2016-01-23 927 瀏覽
又到食飯既時間,諗食咩真係最煩呀!問左同事後,佢地話附近有間fish and chips 幾好味,咁我就去試下啦! 不過呢間店都幾難搵,如果唔係有人教我去,我諗我都未必行過去!入返正題先,我當然order 左炸魚薯條啦,不過由於店面有啲細,我外賣返公司食! 就咁睇包裝就覺得不錯,佢地用既紙盒同紙袋印有餐廳名,另外有他他醬同茄汁另上! 當返到公司打開睇都覺得炸得唔錯,不過食落覺得炸得唔夠油剩太多(或者係因為我外帶導致),而調味就差點胡椒同鹽,而薯條就有點生水,令到我整體有啲失望

外賣自取
2015-12-28 701 瀏覽
探完朋友搵個地方食飯, 朋友帶我黎左呢間好英國風既餐廳, 佢話平時都成日黎, 因為地方乾淨, 份量又足, 又唔會太貴. 兩個人唔食得太多, 要左較簡單既款式. 一入門口已經聞到好香既蘑菇味, 忍唔住先要個蘑菇湯$38, 好清香既蘑菇味, 湯夠杰身, 入面仲有好多碎既蘑菇粒, 份量夠足.飲品要左凍Mocha$35, 咖啡味夠香, 飲落夠滑, 凍飲自己加糖水, 唔會太甜.牛肉芝士burger$40, 雖然睇外表個包係平淡左D, 但一咬, 發覺入面舊牛肉絕對唔簡單, 油脂豐富且肉味濃郁, 肉本身已經夠晒味, 加埋芝士少少咸香, 兩者配搭得宜. 另外個包好軟熟, 熱辣辣, 咁既價錢好抵食.另要個德國咸豬手$188, 外表炸到好脆, 咬落脆卜卜, 而入面肉又夠淋, 脂肪同肉夾起黎剛剛好, 食落唔會太乾. 點埋芥末醬提升味道, 醒胃不膩.最後要左個NY Cheese Cake$38, 芝士蛋糕質感重, 唔會太璧, 芝士味適中, 啱晒唔同人口味.
2015-12-27 535 瀏覽
響附近做完野, 諗住食埋野先走, 見呢間Camden Town好熟面口, 我記得以前響西貢食過, 原來市區開左分店, 難得見到一於幫趁下. "Ice Cappuccino"$35, 咖啡味幾香, 夠滑唔太甜."Parma Ham Caesar Salad"$80, 蔬菜好新鮮, 食落索索聲, ParmaHam咸度適中, 清新開胃."Pork Knuckle"$188, 豬手炸得外皮香脆, 內質腍而嫩滑, 肉味濃但唔會太咸, 夠惹味但唔會太膩."Tiramisu"$38, 朱古力味濃D, 夠cream, 蛋糕好鬆軟, 唔會太甜.
2015-12-17 599 瀏覽
今日同同事黎呢頭見客, 見完都太陽落山, 所以一齊食埋野順便傾多陣公事.四圍行, 行到一個比較隱蔽既位置, 原來呢度好多野食, 見呢間門面好乾淨, 而且好外國風, 要試下.入到去, 真係好外國, 好似英國underground, 裝修真係花過心思. 而且其中1張枱係樹支型, 好特別.先黎個蘑菇湯, 熱辣辣, 入面有一粒粒碎既菇, 咬落真係有口感, 湯夠滑, 好美味.之後係芝士焗菇, 好大隻, 一入口個菇好多汁好JUICY, 好香菇味配埋面層既芝士咸咸地, 配搭埋味道不俗.仲有炸魚薯條, 份量非常足夠, 魚柳好大條, 表面炸到金黃色好香脆, 但唔油膩, 入面魚柳好滑溜. 粗薯條亦炸得好香脆, 食到索索聲. 點埋特制沙律醬, 唔會太酸, 唔錯.另外要多個甜品, 蛋糕好軟熟, 唔會雪到硬實實, 甜度亦適中, 啱晒我.食炸魚薯條都唔一定飲啤油汽水既, 所以要左個熱Latte做完結, 咖啡味唔算太濃, 夠滑易入口.
2015-08-01 984 瀏覽
佢唔係位於大街,位置比較隱蔽,見鋪頭門面係走英倫風格,看似都唔錯咁入去試左個漢堡同雞翼,點知中哂伏我成世人都未食過咁難食既burger架!真係中哂伏一開始睇佢個賣相唔多靚,諗住外表差啲或者好好味呢點知佢個包原來勁乾勁鬆散,好似放左好多日先拎出黎咁而佢中間塊扒係完全冇味既,冇牛味冇調味,牛肉下面只係得幾條洋蔥咁既質素,我真係寧願食m記,啲包仲好食過佢另外仲叫左個Black Pepper Chicken Wings, 雞翼比漢堡好,但味道極為普通只係將雞翼炸好,然後放上pepper,根本就冇任何技巧可言,又炸得唔夠金黃老實講自己屋企整分分鐘仲好食一咬落去,雞翼入面啲油就飛哂出黎,成隻都好油注意:佢西貢都有分店
入去試左個漢堡同雞翼,點知中哂伏

我成世人都未食過咁難食既burger架!真係中哂伏
一開始睇佢個賣相唔多靚,諗住外表差啲或者好好味呢
點知佢個包原來勁乾勁鬆散,好似放左好多日先拎出黎咁
咁既質素,我真係寧願食m記,啲包仲好食過佢
Fresh beef burger
老實講自己屋企整分分鐘仲好食
一咬落去,雞翼入面啲油就飛哂出黎,成隻都好油
Black Pepper Chicken Wings
注意:佢西貢都有分店
2015-07-20 912 瀏覽
行到去QB既小街,發現有間英倫風既Camden Town 就試下啦。Lunch Time叫左個Beef Burger。等左5-10分鐘左右就黎啦,Burger 係熱辣辣即整的,但係。。。。。點解會冇CHEESE!!!!!???????包係Crispy的,有洋蔥係底,牛肉係好食有牛味的,但,點解會冇CHEESE!!??睇返張相都係有的,唔通咁岩用曬!?定係唔記得左? 趕住返公司既我冇問到。$40一個勁細既Burger真係唔係幾抵,我諗我唔會再黎。
Lunch Time叫左個Beef Burger。

$40一個勁細既Burger真係唔係幾抵,我諗我唔會再黎。
Beef Burger
Beef Burger
2015-07-20
這小店的地理位置, 對我這個住香港大西北的人來說真的太難找。它不是在大街之上, 而是在內街, 小天井似的環境之中。店子好小, 雖然內部裝修看得出是下了功夫, 不過不知怎地, 總是帶有點快餐的味道。主調是白色的, 也沒有Camden Town那種亂七八糟五顏六色三教九流的活力感。也好, 反正來這裡就是為了吃炸魚薯條, 不是尋甚麼感覺。簡單一點更好。因為是忽然興之所至, 啊不, 是因為看到陳真說6月5日是International fish & chips day, 才找到上門來吃, 也沒有想到要訂甚麼位。一入門口, 見到一張大大的長枱 -- 原來有人在此gathering! 幸好他們沒有包場, 否則我就是白行一趟了。坐下拿起餐牌一看, 翻來覆去找不到啤酒。心下驚慌, 吃炸魚薯條不配啤酒怎麼行! 一問之下原來是另有餐牌。有數款選擇, 最後揀了BODDINGTON'S PUB ALE。聽說是曼徹斯特人最常飲的啤酒。把啤酒倒出杯子中, 發現罐子中有一小物, 搖起來「噹噹」的響。抓住店員問那是甚麼東西? 曰, BODDINGTON'S PUB ALE中都有粒小珠(後查證為氮氣囊Widge), 在

BODDINGTON'S PUB ALE

把啤酒倒出杯子中, 發現罐子中有一小物, 搖起來「噹噹」的響。抓住店員問那是甚麼東西? 曰, BODDINGTON'S PUB ALE中都有粒小珠(後查證為氮氣囊Widge), 在倒酒的同時小珠在罐內翻騰, 就可以製造更多更綿密而順滑的酒泡, 模擬生啤的口感。

woo hoo! 不過是飲個啤酒, 竟然有如此多的學問啊。不過真的, 啤酒倒出來的泡沫真的非常綿滑, 幾乎近似奶油。啤酒呈日落金黃, 色澤非常華麗。入口不苦不甜, 完全沒有澀感, 質地頗重厚。 末了一記淡淡的回甘, 個人非常非常的中意!
TETLEY'S SMOOTH FLOW
這是我第一次看到TETLEY's 啤酒。上網查找, 彈出來的是一堆茶的資料, 呃。再找找, 才知道它也是英國一個老牌啤酒, 不過已經被Carlsberg收購了。也是以順滑的奶泡而聞名於世。比時BODDINGTON's, 它的口感要輕爽一點, 甜味也多一點點。雖然罐子之內沒有甚麼小珠, 但出來的奶泡也不少而且也好幼細! 厲害。

不過味道上來說還是BODDINGTON 的比較合我口味。
Fish & Chips (2pcs)
然後來到吃的環節。炸魚薯條有兩種份量, 兩塊、或三塊的。炸漿極薄, 炸功亦好, 顏色漂亮又不油膩。里頭的魚肉極滑嫩, 味道頗鮮。是讓我驚喜的美味。薯條是粗粗的手切Chips, 又口特別香糯, 也是讓我心折。
香脆 X 嫩滑
吃炸魚薯條, 一是配鹽和醋, 二是配酸香的TARTAR SAUCE他他醬。我個人一向偏好後者, 就貪它的味道更濃重。不只是點炸魚, 薯條也要裹上大量他他醬才入口! 所以說, 別人吃炸魚薯條是高卡路里消費, 但對我來說, 則是超高卡路里的消費呀。
EXTRA Tartar sauce
點炸魚薯條自然會有他他醬跟上, 不過份量太少。若要另加他他醬的話, 要多付HK$10。
Mushy Pea
對比之下似乎是吃豆蓉比較抵吃? 不過這不是我以前吃過的青豆泥, 而是蠶豆泥。其實也沒有壓很碎, 大概不算泥吧。蠶豆的味道比青豆更重, 大概不是所有人都會喜歡, 但很解膩就是了。
Grill mushroom
雖然炸魚令人驚艷, 但這個烤蘑菇讓人很是氣餒。單是看到一片片的芝士已經讓人卻步吧。還是要用刨碎的Parmesan cheese 做內餡才會有酥鬆脆的口感。蘑菇也比較乾身。同樣的價錢, 還是叫多兩舊魚比較好。
Beef Burger with Cheese
T 先生堅持想要點一個burger, 我也沒有拒絕的理由。這個burger味道還可以的, 略嫌肉汁不夠, 味道也單調。港式漢堡從來都只有紅磡的時新可以稱王, 價錢更是便宜一大截呢。

下次再來, 當場是一人一份炸魚薯條, 一罐啤酒, 不作他選!

2015-06-05
BODDINGTON'S PUB ALE
Fish & Chips (2pcs)
2015-02-24 1437 瀏覽
回家前先想起無晚餐,就決定係對面既Camden Town買個漢堡包同埋雞翼回家慢慢食.雖然呢度既招牌是炸魚薯條,但係太熱氣,不宜多食!包底脆脆地,塊肉又好JUICY,輕輕按已經有肉汁流出,而且個調味又好足,唔會淡淡的!雖然就只有肉和芝士,但係食落都唔會單調!建議可以加點生菜蕃茄,感覺平衡一點呢!但呢個味道已經是非常出色

雖然呢度既招牌是炸魚薯條,但係太熱氣,不宜多食!

2014-12-12
15 分鐘 (外賣自取)
2015-01-04 1601 瀏覽
友人是 fish and chips 粉絲,曾數度光顧位於西貢海傍街、以魷魚、漢堡包及炸魚薯條為主打的英式食店《Camden Town》,並盛讚那裡的炸魚,脆漿厚薄適中,入口外脆內軟。不過要我這個天生懶骨頭,去每逢假日都多人到爆的西貢覓食,真係咪攪。後來得知原來《Camden Town》於市區開設咗新分店,而且仲要係位於我住處附近,實在太好了,所以就找了一天,放工後特意去看看門面。吓,收 7pm?實在是太早了吧,兒子還沒下班呢!之後也就不了了之。後來得知餐廳延長了營業時間至晚上 9pm,所以這晚就和愛吃脆炸食物兼漢堡包的兒子來試試。其實第一次來確定餐廳位置時,的確是找了好一陣子,因為初頭誤以為店子的入口是位於英皇道,原來是要穿後街內進,實在大懵,真是枉為鰂魚涌區居民十多年。至於這間新店的裝潢,以白色為主調,純白色的外牆配襯內裡一室素白的椅桌,成間悠閒的小白屋咁,感覺清新雅致,予人摩登之感,加上牆身的英倫街景照片,令人猶如身處英國一樣,所以就算店裡空間不大,仍然坐得自在。翻閱餐牌,先點來一客 Caesar Salad with Smoke Salmon ($80),三文魚凱撒沙律,即叫即
翻閱餐牌,先點來一客 Caesar Salad with Smoke Salmon ($80),三文魚凱撒沙律,即叫即做,沙律菜原汁原味,味道清甜之餘,咬落還發出「嗦嗦」聲,非常爽脆,新鮮度十足,令人忍不住多吃幾口!至於配吃的、淺粉紅色帶白色脂肪條紋的煙三文魚,賣相雖然毫不吸引,但估不到原來吃起來竟然豐腴嫩滑、而且入口還帶著點點煙熏的香味,只可惜分量不多,小小的一碟,迅速便被我們完成了。
至於這晚的主角,Fish n Chips ($90),炸魚薯條,選了大的,三件裝。薄脆炸成的冰鮮龍脷魚柳,吃起來非常嫩滑、厚身多肉得來又有魚味,咬落啖啖肉,而且完全不覺油膩,炸得夠曬香脆乾身,軟硬口感有齊,配以蛋黃醬、洋蔥、香草、青瓜碎、檸檬汁等自家調製的他他醬吃,味道酸甜適中、更能帶出魚肉的鮮甜味。另外墊底的薯條,亦夠曬粗身大條,既鬆化又有咬口,帶新鮮薯仔的清新香氣,以可樂伴吃 ($10罐),就最適合不過。
也點了兒子愛吃的 Black Pepper Chicken Wings ($55) ,黑椒雞翼,一客八隻,每隻的 size 雖然都唔算好大,但分量比想像中多,而且齋睇面頭一粒二粒黑椒,賣相勁似土匪雞翼。叉起-隻入口,醃得非常入味,烤得皮脆肉香,啖啖 juicy,配合雞翼面頭的黑椒粒粒,味道鹹香得來又沒湖南雞翼般辛辣噴火,雞味濃郁,夠曬惹味,難怪兒子吃完一隻又一隻喇。
壓軸當然要點兒子的 favorite,Beef Burger ($35x2),我唔執輸,一於牛肉漢堡打孖上。原來包裡的漢堡肉扒,是用上新鮮牛肉自家攪碎,然後加進豉油簡單調味香煎而成的,唔怪得吃起來咁原汁原味,juicy 兼肉香四溢,口感豐盈得來卻又毫不單調,加上夾於中間充滿甜味的炒洋蔥絲,平衡了漢堡的油膩感。當然不得不讚的,還有那烤得熱呼呼的包身,入口既香脆又鬆軟,雙重口感,叫人食指大動。其實除了沙律、炸魚薯條和漢堡外,餐廳還有蘑菇湯、肉眼扒和羊架等供應,如果是夏天來的話,伴一杯冰凍啤酒,可輕鬆消磨一個晚上。
2014-10-14 1389 瀏覽
小店Camden Town九十元份炸魚薯條有三件魚及薯條ok抵食。魚柳很嫩滑,很讚他們的秘製 ! 薯條如是翠D會更好.cheese burger飽也很軟熟。但分量有點少. 做配角ok ! 會再嚟食過!

會再嚟食過!
2014-10-10
2014-07-08 2307 瀏覽
鰂魚涌麗池大廈的新小店Camden Town以售賣英式炸魚薯條為主食。九十元全份炸魚薯條有三件魚大量薯條很抵食。我每次去英國,都忍不住口一試再試當地的炸魚薯條,回到香港亦時常懷念Fish n chips的味道,說實話,這裡的Fish n chips跟我在英國所試的大不同啊!因為這小店的味道是好上無數倍。英式的炸魚大多用cod fish,冇味又雪久只好加上大量鹽和醋共食,這裡的郤用龍脷,魚味足,有調味,加上特製的tartar sauce,味道真是一絕!席間見一對夫婦單點炸魚多塊,郤不要薯條,可想其'魚'魅力之大。近年在鰂魚涌有很多有心小店進駐,希望他們可以繼續努力啦!P.S. 其cheese cake and tiramisu也具水準,可以一試。

近年在鰂魚涌有很多有心小店進駐,希望他們可以繼續努力啦!

Gillardeau法國生蠔
三文魚凱撒沙律
Fish n Chips
  • Fish & Chip
2014-07-07 1871 瀏覽
As a westerner living in HK for almost 8 years, one thing I miss most from England is proper fish & chips.  It's quite impossible to find in HK.This place has it half right.  The fish is very nice, with batter at just the right crispiness and the fish meat is nice and tender.However, the chips are terrible.  They are just normal chips that you would expect from anywhere.  The thing about English "chippy" chips is that they should be very soft and quite squishy.  The chips here are nothing more t

However, the chips are terrible.  They are just normal chips that you would expect from anywhere.  The thing about English "chippy" chips is that they should be very soft and quite squishy.  The chips here are nothing more than shallow fried rubbish.

You can only really get proper "Chippy" chips by cooking them in a massive DEEP fryer like the ones you get in England.  That's the key.

If you are craving for a nice English Chippy-style fish, then this is the place for you.
If you want English Chippy-style chips, then don't bother.

2014-07-07
10 分鐘 (外賣自取)
2014-06-12 1612 瀏覽
早前已知Camden Town由西貢開咗分店黎QB~ 今日終於同朋友去試咗!三個人點咗一份大既fish n chips, 一個cheese burger 同一份pama ham salad. fish n chips 一客有三大舊~味道keep到同西貢總店一樣貢正!粗薯條點malt vinegar 又係正!cheese burger 係有D港式feel個隻,塊patties 味道唔錯!至於個pama ham salad 就只係不過不失啦!不過凈係個fish n chips已經足夠令我回頭無限次encore 啦~
  • fish n chips
2014-05-26 2054 瀏覽
朋友係鰂魚涌返工,鍾意四圍搵新地方食晏。佢話太古坊的三文治店同餅店其他地方都有,日日返工食到悶晒。上星期佢係英皇道收到傳單,叫做Camden Town, 唔通就係西貢果間? 見到白色裝修,仲有係透明廚房工作的大廚Carmen就知無搵錯地方。因為要趕住下就見客,所以就買咗炸魚薯條頂住癮先。我朋友約咗我星期六去小店再試,反正我未去過西貢果間,佢成日話老店嘅野幾好食,引到我流晒口水。我地兩個人叫咗煙肉凱撒沙律 ($55),炸魚薯條 ($90 large),同香腸 ($55)。我喜歡少肉多菜,好快差不多我一個人就消化咗成碟沙律。我朋友係食肉獸,佢話香腸唔夠肥。佢話多油才juicy 呀!我望下佢嘅肥肚腩,佢好快就收口。小店標榜嘅炸魚薯條,果然好好食。炸魚唔油有魚香,薯條係粗條,我鐘意呀。店主介紹佢地的醋食薯條,我反而鐘意佢地的白色醬汁 tartar sauce。問店魚佢地用乜野魚質地咁滑,佢地又唔肯講。整體我覺得非常滿意,小店佈置白色,簡單,又有Camden Town 的大牆紙,好似返到倫敦咁。朋友話勝在張枱夠大,坐得好舒服。吓,唔講又無留意到,而家寸金尺土,香港真係少有。
炸魚薯條
因為要趕住下就見客,所以就買咗炸魚薯條頂住癮先。

2014-05-24
炸魚薯條
  • 凱撒沙律
2014-05-22 1483 瀏覽
這間CAMDEN TOWN位於英皇道既內街,聽說是在西貢很有名既炸魚薯條,一開業無耐我就決定黎試下,原因只有一個,就係佢開係我屋企對面裝潢比較摩登簡約,重點係冷氣幾涼快佢地有分2個SIZE,我叫左$65 2PC,佢地亦提供$90 3PC.但我個人認為2PC 最合適,不會TOO MUCH.MENU中食物選擇不多,貴精不貴多.$38 GUINNESS(SURGER),黑啤配炸物是常識吧,黑漆漆當係涼茶下火,最緊要無咩苦澀味,帶清清的麥香$65 炸魚薯條(2件),配自家製TARTAR,炸得夠脆,脆漿很薄,魚肉嫩滑,調味點到即止,油膩感不高,火侯剛剛好,他他醬少少酸,具蛋味.如果他他醬可以提供多一點就好,因為可以沾埋粗身薯條TOTAL連加1$113.3.以炸魚薯條既行情來講,算係便宜,而且水準不錯.屋企附近又多個好選擇了

裝潢比較摩登簡約,重點係冷氣幾涼快
FISH AND CHIPS

2014-05-22