2023-06-29 709 瀏覽
今日lunch黎呢間叫Champion 嘅餐廳食飯,平時都黎食下飯,價錢唔貴,而且份量夠啱啱好👍🏻平時有食開佢嘅焗飯、牛扒、同埋意粉、烏冬,今次叫咗個汁黎撈飯😋睇相係咪唔知我食咩呢😆其實呢一個係一個白汁鳳尾蝦,因為今日太肚餓,所以配飯😂如果你哋嚟食,除咗飯之外可以揀意粉同薯菜😛成個餐大概60零蚊,呢個鳳尾蝦超級彈牙,而且都好大隻㗎🤩佢個餐牌好似每日定每星期都唔同,我每次嚟食都有新嘢揀,所以唔驚太重複🤭環境方面都OK☺️乾淨,而且啲枱唔會太迫。

環境方面都OK☺️乾淨,而且啲枱唔會太迫。

2023-06-14
2023-02-14 599 瀏覽
又到午餐時間,今日係情人節,反正夜晚都食到破產,下午就食餐好少少嘅西餐。一人食飯好好彩都係唔洗等,今次坐位相對其他餐廳都算闊,餐嘅選擇都算幾多,佢除左有意粉,飯,薯菜,仲有淨菜呢個選擇,呢一點做得好好,可以就番有人唔食炸又唔食澱粉多左一個唔錯嘅選擇。今次我叫左豬手配意粉,意粉係比較幼身但又未到天使麵個個粗度,口感唔錯,配上黑椒汁幾好食。而豬手方面,佢個皮都炸得幾脆,亦幾厚,食落好有口感,但可惜係佢個肉係比較淡味,不過肉質係正常,要點左黑椒汁先有味

2023-02-14
2021-06-04 1413 瀏覽
等了差不多20分鐘才出爐的即焗芝士鮮茄焗豬扒飯外表長得十分不錯,雖然一看豬扒份量十分少因為新鮮出爐的關係,都有拉絲效果豬扒看得出有醃製過但是豬扒太薄太細塊,沒有口感,也因為太薄又有醃製過, 所以味道上太鹹飯乾身,但不是炒得夠乾身,是因為豬扒太細塊不能蓋過整個飯導致飯被過份焗乾,偏乾偏硬,也一點蛋炒飯的香氣也沒有跟AEON的保温焗飯差別不大醬汁則需要大大改進,已經只有蕃茄作料,但也只有寥寥可數2件蕃茄再加上沒有甜味也沒有酸味,所以不能平衡豬扒的肥膩感唯一可取之處是,它是一個熱騰騰的焗飯其實如果沒有期望,相對失望也應該不會這麼大不過40蚊來說性價比不高
等了差不多20分鐘才出爐的即焗芝士鮮茄焗豬扒飯
外表長得十分不錯,雖然一看豬扒份量十分少
因為新鮮出爐的關係,都有拉絲效果

豬扒看得出有醃製過
但是豬扒太薄太細塊,沒有口感,
也因為太薄又有醃製過, 所以味道上太鹹

飯乾身,但不是炒得夠乾身,是因為豬扒太細塊不能蓋過整個飯
導致飯被過份焗乾,偏乾偏硬,也一點蛋炒飯的香氣也沒有

跟AEON的保温焗飯差別不大
再加上沒有甜味也沒有酸味,
所以不能平衡豬扒的肥膩感
唯一可取之處是,它是一個熱騰騰的焗飯
2021-06-04
2019-11-24 1759 瀏覽
餐廳地方算闊落,可以容納好多人。經過門口見到有下午茶,選擇頗多,價錢經濟。一人入座看到餐牌焗製款式非常吸引,決定點了焗漢堡扒飯。$40 焗漢堡扒飯是炒飯底!分量十足且即叫即焗!心急要食就不要點這個,另外醬汁覆蓋整碟飯面,亦可見芝士拉絲,正!冬天進食更保暖一定更美味!推薦!
餐廳地方算闊落,可以容納好多人。
經過門口見到有下午茶,選擇頗多,價錢經濟。

一人入座看到餐牌焗製款式非常吸引,決定點了焗漢堡扒飯。

2019-06-24 1270 瀏覽
先講講環境,係走中低產路線既,即係唔會太高貴,但裝修係中規中矩咁囉⋯⋯又唔會普通茶餐廳咁。地方係窄既,十個同事,排排坐,好在黎得算早,都安排到位。我今日食既係「意式香草焗雞扒意粉」味道中規中舉啦,雞扒係食唔出雪藏味既,唔會煎得太「窿」,汁方面都合適,唔會變咗湯咁多,最好係咩呀,佢一個小碗另上,你要落幾多自己話事。焗雞扒好過煎,少啲啲油啦⋯⋯。意粉方面呢,份量合適,唔會太淋,又唔會咬唔開。大熱天時,轉凍飲都只係加兩蚊,有啲加咗三蚊好耐啦⋯⋯

地方係窄既,十個同事,排排坐,好在黎得算早,都安排到位。

大熱天時,轉凍飲都只係加兩蚊,有啲加咗三蚊好耐啦⋯⋯
2019-06-13
2019-06-22 707 瀏覽
星期六系附近反工放lunch果時同同事黎左champion 到食,知道呢到假日lunch set都會減十蚊所以多數都會揀星期六、日先黎食🤡-黎到果時吾需要等位,我叫左個J餐 香煎西冷扒配鮮雜菌燒汁,揀左意粉同飲白湯😋😋今次個西冷牛扒比上次大塊,燒汁吾太咸而塊西冷牛扒煎到岩岩好,吾系全熟之餘又未至於塊牛扒見紅流哂血😂意粉無痴埋哂吾淋吾硬,另外對個湯都好滿意,有雞肉湯料😋-埋單$63,原價系73$🤓
埋單$63,原價系73$🤓

2019-06-15
10 分鐘 (堂食)
2019-04-25 572 瀏覽
係鰂魚涌食晏嘅都知道 Champion 一到中午時段就要排好長龍無他嘅都係因為佢選擇都比較多 而且價錢都合理今日一如往常 都去咗食晏 之前覺得佢個焗豬扒飯好好味但係今日食過所有食物都10分失望呢個係豚肉特濃粟米烏冬 結果係10分鹹我前後加左兩杯水先至覺得啱啱好 至於啲肉落得太多梳打粉 太淋 同事食咗卡幫尼意粉同飯 都覺得10分鹹比起佢之前推介嘅蕃茄焗豬扒飯係相差好遠至於兩份湯 都ok 我下次都唔介意加錢食!不過希望佢啲嘢唔好再咁咸啦
無他嘅都係因為佢選擇都比較多 而且價錢都合理

呢個係
豚肉特濃粟米烏冬 結果係10分鹹

同事食咗卡幫尼意粉同飯 都覺得10分鹹
比起佢之前推介嘅蕃茄焗豬扒飯係相差好遠

至於兩份湯 都ok 我下次都唔介意加錢食!
不過希望佢啲嘢唔好再咁咸啦

• 蕃茄豬扒飯
2018-12-04 769 瀏覽
今天到這邊工作,順便在附近Tea-Tea。看到這餐廳門前的下午茶餐牌,又忍不住,入內就座了。想來一客雞翼撈丁餐,茶餐配多士及飲品。先向職員了解,多士所用的,是否真牛油。職員十分爽快地回答:牛油是一罐罐的人造牛油。 人造牛油<馬加連Margarine>,上網就可了解其真面目。難得職員如此坦白,就快快下單,不過多士要走油囉!多士煎雙蛋  幸好多士走油,可以感受白包的原味。 同事不知道人造牛油馬加連 Margarine的真面目,只覺得這黃色的油份量過多,所以刮走部份的黃色東西。  煎蛋帶有鹹味,不知是否用人造牛油來煎蛋? 瑞士雞翼撈丁  瑞士雞翼很入味,可是關節位很結實,下刀要多用力,才可拆開。  撈丁,竟然奉上主角味精包和麻油。幸好瑞士汁味道很足,無需額外加入味精粉。熱奶茶  無茶香,無茶味。這個下午茶很豐富,味道還不錯呢!如果没有那個馬X蓮就更好!
今天到這邊工作,順便在附近Tea-Tea。
看到這餐廳門前的下午茶餐牌,又忍不住,入內就座了。
想來一客雞翼撈丁餐,茶餐配多士及飲品。
先向職員了解,多士所用的,是否真牛油。
職員十分爽快地回答:牛油是一罐罐的人造牛油。
難得職員如此坦白,就快快下單,不過多士要走油囉!
多士煎雙蛋
多士走油
多士煎雙蛋
幸好多士走油,可以感受白包的原味。
煎蛋帶有鹹味,不知是否用人造牛油來煎蛋?
瑞士雞翼
瑞士雞翼撈丁
瑞士雞翼很入味,可是關節位很結實,下刀要多用力,才可拆開。
撈丁,竟然奉上主角味精包和麻油。
幸好瑞士汁味道很足,無需額外加入味精粉。
熱奶茶
熱奶茶
無茶香,無茶味。

這個下午茶很豐富,味道還不錯呢!
如果没有那個馬X蓮就更好!
瑞士板燒雞扒撈丁
2018-10-14
下午茶
2018-08-20 466 瀏覽
平時返工食早餐都係求其買個麵包食算 附近既茶餐廳早餐我都冇咩食過今日weekend有野要嚟公司附近做 反而有機會坐低食個早餐最後就決定左食呢間舖頭都幾大既餐廳早餐價錢合理 款式都夠多 我叫左個美式早餐魚柳拼漢堡扒 牛油方包轉厚多士蛋可以揀太陽蛋 熟蛋或者炒蛋上檯分類都幾多 賣相就一般幾樣嘢我覺得都比較油左d多士幾脆 唔會淋曬 牛油味都足夠炒蛋漢堡扒呢d都唔會整得唔好食架啦 但真係油左d魚柳我自己覺得好薄 雖然佢皮唔算好厚 但係食落偏偏覺得好硬不過佢唔會一切就散開 而且都唔會有雪味早餐嚟講我覺得勉強可以接受 但仲有進步空間附近其實仲有好多茶記賣緊相同早餐 可能會有更好既選擇 遲d再去食下先
最後就決定左食呢間舖頭都幾大既餐廳

炒蛋漢堡扒呢d都唔會整得唔好食架啦 但真係油左d

魚柳我自己覺得好薄 雖然佢皮唔算好厚 但係食落偏偏覺得好硬
不過佢唔會一切就散開 而且都唔會有雪味

早餐嚟講我覺得勉強可以接受 但仲有進步空間
$34 (早餐)
2018-04-08 326 瀏覽
好食最近放咗幾日假,附近嘅食肆都食過,唔係太想重複,咁就行吓行吓,就走左去食一間唱片人(Champion),發覺嗰啲海南雞飯幾好味,酸菜又唔太酸,啲飯都粒粒有雞油味。整佢嘅牛扒飯,牛扒剪得幾好,唔係太硬又唔係太軟,黑椒汁都好惹味,用嚟送飯都好好。杯凍奶茶都幾好飲,奶味唔會搶咗譚茶味,查咩又唔會遮住啲奶味,冰又唔會太多,其實整得幾好飲。依間野星期日幫襯,仲每個餐減$10 ,值得一試。
好食

依間野星期日幫襯,仲每個餐減$10 ,值得一試。
2017-10-08 307 瀏覽
D 茄汁豆好唔掂, 細粒唔係問題, 係食落有陣怪味, 幾次都係咁. (個餐跟埋, 唔係我想叫 ....)有 D早餐會跟沙律菜, 但菜都變晒啡色邊, 改用粟米粒會唔會比較好?
2017-10-08
早餐
2017-09-26 730 瀏覽
想於鰂魚涌早上七點吃個早晨實在不易,選擇一隻手可以數得晒,而這間茶餐廳還可以提供超抵食早餐,實在非常難得。這間餐廳面積也頗大,大約有十二張四人枱,裝修簡單又整潔,白色的牆身配合櫸木色的餐枱,旁邊還有兩排棗紅色的皮沙發,餐廳門口位有落地玻璃,下午時分有陽光滲入,令客人感覺舒服。早餐款式種類也算多,價錢由$19至$36不等,而我們點了一份自選麵雪菜肉絲烏冬 $28,另加$5兩隻煎蛋配熱朱古力;一份自選早餐煎豬扒腸仔煎蛋$28,配牛油方包飲熱朱古力;一份火腿蘑菇奄列$32,配多士飲熱檸水。首先份量十足的火腿蘑菇奄列先上枱,奄列有少量蛋漿流出,和火腿蘑菇一起吃另有一番滋味;旁邊還有新鮮翠綠的沙律菜,和烤烘過的多士簡單搽上牛油,味道不錯,又健康又飽肚。大大塊的煎豬扒早餐非常吸引,豬扒肉質鬆軟,只有少量骨在旁邊,方便食用;而腸仔用了芝士腸,比較特別;烤烘過的多士簡單搽上牛油,味道不錯。至於煎蛋選了太陽蛋,蛋黃晶凝通透,簡單好味,像為我迎接新的一天。不久熱辣辣的雪菜肉絲烏冬亦上枱,烏冬麵質軟硬適中,兩隻要求反蛋的煎蛋不過不失,唯獨覺得雪菜肉絲的肉份量比較少,有點可惜。今次選擇了出前一丁的豬骨濃湯味做

今次選擇了出前一丁的豬骨濃湯味做湯底比較普通,下次一定另加$2試試他們的雜菜湯底。

熱朱古力未算濃郁,但算香滑;檸檬水的檸檬新鮮,完全沒有苦澀味。我一邊喝着餐飲,一邊留意餐廳員工與客人打成一片,令人有親切的感覺,一流的服務,值得一讚。

就這樣⋯過了一個滿足的早上。

• 火腿蘑菇奄列
  • 煎蛋雪菜肉絲烏冬
  • 煎豬扒腸仔煎蛋
2017-07-21 335 瀏覽
我都真心嬲左。諗住試下除左連鎖式快餐店外既麥皮。以為茶餐廳唔會差去邊,麥皮!一樣最易整既野!等左8-10分鐘,返到公司,一打開,首先份量勁少;第二勁浠;第三食落無牛奶味得水煮開咁好失望,亦一定唔會再幫襯
我都真心嬲左。
諗住試下除左連鎖式快餐店外既麥皮。
第二勁浠;第三食落無牛奶味得水煮開咁
好失望,亦一定唔會再幫襯
牛奶麥皮
2017-07-21
8 分鐘 (外賣自取)
2017-05-31 308 瀏覽
已經開左好耐。又轉個手,最近食左個不錯午餐,要介紹一下。平時只去食早餐,今趟食個late lunch230後仲平d添。午餐選擇由A~H, 都幾難選擇。食個正氣飯:H餐 海南雞冇欺場(可見圖)。服務友善,環境乾淨,只係座位太親近點。平日午市要早囉。海南雞同豬手好多冇哂。(今日好彩,仲有一份)
已經開左好耐。又轉個手,最近食左個不錯午餐,要介紹一下。
平時只去食早餐,今趟食個late lunch
230後仲平d添。
午餐選擇由A~H, 都幾難選擇。
食個正氣飯:H餐 海南雞
冇欺場(可見圖)。