2024-12-30 332 瀏覽
CENSU @censu_hk 📍:中環歌賦街28-30號地舖🚗:上環地鐵E2出口 步行5分鐘📞:+852 2997-7009💲:~HKD420/head for dinnerFood quality✔️:Zucchini Tempura, Paella👌🏼:Unigiri, Mont Blanc Dango, Free Appetizer總結:😋係間行侘寂風格嘅fusion日式小酒館 食物配搭創新得嚟幾好食 除咗貴都冇咩明顯缺點😋三黃雞paella一定要點 超驚喜👍🏼將西班牙海鮮燉飯轉去三黃雞創意得嚟好好食 三黃雞超嫩滑 燉飯勁重蒜葱味 一流😋青瓜🥒以日式天婦羅方式呈現 幾清新 重點係嗰芝麻醬畫龍點睛 好開胃🤔Unigiri係將飯團🍙烤至微焦 上層舖滿海膽 仲夾埋紫蘇葉增加清新感 配上鮑魚高湯都幾特別 但冇咩驚喜🤔Mont Blanc Dango係麻糬配上粟子 適逢要慶祝我生日 但呢個定價唔寫字有點失望😣🤔送咗碟Free Appetizer 但我哋一行三人 得兩塊有啲難分….😨CP值低 同埋以呢個定價服務都唔夠細心🥲
CENSU @censu_hk
📍:中環歌賦街28-30號地舖
🚗:上環地鐵E2出口 步行5分鐘
📞:+852 2997-7009
💲:~HKD420/head for dinner

Food quality
✔️:Zucchini Tempura, Paella

總結:

😨CP值低 同埋以呢個定價服務都唔夠細心🥲

• paella
  • Zucchini Tempura
2024-11-30 1052 瀏覽
呢間日式西餐好吸引😍 氣氛好好而且野食都好有特色🫶🏻 記定要預約定,同埋星期五、六有minimum charge $650/person~ 🍣 Hamachi $188油甘魚刺身加左特別嘅醬汁,帶啲酸酸哋好開胃好適合做前菜🐠🥟 Prawn Gyoza $148蝦餃子皮好有嚼口而且唔會好厚,入面嘅餡料好有鮮味,蝦嘅部分都好彈牙好新鮮,配埋底下嘅龍蝦🦞汁更加點綴✨🦀 Soft shell crab $128軟殼蟹好酥脆入面有好多蟹膏,不過就偏細隻,加埋蛋汁幾creamy,不過唔算必食~🌟🐓 Chicken Paella $508呢個係MVP ✨ 有少少海南雞飯嘅感覺,但係就用左三黃雞,應該用左慢煮方法,雞髀部分好嫩滑juicy,而最最最驚喜嘅係雞胸部分係未食過咁滑,筷子夾起黎係可以fing 下fing 下咁嘅🤩 飯好入味索哂啲雞汁同雞油,底有啲焦香,兩個人食份量偏大少少,但呢個一定要試吓🥰🦪 Oyster $98 生蠔勁大隻,有成部iphone pro by咁長🫶🏻 而且超鮮甜新鮮同creamy 👍🏻🍰 MF dango $108甜品方面有雪糕或者呢個 拿破崙,有啲開心果cream同麻糬粒

🍣 Hamachi $188
油甘魚刺身加左特別嘅醬汁,帶啲酸酸哋好開胃好適合做前菜🐠
🥟 Prawn Gyoza $148
🦀 Soft shell crab $128
🌟🐓 Chicken Paella $508
🦪 Oyster $98
🍰 MF dango $108
甜品方面有雪糕或者呢個 拿破崙,有啲開心果cream同麻糬粒,加埋雜莓醬幾match 💚
🍸 Sakurao $108
呢杯係gin tonic,酒味都幾出,帶啲fruity 味😙
🍸 Apple sour $98
呢杯好飲比起一般apple cider 冇咁酸,更加順滑🫶🏻

📍CENSU
中環歌賦街28-30號地舖

前fukuro、belon、aqua廚師主理,食物質素一定唔會令你失望✨Menu仲會隨當令食材改變,每次隔一排去都會有新菜式,充滿新鮮感🤩餐廳裝潢採用日式侘寂美學設計,走低調高檔路線🏮無論同朋友聚餐,抑或係慶祝周年紀念、生日都非常適合!! 🎊見到同場有其他客人都係黎慶祝,氣氛好好👍🏻- 🔥必食Items wagyu steak絕對係必點🤤燒到medium rare嘅和牛入口即溶,牛味濃郁🥩😍完全唔會覺得肥膩,加埋上面嘅菇一齊食真係好夾🙂‍↕️🙂‍↕️unigiri都好值得試👍🏻飯糰外層烤到金黃色,口感焦脆,海膽好新鮮好甜🧡連埋鮑魚高湯一齊食真係勁滿足👅餐廳仲送咗個雪糕做生日驚喜🍨就快生日嘅朋友快啲去試下啦🥳-MENU▫️BEEF TARTARE $178 ★★★★☆arima sansho dressing▫️SASHIMI TARTARE $178 ★★★☆☆crispy burdock root, parmesan, white wine & honey dressing▫️UNIGIRI $278 ★★★★★abalone dashi, uni, uni parmesan rice ▫️LO

🔥必食Items

★★★★★

▫️LOBSTER KATAIFI $268 ★★★★☆
aroma bisque

▫️WAGYU STEAK $358 ★★★★★
smoked nori soy, mushrooms

▫️M.F. DANGO $108 ★★★★☆
homemake puff pastry, pistachio & white chocolate mascarpone, mixed berries purée

▫️COCONUT ICE CREAM ★★★★☆
2024-10-28 2060 瀏覽
一定要和大家分享我收藏其中的一家fusion居酒屋!食物配搭非常有創意,而且甜品令我驚艷!暫時是我一生人吃過特別好吃的甜品!唯一的壞處就是要提早預約,如果想坐Bar枱也記得預約時告訴他們!加上醬汁,蛋黃和紫菜,讓人一口接一口!炸琵琶蝦外脆的口感配上一大塊的蝦肉!形成外脆內軟,而且配上超香濃的蝦醬汁!超有驚喜!鰻魚紫菜漢堡他們把鰻魚超級香!配著雞蛋,青瓜,飯,紫菜等配料,一口下去十分豐富!

[和牛三明治
牛肉鮮嫩多汁配著剛烤好的酥脆麵包混合著真的好食

蟹肉烏冬
一大盤Q彈的烏冬配上滿滿的蟹肉]加上醬汁,蛋黃和紫菜,讓人一口接一口!

炸琵琶蝦

鰻魚紫菜漢堡

2024-10-06 3196 瀏覽
🐓Paella Three Yellow Chicken, Scallop Dashi Rice海南雞飯?皮脆肉滑到冇嘢好講🫢皮下基乎冇曬果層油脂 但隻雞絕對唔瘦 連我最鍾意食嘅雞胸都一樣好嫩滑!啲飯淋得黎唔會爛曬 好入味😋🦞Flathead Lobster Kataifiummm 本身對呢碟好有期望 用薯絲包住琵琶蝦炸 但係唔係好食到彈牙口感?_? 但係個龍蝦汁係補救到少少既好耐冇去小店 呢間食物確實高質 環境都好有氣氛 燈光亦加分! 不過店員溜單冇落到wagyu steak sandwich 最後賣曬 係咪想我encore時再食?🧐😂

🐓Paella

🦞Flathead Lobster Kataifi

預約了20:15、早了10分到達Staff告訴我已安排好給我們的counter table現在客人埋了單還未有離開、叫我們20:15再回來。(Staff用手示意at the corner of counter table )於是我們在外面逛了10分鐘20:14回到餐廳,staff告知我們的座位已給其他客人坐了….要求我們坐high chair island table 、但high chair沒有椅背,我告訴staff我先生有背痛不能坐沒有椅背的high chair…. (而且high chair island table本來就沒有客人坐!那麼為什麼要我們在外面等了10分鐘?)我問她有沒有其他座位選擇,因本來安排我們的座位已給了其他人…..Staff沒有幫我們找解決方法,只是告訴我,可以幫我取消Booking!真是第一次遇到這樣的service…..超級失望,不會再去!
預約了20:15、早了10分到達

於是我們在外面逛了10分鐘
真是第一次遇到這樣的service…..
超級失望,不會再去!
2024-10-04
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
欣賞廚師 不斷改良同更新菜單🙌🏼 招牌Caramel Butter Corn 🌽經改良後更滋味 又甜又脆😙  一定要試燒鳥串yakitori skewers‼️ 香口嘅燒雞肉塗上秘製醬汁  重點係嚿超入味嘅白蘿蔔 daikon 感覺好幸福☺️  另外炸香魚Ayu 亦都唔可以錯過 酥脆之餘仲要去晒骨🤤 竹筍香甜亦十分軟嫩🎍  重頭戲係要三日前預訂嘅GIANT TUNA KAMA🤩吞拿魚鮫真喺超巨型 鮫位兩邊都魚肉滿滿😋 覺得同伴隨嘅芫荽麵豉醬頗匹配 唔會搶味
欣賞廚師 不斷改良同更新菜單🙌🏼

重頭戲係要三日前預訂嘅GIANT TUNA KAMA🤩
吞拿魚鮫真喺超巨型 鮫位兩邊都魚肉滿滿😋
覺得同伴隨嘅芫荽麵豉醬頗匹配 唔會搶味

2024-08-21 5322 瀏覽
Censu算是日式fusion居酒屋餐厅周的menu本身很好吃,唯二踩雷的是额外花钱add on的招牌海胆吐司和冰淇淋…生蚝很新鲜大只;牛肉品质很好,海胆饭比较有特色,份量还蛮大!Sake pairing的量感觉也很大。总之Censu的性价比还不错。688 /人的餐厅周menu+388 /人的sake pairing只是三百多add on的海胆吐司吃起来有点奇奇怪怪,海胆和下面的吐司完全不搭环境和氛围很好,推荐来约会
Censu算是日式fusion居酒屋

环境和氛围很好,推荐来约会
踏入生日月份,身邊老best不斷約食飯,今次帶 👦🏻👧🏽 來到蘇豪區一間小店。店內裝修是簡約日本風、燈光昏暗配上節奏輕快音樂,讓人加倍放鬆;但背景音樂有點嘈吵。▪️POTATO SALAD $128擺盤十分有趣,香脆炸薯片配冷冰冰薯蓉;其實幾適合夏日天氣,入口涼爽開胃 👍🏻 推薦必點!▫️OYSTERS $98/piece生蠔肥美,配上沖繩特產海蘊Mozuku,略嫌柚子醋偏多,味道有點鹹。▪️BEEF TARTARE $168朋友力推這款菜式,醬汁香濃加添適量的馬山椒;香脆多士剛好中和濃味,惹味非常!▫️CARAMEL BUTTER CORN $88出現於黑板上的 Special Menu,粟米上塗上薄薄一層焦糖,濃郁糖香包裹著粟米,入口香脆;友人十分喜歡,但 👧🏽 覺得味道偏甜。▪️OX TONGUE $88 牛舌口感爽脆,軟嫩多汁。▫️PRAWN OKONOMEYAKT $168友人誤點的一道菜,蝦大板燒。有點像蝦多士,入口香脆,配搭大板燒醬料,味道濃郁豐富,是不錯的小菜。▪️CHICKEN WING GYOZA $98/piece日式雞翼餃子是居酒屋必點的一道菜,味道偏鹹,普普通通,價錢都略嫌
POTATO SALAD
CARAMEL BUTTER CORN
▫️CARAMEL BUTTER CORN $88
OX TONGUE
▪️OX TONGUE $88
牛舌口感爽脆,軟嫩多汁。
PRAWN OKONOMEYAKY
▫️PRAWN OKONOMEYAKT $168
CHICKEN WING GYOZA
日式雞翼餃子是居酒屋必點的一道菜,味道偏鹹,普普通通,價錢都略嫌偏貴。
TOYO CHAR SIU
▫️TOYO CHAR SIU $188
東洋叉燒?!👦🏻 喜歡一些小眾菜式,然而總會又驚又喜的。的確只是一碟很普通的甜瘦叉,同行兩位都表示沒有肥肉的叉燒都是不合格,而且份量和價格都有點驚人。
WAGYU STRAK
▪️WAGYU STRAK $358
和牛和菌類出奇地夾,medium rare 和牛肉質軟嫩、口感多汁,菌類吸收了香濃醬汁之餘又剛好中和了和牛的油膩感,味道十分豐富!
UNIGIRI
▫️UNIGIRI $278
飯團烤至微脆焦香外脆內軟,搭上微微牛油香氣的海膽,入口綿密即化。紫蘇葉點綴清新感提升層次,搭配鮑魚高湯一同進食,絕對有驚喜!
UDON
▪️UDON $278
烏冬煙韌彈牙,蟹肉份量都多。味噌醬汁相當濃郁,蓋過了蟹肉鮮味;攪勻蛋黃,整個味道都偏鹹重口味。
COCONUT ICE CREAM
▫️COCONUT ICE CREAM $108
椰子雪葩,底層是紫蘇葉冰;口感清新,清暑一流。
MISO ICE CREAM
▪️MISO ICE CREAM
多謝店家送上的小小心意,味噌雪糕。鹹味雪糕配搭柚子和抹茶餅乾,相當有趣。

位於蘇豪區裡的居酒屋,門面低調,內裡別有一番風味。食物水準可以,但未至於驚艷;可能地段關係,價格上亦略為進取偏貴。整體而言,有人萬歲的確可一試,但自費就會有點卻步。
2044 瀏覽
WAGYU STRAK
UNIGIRI
COCONUT ICE CREAM
2024-04-28 3906 瀏覽
Still one of my favorite spots for dinner gatherings!Some of the must-order items include:- Baby squid (highly recommended!). Already sold put when we wanted to order it for the 2nd time last night!- Chicken paella. Super tender and juicy chicken and richly flavored rice. - Udon topped with crab meat and a half boiled egg. Tastes even better than it looks!Their starters are great tooFYI there’s a min spend of $650 per head from Fri to Sun

Their starters are great too

食物係OK嘅,但不至於好有驚喜。環境有啲失望,音樂好嘈令人覺得煩躁。最好食係前菜 - 帶子,另外海膽飯團亦好味。但呢個價錢會同日本直接比較,咁就比下去。蟹烏冬第一啖好味,但食到一半已經覺得好溜。
食物係OK嘅,但不至於好有驚喜。
環境有啲失望,音樂好嘈令人覺得煩躁。

海膽飯團
帶子沙律
海膽飯團
帶子沙律
2024-02-26 4242 瀏覽
位於中環的一間日式ғᴜsɪᴏɴ小店,裝修用了簡約的日本風,燈光相對昏暗,讓客人下班後可以逃離一下繁忙生活,不過音樂比較大,加上位與位之間間隔比較近,與朋友聊天聲量也要相對提高😅▪️ʜᴀᴍᴀᴄʜɪ $188▫️ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴘᴏɴᴢᴜ, sᴇᴍɪ-ᴅʀɪᴇᴅ ᴛᴏᴍᴀᴛʜᴀᴍᴀᴄʜɪ鮮甜肥美,點上酸酸甜甜的蕃茄汁清新可口▪️ʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ $178▫️ᴀʀɪᴍᴀ sᴀɴsʜᴏ ᴅʀᴇssɪɴɢʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ加配了帶甜的醬汁和適量的馬山椒,惹味非常,底部的多士就剛剛好中和了濃味嘅醬汁▪️ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴋᴀᴛᴀɪғɪ $268▫️ᴀʀᴏᴍᴀ ʙɪsǫᴜᴇ由外型到口感,都幾有驚喜,外層用咗炸薯絲包住非常爽口彈牙嘅蝦肉,點埋加了少許檸檬汁嘅龍蝦汁,層次感非常豐富,香口得來又不怕有油膩感▪️ᴜɴɪɢɪʀɪ $268▫️ᴀʙᴀʟᴏɴᴇ ᴅᴀsʜɪ, ᴜɴɪ, ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ這道主菜海膽飯團絕對係必要之選,如果你好鍾意海膽,你一定會愛上呢道菜,海量嘅海膽放喺飯團上面,海膽新鮮鮮甜配上濃湯一齊食,食落感覺有點像吃泡飯一樣▪️ᴜᴅᴏɴ $278▫️ ᴄʀᴀʙ ᴍɪsᴏ, sɴᴏᴡ ᴄʀᴀʙ烏冬即係非
▪️ʜᴀᴍᴀᴄʜɪ $188
ʜᴀᴍᴀᴄʜɪ鮮甜肥美,點上酸酸甜甜的蕃茄汁清新可口

▪️ʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ $178
▫️ᴀʀɪᴍᴀ sᴀɴsʜᴏ ᴅʀᴇssɪɴɢ

▪️ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴋᴀᴛᴀɪғɪ $268
▫️ᴀʀᴏᴍᴀ ʙɪsǫᴜᴇ

▪️ᴜɴɪɢɪʀɪ $268

▪️ᴜᴅᴏɴ $278
▫️ ᴄʀᴀʙ ᴍɪsᴏ, sɴᴏᴡ ᴄʀᴀʙ
烏冬即係非常推介嘅主食,蟹肉份量十足,撈埋充滿麵豉醬汁烏冬,不過麵豉味道相對濃郁,蓋過了蟹肉嘅鮮甜

▪️ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ɪᴄᴇ ʙᴀʀ $98
▫️ ᴍᴏᴄʜɪ, ᴄᴏʀɴ ғʟᴀᴋᴇs, ᴄᴏғғᴇᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ, ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀɪᴇs ᴘᴜʀéᴇ
雪條上面有啲脆片定成個雪條更加有口感,咖啡嘅香味混合ʙᴇʀʀɪᴇ小小嘅微酸,味道不錯,為整餐飯畫上圓滿嘅結尾
📍中環fusion日本菜‼️· 海膽煎飯團有驚喜😍 — CENSU🍘=========================Censu位於上環歌賦街,門面有啲低調,稍為唔留意就行過咗😂呢到menu主打fusion日本菜,係fukuro前廚師主理,所以菜式有啲似曾相識嘅感覺🤣————————————⭐️Unigiri $268 (4.7/5)呢個有驚喜!😆飯糰煎至金黃色,外皮微脆,好有焦香!撈埋海膽鮑魚高湯味道鮮甜,好好味😍·⭐️Crab Miso Snow Crab Udon $278 (3.6/5)烏冬煙韌彈牙,蟹肉份量都多,但蟹味噌醬汁頗重口味,個人覺得鹹咗啲,蓋過咗蟹肉嘅鮮甜🙈相比之下比較中意fukuro嗰個~•⭐️Wagyu Katsu Sando $258 (4.1/5)聽聞係限量嘅wagyu sando,頭round入席好好彩食到👍😋和牛肉質腍身,油脂味豐腴~不過包體就略為乾身,加多少少醬汁會好啲——————————————賣相:3.6/5味道:4.1/5性價比:3/5推介度:3/5——————————————店舖資料名稱:CENSU 地址:中環歌賦街28-30號地舖前往方法:上環站

=========================
————————————
⭐️Unigiri $268 (4.7/5)

——————————————
名稱:CENSU
地址:中環歌賦街28-30號地舖
前往方法:上環站A2出口
  • Unigiri
二刷Censu於2023年10月2日和朋友吃晚餐。中環歌賦街上有個小店,日本風的門面,打開門簾就開始西日Fusion菜的一晚。前菜 芝麻配菠菜🥗簡單的美術品,很平衡。要先混拌菠菜,令到芝麻和醬料平均包着菜身,凍食開胃之選。前菜 生蠔🦪蠔身飽滿,配點點果醋,蠔身奶油味重,鮮甜,滿足。小吃 甜炸粟米🌽廚師送的,吃上來有點像爆谷,甜甜的,擺碟都講求美學,用粟米的衣盛載着肉身。主食 海膽飯團🍙新鮮的海膽,在吧枱不停呼喚着廚師More More 海膽,最後他都加了給我們。濃湯配上飯,再有海膽的點綴,就像日式risotto。主菜 麻婆白子 傳統中式菜餚,麻婆豆腐變了白子,時日的海鮮,白子的口感潤滑,配上辣醬和豬肉,想不到搭起來挺夾,把菜式高級化。主食 蟹肉烏冬🦀把日式烏冬又推到另一層次,很多蟹肉,每條烏冬都沾滿醬汁,配上芥蘭頭的爽脆,烏冬的煙靭,飽腹又滿足。-好食到我咬斷了筷子
二刷Censu
於2023年10月2日和朋友吃晚餐。

前菜 芝麻配菠菜🥗
前菜 生蠔🦪
蠔身飽滿,配點點果醋,蠔身奶油味重,鮮甜,滿足。
小吃 甜炸粟米🌽

主食 海膽飯團🍙

主菜 麻婆白子 [不在餐牌上] [必點]

主食 蟹肉烏冬🦀

-好食到我咬斷了筷子
2023-11-15 2495 瀏覽
朋友話想食日本嘢,一嚟到見到已知係fusion菜格局。望望餐牌...果然...貴嘢~首先上的是生蠔,一放入口已感到濃厚的味道湧入口中。不是那種所謂的海水鮮味,而是經過調味的醬汁,酸酸甜甜的,充滿整個口腔,而且生蠔相當飽滿,厚肉,非常好食。之後是海膽拼煎飯團,海膽算新鮮,原來冇乜特別,但配上湯汁,可以加分。再嚟竟然是一個鷄飯,有鷄胸,上脾,下脾,雖然我唔理解點解日本菜會上碟油鷄飯,但又真係幾好食😆還有個類似煙燻吞拿魚,配上牛油果,對比其他食物,普普通通,不過不失。最後係和牛三文治,雖然外表幾精緻,但又好難說服自己用呢個價錢食個三文治,加上件和牛又唔太特別,試下就算。原本食完打算埋單,卻被告知原來這裡的min. charge 是每位600,差少少又諗唔到叫乜,所以決定食多隻生蠔,完美結束~

生蠔

生蠔