2023-11-02 333 瀏覽
工作常常都很忙碌,有時午餐真是想是一些令自己滿足而又特別的食物。最近發現離利東街不遠的廈門街有間創意飯卷舖,決定今日來試下。一入去見裝修整潔亮麗,有數張枱可以坐低吃,亦見很多人叫外賣。這間小店主要售賣飯卷和魚生飯。飯卷有各式各樣的餡料,魚生例如三文魚、吞拿魚都有,連龍蝦、燒牛肉、紅菜頭、芒果飯卷也有。最特別的是可自創卷物,發揮創意,隨自己喜歡加入蔬菜、魚生和醬汁。今天突然很想吃魚生飯,見有三文魚配吞拿魚的魚生飯便即叫。難得午餐都可以如此豐富真的非常開心 🥰魚生飯一上枱甚有驚喜,魚生份量不少,夠新鮮,而且還配以牛油果和海帶這兩種健康食物。牛油果軟綿綿撈在魚生飯中甚為好吃。這個魚生飯真的又滿足又健康, 確實是一個不錯的午餐😇今天很肚餓,我還加了雞翼和枝豆。雞翼炸得金黃香脆,熱辣辣,枝豆份量也不少,食完蛋白質真的🈵️🈵️!最後飲支蜜桃梳打

最後飲支蜜桃梳打
2023-08-10 938 瀏覽
食食埋埋都真係超過10次,雖然唔係正宗日式飯卷,但係!呢個組合係perfect match!最鍾意係佢嘅spice me up😍Jelly on top, 餡有海草、蟹籽、鰻魚、青瓜,加上小小辣辣地嘅調味食落完美喚醒味蕾😍強烈推薦大家試下👍🏻👍🏻👍🏻另外sea monster口感豐富,滿滿嘅蟹柳絲同醬,試過一次之後,就每次都會出現喺我個order list到!Philadelphia roll,三文魚加cream cheese,好豐富嘅口感,不過食得多會有啲膩,多人食先叫會好啲🌟
食食埋埋都真係超過10次,
雖然唔係正宗日式飯卷,
但係!
呢個組合係perfect match!
最鍾意係佢嘅spice me up😍
Jelly on top, 餡有海草、蟹籽、鰻魚、青瓜,
加上小小辣辣地嘅調味
食落完美喚醒味蕾😍
強烈推薦大家試下👍🏻👍🏻👍🏻

另外sea monster口感豐富,
滿滿嘅蟹柳絲同醬,
試過一次之後,
就每次都會出現喺我個order list到!

Philadelphia roll,
三文魚加cream cheese,
好豐富嘅口感,
不過食得多會有啲膩,
多人食先叫會好啲🌟

2023-06-25
  • Philadelphia
  • Spice Me Up
  • Sea  Monster
2023-02-08 3621 瀏覽
👨🏻‍🍳Chotto maki (Wanchai)📍灣仔廈門街33號地舖 激推🍽️Philadelphia牛油果三文魚飛魚子奶油芝士卷 味道好夾🥹口感好豐富!!超fresh🤤因為最後先加 所以無影低😖會Encore呢個!!🤤 其他卷物都好食🤤🍽️Mango Dynamite 🍽️Sea Monster好大舊🙈分幾啖食約女仔手心咁大🤣 Remarks:先點餐付款,最後請自行收拾餐盤🤤🙏🏻
2023-01-21
Philadephia
Sea  Monster
Mango  Dynamite
Chotto Maki 📍灣仔廈門街33號地舖元旦晚餐同朋友一齊食咗一間佢公司附近嘅takeaway,無論係店面、包裝定食物嘅presentation都好有美式壽司卷店嘅感覺,整體價錢比較貴,但味道同質素都好高,而且每消費夠$100就可以獲得一個印花,儲夠10個印花就可以換一款$78或以下嘅卷物,都叫抵返,所以想推介俾大家試下! 💰$72Philadelphia Classic Rolls 🍣呢度嘅classic roll有8件,而Philadelphia係其中一款比較受歡迎嘅卷物,除咗三文魚同牛油果,佢中間仲夾咗cream cheese,面頭鋪滿咗一大堆飛魚籽,食落卜卜聲,好過癮!醬汁方面,除咗有沙律醬,佢仲落咗鰻魚汁,令到個卷有牛油果嘅清新感,但又有濃濃醬汁嘅惹味,我同朋友都十分滿意! 💰$72Sea Monster Signature Rolls 🍣至於呢款signature roll就得4件,但size都比classic嘅大,大概就係一個飯團嘅size。朋友好鍾意食蟹,所以我幫佢揀咗呢款sea monster卷,食到佢不知幾滋味!除咗蟹棒拆肉之外,個卷裏面仲有天婦羅蝦同青瓜,食
Chotto Maki
📍灣仔廈門街33號地舖

[價錢 Price]
💰$72
Philadelphia Classic Rolls 🍣

[價錢 Price]
💰$72
Sea Monster Signature Rolls 🍣
至於呢款signature roll就得4件,但size都比classic嘅大,大概就係一個飯團嘅size。朋友好鍾意食蟹,所以我幫佢揀咗呢款sea monster卷,食到佢不知幾滋味!除咗蟹棒拆肉之外,個卷裏面仲有天婦羅蝦同青瓜,食落好清爽!卷面有海量嘅櫻花蝦,海鮮味爆曬燈!最特別嘅係除咗有上面提過嘅醬汁外,佢仲有蒜片、甜薯粉同house special sauce作點綴,令味道昇華!

雖然整體比較貴,但食落食材好新鮮,卷物又靚又好味,睇得又食得!如果唔係用咁靚嘅包裝,價錢調整一下,平啲的話,相信會吸引到更多人食!

• Philadelphia
  • Sea Monster
  • Sea  Monster
2022-12-21 2183 瀏覽
放左工睇下openrice有乜好食,今晚想食日本野,見E間野$100倒就食到晚餐都算幾平就試下。睇左好耐簡左個chick chick 跟住驚唔夠飽加左個烏冬,總共$100. 一到點知發覺中伏,諗住有8件,點知得4件。照食囉發覺都幾好味不過d料就散哂,食埋個烏冬E個就唔好食可以唔駛試。返到屋企發覺有d餓,跟住仲有小小肚痛😵‍💫整體黎講,如果飯量多返小小會好d,我見格離個朋友仔d飯都好實下,可以成個卷企係道。衛生方面用獨立包裝筷子比較好。味道3星:Roll可以烏冬難食抵食2星:平但份量唔夠衛生2星:食完肚痛其他一般
衛生方面用獨立包裝筷子比較好。
味道3星:Roll可以烏冬難食
抵食2星:平但份量唔夠
衛生2星:食完肚痛
其他一般
2022-12-21
5 分鐘 (堂食)
2022-10-18 1821 瀏覽
Ordered a Philadelphia Roll ($78) and a D-I-Y Roll with scallop, avocado, cucumber and mango ($91). The rolls were made upon order and the ingredients are so fresh too! The sauce also goes well with the rolls. A nice and convenient take-out!
Philadelphia  Roll
Philadelphia  Roll
2022-10-06 1375 瀏覽
呢間外賣卷物想食好耐,聽聞唔貴又大份,仲有自選卷物,今次揀左9 Cali Salmon HKD 78Deep Fried Salmon, Crabstick, Roasted Sesame,salt,pepper有三文魚,脆脆,少少炸芝麻,好食固一盒有8嚿另外帶子同油甘魚三件(HKD45/1),火炙+HKD15刺身好新鮮,買去野餐宵夜都係好選揀👍🏾👍🏾
呢間外賣卷物想食好耐,聽聞唔貴又大份,仲
有自選卷物,今次揀左

9 Cali Salmon HKD 78
有三文魚,脆脆,少少炸芝麻,好食固一盒有
8嚿

另外帶子同油甘魚三件(HKD45/1),火炙
+HKD15

刺身好新鮮,買去野餐宵夜都係好選揀👍🏾👍🏾
Cali Salmon
Cali Salmon
2022-09-26 697 瀏覽
同朋友去咗灣仔呢間食美式壽司嘅舖頭入到去個環境有啲似外國外賣店咁嘅樣得少少座位 不過係舒適嘅同朋友兩個人叫咗三盤壽司 一盤係牛油果 一盤係牛肉 仲有一盤雜錦另外加多左個細烏冬壽司嘅份量非常大件 如果胃口比較少嘅朋友可以兩份share一盤其中有沙律醬嗰一盤上面有一啲啫喱 香甜清新 中和左肉類本身嘅油膩感牛油果嗰個有少少偽三文魚feel 感覺非常有趣而佢個烏冬採用手打烏冬 口感煙韌 面頭嗰塊腐皮亦都吸哂D湯 十分入味地理 7.5/10味道 8/10裝修 6.5/10服務 7/10
同朋友去咗灣仔呢間食美式壽司嘅舖頭

味道 8/10
裝修 6.5/10
服務 7/10
2022-08-19
5 分鐘 (堂食)
2022-08-29 421 瀏覽
鵝腸火雞腎chok麵 $45小編大推介💛鵝腸超級爽脆火雞腎有咬口麵方面就用左泓一拉麵加埋秘製蒜辣醬 好惹味超級好食😆感覺上如果泰國版嘅杯麵都係要買返酸辣味嘅,或者有辣嘅口味版本先至好食,今次呢個唔辣版嘅海鮮杯麵都真係幾難食食咗一半就已經要放棄以配料方面就比較多蔬菜蟹柳魷魚雞蛋,口味就正正常常 但係湯底都唔算係好creamy ,
鵝腸火雞腎chok麵 $45

小編大推介💛

鵝腸超級爽脆

火雞腎有咬口

麵方面就用左泓一拉麵

加埋秘製蒜辣醬 好惹味

超級好食😆
2022-08-26 280 瀏覽
推荐好吃新鲜的日本料理店,绝对是值得一试的日式餐馆🍣✨这家超有人气的日式餐馆主打日式定食,多样化选择!重要的是这里有20年经验大师级别手握寿司哦😍!现点现做绝对新鲜,尤其是来杯sake🍶更是一流👍 这里的tempura 炸老虎虾非常大只再搭配上灵魂酱料真的一流😋还有konnichiwa roll日式寿司带有美式寿司的鲜艳花俏,再加上大马人最爱的辣椒,简直是天花板级别的好吃🤤这里以简约清新的设计和开放式的 Sushi-Bar,在这里享用美食搭配一杯sake更是享受! 📸打卡拍照吃美食都不是问题, 来到吉隆坡必吃,就绝对不能错过这家寿司店哦🥰
推荐好吃新鲜的日本料理店,绝对是值得一试的日式餐馆🍣

2022-08-06 427 瀏覽
我個人好鍾意呢間餐廳嘅設計,顏色好鮮明時尚,佢地提供多款即叫即做既日式飯卷,外賣包裝都好方便攜帶,啱曬附近嘅上班族 🛍️每種飯卷各有4件,雖然一啖食唔曬,但係我一個人都可以食到兩份🤣🍙🐔 CHICK CHICK $72依個雞肉飯卷以香甜嘅黑松露蛋黃醬同辣醬為主調,辣得嚟又唔會接受唔到,上面鋪滿左唔同顏色嘅魚籽,色彩好繽紛,入面就有照燒雞肉、牛油果同芋頭片,每啖都唔同口感同風味。🍙🥓 BEEF-IYAKI $72而牛肉飯卷係參考照燒雞醬汁,入面卷住一片片既肥牛、青瓜絲、牛油果粒、魚籽同炸蒜,味道好豐富濃郁,感覺有啲似食緊韓式牛肉捲。Chotto Maki 🍙🍣人均~$120灣仔廈門街33號#foodie #hkfoodie #香港美食 #灣仔美食 #好去處 #takeaway #wanchaifood #japanfood #riceroll

🍙🐔 CHICK CHICK $72

🍙🥓 BEEF-IYAKI $72

Chotto Maki 🍙🍣
人均~$120
灣仔廈門街33號

2022-07-20
10 分鐘 (外賣自取)
The food brings back fond memories of my stay overseas and it’s mesmerizing. Highly recommended delicious little place for Japanese food in HK. Price is reasonable and food is ready in no time. Ordered 2 party trays enough for a party of 8. Will come back again
  • Mango Dynamite
  • Mango Dynamite Roll
2022-07-28 288 瀏覽
今日下晝放假,諗住買埋外賣返屋企食,行咗一陣,見到一間logo很特別的壽司店,就入去睇吓。入到去見到個Menu大部份係卷物而款式比平時壽司店較少見,所以就一於試吓,叫了兩款卷物同其他前菜、烏冬、湯咁做返一個set。值得一讚嘅係,呢間嘅外賣包裝非常漂亮,卷物睇落都好特別,味道方面:Mango Dynamite: 芒果非常新鮮好食,配搭絕青瓜同蝦,口感有唔同層次,爽口加啖啖肉。C-Dragon: 呢個有炸鰻魚,有別於普通燒鰻魚嘅軟身,呢款脆身嘅鰻魚我比較少食但感覺都幾新鮮特別,再加上有芋頭天婦羅,整個卷物口感10分脆口。沙律新鮮加上麻醬味道唔錯,烏冬彈牙,麵豉湯好飲,仲有啲豆腐好有豆味。將來有機會一定會再試其他卷物。

將來有機會一定會再試其他卷物。
2022-07-23 274 瀏覽
Chotto Maki - 灣仔今天工作經過灣仔,時間關係需要外賣,天氣太熱,我選擇了簡單易入口的壽司。這店鄰近灣仔地鐵站,設計簡約,但地方不是太大,所以也是做不少外賣生意,顧客絡繹不絕。🥢Mango Dynamite Roll🍣這是即叫即做的反卷,綠色的飛魚子及鮮黃色的芒果🥭十分搶眼。芒果酸酸甜甜十分開胃,配上自製的醬汁,酸甜的層次感更豐富。天婦羅炸蝦🍤及青瓜🥒也十分鮮美。🥢Cali Salman Roll🍣香炸三文魚🐟的味道十分吸引,成功把三文魚的脂肪鎖在肉內,吃下去的時候感到十分肥美。反卷的飯上舖着蟹柳和黑白芝麻,自製醬汁酸酸甜甜,十分開胃。飲品方面也不錯,我和朋友選擇的🍹Yuzu Cider🍹Peach Cider都不是太甜,夏天消暑一流!這兒還有很多其他壽司選擇,下次一定要再來試試😋
Chotto Maki - 灣仔
🥢Mango Dynamite Roll🍣

🥢Cali Salman Roll🍣

這兒還有很多其他壽司選擇,下次一定要再來試試😋
2022-07-18 291 瀏覽
最近天氣悶熱又侷促,沒什麼胃口,來一份清爽透心涼的壽司最適合不過。主打日式飯卷,種類多,全部即點即製,還有提供壽司刺身盛合,選擇豐富,最適合人多開Party!MANGO DYNAMITE ($72)色澤鮮豔,吸引食慾!酸甜的芒果、清新爽脆的青瓜、酥脆可口的天婦羅蝦,香甜的鰻魚汁,再加上清脆的飛魚子,一口咬下去有多重口感,味道豐富。PHILADELPHIA ($72)三文魚嫩滑、忌廉芝士creamy同牛油果軟腍,配搭極好,吃得滋味。

MANGO DYNAMITE ($72)
色澤鮮豔,吸引食慾!

PHILADELPHIA ($72)