🌟Music Dance Grill & Live Music Bar🌟難得早放工,就約朋友食餐好嘅😆我哋兩個搵咗一間比較chill嘅餐廳,諗住慢慢傾偈,慢慢食嘢💛最後就搵咗呢一間餐廳~🏙️環境我要比一百分💯!!!!餐廳有270度嘅風景可以睇到,咁啱我哋去過1號天,可以望到講到嘅景色❤️❤️❤️我相信夜晚去會仲更加靚!我哋叫咗兩個set lunch每個set lunch到包沙律同餐湯🥗🍲香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁💛沙律完全冇草青味,醬汁同菜都係撈勻晒先至上菜,令到你食嘅每一啖都有好平均嘅醬汁👍👍南瓜粟米忌廉湯🎃🌽南瓜磨到碎晒,飲落完全冇粒粒😆加埋忌廉去煮,口感非常creamy💕💕佢仲要加埋粟米粒,令成個湯嘅甜度再提升👍香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 飯嘅份量雖然唔係好多,但係海鮮材料非常足料!鱸魚嘅肉質非常厚實,肉唔會散開,非常有口感👍蜆肉新鮮清甜🤤海鮮飯仲有辣肉腸同沙律醬可以撈勻,食落微微嘅辣味,同時間有沙律醬嘅甜味去中和翻🌟西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條漢堡包入邊嘅扒非常厚實!!每食一啖都有濃濃嘅豬肉味❤️除咗肉扒之外,佢仲加咗唔少嘅煙肉🥓,煙肉令個包嘅口感再提升🤤第一次食漢堡包入邊係有

🏙️環境我要比一百分💯!!!!

香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁💛
南瓜粟米忌廉湯🎃🌽

香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯

西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條
第一次食漢堡包入邊係有蘋果沙律🍎非常特別,佢令到成個包嘅油膩感減低,增加清新嘅口感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

香辣吉列蠔伴他他汁🦪
吉列蠔嘅外層薄脆,辣粉令到成個口感都好刺激,但係加埋他他汁,令蠔唔至係得辣嘅感覺😆

帝女花之庵遇🥃
Longan Belvedere Vodka, Dai Jeeling, Shao Xing Wine, Osmanthus flowers, Honey
呢款酒嘅擺設真係非常特色😍打卡一流!
一開始以為vodka應該係好難入口,不過佢加咗蜜糖,令成杯都好易入口😆自己一個都可以飲晒兩杯!

櫻花樹下🌸
Salted plum infused Tanquray Gin, Dover Sakura, Suze, vanilla sparkling, plum powder
呢款酒係鹹味,飲會有少少回甘嘅感覺🍹

比利時脆朱古力慕絲蛋糕🍫🍰(set+48)
朱古力慕絲非常幼滑,底層有脆脆,上面仲有新鮮水果🍓🫐
鍾意食甜品嘅你一定唔可以錯過!
City Dancer Grill & Live Music Bar(灣仔)是一家地方寬敞的餐廳,晚上還有現場樂團演出,是一個愉快的環境。此外,樓上還有一個天台,如果在這裡享用飲品,非常開闊,還可以欣賞到馬場的景色,這點讓我留下深刻的印象。今次和朋友慶祝升職,我們叫了以下食物:前菜:香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁餐湯:南瓜粟米主菜:香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯 炭燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根廷青醬飲品:凍咖啡 熱檸水甜品:比利時脆朱古力Mousse蛋糕前菜這道沙拉酸酸甜甜的味道非常開胃。餐湯是濃郁的南瓜味和甜甜的粟米味道很搭配。主菜中,香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯,這道菜的海鮮味道十分突出,原來是使用自家製的海鮮湯來烹調的。此外,炭燒美國牛板腱、黑松露薯泥、西蘭花苗和阿根廷青醬,這些配料都非常美味且搭配得宜。正爆甜品的 比利時脆朱古力Mousse蛋糕,這個甜品給人一種濃郁的朱古力味道和酥脆的質感,非常美味。

今次和朋友慶祝升職,我們叫了以下食物:
前菜:香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁
餐湯:南瓜粟米
主菜:香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯
炭燒美國牛板健、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根廷青醬
飲品:凍咖啡
熱檸水
甜品:比利時脆朱古力Mousse蛋糕

2023-11-16
2023-11-08 59 瀏覽
3日連假,總要去尋找好西食下,假期先圓滿見呢間餐廳假日都有lunch set,又係30樓,睇到海景又有天台,好relax咁Book左12:45,去到餐廳安排轉角窗口位,左面睇到跑馬地馬場,右面就係海景,景觀一流餐廳裏面有個台,星期一至六夜晚好似有live Band,夜晚應該氣氛唔錯我同老公叫左2個lunch set + 1個main + 1 dessert 🍮 好似有少少大食😂Lunch set有appetiser: 香橙柚子沙律&湯-忌廉蜆肉湯柚子好甜,蜆肉湯好味🤤Main: 香煎鱸魚西班牙海鮮飯🥘賣相好靚,上面鋪咗食用花,好食😋碳烤美國牛板健、黑松露薯蓉牛上鋪咗一層醬汁,我相信係餐牌上面寫嘅阿根廷青醬,少少酸酸甜甜咁幾開胃,但係我覺得重點係黑松露薯蓉,薯蓉有濃郁嘅黑松露味🥰我鐘意比目魚配龍蝦蟹肉汁佢個賣相係中間擺比目魚,側邊係為圈圈放薯仔椰菜仔同埋最驚喜佢個蟹肉龍蝦汁佢真係有蟹肉😋Menu 有三款dessert 因為太飽,我只係加咗一個朱古力慕絲蛋糕🍰中規中矩,無超驚喜但有dessert 戈感覺圓滿😂個lunch set仲包餐飲,我哋兩個都係咁熱嘅latte,由於餐廳並唔係coff
3日連假,總要去尋找好西食下,假期先圓滿

Lunch set有appetiser:
香橙柚子沙律&湯-忌廉蜆肉湯
柚子好甜,蜆肉湯好味🤤

Main:
香煎鱸魚西班牙海鮮飯🥘
賣相好靚,上面鋪咗食用花,好食😋

碳烤美國牛板健、黑松露薯蓉

比目魚配龍蝦蟹肉汁

Menu 有三款dessert
因為太飽,我只係加咗一個朱古力慕絲蛋糕🍰
中規中矩,無超驚喜但有dessert 戈感覺圓滿😂

個lunch set仲包餐飲,我哋兩個都係咁熱嘅latte,由於餐廳並唔係coffee shop,叫既咖啡只會期望唔好難飲,佢有比到驚喜我,奶味係比較重,不過整體都唔錯👍仲努力拉個花😂

總結:食物質素👍環境係超加分,食完嘢我哋仲上咗天台,嗰日天氣都涼涼地,坐天台都會幾舒服,我見夜晚係會有BBQ set,如果我再涼啲坐喺天台bbq,重點又有夜景睇,真心正
這間餐廳一直很想來,知道有個空中花園,直望維景靚景,加上最近天氣涼爽,坐天台超有feel 又涼快🤩🤩💠 黑松露野菌忌廉湯 $68味道濃郁,會跟兩款包,一款是法包、另一款是烤提子包,浸了忌廉湯後有濕潤的口感,好好食😝💠三文魚子牛油果多士 2Pcs $128
西班牙火腿蕃茄莎莎多士 2Pcs三文魚子的鹹香和牛油果的濃郁口感,有美味的對比;西班牙火腿的鹹香和蕃茄莎莎的酸甜很夾.咬落香脆.💠美國安格斯牛肉眼伴炒野菌、薯蓉 $428份量很多,牛排叫了5成熟,牛肉有嚼勁和鮮嫩的口感,搭配炒野菌和薯蓉充滿了豐富的口味層次。💠比利時脆朱古力慕絲蛋糕 $78結合了朱古力和脆脆的口感,有酥脆的口感,朱古力香甜,加了酸甜的士多啤梨令食落不會太漏😍👍🏻

💠 黑松露野菌忌廉湯 $68

💠三文魚子牛油果多士 2Pcs $128
西班牙火腿蕃茄莎莎多士 2Pcs

💠美國安格斯牛肉眼伴炒野菌、薯蓉 $428

💠比利時脆朱古力慕絲蛋糕 $78

與朋友慶生🎉約了這間為於灣仔高層的西餐廳,早上環境光猛開揚,播著音樂🎶看著港島市景🏙️晚上還有live band show氣氛應會不錯😊同層亦有房間適合多人聚會,而上層露天位置的景觀更為開揚🌇黃昏/晚上氣氛應該不錯👍🏻 午市套餐大概在$200內,算是非常相宜 🍴 三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 ($128) 單點了這款前菜,三文魚子的鮮味與牛油果🥑出奇地夾,而西班牙火腿的咸鮮配上酸甜的莎莎醬也非常開胃 --- ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ --- 🥗 香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁清新香甜的鮮果配上微酸的醬汁🫶🏻

🍴 精選餐湯 - 蟹肉忌廉湯濃郁而鮮甜的蟹味與香滑忌廉湯🍞配了香草包及蕃茄包各2 🍴 西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條($168)豬肉漢堡厚身鬆軟而不油膩💓配以酸甜的蘋果沙律令口感更清爽,薯片亦不油膩 🍴 碳燒美國牛板鍵、黑松露薯泥、西蘭花苗、阿根庭青醬($218)點了5成熟的牛板鍵,肉味香濃且軟腍💓配的青醬微酸辣而清新,薯蓉的黑松露味香🫶🏻 🍰 焦糖蘋果蛋糕(+$48)蛋糕香甜而鬆軟❤️ 🍰 比利時脆朱古力慕絲蛋糕(+$48)質感creamy🍫朱古力味香濃而不會過

--- ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ---

🥗 香橙柚子腰果田園沙律伴蜜糖芥末汁

清新香甜的鮮果配上微酸的醬汁🫶🏻

🍴 精選餐湯 - 蟹肉忌廉湯

濃郁而鮮甜的蟹味與香滑忌廉湯🍞配了香草包及蕃茄包各2

🍴 西班牙豬漢堡包、蘋果沙律、薯條($168)

🍰 焦糖蘋果蛋糕(+$48)
蛋糕香甜而鬆軟❤️

🍰 比利時脆朱古力慕絲蛋糕(+$48)
質感creamy🍫朱古力味香濃而不會過甜,帶脆脆口感🤎還帶點榛子味

☕️ 咖啡/茶 - 即磨咖啡及奶茶質素也不錯
2023-11-04
$335.5 (午餐)
生日
  • 三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士
  • 西班牙豬漢堡包
  • 碳燒美國牛板鍵
  • 比利時脆朱古力慕絲蛋糕
#ftf_灣仔食物質素高 環境氣氛好 Live band music showStunning view eased soul 天台花園個景,真係正到令人完全唔想走!雖然聽日要返早,但唔覺唔覺都坐到成11點鐘~ 你要為淨係食環境?咁就大錯特錯!因為佢啲嘢食都真係好出色,仲要係呢個地段都唔算貴,價格對得住食物質素同環境。BBQ menu set 3 $298⭐️⭐️⭐️⭐️迷你甜薯×2茄子x1栗米芯x2燒雞串×2燒蠔×2咪要為佢得少少嘢,但係份量都多,配埋炭爐比你燒,好適合入秋呢個天氣!茄子超好味,而且側邊仲配搭三種醬汁任君選擇,真係唔話得。紐西蘭燴羊膝伴香滑薯蓉 $298⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️肉質軟腍得黎唔會過分鬆散,火候控制得啱啱好,有咬口,鮮嫩又多汁。薯蓉真係好香滑,果然冇改錯名,夠直接!帝女花Cocktail $128⭐️⭐️⭐️⭐️易入口,Fresh得黎又igable~1664 $98Asahi $98⭐️⭐️⭐️⭐️啤酒咪嗰陣味囉,講到幾好味都假,大大杯,勁抵飲~😂最後,I will be back~ 呢句係我嘅食評最高評價,哈哈。🍴City Dancer Grill & Live Music Bar (灣仔)
#ftf_灣仔

食物質素高 環境氣氛好
Live band music show
Stunning view eased soul

紐西蘭燴羊膝伴香滑薯蓉 $298
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

帝女花Cocktail $128
⭐️⭐️⭐️⭐️
易入口,Fresh得黎又igable~

1664 $98
Asahi $98
⭐️⭐️⭐️⭐️
啤酒咪嗰陣味囉,講到幾好味都假,大大杯,勁抵飲~😂

📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕

2023-10-29 60 瀏覽
星期六早上要返公司做少少嘢,下晝收工就黎左呢間餐廳食lunch,餐廳係朋友介紹,話有靚景之餘野食又好味,另外係OpenRice 訂位仲會有折✌🏻✌🏻餐廳位於大廈頂層,可以望到維港,接近萬聖節,餐廳佈置好有氣氛,夜晚仲會有live Music,下次會黎食晚餐😋😋今次叫咗兩個lunch set再加一個意粉🤤🤤💫沙律&餐湯沙律菜新鮮,份量亦唔少,有蔬菜,水果同果仁,口感豐富,加上酸酸地嘅沙律汁,食完胃口大增😋😋 而餐湯係白湯,幾香忌廉味,仲有唔少材料,配埋個餐包食,係幾唔錯👍🏻💫美國牛板鍵配黑松露薯泥牛扒要咗五成熟,廚師處理都幾好,牛肉兩邊有煎香,中間有肉汁,又幾香牛肉味,黑松露薯泥好香黑松露味,薯泥又打得幼滑💫西班牙豬漢堡配薯條漢堡個size都幾大個,入面有豬漢堡扒,煙肉,芝士同蘋果沙律,首先漢堡嘅包做得好好,做到外脆內軟熟,豬漢堡扒有好微既香辣,加上煙肉同芝士嘅鹹香,蘋果沙律嘅清甜爽口,令呢個漢堡無論口感同味道都有唔同嘅層次,另外個薯條係用帶有薯皮嗰款薯條,食到薯仔既味道💫虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵首先意大利粉嘅軟硬度適中,做到少少Al Dente嘅口感,大蝦都有兩邊煎香,意粉嘅醬汁係好重蝦

💫沙律&餐湯

💫美國牛板鍵配黑松露薯泥

💫西班牙豬漢堡配薯條

💫虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵
首先意大利粉嘅軟硬度適中,做到少少Al Dente嘅口感,大蝦都有兩邊煎香,意粉嘅醬汁係好重蝦味,每啖意粉都好似食緊蝦咁,鍾意蝦既朋友應該會好鍾意呢個意粉😋😋

💫凍咖啡&熱 cappuccino
兩杯咖啡都幾有誠意,凍咖啡都會有奶泡,而熱cappuccino 既奶泡都好綿密,咖啡味幾出

💫栗子合桃&比利時脆朱古力蛋糕
兩款蛋糕甜度都岩岩好,栗子合桃食到有粒粒既栗子同合桃,比利時朱古力味道如果再濃少少就正正😋😋
2023-10-29 42 瀏覽
之前夜晚黎已經覺得好好feel日頭黎都唔差喎!餐廳夠哂高👍🏻好開揚心情即刻🆙不過晏奏就冇live band 今日㨂左一個lunch set 一份 A La CarteLunch set包左沙律同湯今日係周打蜆湯,勁足料😻好好飲另外散叫嘅蟹肉龍蝦湯都好出色又鮮甜又有啖啖蟹肉🫶🏻跟湯仲有香草包同蕃茄包都算幾有心思 唔係普通麵包Lunch set 我地㨂左意式蒜香辣虎蝦仔意粉A La Carte 就㨂左蒸焗比目魚配新薯伴龍蝦蟹肉牛油汁可能係我鍾意食蝦又鐘意食carbs 所以我個人嚟講覺得個意粉好食過份魚🤪個意粉好足料,有好多隻蝦😻😻啲蝦爽口唔會霉🤩最怕食到啲肉好霉嘅蝦龍蝦汁個味亦都好鮮好出味😋十個like!比目魚都好滑可能因為佢係蒸焗所以比起煎嘅方法去煮 可以更加滑伴菜嘅顏色都襯得好靚😍望住佢好有食慾我地另外再叫左個菜😋營養均衡下個lunch set 係可以加48蚊食甜品原本就係78蚊一件價錢都唔平不過一人一件開心啲 我地就每人叫咗一份焦糖蘋果蛋糕入面有粒粒蘋果蛋糕面頭嘅士多啤梨都幾甜整體來講,不過不失如果平啲會更好🤣另外,要讚一讚呢間餐廳嘅侍應態度都好好無論係食物環境定係服務,都絕對係一個
之前夜晚黎已經覺得好好feel
日頭黎都唔差喎!
餐廳夠哂高👍🏻好開揚
心情即刻🆙

不過晏奏就冇live band

今日㨂左一個lunch set 一份 A La Carte

Lunch set包左沙律同湯
今日係周打蜆湯,勁足料😻好好飲

另外散叫嘅蟹肉龍蝦湯都好出色
又鮮甜又有啖啖蟹肉🫶🏻
跟湯仲有香草包同蕃茄包
都算幾有心思 唔係普通麵包

Lunch set 我地㨂左意式蒜香辣虎蝦仔意粉

可能係我鍾意食蝦又鐘意食carbs
所以我個人嚟講覺得個意粉好食過份魚🤪
個意粉好足料,有好多隻蝦😻😻
啲蝦爽口唔會霉🤩最怕食到啲肉好霉嘅蝦
龍蝦汁個味亦都好鮮好出味😋十個like!

比目魚都好滑

入面有粒粒蘋果
蛋糕面頭嘅士多啤梨都幾甜
整體來講,不過不失
如果平啲會更好🤣

另外,要讚一讚呢間餐廳嘅侍應態度都好好
無論係食物環境定係服務,
都絕對係一個好舒服嘅用餐體驗😚
好少餐廳會想去完又去
但呢間我會再嚟🥰
  • 意式蒜香辣虎蝦仔意粉
  • 蟹肉龍蝦湯
昨晚我去了一家以現場音樂和點唱廣東歌聞名的餐廳,這裡不僅提供美味的食物,還有令人愉悅的用餐環境。當我走進餐廳時,馬上被熱情洋溢的氛圍所吸引。藍調的燈光柔和而溫馨,營造出一種舒適的氛圍,讓人感到放鬆和愉悅,猶如置身另一個世界,令人暫時忘卻煩憂。餐廳裡的音樂氛圍非常棒,現場樂隊演奏著動聽的歌曲,耳邊回蕩最熟悉的歌曲,我們還「貪得意」點了幾首最近流行的歌曲,令台上台下的互動更添一份趣味!關於食物,我品嚐了餐廳的串燒拼盤,這道菜色彩繽紛。烤雞肉肉質鮮嫩多汁,讓人垂涎欲滴。茄子充滿蒜香味,而且燒烤得十分柔軟,讓人不經不覺間便吃清光。燒豬鞍配雜菜是另一道令人驚艷的菜品,豬鞍經過慢烤,外酥內嫩,搭配紅酒燒汁,味道鮮美但不失層次。虎蝦蕃茄煙肉意粉是我在這家餐廳中的必點之一,意粉彈牙,蝦肉鮮甜,蕃茄醬和煙肉的香味交織在一起,帶來令人陶醉的味覺享受。最後,我品嚐了餐廳的蠔湯,這是一道清爽而濃郁的湯品,蠔的鮮味與湯汁的滋味完美融合,令人回味無窮。精簡地說,這家餐廳不僅提供了美味的食物,還營造了一個愉快而舒適的用餐環境。現場音樂為整個用餐體驗增添了一份活力和歡樂。吃飯之後,我們還在這裏享受了1小時的演唱音樂表

精簡地說,這家餐廳不僅提供了美味的食物,還營造了一個愉快而舒適的用餐環境。現場音樂為整個用餐體驗增添了一份活力和歡樂。吃飯之後,我們還在這裏享受了1小時的演唱音樂表演,之後亦上了天台打卡,這裏的環境優美,如有時間,而且天氣清涼的話,不妨在這裏小酌幾杯。

我在這裡度過了一個愉快的晚上,並且對他們的美食和熱情的服務留下了深刻的印象。我肯定會再次光臨這家餐廳,並向朋友們推薦這個絕佳的用餐場所。
蠔湯
虎蝦蕃茄煙肉意粉
紅酒燒汁豬鞍
串燒拼盤
2023-10-25 54 瀏覽
呢一間位於灣仔恆滙中心天台嘅Grill bar。燈光及影音設備頗有club既氣氛。老闆話每逢星期四五六都有live band 演唱,岩哂喜歡happy friday 既你,可以同朋友一齊輕鬆下。我哋兩個人分別叫咗一份串燒拼盤,燒肉眼牛扒同埋燒比目魚。而老闆話都因為即叫即整大約需時20分鐘,建議我哋可以參觀吓個天台打吓卡chill吓,個天台好空曠,望到跑馬地同埋維港嘅景色,呢個位置真係冇得輸。影完相打完卡當然就準備開餐啦。串燒拼盤:有雞肉串燒,燒石蠔,燒茄子,番薯仔同粟米仔。雞肉頗有炭燒嘅味道,石蠔都好新鮮,茄子搽滿蒜蓉醬,好鬼邪惡。另外提供三種唔同嘅醬可以任你點,包括青檸汁,沙嗲醬同埋蒜蓉醬。醬汁嘅份量都好多,俾你講過足口癮。燒肉眼扒:落單時叫咗medium Rare,上到嚟都的確有三成熟,不過牛扒薄切,如果厚返少少口感應該會更加好。牛味濃郁,有成12安士,份量都唔細,性價比頗高。醬汁嘅味道適中,唔會搶咗牛扒嘅味道味道。燒比目魚:外皮焦脆,魚肉嫩滑,能夠保留到水份及鮮味,配合魚油嘅香味,令味道昇華,每一啖都係海洋嘅滋味。總結:環境氣氛十足,食品質素頗高,對得住個價錢,絕對係happy

串燒拼盤:有雞肉串燒,燒石蠔,燒茄子,番薯仔同粟米仔。

總結:環境氣氛十足,食品質素頗高,對得住個價錢,絕對係happy hour嘅好地方。
一直都有留意City Dancer Grill & Live Music Bar,有live music,有格調嘅裝修,位於灣仔30樓高嘅Music Bar餐廳,仲有空中花園。最近見佢有個空中花園BBQ set,終於有時間可以去試下。可惜用餐當日落雨,無得喺空中花有園BBQ,不過餐廳都幫我地安排喺室內享用BBQ串燒set,經理吩咐廚房先將串燒烹調好再上菜,照得有食!我哋係set 1-3入面揀左set 2,有燒扇貝、生蠔、多春魚、娃娃菜、豬腩肉、翠玉瓜、雞串同冬菇,所有串燒放曬係木盤上面,賣相非常豐富,仲有三款醬汁提供,蒜茸醬、沙嗲醬同埋泰式酸辣汁。燒扇貝同燒生蠔都係喺面放上蒜茸去燒,加上海鮮嘅鮮味,諗返起都流口水。另外燒豬腩肉我哋點左泰式酸辣汁,估唔到係咁夾,推薦大家試下!每款串燒都各有2串,而且份量每串都唔少,二人份量啱啱好。 呢到另一個賣點就係佢哋嘅cocktail玩味十足,無論係cocktail嘅組合同外觀都設計得好特別。我地揀左呢杯帝女花之庵遇,一聽個名就知道唔簡單,先講外觀,餐廳浮誇地用了一個首飾盒裝上兩杯以古代中式茶杯裝住嘅cocktail,絕對啱晒打卡呃like!至於co

最近見佢有個空中花園BBQ set,終於有時間可以去試下。

至於cocktail部分,係由vodka、大吉嶺紅茶、桂花、紹興酒同蜜糖調配而成,聞落有少少花香味,而味道以紹興酒為主,帶有少少蜜糖嘅甜味。

最後叫咗個虎蝦仔煙肉番茄意大利麵作結,虎蝦仔好香蝦味,意大利麵口感啱啱好,整個意粉嘅番茄味好濃,味道偏酸非常fresh,即使已經食左個BBQ set再食都唔會覺得滯。

當晚的live band接受點歌,店員都好幫手咁比點歌紙我哋同邀請我哋點歌。係咁有氣氛嘅環境下,邊欣賞live band表演,邊與友人傾偈chill下,不經不覺就過左一晚。推介大家可以試下,好好嘅用餐體驗。
2023-10-23 32 瀏覽
今日黎食lunch,但係見到佢有live Band setup,如果夜晚嚟氣氛應該超好😆薯條嘅質素係出乎意料,熱辣辣非常脆,上面撒左鹽,唔使蕃茄醬都好滋味🤤叫咗一個set lunch,餐湯竟然係龍蝦湯😍 好好飲,沙律都好有心思,有柚子橙同埋新鮮沙律菜!牛柳擺盤好靚,入口即溶,熟度啱啱好,薯蓉非常Creamy,焗菜都好食,難以想像呢個係只要二百蚊嘅一個set😱見到有Pizza梗係要試下🤓 好特別嘅芒果莎莎豬腩薄餅,估唔到呢幾個材料味道咁夾,再加上落咗好足夠既cheese,一啖接一啖完全停唔到,薄餅真係十級推介🤩焦糖蘋果蛋糕係冇試過嘅味道😎 上面嗰層有少少似焦糖布甸,中間係蘋果粒,似布甸同埋蘋果批嘅混合版,好食值得一試

焦糖蘋果蛋糕

2023-10-22 26 瀏覽
餐廳喺30樓景觀開陽,入到黎有放鬆既感覺☺️有個live brand stage 夜晚有live brand 💃🏻岩哂晚餐想有情調或更放鬆既環境餐廳重有個roof top空中花園,黎飲返杯岩哂🍹🍷今次係weekend同朋友食lunch🔸Lunch set:香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯🥘🇪🇸 包沙律同餐湯👉🏻香橙抽子腰果田園沙律配蜜糖芥末汁🥗沙律菜好新鮮配上生果,味道夾得好好蜜糖芥末汁份量控制得啱啱好,好開胃👍🏻👉🏻 椰菜花蜆肉忌廉湯🥣呢個湯幾特別,用上椰菜花同新鮮既蜆肉忌廉湯口感細滑,味道濃郁🤤👉🏻 香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯海鮮份量都幾多,不過調味比較清淡,海鮮飯冇咩醬汁🙈🔸經典蟹肉龍蝦湯🦞估唔到蟹肉嘅份量咁多😍龍蝦湯真材實料,味道濃郁,非常好味😋特別推介呢個湯🔸 美國安格斯肉眼扒12oz🥩作為牛肉愛好者,叫咗個肉眼扒獨食😆主菜擺盤有心思👍🏻配菜有蘑菇,薯蓉,份量十足
餐廳喺30樓景觀開陽,入到黎有放鬆既感覺☺️
岩哂晚餐想有情調或更放鬆既環境
餐廳重有個roof top空中花園,黎飲返杯岩哂🍹🍷

今次係weekend同朋友食lunch

👉🏻香橙抽子腰果田園沙律配蜜糖芥末汁🥗
沙律菜好新鮮配上生果,味道夾得好好
蜜糖芥末汁份量控制得啱啱好,好開胃👍🏻

👉🏻 椰菜花蜆肉忌廉湯🥣
呢個湯幾特別,用上椰菜花同新鮮既蜆肉
忌廉湯口感細滑,味道濃郁🤤

👉🏻 香煎鱸魚配西班牙辣肉腸海鮮飯
海鮮份量都幾多,不過調味比較清淡,海鮮飯冇咩醬汁🙈

🔸經典蟹肉龍蝦湯🦞
估唔到蟹肉嘅份量咁多😍
龍蝦湯真材實料,味道濃郁,非常好味😋
特別推介呢個湯

🔸 美國安格斯肉眼扒12oz🥩
作為牛肉愛好者,叫咗個肉眼扒獨食😆
主菜擺盤有心思👍🏻
配菜有蘑菇,薯蓉,份量十足

2023-10-20 62 瀏覽
襯住結婚周年紀念,比啲儀式感訂左間有歌聽、氣氛又幾好既西餐廳☺️呢間餐廳就係「City Dancer Grill & Live Music Bar 」,餐廳位於銅鑼灣行景酒店對面,商業大廈30樓,夜景都幾靚架!店內環境比較細,枱數亦唔多,當晚8點半左右去到以為無乜客,點知一到接近9點半live band 時間,就開始愈嚟愈多客人入座啦😲😲樂隊主打陳奕迅同beyond 既歌🤭,不過一路食一路聽都算滿意啦。餐點方面有套餐或單點供選擇,套餐主食吾太吸引,於是乎散叫左幾款美食再share食嚕😋:▫️時令生蠔🦪本身係生蠔愛好者,難得嚟到呢間氣氛幾好既餐廳,就點一份試吓啦,即開生蠔新鮮甜味👍🏻👍🏻▫️🦪法底鮮蠔湯配香蔥牛油麵包粒$88粒粒蠔肉湯,坊間少有,比較特別,出奇地好味唔腥🥳▫️🍝香辣蜆意粉伴白酒汁$168蜆肉特別入味👍🏻👍🏻👍🏻令成碟意粉都好好食😋▫️🐑紐西蘭燴羊膝配香滑薯蓉$298羊膝燴既時間剛剛好,肉質嫩滑▫️雞尾酒🥃《壞女孩》JW Gold Scotch Whisky, Green Charteuse, Earl Grey Liqueur, Suntory Sakura, Cherry Heer

▫️時令生蠔🦪

▫️🦪法底鮮蠔湯配香蔥牛油麵包粒$88
粒粒蠔肉湯,坊間少有,比較特別,出奇地好味唔腥🥳

▫️🍝香辣蜆意粉伴白酒汁$168
蜆肉特別入味👍🏻👍🏻👍🏻令成碟意粉都好好食😋

▫️🐑紐西蘭燴羊膝配香滑薯蓉$298
羊膝燴既時間剛剛好,肉質嫩滑

▫️雞尾酒
🥃《壞女孩》
JW Gold Scotch Whisky, Green Charteuse, Earl Grey Liqueur, Suntory Sakura, Cherry Heering, Antica Formula, Choco bitter, Orange bitter
可能因為威士忌令酒味夠濃,要咬番啖附送既朱古力片「調解」😋

🍸《粉紅毒液》
Hendricks Gin, Red Dragon Fruit, Earl Grey, Elderflower
好香茶味,有類似奶蓋既氣泡,甜甜地幾適合女士飲💗

一整晚氣氛都好好,服務又好,年輕既服務員影相時幫手打燈,令相片質素提升左,好開心🥰基本上對於純粹想邊聽歌邊享受美食,嚟呢度食都幾好架❣️❣️
時令生蠔
香辣蜆意粉伴白酒汁
紐西蘭燴羊膝配香滑薯蓉
壞女孩、粉紅毒液
2023-10-18 32 瀏覽
餐廳氣氛幾好,落地玻璃外係鬧市夜景,現場仲會有live band表演。我哋揀個一個晚餐套餐,另外再加個主菜。前菜係三文魚子鮮蝦蟹肉沙律,蟹肉鮮甜,配搭三文魚子幾好,幾開胃時令餐湯係香橙甘筍湯,配搭酥脆既餐包;香橙甘筍湯味道特別,酸酸甜甜西班牙黑毛豬鞍紅菜頭泥辣芒果沙沙黑毛豬鞍肉嫩多汁,肉味香濃;配芒果沙沙酸甜既醬汁好好味!另一款主菜係蒸焗比目魚配新薯伴龍蝦蟹肉牛油汁,比目魚外皮稍稍脆,裡面魚肉煮得剛好,嫩滑鮮甜~配菜既薯仔都好入味!廚師精選甜品,共有3款,3款都各有特色,口感不同,朱古力既最香濃!

我哋揀個一個晚餐套餐,另外再加個主菜。

西班牙黑毛豬鞍紅菜頭泥辣芒果沙沙
黑毛豬鞍肉嫩多汁,肉味香濃;配芒果沙沙酸甜既醬汁好好味!