2022-06-05 117 瀏覽
今次係我同女朋友第四次黎Catio,由間野啱啱開果陣已經有幫襯。 我好深刻當時好鍾意呢度,個個員工、老細對客態度都好,環境又舒服,貓又靚又好玩。貓cafe對食物當然沒有太高要求,但飲杯咖啡都有拉花幾開心。嗰時仲有做買一送一優惠,坐成兩個鐘都係幾十蚊仲有貓玩邊度搵。嗰時其實都擔心店點樣維到皮。但今次呢同個感覺完全唔同,明明老闆娘都係嗰個人,由神情已經睇得出佢心情好差咁,好似我爭佢錢咁。因為人多想book定張枱,打電話打幾次冇人聽,IG message又唔覆,第二日打過去先有人聽。人多朋友遲到,前後腳到餐廳正常。天氣熱我同女朋友都想入咗去先,都嚟過咁多次自動自覺帶鞋套想入去。啱啱入嗰個玻璃門就畀老闆娘閘住嗌我退返出去,(真係嗌,我冇打錯字),原來係想問清楚我哋同朋友分開計時定係等埋一齊計時,但語氣真係可以好啲囉,我唔係約咗朋友嘅話我走咗喇。你可能想叫我等埋朋友先一齊入,可以係出面等。但我入去玻璃閘內企係度嘆冷氣唔玩貓等都得掛,使唔使咁緊張呀。出面又冇冷氣而家成三十幾度。同埋我夠知要掃安心出行啦,唔使講兩三次嘅,你反正都會用手機掃我個針卡㗎啦係咪?咁緊張做乜嘢?做乜係咁催催催?話說而家入場費

話說而家入場費60蚊個鐘, 只有第一個鐘包一杯嘢飲。我以前記得係冇入場費㗎, 咁香港地做生意你養貓要花咁多錢, 環境又叫舒服收入場費無可厚非。 咁你呢個規矩下,其實我第一個鐘未夠飲完杯嘢賣單走出去,一陣再入返嚟,其實你係咪要包多杯嘢飲俾我。🤣

嗌嘢食係掃 q r code有部機提自己去拎,我記得以前係有得送埋上嚟㗎喎。不過呢樣都小事, 但係見到老闆娘整嘢食,整好曬擺咗喺度好耐部機先響咁囉。我淨係嗌杯嘢飲都等咗40分鐘。 消費唔起兩個鐘的客人記得十幾分鐘內飲完即刻走呀!

我叫咗水果綠茶, 無水果味只有茶包極淡嘅茶味,明明嗌凍嘅變咗溫暖嘅。女朋友嗌咗杯玫瑰拿鐵不過不失啦但又話一個鐘包一杯嘢飲,原來玫瑰飲品又要加十蚊喎,但你落單系統嗰度冇講㗎喎!係你入門口個櫃檯度有一張a4紙有一句提到咋喎,仲要咁細隻字。

好啦卒之坐得耐想走啦,臨走老闆娘呼喝一句:自己掉垃圾。

真係燥咗,唔該、唔好意思,唔識講呀?或者你講嘢有尾音都好啲呀,我而家畀緊60蚊個鐘入嚟涼冷氣呀,有返少少待客之道好冇呀。

你可能會話:我有寫喎你冇睇咋喎。哦又係喺牆邊嗰張a4紙。你估軍訓咩證要入嚟睇曬你啲a4紙上嘅規則先可以坐低?

你估自己啲嘢好好食咩,朋友有嗌嘢食㗎,食完喺度鬧我揀呢間囉。

唔食後悔(因為真係餓),食左更後悔!

對比錢嘅客人都可以態度咁差嘅,你可想而知對啲貓係點啦。

其實我認為收入場費呢件事真係唔好,寧願有每小時低消鼓勵啲客人喺你度食嘢,同時認真做好幾樣食物,唔使難唔使花巧做好幾樣就得。黎得貓cafe對食物飲品自然低少少㗎喇,但係真係至少要有個限度。

小店?好自為之啦。

2022-06-05 40 瀏覽
呢間樓上Cafe掛滿好多貓貓既畫作, 環境以全白為主望落塊好舒服, 而且真係有啲貓貓係度可以同佢地見面, 而且需要除鞋或戴鞋套。🥢芝心洋蔥漢堡 $128個包有輕脆, 一塊厚而滿瀉如泉湧既芝心流出既漢堡扒, 配上芥末醬係幾好食。有粗身既炸薯條, 同埋新鮮既沙律🥗, 都真係幾飽!!!😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢 來至喵星球的班戟 $68有3塊班戟再碗奇異果🥝, 青蘋果🍏,橙🍊粒粒, 可以自己選擇唔同既醬, 我揀左最好味既煉奶。隨機附送一球雪糕/雪葩(我既係芝麻),好香好濃郁芝士味😎😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤玫瑰皇家百爵奶茶 $64用明治鮮牛奶沖, 個茶味好香好出, 加上玫瑰醬有淡淡玫瑰花香味。😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥢芝心洋蔥漢堡 $128
😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🥢 來至喵星球的班戟 $68
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥤玫瑰皇家百爵奶茶 $64
😋: 🌟🌟🌟🌟/5
2022-05-26
2022-06-04 100 瀏覽
👍🏻: 場地的確很大,亦有10多隻不同品種的貓貓🐱 ,陽光光線充足,蠻溫暖的場地。👎🏻:1. 收費問題:首1小時$60送一杯基本飲品,之後每小時收$60(無飲品再送)。即系留系度2小時$120 ,一杯飲品。我諗個場純粹比人影相睇貓,無其他值得之處。2.食物質素大部分飲品基本上都$50起,收得貴唔系問題,質素先系重點,你個杯細到。 水果茶:有一個茶包,再加幾粒細細粒既橙同蘋果,凍水果茶,無冰,暖的,大家睇下相就明。凍紅棗茶:有一粒紅棗,仲要系生既🥲🥲🥲 唔明點解你敢比客人飲。 我地同行仲叫左個包同薯條($88+$22):薯條好似無炸過甘,軟林林,好似個廚房唔洗煮甘。想食野真系唔好系度食。 每個鐘收$60,等杯飲品等左40分鐘。 好似明想你坐2個鐘,仲要飲品都好難飲。如果唔識沖嘢飲,寧願你提供可樂汽水就算,唔好亂咁沖出嚟,d貓甘得意都幫補唔到。3. 員工質素冇禮貌真係搞唔掂,問:飲品係咪我哋佢:你哋自己睇啦。 飲品要自己去飲品處自取,去到問佢又叫我哋自己睇。 以為有員工會幫手執枱,我哋食完就咁走咗去門口,個員工叫停我哋:自己扔垃圾,原來佢喺門口貼咗一張A4ize嘅紙,寫:垃圾自行處理。真係

👎🏻:

2.食物質素

3. 員工質素
冇禮貌真係搞唔掂,問:飲品係咪我哋
佢:你哋自己睇啦。 飲品要自己去飲品處自取,去到問佢又叫我哋自己睇。 以為有員工會幫手執枱,我哋食完就咁走咗去門口,個員工叫停我哋:自己扔垃圾,原來佢喺門口貼咗一張A4ize嘅紙,寫:垃圾自行處理。真係唔該都無一聲,好似得罪咗啲員工咁。

👌🏻貓貓
我諗啲貓貓應該好攰,大部份貓貓都係棵樹度瞓晒覺。不過佢哋真係都幾得意。
桂圓紅棗茶
水果茶
2022-06-04
2022-06-03 41 瀏覽
️難得假期前夕🥰 緊係約朋友Chill下😎 去左係荔枝角依間貓貓Café🐱 係地鐵站附近,地點都幾方便👍🏻上一門口,店長好好提醒我地可以除鞋或者著鞋套,之後就俾個QR code 我地用黎落單,都幾方便👍🏻我地落完單未有野食😆 就緊係即刻同貓貓玩🐈 店內有12隻貓貓🐈‍⬛ 隻隻既性格都有唔同❤️ 有d 好活潑🥰 跑黎跑去😍 有d 就好chill咁攤係到😆 但全部都有共通點,就係好靚同好可愛❤️ 忍唔住係咁幫佢地影相📸️ 偷聽到店長好似叫其中一隻做Anson😍 所以我叫佢地做貓咪界12子😆😆😆野食一拎埋位,就有隻為食貓貓衝上黎😆 但當然我地唔會俾佢食到啦😎芝心洋蔥漢堡🍔 – 個漢堡扒中間有芝心🧀 再配埋薯條🍟同沙律🥗小食拼盤🍱 - 有炸魷魚🦑 雞翼🐥 炸魚柳🐟 炸洋蔥🧅 薯條🍟同沙律🥙Rose Chocolate🍫Rose Latte☕️有得食,又有得同貓貓玩🥰 好岩一家大細去👨‍👩‍👧‍👦 或者幾個朋友去chill 下👯‍♀️👯‍♀️ 但記住平日只係開到7:30, 唔好咁晏去到啊❤️

Rose Chocolate🍫
Rose Latte☕️

2022-06-02
2022-06-02 35 瀏覽
貓全部都係貓又找到一個可以做吸貓狂人的地方。地方都幾就腳。荔枝角地鐵站一出,過兩條馬路就到。呢一隻叫做蒙古湯。店主細心咁介紹我認識主子。叫咗一杯玫瑰鮮奶咖啡☕️,咖啡香濃玫瑰味突出,咖啡仲有拉花。立即少女心爆發🌸🌸之後叫咗一個漢堡包餐,裏面係流心嘅。配蛋黃醬。加埋沙律同埋薯條🍟健康得來帶點邪惡的組合。食完身心平衡。包包外脆內柔軟。都要食得快手,因為喵喵會走過來想要分你一份。薯條略嫌炸得不夠脆口。好快凍左。有小小傷心。
貓全部都係貓
又找到一個可以做吸貓狂人的地方。
地方都幾就腳。荔枝角地鐵站一出,過兩條馬路就到。

呢一隻叫做蒙古湯。店主細心咁介紹我認識主子。

之後叫咗一個漢堡包餐,裏面係流心嘅。配蛋黃醬。
加埋沙律同埋薯條🍟
健康得來帶點邪惡的組合。
食完身心平衡。
包包外脆內柔軟。
都要食得快手,因為喵喵會走過來想要分你一份。
薯條略嫌炸得不夠脆口。好快凍左。有小小傷心。
2022-05-31 53 瀏覽
店主貼心提示,六點之後有開心時段,點一款食物都可以,掃二維碼全程自助點餐。全程進食都有貓貓陪伴,或者係腳邊掃掃你數你的腳,幫你掃走一天的疲倦。-芝心洋蔥漢堡 配蛋黃醬$128包包外脆內柔軟,出叫即整,中間仲有爆漿芝士,一切開暖暖的芝士醬徐徐流出。配上蛋黃醬很夾,沙律菜很新鮮配上日式芝麻沙律醬,薯條外脆內軟。-玫瑰拿鐵☕️ 熱$68即磨黑咖啡配上心心拉花。配答玫瑰花味濃郁。飲完一杯好想再叫多一杯。-等佢環境都非常乾淨,店員不是在清潔就是在清潔。食物唔會有貓毛加料。店員仲會介紹一主子,相當細心。

芝心洋蔥漢堡 配蛋黃醬$128

玫瑰拿鐵☕️ 熱$68

2022-05-30 47 瀏覽
假日當然要食好西,令自己放騷鬆下,過一個懶洋洋的一日就好爽。朋友番半天工,就到約到佢公司附近,大約1 點到荔枝角等朋友。 朋友帶路去工業大廈,第一次來,入到餐廳門口,先穿鞋套,很衛生。原來店長養了貓貓,有一隻特別走來歡迎我們。整體環境很舒服又乾淨,點餐選擇都很多,有意粉,雞翼小食拼盤,pizza,全日早餐,沙律bagel 包,而我點了漢堡包拼薯條及沙律,跟玫瑰咖啡。收費合理:$60 一人一小時,就一小時包一杯像飲品。渡過一個節奏慢的星期六,摸摸貓。

原來店長養了貓貓,有一隻特別走來歡迎我們。

收費合理:$60 一人一小時,就一小時包一杯像飲品。

渡過一個節奏慢的星期六,摸摸貓。

2022-05-29 106 瀏覽
呢度環境好舒服 空間感好大😌要比入場費$60/小時 第一個鐘會包一杯飲品(玫瑰系列加$10 玻璃樽飲品 +$20)入面有好多貓貓可以同佢地玩 適合一家大細放假過嚟chill下🐱.📌芝心洋蔥漢堡 $128個包有焗過 但係個皮就唔太脆 但都唔乾嘅😛都幾厚身🍔漢堡扒咬開有芝心醬 不過就唔係好濃芝士味 但同個芥末醬都幾夾🤤啲沙律菜都幾新鮮🥗薯條質感係好實在嘅薯仔感覺 唔算話好脆🥔.📌貓咪叫醒你全日早餐 $138滑蛋好有蛋香味 炒得都幾滑🥚香草豬肉腸偏鹹 但個香草味都幾出🌿煙燻三文魚煙燻味幾香😋牛角包表面焗過幾脆 但係入面有啲淋🥐雞火腿就勁鹹 感覺配多士會夾啲🙈芝麻醬沙律菜都幾新鮮🥗.📌Rose Latte 玫瑰拿鐵(凍) $68用左明治4.3鮮牛奶 但奶香唔係好出🥛個咖啡️味就好濃 好苦澀☕加左玫瑰果jam 飲完有啲玫瑰花香餘韻🌹.📌喵星士蜜瓜味牛奶200ml $48一開始睇個名以為佢係自己整嘅蜜瓜牛奶 嚟到有少少失望🙍🏻原來係韓國品牌嘅蜜瓜味牛奶 呢個價錢有啲貴🫣.📌凍檸茶 $51正常發揮嘅凍檸茶 但都係偏貴🤑

📌芝心洋蔥漢堡 $128

📌貓咪叫醒你全日早餐 $138
貓咪叫醒你全日早餐

📌Rose Latte 玫瑰拿鐵(凍) $68
Rose Latte 玫瑰拿鐵(凍)

📌喵星士蜜瓜味牛奶200ml $48
喵星士蜜瓜味牛奶

📌凍檸茶 $51
正常發揮嘅凍檸茶 但都係偏貴🤑
貓咪叫醒你全日早餐
Rose Latte 玫瑰拿鐵(凍)
喵星士蜜瓜味牛奶
2022-05-29 31 瀏覽
去完D2 place想搵啲嘢食,點知商場間間餐廳都要等,上網搵到呢間Cafe又有貓,而且好似都大,咁岩又有位,於是過嚟打躉,仲有咁多位主子陪食😍玫瑰皇家百爵奶茶(凍)$64下面底層係玫瑰味糖漿,令到呢杯奶茶口感有層次。惹味冬蔭燉雞意粉(微辣)$93話就話微辣,但作為一個唔食得辣嘅人但都唔覺得辣,所以放心食!呢個價錢喺貓貓cafe嚟講簡直係very nice! 所以除咗上嚟探喵之外,都見到有人嗌外賣(好似有9折!)呢度嘅貓超級唔怕人,總共有13隻❗️有一隻超級嗲,追住我要我摸😍😍😍,伸隻手出去個面珠就即刻貼住我隻手,心都即刻溶化了😍😍可惜荔枝角有啲遠,如果唔係即刻入會做貓奴🥹🥹🥹

玫瑰皇家百爵奶茶(凍)$64
下面底層係玫瑰味糖漿,令到呢杯奶茶口感有層次。

惹味冬蔭燉雞意粉(微辣)$93

呢度嘅貓超級唔怕人,總共有13隻❗️

可惜荔枝角有啲遠,如果唔係即刻入會做貓奴🥹🥹🥹
  • 惹味冬蔭燉雞意粉
2022-05-29 45 瀏覽
店舖好闊落, 一排窗自然光充足, 感覺好舒服。☀️店面好企理乾淨, 一啲味道都無。👍🏻十幾隻貓貓全部都好靚😍🥰,同埋好乖,都好親人好肯同人玩又精精靈靈,唔係我有我食佢有佢訓。可以瘋狂同佢地打卡冇難度🤩食物唔算大份, 但味道都唔錯,而選擇係貓貓cafe叫好多,甜食咸食都有。今次叫左bagel同窩夫,份量味道都好好🥰店員都親切, 服務好好👍🏻👍🏻下次再去貓cafe 不二之選💕💖💗💘💝💞
店舖好闊落, 一排窗自然光充足, 感覺好舒服。☀️

店面好企理乾淨, 一啲味道都無。👍🏻

店員都親切, 服務好好👍🏻👍🏻

下次再去貓cafe 不二之選💕💖💗💘💝💞

2022-05-28 59 瀏覽
心痕想去貓Cafe,在Openrice搜尋,見到呢間有很多品種的貓貓,決定試下。 去前留意到不少有關食物的負評,今次試食物正常,冇凍冰冰、亦冇肚痛,只是🥐有點過火。 當日點了(炸魚薯條、全日早餐、hazelnut latte、mocha)入正題,貓cafe地方夠大,貓咪數量多,亦很活潑。 平日下午去客人不多,可以同每隻貓貓慢慢相處,亦能於4點見證貓貓開餐。 (開餐喇!)(好鍾意柑金,精靈活潑可愛,雖然佢理其他人但唔so我)還有其他🐱🐱未能盡錄,希望下次去柑金會同我玩啦🥹 (得不到的愛是最好)!

入正題,貓cafe地方夠大,貓咪數量多,亦很活潑。

(開餐喇!)

(好鍾意柑金,精靈活潑可愛,雖然佢理其他人但唔so我)

2022-05-27 46 瀏覽
對( ;´Д`)見到張相就知我完全錯fo 貓才是重點(///▽///)貓奴無誤———————————平時去貓cafe嘅印象就係嘢食麻麻 主要sell貓為主不過呢間質素唔錯喎👍🏻叫咗個芝心洋蔥漢堡 配沙律同薯條$128我走咗醬同青瓜 但都唔會好dry個包雖然冇加牛油烘 但烘過都好香好脆口本身以為芝士 洋蔥漢堡扒三樣都係分開但原來係係同一塊扒到的!食到一半有啲芝士流出嚟勁surprise 🤣沙律份量就唔係好多 如果多啲同少啲醬會更好薯條就普普通通不過不失啦另外叫咗杯熱嘅rose latte $65雖然冇其他鋪頭咁有拉花同玫瑰花瓣可以打卡 不過咖啡味都重 玫瑰香唔係聞到但係都飲得出淡淡嘅玫瑰香👍🏻Overall雖然定價有少少高 但係食物質素都唔錯嘅 6點後免入場費會相對抵啲 重點係啲貓貓好qq arrrrr有隻勁嗲🥺🥺🥺救命
對( ;´Д`)見到張相就知我完全錯fo

本身以為芝士 洋蔥漢堡扒三樣都係分開
沙律份量就唔係好多 如果多啲同少啲醬會更好
薯條就普普通通不過不失啦
另外叫咗杯熱嘅rose latte $65
‼️推薦推薦‼*荔枝角工廠大廈竟然出現一間隱世cafe🤭仲有可以同貓貓近距離接觸可以俾你體驗工做鏟屎官假日好適合親子活動👨‍👩‍👧‍👦去到都見有唔少小朋友仔玩得好開心下👧🏻👦🏻係附近嘅打工仔想lunch hour有個心靈療癒可以選擇呢到 有得食lunch🥡又有得同啲貓貓玩🐱🐈*一入門口需要穿着鞋套先可以進入👟俾我嘅感覺係勁乾淨 係舒服咁當中當然都係確保貓貓嘅安全原來佢地仲會提供逗貓棒俾大家同佢地玩🧸*想講嘅係:呢到啲野食真心唔差 仲比我想像中更好👧🏻(my friend): 🐱🐱可愛 野食好味 cp值高!好評好評 所以值得再去🥰*所有野食都係從手機落單📱整好左取餐震動器就會提示你去取餐係到食完野記得要執返自己啲手尾 自己掉🚮*❣️芝士洋蔥漢堡 $128一向唔食芥末醬嘅我 一向對所有芥末都抗拒嘅我完全覺得無問題 竟然一啖一啖係到食🍔塊漢堡中間仲會有流心芝士🧀成個包都好大個下 再配薯條同沙律🥗完全食飽你 食到舔舔脷😋*❣️親子喵包 $85聽個名好得意下 完全配合返佢地cafe🤭🤭其實係一個雞火腿&雞蛋嘅bagel🥚唔鍾意食bagel嘅朋友仔 可以揀意大利包🥖不過今次就揀左bagel🥯 個bage
‼️推薦推薦‼
去之前大家都可以係openrice book定位
親子喵包
親子喵包
2022-05-19 97 瀏覽
🌃 門口有一個非常吸睛嘅大壁畫, 描述了入面嘅地方,入面有超多品種嘅貓咪, 環境設計與木質顏色為主, 感覺非常舒服,非常relax, 除此之外並提供了餐單, 包括主菜、小食、甜品、特色飲品等。.🍝 惹味冬陰功燉雞意粉💲 93👉 冬陰功辣度屬於微辣, 適合大眾嘅口味。👉 蘿蔔同埋薯仔煮得軟淋。👉 燉雞雞件份量都算多, 肉質鮮嫩嫩滑。.🍹 凍玫瑰皇家伯爵奶茶💲 64👉 幾香嘅嘅玫瑰清新香味。👉 配上香滑嘅皇家伯爵奶茶, 呢個配搭幾有層次感。.🤠 通粉 foodie 食評總結 : 👉 相比起其他可以與主子共食嘅地方 呢度嘅優勢係貓咪品種非常之多, 另外都提供了豐富種類嘅食物,每樣都有唔少嘅特色, 環境好適合令人放鬆的地方。.🕍 Catio @catiocatiocafe荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室.*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。

🍝 惹味冬陰功燉雞意粉
💲 93
👉 冬陰功辣度屬於微辣, 適合大眾嘅口味。
👉 蘿蔔同埋薯仔煮得軟淋。
👉 燉雞雞件份量都算多, 肉質鮮嫩嫩滑。

🍹 凍玫瑰皇家伯爵奶茶
💲 64
👉 幾香嘅嘅玫瑰清新香味。
👉 配上香滑嘅皇家伯爵奶茶, 呢個配搭幾有層次感。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
🕍 Catio @catiocatiocafe
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室
2022-05-13
2022-05-19 47 瀏覽
難得放假想出門逛逛,天雨都不能阻礙我出門的心情,還好只是微雨,下大雨還是能影響喇~🤪🤪🤪荔枝角的工廈出名多特色小店,其中最出名的工廈一定是億利工業中心,今次來到10樓的休閒Cafe-Catio。店內裝潢走工業風格,環境十分開揚,座位不會太密集,假日和朋友來休閒一下,吃個下午茶聊聊天真的很棒👍🏻店內更有貓咪駐店,吃飯有這些萌物跑來跑去真的很放鬆,心情都愉悅起來。 芝心洋蔥漢堡($128)包底有微微焦脆,漢堡肉質紮實,中間芝心在熱食時有拉絲效果,醬汁有蛋黃醬和芥末醬選擇,如果不吃酸瓜的小伙伴記得要注意點單時的剔選。跟餐配有沙津和薯條,沙津新鮮爽脆配搭普通的芝麻沙津醬,薯條有點不夠香脆,如果炸得脆物一點會更香口。玫瑰皇家百爵奶茶($64)口感挺順漏易入口,但奶味偏重,反而襯得伯爵茶不是太特出偏淡口,不過不失~Catio 地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室電話號碼:64134929營業時間:12:00-19:30

Catio
地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室