特別喜愛貓咪的我們,來到銅鑼灣一位難求的貓咖啡「Catio cafe」🐈‍⬛,位於地鐵站5分鐘路程,15樓電梯出來就會看到門口。因為沒有預約的關係,我們選擇大家晚上8:00退場的時間進入,沒想到意外包場了。整間店都只剩下我們與12隻貓。也許是下班的打工貓特別心情好,一時翻肚肚給我們摸,一下有跑一下風火輪,可以感覺店主非常照顧他們,是真心愛貓的人士😊我完全忘記拍吃的啦!入場費78元/時包一杯飲品。餐點非常好吃,特別推薦披薩🍕,芝士非常大方的鋪滿整個披薩,讓我想更多加點食物。如果要帶孩子來一定要教育孩子、貓咪是有生命的,不可以抱貓、踩貓或握貓咪的尾巴喔。

整間店都只剩下我們與12隻貓。

我完全忘記拍吃的啦!

入場費78元/時包一杯飲品。

2023-02-05
5 分鐘 (堂食)
  • 披薩
銅鑼灣sogo 背後的商業中心新開了一間貓咪cafe🐱地方雖然不太空曠但是環境打造得乾淨整潔🌟🧹沒有濃烈的異味 十分加分啊👍🏻進入cafe 前客人可選擇除鞋或戴上鞋套👟消毒雙手後才可進場餐廳內的貓咪願意陌生人接近及撫摸可愛活潑好動🐈大人及小朋友都可以安心與貓咪共聚短暫的快樂時光😆🍝菠蘿鮮茄免治豬肉意粉餐廳罕有地加入菠蘿🍍味道偏向酸甜開胃使層次感捉升沙律菜配搭芝麻醬味道新鮮而不寡淡🌱🍔美國純牛肉漢堡餐廳可以選擇漢堡的醬汁我們點了荷蘭醬使味道不會太單調配菜包括沙律🥗及香脆可口的薯格🥔份量充足飽肚☕️Latte 貓咪的杯子造型可愛精緻✨✨味道不會太甜入口香濃順口🍹桂花鳥龍茶 味道清新解渴🌱解脂清心十分適🈴️女士享用
銅鑼灣sogo 背後的商業中心

解脂清心
十分適🈴️女士享用

2023-01-31
2023-02-03 61 瀏覽
前排同好耐冇見,個排生日既貓奴中同食飯,我諗住俾個驚喜佢,揀左間方便我地捐完血去既貓貓Cafe食晚飯,最後大家驚喜地齊齊捐唔到血🤣 但係成功俾到驚喜佢,帶佢去Cafe既✌🏽Cafe入面有好多貓貓既品種🤩 貓貓都好乖,任摸唔嬲,Cafe又有提供玩具俾客人同貓貓互動👍🏼而杯杯碟礏都係有貓貓圖案,所以真係貓,全部都係貓🐈 講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 主子最愛炸魚薯條 ($168)呢度既炸魚相對健康,因為唔係啤酒漿/好吉列既感覺~ 仲有沙律菜伴碟🥗 幾好!➿ 惹味冬蔭燉雞意粉 ($138)意粉一樣有沙律菜伴碟👍🏼 意粉既冬蔭公味辣度溫和,仲有幾多配料~➿ Rose Latte ($65)平時唔鍾意飲玫瑰味飲品嘅朋友都覺得唔錯~➿ 桂花烏龍茶 ($53)有解脂清心既功效,一邊玩貓🐱 一邊嘆杯熱茶,Chill😌

而杯杯碟礏都係有貓貓圖案,所以真係貓,全部都係貓🐈

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 主子最愛炸魚薯條 ($168)

➿ 惹味冬蔭燉雞意粉 ($138)

➿ Rose Latte ($65)
平時唔鍾意飲玫瑰味飲品嘅朋友都覺得唔錯~

➿ 桂花烏龍茶 ($53)
有解脂清心既功效,一邊玩貓🐱 一邊嘆杯熱茶,Chill😌

2023-01-21 92 瀏覽
已經好耐冇去過🐱貓貓Cafe~朋友提議去搵一下貓貓~Search OpenRice見到呢間新開,好似幾多好評✨就起黎試吓😆🐱貓咪叫醒你全日早餐 $168乜都有啲之選😆 三文魚、辣肉腸、牛角包、雞火腿、茄汁豆、炒蛋、水果沙律✨✨🍕奴才叉電薄餅 Half $128有三塊,重點夠熱🔥入面有六種芝士,芝味十足~☕️Rose Latte 玫瑰拿鐵 (熱)$65 唔太甜有淡淡玫瑰味🌹🌼桂花烏龍茶 (解脂清心)(凍) $56無糖無冰~不過都夠凍夠解渴~略嫌有少少淡🤏🏼環境:4.5/5環境十分乾淨整潔,貓貓好可愛😍😍😍好乖😚😚亦好痴人😝😝😝 服務:4.5/5睇得出店員都好有愛心,好用心照顧貓貓👍🏼👍🏼食物:3.5/5食物質素都不過不失~始終貓貓🐱先係重點✨✨Revisit: Yes

🐱貓咪叫醒你全日早餐 $168

🍕奴才叉電薄餅 Half $128
有三塊,重點夠熱🔥入面有六種芝士,芝味十足~

☕️Rose Latte 玫瑰拿鐵 (熱)$65
唔太甜有淡淡玫瑰味🌹

🌼桂花烏龍茶 (解脂清心)(凍) $56
無糖無冰~不過都夠凍夠解渴~略嫌有少少淡🤏🏼

環境:4.5/5
環境十分乾淨整潔,貓貓好可愛😍😍😍好乖😚😚亦好痴人😝😝😝

服務:4.5/5
睇得出店員都好有愛心,好用心照顧貓貓👍🏼👍🏼

食物:3.5/5
食物質素都不過不失~始終貓貓🐱先係重點✨✨

Revisit: Yes
2023-01-14 85 瀏覽
聖誕節平安夜同朋友嚟呢一間餐廳到食晏晝,見其他餐廳都full晒就過嚟,竟然冇乜人成間餐廳得一個職員,我哋入到去就同我哋講解收費,不過其實冇乜選擇,啲嘢食亦都麻麻哋唔好當佢係普通Cafe,你要將佢重點擺喺啲貓到🙈咁就…其實都好貴,唔係幾抵(如果咁嘅質素喺我印象中叫我愛每人$78/1小時,包一杯嘢飲,如果每人都嗌一份嘢食,第二個鐘就唔使收錢但係啲嘢食都唔平,平時Starbucks一件cake 30幾蚊,呢度要六十幾,Double價錢,仲要質素差過普通Cafe好多嗰日兩個人食咗差唔多$200,嗌咗三塊pizza (半份pizza, 佢有分整份同半份)+1個cut cake+送兩杯嘢飲, 完全唔飽算啦! 貓先係重點, 所以走咗落街食其他嘢我哋去嗰日可能啲貓好攰,全部瞓晒覺,匿埋角落,睇唔到,得兩三隻係活躍,店主一攞零食就全部衝曬出嚟,好似有11隻,都算幾多貓,嗰日少人,環境都算幾靜

算啦! 貓先係重點, 所以走咗落街食其他嘢

2022-12-31 157 瀏覽
今晚同太太&仔仔喺附近行街,於是帶阿仔去試下貓cafe,喺openrice搵到呢間Catio,於是上去試下。呢度好乾淨,好多貓都好靚,全部貓都好痴人,好多都好爛玩,所以阿仔玩得好開心。嘢食都幾好味,仲有杯咖啡都好味。愛貓之人,一定要試下。
愛貓之人,一定要試下。
日本純牛肉漢堡,
窩夫雪糕波波
2022-12-22
日本純牛肉漢堡,
窩夫雪糕波波
2022-12-25 137 瀏覽
Catio 🐱召喚貓奴 快啲黎探主人呀銅鑼灣新開高質貓貓Cafe 🥰佢哋本身開係荔枝角嘅時候已經有去玩而家轉咗過嚟銅鑼灣開 仲方便左呀我地係平日放假嘅時候去可能啱啱新開完全冇人好似包場咁 好正😂仲咁啱撞正主子們嘅午睡時間一入到去個感覺已經好舒服無異味 乾乾淨淨咁仲要全部貓貓都瞓緊晏覺真係歲月靜好呀作為奴才梗係唔打擾佢哋瞓覺啦(不過偷影左好多佢地既訓教相)唯有叫咗嘢食先啦惹味冬陰燉雞意粉 $138份量睇落唔多 但食落好多 食完都好飽lu望到啲主子瞓覺瞓得咁舒服搞到我食完都有啲眼瞓Overall 少少辣味偏清淡姐係唔係勁重口味果啲泰式冬陰功味但個Sauce係清淡之中有冬陰功味果種薯仔同紅蘿蔔好腍而個燉雞幾滑身仲有啲沙律菜配碟 唔錯因為我覺得係要食啲菜先會營養均衡啲牛肉芝士漢堡 $188個牛肉都幾厚 唔會一咬落去散曬果款醬汁份量啱啱好 有時驚太多就整到成手都係配沙律菜同薯條立體貓肉掌Latte $51本身諗住係普通Latte點知上菜既時候真係有驚喜搞到我個少女貓奴心都出左黎超級可愛呀呀呀💖搞到我有啲唔捨得飲添Iced Fresh Fruit Green Tea $58btw佢嗰啲匙羹都係貓肉
Catio 🐱

無異味 乾乾淨淨咁
仲要全部貓貓都瞓緊晏覺
真係歲月靜好呀

作為奴才梗係唔打擾佢哋瞓覺啦
(不過偷影左好多佢地既訓教相)
唯有叫咗嘢食先啦

牛肉芝士漢堡
惹味冬陰燉雞意粉
牛肉芝士漢堡
2022-12-22 108 瀏覽
銅鑼灣開咗新貓貓cafe,收工後去見下啲貓貓先!一去到見到個問口已經好治癒,有好貓貓嘅擺設。呢間收費頭一小時$78包飲品之後$60一個鐘,如果有叫嘢食就唔洗俾啦,咁樣重抵啲啲貓貓好乖啊,同埋佢哋著哂聖誕裝好可愛啊啊啊
銅鑼灣開咗新貓貓cafe,收工後去見下啲貓貓先!
一去到見到個問口已經好治癒,有好貓貓嘅擺設。

呢間收費頭一小時$78包飲品
之後$60一個鐘,如果有叫嘢食就唔洗俾啦,咁樣重抵啲
啲貓貓好乖啊,同埋佢哋著哂聖誕裝好可愛啊啊啊
2022-12-20 120 瀏覽
原來sogo附近就有間貓貓cafe,一直都唔知,都係無意中喺ig見到,就同朋友嚟一齊過節慶祝下🥰Catio環境好好、好靜,可以靜靜地陪啲貓貓玩同埋傾吓計都好開心,整體個環境都好舒服,適合同朋友逗留長時間~今次帶咗個炸魚薯條($168)、鮮茄免治豬肉意粉($138)、桂花烏龍同埋玫瑰朱古力,不過因為嗰日咁啱薯條賣晒,所以轉咗薯格。佢啲薯格辣辣地都幾正,佢仲有泰式辣醬同埋茄汁俾你揀嚟點😋至於個意粉係返茄汁,所以好開胃,如果個份量再多返少少就好!嘢飲方面,個玫瑰朱古力最有驚喜。我本身就好鍾意飲朱古力,冇諗過佢同玫瑰嘅味咁夾,令到本身個口感再多咗層次,而且嗅覺方面都得到滿足🥰一邊聞住啲玫瑰香飲真係好正!仲有佢個杯真係超可愛!

2022-12-13 1399 瀏覽
好開心呀 朋友同我講銅鑼灣樓上新開左間貓貓cafe 話想同我去 咁今日收工我哋就上左去見下啲貓貓啦🐱😍去到門口已經覺得好得意啦☺️ 呢度食物嘅選擇都有唔少呀~ 呢間貓貓cafe收費係咁既頭一個鐘$78 包一杯飲品之後就$60 但如果有叫到野食既就唔使比架啦~咁我地就當然叫埋野食 加埋玩2個鐘😍 一入到去已經見到隻肥嘟嘟貓貓瞓得幾舒服 同埋佢地都換左聖誕裝啦 好可愛呀😬 Rose latte $65個貓貓杯碟都好靚呀😍 玫瑰味好香 冬天飲返杯暖粒粒嘅latte 唔錯👍🏻 All day breakfast $168呢個貓咪全日早餐包括有 Salmon, Sausage, Croissant, Chicken Ham, Baked Beans, Eggs, Fruit, Salad 好豐富呀😇 Fresh Fruit Green Tea $58綠茶仲加左個花茶包 好香嘅花茶味 再加埋新鮮嘅青蘋果粒粒 暖粒粒又fresh👍🏻 Chicken Spaghetti in Tom Yum Sauce $138揀左個冬陰公燉雞意粉 有幾舊蘿蔔同埋雞肉都好軟淋 冬陰公味唔算好重又唔會辣 加埋啲沙律
去到門口已經覺得好得意啦☺️

呢度食物嘅選擇都有唔少呀~

呢間貓貓cafe收費係咁既
頭一個鐘$78 包一杯飲品
之後就$60 但如果有叫到野食既就唔使比架啦~
咁我地就當然叫埋野食 加埋玩2個鐘😍

Rose latte $65
Rose Latte

All day breakfast $168
All Day Breakfast

Fresh Fruit Green Tea $58
Fresh Fruit Green Tea

揀左個冬陰公燉雞意粉 有幾舊蘿蔔同埋雞肉都好軟淋 冬陰公味唔算好重又唔會辣 加埋啲沙律 感覺好健康~

我地食緊佢又食緊❤️

食飽飽梗係同貓貓玩下 佢都食飽飽 睇吓佢幾疏呼🥰 之後佢就瞓左嚕🤣🤣

跟住又到另一隻食🥰

食飽佢又眼瞓啦 真係好得意🥰

整體來講 呢間Catio🐱 環境舒服 貓貓好可愛 真係好治癒🥰 一定會再黎同貓貓玩呀😬
Rose Latte
All Day Breakfast
Fresh Fruit Green Tea
2022-12-12 132 瀏覽
今日慶祝一個好鍾意貓嘅朋友生日,就決定放工去呢間新開嘅貓貓cafe到享受下做貓奴嘅感覺。餐廳算近地鐵站,幾易搵,去到門口都忍唔住打左幾張卡,因為個大門同deco都好靚!門邊都有貼啲餐牌,比食客睇下有咩食。以下係ordered foodrder完食物,店員好好服務咁送上餐具比我地,啲餐具仲要好靚,全部有貓貓樣Rose Latte $65我見到杯野嘅時候,唔小心大大聲嘩左一聲,隻杯同碟真係靚到一個點!至於杯rose latte都唔錯,rose味啱啱好,唔會太重,同coffee都幾夾。熱鮮果綠茶 $58呢杯綠茶好清新,有淡淡的果香味,適合啲鍾意清新feel嘅人飲用,唔錯!惹味冬陰功雞意粉 $138啲蔬菜煮得好淋,入口即溶,我幾鍾意,啲雞都juicy,味道幾特別,可以一試隔離啲沙律菜都好新鮮貓咪叫醒你全日早餐 $168呢個all day breakfast都唔錯,啲沙律有啲生果粒,酸酸甜甜好好食,有茄汁焗豆,煙三文魚,炒蛋,香腸,火腿,仲有一個小牛角包,都幾豐富。場內有大概12隻貓貓,貓貓全部都好健康好靚,而且地方非常乾淨衛生,亦都冇任何異味,值得一讚!以下係幾隻我最鍾意嘅貓貓:佢哋都非常溫馴

門邊都有貼啲餐牌,比食客睇下有咩食。

以下係ordered food:

Order完食物,店員好好服務咁送上餐具比我地,啲餐具仲要好靚,全部有貓貓樣

Rose Latte $65

熱鮮果綠茶 $58

惹味冬陰功雞意粉 $138

隔離啲沙律菜都好新鮮

貓咪叫醒你全日早餐 $168

以下係幾隻我最鍾意嘅貓貓:

佢哋都非常溫馴,唔會出抓,任摸唔嬲,有2隻仲好嗲人添!總結,一定會黎encore!!
2022-12-12 85 瀏覽
呢個地方係好適合為貓而泥既朋友貓貓好可愛 唔驚人 任搓好的意Waffle - 好乾 , ikea level 雪糕又細球唔好有期望睇到相都唔洗我多講 塊素肉又乾又散 飲品正常發揮建議泥min charge 飲杯野玩下貓就算貓貓係重點會想再泥都係因為佢地
呢個地方係好適合為貓而泥既朋友
貓貓好可愛 唔驚人 任搓好的意

Waffle - 好乾 , ikea level
雪糕又細球

建議泥min charge 飲杯野玩下貓就算

貓貓係重點
會想再泥都係因為佢地
2022-12-08 116 瀏覽
朋友今日帶我去左呢間貓貓cafe,上到cafe第一時間就緊係要除鞋或者著鞋套,同埋消毒雙手,保護返貓貓。一入門口,已經有幾隻貓貓望住我地,勁得意。掛住玩貓都差d唔記得要叫左野食先😂😂。我地一人叫左一個主食同一杯野飲。🔸菠蘿鮮茄免治豬肉意粉 配沙律($138)通常出邊食都係窩蛋免治豬肉飯,呢到加左菠蘿又轉埋意粉,好特別,味道都好夾,意粉碎左dd,不過食落幾方便,d汁唔會彈到周圍都係。🔸主子最愛炸魚薯條 配沙律 ($168)炸魚同薯條一d都唔油,食落完全唔覺得有罪惡感,幾好幾好。🔸玫瑰鮮奶咖啡 ($65)黎cafe緊係要嗌杯咖啡啦,咁先嘆㗎嘛,淡淡既玫瑰香味唔會搶左咖啡味。🔸桂花烏龍 ($5x)朋友唔飲咖啡,所以叫左茶,中規中矩啦。咁就玩左2個鐘,完全唔覺得有咁耐,逐隻逐隻貓貓玩都有排玩🤪🤪🤪

我地一人叫左一個主食同一杯野飲。
🔸菠蘿鮮茄免治豬肉意粉 配沙律($138)

🔸主子最愛炸魚薯條 配沙律 ($168)
炸魚同薯條一d都唔油,食落完全唔覺得有罪惡感,幾好幾好。

🔸玫瑰鮮奶咖啡 ($65)

🔸桂花烏龍 ($5x)
朋友唔飲咖啡,所以叫左茶,中規中矩啦。

2022-12-07
2022-12-04 189 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️21/11/2022(Mon), Dinner🍽為食妙妙呢輪工作實在太忙🥲~為左可以等自己可以放鬆下咁繃緊既工作情緒😩~就搵左間貓貓cafe🐱☕~可以輕輕鬆望住貓貓🐱食下野咁😋~上網搵左位於CWB @Catio 呢間開業無耐既貓cafe🐱☕~去體驗一下~而今晚我就order左:🔆 惹味冬蔭燉雞意粉(微辣) 🍝$138上網見呢間食評唔錯~但可惜食第一啖就知唔係我口味~意粉🍝同豆角煮得好淋...係有冬陰功味~雞肉都無問題~賣相亦唔差~口味問題係個意粉🍝同豆角真係煮得過淋...所以食左一半~我已經放棄左~🔆玫瑰茉莉花茶(熱) $48玫瑰茉莉花茶微微淡香既花茶味~有助心情放鬆一下!🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤(2/5)👉🏻接受唔到個意粉🍝同豆角點解會煮到咁淋~未之於一patpat但真係唔好食...🙈👉🏻地方唔算太大~如果多客人的話~要同貓貓🐱玩就有點困難🤔👉🏻貓貓🐱🐱🐱好可愛~亦都好乖😍~特別"藍莓"貓貓🐱任摸唔嬲🥰🥰🥰👉🏻知道店家試業階段~希望小小意見~店家能夠參詳一下❤🙏🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

而今晚我就order左:
🔆 惹味冬蔭燉雞意粉(微辣) 🍝$138
🔆玫瑰茉莉花茶(熱) $48
玫瑰茉莉花茶微微淡香既花茶味~有助心情放鬆一下!
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤(2/5)
👉🏻地方唔算太大~如果多客人的話~要同貓貓🐱玩就有點困難🤔
👉🏻知道店家試業階段~希望小小意見~店家能夠參詳一下❤🙏
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2022-11-21
[銅鑼灣]貓奴必去治癒系有愛meow cafeHappy FIRDAY🎉放工後要去銅鑼灣整d 野,而且難得到一個星期最期待的一日,就係星期五🤩,所以想搵d特別d 的餐廳,令自己再開心d ,最後搵左間meow cafe🐱,enjoy 下me time 🥰餐廳有分別位於窗邊的bar 枱,同普通4人座位嘅方形枱☁️ Chicken spaghetti in Tom yum sauce ( mild spicy)$138冬陰功燉雞肉意粉配沙律菜沙律菜🥗同車厘茄好爽口同好新鮮,仲配埋我最鍾意的芝麻醬,當然無得輸😍。冬陰功味意粉酸酸地,好開胃,而且又真係唔辣,啱晒想食冬陰功味但又怕辣的朋友😂。另外,燉雞用左大量的蔬菜去炆煮,蔬菜的鮮甜味完全融入湯汁之中,雞肉燉到好淋同好滑溜☺️,配菜紅蘿蔔同薯仔就入口即溶。☁️Hazelnut Latte(hot) $51榛子咖啡唔會好甜,非常好,而且仲有得揀soy milk ,好貼心❤️,所有杯杯碟碟都有貓貓樣嫁😍,好cute cute,未食都加左分,又可以IG able。重點‼️有13隻超級可愛,超級可愛,超級可愛的貓貓🐱🥰,重要嘅事情,要講三次‼️😆佢哋真係超乖,任摸,
[銅鑼灣]貓奴必去治癒系有愛meow cafe

Happy FIRDAY🎉

餐廳有分別位於窗邊的bar 枱,同普通4人座位嘅方形枱

冬陰功燉雞肉意粉配沙律菜

☁️Hazelnut Latte(hot) $51

重點‼️有13隻超級可愛,超級可愛,超級可愛的貓貓🐱🥰,重要嘅事情,要講三次‼️😆佢哋真係超乖,任摸,有活潑的,會同你玩,有靜靜地陪係你隔離,陪你食飯,等你同佢影相的📸️,隻隻都唔同性格,見到佢哋,真係非常治癒☺️,同埋佢地真係好嗲,會將你溶化🥰

同店主傾開計先知,有啲貓貓係貓義工係街執返黎,好似10歲大的姜糖,之前俾狗咬到嚴重受傷,仲要入院😢。輾轉最後去到meow cafe ,係愛啊🫶🏻❤️,哈利!唔好睇佢已經10歲,仲好有童心,會陪你玩😍,好難得👍🏻。

優點
☁️地點好方便
☁️有超級可愛同乖乖的貓貓

整體
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
地區:#arfan_foodie_銅鑼灣
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂 #arfan_foodie_couple

——————
Catio (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心1501-1502室
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #銅鑼灣美食 #hongkong # #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂
#arfan_foodie_couple
#arfan_foodie_銅鑼灣 #meow #meowcatcafe #catlovers #貓奴視角 #貓奴 #治癒系 #係愛呀哈利❤️