2024-05-07 2694 瀏覽
The squid ink paella was very flavourful, so were the padron peppers, king prawns in garlic, chilli and paprika and the broken eggs. I really loved the brava sauce in the chicken and leek skewer, which gave the protein a slightly Middle Eastern flavour rather than simply Spanish. The ham croquetas were really nice. Instead of ham, I could taste the mushrooms in them. One thing that they could improve was on the sour dough. It’s too hard and would easily hurt the gums. If it’s softer, it wo

The ham croquetas were really nice. Instead of ham, I could taste the mushrooms in them. One thing that they could improve was on the sour dough. It’s too hard and would easily hurt the gums. If it’s softer, it would be easier to take up the garlic and chili oil of the prawns’ dish. The coco bread in the Pan con Tomate was also very hard.

For the dessert, the chocolate mousse with coconut foam and corn flakes crumble was very nice, with the taste of chocolate and the overall sweetness just right.

It said on the menu that the Candela Cheesecake had wild berries sauce, but it turned out to be passion fruit sauce that was a bit too sour to blend with the burnt basque cheesecake.

Yet overall it’s a very nice and enjoyable meal that we managed to catch the last day of the winner’s edition of the restaurant’s week for a $148 + 10% 3-course lunch that was unbeatable.

2024-05-05
  • Arroz  Negro  Paella
Fashion Walk果然是美食集中地,這間近維多利亞公園海旁的西班牙餐廳,外觀很有地中海風情,藍白色圓拱形磚牆很有特色。預早兩天訂座7:30進場已經座無虛席,試了Tasting Menu,有Sangria、Tapas、Paelle等美食,滿足晒所有要求。【Sangria】紅白兩款Sangria各有千秋,白酒就果味比較濃郁易入口,紅酒就更香醇和香濃,亦是最多客人點。【Ham Croqueta】最受歡迎的西班牙小食是一舊薯蓉波波,中間有美味的沙律醬,加一小片Parma Ham好滋味。【Gazpacho Shot】凍湯充滿蕃茄的香濃味道,又有橄欖油的香味,微酸很開胃。【Padron Pepper】很輕微的辛辣感,但是充滿椒香味,很易入口。【Pan Con Tomate E Chorizo】蕃茄蓉加上橄欖油塗滿法包上,加兩塊鹹香極的火腿。【Bravas】焗得超香脆的薯仔粒,配上蕃茄醬和沙律醬很香口。【Gambas Ajillo】非常出色的小食,香濃蒜香蝦油味道,加上每隻鮮蝦都新鮮香甜。【Beef Cheek】軟腍的質感又重牛肉香味。【Sea Bass】香脆的外皮,而且鱸魚肉質地鬆軟,沾着青

Ham Croqueta

Gazpacho Shot

Padron Pepper

Pan Con Tomate E Chorizo

Bravas

Gambas Ajillo

【Beef Cheek】軟腍的質感又重牛肉香味。
Beef Cheek

【Sea Bass】香脆的外皮,而且鱸魚肉質地鬆軟,沾着青醬很夾。
Sea Bass

【Arroz Negro】每粒飯都沾着墨魚汁,中間還有墨魚粒增加口感,飯的香味超開胃。
Arroz Negro

【Choco Mousse】面頭的脆餅,中層的奶油,下層香濃的朱古力慕絲,每一層都好好味。
Choco Mousse

Beef Cheek
Sea Bass
Arroz Negro
Choco Mousse
👦🏻:距離吃遍Pirata Group旗下餐廳又近了一步😂這家bookmark了好久想吃😋當我一踏入這家餐廳,就立刻被它裝飾和氛圍所吸引🤩餐廳風格充滿了西班牙的色彩🇪🇸墻上掛著傳統的西班牙藝術畫作和青白色的瓷磚🏺讓人感到彷彿置身於馬德里的小巷之中。餐廳的照明柔和而溫馨🥰適合與朋友、家人或伴侶共進晚餐。無論是與親朋好友還是與愛人共度美好時光 (◡‿◡✿)🌙都能在這里找到滿足。 ·Tasting Menu ($388 p.p)·🌟蕃茄濃湯(迷你版)🍅這是一份迷你版的番茄濃湯,裝在小小shot杯中,味道稍稍偏酸,讓你在開胃之際品嘗到濃郁的蔬果味。·🌟西班牙辣肉腸蕃茄多士 🥪這道多士上鋪滿了辣肉腸和番茄,非常油潤,完全不乾😚·🌟酥炸西班牙小辣椒 🌶️香而不辣的小青辣椒,是一道西班牙菜不容錯過的小吃,沒有過多的調味,都是青椒的清香(๑¯◡¯๑)🍽️·🌟西班牙炸丸子 🍢這款丸子外酥里嫩,口感十分綿密,裏面的內陷也十分香濃。·🌟炸薯粒配辣沙律醬🍟香辣的炸薯粒搭配辣沙律醬,絕對是一口一口停不下的開胃小吃。·🌟香蒜欖油大蝦 🦐經典以香蒜橄欖油烹制大蝦,蝦肉新鮮緊實,是一提到西班牙菜就永遠不會缺席的存在!·🌟

Tasting Menu ($388 p.p)
🌟蕃茄濃湯(迷你版)🍅

🌟西班牙辣肉腸蕃茄多士 🥪
這道多士上鋪滿了辣肉腸和番茄,非常油潤,完全不乾😚
🌟酥炸西班牙小辣椒 🌶️
🌟西班牙炸丸子 🍢
這款丸子外酥里嫩,口感十分綿密,裏面的內陷也十分香濃。
🌟炸薯粒配辣沙律醬🍟
香辣的炸薯粒搭配辣沙律醬,絕對是一口一口停不下的開胃小吃。

🌟香蒜欖油大蝦 🦐
🌟慢燉牛頰肉配南瓜椰子泥 🐮
慢燉的牛頰肉燉的非常軟爛😍完全是我的夢中情肉!南瓜椰子泥也非常特別🎃和肉能完全融合在一起。

🌟香煎鱸魚配蘆筍及焗薯 🐟
鱸魚的香煎外皮搭配蘆筍和焗薯,魚味十足!

🌟Arroznegro-傳統墨汁香辣魷魚焗飯 🦑
西班牙傳統的墨汁香辣魷魚焗飯,搭配了酥炸的魷魚鬚,拌勻後充滿了海鮮的味道!

🌟西班牙果酒 Sangria (另外+$230) 🍷
微醺氣泡水果酒,🍊🍎🍓🍐應有盡有(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

人均:$500+
`
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
  • 香煎鱸魚
  • 傳統墨汁香辣魷魚焗飯
  • 香蒜欖油大蝦
  • Wagyu beef cheek
  • Candela's Manchego cheesecake
3天前 0 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑪𝒂𝒍𝒍𝒆 𝑶𝒄𝒉𝒐𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑎𝑢𝑠𝑒𝑤𝑎𝑦 𝐵𝑎𝑦, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🇪🇸𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔:1. 𝐺𝑎𝑧𝑝𝑎𝑐ℎ𝑜 🍲西班牙凍湯🥣2. 𝐻𝑎𝑚 𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑎𝑠 🥓火腿可樂餅 🧆3. 𝑃𝑎𝑡𝑎𝑡𝑎𝑠 𝐵𝑟𝑎𝑣𝑎𝑠 🥔辣味番茄醬拌馬鈴薯🥫4. 𝑃𝑎𝑑𝑟𝑜𝑛 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟𝑠 🇪🇸炸西班牙小辣椒🫑5. 𝑀𝑢𝑠𝑠𝑒𝑙𝑠 𝑎 𝑙𝑎 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑛𝑒𝑟𝑎🇪🇸西班牙青口🐚𝑴𝑨𝑰𝑵:6. 𝑆𝑜𝑓𝑡 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑅𝑖𝑐𝑒 (𝑓𝑜𝑟 2)🍛軟殼蟹飯🦀𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻:7. 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝐹𝑙𝑎𝑛🍯焦糖布甸🍮8. 𝘊𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴✨西班牙玉桂條🇪🇸🍽️𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙞𝙩𝙮 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙈𝙚𝙣𝙪🍴🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝐻𝐾𝐷 $300🦀𝑪𝒂𝒍𝒍𝒆 𝑶𝒄𝒉𝒐🪆✨Pirata旗下平民西班牙餐廳🇪🇸餐廳參考奧地利馬德里區域既餐館🍷以典型南歐藍白磁磚為餐廳主色調⚜️配搭伊比利亞風格裝飾🪆營造出一種溫馨既氛圍🧑‍🍼🍽️食物方面🍴餐廳主打傳統西班牙小食TAPAS🇪🇸
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🇪🇸

8. 𝘊𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴✨
西班牙玉桂條🇪🇸
🍽️𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙞𝙩𝙮 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙈𝙚𝙣𝙪🍴

🦀𝑪𝒂𝒍𝒍𝒆 𝑶𝒄𝒉𝒐🪆

🍽️食物方面🍴餐廳主打傳統西班牙小食TAPAS🇪🇸其中西班牙青口煮得最出色✨肉質結實[加油]蒜香味重🧄蕃茄味濃郁🥫配埋麵包真係冇得彈[笑哭]軟殼蟹飯亦都好出色👍軟殼蟹金黃酥脆🦀食落Juicy有肉汁🤪飯用左傳統Bomba米🌾充分吸收海鮮飯嘅湯之餘🥣亦做到粒粒分明🍚💯好值得大家試👍

✨ 𝘗𝘪𝘳𝘢𝘵𝘢'𝘴 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘢𝘭 𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 🇪🇸𝘧𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴 𝘣𝘭𝘶𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘵𝘪𝘭𝘦𝘴 ⚜️ 𝘢𝘯𝘥 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘢𝘯-𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳 🪆 𝘧𝘰𝘳 𝘢 𝘸𝘢𝘳𝘮 𝘢𝘵𝘮𝘰𝘴𝘱𝘩𝘦𝘳𝘦 🧑‍🍼

🍽️ 𝘍𝘰𝘰𝘥-𝘸𝘪𝘴𝘦🍴, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘰𝘶𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘢 𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘦𝘳𝘢✨, 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘪𝘳𝘮 𝘮𝘦𝘢𝘵 [加油], 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳 🧄, 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 🥫—𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 [笑哭] 𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘚𝘩𝘦𝘭𝘭 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘦𝘹𝘤𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯𝘵 👍—𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘤𝘳𝘢𝘣 🦀, 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘪𝘯𝘴𝘪𝘥𝘦 🤪, 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘭𝘶𝘧𝘧𝘺 𝘉𝘰𝘮𝘣𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 🌾 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘳𝘣𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭𝘭𝘺 🍚💯 𝘈 𝘮𝘶𝘴𝘵-𝘵𝘳𝘺! 👍
平時好少會寫評論,但今日實在太受氣🥲🥲成個體驗好差,首先等好耐先搵到有人可以幫你落單。期間想請行過嘅女服務員落單,她就話唔關佢事(後來才知道佢原來係餐廳經理)。後來終於等到有個男服務員願意過來幫我地落單。期間對嗰set menu上有啲問題問吓,嗰服務員(後來才知係餐廳副經理)用非常唔耐煩既語氣回答,已經令人馬上冇晒胃口。落單後嘢食等好耐都未有! 等到有得食,味道只係一般🥲 等咗成個鐘,仲未等齊所有starter 上菜🥱,我以為食緊法國菜😅我地3人去,其中1位已經食了lunch,所以我地就只order了兩份sets($298同$398),再加了order一杯$100 白酒,唔食嘢位朋友order了一杯$65嘅冇酒精cocktail。 食物到了,這位朋友叉了一兩啖試味道。跟著突然間,之前一路唔肯理我地個位女經理就氣衝衝咁走過來,態度非常惡劣咁鬧我地(可以用shouting at us 來形容),仲用手指指住我地話一定要收多份set 錢🤬😡 首先你地menu冇寫清楚,落單副經理冇講清楚,呢位女經理嘅說話同語氣非常insulting,其實嗰set只係$298,意思好似我哋特登偷雞咁。搞到我地全
平時好少會寫評論,但今日實在太受氣🥲🥲

我地3人去,其中1位已經食了lunch,所以我地就只order了兩份sets($298同$398),再加了order一杯$100 白酒,唔食嘢位朋友order了一杯$65嘅冇酒精cocktail。 食物到了,這位朋友叉了一兩啖試味道。跟著突然間,之前一路唔肯理我地個位女經理就氣衝衝咁走過來,態度非常惡劣咁鬧我地(可以用shouting at us 來形容),仲用手指指住我地話一定要收多份set 錢🤬😡 首先你地menu冇寫清楚,落單副經理冇講清楚,呢位女經理嘅說話同語氣非常insulting,其實嗰set只係$298,意思好似我哋特登偷雞咁。搞到我地全部mood 都好差,非常唔好。 身為一個餐廳經理,態度眼神點解可以咁差咁惡劣對客人🥵🥵🥵🫣🫣🫣

以後都唔會再去,亦會叫朋友千祈唔好去!野食一般味道,未去到難食,但也不可以用好食來形容😅
4天前
2024-09-11 0 瀏覽
性價比極高的西班牙餐廳。lunch set兩個前菜加一個主菜都係160+ 喺銅鑼灣地區嚟講,呢個已經係非常抵食嘅價錢,而食物嘅份量都冇令人失望,絕對係可以兩個人分享,侍應嘅態度都非常好,經常都會行過嚟問我哋有冇咩唔滿意呀等等。同埋book餐廳有講係朋友生日,估唔到啲侍應仲會沖出嚟一齊唱歌俾佢聽。之後就係例牌嘅會影一張即影即有寫過生日卡送返俾我哋。 其實都幾驚喜,因為冇諗過會將個服務做得咁好 餐廳嘅環境都充滿西班牙風情。(但係其實我覺得好似葡萄牙風情嘅裝修) 地方好大,估唔到仲有2樓。
2024-09-09 0 瀏覽
♛ 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒲𝑒𝑒𝓀 𝒮𝓊𝓂𝓂𝑒𝓇 𝟤𝟢𝟤𝟦 𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝑀𝑒𝓃𝓊 𝟤𝟫𝟪𝓅𝓅同朋友慶生又咁啱restaurant week, 就揀左成日搭載經過想試好耐既西班牙餐廳~但係我地都一致覺得雖然平但都應該唔會再食🙊✿𝒯𝒶𝓅𝒶𝓈𝘎𝘢𝘻𝘱𝘢𝘤𝘩𝘰𝘏𝘢𝘮 𝘊𝘳𝘰𝘲𝘶𝘦𝘵𝘢𝘴𝘗𝘢𝘵𝘢𝘵𝘢𝘴 𝘉𝘳𝘢𝘷𝘢𝘴𝘗𝘢𝘥𝘳𝘰𝘯 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘢 𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘦𝘳𝘢青口正正常常但係個包硬到不能形容🪨Croquetas同薯仔都好普通, 最好食既反而係碟pepper🌝平時食西班牙菜最期待既係tapas但佢既tapas真係好麻麻~同樣係restaurant week既quiero mas好食好多🤔✿𝒫𝓁𝒶𝓉𝑜𝓈 𝒫𝓇𝒾𝓃𝒸𝒾𝓅𝒶𝓁𝑒𝓈𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘬𝘦𝘯 𝘌𝘨𝘨𝘴個牛肉質ok既, 但好似落左好多鹽好鹹😣Truffle Broken Eggs我覺得賣相算幾吸引, 不過d薯片有d淋同埋都係整體偏鹹🙊✿𝒫𝑜𝓈𝓉𝓇𝑒𝓈𝘊𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘍𝘭𝘢𝘯最後甜品唔明點解佢個churros都係鹹既😂Caramel Flan反而唔錯~雖然佢野食麻麻,

✿𝒯𝒶𝓅𝒶𝓈

𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘬𝘦𝘯 𝘌𝘨𝘨𝘴

✿𝒫𝑜𝓈𝓉𝓇𝑒𝓈
𝘊𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴
𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘍𝘭𝘢𝘯

雖然佢野食麻麻, 但係慶生會有staff過黎唱生日歌都幾有氣氛~仲會免費幫你影即影即有📸
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
2024-09-05 386 瀏覽
行經銅鑼灣 Fashion Walk, 看見 Calle Ocho,  餐廳外型好靚, 分地面及一樓食堂,  裝飾及牆畫富歐陸風格, 現正做推廣,  Dinner Set   每位$348.    包前菜,  西班牙小食, 主菜. 甜品 .   食物有多個選擇組合.  我們共4個入, 一起慢慢揀定......落了單  Dinner Set  飲品可以有優惠.   大家齊齊叫  Sangria.   有位外籍靚女把酒瓶及酒杯送上.  歐州式酒瓶好別緻.  Sangria, 西班牙水果酒,  混合紅酒+水果, 橙汁, 健康醒胃, 果香盈盈.  好飲啊. 前菜 (五選一)  風乾原味及棗辣肉腸片拼盤:  有西班牙腸, 火腿, 適合配紅酒.  火腿味道咸香, 腸則有風味, 是一個不錯的餐前小食. 蒜蓉蕃茄煮青口  ~ 青口有質素,  肉唔算細粒, 蒜蓉蕃茄煮得好好味,  帶蒜香,   連汁也好飲.西班牙小食(五選一)  酥炸魷魚 ~魷魚新鮮, 炸得香脆, 口感香酥帶點咬口, 沾上檸檬汁加沙律醬, 味道美. 松露流心煎蛋配薯仔 ~ 賣相吸引, 有濃郁松露香味, 薯仔片好脆口, 沾上流心蛋和新鮮松
薯蓉波波, 炸海蝦丸子
辣肉腸薯仔蛋餅
松露流心煎蛋配薯仔
松露流心煎蛋配薯仔 ~ 賣相吸引, 有濃郁松露香味, 薯仔片好脆口, 沾上流心蛋和新鮮松露片, 幾特別.
蒜蓉蕃茄煮青口
薯蓉波波, 炸海蝦丸子 ~ 流行西班牙小食,  薯波波香脆配上酸甜沙律醬,  炸海蝦丸子入口彈牙, 佐酒一流.
蕃茄蓉芝士法包  ~ 法包薯仔粒焗得香脆, 配上蕃茄蓉和芝士沙律醬很香口.
Sangria
辣肉腸薯仔蛋餅 ~ 蛋餅煎得鬆軟, 唔油膩, 加了辣肉腸薯仔, 口感吾錯.
風乾原味及棗辣肉腸片拼盤
主菜  (六選一)
慢燉牛面頰配松露薯蓉 ~ 牛肉炆得軟稔, 肉質鮮嫩, 牛味濃, 配上 南瓜, 太陽花籽, 醃青辣椒及薯蓉,  調味適中.
墨汁香辣魷魚焗飯 ~
用鐵鍋烹調,  熱騰騰的上檯,  粒飯都沾滿了墨魚汁,   味道香濃, 不會太辣, 伴上墨魚粒更加添口感. 香煎鱸魚 ~  鱸魚魚皮煎得甘香脆口, 魚肉質地嫩滑鬆軟, 配上海蚌, 沾上蒜蓉醬, 一流好食.
 西班牙烤乳豬 ~ 份量大.   傳統烤法, 外皮鬆脆,
乳豬外皮層香脆, 肉質依然軟滑,  肥瘦好平均,
慢燉牛面頰配松露薯蓉
配青蘋果蓉拼乳豬一起食, 減少了油膩感. 乳豬一塊一塊入口,  勁好食.
酥炸魷魚
甜品:  西班牙油條配朱古力醬 ~ 吃西班牙晚餐 , 一定少不了要吃西班油條.  喜歡那鬆脆又甜甜的口感,   加點朱古力醬, 確美味.
西班牙烤乳豬
餐廳侍應哥哥姐姐為我們的主角送上生日餅, 又圍著我們唱生日歌, 熱情洋溢, 氣氛真係好.
墨汁香辣魷魚焗飯
套餐甜品:  曼徹格芝士蛋糕 ~ 口感細滑, 芝士味香濃,  配上山莓醬, 酸酸甜甜, 好味道.
西班牙油條配朱古力醬
餐廳環境及招呼也不錯.  價錢合理.  每檯客入生日,侍應哥哥姐姐也會送上生日餅及唱歌,  氣氛好好啊.
薯蓉波波, 炸海蝦丸子
  • 薯蓉波波
  • 炸海蝦丸子
  • 香煎鱸魚
2024-09-04 86 瀏覽
今日俾咗呢間喺銅鑼灣嘅西班牙餐廳,都係試一試,點知有意外嘅驚喜,首先頭盤我哋分別嗌咗一個西班牙特色嘅炸蝦小食同埋火腿,火腿分別有兩種風味,一種係辣嘅一種就比較鹹,非常開胃,而炸蝦就炸得啱啱好好熱唔會太膩。主菜就嗌咗一個燉牛肉同埋墨魚意大利飯,兩個都好好食。而大家嚟嘅話可以順便試一試佢呢度嘅特製雞尾酒,1jar都夠三四個人飲。環境亦都好舒服,服務員從來都冇吹過我哋走,即使我哋食到啲服務員都開始執嘢,準備收舖。
2024-09-03 264 瀏覽
餐廳雖然有兩道門,但入去只有正門,大家唔好行錯🤗裡面非常適合朋友餐聚,好🈶氣氛,侍應個個都好Nice💕叫咗2️⃣個Dinner set開胃前菜揀咗西班牙炸丸子👉🏻西班牙火腿➕海蝦口味,個人比較鍾意食海蝦,裡面仲有薯蓉及沙律醬,咬落爆汁風乾原味及辣肉腸片拼盤比我想像中好味,食落一啲都唔乾,口感香滑,辣肉腸片唔辣西班牙小食叫咗個松露流心煎蛋配薯仔,呢個好啱素食人士,買相都好靚,面層有一片片松露,配上流心煎蛋及薄脆薯片一齊食,口感美味豐富另一款係酥炸魷魚,外層炸到非常香脆,魷魚彈牙主菜揀咗烤西班牙乳豬,呢個都唔錯,乳豬個皮好脆,而且唔會太肥,肉質嫩滑烤西班牙豬肋眼蓋食落酥香,味道充滿鹹香味甜品有西班牙油條配朱古力醬➕曼徹格芝士蛋糕,油條點上朱古力醬好酥脆好好味芝士蛋糕面層係紅莓醬,入口香甜得黎又唔會膩

另一款係酥炸魷魚,外層炸到非常香脆,魷魚彈牙

烤西班牙豬肋眼蓋食落酥香,味道充滿鹹香味

芝士蛋糕面層係紅莓醬,入口香甜得黎又唔會膩
2024-09-01 254 瀏覽
✨DINNER SET晚市套餐 包括有開胃前菜 西班牙小食 主菜同甜品 每個種類可自選一款 相當豐富開胃前菜✨風乾原味及辣肉腸片拼盤原味肉腸 油潤 甘香十足辣肉腸 味道鹹香帶微辣✨西班牙炸丸子揀左西班牙火腿口味 味道鹹香外層鬆脆 內餡薯蓉幼滑西班牙小食✨辣肉腸薯仔蛋餅面層有辣肉腸粒 鹹中帶微辣 薯仔蛋餅 薯仔軟腍 蛋味香濃 中間有流心 口感濕潤✨酥炸鱿魚外層炸漿夠薄 香口酥脆 鱿魚圈彈牙主菜✨烤西班牙乳豬西班牙乳豬 外脆內嫩 調味剛好配搭蘋果醬食 酸香解膩 好夾✨慢燉牛面頰配松露薯蓉牛面頰 肉質腍滑帶膠質 夠入味松露薯蓉幼滑 帶松露清香甜品✨西班牙油條配朱古力醬Churros香脆 玉桂香味突出沾上濃厚朱古力醬 味道豐富✨曼徹格芝士蛋糕芝士蛋糕 質感偏厚實 芝士味清香總結:套餐份量足 食物唔錯環境唔錯 好有情調氣氛服務唔錯 價錢合理 可以一試
✨DINNER SET

總結:套餐份量足 食物唔錯
環境唔錯 好有情調氣氛
服務唔錯 價錢合理 可以一試
2024-09-01 264 瀏覽
👈🏻Calle Ocho#japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_西班牙菜Dinner set menu $348 ppPara Picar西班牙火腿炸丸子丸子個皮煙煙靭靭火腿餡好creamy 咸咸香香 好食🤩蒜蓉蕃茄煮青口 +$28份量都幾充足青口幾飽滿😆sourdough浸落個汁到吸曬青口嘅鮮味Tapas松露流心煎蛋配薯仔松露味好香🤤薯仔嘅口感幾得意邊邊好脆 裏面就淋淋哋夾埋煎蛋一齊食好邪惡吖香蒜欖油大蝦 +$48大蝦夠彈牙 蝦頭仲爆曬膏😙香蒜欖油同辣椒嘅配搭好惹味Mains烤西班牙乳豬乳豬烤到好有炭香味🤓乳豬皮幾脆身乳豬肉半肥瘦食落好軟淋仲有軟骨食好特別墨汁香辣魷魚焗飯墨汁包住每粒飯 🥰食落鮮味十足撈埋啲沙律醬一齊食更加出色魷魚炸到脆卜卜食吓食吓就清晒成點啦勁滿足呀Dessert西班牙油條配朱古力醬外脆內煙靭😛不過就咸咗少少啦曼徹格芝士蛋糕芝士味香濃☺️口感非常軟滑配埋莓醬酸酸甜甜勁開胃Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻Calle Ocho

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-08-29 247 瀏覽
首先,落單一定要食餐廳的 lunch set。兩人同行餐牌上沒有其他小食或獨立叫的食物。不可以叫一份set一定要每人一份。這個規矩有少少奇怪。其次,我們平日下午二時左右到,整間餐廳得兩台客人,但餐廳職員的服務態度其差。我們兩人去到叫了兩個lunch set有四個小食,其中我們忘記其中一個小食叫了什麼,隨即問職員我們叫了什麼食物,職員叫了一個應該係比較高級嘅女職員服務我們,女職員的態度不厭其煩放低餐牌,掉頭走了。當我們搞清楚食物到齊的時候,女職員一手搶走餐牌便走了。全程黑面的態度令今次用膳並不好受。最後食物質素普通。
最後食物質素普通。
2024-08-22 557 瀏覽
Pirata旗下餐厅,我会说这家餐厅拥有全香港最好吃的Candela Cheesecake,以及lunch set极高的性价比,restaurant week $148的价格提供两道头盘、一道main和甜品,绝对能让你吃饱喝足。装修是地中海风格的蓝白色瓷砖拼接外墙,显得非常清新,让人心情舒适,几位面孔熟悉的侍应生都非常礼貌友好,尤其是一位扎马尾戴眼镜的女性侍应生,她能记得常来的客人,并且非常热情的招呼你。而且很开心能看到餐厅的进步,我在2023年餐厅周就来吃过这家,那时候同样的价格只有一道头盘、一道main和甜品,而现在你可以额外享用一份头盘,平靓正、非常抵食!以下点评一些我吃过的食物:Tapas:1. Pan con tomate 西红柿很香,放在酥脆的面包上面,伴着橄榄油和香草很开胃。2. Croquetas – Iberico ham 炸物,本身很香很好吃,对我来说稍微有点热气3. Melon and Ham 我很喜欢的一道头盘!有一整条新鲜蜜瓜上面是火腿,吃了几次蜜瓜都很甜4. Padron Peppers 分量足,辣椒嫩,爱吃辣椒人的首选5. Lettuce Salad 很清

以下点评一些我吃过的食物:
5. Lettuce Salad 很清新,油醋汁让味道偏酸,适合搭配重口味的菜,我也挺喜欢的
6. Tortilla Espanola 非常经典的西班牙aioli土豆鸡蛋饼,但是每次上来都有点凉了,除温度之外都还不错,还配一块面包,做tapas有点容易让我吃太饱lol
7. Meat Ball 我的最爱Tapas,肉香+cheese的香味,简单粗暴的好吃

Main:
1. Truffle Canelones 浓郁的黑松露香气,包裹着蔬菜和浓郁酱汁的意面卷
2. Paelle rice Perfect for one,分量刚好,有鱿鱼和猪肉的香气,也是我很喜欢的经典菜式
3. Chicken Pincho 鸡肉串,鸡肉和Leek的烤串Juicy,配的brava sauce很清新,很开胃

Dessert:
1. Candela Cheesecake 香港我最最最最推荐的巴斯克!添加了羊奶酪所以有特殊的香味,非常正宗,不像是很多面包房过甜的巴斯克,一般会配Passionfruit/raspberry jam增加酸度,调和风味,如果满分有5颗星,我愿意给这个cheesecake打6颗
2. Churros 很正宗,不过炸物对我来说也有点太热气,喜欢Churros的人会很喜欢
3. Caramel Flan 印象不太深刻,应该是普通的好吃
2024-08-18
  • 傳統西班牙海鮮焗飯
  • 西班牙炸丸子
  • 酥炸西班牙小辣椒
  • 炸小青椒
  • Pan con tomate
  • 羊奶芝士蛋糕
呢排係HK Restaurant Week! 所以趁機會發掘吓香港嘅唔同餐廳(尤其是星期日,冇姐姐幫手煮飯😂),今次嚟到呢間銅鑼灣西班牙餐廳🇪🇸 Calle Ocho @calleochohk ,外牆已經非常IG able! 晚餐扺食又有驚喜!而且都好baby friendly! 有好多枱都有小朋友👧👦試咗個$298 pp Set Menu, 有五個Tapas 🥘 加兩個Mains🥩, 再加兩個Deserts 🍮,我哋仲叫多咗一個傳統西班牙蛋餅,仲有兩杯嘢飲,埋單八百幾蚊,抵食!👍👍👍:細細杯嘅餐湯味道非常清甜開胃!主菜和牛面頰煮入口即溶!松露炸蛋都好特別,香港唔係好多西班牙餐廳可以食到!我哋仲另外嗌多咗個傳統西班牙蛋餅,主要係有雞蛋同埋薯仔,小朋友食得好開心👶💪💪💪:甜品就好一般,churros 唔熱,上菜時間都等得比較耐整體分數:🌟🌟🌟🌟Baby friendly: 👶👶👶👶📍Calle Ocho (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街8號Fashion Walk 地下K號舖及1

整體分數:🌟🌟🌟🌟
Baby friendly: 👶👶👶👶

📍Calle Ocho (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街8號Fashion Walk 地下K號舖及1

2024-08-04