2022-11-26 20 瀏覽
泰式餐廳【Chang Thai Restaurant & Bar】位於銅鑼灣The L .Square。泰藉大廚利用傳統泰菜食材揉合西式烹調技巧及擺盤,製作出味道與賣相俱佳之Fusion菜式,是社交媒體上的打卡熱店。餐廳以藍綠及金色為主調,天花掛滿波波吊燈,入口位置有色彩繽紛的藤椅打卡位,型格中帶點華麗,很適合三五知己Chill Out。只因有你 ∙ 二人套餐 (特價$398 原價HK$550)"只因有你 ∙ 二人套餐"正進行限時優惠,套餐有齊小食、主菜、湯類、甜品和飲品,非常超值,當然不可錯過。前菜「幸福摩天輪」金碧輝煌甚是吸睛,朋友笑說稱之為「飛天鞦韆」更貼切。然而對貪吃之人來說,一次過可試勻"泰式生蝦"、"酸辣鳳爪"、"青木瓜沙律"及"雞棗糯米腸"四款小食,又確實令人感到幸福!"雞棗糯米腸"煙煙韌韌","泰式生蝦"大大隻爽脆彈牙,配以泰式辣汁,刺激味蕾。"酸辣鳳爪"辛辣入味,"青木瓜沙律"軟硬適中,爽口醒胃。"冬蔭功海鮮湯"細細盅卻是用料十足,配料有青口、大蝦、魷魚、草菇,味道酸甜不會太辣。主菜本想點"黃咖喱軟殼蟹農夫包"可惜售罄,選了"招牌泰式青芒魚",原條盲槽預先起骨炸得金黃

只因有你 ∙ 二人套餐 (特價$398 原價HK$550)

主菜本想點"黃咖喱軟殼蟹農夫包"可惜售罄,選了"招牌泰式青芒魚",原條盲槽預先起骨炸得金黃酥脆,啖啖肉吃起來特別暢快。配料有青芒果絲、洋蔥、腰果、香茅、辣椒,加上酸酸甜甜的醬汁惹味非常。

泰式串燒拼盤 ($128)
一碟6串有齊豬、牛、雞三款口味,串串份量十足燒得肉香四溢不會乾柴。自家製沙爹醬有粒粒花生碎,更添香口。

飲品可選"青檸梳打"或"香茅薑蜜"

甜點"椰汁西米糕"甜度適中,椰香滿滿。
2022-11-25 427 瀏覽
見到餐廳最近推出咗限時優惠✨幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」只需$398,超抵食呀😍餐廳由泰籍大廚主理,將西式食材融入泰菜,推出各種fusion 菜,加上精美嘅擺盤,打卡一流一出lift門,右手邊就有個搖搖椅花花打卡位😍入到餐廳,燈光昏暗,播住啲泰文歌,感覺幾舒服👫幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」限時優惠 $398 原價$550🎡幸福摩天輪呢個打卡一流,好夢幻呀😍分別有泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律及雞棗糯米腸!泰式生蝦好大隻又爽口,辣🌶️得過癮😋青木瓜沙律口感幾好,好開胃!酸辣鳳爪味道幾好,而且好爽口👍🏻雞棗糯米腸好特別,味道都唔錯😛睇得又食得❤️一次過可以試到4款前菜🤗🍲冬蔭功海鮮湯好足料,有青口、蝦、魷魚同埋菇🍄,啲材料吸曬湯底啲味,食落好正😋而湯底飲落酸酸地帶微辣,味道都幾濃,好惹味,最鐘意佢又夠熱,飲完全身都暖曬🤗🐠招牌泰式青芒魚新鮮盲鰽起肉,炸到香脆,表面再淋上青芒果醬、芒果絲、腰果同埋其他配料,睇見都開胃呀😍魚肉酥脆又冇骨,配埋個酸酸甜甜嘅醬汁,又真係幾好食wor😋🥥椰汁西米糕椰汁味好香濃,西米夠軟糯,甜度適中,好食😋🍋青檸梳打青檸味幾濃,好解渴🍯香茅薑蜜薑味幾重,辣辣地

👫幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」
限時優惠 $398 原價$550

🍲冬蔭功海鮮湯

🐠招牌泰式青芒魚

🥥椰汁西米糕
椰汁味好香濃,西米夠軟糯,甜度適中,好食😋

🍋青檸梳打
青檸味幾濃,好解渴

🍯香茅薑蜜
薑味幾重,辣辣地,感覺幾暖胃

🍻Stella Artois
大大杯生啤,飲落真係好爽

💕餐廳環境幾靚,好優雅,食物感覺真係好正宗,打卡都一流呀😍
  • 幸福摩天輪
2022-11-24 22 瀏覽
泰籍大廚將西式食材融入到泰菜,製作多款打卡fusion菜式,精美的擺盤,餐廳環境都好靚,幾適合同親友聚餐既餐廳幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」$398呢個套餐原價係 $550,依家$398就食到 🌟幸福摩天輪有四款食物,泰式生蝦🦐、酸辣鳯爪、青木瓜沙律🥗、雞棗糯米腸泰式生蝦同鳳爪都會辣少少,青木瓜沙律酸酸地,但就幾開胃,造型滿分💯🌟黃咖哩軟殼蟹配農夫包🦀🍞呢個餐有三款主菜可以揀一款,我哋要咗黃咖喱,個包中間有好多黃咖喱,呢款咖喱係唔辣有少少甜偏杰身,可以點包一齊食,包都幾鬆軟,上面有一隻軟殼蟹,軟殼蟹炸得香脆。🌟冬蔭功海鮮湯 🦐🦑冬陰功湯較酸但唔係好辣,有好多料,青口、蝦、魷魚、菇類。好開胃🌟椰汁西米糕🥥呢個係套餐嘅甜品,西米糕上面有一層椰漿,椰香味好濃郁🌟青檸梳打 🍸、香茅薑蜜套餐包兩杯飲品,可以自選。香茅薑蜜有凍同熱。🌟泰國椰青🥥另外加咗個椰青,食泰國嘢飲椰青就最啱。🌟芒果糯米飯🥭另外仲試咗呢度嘅芒果糯米飯,芒果幾甜,糯米飯份量正常,加咗椰漿幾香📍Chang Thai Restaurant & Bar @changthaihk 銅鑼灣駱克道459-461號The L .Squar

幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」$398
呢個套餐原價係 $550,依家$398就食到

🌟幸福摩天輪
有四款食物,泰式生蝦🦐、酸辣鳯爪、青木瓜沙律🥗、雞棗糯米腸

🌟黃咖哩軟殼蟹配農夫包🦀🍞

🌟冬蔭功海鮮湯 🦐🦑

🌟椰汁西米糕🥥
呢個係套餐嘅甜品,西米糕上面有一層椰漿,椰香味好濃郁

🌟青檸梳打 🍸、香茅薑蜜
套餐包兩杯飲品,可以自選。香茅薑蜜有凍同熱。

🌟泰國椰青🥥
另外加咗個椰青,食泰國嘢飲椰青就最啱。

🌟芒果糯米飯🥭

銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
#銅鑼灣美食 #泰國菜 #冬蔭功 #香茅 #墨魚餅 #泰式海鮮 #椰青 #龍眼冰 #打卡 #打卡餐廳
今日落雨🌧天氣開始慢慢轉涼🍂,就諗起♨️熱辣辣嘅泰國, 當然唔少得好掛住泰國嘅泰國菜, 一坐低梗係要叫返個椰青, 仲叫青檸梳打只為有你,睇個名就已經好吸👀🎡摩天輪✨️泰式生蝦差不多是吃泰菜的必點前菜之選 酸辣鳳爪酸酸甜甜泰式青木瓜沙律辣辣地又酸酸地好開胃雞棗糯米腸冬蔭功湯酸而不辣,仲有陣陣椰香味, 而且非常足料有魷魚 / 草菇 / 海鮮菇 / 青口 / 大蝦。黃咖哩軟殼蟹配農夫包黃咖喱香濃幼滑,味道温和帶甜,辣度較輕,炸到金黃色又脆身的軟殼蟹,在外面掛上一層醬汁好惹味,層次豐富, 餐廳好細心已預備好✂️ 剪開竹炭農夫包蘸上咖喱汁一齊食飛天通菜馬拉盞非常惹味,通菜脆口,非常有鑊氣。甜品仲有椰汁西米糕 / 椰汁班蘭千層糕 店員好禮貌 / 朋友仔生日仲送特別調配飲品

只為有你,睇個名就已經好吸👀
🎡摩天輪✨️

泰式生蝦差不多是吃泰菜的必點前菜之選
酸辣鳳爪酸酸甜甜
泰式青木瓜沙律辣辣地又酸酸地好開胃
雞棗糯米腸

冬蔭功湯

黃咖哩軟殼蟹配農夫包

飛天通菜
馬拉盞非常惹味,通菜脆口,非常有鑊氣。

甜品仲有椰汁西米糕 / 椰汁班蘭千層糕

店員好禮貌 / 朋友仔生日仲送特別調配飲品

2022-11-23
慶祝紀念
生日
  • 黃咖哩軟殼蟹配農夫包
  • 冬陰功海鮮湯
2022-11-23 16 瀏覽
見到人打卡個小食摩天輪,仲有其他小菜賣相都好吸引,感覺係好有特色既fushion菜,即刻去試試!!❤️幸福摩天輪小食拼盤 泰式生蝦 好新鮮蝦肉好甜~ 雞棗糯米腸 地道泰式風味既小食~ 青木瓜沙津 好清新爽口既前菜~ 酸辣鳳爪 酸酸地辣度岩岩好 好開胃 🧡招牌泰式青芒魚 成條炸到好香脆既青芒魚,仲好貼心咁起左魚肉,加上腰果脆脆灑面,更加香口~ 主菜仲可以揀 黄咖喱軟殼蟹配農夫包 / 泰式海南雞,下次要試試先!!💛冬蔭功海鮮湯 好用心好足料既冬蔭功,有新鮮魷魚等等海鮮配料,香辣惹味,飲完即刻暖笠笠💚馬拉盞豬頸肉炒粉絲 炒得好乾身而且粉絲完全唔會碎濕濕,調味岩岩好又唔太咸,好出色!!💙椰汁西米糕x斑蘭糕 椰汁西米糕椰香味濃郁,斑蘭糕質地非常煙韌,一定要試rrr💜 青檸梳打x香茅薑蜜 青檸味好refreshing,香茅薑蜜 比平時飲到既更香,讚讚

2022-11-23 13 瀏覽
📍 in Causeway BayThaiFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $500Favorite:💖 Ferris wheel set for two------------------------------✅ Located in L Square, only take 3-minute walk from Causeway Bay MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering Thai food.✅ Their Ferris wheel set for two is a real deal! Including appetizers, main courses, soups, desserts, and drinks.✅ 4 appetizers for the set : raw shrimp with Thai spicy sauce, hot
📍 in Causeway Bay
Thai

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $500

✅ 4 appetizers for the set : raw shrimp with Thai spicy sauce, hot and sour chicken feet, Thai style.papaya salad and chicken jujube sausage. Our favorite is raw shrimp. Very fresh ingredients with nice sauce.

✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value. Nice Thai food with authentic taste as in Thailand.

✅ Nice presentation for instagramable photos
✅ All fresh ingredients
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to eat in Thai food

✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance

📍Chang Thai Restaurant & Bar
2022-11-22 23 瀏覽
上網見到呢度嘅二人餐幾吸引🫢 所以黎試試 又真係幾靚 味道又唔錯~Set for 2 $398估唔到泰國菜都有得打卡🙈幸福摩天輪 四款前菜以摩天輪形式上碟泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律、雞棗糯米腸各兩份如果唔食得辣記得叫佢小辣 生蝦同鳳爪我哋都覺得辣過頭🥵 店家都話因為佢哋用泰國直送嘅辣椒 比較正宗 所以如果要小辣嘅就要要求返冬陰功海鮮湯酸酸辣辣好開胃又暖胃 不過我哋都係覺得辣咗啲😶‍🌫️ 裏面配料好豐富 有青口、魷魚、蘑菇等等主菜三款揀一款我哋揀咗黃咖喱軟殼蟹配農夫包賣相好吸引 澎湃嘅黃咖喱加上大大隻酥脆軟殼蟹🤫黃咖喱Creamy唔會好辣 裏面仲有好多黃椒紅椒洋蔥等等 相當惹味佢哋嘅農夫包係特別搵工場整嘅竹炭農夫包 包嘅外皮少少脆 麵包鬆軟青檸梳打香茅薑蜜仲有每人一件椰汁西米糕 椰汁味好重 口感少少煙韌 好味😋

Set for 2 $398

估唔到泰國菜都有得打卡🙈
幸福摩天輪 四款前菜以摩天輪形式上碟

泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律、雞棗糯米腸各兩份

主菜三款揀一款
我哋揀咗黃咖喱軟殼蟹配農夫包
賣相好吸引 澎湃嘅黃咖喱加上大大隻酥脆軟殼蟹🤫

青檸梳打
香茅薑蜜

仲有每人一件椰汁西米糕 椰汁味好重 口感少少煙韌 好味😋
2022-11-21 23 瀏覽
見到佢個幸福摩天輪就決定要黎試下🤭一入到門口就有張吊椅打卡位餐廳唔算好大 但有吧枱位同間VIP房菜式由泰藉大廚主理 將西式食材融入泰菜幸福摩天輪「因為有你」二人套餐 $398/2位原來做緊限時優惠 原價$550 又真係幾抵摩天輪上面係4款前菜小食 好有泰國既味道有泰式生蝦 酸辣鳳爪 青木瓜沙律 雞棗糥米腸每款試小小真係幾好 影相仲好靚添冬蔭功海鮮湯每人一盅 仲擺好精緻 有青口、大蝦同魷魚等 足料夠味又唔會好辣主菜可以三揀一我地揀左黃咖哩軟殼蟹配農夫包黃咖哩比較甜 有足足2隻炸脆左既軟殼蟹農夫包焗到脆身 包體軟熟 而且超級大個點甜甜地既黃咖哩就最夾 😬是日甜品千層糕超級煙韌仲好重椰汁味 飲品有青檸梳打同香茅薑蜜冬蔭功墨魚餅 $98店員推介呢個手打墨魚餅比我地肉質超彈牙 仲食到粒粒墨魚好有口感加埋冬蔭功酸辣既味道 真係出面食唔到好值得試一共有4大舊😂用香茅插住做裝飾好似雞搥
見到佢個幸福摩天輪就決定要黎試下🤭

有泰式生蝦 酸辣鳳爪 青木瓜沙律 雞棗糥米腸
每款試小小真係幾好 影相仲好靚添

冬蔭功海鮮湯
每人一盅 仲擺好精緻
有青口、大蝦同魷魚等
足料夠味又唔會好辣

肉質超彈牙 仲食到粒粒墨魚好有口感
加埋冬蔭功酸辣既味道 真係出面食唔到好值得試
一共有4大舊😂用香茅插住做裝飾好似雞搥
2022-11-21 104 瀏覽
呢間餐廳由泰籍廚師坐鎮,糅合西式元素,提供一系列泰式Fusion菜🇹🇭💗因為有你,二人套餐 ($398)🎡幸福摩天輪泰式生蝦爽口黏糯,鮮甜無腥味,以自家製酸辣汁調味🦐;酸辣鳳爪無骨啖啖肉,肥厚爽脆🐓;青木瓜沙律清爽開胃🥙;糯米豬肉腸皮脆咸香,以爽彈雞棗相間🍢🥘黃咖喱軟殼蟹配農夫包黃咖喱香濃幼滑,味道温和帶甜,辣度較輕,富各種香料味,層次豐富,剪開竹炭農夫包蘸上咖喱汁一齊食。內裡有兩大隻軟殼蟹,味道酥脆鮮甜🌶冬陰功海鮮湯 (2份)冬陰功酸辣醒胃,集合檸檬葉、香茅、辣椒等香料香味,再加入大蝦、青口、魷魚、草菇、香菇等配料,味道更鮮美濃郁🥥椰汁西米糕 (2份)以斑蘭葉製成小盒,糕點Q彈爽滑,濃濃椰香伴上糯軟西米同清甜粟米粒,甜而不膩🍹青檸梳打 (2杯)青檸梳打酸味十足,清新解渴,加入蝶豆花增添漸變效果💗風味小食拼盤 ($138)春卷香脆可口,包住大量椰菜絲、肉碎、木耳、粉絲同紅蘿蔔🫔;雞翼以香茅醃製,炸得皮脆肉嫩🐥;蝦餅炸得金黃香脆,內𥚃蝦滑爽口彈牙,蘸上泰式甜酸醬🍤;另有雞棗同泰北腸🧆
💗因為有你,二人套餐 ($398)
幸福摩天輪

🥘黃咖喱軟殼蟹配農夫包
黃咖喱軟殼蟹配農夫包

🌶冬陰功海鮮湯 (2份)
冬陰功海鮮湯

🥥椰汁西米糕 (2份)
椰汁西米糕

🍹青檸梳打 (2杯)
青檸梳打酸味十足,清新解渴,加入蝶豆花增添漸變效果
青檸梳打

💗風味小食拼盤 ($138)
風味小食拼盤
幸福摩天輪
風味小食拼盤
今個月老細要我清假,所以揀咗幾日平日放假抖下~ 竟然朋友想食泰國菜,我都係銅鑼灣搵咗間環境優雅嘅上樓泰國餐廳🇹🇭 1️⃣ 幸福摩天輪($550➡️ $398)一開始都苦惱緊應該散叫定係叫set,但睇睇下發現呢個限時做緊優惠嘅「因為有你 二人套餐」太抵食,所以二話不說order咗😆 首先個冬陰功海鮮湯超重料🫢 雖然望落細細嘅一盅,但鮮蝦、青口、魷魚、車厘茄、雜菇等材料係好豐富🙌🏻 係第一啖入口比較酸辣,稍微有點刺激,但喉嚨慢慢適應咗就無事,熱辣辣飲完好開胃👏🏻 至於主菜我就揀咗黃咖喱炒炸殼蟹配竹炭麵包🦀 炸殼蟹炒得好入味又啖啖肉,唔洗剝殼就可以大大啖享用,實在超方便~ 而剩餘嘅黃咖喱汁配上口感鬆軟嘅竹炭麵包簡直perfect match🫶🏻 而打卡美感100分嘅轉轉盤上,就有兩人份量嘅泰式生蝦、青木瓜沙律、酸辣鳳爪 & 泰國特色小食「雞棗」🎡 生蝦肉質頗嫩口,酸辣鳳爪一早已起咗骨,岩晒我呢啲懶人🤣 如果青木瓜沙律可以再酸一啲就更好naaa🥗2️⃣ 冬陰墨魚餅($98)見侍應哥哥咁極力推薦我哋要試,所以都order咗呢一款招牌菜🦑 可能因為落咗唔少泰式配料落去打呢一個墨魚餅,所以香料味頗重,配上酸酸

1️⃣ 幸福摩天輪($550➡️ $398)

2️⃣ 冬陰墨魚餅($98)

侍應哥哥咁極力推薦我哋要試,所以都order咗呢一款招牌菜🦑 可能因為落咗唔少泰式配料落去打呢一個墨魚餅,所以香料味頗重,配上酸酸甜甜嘅泰式酸辣醬後又平衡翻個味道🥰 但不得不呢款真係墨魚餅超級彈牙,果然手打比起機打就係有咁大嘅分別🫡
2022-11-09
依家覺得自己份工要周圍走都幾好😂起碼可以走去食唔同嘅餐廳🤣 今日係銅鑼灣做嘢 同事介紹@changthaihk 係泰籍大廚將西式食材融入泰菜🤤 上到去餐廳環境優雅 真係好適合親友聚餐💕幸福摩天輪 -「因為有你 二人套餐」$398見到有限時優惠又好想睇個摩天輪🎡 一上菜 我哋即刻有一顆少女嘅心爆花💕瘋狂影相📸️ 摩天輪盛載住4款前菜泰式生蝦 酸辣鳳爪 青木瓜沙律 雞棗糯米腸前菜新鮮 調味酸酸甜甜而且令人好開胃 生蝦好爽滑黏口 好正呀🤤招牌泰式青芒魚🥭🐠通常餐廳為咗慳時間 好少會起埋骨上碟原來精美既擺盤中魚身已切件💕 清新爽口既青芒果配上香脆酥炸的魚塊而且魚塊上沾上用多種材料調製出泰式醬 甜酸味配上口感超脆既魚脆 啖啖肉🥰泰式豬肉碎生菜包 $138🐷食泰國菜都一定會食生菜包🥬呢到豬肉碎分量十分多 配上生菜 放入肉碎 慢慢捲好 清爽可口既生菜包住香辣惹味既肉碎一齊放入口 層次超豐富清新爽口🤤冬陰功海鮮湯🍲以前我唔識欣賞冬陰功湯 但同事話呢間超正除咗湯色靚 飲落酸辣得黎鮮甜仲有好多配料咖 有蝦🦐 青口 魷魚🦑 菇🍄 每樣都好新鮮 真係可以當做一款餸 好暖胃服務除左食物美味 連態度都好好💕店長仲好
依家覺得自己份工要周圍走都幾好😂

🎈黃咖喱炒炸殼蟹配法包/蒜蓉包
🎈泰式生蝦

📍Chang Thai Restaurant & Bar
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓

依間位於銅鑼灣既餐廳主打泰國菜,由泰藉大廚主理,將西式食材融入泰菜,推出各種fusion菜式,擺盤好靚賣相同味道都好出色🇹🇭🧡幸福摩天輪🎡「因為有你 二人套餐」(限時優惠$398 原價$550)前菜用左摩天輪黎擺勁有心思😍有生蝦,酸辣鳳爪,青木瓜沙律同雞棗糯米腸,我自己最鍾意糯米腸,外層好脆咬落去好香口,生蝦質感好爽口,酸辣鳳爪同青木瓜沙律都好開胃!冬蔭公海鮮湯海鮮湯有魷魚,青口,菇同蝦,仲加左好多香茅同香料,材料豐富辣度岩岩好黃咖哩軟殼蟹配蒜蓉包本身一心諗住黎試佢個農夫包點知賣哂好失望🥺所以大家如果想試既要早d去!咖哩既份量好多好濃稠,軟殼蟹吸收哂咖哩汁既精華,啖啖肉好香脆,放上蒜蓉包撈埋咖哩汁食好正!!🥰完全吾會太油膩甜品有椰汁西米糕,飲品可以揀青檸梳打/香茅薑蜜,依個價錢有咁多野食性價比好高😍冬蔭功墨魚餅($98)墨魚餅口感新鮮彈牙,咬落去有墨魚粒粒,帶冬蔭公既酸辣味同香茅味,額外可以再蘸點泰式辣醬好惹味泰式大蝦炒金邊粉($78)食泰國野一定要叫既pad thai!金邊粉炒得好乾身吾油膩,大蝦肉質鮮甜爽口,仲有花生碎同辣椒碎,味道酸酸甜甜層次豐富

冬蔭公海鮮湯

黃咖哩軟殼蟹配蒜蓉包

冬蔭功墨魚餅($98)

泰式大蝦炒金邊粉($78)
2022-11-16
好耐無食過 #泰國菜 ,所以見有限時優惠,星期六嚟咗呢間樓上鋪試吓!餐廳嘅門口有張吊椅比人打客,餐廳內亦有好多好有特色嘅黃色波波燈,仲播住泰文歌;以樓上鋪來講,環境都幾舒適優雅,適合同親友聚餐,慢慢坐、慢慢食都唔怕🤗我哋慢慢坐、慢慢傾到到咗員工放飯時間,發現無論係呢度嘅侍應生定廚師都係泰國人,唔怪得啲食物味道咁正宗啦,加上精美擺盤,真係 #打卡 一流😍因為有你 二人套餐 限時優惠398 (原價$550)🎡幸福摩天輪有齊泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律以及雞棗糯米腸。泰式生蝦大隻又彈牙,但有啲好辣。最印象深刻係青木瓜沙律,因為最近喺其他餐廳食咗個好難食嘅青木瓜沙律,但呢度嘅青木瓜沙律都幾好食,唔會又生又硬🤣🦀主菜選一喺黃咖喱軟殼蟹配農夫包/招牌泰式青芒魚/經典泰式海南雞(半隻)之中,我哋選擇咗最前者。四大件軟殼蟹炸得香脆唔油膩,令人讚不絕口!但最值得一讚嘅注滿農夫包嘅黃咖喱,唔辣但非常香口,無論要嚟點軟殼蟹定點麵包,甚至係撈飯、撈麵,都超級好食,如果唔係份量咁多,真係想食曬佢🤰🏻🌶湯類:冬陰功海鮮湯越飲越辣但非常惹味。有彈牙嘅蝦、青口、金菇、車厘茄同勁多香料,夠晒足料同有誠意😋💚甜品:椰汁

因為有你 二人套餐 限時優惠398 (原價$550)

🦀主菜選一

🌶湯類:冬陰功海鮮湯

💚甜品:椰汁西米糕
椰汁西米糕個椰汁味清香,細細件唔會太膩,作為一餐嘅完結就最好不過👍🏻

🍯飲品:青檸梳打/香茅薑蜜
冰凍嘅青檸梳打同香茅薑蜜係解辣嘅好幫手,如果味道再濃郁啲就更出色啦☺️

2022-11-12
2022-11-15 17 瀏覽
銅鑼灣呢間泰國餐廳🇹🇭由泰籍大廚坐鎮將西式食材融入泰菜之中加上精美嘅擺盤務求做到色香味俱全呢📸今個月仲推出咗限時優惠打卡幸福摩天輪二人套餐只需$398就嘆到喇!-🎡幸福摩天輪因為有你二人套餐(限時優惠$398,原價$550)摩天輪架有4款小食每款都有兩碟另外仲會有一款主菜、兩碗湯、兩份甜品同兩杯飲品喔!-🔸小食- 雞棗糯米腸🔸小食- 泰式生蝦生蝦鮮味爽口🦐配埋泰式酸辣汁,好惹味呀!🔸小食- 酸辣鳳爪鳳爪去晒骨,口感爽彈味道酸辣醒胃呢!🔸小食- 青木瓜沙律除咗青木瓜絲之外仲加咗紅蘿蔔絲同車厘茄,賣相繽紛📸入口酸甜爽脆👍🏻🔸冬陰功海鮮湯超足料好味❤️‍🔥啖啖都食到有海鮮配料有青口、魷魚、大蝦湯頭酸辣惹味,令人愈飲愈上癮😋🔸主菜 - 黃咖喱軟殼蟹配農夫法包黑色嘅竹炭法包巨型大個配搭埋黃咖喱賣相非常奪目吸引呢😍包身經過烤烘咬落外層口感微脆沾上咖喱汁一齊食口感煙靭,一啲都唔硬呀!法包入面裝住兩隻軟殼蟹咬落香脆啖啖肉吸收咗黃咖喱汁嘅味道,香而不辣呢💕另有招牌泰式青芒魚同經典泰式海南雞可選擇呀!🔸椰汁西米糕以斑蘭葉製成小盒盛載賣相小巧精緻呢📸入口清甜可口當中加咗栗米粒咬落更添口感呀!🔸青檸梳打/香茅薑
銅鑼灣呢間泰國餐廳🇹🇭
由泰籍大廚坐鎮
將西式食材融入泰菜之中
加上精美嘅擺盤
務求做到色香味俱全呢📸
今個月仲推出咗限時優惠
打卡幸福摩天輪二人套餐只需$398就嘆到喇!

摩天輪架有4款小食
每款都有兩碟
另外仲會有一款主菜、兩碗湯、兩份甜品同兩杯飲品喔!

🔸小食- 雞棗糯米腸
🔸小食- 泰式生蝦
生蝦鮮味爽口🦐
配埋泰式酸辣汁,好惹味呀!
🔸小食- 酸辣鳳爪
鳳爪去晒骨,口感爽彈
味道酸辣醒胃呢!
🔸小食- 青木瓜沙律
除咗青木瓜絲之外
仲加咗紅蘿蔔絲同車厘茄,賣相繽紛📸
入口酸甜爽脆👍🏻

🔸冬陰功海鮮湯
超足料好味❤️‍🔥
啖啖都食到有海鮮配料
有青口、魷魚、大蝦
湯頭酸辣惹味,令人愈飲愈上癮😋

🔸主菜 - 黃咖喱軟殼蟹配農夫法包
黑色嘅竹炭法包巨型大個
配搭埋黃咖喱
賣相非常奪目吸引呢😍
包身經過烤烘
咬落外層口感微脆
沾上咖喱汁一齊食
口感煙靭,一啲都唔硬呀!
法包入面裝住兩隻軟殼蟹
咬落香脆啖啖肉
吸收咗黃咖喱汁嘅味道,香而不辣呢💕
另有招牌泰式青芒魚同經典泰式海南雞可選擇呀!

🔸椰汁西米糕
以斑蘭葉製成小盒盛載
賣相小巧精緻呢📸
入口清甜可口
當中加咗栗米粒
咬落更添口感呀!

🔸青檸梳打/香茅薑蜜
套餐有以上兩款指定飲品可選擇
兩杯味道都唔錯👌🏻
2022-11-15 115 瀏覽
銅鑼灣L Square呢座食廈大大話話都遍佈我唔少腳毛🤪原來呢度仲有一間環境好靚食物質素都幾好嘅泰國菜,門口有藤椅打卡位,入面裝潢都幾型格😎呢度嘅泰藉大廚唔止整到一手正宗泰菜,仲將西式食材融入泰菜,變成各種fusion菜式,同朋友聚會或者帶屋企人嚟都啱👍🏻👍🏻今次我就帶咗好鍾意泰國菜嘅父母嚟😆呢排佢哋推出咗個「因為有你」二人套餐❤️限時優惠$398(原價$500),有齊摩天輪造型前菜、主菜、湯、甜品同飲品,份量豐富,igable之餘味道都幾出色🤩🤩「因為有你」二人套餐幸福摩天輪-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律、雞棗糯米腸超級靚嘅擺盤🎡造型落足心思,個摩天輪轉下轉下,睇見都覺得夢幻😻每款前菜都幾好食,青木瓜清爽,生蝦好新鮮彈牙,私心推介糯米腸好香口😋招牌泰式青芒魚主菜可以揀黃咖哩軟殼蟹🦀配農夫包、招牌泰式青芒魚🐟或經典泰式海南雞🐓半隻,本來想試下自家製竹炭農夫包,不過太受歡迎賣晒lu,點知青芒魚都有驚喜😻😻新鮮盲鰽原條炸至香脆😽淋上青芒果醬料,盲鰽只有大骨,好易起肉,真係啖啖肉😛食極都仲有,魚肉酥脆,芒果酸酸咪咪好開胃,仲有啲腰果同香茅等。冬蔭功海鮮湯每位一盅賣相精緻🥘每盅都落足料,有青口

「因為有你」二人套餐
幸福摩天輪-泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律、雞棗糯米腸

招牌泰式青芒魚

冬蔭功海鮮湯
每位一盅賣相精緻🥘每盅都落足料,有青口、蝦、魷魚等,全部都新鮮爽彈,湯底酸酸地帶微辣,好惹味👍🏻

椰汁西米糕
泰國菜必食嘅西米糕,最緊要椰汁味香濃😆

青檸梳打、香茅薑蜜
套餐仲有兩杯飲品,梳打清爽,薑蜜香甜暖胃。

蝦醬肉碎炒飯
另外單點咗呢個炒飯,份量好足,配料都好豐富🙌🏻飯炒得乾爽,調味帶淡淡蝦醬香,唔會過鹹。我幾鍾意中間食到啲薑味😋仲有甜甜地嘅泰式臘腸。

芒果糯米飯
食泰國菜無論前面食到幾飽🤰🏻總要食返芒果糯米飯先完美🤣暖笠笠又軟糯嘅糯米飯淋上椰汁,伴以夠甜夠juicy嘅芒果,仲有啲彩針令賣相更吸引。

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):8.5分