2015-07-24 2162 瀏覽
仔女在我生日給我買了個里約熱內盧藍莓芝士蛋糕,前一天已訂定。其實$138一個4"蛋糕對比一般店鋪真是頗貴,但對比一些名店都相對ok。難得生日,便試試!在生日歌的伴隨下,他們捧出蛋糕。我首先見到個好迷幻的藍莓紫和一些巧克力裝飾,很美。原來是他們在Cheesess買了$15巧克力筆,可以在那裏或回家寫,而他們回家看看youtube chocolate garnish video,學學那些擺設技巧,有心思還有那些可愛餐具,黑色的,格外高貴。那tiffany blue 的絲帶繫著竹子做的盒,很是有特色,我把它收起。一試...嘩!比酒店的芝士蛋糕還好吃,很creamy, 藍莓味暗暗滲出,芝士不會太rich, 所以健康點?最少罪惡感減低了😌但我覺得芝士濃點會更好吃里約熱內盧藍莓芝士蛋糕4" 每人真的分得佷小塊,但小小的已滿足味蕾,心意已勝過一切。PS 把蛋糕半小時前從𣲙箱解凍,質感creamier, 好似sara lee cheesecake 原理

2015-07-23
2015-03-23 2285 瀏覽
同朋友去了尖沙咀行了一陣未試過依間蛋糕聽人講好似幾正試兩種蛋糕個樣好普通,好細件(手心甘大)食落很輕,芝士好似cream 甘,一放入口即溶有很淡的芝士味中間有層好似 生果的 jelly成件蛋糕好有層次不過男仔食就細件d,我應該可以食4件都可以
同朋友去了尖沙咀行了一陣
未試過依間蛋糕
聽人講好似幾正
試兩種蛋糕
個樣好普通,好細件(手心甘大)
食落很輕,芝士好似cream 甘,一放入口即溶
有很淡的芝士味
中間有層好似 生果的 jelly
成件蛋糕好有層次
不過男仔食就細件d,我應該可以食4件都可以
柚子流心蛋糕
2015-03-20
$45 (宵夜)
柚子流心蛋糕
2015-01-22 2282 瀏覽
今日媽媽生日,買左呢個NEW YORK CHEESE CAKE慶祝,首先我係被個盒和絲帶吸引,用上TIFFANY BLUE 既色,真係好靚,其實個蛋糕本身平平無奇,幸好加上生日牌靚好多喇,簡簡單單都幾靚呀芝士蛋糕吃得多會膩,我覺得這店的SIZE就最好,我們六個人每人一小份已經好滿足!芝士味很重很濃(我喜歡),略厭不夠痴口,切的時候有少少散開,但吃落都很滑。******************************另外店家提供的用具很過癮,質量很好,成本應該很高吧!!不過黑色部分很容易鬆脫,最後我把它們帶回家清洗留下次用,不浪費噓美的設計

芝士味很重很濃(我喜歡
),略厭不夠痴口,切的時候有少少散開,但吃落都很滑。
最後我把它們帶回家清洗留下次用,不浪費噓美的設計

2014-07-31
外賣自取
$238 (其他)
2014-10-07 2721 瀏覽
Cheesecake 一向係我嘅至愛甜品之一,此店之Cheesecake 標榜係正宗芝士餅, 我已經係第二次食, 2次都係食 New York City, 因為其他款式吸引唔到我試, 本來藍莓Cheesecake都鍾意食, 但佢整個款好似我自己整個款, 所以只係食佢哋個款New York City.New York City有好濃郁嘅芝士味, 但覺得蛋糕密度唔夠高, 唔夠滑, 如果個蛋糕再實D就Perfect, 最好有張住個口個種質感, 就最好食, 同埋因為個店員提示, 唔果蛋糕唔食個時要放入冰格冷藏, 食個時要提早半小時放落雪櫃下格解凍, 但我覺得要解凍再耐D, 因為如果只係解凍半小時會好似食冰蛋糕咁, 因為D冰未完全溶解, 變成唔夠芝士味, 個人口味鍾意蛋糕質感滑D, 所以我等佢完全溶解先食, 覺得好食D, 會creamy D, 好似食雪糕咁,  同埋D芝士味出晒嚟,如果鍾意食濃味芝士蛋糕嘅人, 可以一試, 我就只會偶然一次, 因為太貴.

New York City
題外話/補充資料: 佢另外買蛋糕會送一Set 好別緻嘅餐具, 但忙了影相.
2014-09-30
外賣自取
$238 (其他)
  • New York Cheesecake
2014-08-11 3023 瀏覽
團購的 HK$148 for 1 newyork cheese cake (serve 6 person) + 1盒果仁脆脆(5-6片)newyork cheese cake: 原價HK$238, 質地真係似雪糕, 沒有任何(曲奇)餅底, 用料係唔錯的, 面頭果層燶燶的都幾香, 凍食佳, 熱左好難食.賣相略單調.果仁脆脆: 好好食, 好rich焦糖味, 來不及拍照已食晒, 但原價HK$68就唔抵lor

newyork cheese cake:
賣相略單調.

果仁脆脆:
題外話/補充資料: without ice provided
2014-08-07
5 分鐘 (外賣自取)
  • 果仁脆脆
2014-07-28 2760 瀏覽
幫襯了多次所有味道的芝士蛋糕也都試過了紐约芝士蛋糕、藍萄芝士蛋糕……蛋糕質地香滑餅底很脆我至喜歡的味道是奶醬味!奶醬味代表香港~吃落很香有花生味奶味可以分別出來不是只有花生香或奶味吃落兩種味道也可分別到。餅底很香脆不似其他一般蛋糕店的餅底軟其他味道都不錯但價錢就真的較貴6吋蛋糕要二百多元如要加冰袋就要多付$38元

2014-04-27 4382 瀏覽
自從係某商店買過一個CHEESE CAKE食就以後都唔敢再買其他既CHEESE CAKE啦對CHEESE CAKE冇哂信心既我真係連見到都想死。首先我講下對上我買果個CHEESE CAKE先啦,第1,CHEESE CAKE 望落去好似未焗好咁既樣,表面已經溶溶地第2,食落去根本冇口感可言第3,點解D CHEESE既味好似變壞左咁不過,我哥哥話呢間既CHEESE CAKE係信得過...我就懷住半信半疑既心情去買啦買左返黎啦...睇到都唔錯既;有個木盒仔裝住,可以循環再用^^主角出場啦食左第1啖,發覺芝士味好濃,再配上乳酪味,值得一讚!另外,口感方面,係感受到'實'既感覺而且最令我欣賞既係..佢做到一種似雪糕但又係CHEESE CAKE既味道呢樣係我最為滿意既地方不過真係細件左好多...所謂一份錢一份貨就用係呢度啦

對CHEESE CAKE冇哂信心既我真係連見到都想死。
首先我講下對上我買果個CHEESE CAKE先啦,
第2,食落去根本冇口感可言
第3,點解D CHEESE既味好似變壞左咁

主角出場啦
食左第1啖,發覺芝士味好濃,再配上乳酪味,值得一讚!

另外,口感方面,係感受到'實'既感覺
呢樣係我最為滿意既地方
不過真係細件左好多...所謂一份錢一份貨就用係呢度啦

題外話/補充資料: 今次淨係試左呢隻味既,下次有機會就會試埋藍莓味=]
2014-04-25
15 分鐘 (外賣自取)
2014-02-18 4172 瀏覽
早前見有團購可以買了一個藍莓芝士餅,剛巧和家人慶生,便買回家作慶祝之用。用了團購前往換購,看上原價收費不平的芝士餅也不知好不好食,只好回家一試吧! 想不到食入口才知道貨真價實,如此好美的芝士餅,還在在團購之下真的非常抵食。******************************去到商場終於找到這店了。店內放滿了很多推介芝士餅的海報和Menu,還有餅模,看上外觀都不錯,但不知味道如何。等了15mins終於取到這個包裝美麗的芝士餅Rio De Janeiro帶回家,回家一看之下,還有很美麗的裝飾生日牌和食具。打開個盒一看,這個藍莓芝士餅和平常所見的好不同,沒有藍莓醬在餅面,變成了一個花紋,像是很高尚的餅一樣。用了那裝飾的生日牌更覺吸引。切開餅,看到芝士含量比例也很多,藍莓醬也不算多,便有點擔心味道會否不好食。沒想到入口之後那芝士味香濃,藍莓醬又不會太多搶了芝士的味道,餅底又做得很香口,又不會搶了芝士的味道,那芝士香濃得在口中回味不散,這個芝士餅的味道實在做得很出色,配搭相當之好,值得推介買來食。

去到商場終於找到這店了。
藍莓芝士餅
用了那裝飾的生日牌更覺吸引。
送上裝飾的芝士餅
切開了的芝士餅
15 分鐘 (外賣送餐)
藍莓芝士餅
2013-12-13 3449 瀏覽
媽媽鍾意食Cheese Cake, 早前見到有coupon而且食評都幾好所以就買左黎試喇早一星期上網預訂,職員打電話過黎confirm返個booking同俾編號包裝木盒好靚餐具都好精緻主角New York Cheese Cake出場喇第一啖食落感覺奶味都幾重,再加埋芝士味酸酸地,好好味蛋糕質地軟硬適中,有少少似係食緊雪糕咁,好正全家人都盛讚呢個蛋糕,話值得再買不過原來睇返coupon先知,呢款蛋糕原價係要$238, 而家賣$118真係好抵呀!

包裝木盒好靚

餐具都好精緻

主角New York Cheese Cake出場喇
第一啖食落感覺奶味都幾重,再加埋芝士味酸酸地,好好味
蛋糕質地軟硬適中,有少少似係食緊雪糕咁,好正

全家人都盛讚呢個蛋糕,話值得再買

2013-12-10
  • New York Cheese Cake
2013-12-08 2857 瀏覽
在The One 吃完一頓正餐,再買個甜品就可為今天畫上一個完美的句號。今日就來了「Cheesess」,一個以芝士為主題的外賣甜品店,店旁有約4個座位,都可供客人即時食用。店中的甜品選擇不太多,每款蛋糕可選大中小。經店員介紹後,決定買了這個奶味較芝士味濃郁的「京都芝士蛋糕」。蛋糕用木盒盛著,餐具也很特別,未打開已有視覺享受。奶味較重的「京都芝士蛋糕」芝士味不多,有點像奶凍,沒有普通芝士蛋糕那麼油膩,喜歡吃奶凍的朋友可以一試。如果較喜歡芝士味的朋友,便可以試"New York Cheese Cake"。

京都芝士蛋糕
京都芝士蛋糕

2013-12-07
2013-11-30 2289 瀏覽
見到網上有團購, 可以用 $118 購買原價 $238 的紐約芝士蛋糕, 於是二話不說, 立即買了一個紐約芝士蛋糕, 芝士非常幼滑, 蛋糕本身的芝士味比較淡, 但薄薄一層的面層芝士, 味道卻非常濃郁. 紐約芝士蛋糕的質地應該比較結實, 但這個不是, 這個蛋糕質地比較軟身, 質感就好像食緊忌廉芝士, 或者食緊芝士 mousse 一樣. 如果喜歡這種口感的, 會喜歡這個蛋糕, 但我本身喜歡芝士蛋糕結實一點的, 就覺得這個蛋糕只是一般另, 這間所送的叉匙幾有特色

另, 這間所送的叉匙幾有特色
2013-11-10 1813 瀏覽
以前食過cheesess嘅Baileys cheesecake,覺得幾好食,所以今次見到有呢個「檀香山菠蘿椰子芝士蛋糕」,便很開心,立刻買來試,因為我和男友很愛吃椰子,期望有菠蘿及椰子味,可惜...乜味都無,連芝士味也沒有,只有creamy和一點甜味。味道和一個白色mousse有餅底的蛋糕沒有分別,与菠蘿及椰子扯不到關係。其實佢都幾貴,又唔好食
。其實佢都幾貴,又唔好食
2013-11-09
2013-10-12 1587 瀏覽
在Groupon 上看到有Cheesess 的Cheesecake優惠,可以以 HK$118 換購 6" 蛋糕一個。其實一向都對Cheesess的蛋糕很有興趣,只是此餅店一向定價都比較高,掌心大小的芝士餅已經要HK$138, 6"的一磅裝則賣HK$238, 絕不便宜呢! 所以一直都未有嚐試。今次以團購價HK$118試食還有一張HK$20 的cash voucher 送,小妹當然又有撿到小便宜的快感,可謂快樂加倍!芝士蛋糕以黑色盒子裝著, 縛上彩藍色的絲帶, 感覺非常貴氣。店方一早把刀子放入了盒子之中, 不過如果需要叉子的話就要向店員索取啦。Cheesess的叉子設計非常可愛, 相信大部分女孩子都會愛不釋手。用料也不錯, 在此呼籲大家記得用完之後洗乾淨再用啊! 而蛋糕設計方面呢, Cheesess 一向行的是簡約路線: 甚麼裝飾都沒有! 所以打開盒蓋迎接你的就是一輪大大的滿月。這個芝士蛋糕是 檀香山菠蘿椰子芝士餅。近鏡看一看會見到芝士蛋糕分為三層: 最上層是淡黃的菠蘿芝士餅, 中間是白色的原味芝士, 底下黑色的就是脆脆朱古力餅底。心水清的你可能會問: 是不是漏了甚麼? 是的! 整個芝士蛋
檀香山菠蘿椰子芝士餅
這個芝士蛋糕是 檀香山菠蘿椰子芝士餅。近鏡看一看會見到芝士蛋糕分為三層: 最上層是淡黃的菠蘿芝士餅, 中間是白色的原味芝士, 底下黑色的就是脆脆朱古力餅底。心水清的你可能會問: 是不是漏了甚麼? 是的! 整個芝士蛋糕是吃不出椰子味的。我也有懷疑中間那層不是原味而是椰子味, 但真的無從稽考了。就味道來說, 菠蘿味和芝士味都不太突出, 淡淡的輕輕的。而且它的質地比較有趣, 是屬鬆、柔、軟綿的派別, 配上這個清冷的味道真的完全不會覺得膩呢。味道最為「激烈」的應該是脆脆朱古力底(相對地算濃), 口感香脆, 不過朱古力的味道不特別香。
檀香山菠蘿椰子芝士餅
但最令我好奇的是芝士蛋糕的內部竟有點Semifreddo意大利冰糕的口感。這種介乎慕絲和雪糕之間的口感, 就像非常細碎的刨冰。而在吃這似冰的部分時, 菠蘿和芝士的味道進一步變淡。究竟這是Cheesess的失誤還是它們特地設計成這樣子, 可能要多買一兩次試試才知道啦。但我並不欣賞這semifreddo的口感。芝士蛋糕嘛, 還是又香又濃的來得好吃。

寫到這裡, 我忽然明白自己還是比較喜愛烘焙過的芝士蛋糕。雖然不錯味道會比較濃烈, 但, 不濃烈沒有個性的芝士又算甚麼芝士呢!
2013-10-11
2 分鐘 (外賣自取)
其他
2013-09-17 1630 瀏覽
小時候,每到中秋,自己都會特別高興。除了可以有月餅吃,有花燈玩外,還有一個獨一無二的原因,就是自己的生日也快將來到,自己又長大了一歲。但隨著年紀漸長,中秋佳節雖然仍然值得高興,但每年的生日卻彷似在提醒自己,光陰似箭,歲月如飛,當年的小孩子已經一把年紀,生日過去,自己便老了一歲,實在令人想去逃避。不過生日始終仍是值得慶祝的吧!慶祝生日的食品又怎能離得開生日蛋糕呢?!這一天,預祝生日的蛋糕,來自自己頗為喜歡的 Cheesess,是較為特別,自己又喜歡的口味「檀香山菠蘿椰子芝士蛋糕」。因為只得兩個人吃,所以只是買來小的($138)兩夫妻一起享用。回家之後,先放於冰箱冷藏,吃過晚飯,拿出來解凍一會,一個放於精美小圓木盒中,以印花粉藍色絲帶包裝得美觀得體的迷你版芝士蛋糕便呈現眼前。這芝士蛋糕說它非常美味是誇張了的,始終,今年夏天在北海道小樽吃的 Le Tao 的名物 Fromage Double Cheese Cake 便比它更為優勝了。不過,這質感如絲絨般膩滑輕柔的芝士蛋糕,始終仍然有它不可抹煞的吸引力,香濃的 Pina Colada 菠蘿椰子味道也是自己一向所喜,再加上脆脆的朱古力脆粒餅底所
小時候,每到中秋,自己都會特別高興

。不過,這質感如絲絨般膩滑輕柔的芝士蛋糕,始終仍然有它不可抹煞的吸引力,香濃的 Pina Colada 菠蘿椰子味道也是自己一向所喜,再加上脆脆的朱古力脆粒餅底所帶來的額外口感,整個芝士蛋糕仍是不妨一試的
老婆仔,多謝你
3 分鐘 (外賣自取)
$138 (其他)
2013-08-06 973 瀏覽
閒逛THE ONE 經過SWEET TOOTH 癮起,見到店面的芝士蛋糕,完全不能招架三重莓芝士蛋糕味道:4/5價格:5/5幸運遇上優惠,35% OFF ,一件蛋糕只需$25。芝士味濃,原來入面內有乾坤,中間有粒大草莓,很不錯,加上優惠期內,特別抵食。**話說回來,附送的膠叉是很有特色,但性能嘛還是普通的較好,吃起來有點吃力啊。
閒逛THE ONE 經過
味道:4/5
價格:5/5
三重莓芝士蛋糕
幸運遇上優惠,35% OFF ,一件蛋糕只需$25。

2013-08-06