餐廳: can‧teen
資訊:

2024-02-24 832 瀏覽
終於到大年初一,辛苦咗成年;出咗花紅,梗係益下自己去旅行輕鬆下。由於坐廉航,吾包餐嘅關係,所以上機前要先食飽飽。大年初一,梗係要食返隻雞賀賀佢,祝賀自己,家人同老友今年都行運一條龍。入閘前我同老友都叫咗叉雞飯,佢叫油雞我叫切雞。大家都減肥,所以例牌叫左個齋啡。呢間canteen 應該係隸屬美心集團;機場黎講,性價比算OK。其實canteen係機場黎講,水準算中等以上,性價比ok。大年初一中午,好多野都售罄。穩陣D就叫左燒味;今日既水準就一般啦,大時大節吾可以要求太高,大家最緊要互相體諒,和氣生財!
2023-12-20 652 瀏覽
機場黎講 都算係平價下午茶叫左個兩併燒味叉燒拼切雞飯 叉燒肥瘦均勻,味道唔錯,有驚喜切雞正常,有兩舊比較鞋口雜果沙律拼雞翼,都係普通罐頭沙律,雞翼有三隻,炸得都脆口雪菜肉絲米粉普普通通座位空間狹窄 坐得比較逼
機場黎講 都算係平價
下午茶叫左個兩併燒味
叉燒拼切雞飯
叉燒肥瘦均勻,味道唔錯,有驚喜
切雞正常,有兩舊比較鞋口
雜果沙律拼雞翼,都係普通罐頭沙律,
雞翼有三隻,炸得都脆口
雪菜肉絲米粉普普通通
座位空間狹窄 坐得比較逼
今日算係我母親👵🏻大人嘅大日子,因為佢👵🏻要自己一個人坐飛機✈️去我妹👩🏻那邊旅行,我同🤴🏻都戥佢緊張肯定要送佢機!😝😝~~~皮蛋瘦肉粥 . XO醬炒米粉~~~$50母親👵🏻大人揀嘅套餐,碗粥我就冇食,但分咗少少米粉俾我同🤴🏻,我覺得硬左D,🤴🏻就話正常😀😀,米粉就偏向淡味😃😃~~~豐料糯米雞~~~$45糯米雞就真係大大隻,裏面有一隻雞翼,該有嘅材料都有,糯米就冇 ‘ 腍啤啤 ’ ,keep 到適當嘅彈性😊😊~~~沙嗲牛肉 . 溫泉蛋出前一丁~~~$61普通一碗沙嗲牛肉麵,今次我就覺得出前一丁煮得太 ‘腍 ’ ,但🤴🏻又話係正常😅😅!隻蛋🍳整得幾好,好流質,有蛋🥚味😀😀整體來講喺機場$155 就有三個套餐(包飲品),而質素亦都唔差算幾好啦😁😁!
~~~皮蛋瘦肉粥 . XO醬炒米粉~~~$50

~~~豐料糯米雞~~~$45

~~~沙嗲牛肉 . 溫泉蛋出前一丁~~~$61

2023-10-19
$56.6 (早餐)
2023-08-01 903 瀏覽
山長水遠入機場送機,送完當然要搵嘢食啦結果就嚟咗canteen ,本來都冇乜期望咁叫咗一個燒味拼盤套餐,但係上菜之後食咗一啖就覺得好有驚喜燒味拼盤入邊有叉燒燒鵝同埋油雞。最好食係燒鵝,肉多半肥瘦,佢啲皮都好香油雞叉燒中規中矩,味道都唔錯重點係有一碟菜,令到成餐飯都唔會好肥膩同埋食燒味最緊要係佢啲醬汁,酸梅醬同埋薑蓉配埋啲燒味就真係冇得彈!最後當然要配返一杯地道嘅凍檸茶,例牌少甜少冰。雖然係快餐但係質素都非常唔錯機場速食一流
山長水遠入機場送機,送完當然要搵嘢食啦

燒味拼盤入邊有叉燒燒鵝同埋油雞。

最好食係燒鵝,肉多半肥瘦,佢啲皮都好香
油雞叉燒中規中矩,味道都唔錯

重點係有一碟菜,令到成餐飯都唔會好肥膩

最後當然要配返一杯地道嘅凍檸茶,例牌少甜少冰。

雖然係快餐但係質素都非常唔錯
機場速食一流
2023-07-13
2023-05-23 1199 瀏覽
晨早流流出到機場,坐廉航又冇早餐食,當然要喺入禁區之前填飽個肚啦!機場餐廳選擇好少,再加上聽講疫情後好多餐廳都未開返,好在都搵到間個價錢相對OK既餐廳~我叫咗個A3. 炸魚柳、豬肉腸、煎蛋、茄汁豆 (連熱飲) $43除左西式之外,都仲有中式早餐(粥類)供應,好在唔會因為位處機場就冇乜選擇。不愧為快餐店,出餐都好快手,用點餐機買完,拎張飛交到櫃檯,即刻就可以捧走個餐了!本身以為機場餐廳食物質素會比較低,又貴又唔好食,又估唔到塊魚柳都好夠厚身,啖啖肉咁,個炒蛋又有蛋香,真係有D超乎想像!仲有塊多士竟然係有烘底既!而家出去茶餐廳食,烘個底都要加錢,呢度竟然烘好晒,搽埋個牛油就好美味了~!飲品就冇乜特別,叫咗杯好立克,食飽飽就入禁區上機~入機場坐車都要成粒鐘,以後check-in完之後喺機場慢慢嘆個靚早先行入去,就可以舒舒服服去玩了~

飲品就冇乜特別,叫咗杯好立克,食飽飽就入禁區上機~

2023-03-30 1028 瀏覽
誤打誤撞因為友人趕飛機走進這家快餐店,出餐數度真的一訣,可以在飛出香港前來個道地美食.ᐟ沒特別選部位但師傅給的肉非常嫩,之前吃過 大x活、美x,今日這份真的有好吃,最重要是沒有肉腥味,吃肉最怕有騷味~台灣人都說讚~加點香港朋友童年回憶 「紅豆🫘椰子🥥奶」有些紅豆椰子奶會有紗紗的口感,但本身喜歡顆粒感,這款飲料,紅豆飽滿~真好喝 甜品 西多士 咬下去居然是 顆粒花生🥜果醬款和顆粒感的西多士 有顆粒花生醬的西多 肯定給給過!不講品牌單純評分美食雖然誤打誤撞走進來但至少這三樣沒雷!快吃完還有阿姨過來幫忙收餐!哇噻!給阿姨滿分 (應該問下阿姨名字)寫信加薪! 第一次遇見快餐阿姨超客氣還提醒我們慢慢吃…等等的問候身為台灣人真的在離港前感受到香港的熱情!3D愛吃美食 吃遍亞洲美食寫真實·只吃好吃的 ~
燒鴨米粉

台灣人都說讚~
加點香港朋友童年回憶 「紅豆🫘椰子🥥奶」

西多士

甜品 西多士 咬下去居然是 顆粒花生🥜
果醬款和顆粒感的西多士

有顆粒花生醬的西多 肯定給給過!

不講品牌單純評分美食
雖然誤打誤撞走進來但至少這三樣沒雷!
快吃完還有阿姨過來幫忙收餐!
哇噻!給阿姨滿分 (應該問下阿姨名字)
寫信加薪! 第一次遇見快餐阿姨超客氣
還提醒我們慢慢吃…等等的問候

身為台灣人真的在離港前感受到香港的熱情!

3D愛吃美食 吃遍亞洲美食
寫真實·只吃好吃的 ~

燒鴨米粉
西多士
2023-02-24 948 瀏覽
近期有留意到有關「飛機拜拜員」這個職業。原來地面維修人員撤離並站到指定位置後,需要高舉前輪轉彎旁通銷,機長過目後會給出要求滑出的手勢,機務確認後指揮滑出。不過規範並沒有對送機時的揮手動作有具體要求。「拜拜」這一揮手動作在機場緣起於90年代末,機務工程部為了更好服務航司和旅客,全面引進國外安全管理和服務理念,制定了一套標準的禮儀送機規範並在後期不斷優化動作。明確了航空器開始滑行時,送機人員向機組揮動右臂致意,手要高於頭頂並揮動,待機翼滑過送機人員身前,方可離開送機現場。

2022-08-29 1434 瀏覽
📍赤鱲角香港國際機場一號客運大樓離港層大堂7樓7T090號舖 (非禁區)好耐冇去過嘅地方🤷🏻‍♂️經過差唔多三年,終於重返舊地,不過今日唔係我🛫係歡送一個重獲自由嘅朋友😂😂😂不過臨飛之前一定要食返啲地道野😖😖😖過到外國都唔知有冇叉燒食😆😆😆1. 御燒味套餐(叉燒,切雞,燒鵝,時菜) 🐖🐓🦢🥬$81 - 叉燒有啲乾身,所以食落口比較結實🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️肉質太乾,不過好彩有雞髀同鵝髀😂😂😂雞髀味道有小小普通,不過隻鵝髀超好食😋塊皮超脆,油脂分泌非常好👍🏻十分正。餐廳喺快餐形式,👍🏻👍🏻👍🏻食物CP值唔高,應該講機場嘅嘢算係咁😂😂😂

御燒味套餐
2022-08-26
2022-08-22 671 瀏覽
想當年我去咗機場做野,得返小部分餐廳仲有開,咁我就幫襯咗Canteen。嗰日自己一個人食飯,真係好應景,1111咩都自己做。但係如何係哩一日自己食飯又不失禮貌,就係食飯時表現好享受食物,不徐不疾。講返個飯,其實canteen入面啲食物都偏貴,但係佢哩個飯又幾抵食喎,50蚊以內有叉燒、蛋同菜,營養滿分。其實cantenn啲叉燒一向都有啲水準,有少少燶邊。篤爆個蛋撈埋啲飯同叉燒就頂瓜瓜食完個飯又係時候閃人。理直氣壯咁走人,孤獨而又不失霸氣

食完個飯又係時候閃人。理直氣壯咁走人,孤獨而又不失霸氣
黯然銷魂飯
2021-11-11
黯然銷魂飯
2022-08-07 415 瀏覽
夏日熱辣辣大熱天時唔想食啲好熱既野撰公司三文治就無錯嫁啦完全係必勝呀個公司三文治係即叫即做個餐有一份公司三文治有四件啲料好豐富另外仲有份水果沙律同埋一杯熱飲岩哂依家咁熱既天氣公司三文治⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
夏日熱辣辣
岩哂依家咁熱既天氣

公司三文治⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外賣自取
2022-06-08 395 瀏覽
一日4⃣️餐靠canteen,家下機場冇乜嘢食,早餐午餐下午茶晚餐,一間canteen幫到你,講到最愛一定係由午餐開始供應嘅口水雞,佢個麻辣醬有水準,跟餐包嘢飲或中湯,咁又一餐算係咁
外賣自取
2022-03-28 324 瀏覽
今日去機場送機朋友一家移民 同時亦都見到唔少不捨嘅場面送完朋友機有啲肚餓不過我諗人流比較少加上疫情關係又冇旅客好多餐廳都冇開麥當勞同canteen之間揀左Canteen因為呢排食得太多熱氣野一個叉燒油雞飯都接近70 但坦白講又唔會太差Ok既
今日去機場送機
一個叉燒油雞飯都接近70
但坦白講又唔會太差
Ok既
2021-12-16 251 瀏覽
梅子生香酒菜肴送暖意扣緊親友情肉林酒池樂天氣凍、溫度低,食啲肥豬肉,令到自己身體增加能量。良好的均衡飲食物習慣才重要。脂肪作為傳送及吸收脂溶性維生素A、D、E及K的媒介,是製造膽固醇、維生素D、膽汁酸及荷爾蒙的主要原料。脂肪能維持神經系統及皮膚的正常運作。香港赤鱲角機場離境大堂,美心集團的快餐店《 canton 》,是機場職員十分喜歡的飯堂。梅菜扣肉飯 : 採用甜味較重的梅菜配合醬汁濃烈的五花肉造成。梅菜莖部比較多,口感柔軟嫩滑,配襯白飯就一百分。五花肉切得非常薄,瘦肉部分佔四分三,應該不算肥膩。溫馨提示 : 機場職員購買有折頭, 大食壯男可以要求加多少少飯。
梅子生香酒
菜肴送暖意
扣緊親友情
肉林酒池樂

2021-12-15
2021-05-27 546 瀏覽
今朝一早再次入機場做嘢!同朋友再食佢個早餐!因為選擇真係唔多,所以決定再幫襯多佢一次,睇下佢有冇改進😂朋友叫左個牛扒炒蛋加炸菜米粉,賣相都算唔差!同事話味道都唔錯!比上一次有啲改善啦!👍😁到我果份,就係雞扒炒蛋加雞粥,塊雞扒雖然味道都唔錯,但細得可憐🙈 個雞粥就要讚一讚啦!👍夠熱夠味!唔會太咸又唔會太油👍性價比都算係唔錯,兩個餐都係50蚊但因為朋友係機場職員,用職員價有9折優惠,即$45/一個餐,Total $90!價錢係機場黎講算係咁了!

2021-05-27
$45 (早餐)
2021-05-19 210 瀏覽
因為依家受疫情嘅關係,啲餐廳係機場嘅數目就真係買少見少,亦因為旅客嘅數量大減,令到餐廳嘅生意額大跌,有好多店舖都頂唔住租金、人工、店舖內嘅燈油火蠟的壓力,唯有暫時暫停營業 或 直接執左間舖頭,只有啲大公司先可以頂到下,呢間就係其中一間「Canteen」!依家9成嘅客人都係職員,而Canteen都會有職員餐 或 職員價嘅食品,選擇亦不算少,當然食物嘅味道 和 質素都只屬快餐店的水準,價錢係得機場入面,當然就會比出面貴一些!

2021-05-19
早餐