2022-11-14 142 瀏覽
鑼灣泰國嘢愈黎愈多,今次見到好耐冇去嘅L Square有泰國嘢,好似幾靚咁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)就上去…餐廳環境好靚,Bar位橙黃色招牌同埋充滿氣氛嘅波波燈💡都顯得格外高貴,而且感覺好舒服(◐‿◑) 就算情侶定一班人黎都好啱😆另外,餐廳亦有專登請泰國人,務求做到正宗泰國味道😍😍★"`'-.,,.-'`"-.,☆,.-`'`-.,,.-`'`★-.,,.-*🎡幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」$398 (原價$550)老闆好細心講解餐牌嘅選擇,有咩值得推介,服務好好啊!🎡幸福摩天輪完全係港女打卡之選吧!!好似食緊港女tea咁😂😂😂其實個摩天輪🎡就係個Appetizer,裝左4款小食,每樣2小碟。🔸泰式生蝦 - 爽口彈牙嘅泰式生蝦再配埋酸辣惹味嘅醬真係冇得輸(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔸酸辣鳳爪 - 爽脆嘅鳳爪,配上大廚悉心秘製嘅各種配料,泰菜Fans必食!🔸青木瓜沙律🥗 - 一樣係秘製配料!清爽口味覺得就算秋天都啱食😘🔸雞棗糯米腸 - 細細嘅一粒波。有香脆嘅外層同埋有口感又香嘅雞棗。🦀主菜 - 黃咖喱軟殼蟹配農夫包老闆又過黎逐樣講有咩主食,詳細解釋。我就揀咗最吸精嘅農夫包😍一上枱我都嘩一聲!竹炭麵包🍞浸住澎湃

另外,餐廳亦有專登請泰國人,務求做到正宗泰國味道😍😍

老闆好細心講解餐牌嘅選擇,有咩值得推介,服務好好啊!

🎡幸福摩天輪
幸福摩天輪
幸褔摩天輪

🦀主菜 - 黃咖喱軟殼蟹配農夫包
一上枱我都嘩一聲!竹炭麵包🍞浸住澎湃嘅黃咖喱🍛見到都流口水🤤黃咖喱嘅香辣、少少甜好啱我地口味。佢唔算辣,唔鍾意辣嘅朋友都會啱食!軟殼蟹即使被黃咖喱浸住都依然香脆,好惹味啊!

🥘冬蔭公湯
來到泰國必點冬蔭公湯了!就算每人細細碗,都非常足料!!蝦🦐蘑菇、番茄🍅、配料全部齊集!香茅味亦足夠,好有heart!! 好香,辣味足夠!好正宗(●°u°●)​ 」
冬蔭公海鮮湯

🍮甜品 - 椰汁西米糕
泰國🇹🇭甜品嘅代表!上層係香濃椰汁🥥底層係西米加粟米粒🌽香得黎又有口感😍
椰汁西米糕

另配青檸梳打或香茅薑蜜

🥬泰式馬拉盞炒椰菜苗 $108
每次食泰國嘢必點!爽口椰菜苗 配上香口配料 大廚炒得恰到好處
馬拉盞炒椰菜苗

另外,老闆講到明,好希望用秘製配料做到正宗泰國口味🇹🇭而減少用味精😍😍所以食宗成餐飯,冇嗰種超口渴要不斷搵嘢飲嘅感覺😆呢點好!重!要啊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
黃咖喱軟殼蟹農夫包
冬蔭公海鮮湯
椰汁西米糕
馬拉盞炒椰菜苗
黃咖喱軟殼蟹農夫包
  • 冬陰功海鮮湯
酸和辣,泰國菜的靈魂,總有辦法讓人對它念念不忘。一走出電梯門,就有一個女生們喜愛的打卡位!店內裝修環境昏暗舒適,是家泰國餐廳加酒吧,天花板上的黃色吊燈和吧枱高椅讓人感覺休閑,牆上是度假風的花式圖案,每一個細節都能看得出老闆的用心。即使我們提早在網上預訂座位,當天光顧的客人還是很多,最後我們被安排到獨立包間,氛圍雖然沒有外面的好,但有一個私人空間跟朋友一邊聊天一邊品嚐美食,加上老闆熱情友善的招待也是不錯的體驗。冬蔭公蝦餅最能代表泰國的菜式相信是冬蔭公,由香茅、南薑、檸檬葉得主要香料,混合新鮮海鮮一同炖煮,辛辣酸爽。蝦餅被炸成金黃色,外表酥脆,內裡鮮嫩,還透著冬蔭公的香味,喜歡冬蔭公味道的朋友更是不可錯過。廚師用木筷子把它串起,直接用手拿起來吃,十分方便。黃咖喱炒軟殼蟹配法包這個黃咖喱也是老闆特別推介,上桌後,咖喱香氣在空氣中飄散,散發出勾人的香氣,還有淡淡的甜味,單吃起來就很不錯。盛一勺黃咖喱到法包上,入口的法包鬆軟,咖喱滲入至法包中,更能體會咖喱的絕妙。泰式醉貓炒河炒河加入不少食材,各種材料的填灌,為剎白的河粉添了些奪人眼球的色彩,也豐富了口感層次。飛天炒通菜簡單的炒通菜味道不會差到哪
酸和辣,泰國菜的靈魂,總有辦法讓人對它念念不忘。

一走出電梯門,就有一個女生們喜愛的打卡位!

冬蔭公蝦餅

黃咖喱炒軟殼蟹配法包

泰式醉貓炒河

飛天炒通菜

簡單的炒通菜味道不會差到哪兒,爽脆的青菜加點蒜香已讓人回味無窮。

招牌泰式青芒魚

青芒和魚的天作之合直接掀起了一場舌尖上的革命。壓軸出場的是這道青芒魚,看它被端上桌的顏值,真是太值得了。魚被分成一小塊,不用擔心魚刺的問題,炸好的魚塊,被淋上香芒和其他材料混合出來的醬汁,魚肉超入味,不需要多說,直接開吃就成。

魚肉外皮炸得酥脆,筷子輕鬆一夾,就能夾起魚肉,魚肉肉質緊實細嫩,魚皮的焦香與爽脆的青芒相結合,口感瞬間上升一個層次。醬料融入魚肉中,鮮香和辣味牢牢鎖在魚肉裡,不僅給魚肉提味,本身的辣味也在刺激舌尖,十分過癮。

吃膩了,來一瓶泰國啤酒,喝一口,整個人都清清爽爽,還能再來一瓶!
2022-11-03 65 瀏覽
Chang Thai Restaurant & Bar是日朋友同我食生日飯都係揀一間泰國餐廳同我慶祝一番呢間樓上新派泰式餐廳裝修好靚、好有氣氛食物質素都好高質,也不錯。▫小食拼盤▫冬陰功湯▫串燒▫特色蛋糕:芒果糯米飯值得一試推荐指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5 Chang Thai Restaurant & Bar📍銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square 7樓#foodie #hkfoodie #美食 #美食blogger #美食探店 #人生活得精彩 #生存就是食 #香港 #美食分享 #我的美食日記 #周圍搵食#hkig #相機食先 #泰國菜 #生日飯

是日朋友同我食生日飯都係揀一間泰國餐廳同我慶祝一番

呢間樓上新派泰式餐廳裝修好靚、好有氣氛
食物質素都好高質,也不錯。
▫小食拼盤

慶祝紀念
生日
  • 冬陰功海鮮湯
2022-10-29 55 瀏覽
朋友仔係泰菜既愛好者,帶左我去一間位於銅鑼灣L Square 既 Chang Thai Restaurant & Bar。 餐廳係由正宗泰國🇹🇭師傅去主理,菜式非常正宗,十足飛左去泰國一樣!🦑冬陰功墨魚餅 $98墨魚餅每日新鮮手打,墨魚肉質超新鮮,咬落好彈牙,食到好多墨魚粒粒,口感好正!配埋冬陰功酸辣既味道,中間用左枝香茅串住,揸住食好夠風味!🔥辣椒膏炒青口 $168第一次食泰式甜咖哩配青口,用上金不換同辣椒膏炒,芡汁好濃郁,但又唔會蓋過青口既鮮甜。青口爽口彈牙,有洋蔥同紅椒等作配料,「泰」惹味!🐷馬拉盞豬頸肉炒粉絲 $128粉絲炒得好爽口,唔會一舊舊。馬拉盞味好濃,豬頸肉好爽口,「泰」好味!

🦑冬陰功墨魚餅 $98

🔥辣椒膏炒青口 $168
青口爽口彈牙,有洋蔥同紅椒等作配料,「泰」惹味!

🐷馬拉盞豬頸肉炒粉絲 $128
2022-10-26 63 瀏覽
想食泰國菜又想chill下?第一時間諗到呢度雖然餐廳範圍唔算好大但怖置好modern景觀又開揚有落地玻璃仲有high chair環境暗暗地談心一流老闆介紹點咗咖喱煮青口青口有成10隻食落一啲都唔韌個汁好rich都重椰汁味仲有勁多九層塔、三色椒🫑真係偷飯賊泰式蝦醬炒飯好夠鑊氣蝦醬味未至於好重但對我嚟講啱啱好個飯食落有少少煙韌唔肯定係咪落咗少少糯米最正嘅係竟然有泰式臘腸飯裏面只有切咗粒粒嘅On side 有幾片仲有指天椒肉鬆同腰果鍾意咩口感咩口味悉隨尊便黑椒鐵板牛肉呢味係最濃味又夠晒鑊氣牛肉有質感絕對唔係梳打牛黑椒味夠晒濃郁仲有紅蘿蔔同粟米仔配菜都夠晒香口感覺好正宗係因為廚師係泰國人~門口仲有打卡位添
想食泰國菜又想chill下?
第一時間諗到呢度

老闆介紹點咗咖喱煮青口
青口有成10隻
食落一啲都唔韌
個汁好rich都重椰汁味
仲有勁多九層塔、三色椒🫑
真係偷飯賊

牛肉有質感絕對唔係梳打牛
黑椒味夠晒濃郁
仲有紅蘿蔔同粟米仔
配菜都夠晒香口

感覺好正宗係因為廚師係泰國人~

門口仲有打卡位添
2022-10-24 38 瀏覽
之前上網見到呢間泰國餐廳已經好鍾意今餐食完真係好想第一時間分享呀首先一出gift就見到呢個令我心心眼嘅靚靚打卡位好colorful好靚呀 我地影完一大輪先入座冬蔭墨魚餅呢個真係好香冬蔭功味少少辣 中間用成枝香茅串住 墨魚餅好彈牙好足料 食到好多墨魚粒粒酸辣慢煮魷魚平時食魷魚最驚會好韌好難咬開 呢個唔怕呀原隻魷魚好軟嫩 泰式海鮮汁酸酸辣辣 勁match芒果蟹肉炒飯蟹肉份量都ok 炒飯夠乾爽加埋大量芒果肉 肉鬆同腰果 口感好豐富呀
之前上網見到呢間泰國餐廳已經好鍾意

芒果蟹肉炒飯
蟹肉份量都ok 炒飯夠乾爽
加埋大量芒果肉 肉鬆同腰果 口感好豐富呀

2022-10-23 45 瀏覽
位於銅鑼灣嘅L Square係一幢銀座式商廈,充滿各式各樣嘅食肆,整體較新式,餐廳裝潢普遍較新,潔淨明亮,當中Chang Thai Restaurant & Bar都係比較Contemporary......珍多冰 ($30): 冰涼解渴,椰汁味道濃郁,食泰菜唔係飲椰青,就係珍多冰。泰式大生蝦 ($138): 虎蝦新鮮厚肉,每件均搭配一粒辣椒、生蒜片,及生苦瓜,蘸泰式酸辣醬汁更為辛香惹味。馬拉盞豬頸肉炒粉絲 ($128): 豬頸肉有約八至九件,質感爽滑,具有肉汁,粉絲及配料份量相當多,配料有粟米芯、蘿蔔,及芽菜等等,整體味道濃郁,帶微微酸辣,都幾好食。酸辣牛肋湯 ($138): 味道猶如其名,濃郁酸辣,都幾惹味幾好飲嘅,但須注意,辣度約有譚仔嘅小辣至中辣之間,雖然食開大辣/特辣嘅我感覺輕鬆,但一般人應該覺得好辣下牛肋肉切粒,啖啖肉無骨,方便享用,牛肉帶有少許脂肪,亦唔會炆到太乾,肉味適中。

2022-10-19
2022-10-21 43 瀏覽
蝦醬肉碎炒飯炒飯賣相很不錯,炒得乾身,好夠鑊氣。🦐蝦醬味好出,但又唔會好咸,加埋泰式臘腸同肉鬆一齊食個味就更加豐富。炸香草肉碎包生菜肉碎包就食得多,但炸肉碎就真係第一次食。肉碎炸過之後香口好多,配埋生菜食好夾,可以中和番炸物嘅油膩感。辣度都偏辣(如果多辣椒粒),所以未必啱食唔到辣嘅朋友。冬蔭公湯嗌左少辣,初頭都可以接受,因為有火keep住個溫度,所以後尾越飲越辣🥵泰式奶茶🧋泰式奶茶通常都甜味多過茶味,所以叫定少甜先。呢間嘅奶茶茶味都幾濃,係正宗嘅手標茶味,同喺泰國飲嘅一樣味👍🏻珍多冰珍多冰冇嗌少甜都唔算甜,椰汁味好香🥥,而最底有少少大樹菠蘿。
蝦醬肉碎炒飯

炸香草肉碎包

冬蔭公湯

泰式奶茶🧋

珍多冰
2022-10-21 36 瀏覽
突然心血來潮想食泰國菜,見到銅鑼灣有間泰菜唔錯咁就去試試😆一入餐廳門口就見到有張好靚既鞦韆椅,以熱帶森林為背景,用黎打卡一流📸泰北椰汁雞湯一上枱已經聞到香茅同檸檬葉等泰式香料既香氣😍椰香十足,完全唔辣,好適合唔食辣既朋友仔,味道酸酸地,幾開胃,而且雞肉都好滑嫩,十分推介👍辣椒膏炒青口用左金不換同辣椒膏炒好香,同青口既鮮味好夾😚青口大隻之餘爽口彈牙,仲有洋蔥同紅椒等作配料,好惹味😋蝦醬肉碎炒飯蝦醬好香,炒飯炒得夠哂乾身🤗軟硬適中,配埋青瓜、腰果、肉鬆、蛋絲同泰式蠟腸,勁惹味😚

泰北椰汁雞湯

辣椒膏炒青口

蝦醬肉碎炒飯

2022-10-17
2022-10-19 28 瀏覽
銅鑼灣樓上泰式餐廳先嚟個「泰式豬肉碎生菜」$138嘩!都幾大個,仲以為前菜添!泰式豬肉辣辣地幾惹味不過越食越辣😂😂可能我唔食得辣,對我老豆嚟講應該係唔辣用新鮮生菜🥬包住食就中和返,啱啱好!不過份量太多,變咗生菜唔夠加$15要多份生菜小食叫咗「醆辣慢煮魷魚」$168一上枱完全見唔到魷魚🦑😂有保護色咁呢碟好味,魷魚新鮮又陣牙,配埋醆辣醬汁一齊食,好夾好滋味!最後叫咗個「蝦醬肉碎炒飯」$98一上枱已經聞到陣陣蝦醬香味飯炒至軟硬適中,不會太乾也不會太濕啖啖蝦醬風味,好香口!最後緊喺飲返杯「龍眼冰」$30清甜解渴,比其他餐廳無咁甜走個陣先發現門口原來有個打卡位不過係正𨋢口,影相唔太方便,會阻到其他人Chang Thai Restaurant & Bar地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
銅鑼灣樓上泰式餐廳

先嚟個「泰式豬肉碎生菜」$138
嘩!都幾大個,仲以為前菜添!

泰式豬肉辣辣地幾惹味
不過越食越辣😂😂
可能我唔食得辣,對我老豆嚟講應該係唔辣
用新鮮生菜🥬包住食就中和返,啱啱好!

不過份量太多,變咗生菜唔夠
加$15要多份生菜

小食叫咗「醆辣慢煮魷魚」$168
一上枱完全見唔到魷魚🦑😂有保護色咁
呢碟好味,魷魚新鮮又陣牙,配埋醆辣醬汁一齊食,好夾好滋味!

最後叫咗個「蝦醬肉碎炒飯」$98
一上枱已經聞到陣陣蝦醬香味
飯炒至軟硬適中,不會太乾也不會太濕
啖啖蝦醬風味,好香口!

最後緊喺飲返杯「龍眼冰」$30
清甜解渴,比其他餐廳無咁甜

走個陣先發現門口原來有個打卡位
不過係正𨋢口,影相唔太方便,會阻到其他人

2022-10-17 34 瀏覽
哩間泰國由家庭式經營咖哩、冬陰功墨魚餅都好正夜晚嚟食 環境幾氛都幾好價錢合理唔錯架!🔸黃咖喱豬肉($118)🔸泰式蒜蓉包($58)超香濃!薑黃味幾出,辣度溫和,質地幾濃厚,點蒜蓉包食一流。用咗新鮮豬肉片,口感幾鬆脆,薯仔都好綿、煮得入味。🔸冬陰功墨魚餅($98)好好食!店家每日新鮮手打,彈牙好食!中間夾雜好多新鮮墨魚粒,口感好正!冬陰功味都好出,有香茅香草味,但又唔會好辣。🔸泰式炒公仔麵店家Hidden menu,公仔麵炒得夠鑊氣,有唔少蔬菜,辣到十足。我哋加咗啲黃咖喱一齊食,發覺仲正仲惹味。
哩間泰國由家庭式經營
咖哩、冬陰功墨魚餅都好正
夜晚嚟食 環境幾氛都幾好
價錢合理
唔錯架!

🔸黃咖喱豬肉($118)🔸泰式蒜蓉包($58)
超香濃!薑黃味幾出,辣度溫和,質地幾濃厚,
點蒜蓉包食一流。用咗新鮮豬肉片,口感幾鬆脆,
薯仔都好綿、煮得入味。

🔸冬陰功墨魚餅($98)
好好食!店家每日新鮮手打,彈牙好食!
中間夾雜好多新鮮墨魚粒,口感好正!
冬陰功味都好出,有香茅香草味,但又唔會好辣。

🔸泰式炒公仔麵
店家Hidden menu,公仔麵炒得夠鑊氣,
有唔少蔬菜,辣到十足。
我哋加咗啲黃咖喱一齊食,發覺仲正仲惹味。
2022-10-15 37 瀏覽
一開Lift門見到呢個位真係忍唔住影返兩三張相打下卡📸。餐廳有泰國師傅坐鎮。食物真係有返咁上下質素😎。🥢酸辣慢煮魷魚🦑呢鋪真係魷魚🦑停不了。最近食咗好多餐🦑。酸辣汁有辣勁。魷魚軟腍易入口。真係冇牙都食到😝。🥢泰北椰汁雞湯🥣食泰國菜通常都飲冬陰功。今次試吓椰汁雞湯。椰汁味唔算重。雞件嫩滑。多咗一份椰香😮‍💨。🥢蝦醬肉碎炒飯🍚有臘腸。肉鬆。腰果。蛋絲。臘腸鹹鹹香香又幾盞鬼。炒飯加入蝦醬同肉碎。重口味之選🤤。
🥢酸辣慢煮魷魚🦑
🥢泰北椰汁雞湯🥣
🥢蝦醬肉碎炒飯🍚
呢日放工約咗朋友喺銅鑼灣食飯,事先我已經叫朋友揸主意,去邊度食都得,最緊要好味😆,結果朋友就帶咗我嚟呢間喺樓上嘅泰國🇹🇭餐廳🍴🤩,佢話呢度幾好味喎😋我哋叫咗呢三樣食物share 嚟食😆:- $98 嘅「蝦醬肉碎炒飯」:呢個先上,用蝦醬炒飯就梗係味道濃郁兼香口啦😆,仲加咗啲肉碎、肉鬆、腰果、泰式🇹🇭臘腸、雞蛋絲、洋蔥絲🤩- $168 嘅「辣椒膏炒青口」:又係好香口,辣椒膏🌶炒埋有啲似咖喱汁,唔算好辣,配青口一齊食又係味道濃郁😋- $128 嘅「炸香草肉碎包」:肉丸炸到外邊脆脆哋😋,細細粒 bite size 容易入口😆,仲可以用生菜🥬包住嚟食😋

我哋叫咗呢三樣食物share 嚟食😆:
2022-10-06 64 瀏覽
Iced longon 龍眼冰 (L) $30Iced milk tea 泰式凍奶茶 (R) $28左邊嘅龍眼冰好清涼,入面仲有十幾粒龍眼肉,好啱夏天飲💦,而右手邊嘅泰式凍奶茶味道比港式奶茶甜,牛奶味濃郁🥛Tom yum kung seafood fried rice 冬陰功海鮮炒飯 🍛 $128呢款冬陰功海鮮炒飯好多人都有叫,海鮮方面有大蝦🦐、爽口嘅魷魚🦑同埋青口,而冬陰功飯味道唔會太辣,用咗蕃茄🍅、洋蔥🧅同埋大量香草嚟炒,充滿泰式風味Thai larb salad 泰式豬肉碎生菜包 🥗 $138豬肉碎生菜包嘅味道偏辣🌶,豬肉水裏面有芫荽🌿、洋蔥,包埋新鮮生菜一齊食幾健康又可以中和豬肉嘅濃味!Snack platter 風味小食拼盤 $138小食拼盤係必點嘅signature dish,個人認為性價比高值得推介😻,入面有炸春卷、蝦餅、雞翼🍗、雞鎚同埋泰北腸,真係幾豐富,仲可以按自己鍾意點辣醬或者甜酸醬👍🏻
Iced longon 龍眼冰 (L) $30
Iced milk tea 泰式凍奶茶 (R) $28

冬陰功海鮮炒飯 🍛 $128

Snack platter 風味小食拼盤 $138
🇹🇭又係泰菜呀!由以前唔食到依家成為咗泰菜嘅愛好者😌原來呢個世界真係咩都有可能🤭!呢間位於銅鑼灣L Square 嘅 Chang Thai Restaurant & Bar 係由正宗泰國師傅去設計菜單😍所以菜式非常正宗! 就係調味料豐富😻同夠辣呀!🌶🔸冬陰功墨魚餅(4件) $98必食小食之一! 墨魚肉質超新鮮,咬落係彈牙㗎!而且配埋冬陰功嘅酸辣嘅味道 ,原本以為好奇怪,點知食到lamlam 脷呀👅!🔸鐵板豬頸肉炒椰菜苗 $118 係妹妹最愛嘅豬頸肉啊🐷!肉質爽口冇令我失望!呢度菜對於我來講都係比較辣的🌶🌶,當中加咗蒜🧄, 令到成道菜都好惹味👍!但就偏咸,用嚟餸飯就最啱!😍🔸泰式黑椒辣炒牛肉$148哇!呢度菜嘅配料超多🤭,包括:炸乾蔥、芫荽、蘑菇、紅椒、蘿蔔、紫洋蔥等! 同埋都係有好重黑椒味😂!夾埋牛肉, 好入味der!👍🆕醉貓雞肉炒意粉呢個係新推出嘅菜式🎊! 意粉面質介乎中間偏硬!味道比較辛口🌶,因為佢加咗原粒黑椒落去炒,仲加咗蘑菇、粟米仔、芫荽同三色椒等配料!至於點解係叫"醉貓"就係因為泰文譯名😂喵!🐱另外,值得讚下呢到嘅泰式奶茶🧋!平時嘅我好怕飲,因為怕好甜😣, 但呢到係冇叫少甜
🇹🇭又係泰菜呀!由以前唔食到依家成為咗泰菜

🔸冬陰功墨魚餅(4件) $98
冬陰功墨魚餅(4件)

🔸鐵板豬頸肉炒椰菜苗 $118
鐵板豬頸肉炒椰菜苗

🔸泰式黑椒辣炒牛肉$148
泰式黑椒辣炒牛肉

🆕醉貓雞肉炒意粉
醉貓雞肉炒意粉

另外,值得讚下呢到嘅泰式奶茶🧋!平時嘅我好怕飲,因為怕好甜😣, 但呢到係冇叫少甜嘅情況底下,甜度適中且茶味香濃!💯
泰式奶茶

冬陰功墨魚餅(4件)
鐵板豬頸肉炒椰菜苗
泰式黑椒辣炒牛肉