2022-07-27 52 瀏覽
好耐冇食泰菜😋難得搵到間有情調嘅高質泰菜☺️慢活食泰菜~當晚去到餐廳都坐滿七成🥥$148冬蔭公海鮮湯🍲超香椰香☺️入口順滑🤤🤤惹味得黎又唔會太辣👍🏻湯內有6-7隻鳳尾蝦🦐仲有濃濃蕃茄味🍅$128泰式鐵板煎蠔餅🦪酥炸過嘅蠔餅十分香脆!!🤤蠔仔肉多👍🏻爽口唔腥👍🏻👍🏻👍🏻$118青咖哩牛肉🐮咖哩椰香味濃🤤🤤牛肉好嫩唔會乾柴🤤咖哩份量夠哂多👍🏻可以好奢侈咁配哂薄餅食🤤$58泰式牛油薄餅🫓薄薄一塊脆口又唔油膩👍🏻絕對適合用黎沾咖哩食🤤🤤🤤總括而言,泰菜款式新穎,種類又多🥺可惜太飽,否則都想試埋魚類同芒果糯米飯🥭加上呢度情調真係好好👍🏻好適合慢慢食泰菜,慢慢傾下計👍🏻侍應亦主動加水/收碟💯
好耐冇食泰菜😋難得搵到間有情調嘅高質泰菜☺️慢活食泰菜~
當晚去到餐廳都坐滿七成🥥

$58泰式牛油薄餅🫓
薄薄一塊脆口又唔油膩👍🏻
絕對適合用黎沾咖哩食🤤🤤🤤

加上呢度情調真係好好👍🏻
好適合慢慢食泰菜,慢慢傾下計👍🏻侍應亦主動加水/收碟💯
2022-07-27 1097 瀏覽
是日想試泰國菜 剛巧在銅鑼灣逛完街 便搜索一下附近有沒有正宗地道的泰國餐廳〰️ 可能很多人都跟我一樣有一個固有的概念 就是「食泰國嘢一定要去九龍城」🤣🤣 不過經過這晚在 Chang的用餐後🍽我稍有改觀了! 平日晚試8:45入座 店內還有8成滿 餐廳播放著泰文歌 很熱鬧🤪 店內的裝潢和餐具都是走比較grand的路線 讓人有一點儀式感吧〰️ 冬陰功海鮮湯 🥘 $128 非常大一鍋 而且下面會有一個迷你火爐 持續地為海鮮湯保溫🔥 這個冬陰功 我和朋友都很喜歡😛 一來夠酸 少辣 不會是椰奶滿瀉的那種感覺 湯頭是薄身的 同時喝得出香茅和檸檬葉的香味☺️ 裏面的海鮮亦十分足料 有超過5隻蝦吧 而且蝦並不會霉爛 反而是爽口彈牙的🦐🦐 其他配料例如車厘茄、雜菇等等都是非常新鮮 🫶🏻好喝呀!作為開胃湯品真的一流!泰式串燒拼盤 (豬牛雞肉各2串)$118 🍢串燒面頭撒了乾蒜 旁邊配備了沙嗲醬🥜 三款串燒的肉質均不會燒得乾柴般 尤其牛肉串是juicy的! 本身串燒也是醃得不錯 即便不沾沙嗲醬 也是足夠鹹香 ✨ 沙嗲醬不是走濃味路線 是淡淡的沙嗲味道 微甜 完全不會搶了串燒的味道🌟熱騰騰的串燒 無得輸!泰式豬肉碎生

冬陰功海鮮湯 🥘 $128
非常大一鍋 而且下面會有一個迷你火爐 持續地為海鮮湯保溫🔥

泰式串燒拼盤 (豬牛雞肉各2串)$118 🍢

泰式豬肉碎生菜包 🥬 $128
分量超級多 以我這麼愛吃生菜包的人來說 也是真的第一次看到「豬肉山」 🤣🤣 上枱時 我係還一度以為店員送錯餐了 以為是炒飯🍚🤣 這一個菜品也很值得一讚!首先其豬肉碎完全是沒有肥膏 單純是瘦肉碎😛 中間包含很多青蔥、洋蔥等等 增加濕潤度和口感 🧅 而且完全不會死辣 是微微的香辣 🌶 好過癮!
另外 從店家選擇的生菜就可看得出來他們對食物的認真 🥬 每一塊生菜都是嫩和juicy的!好新鮮!

招牌泰式青芒魚 🐟 $198
這個也是另一道我們很喜歡的菜式♥️ 賣相首先已經非常吸睛 面頭佈滿熟了的青芒、腰果、青蔥、洋蔥🧅等等的配料 以酸酸甜甜的醬汁炒過 awww 🥰 層次 口感 味道也是滿分💯 下面是已起肉的炸魚柳 只有少部份是有一兩條大骨的 其他都是啖啖肉!就算是我這麼怕論骨的人也吃的游刃有餘 大家便可想像到!是多麼的user friendly 和好吃!

飲品方面 我們當天點了凍洛神花茶和青檸梳打🍋 價錢好像都是$38左右 很大一杯 很冰 🍹 又不會甜 兩款飲品都是走清新的路線 酸酸甜甜 好讓我們清掉前一道菜的味道 再試真一點下一項菜品☺️☺️☺️

店員好像都是泰國人 聽着他們以泰文聊天 加上店內播放着泰國的音樂 〰️ 真的猶如置身當地一樣🤣🤣🤣 很推薦港島人在懶得出九龍城 同時又嗜泰時來Chang!

• 招牌泰式青芒魚
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 冬陰功海鮮湯
  • 泰式串燒
2022-07-26 723 瀏覽
📍 Chang Thai Restaurant & Bar 朋友係澳洲番黎,緊係唔同佢食西餐啦,揀左銅鑼灣呢間泰國嘢!同上次食父親節嗰間同一棟,呢棟building食店林立!一打開𨋢就見到個好靚嘅吊椅,好打卡able!裝修都好fancy好有feel,同三五知己聚下啱曬!好似OpenRice book仲有8折,不過始終係銅鑼灣,定價會貴小小!—————————————————————❣️ 泰式串燒拼盤 $128牛肉、豬肉、雞肉各2串,肉質唔錯,燒得好香,好有肉味,唔會好嚡,連埋沙嗲醬更加惹味!.❣️黃咖喱炒軟殼蟹配薄餅 $288有2隻軟殼蟹,好大隻,炸到好脆,唔會炸到冇肉食!咖哩好惹味,唔會話好辣!餐牌本身係寫跟法包嘅,不過咁啱冇曬改左跟薄餅,仲好🐷鐘意薄餅多啲!.❣️泰式豬肉碎生菜 $138唔好意思我都唔知點解我張相變成咁🥹大家可以望下🫠呢個真係食泰國嘢必嗌,豬肉碎份量超級大,大碗到嚇親,入面仲溝左芫荽添!!!不過都幾辣下,又辣得好過癮喎!生菜用杯裝,好新鮮,好爽,夾埋好fresh,唔會齋食肉咁heavy!!.❣️泰國椰青 $48泰國嘢必嗌!不過呢價略嫌定價有啲高,個都清甜!—————————
📍 Chang Thai Restaurant & Bar
❣️ 泰式串燒拼盤 $128

❣️黃咖喱炒軟殼蟹配薄餅 $288
黃咖喱炒軟殼蟹配薄餅

❣️泰式豬肉碎生菜 $138

❣️泰國椰青 $48
泰國嘢必嗌!不過呢價略嫌定價有啲高,個都清甜!

不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:6/10
👍🏻推薦:7/10
—————————————————————
🏡地址: Chang Thai Restaurant & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
🕑營業時間:12:00-22:00
2022-07-06
黃咖喱炒軟殼蟹配薄餅
終於搵到間環境舒適,賣相又好,最緊要係好岩我口味既泰菜🥰仲會聽到職員用泰文溝通,好有feel🤣🎈泰式燒豬頸肉 $128燒豬頸肉我最怕有時燒得好乾,不過呢到既燒豬頸肉除左燒得香,仲好juicy👍🏻👍🏻配埋酸酸辣辣既秘製醬汁又有另一番風味😋😋🎈風味小食拼盤(春卷、蝦餅、雞棗、雞翼、泰北腸) $138非常推介呢個小食拼盤,一次過可以試到咁多款小食,岩晒我咩都想食既人🤪而且份量係2-4人份量,超抵食👍🏻🎈黃咖喱豬肉 $118🎈泰式蒜蓉包 $58紜紜咖喱當中,我就偏愛黃咖喱,口味偏甜而又有椰香,泰式咖哩中口味最溫和、辣度最低的🤣而蒜蓉包沾咖喱汁又係絕配,好味到我食唔晒d咖喱都拎返屋企唔好嘥🤪🎈龍眼冰 $30🎈青檸梳打 $30

🎈泰式燒豬頸肉 $128

🎈風味小食拼盤(春卷、蝦餅、雞棗、雞翼、泰北腸) $138

🎈黃咖喱豬肉 $118
🎈泰式蒜蓉包 $58

🎈龍眼冰 $30
🎈青檸梳打 $30

2022-07-14
2022-07-17 73 瀏覽
環境方面:一開lift入到去見到七彩霓虹燈招牌,又有bar檯,感覺幾chill同埋幾有氣氛。食物方面:我地點左椰子雞湯,雞湯超級鮮甜回味,一大煲兩個人食完全足夠。仲叫左通菜同串燒,串燒醬好滋味,送酒一流啊好多花生碎、沙爹味濃郁,串燒又唔會太乾太柴,好好味呀。椰子雞湯同埋串燒都非常值得回味。整體推薦建議如果兩人食量較少㗎話,可以淨係叫一個椰子雞煲就已經夠食,最後仲可以叫埋甜品芒果糯米飯,咁就好完美啦!
整體推薦

2022-05-24
5 分鐘 (堂食)
  • 泰北椰汁雞湯
2022-07-17 64 瀏覽
-//位於銅鑼灣·樓上鋪頭·主打泰國菜式🇹🇭唔單止餐廳裝修靚,Menu都勁多款式🍽招牌菜有 黃咖喱炒炸殼蟹/豬肉碎生菜包泰式生蝦/ 飛天通菜/冬陰功海鮮湯等🥘當日約7點去到 入座時己經見到滿晒座可能太忙碌關係 搞到食物大跌水準吧🥺📍泰式大蝦炒金邊粉 $128個人覺得賣相係好靚,睇到擺碟係有心思嘅另外份量都唔算少,仲有3隻大蝦都幾爽口但食落就有啲失望喇😢真係係好淡味啊😂📍泰式豬頸肉炒飯 $118份量都係可以接受,仲每啖都有食到豬頸肉但炒飯都係有啲失手喎🥲個飯有啲凍冰冰個粉有啲淡,個飯唔夠熱 真心嘛嘛地👉🏻👈🏻📍泰式串燒拼盤 $128@6串燒肉拼盤 各有2串牛、2串雞、2串豬肉🍢肉質唔錯 唔會乾爭爭🤣連埋沙嗲醬更加惹味📍泰式凍奶茶 $28嗱!味道就真係正宗泰式奶茶味🥰唔會太甜#銅鑼灣美食 #餐廳推介設加一服務費✔️抵食程度:🌝🌝🌘🌑🌑📍Chang Thai Restaurant & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓

//位於銅鑼灣·樓上鋪頭·主打泰國菜式🇹🇭
唔單止餐廳裝修靚,Menu都勁多款式🍽

招牌菜有 黃咖喱炒炸殼蟹/豬肉碎生菜包
泰式生蝦/ 飛天通菜/冬陰功海鮮湯等🥘

當日約7點去到 入座時己經見到滿晒座
可能太忙碌關係 搞到食物大跌水準吧🥺

📍泰式大蝦炒金邊粉 $128

個人覺得賣相係好靚,睇到擺碟係有心思嘅
另外份量都唔算少,仲有3隻大蝦都幾爽口
但食落就有啲失望喇😢真係係好淡味啊😂

📍泰式豬頸肉炒飯 $118

份量都係可以接受,仲每啖都有食到豬頸肉
但炒飯都係有啲失手喎🥲個飯有啲凍冰冰
個粉有啲淡,個飯唔夠熱 真心嘛嘛地👉🏻👈🏻

📍泰式串燒拼盤 $128@6串

設加一服務費✔️

抵食程度:🌝🌝🌘🌑🌑

銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
2022-07-04 56 瀏覽
lunch $68 有一個飯,叫左肉碎煎蛋飯,因第一次來食,食簡單架試左水準先叫餐可比$28 加小食單骨雞翼,卜左麵粉再炸香口,正常發揮啦個飯意外好食,豬肉碎又加了香菜咁,肉又唔會太肥,成碟野大碟多飯,同土好泰式風味,相信廚師都係廚國人啦!濃味得來好好食,男人都食得飽架!個檸檬茶比較難接受,加了梅味,入口怪怪的,檸檬片亦只有一片沒什什麼檸檬酸味,梅味菜我就飲唔慣啦!飲了兩口就無再飲了!以一百蚊銅鑼灣價算合理

2022-06-26 63 瀏覽
看到網上訂座有優惠!就來試一下環境比較昏暗!地有少許滑!走路要比較小心食物味道跟平常吃的泰菜有少許不一樣泰式通菜!沒有用馬拉盞炒!但仍很惹味龍眼冰!比平時飲的淡一點!但吃了濃味食物再飲又可以中和一下!但不夠凍這個蟹肉芒果炒飯不錯!很好吃!雖然蟹肉不多!但芒果配上炒飯!味道頗特別再叫了一個濕炒河起初以為上錯了!以為是湯河!原來撈勻後!又不會太多汁這個非常好食!夠熱!配料又多如果飲品款式有多一些更好!好像芒果沙冰這類的飲品可考慮加入
看到網上訂座有優惠!就來試一下

起初以為上錯了!以為是湯河!原來撈勻後!又不會太多汁
這個非常好食!夠熱!配料又多

如果飲品款式有多一些更好!好像芒果沙冰這類的飲品可考慮加入

2022-06-12
朋友話想食泰國嘢🇹🇭上網見到呢間幾exotic又幾有情調嘅泰式fusion餐廳🍴加上擺盤好靚❤️啱哂打卡或者同另一半慶祝紀念日💛✰泰式大蝦炒金邊粉 ($78)呢個金邊粉賣相好靚🥹3隻大蝦都好新鮮🦐如果有多少少蝦肉同個金邊粉一齊炒就更好啦😂不過呢個價錢嚟講都算係物有所值😎 味道就中規中矩😜同岀面食嗰啲差不多✨惟一有啲唔同嘅就係佢加咗啲好細粒,類似豆卜嘅嘢入去😗令到食落更加有口感😌✰泰式豬頸肉沙律 ($48)啲豬頸肉相當入味😋同埋佢係厚切的✨加埋啲泰式醬汁勁惹味🤪啲沙律唔係淨係得沙律菜🥗仲有紫洋蔥、車厘茄、紅蘿蔔同青瓜絲🥒但啲泰式醬汁通常都喺哂底🥹食到底就覺得好辣🥵因為啲菜全部都浸住哂啲汁🥺如果唔食得辣嘅人可能一嚟就夾起哂啲菜先😹廢事佢浸得太耐🔖呢兩個都係lunch set嚟,隨餐會附送一杯嘢飲🍹檸茶檸水唔使加錢💵個檸茶好有泰式風味而且甜度適中😚同埋個lunch set以呢個份量嚟講,夠哂兩個女仔share嚟食💖除翻開都係60幾蚊一位😻性價比相當高✨㊙️呢度冇加一服務費㗎🥳但係佢淨係收cash⚠️㊙️如果係想嗌單點餐牌上嘅嘢食/dinner嚟食,最好book咗枱先嚟吖🥳佢某啲時段(e.g 20:3

泰式大蝦炒金邊粉

✰泰式大蝦炒金邊粉 ($78)

泰式豬頸肉沙律

✰泰式豬頸肉沙律 ($48)

㊙️呢度冇加一服務費㗎🥳但係佢淨係收cash⚠️
㊙️如果係想嗌單點餐牌上嘅嘢食/dinner嚟食,最好book咗枱先嚟吖🥳佢某啲時段(e.g 20:30-22:30 其他時段就要睇翻OpenRice嗰度)會有8折💞其他時段會有88折/雙倍OpenRice積分🍚
泰式大蝦炒金邊粉
泰式豬頸肉沙律
2022-06-12 120 瀏覽
朋友仔好想食泰菜,見已經開業左大半年,個個又讚口不絕, 即管嚟試試。上到黎烏燈黑火,原來仲未開舖做生意,但夠鐘開檔都唔係光好多,搞到大家睇menu以為自己對眼有事,環景太有情調吧~~ (其實可以考慮燈光調光一點) 酸辣慢煮魷魚 (hk$168.-) Anyway講返餐飯。。慢煮魷魚真係第一次食,口感軟嫩唔柴皮,肉質爽脆兼有咬口,醬汁酸多少辣,頗清新好鬼有泰國風味, 唯獨醃魷魚個basic偏鹹了少許。係咪泰北人比較重口味?風味小食拼盤 (hk$138.-) 不過不錯既拼盤,香脆可口,價位尚算合理。泰式串燒拼盤 (hk$128.-)即叫即燒,三款肉都燒得岩岩好,肉質嫩滑,唔會太乾變肉乾,但沙爹醬味道爭少少,有待改進。泰式無骨鳳爪沙律 (hk$88.-)偏辣,不過泰式醬汁調得唔錯,好食黃咖喱炒大肉蟹 (hk$418.-)碟蟹其實有個小插曲,話說我地一到埗就order,居然店員話無肉蟹,我地仲研究食咩,店員同我地講可以即刻叫同事去海鮮檔買,咁我地滿心歡喜回應 好丫~~~新鮮大肉蟹超正,不過咖喱汁唔係好夠咖喱香味,又唔夠醬汁。殘念~~招牌泰式青芒魚 (hk$228.-)全條魚起肉,一件件咁落鑊炸

酸辣慢煮魷魚

酸辣慢煮魷魚 (hk$168.-)
風味小食拼盤

風味小食拼盤 (hk$138.-)
不過不錯既拼盤,香脆可口,價位尚算合理。
泰式串燒拼盤

泰式串燒拼盤 (hk$128.-)
泰式無骨鳳爪沙律

泰式無骨鳳爪沙律 (hk$88.-)
偏辣,不過泰式醬汁調得唔錯,好食

黃咖喱炒大肉蟹

黃咖喱炒大肉蟹 (hk$418.-)
好丫~~~
新鮮大肉蟹超正,不過咖喱汁唔係好夠咖喱香味,又唔夠醬汁。
殘念~~
招牌泰式青芒魚

招牌泰式青芒魚 (hk$228.-)
全條魚起肉,一件件咁落鑊炸到香脆可口,清新自然既泰式青芒醬汁唔會令到魚塊太膩

玫瑰芒果糯米飯

玫瑰芒果糯米飯 (hk$88.-)
最後仲有個花花芒果糯米飯,雖然等左好耐,但好有心機砌好靚,未食已經知甜 (心甜) 。不過唔洗3分鐘比我地K.O晒~~

總括黎講,店員服務態度頗貼心,食材新鮮,環景就昏暗左少少可以考慮調光些。

2022-06-07
泰式串燒拼盤
黃咖喱炒大肉蟹
招牌泰式青芒魚
2022-05-30 66 瀏覽
約咗啲朋友仔去銅鑼灣食泰國菜,訂左7:30 .open rice 訂位有88 折間野叫Chang Thai restaurant & bar 環境都ok舒適,全場有8成半客,奶茶係泰式架,濃郁的茶味冬陰公我覺算係微辣嘅,唔食辣嘅人都可以試吓,串燒比較普通。
2022-05-30
2022-05-22 79 瀏覽
心血來潮嚟到呢間泰國嘢, 裝修係似酒吧格局, 首先點咗個, 泰式生蝦, 泰式生蝦138蚊, 有六隻, 平均廿幾蚊一隻, 認真嗰句味道真係非常麻麻, 冇乜味道, 冬陰功湯, 我覺得就好符合我嘅喜愛, 夠曬酸, 辣就一般般啦, 單骨雞翼 味道偏淡, 青咖哩雞, 非常好味, 配合埋蒜蓉包更加味道一流, 泰式生菜包就未到正常, 叫咗幾樣餸埋單價七百幾蚊, 個人認為貴咗少少
2022-05-21 64 瀏覽
本來諗住hea揀一間泰國餐廳同媽咪食點知睇中嘅餐廳full booking隨手揀咗呢間餐廳黎試餐廳環境都舒服,係枱近左少少,所以揀清淨啲坐高檯個柚子沙律勁清甜、好開胃個冬陰功海鮮炒飯又夠乾身又夠香仲好多海鮮好足料媽咪都話椰青好好水最驚喜係個泰式椰子雞湯不嬲都怕椰子味但見難得陪媽咪就試下結果勁好飲又酸酸地好香甜,啲雞肉又滑飲飲下就飲左好多👍🏻媽咪都食得好滿意,仲話下次叫多啲人一齊黎試多啲餸我覺得價錢都合理,呢個質素係有驚喜的
本來諗住hea揀一間泰國餐廳同媽咪食
點知睇中嘅餐廳full booking
隨手揀咗呢間餐廳黎試

餐廳環境都舒服,
係枱近左少少,
所以揀清淨啲坐高檯

個柚子沙律勁清甜、好開胃
個冬陰功海鮮炒飯又夠乾身又夠香
仲好多海鮮好足料
媽咪都話椰青好好水
最驚喜係個泰式椰子雞湯
不嬲都怕椰子味
但見難得陪媽咪就試下
結果勁好飲
又酸酸地好香甜,啲雞肉又滑
飲飲下就飲左好多👍🏻
媽咪都食得好滿意,
仲話下次叫多啲人一齊黎試多啲餸
我覺得價錢都合理,呢個質素係有驚喜的
  • 泰北椰汁雞湯
  • 冬蔭功海鮮炒飯
2022-05-03 114 瀏覽
3人成行,本身約左12 點,但塞車遲到左20分鐘⋯ 打去餐廳hold 住台,又好好人比我地hold住。食lunch menu 叫左豬牛雞,價錢唔算貴,仲送前菜,湯,甜品,野飲,仲唔收加1食物餐具,食野環境真心唔錯,有格調,食物味道有驚喜! 第一次去覺得美食比得上4星酒店!環境需細,但就會比較易講野傾計, 晚上仲有bar 台飲酒,不過現在未開。如果有機會去sogo 買野,買完野去食下飯會好開心!值得推介,服務好野食好,環境不錯

食物餐具,食野環境真心唔錯,有格調,
食物味道有驚喜! 第一次去覺得美食比得上4星酒店!

如果有機會去sogo 買野,買完野去食下飯會好開心!

值得推介,服務好野食好,環境不錯
海陸空(蝦,土豆,雞)
海南雞
豬手
熱檸水
2022-05-01
海陸空(蝦,土豆,雞)
海南雞
豬手
熱檸水
2022-04-24 136 瀏覽
咁耐無出黎食飯終於等到放寛馬上openrice搵下有咩好嘢食見到呢間咁多like既泰國餐廳就想黎試下我地7:30落單,等了十五分鐘先有飲品,到8點先有嘢食,由唔餓都等到餓了我點了我最愛的龍眼冰非常失望的說只有三粒龍眼,仲要無味如白開水食物方面點了三個菜包括豬頸肉炒通菜、泰式蝦炒金邊粉同埋沙嗲串combo食味其實還好只係個菜浸住太多水沙嗲雞「鞋」咁啲,豬牛係好食既金邊粉最正常,只係略嫌隻蝦唔夠味食完呢餐都覺得口乾想飲水Overall下次會試另一間
咁耐無出黎食飯
終於等到放寛
馬上openrice搵下有咩好嘢食

見到呢間咁多like既泰國餐廳就想黎試下
我點了我最愛的龍眼冰
非常失望的說
只有三粒龍眼,仲要無味如白開水
食物方面點了三個菜
包括豬頸肉炒通菜、泰式蝦炒金邊粉同埋沙嗲串combo
食味其實還好
只係個菜浸住太多水
沙嗲雞「鞋」咁啲,豬牛係好食既
金邊粉最正常,只係略嫌隻蝦唔夠味
食完呢餐都覺得口乾想飲水
Overall下次會試另一間