2023-09-03 126 瀏覽
以前幫襯過好幾時,食物無乜特別,就是份量較少,我是唔算大食的女生,一個 main唔係好夠飽。呢間野一向都無乜服務,但勝在馬鞍山呢個沙漠來計算正常好坐的餐廳,所以間中幫襯。但今次真係服務特差,未食飯先食西面,我以後唔會再幫襯。去到有兩張吉枱,一張已經執好,一張未執。前面無客等位,但待應唔比我坐任何一張。我話坐出面無客個張,都唔比,不停唔耐煩的語氣話重覆話“等一陣”成十次。我好聲好氣問“唔好意思,我趕時間,我可以坐出面,去買野食先嗎?” (呢間餐廳是自助去 cashier 買野食和拎餐具的) 待應即時西面升級,寫張票比我企門口等位,再自己走去左廚房拎野食比其他客。其實我只係想食餐午餐啫🤷‍♀️ 因為真係趕時間,我放低左張等位飛,走左去附近大快活食。 價錢平一半,老實說食過呢間野咁多次,佢又唔係真係比附近大快活和 MW cafe好食,真係唔想再幫襯。
2023-09-03
2023-07-07 126 瀏覽
🚩馬鞍山海澄軒🚩今日係馬鞍山行下街想搵個地方食野hea下,點知發現近海旁🌊附近有間cafe, 咩都無諗就入左去。冷氣夠,座位都闊同幾舒服,好岩得閒既大家都可以來chill chill下, 飲住杯咖啡, 帶部電腦💻落黎做下野又得。不過今日見到好多踩單車🚴既人, 中途休息點都係呢到, 坐得食下野休息陣補充體力。☕️LATTE $38☕️Mocha $40🍰檸檬蛋白撻 $40呢個撻偏酸,如果喜歡食酸既人,呢個一定係首選😂酸到口水都出埋🤤🤤🍟脆炸薯條 $42即場整,最鐘意就係食熱辣辣既薯條,食得出佢唔係翻炸既🤤☺️📍 Casa Cafe & Bistro (馬鞍山)🗺️ 馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖
🚩馬鞍山海澄軒🚩

☕️LATTE $38
☕️Mocha $40
🍰檸檬蛋白撻 $40
🍟脆炸薯條 $42
即場整,最鐘意就係食熱辣辣既薯條,食得出佢唔係翻炸既🤤☺️

📍 Casa Cafe & Bistro (馬鞍山)
🗺️ 馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖
2023-07-03 193 瀏覽
放假去屋企附近嘅隱世Cafe Hea食,食返個All Day Breakfast 🍳🍳🍳, 靜靜哋放空一切叉下電,位置正正位於海濱長廊及單車徑旁邊 🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️,設有室外座位,可以帶埋隻狗仔 🐶🐶🐶去放電 〽️〽️〽️ ⭐️⭐️⭐️ 美食推介係黑松露雜菌意粉 🍲🍲🍲 All Day Breakfast 幾大份,當中個炒蛋幾好味 🍳🍳🍳 個美國頂級牛小排 · 酸麵包,牛小排煮功ok, 但肉味唔夠👌👌

2023-06-22 99 瀏覽
住喺馬鞍山嘅人,都應該去過casa,佢係唯一一間近海邊嘅餐廳,感覺好chill!放假帶埋女女去Casa食早餐,每個餐都配沙律同埋嘢飲,每人都仲有一杯細橙汁送✅Egg benedict三文魚牛油果麵包,呢個配搭一流🤤✅all day breakfast (chicken) 雞扒肉質好好,一啲都唔韌,麵包仲要係sour dough!阿女都食得好開心✅最鍾意佢內在環境坐得好舒服,好relax!而且價錢唔貴,抵食!

✅Egg benedict三文魚牛油果麵包,呢個配搭一流🤤

早餐
2023-06-20 1104 瀏覽
今日週末同屋企人嚟馬鞍山食特色Cafe (Casa Cafe & Bistro),餐廳位於海旁隔離,可以望到海景,餐廳職員好有禮貌介紹餐牌,座位舒服。小食拼盤 $128 (蜜糖雞翼,意大利炸飯波,炸魷魚圈,脆炸薯角)- 蜜糖雞翼炸得好香脆,又大隻,食落肉質鮮嫩,夠晒入味,有蜜糖香甜味- 意大利炸飯波好特別,外面炸得金黃酥脆,裏面包住意大利香菇飯,配上沙律醬好惹味- 炸魷魚圈炸得外脆內軟,非常鬆脆,粉漿唔會太厚,魷魚圈有咬口- 脆炸薯角好大件,夠晒香脆熱辣辣10吋黑松露鮮什菌薄餅 $118- 薄餅餅底十分香脆,分量充足- 配料充足,鋪上意大利黑松露醬、雜菌,好香黑松露香味- 芝士有拉絲效果美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿 $58- 班戟大大件,煎到好香,質感鬆軟- 配上蜂蜜糖漿、士多啤梨、香蕉、無花果,整體好香甜檸檬蛋白撻 $40- 賣相吸引又大件,撻底好脆- 味道酸酸甜甜, 好有檸檬香味焦糖脆脆鮮奶朱古力 $45- 飲品好大杯,非常濃厚的朱古力味,甜度適中- 上面仲有好多焦糖脆脆,香脆香甜總結來說,餐廳位於海旁隔離有無敵大海景,食品種類豐富,適合家人和朋友聚餐約會的地方。

蜜糖雞翼

意大利炸飯波

炸魷魚圈

- 脆炸薯角好大件,夠晒香脆熱辣辣

10吋黑松露鮮什菌薄餅 $118
10吋黑松露鮮什菌薄餅

- 薄餅餅底十分香脆,分量充足
- 配料充足,鋪上意大利黑松露醬、雜菌,好香黑松露香味
- 芝士有拉絲效果

美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿 $58
美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿

- 班戟大大件,煎到好香,質感鬆軟
- 配上蜂蜜糖漿、士多啤梨、香蕉、無花果,整體好香甜

檸檬蛋白撻 $40
- 賣相吸引又大件,撻底好脆
- 味道酸酸甜甜, 好有檸檬香味

焦糖脆脆鮮奶朱古力 $45
- 飲品好大杯,非常濃厚的朱古力味,甜度適中
- 上面仲有好多焦糖脆脆,香脆香甜
焦糖脆脆鮮奶朱古力

蜜糖雞翼
意大利炸飯波
炸魷魚圈
焦糖脆脆鮮奶朱古力
2023-06-18 637 瀏覽
平時踩單車行過馬鞍山都留意到呢間Cafe,以深藍色為主調,有室外同室內座位~ 落地大玻璃令餐廳通透明亮,可以望住過海飲咖啡,可惜今日落雨,景色比較朦朧~燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包 $128牛小扒加咗洋蔥,芝麻,芝士碎燒得好香,肉質鮮嫩,牛味香濃,中間仲帶有少少洋蔥甜味~酸種麵包外脆內軟,裏面非常鬆軟,帶有天然酵母嘅酸味~泰式冬陰功大蝦野菌意大利粉 $98意粉軟硬適中,配上冬陰功醬汁酸酸辣辣好開胃~大蝦新鮮,爽口彈牙~ 加上香菇,蕃茄等等配菜,配合得好好~ 熱情果芒果撻 $40味道酸酸甜甜好開胃,撻皮都仲係脆嘅,甜度適中~ 70%朱古力可可撻 $40朱古力味超級香濃,上面仲有朱古力粒粒脆脆嘅口感,朱古力愛好者必食~ 焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)$45賣相好吸引,上面焦糖脆脆好香脆,好香焦糖味,中間有打起左嘅綿密奶泡好creamy,底下係香濃鮮奶咖啡,咖啡味香濃,同奶嘅平衡做得恰到好處~舒壓洋甘菊花果茶(熱)$35好香洋甘菊味,淡淡茶香,清新解膩,沖第二次都仲好有味~ 整體來講,食物質素唔錯,環境舒適寫意,對着海景可以好好享受coffee time,職員服務態度都好親切主動,係一間好有人情味嘅小

燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包 $128

泰式冬陰功大蝦野菌意大利粉 $98

熱情果芒果撻 $40
味道酸酸甜甜好開胃,撻皮都仲係脆嘅,甜度適中~

70%朱古力可可撻 $40

焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)$45
焦糖脆脆鮮奶咖啡

舒壓洋甘菊花果茶(熱)$35
好香洋甘菊味,淡淡茶香,清新解膩,沖第二次都仲好有味~
舒壓洋甘菊花果茶

整體來講,食物質素唔錯,環境舒適寫意,對着海景可以好好享受coffee time,職員服務態度都好親切主動,係一間好有人情味嘅小店Cafe,值得推薦~
焦糖脆脆鮮奶咖啡
舒壓洋甘菊花果茶
放假入嚟馬鞍山Hea下,發現呢一間隱世Cafe,係海澄軒地下,海邊勁chill,見到附近好多人喺度踩單車一家大細,仲另外有啲帶埋狗狗真係好開心呀。同朋友食咗以下幾款:安格斯牛肉漢堡 配薯條薯條炸得香脆,熱辣辣好食到停唔到口,安格斯牛肉咬落多汁,跟埋成個漢堡一齊食,真係正呀美式班戟配蜂蜜焦糖漿 pancake 賣相討好,加埋有唔同嘅水果點綴,真係食落覺得健康呀,大人細路都啱食。卡邦尼意粉卡邦尼意粉份量十足,芝士忌廉味濃郁,以呢個價錢呢個質素嚟講,超值!燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包 燒牛小扒勁霖,加埋煮熟咗嘅洋蔥,酸種麵包,升糖指數比較低,麵包味道豐富,超正。咖啡同樣出色,特別推介海鹽焦糖鮮奶咖啡,海鹽味道濃郁,鹹鹹甜甜咁,好特別啊。另外仲有唔同嘅果汁俾大家選擇,大人細路都好啱放假過嚟休息下。

同朋友食咗以下幾款:

安格斯牛肉漢堡 配薯條
安格斯牛肉漢堡配薯條

燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包
燒美國頂級牛小排扒配酸種麵包

海鹽焦糖鮮奶咖啡
10 分鐘 (堂食)
午餐
安格斯牛肉漢堡配薯條
燒美國頂級牛小排扒配酸種麵包
2023-05-22 109 瀏覽
平時喺馬鞍山海濱長廊散步時都總會經過呢間餐廳,今次👧🏻就帶咗媽媽👩🏻嚟一齊試下呢間餐廳!(呢間有唔少單車客🚴嚟食,大家去開馬鞍山都可以一試!)🌟燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包當日就叫咗Holiday Brunch嘅牛小扒配Sourdough,呢款係店員最推介食物之一😛!牛小扒肉質非常不錯,肉香同油香平衡,即使牛扒比預期燒熟咗啲(大概係8成熟),肉質依然保持軟嫩!牛扒配上照燒汁充滿日式風味。Sourdough麵包皮超脆,內裏軟熟。再鋪滿焗溶嘅車打芝士、沙律菜🥗,口感同層次非常豐富!🌟輕煎北海道刺身帶子墨魚汁意大利飯店員一送上Risotto時,已經聞到好香嘅墨汁海鮮風味!Risotto質感算係半生熟,質感表現不錯,至於墨汁係鮮甜又唔會腥,飯內仲有炒過嘅車厘茄、洋蔥🧅、磨菇,增加意大利飯嘅風味。帶子煎至金黃,肉質都算實淨。🌟白酒忌廉汁煮藍青口至於小食就叫咗藍青口,0.5kg嘅份量都有大概20隻內(冇認真數🤣),白酒忌廉汁嘅白酒味🍶同牛油味頗突出。至於藍青口Size有大有細,味道夠曬鮮甜!👧🏻就好鐘意呢個重口味嘅白酒忌廉汁,如果可以叫份Sourdough嚟點汁就正啦!🌟熱情果芒果撻餐廳甜品就有3

🌟燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包

🌟輕煎北海道刺身帶子墨魚汁意大利飯

🌟白酒忌廉汁煮藍青口

🌟熱情果芒果撻
餐廳甜品就有3款Tarts+Pancake,蛋白檸檬撻🍋同呢個熱情果芒果撻就最吸引到👧🏻!熱情果芒果撻呢兩款熱帶水果🥭酸酸甜甜,質感同平時食檸檬撻差唔多!撻皮就相對厚身,Overall嚟講獨食一件都唔會覺得太Heavy!

🌟桂花鮮奶咖啡
桂花咖啡出面冇咩地方搵到,絕對岩曬桂花控👧🏻!桂花味就係取至桂花蜜,記住要撈勻個底先飲!咖啡同桂花味並重,咖啡味唔會掩蓋桂花味,值得一讚👍🏻。

🌟夢幻甜心
呢杯夢幻甜心其實就係白桃、玫瑰、波波寒天組成嘅Soda,絕對岩曬夏天飲呀!味道清爽唔會太甜,寒天波波質感夠彈牙!
2023-05-14 693 瀏覽
餐廳隔離就係公園,再行出少少就係海濱長廊,想同毛孩吹住海風,一齊享受輕鬆又有好嘢食嘅時間,可以揀坐室外座位Weekend自己一個人嚟飲下咖啡,食下嘢,睇下書,空間又大,座位闊落,都幾chill幾舒服架👍🏻♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 燒美國頂級牛小扒配酸種麵包酥脆又鬆軟嘅酸種麵包上面鋪滿一排厚切鮮嫩嘅牛小扒,餐廳好細心咁用一層新鮮唔苦嘅火箭菜作隔層,避免啲汁落晒去個包度,而最上面嘅燒汁洋蔥煮到又腍又甜,做到畫龍點睛嘅效果😆❥ 溫泉蛋卡邦尼意大利粉配香脆巴馬火腿將溫泉蛋拮穿,同醬汁嘅混合,令到意大利粉口感更柔嫩,巴馬火腿嘅鹹香配搭埋醬汁嘅奶香,愈食愈上癮醬汁嘅濃度正正啱晒小編心意,正正係每條意粉都沾滿晒,食到碟底都唔會見到多餘嘅汁,好滿足😌❥ 脆炸魷魚圈唔好睇落好厚好大,以為炸皮好厚,其實係又薄又脆口,入面嘅魷魚就真係又鮮又厚,一咬就斷,而且炸皮同魷魚冇分離,作為下午茶/佐酒小食一流👍🏻❥ 美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿吸睛嘅賣相,誘人嘅味道。鬆軟嘅4層班戟塔,沾滿甜蜜蜜嘅蜂蜜焦糖,再加上香蕉嘅甜、藍莓同士多啤梨嘅酸,一啖食

❥ 燒美國頂級牛小扒配酸種麵包

❥ 溫泉蛋卡邦尼意大利粉配香脆巴馬火腿

❥ 脆炸魷魚圈

❥ 美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿
吸睛嘅賣相,誘人嘅味道。鬆軟嘅4層班戟塔,沾滿甜蜜蜜嘅蜂蜜焦糖,再加上香蕉嘅甜、藍莓同士多啤梨嘅酸,一啖食落去,味道平衡得好好,唔會好膩😋

❥ 檸檬蛋白撻
面層嘅蛋白稍稍燒到微焦,中間層就係厚厚嘅清新檸檬醬,清爽開胃😘

❥ 玫瑰拿鐵
玫瑰花形嘅拉花,加上玫瑰花瓣嘅點綴,每啖回甘嘅咖啡配合陣陣玫瑰香氣,成件事變得好瑰麗😊

❥ 紫薯鮮奶
Baby purple 嘅顏色,心心拉花,充滿紫薯味,好有少女心🫶🏻

• 法式西西里蛋白檸檬撻
  • 法式檸檬撻
  • 美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿
今日為大家介紹既呢間餐廳, 相信住馬鞍山附近一帶既朋友仔,同埋踩單車發燒友都吾會陌生。就係位於海澄軒地下既Casa Cafe & Bistro。佢位於恆安站同馬鞍山站中間位置,去開個頭踩單車或者行商場既朋友都好就腳, 餐廳室外坐面對沙田海同吐露港景,仲可以遠望大尾篤,絕對係假日Chill chill既勝地。Jami今日大約12點左右去到都已經people Mountain people sea,等左半個鍾左右就有位,安排左坐室內近海位置,入門口左手邊係藍色牆配以特色擺設,餐廳正中係高身吧枱設計, 隔離水巴咖啡味陣陣撲鼻,內有2人/4人/6人枱。✨🤳🏻Chill 有驚喜嘅一餐😎😎😎燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包 ($128)呢個菜式jami重點推介,必食able~焦糖洋蔥淋上照燒汁鋪係薄切牛小扒面,租味同牛味都好夾渦,食到禁上下仲有大大啖火箭菜清清味蕾~再食過。麵包面配以芝士烘焙食落好有質感,吾會太dry,強烈推薦大家絕對要食呢個。卡邦尼意粉($98)因為今日有小朋友一齊用餐,我地order大小都岩食既卡邦尼意粉,煙肉香脆伴隨溫泉蛋,撈勻後相當creamy,忌廉味又吾會太重,小朋友食到吾停

✨🤳🏻Chill 有驚喜嘅一餐😎😎😎

燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包 ($128)
燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包

卡邦尼意粉($98)
卡邦尼意粉
忌廉味又吾會太重,小朋友食到吾停,連我都要大叫: 吾好食呀~~~留返D比我!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
卡邦尼意粉

小食拼盤 ($78)
小食拼盤

份量充足 jami同朋友+大人細路都差D食吾哂,雞翼4隻大大隻蜜糖外層仲有小小起焦,飯波外脆內鬆化,魷魚圈記得點沙律醬呀~好好味既呢@_@

全日早餐 ($110)
全日早餐

All Day breakfast仿佛同cafe有離吾開既關係,沙律菜量多,烤蕃茄勁大粒呀~~~牛乳炒蛋,意式香草腸等等,營養值超哂標呀!!!

美式班戟 伴鮮雜果 配蜂蜜焦糖漿 ($58)
美式班戟伴鮮雜果配蜂蜜焦糖漿
層層疊既pancake 士多啤梨,香蕉片,藍莓圍邊,賣相相當討人喜歡,甜度適中,吾會太滯。

8安士安格斯牛肉漢堡 伴蜜糖芥末汁 配薯條 ($108)
8安士安格斯牛肉漢堡伴蜜糖芥末汁配薯條

薯條撒上香草係面,牛堡juicy,塊芝士大塊到想流出黎禁,食肉瘦飛佛~~~~

白酒忌廉汁煮藍青口($88)
白酒忌廉汁煮藍青口

忌廉汁Creamy ,包住飽滿嘅青口,青口新鮮,放假chill 住食真係好啱呀。

海鹽焦糖鮮奶咖啡(熱) - ($40)
海鹽焦糖鮮奶咖啡

個人認為係紮實既咖啡底加上海鹽焦糖既相遇,咸甜係味蕾中交替穿梭,味道獨特,加上獨特拉花先可以做到色,香,味同步。

最後,如果有養pat既朋友仔都非常推薦去呢間餐廳嫁!!!下次見
2023-05-01
10 分鐘 (堂食)
午餐
全日早餐
8安士安格斯牛肉漢堡伴蜜糖芥末汁配薯條
  • 燒美國頂級牛小排伴酸種麵包
  • All day breakfast
  • 8安士安格斯牛肉漢堡
小篇👧🏻係假期踩單車經過馬鞍山海濱,去左位於馬鞍山海濱海澄軒地下《Casa Cafe & Bistro》,餐廳望住單車徑及海濱,環境闊落好舒服開揚。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 ⭐香烤蜜糖雞中翼(5件)燒雞翼都係蜜糖最好食🤣 外皮小小蕉脆,甜甜地又入味。👧🏻推介‼️⭐白酒忌廉汁煮藍青口藍青口好新鮮,白酒忌廉汁燉煮,海鮮質感軟嫩,忌廉汁濃郁醇香,好好味。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽 🌟Casa 全日早餐全日早餐份量好豐富,有香草腸、炒雜菇、炒蛋、煙三文魚、焗豆、沙律、烤蕃茄和酸種麵包。個人好喜歡炒蛋,好滑蛋味香濃。將酸種麵包和其他嘢食夾埋一齊食,好好味🥰🌟燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包餐廳招牌菜😎,牛肉意想不到地鮮嫩多汁🫶🏻,牛小扒經過烤製後帶有微微的焦香味.麵包入口口感鬆軟,搭配牛肉增加口感和風味。👧🏻推介‼️🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰 ⭐熱情果芒果撻🥭清爽的甜點,裡面填滿了芒果果泥,再撒上帶有微酸味的熱情果果粒,平衡了甜度和酸度,口感非常豐富。🅓🅡🅘🅝🅚🫖 ⭐桂花鮮奶咖啡桂花味好重,鮮奶咖啡入口好creamy,👧🏻推介‼️⭐玫瑰鮮奶咖啡玫瑰🌹味好香,入口玫瑰味愈突出。

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣
⭐香烤蜜糖雞中翼(5件)

⭐白酒忌廉汁煮藍青口

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
🌟Casa 全日早餐

🌟燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包

麵包入口口感鬆軟,搭配牛肉增加口感和風味。👧🏻推介‼️

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰
⭐熱情果芒果撻🥭

🅓🅡🅘🅝🅚🫖
⭐桂花鮮奶咖啡

桂花味好重,鮮奶咖啡入口好creamy,👧🏻推介‼️

⭐玫瑰鮮奶咖啡

玫瑰🌹味好香,入口玫瑰味愈突出。

2023-05-02 74 瀏覽
51勞動節假期輕輕鬆鬆食個Tea😎如果去開海濱長廊跑步的朋友可考慮一下呢間慢活的海邊Cafe🥩🥪牛小排酸種包好好食,牛扒切片完全唔韌,夾住個芝士包超好食🍝Parma ham 卡邦尼意粉意粉本身都幾好食,但略嫌塊Parma ham太乾同硬,有少少扣分。海鹽咖啡有少少意外呢杯咖啡又幾好飲🫢不過就近乎無服務可言,下點單又要自己去收銀處,兒童餐具都是自助。侍應一忙碌就有點手忙腳亂。
51勞動節假期輕輕鬆鬆食個Tea😎

如果去開海濱長廊跑步的朋友可考慮一下呢間慢活的海邊Cafe

🍝Parma ham 卡邦尼意粉

海鹽咖啡
有少少意外呢杯咖啡又幾好飲🫢

2023-05-01
下午茶
馬鞍山海邊既Cafe, 行下海旁好chill咁散散步之後,最岩就係坐低補充下體力!! 戶外位置仲可以帶埋寵物一齊,開心仔❤️Casa 全日早餐 超豐富~賣相好吸引!! 新鮮沙津菜好爽甜,炒蛋好嫩滑,薯餅好香脆~🧡燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包 牛小扒燒香外邊中間仲好嫩,洋蔥甜甜地,配埋火箭菜同巴馬臣芝士等一齊食,味道好有層次💛小食拼盤 有外脆內彈牙既炸魷魚國,大量香脆炸薯角,仲有小食最愛既蜜糖雞翼,同埋好特別既意大利炸飯波~咬開有一粒粒飯,質感好得意💚70%朱古力可可撻 朱古力味超濃郁,味道偏甜,配咖啡岩岩好💙Cappuccino 奶泡好多,奶味好香,咖啡味又香~💜森半抹茶鮮奶 抹茶味香濃但又唔會苦澀,香滑好味

💙Cappuccino 奶泡好多,奶味好香,咖啡味又香~
💜森半抹茶鮮奶 抹茶味香濃但又唔會苦澀,香滑好味

🍴🌳【 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒂𝒇𝒆 & 𝑩𝒊𝒔𝒕𝒓𝒐 】☁️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄馬鞍山最悠閒寫意的角落🌿位於海澄軒地下,寧靜隱世的海旁Cafe🏞🚲食物唔單止賣相精緻,亦好好味、好高質😋最喜歡「燒美國頂級牛小排扒」,油脂豐富,帶有少許肉筋,味道香濃😚「溫泉蛋煙三文魚豆腐沙律」亦是亮點,食材豐富又清新✨午後逛逛海濱公園,再來享受愜意時光🍀太幸福💓⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥩燒美國頂級牛小排扒 配🍞酸種麵包( $128 )牛小排、焦糖洋蔥、火箭菜、巴馬臣芝士片、酸種麵包、照燒汁🍫是日精選甜品:70%朱古力可可撻(+$28)🥙溫泉蛋煙三文魚豆腐沙律 配日式胡麻醬( $88 )▪️◾️TEA MENU◾️▪️🍗小食拼盤( $78 )蜜糖雞翼x2、意大利炸飯波x2、炸魷魚圈x2、脆炸薯角🥞美式班戟 伴鮮雜果 配蜂蜜焦糖漿($58)🌰果仁榛子鮮奶咖啡($40/熱)🥛棉棉鮮奶朱古力( $45/凍)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie
🍴🌳【 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒂𝒇𝒆 & 𝑩𝒊𝒔𝒕𝒓𝒐 】
☁️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

馬鞍山最悠閒寫意的角落🌿
位於海澄軒地下,寧靜隱世的海旁Cafe🏞🚲
食物唔單止賣相精緻,亦好好味、好高質😋

「溫泉蛋煙三文魚豆腐沙律」亦是亮點,食材豐富又清新✨
午後逛逛海濱公園,再來享受愜意時光🍀
太幸福💓

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥩燒美國頂級牛小排扒 配🍞酸種麵包( $128 )
牛小排、焦糖洋蔥、火箭菜、巴馬臣芝士片、酸種麵包、照燒汁
🍫是日精選甜品:70%朱古力可可撻(+$28)
🥙溫泉蛋煙三文魚豆腐沙律 配日式胡麻醬( $88 )
▪️◾️TEA MENU◾️▪️
🍗小食拼盤( $78 )
蜜糖雞翼x2、意大利炸飯波x2、炸魷魚圈x2、脆炸薯角
🥞美式班戟 伴鮮雜果 配蜂蜜焦糖漿($58)
🌰果仁榛子鮮奶咖啡($40/熱)
🥛棉棉鮮奶朱古力( $45/凍)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami馬鞍山 #casa #casacafe #casacafeandbistro #馬鞍山美食 @casa_group15
2023-03-23
下午茶
2023-04-06 333 瀏覽
🏖放假想放🈳️🌈放假選擇唔飛住✈️就梗係要搵間有海景嘅Café chill下先啦🥳🌊餐廳因為係沿海嘅地方😍所以感覺零靜又寫意😍雖然今次黎嘅天氣唔係陽光普照🌞但清清涼涼嘅感覺都唔錯呢👍🐂Grilled American Top Beef Short Rib with Sourdough $128燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包🌈厚厚嘅酸種麵包上面鋪滿用照燒汁燒得香口又軟嫰嘅牛小排🔥唔單止係視角上已經好享受😎加埋焦糖洋蔥🧅火箭菜🥬巴馬臣芝士片🧀味道仲好有層次感添👍🐠Smoked Salmon Eggs Benedict with Sourdough $88煙燻三文魚 班尼迪蛋 牛油果醬伴酸種麵包🌈呢個🈶️曬我最鍾意食嘅食材😍所以假期瞓到自然醒之後一定要嘆番個🥳酸種麵包上面鋪滿新鮮嘅煙三文魚🐟仲有好治嘅班尼迪蛋🥚再加埋厚厚嘅牛油果醬👍超好食呀🥳🦪Blue Mussels in White Wine & Cream $88白酒忌廉汁煮藍青口 🌈藍青口配忌廉汁天味道又香又滑😋肉厚嫩滑👍味夠夠濃又creamy💯做餐前小食就啱曬喇🥳🥭Passion fruit & mango Tart $40熱情果芒果撻🌈好

燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包

煙燻三文魚 班尼迪蛋 牛油果醬伴酸種麵包

熱情果芒果撻

🌈好少見到出面餐廳甜品tart有熱情果😍今次見到menu🈶️喎❤️就即刻叫黎試吓😋呢啲係用熱情果同埋芒果果蓉做嘅😋所以味道帶酸味又帶啲甜味👍整體口感清新💯好味呀🤤

🍋Lemon Merinque Tart $40
檸檬蛋白撻

🌈朋友仔就超喜歡檸檬蛋白撻💕呢個係用新鮮嘅檸檬醬做嘅🍋加埋有微焦嘅蛋白做裝飾😍味道同埋甜度適中💯呢個好推介喔🥳

☕️Hazelnut Latt $40
果仁榛子鮮奶咖啡

☕️Rose Latte $42
玫瑰鮮奶咖啡

🌈當我地一入餐廳嘅時候😍已經聞到好香咖啡豆嘅香味☕️我哋好喜歡咖啡嘅香味同埋放假去coffee shop hea嘅悠閑感覺🏖整體咖啡味道唔錯👍加埋靚靚嘅拉花🌼超正🥳

• 燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包
  • 煙燻三文魚 班尼迪蛋 牛油果醬伴酸種麵包