2007-12-15 5 瀏覽
今日同朋友過左黎呢間食LUNCH , 食左一個美國白汁意粉配春卷& 檸檬可樂, 好食! 服務比想像中更好, 比起本地既Pizza Hut 要正宗, 好像我朋友order既意大利肉腸Pizza 味度濃郁, 值得一試. 環境方面, 維港景色, VERY NICE~ 我想夜晚應該會更漂亮. 服務方面,它們會不斷提供飲料給我們,又問我們的食物是否適合我們食,意外地感到有點親切, 值得一提的是, 服務員都比起其他餐廳既服務員還要勤力, 手腳都沒有停下來, 沒有想到服務員會是哪麼忙碌的, 最後還收了一張9折卡, 滿載而歸.