餐廳: can‧teen (世紀廣場)
資訊:

2023-02-01 8 瀏覽
💡平靚正之選平時都有食開快餐,因為可以滿足香港人飲食上講求「快、抵、好味」,而家連鎖快餐店 can.teen 第 4 間分店進駐蘭桂坊地段,啱曬喺附近番工嘅白領一族。而新店喺菜式同口味方面都有不同嘅轉變,加入港式味道同健康等元素,最正係新店限定有CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列😍🍽皇牌黯然銷魂飯🐷叫得皇牌當然要試下啦,大大碗叉燒飯,有微微燶邊嘅叉燒,軟嫩焦香又肥美,食落juicy得嚟唔乾身,配搭半熟流心太陽蛋,加啲甜豉油,食完都幾銷魂😝🍽招牌去骨海南雞 配油飯.萵筍絲.中湯🐔海南雞一直都係至愛,海南雞入口嫩滑、唔肥膩,淡淡肉。萵筍絲好爽口,中湯材料十足,有家嘅味道。🍽焗海鮮飯🐠滿滿嘅芝士醬汁喺面,海鮮好豐富,有蝦,魷魚,魚柳,蠔等等,一啲都唔馬虎。
💡平靚正之選

🍽皇牌黯然銷魂飯🐷

🍽招牌去骨海南雞 配油飯.萵筍絲.中湯🐔

🍽焗海鮮飯🐠

連鎖快餐店「can•teen」第四間分店進駐中環世紀廣場,地理位置方便,絕對係上班一族用餐首選✨新店喺菜式同口味上,都添加咗健康同港式回憶等等元素,更滿足香港人飲食上講求嘅快靚正,抵食又好味店內裝修簡潔明亮,乾淨衛生;採用自助式取餐,運作過程順暢又快捷皇牌黯然銷魂飯新店限定,CP值極高嘅自家明爐燒味飯系列更加係一大賣點✨餐廳皇牌黯然銷魂飯,即係叉燒煎蛋飯。煎到燶邊嘅流心太陽蛋,蛋黃緩緩流出,充滿蛋香。配上半肥瘦嘅厚切蜜汁叉燒,軟嫩焦香,齒頰留香,極具港式風味,送飯一流哦招牌去骨海南雞配油飯 • 萵筍絲 • 中湯去骨海南雞用料上乘,皮光肉滑,啖啖肉~海南雞肉質香軟嫩滑,鮮雞味濃!黃油飯粒粒分明,軟熟有米香且帶雞油香,好正呀!伴碟仲有涼拌萵筍絲,口感爽脆,有助解膩套餐跟配中湯:南瓜栗子甘筍豬骨湯,火喉十足,清甜滋潤,好足料焗鮮茄豬扒飯蕃茄汁加入新鮮車厘茄及芝士一齊烤焗,酸酸甜甜又juicy~底下有黃金炒飯,有鑊氣,簡直係完美配搭❤️厚切豬扒鬆軟可口,豬味濃郁,勁好食

招牌去骨海南雞配油飯 • 萵筍絲 • 中湯

焗鮮茄豬扒飯

-身為香港人日日為生活拼搏🏃🏻‍♂️一餐飯「快、抵、好味」基本上係必備條件連鎖快餐店 can.teen 第 4 間分店進駐蘭桂坊地段真係各打工仔嘅兩餐之選😋/店舖設計簡約大方新店菜式加入港式回憶同健康等元素💪🏻大熱之選🔥新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列/我今次就試咗「皇牌黯然銷魂飯$69」🐷主打焦香嘅蜜汁叉燒,夠晒軟腍配搭一隻煎至燶邊嘅流心雞蛋蛋液加埋秘製豉油,送飯一流🤤/另外我仲試咗另一熱賣菜式「招牌去骨海南雞$69」雞肉份量好多,夠晒嫩滑配合油飯、萵筍絲、中湯係豐富又夠晒營養嘅一餐😋/新店限定仲有其他多元化選擇▫️港式燒味系列▫️泰式 assemble 系列▫️滋味兩餸飯系列/有咁多款式揀,真係日日食都唔過分🤭你都快啲去試吓啦,真正做到「快、抵、好味」新店地址📍中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層A號舖-@can.teen.official@maximshongkong#canteenhk #泰式 #皇牌黯然銷魂飯 #蘭桂坊 #雙餸飯 #藜麥飯 #世紀廣場
身為香港人日日為生活拼搏🏃🏻‍♂️
一餐飯「快、抵、好味」基本上係必備條件
連鎖快餐店 can.teen 第 4 間分店進駐蘭桂坊地段
真係各打工仔嘅兩餐之選😋
店舖設計簡約大方
新店菜式加入港式回憶同健康等元素💪🏻
大熱之選🔥新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列
我今次就試咗「皇牌黯然銷魂飯$69」🐷
主打焦香嘅蜜汁叉燒,夠晒軟腍
配搭一隻煎至燶邊嘅流心雞蛋
蛋液加埋秘製豉油,送飯一流🤤
另外我仲試咗另一熱賣菜式「招牌去骨海南雞$69」
雞肉份量好多,夠晒嫩滑
配合油飯、萵筍絲、中湯
係豐富又夠晒營養嘅一餐😋
新店限定仲有其他多元化選擇
▫️港式燒味系列
▫️泰式 assemble 系列
▫️滋味兩餸飯系列
有咁多款式揀,真係日日食都唔過分🤭
你都快啲去試吓啦,真正做到「快、抵、好味」
新店地址📍中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層A號舖
@can.teen.official
@maximshongkong
2023-01-31 25 瀏覽
中環區新開咗間快餐店,啱晒香港人「快、靚、正」嘅要求,五、六十蚊一個飯,大大碟,勁滿足💥皇牌黯然銷魂飯 $59係叉燒煎蛋飯,半肥瘦嘅叉燒充滿焦香味又厚身😍蛋係煎到脆燶邊嘅靚靚蛋,加埋甜甜地嘅醬汁,撈飯食一流💥白咖喱雞髀飯 $65白咖喱汁好香椰香味,雞髀皮燒到脆卜卜😍雞髀都幾大隻,啖啖肉💥脆皮黑椒雞扒飯 $53雞扒好大塊,雞皮真係超脆👍🏻皮脆肉嫩,而且啲黑椒汁微辣勁惹味🤤凍檸茶+$13凍檸七 +$13

💥皇牌黯然銷魂飯 $59

💥白咖喱雞髀飯 $65
白咖喱汁好香椰香味,雞髀皮燒到脆卜卜😍雞髀都幾大隻,啖啖肉

💥脆皮黑椒雞扒飯 $53

凍檸茶+$13
凍檸七 +$13
2023-01-30 85 瀏覽
第四間「can.teen」登陸中環核心地帶蘭桂坊啦~主打「快、靚、正」港式快餐,有焗飯、上海湯麵、白咖喱、海南雞等等,用料上乘、火喉十足又講求健康,尤其新店限定的自家明爐燒味飯,性價比超高,絕對是附近上班一族的一大福音~皇牌黯然銷魂飯 - $59一塊塊色澤紅潤油亮的叉燒,可自選瘦叉、肥叉或半肥瘦叉十分貼心。外焦內嫩的半肥瘦叉燒,肉質特別軟嫩多汁,醬汁香甜帶油香,好有風味;香煎太陽蛋的邊緣酥脆,流出濃濃蛋黃汁;白飯吸飽叉燒的醬汁及蛋黃,特別滋味。招牌去骨海南雞 - $69份量頗多的海南雞,無骨啖啖肉。薄透的雞皮爽滑而不膩,雪白的雞肉嫩滑,富濃郁雞香,配薑蓉、濃黑醬油及酸辣汁變化多端;雞油飯有淡淡雞油香;萵筍絲爽脆又清香;更有老火中湯滋潤一番。龍蝦汁海鮮炆飯 - $68熱得冒煙的炆飯,每一粒充斤著濃厚的龍蝦汁,內有鮮蝦仁、青口、帶子、魷魚等豐富海鮮增添鮮味。泰式龍眼冰 +$15凍檸茶 +$13飲品可自選甜度及冰塊。特別喜歡龍眼冰,有多粒龍眼肉,入口清甜透心。
皇牌黯然銷魂飯 - $59

泰式龍眼冰 +$15

凍檸茶 +$13
2023-01-27
2023-01-30 25 瀏覽
美心旗下連鎖快餐店 Can.teen 除咗提供自家明爐燒味飯系列🍗更加入泰式美食🇹🇭兩餸飯亦係午市套餐另一賣點,每日提供唔同港式餸菜,仲可以免費升級藜麥飯,啱哂注重健康嘅顧客🍚💗皇牌黯然銷魂飯 ($59)黯然銷魂飯主打軟嫩焦香嘅叉燒,肥瘦適中,掛上香甜蜜汁🍖配搭煎至脆邊嘅半熟流心太陽蛋,將蛋汁同甜豉油撈埋飯一齊食就最正🍳💗去骨海南雞配油飯·萵荀絲·中湯 ($69)去骨海南雞嫩滑啖啖肉,皮肉間帶適量油脂,配搭薑蓉、辣醬或黑醬油,油飯乾爽帶淡淡香茅味🐔;涼拌萵筍絲清新爽脆🥒;是日係南瓜栗子甘荀豬骨湯,火喉足又足料,絕對唔係味精例湯🍲💗焗鮮茄豬扒飯 ($55)鮮茄豬扒飯即叫即焗,最抵讚係炒底,蛋炒飯乾爽且粒粒分明。豬扒大件鬆軟🐖表面舖滿鮮茄醬同車厘茄,酸甜開胃🍅💗泰式龍眼冰 ($26)龍眼冰清甜解渴,仲有粒粒龍眼肉🍹
💗皇牌黯然銷魂飯 ($59)
皇牌黯然銷魂飯

💗去骨海南雞配油飯·萵荀絲·中湯 ($69)
去骨海南雞配油飯·萵荀絲·中湯

💗焗鮮茄豬扒飯 ($55)
焗鮮茄豬扒飯

💗泰式龍眼冰 ($26)
龍眼冰清甜解渴,仲有粒粒龍眼肉🍹
泰式龍眼冰
去骨海南雞配油飯·萵荀絲·中湯
焗鮮茄豬扒飯
我以前返中環嘅時候,每放lunch,我同啲同事一定會好頭痛🤯因為每間餐廳都勁多人買外賣,仲要等勁耐😖中環又唔多快餐店,所以通常我都自己食隔夜飯😂依家中環多咗一間叫can.teen嘅canteen 😻大家就唔使咁頭痕究竟要去邊度食飯,鍾意買外賣返公司食又得,亦都可以選擇堂食🍽🥣-連鎖快餐店 can.teen 已經開咗第 4 間分店,進駐蘭桂坊地段🥰地理位置絕對係白領一族兩餐之選👩🏻‍💻🧑🏻‍💻新店除咗滿足香港人飲食上講求「快、抵、好味」嘅要求外🏃🏻‍♀️🤩👍🏻菜式更加入港式口味同健康等元素,務求令顧客一試難忘😻新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列無疑係新店一大賣點👍🏻👍🏻👍🏻仲有限定嘅 can.teen 泰式 assemble 系列更提供多元化嘅選擇🐤🐷🐮🐷 皇牌黯然銷魂飯:主打軟嫩焦香嘅叉燒,配搭煎至脆邊嘅雞蛋,令顧客嘅味蕾翻滾於叉燒、蛋汁及白飯之間。🦆 燒鵝髀飯 & 脆皮燒肉五寶飯:用料上乘,火喉十足係必試之選🐤 招牌去骨海南雞:雞肉嫩滑,配合油飯老火湯,完全滿足打工仔一族🥡 滋味兩餸飯:呢一樣亦係新店另一賣點。除咗每日提供港式、用不同時令食材而製嘅餸菜,兩餸飯系列中所有菜式均可

因為每間餐廳都勁多人買外賣,仲要等勁耐😖
中環又唔多快餐店,所以通常我都自己食隔夜飯😂
依家中環多咗一間叫can.teen嘅canteen 😻

地理位置絕對係白領一族兩餐之選👩🏻‍💻🧑🏻‍💻
菜式更加入港式口味同健康等元素,務求令顧客一試難忘😻

🐷 皇牌黯然銷魂飯

招牌去骨海南雞

🥡 滋味兩餸飯:呢一樣亦係新店另一賣點。除咗每日提供港式、用不同時令食材而製嘅餸菜,兩餸飯系列中所有菜式均可以免費升級藜麥飯,提供俾素食者、控糖人士及注重健康嘅顧客一個更貼心嘅選擇。

🇹🇭 Thai Dishes :泰式菠蘿海鮮炒飯、泰式雜錦船河、泰式青咖喱雞/雜菜配白飯、泰式濕炒豚肉河粉都值得一試
炸脾,Salad

🍴 can.teen
📮 Adress:中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層 A 號舖
🐷 皇牌黯然銷魂飯
炸脾,Salad
  • 皇牌黯然銷魂飯
2023-01-28 54 瀏覽
中環食嘢一向都唔平,食晚餐真係要認真諗下食咩好,見到蘭桂坊新開咗can.teen,原來係第四間分店,地理位置好方便,啱晒白領一族呀,我諗都唔使諗啦直接入去,價錢同質素都有信心🤣一望餐牌就比佢嘅皇牌產品 「皇牌黯然銷魂飯」吸引,係港式回憶呀,睇下有佢有幾銷魂先😆皇牌黯然銷魂飯係軟嫩焦香嘅叉燒,而且仲係肥叉燒,肥而不膩,真係好耐冇食過咁正嘅叉燒,搭煎埋脆邊嘅太陽蛋🍳,仲有蛋汁,加埋秘制醬油,真係不得之了,而且醬油用嚟撈白飯真係一流,真係令我念念不忘😍泰式龍眼冰又係好正,好清甜,仲有粒粒龍眼肉,飲完好想去泰國旅行🧳,新店限定嘅 can.teen 泰式 assemble 系列都有好多選擇,泰式菠蘿海鮮炒飯、泰式雜錦船河、泰式青咖喱雞/雜菜配白飯、泰式濕炒豚肉河粉,鍾意食泰菜就一定要試下另一款招牌去骨海南雞,雞肉好嫩滑,無骨啖啖肉真係好正,當然唔少得海南雞嘅三色醬啦,油飯都做得好,仲有淡淡嘅香茅味,萵筍絲好爽脆,呢個配搭都好夾,今日嘅中湯係南瓜甘筍栗子豬骨湯,真係好足料,而且好香濃,火喉十足,飲完成個人暖笠笠,CP 值極高

• 黯然銷魂飯
2023-01-28 21 瀏覽
🍛《can.teen》can.teen 開咗第 4 間分店喇,今次係位於蘭桂坊地段嘅世紀廣場,附近咁多商業大廈,超方便打工一族用餐呢一間分店滿足香港人飲食上講求「快、抵、好味」嘅要求外,亦喺菜式同口味上入手,加入港式味道同健康等元素,務求令顧客一試難忘。佢地有自家明爐燒味飯系列~絕對係呢一間新店一大賣點。所以今次我就揀咗佢哋嘅皇牌黯然銷魂飯同招牌去骨海南雞。🍚皇牌黯然銷魂飯呢度嘅叉燒絕對係我暫時食過最嫩口、肥瘦分明,麥芽糖甜度剛好嘅叉燒。加上脆邊嘅煎蛋,刺穿蛋汁流喺白飯之間咁食~正其實仲有好多燒味飯系列想試~例如係燒鵝髀飯、脆皮燒肉五寶飯。等我下次都試埋啦!🍚招牌去骨海南雞海南雞都係嫩滑嘅,呢個set有油飯、中湯、萵筍絲。萵筍絲爽脆,而中湯就好濃郁,平時煲湯嘅肉唔會食,但呢度嘅竟然好冧好入味,估唔到我食晒🤣。見到menu上有呢間新店限定嘅 can.teen 泰式 assemble 系列。例如有泰式菠蘿海鮮炒飯、泰式雜錦船河、泰式青咖喱雞/雜菜配白飯、泰式濕炒豚肉河粉等等。鐘意食泰菜嘅大家可以試試㗎。I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 中環 📍 德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖
🍛《can.teen》

🍚皇牌黯然銷魂飯

🍚招牌去骨海南雞

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 中環 📍 德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖
2022-12-14 118 瀏覽
今日同班FD出左中環,佢地話中環食野好貴不如試下搵番冇咁貴既黎食下,周圍行行到蘭桂坊條鈄路見到有個廣告牌係新開既自助式快餐價錢又好抵食就入去試下先😍店內簡約裝飾時尚別致,食物款式都好多,由三文治、意大利麵、特色扒飯、東南亞美食、日式料理、港式滋味及中式菜餚到每日新鮮自家製明爐燒味,均應有盡有係新派快餐店👍。叫左幾個餐一齊食1. 皇牌黯然銷魂飯,半肥瘦既叉燒軟嫩焦香,配搭煎至脆邊既半熟太陽蛋😳2. 招牌去骨海南雞 配油飯.蒿筍絲.中湯,無肥膏既海南雞而且無碎骨好乾淨👍三式汁加埋油飯都係出色3. 泰式濕炒豚肉河粉,好足料濕抄河粉好入味,見到新張期間購買「泰好味之選」仲送“泰式特飲”泰式香茅檸檬特飲,香茅味勁出唔會靜係得個甜字👍4. 滋味雙餸飯配有營藜麥飯,鯖魚無骨可以放心食好滑,依家仲可以免費升級藜麥飯,岩晒素食者同埋控糖人士注重健康好緊要架5. 白咖喱香茅雞髀飯 + 泰式龍眼冰,至愛既白咖喱汁帶椰香甜味,香滑濃稠,岩晒唔食辣又鐘意食咖哩既我再加埋半熟太陽蛋😋泰式龍眼冰,甜而不漏6. 蔥油脆皮雞扒煎蛋.撈出前一丁 配奶茶/咖啡,邪惡組合加上好脆皮外脆內林既雞扒加埋半熟太陽蛋🤤🤤😋食飽飽仲可
叫左幾個餐一齊食
食飽飽仲可以行上去大館打卡散步都幾舒服👍

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #can.teen @can.teen

蘭桂坊 can.teen
地址:中環德己立街 1-3 號世紀廣場高層地下 A 號舖
2022-12-12 388 瀏覽
放工去到中環,同幾個朋友想搵間平平哋嘅餐廳食晚餐,咁啱喺地鐵站附近發現咗呢間新開嘅@can.teen.official 分店,位置比較隱蔽幽靜,就去試試!▫️皇牌黯然銷魂飯之前食過其他餐廳嘅黯然銷魂飯,但can.teen嘅做得比較出色,原因係半熟蛋煎到有脆邊,叉燒每舊都燒得啱啱好,全部都好脆。配合適量煲仔飯豉油,大家都爭住食。▫️teen teen五寶飯同出面燒味餐廳唔同嘅係,can.teen嘅五寶飯唔係剩係得鹹蛋紅腸咁普通,仲有燒鴨😱燒鴨個皮燒到卜卜脆,肉質嫩滑唔難咬。▫️泰式菠蘿海鮮炒飯+泰式龍眼冰炒飯雖然好易整,但好難炒得粒粒分明,呢度嘅炒飯配料多,仲有最愛嘅菠蘿,正!▫️泰式雜錦船河+泰式香茅檸檬特飲呢道菜真係諗唔到快餐店都會有,同泰式餐廳整嘅湯底一樣咁濃郁,魚片牛肉通通都有!▫️卡邦尼溫泉蛋焗蝦球飯.水耕菜沙律喺茶餐廳食個飯而家都要七八十蚊,喺呢度食個焗飯仲要有埋一碗沙律🥗重點係焗飯啲蝦球好大舊😍仲要加埋卡邦尼,又係勁快清晒。▫️皇牌香芒沙律脆炸雞髀茶餐雖然唔係下午茶時段,但大家都好想食炸雞皮,反正都叫咗咁多嘢唔差在😂炸髀外皮炸得金黃香脆,配埋沙律食減少油膩感覺。整體來講好推介呢間快餐店

▫️皇牌黯然銷魂飯

卡邦尼溫泉蛋焗蝦球飯

▫️卡邦尼溫泉蛋焗蝦球飯.水耕菜沙律
皇牌香芒沙律脆炸雞髀茶餐

▫️皇牌香芒沙律脆炸雞髀茶餐

整體來講好推介呢間快餐店,特別適合喺中環返工嘅朋友,如果想搵啲平價又好食嘅快餐canteen會係好選擇。
2022-11-28
2022-12-08 96 瀏覽
can.teen最近係中環開咗新分店,以自助快餐為概念,自助服務為核心。係中環都可以食都平價多樣既快餐美食。🌟皇牌黯然銷魂飯 $59燒到焦香既叉燒,配搭煎至脆邊的雞蛋,叉燒係半肥瘦,賣相同味道都好得🌟掛爐燒鵝飯 餐廳每日新鮮製造多款明爐燒味,有海南雞、明爐燒鴨等,我呢碗仲要係隻好大燒到焦脆既燒鵝髀,外皮金黃色澤,見㓚已經食慾滿滿🌟teen teen精選 - 黑椒汁脆皮雞扒飯雞扒既外皮煎到脆脆既但雞扒肉唔會鞋,雞扒仲要好大塊,配咗黑椒汁同啲蔬菜。🌟芝士烤菠蘿焗豬扒飯.水耕菜沙律 $55呢到有招牌特色焗飯,精緻的美式外賣包裝,真係少見。芝士同豬扒既份量都幾足,表面係滿滿既醬汁,仲係菠蘿。另外仲有水耕菜沙律,唔驚淨係得肉食啦🌟迷你燒鴨瀨粉茶餐 $40🌟午後常餐 - 招牌沙嗲牛肉出前一丁.煎雙蛋 配 多士.奶茶/咖啡 $39呢到既下午茶都好抵食,選擇都唔會太少,茶市都可以食到皇牌燒味,仲有香港人快餐必食既沙嗲牛肉出前一丁。📍can‧teen (中環)中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖

🌟皇牌黯然銷魂飯 $59

🌟掛爐燒鵝飯

🌟teen teen精選 - 黑椒汁脆皮雞扒飯

🌟芝士烤菠蘿焗豬扒飯.水耕菜沙律 $55

🌟迷你燒鴨瀨粉茶餐 $40

📍can‧teen (中環)
中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖