2024-06-04 3320 瀏覽
估唔到今次推介呢間靚靚Cafe比我嘅人竟然係我老公😂不過如果連男仔都大讚嘅,相信除咗樣靚😏食物質素都有返一定水準😏週末我哋一早出發,可能因為打風所以人唔多😆不過見大家都話平時好熱鬧,所以都係預約定好啲😙Cafe佈置充滿法式風情🇫🇷望住窗外雨景,雨水聲伴隨住輕音樂,成個vibe都好chill😙如同置身於異國旅遊中😌🥐French Croffle ($128)牛角包窩夫揀咗黑松露炒蛋配雜菌🍄‍🟫黑松露比得慷慨😆炒蛋嫩滑,配搭大量雜菌,味道豐富濃厚😋牛角包窩夫酥脆,充滿牛油香🥐配搭好食,不過定價就有啲高🫢🫢🍳Full French breakfast ($128)ADB包含咗炒蛋、香腸、薯餅、南瓜片、大啡菇、串茄、yoghurt同窩夫🧇好豐富😆窩夫雖然唔及牛角包窩夫咁香,但外表非常酥脆,加上忌廉同蜜糖🍯外脆內軟好好食😋🍫Classy blened ($55)老公大讚嘅就係呢度嘅朱古力🍫種類繁多,最後揀咗自家特調拼配朱古力😛嚟到已經聞到濃濃嘅可可味,飲落係濃厚而唔甜嘅朱古力,而且香氣徘徊喺口腔持久不散🤤果然好高質👍🏻🍵大極 ($60)抹茶更係講究,款式多到唔識揀🫣幸好menu描述得夠詳細,令我

French Croffle

🥐French Croffle ($128)

Full French breakfast

🍳Full French breakfast ($128)

Classy blened

🍫Classy blened ($55)

大極

🍵大極 ($60)
抹茶更係講究,款式多到唔識揀🫣幸好menu描述得夠詳細,令我哋呢啲無研究開嘅人都可以揀到啱自己嘅品牌🥰最後我哋揀咗款相對入門級🍵茶味濃郁但並唔苦澀,而且入口好順滑😌
French Croffle
Full French breakfast
大極
2天前 0 瀏覽
呢間位於西環既餐廳環境優美,裝修有特色,歐陸風情既白色小屋裝修!❤️黑松露迷你披薩❤️pizza酥皮鬆軟有嚼勁,好煙韌,好香麥味,上面撒滿香濃既黑松露同各種雜菌,口感豐富而且味道極為美味,又唔會太大個,小巧💛黑松露雜菌奶油菲達芝士扁意粉💛扁意粉煮得軟硬適中,味道濃郁香爽,精選佐新鮮既雜菌,並搭配濃郁既黑松露奶油醬汁同絲絲入味既菲達芝士,每一啖既扁意粉都散發著混合左黑松露同奶油既幽香🧡威士忌水牛城汁單骨雞翼🧡除佐黑松露嘅菜品出色,小食同樣唔錯,呢度既雞翼先炸香再用汁煮,外酥內嫩,搭配威士忌水牛城汁既獨特調味濃稠香辣既水牛城汁浸潤雞翼,令雞肉更加鮮嫩多汁💚小米鮮蝦羽衣甘藍沙律💚同時呢度既沙律都值得俾讚,新鮮既小米做基料,加上鮮蝦搭配清新爽口既羽衣甘藍,仲有其他新鮮蔬菜,配上特調醬汁既點綴,味道清新又有層次感!

❤️黑松露迷你披薩❤️

💛黑松露雜菌奶油菲達芝士扁意粉💛

🧡威士忌水牛城汁單骨雞翼🧡

濃稠香辣既水牛城汁浸潤雞翼,令雞肉更加鮮嫩多汁

💚小米鮮蝦羽衣甘藍沙律💚

2天前 0 瀏覽
去開西環開工,食晏時無意中搵到一間好靚嘅CAFE,呢間CAFE叫做「Classy le carre」。環境唔錯,而且CAFE裡面佈置左好多西洋畫,喺忙碌嘅生活裡面,能夠有個咁舒服嘅地方休息一下,確實唔錯❣️佢哋嘅Hot White coffee同Classy Blend Chocolate都呈現出高雅嘅外觀,帶有精緻嘅裝飾,俾人一種品味上嘅享受❣️黑松露、雜菌、忌廉、菲達芝士同扁意粉嘅搭配,唔單止賣相精美,仲展現了食材嘅高品質,品嚐時帶黎豐富嘅層次感同口感❣️冰雪雜果乳酪都是一款令人好sweet嘅甜點,水果嘅色彩鮮艷,乳酪嘅質地滑順,呈現出令人雙眼發光嘅賣相同口感❣️

估唔到西環有一間充滿意式風味嘅小餐館,裝修都係歐美小餐館嘅風格,入到去就有好舒服嘅感覺!🥗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉開胃菜當然要食一個沙律,鮮蝦好大隻,好鮮甜,好爽口,配上小米同埋新鮮嘅蔬菜,非常清新嘅感覺!🥣冰雪雜果乳酪減緊肥既我當然要食得健康啲,叫佐一個乳酪,滿滿嘅益生菌,乳酪係凍嘅,配上不同嘅新鮮生果,好似有士多啤梨藍莓,充滿生果嘅果香,好香甜,亦都有啲脆脆,口感更有層次,凍凍地嘅乳酪,好好味!🍳法式鄉村鐵鑊早餐朋友同時都叫咗一個早餐,係all day Breakfast,有唔同嘅食材,燒南瓜、乳酪、炒蛋、香煎大啡菇,仲有新鮮嘅車厘茄同埋即製嘅窩夫,兩個女仔share都啱啱好,夠晒豐富,好香!🧇牛角包窩夫為食嘅我哋都要再試真啲佢哋嘅窩夫,叫咗依個配料有牛油果,明太子,蝦肉。蝦肉係吉列蝦,炸得好香脆,牛油果亦都好香濃,再加埋明太子同焗到好脆嘅窩夫,好豐富嘅配搭!

🥗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉

🥣冰雪雜果乳酪

🍳法式鄉村鐵鑊早餐

🧇牛角包窩夫
好姐妹生日,帶佢嚟堅尼地城Classy Le Carre咖啡店慶祝。咖啡店入面有微微嘅香氣,窗邊放滿乾花、擺設、藝術品,牆身掛有油畫,成個感覺好chill✨🐣威士忌水牛城汁單骨雞翼講到威士忌水牛城汁單骨雞翼,真係一試難忘嘅滋味!首先,外皮炸到金黃酥脆,一啖咬落去,啪啦啪啦嘅聲音令人心動不已。再者,汁液渗透晒入肉裡面,帶出雞翼嘅肉味,同嗰種微微嘅辣添增添咗幾分麻辣刺激感。威士忌嘭香氣混合水牛城汁嘅鹹甜,層次分明,令味蕾大呼過癮!當然,搭配啲青蔥碎,清新感爆棚,加埋啲汁液,完美滴演繹出雞翼嘅精彩味道。每塊雞翼都肉質鮮嫩,絕對唔會乾身或者過於肥膩,食落去即刻感受到肉汁四溢,溫熱而美味。啲汁量啱啱好,濕潤唔膩口,正正好好地鎖住雞翼嘅原汁原味,絕對值得一試。🐷牛角包窩夫.秘製慢煮手撕豬.布雷斯特煙肉醬.太陽蛋份量超乎想像,手撕豬肉肥而不膩.太陽蛋煎到煨邊仲有少少流心,毎一啖都係滿足💕🍓冰雪雜果乳酪食完濃味食物,食返碗雜果乳酪就最好不過👏🏻👏🏻酸酸甜甜,唔覺唔覺就食晒。🧇手製比利時窩夫加多份甜窩夫,吱滿店家自家特調朱古力醬,香蕉+開心果碎+雪糕,一熱一凍深得我心🤤

🐣威士忌水牛城汁單骨雞翼

🐷牛角包窩夫.秘製慢煮手撕豬.布雷斯特煙肉醬.太陽蛋

🍓冰雪雜果乳酪

🧇手製比利時窩夫
5天前 55 瀏覽
今日同男朋友過嚟堅尼地城呢一間開嘅法國餐廳Classy Le Carré食嘢!餐廳外表係係一間白色小屋,出面放滿植物,好有歐陸式風格,感覺非常浪漫💕!雖然餐廳唔算大,但入面牆身掛滿畫,放滿乾花,仲有水晶燈,感覺非常高雅。蜜糖芥末香草醬單骨雞翼單骨雞翼被醬汁包滿,醬汁濃郁又惹味,雞肉又柔軟多汁,單骨食起嚟更方便,好貼心!牛角包窩夫🧇配秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋窩夫非常豐富,上面嗰隻煎到半熟嘅太陽蛋真係令人流晒口水。個慢煮手撕豬充滿油香,食落去甘香鬆化,係個鹹香又滋味嘅布尼斯特煙肉醬,味道濃郁,而且香到不得了!加埋啲新鮮蔬菜一齊食,又加多咗清爽嘅口感。法式鄉村鐵鑊早餐🍳入面有成七款嘢食,包括南瓜,蘑菇,炒蛋,窩夫,炸薯餅車厘茄和雜果乳酪,色彩繽紛,好睇又好味。仲叫咗杯熱好香嘅Brazil coffee☕,佢嘅豆系用Milk chocolate ,Hazelnut 和Caramel去炒嘅,飲落去又好香好滑,好好飲。

蜜糖芥末香草醬單骨雞翼
單骨雞翼被醬汁包滿,醬汁濃郁又惹味,
雞肉又柔軟多汁,單骨食起嚟更方便,
好貼心!

牛角包窩夫🧇配秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋

法式鄉村鐵鑊早餐🍳

飲落去又好香好滑,好好飲。
5天前 0 瀏覽
如果你係麵包控,真係唔可以錯過呢個牛角包窩夫!😉雖然佢哋嘅甜品同窩夫都好吸引,但今日我唔想食太邪惡嘅,所以揀咗個秘製慢煮手撕豬窩夫。呢個窩夫同樣好豐富,但偏鹹😳😳😳仲加埋布雷斯特煙肉醬,味道真係超級惹味,再加一隻正太陽蛋,咬落去真係大大啖,滿足感爆棚!😘至於小食,我揀咗單骨雞翼,佢有兩款唔同味道,我選咗蜜糖芥末香草醬。雞翼外脆內嫩,單骨設計令肉更加多,真係好正!✋最後,雖然唔想食太多甜品,但我都忍唔住要試下冰雪雜果乳酪。呢款乳酪酸酸甜甜👀👍味道超好,仲加咗好多新鮮水果,真係好吸引!💕總括來講,今日嘅餐點真係好滿足,無論係鹹食定甜品,都係好選擇!😍下次經開再去🫶🏻

2024-10-30 101 瀏覽
我喺堅尼地城做完facial之後,望下附近有咩食Classy Le Carré幾吸引就去食首先👉招牌布雷斯特香草牛油煙肉醬(新鮮活蜆,多士)煙肉醬好香,簡直就係好食到爆好彈牙嘅蜆,多士完全吸收左香草牛油煙肉醬嘅美味,賣相又美跟住我哋試吓波隆納肉醬,意大利闊麵搭配36個月巴馬臣芝士👺😍大滿足嘅感覺,芝士既香味真係好令人滿足卡邦尼風乾豬面頰肉,面頰肉炮製得剛剛好,配合上巴馬臣芝士同意大利闊麵,一邊享受佢嘅鬆軟芝士,一邊又可以品嚐到豬肉嘅鮮味,實在係美食嘅享受啊😋做完facial後食咗咁好野,真係令人精神大振,又可以繼續行下街啦🤣🤣呢度唔單止有美食佢哋嘅Vibe都好舒服,好CHILL~ 真係好啱我♥️
我喺堅尼地城做完facial之後,望下附近有咩食
Classy Le Carré幾吸引就去食

首先👉招牌布雷斯特香草牛油煙肉醬
(新鮮活蜆,多士)

煙肉醬好香,簡直就係好食到爆
好彈牙嘅蜆,多士完全吸收左香草牛油煙肉醬嘅美味,賣相又美

大滿足嘅感覺,芝士既香味真係好令人滿足

呢度唔單止有美食
佢哋嘅Vibe都好舒服,好CHILL~ 真係好啱我♥️

2024-10-29 0 瀏覽
半年前我們嚟到呢度享受午間嘅西餐,卑我哋留下咗難以忘懷嘅印象。今天,我意猶未盡再度帶同老公嚟到Classy Le Carré品嚐午間套餐。先來就系入口即化嘅『青蘋果烤南瓜雜菜沙拉』 你絕對不能錯過!呢款沙拉以色彩繽紛嘅青 蘋果同烤南瓜為主角,附加上新鮮嘅雜菜,帶卑你色香味俱全嘅享受,我哋食咗都讚不絕口🔥💕然後系我哋最推薦嘅 『秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)』 呢款經過秘 制慢煮嘅手撕豬肉,加上布雷斯特煙肉醬嘅滋味,口感超豐富,全面呈现出豬肉嘅美味 ,每一 口都令人感覺無比滿足,真系回味無窮🐖🍖😋呢度嘅裝潢裝潢都好靚,好有外國風情嘅感覺。我哋的確對這裡的食物和服務感到十分滿意,無論何時,我哋都期待下一次再嚟。

2024-10-26
5 分鐘 (堂食)
2024-10-28 0 瀏覽
香港不斷出現新嘅美食熱點,西餐絕對係大熱首選❤️呢個星期五晚,我就同男朋友去咗堅尼地城嘅「Classy Le Carré」,bookmark咗呢間想試好耐嘅餐廳🍴話咁快就出糧,咁辛苦返工梗係要好好慰勞下自己啦~食返啲好嘢先得一齊嚟睇吓我哋食咗乜先啦~主菜我揀咗大廚精選時令新鮮海魚柳配香茅忌廉泡沫,加上香烤紫蘇籽,好惹味呀!魚柳嘅色澤都好靚,口感亦滑嫩,唔會過老👍🏻食落口啖啖肉,清新嘅香茅香味同忌廉味混合埋一齊,好開胃!😽😽另外,男朋友就揀咗猴頭菇配菲達芝士,鮮打嘅羅勒香草醬,再配埋手工大圓通粉,真係令人一試難忘,每啖都好满足,好多醬好好食呀!連咖啡個拉花都好靚~係夢幻嘅獨角獸呀!總結下😬呢間餐廳嘅服務同埋食物質素都相當不錯,非常滿足我嘅胃口❤️❤️ 絕對係我會再嚟嘅西餐廳~
香港不斷出現新嘅美食熱點,西餐絕對係大熱首選❤️

一齊嚟睇吓我哋食咗乜先啦~

連咖啡個拉花都好靚~係夢幻嘅獨角獸呀!

2024-10-28 0 瀏覽
我同朋友嚟到西環行行下黎到呢間好Chill爆嘅餐廳,話平時翻工已經好大壓力想食下甜品🧁去放鬆下先,見呢間鋪頭都幾多選擇下呢度嘅手製比利時窩夫有鮮雜莓,蜜糖,忌廉,雪糕,個窩夫好厚身🧇蛋香味好濃,口感鬆軟,加咗雜莓同蜜糖,更加有色彩,打卡真係一流仲有傅統法式可麗餅淋上自家特調朱古力醬🍫香蕉🍌開心果碎&雪糕,呢個甜品係限量供應,真係好彩今日可以比我地食到,可麗餅薄得嚟有嚼勁,香蕉加朱古力醬簡直係完美組合我哋仲叫咗黑松露迷你披薩,唔會好大個,我地每人一件啱啱好,披薩餅皮煙煙UNUN🍕上面鋪滿左黑松露,真係好重本,黑松露味好濃黎到呢度一定要食咪佢地既牛角包窩夫,裡邊落咗牛油果🥑明太子,蝦肉,牛角包窩夫外酥內軟,三款Toppings配搭很好,好creamy好好味

2024-10-24 0 瀏覽
一直bookmark咗Classy Le Carré呢間餐廳,今日終於早放工有機會去到堅尼地城食呢間餐廳啦!🔔佢哋嘅大廚精選時令新鮮海魚柳好正‼️‼️魚柳烹調得恰到好處,外脆內嫩。而且搭配香茅忌廉泡沫同香烤紫蘇籽,倍感清新。搭配藜麥一齊食,每一口都滿溢著鮮甜嘅味道,令人食指大動!呢個乾豬面頰嘅口感豐富,咬落去即感受到肉質嘅彈性,加上36個月巴馬臣芝士同意大利闊麵嘅滑順,真系絕配!每一口都品嚐到好濃鬱嘅味道,但唔會覺得膩,食完仍留滋味系口裡邊,無法忘記!😚仲有佢哋嘅香煎日本刺身級2L帶子真系極品!帶子嘅肉質鮮嫩又飽滿,皮煎至微脆,一口咬下,口感豐富,味美十足。我仲叫咗一杯來自巴西嘅HONNETE咖啡,飲落去口感滑順,咖啡同奶嘅比例剛剛好,味道好香,而且佢哋嘅拉花好勁,好靚。

慶祝生日月份,飲飲食食當然要較特別,今次我哋就黎到堅尼地城嘅「Classy Le Carré」,西餐廳🍽充滿法國情懷同高質感👍🏽。首先,我哋試咗特色菜「慢煮和牛牛面頰」,配上意式芝士玉米糕同松露呠酒燒汁。和牛肉質細緻,一啖食落口,牛肉嘅鮮美味道配上松露醬同芝士,每一口都係享受🐮🍷💯。再嚟「猴頭菇」,配上菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉,真係幾特別。猴頭菇嘅口感特別,當佢與芝士、香草醬同意粉一齊入口,即刻感受到食材嘅獨特風味😋👌。飲品部分,點咗杯「縣の白」,味道回甘醇厚,鮮味十足。特色是苦味適中,味道醇厚,深入骨髓,一番茶是當年第一批採摘的茶,一番茶是最高品質,茶香濃郁,伴隨著食物,絕配🍵💕。希望將來可以再同朋友結伴到「Classy Le Carré」,去試埋其他新款式,品味另類嘅美食👍🏽👍🏽😀。

2024-10-24 0 瀏覽
有日同朋友喺堅尼地城四逛到肚餓,就揀咗呢間 Classy Le Carré 食午餐。見佢哋嘅價錢公道,餐廳環境又悠閒,尤其係個性價比高,就即刻決定要喺度食返餐好既👌🥢猴頭菇鮮打羅勒香草醬(菲達芝士,手工大圓通粉)首先係個「鮮打羅勒香草醬」味道很香,很好吃,配上個手工大圓通粉將七成熟嘅蛋白質結構,口感就好彈牙,再加上菲達芝士,香嫩得黎又好味,一試難忘👍🥢卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)呢款菜式做得非常出色。36個月巴馬臣芝士配上口感極佳嘅意大利闊麵,每一口都充滿咗風乾豬頰肉嘅香味,夾埋芝士,食落去彷彿清新同濃郁嘅風味喺口中交織,好有驚喜食嘅時候我同朋友都覺得,好有心阿!食完真係好滿足呀!😄

🥢猴頭菇鮮打羅勒香草醬
(菲達芝士,手工大圓通粉)

🥢卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)

食嘅時候我同朋友都覺得,好有心阿!食完真係好滿足呀!😄

2024-10-17
2024-10-23 0 瀏覽
今日要分享嘅餐廳係位於堅尼地城的「Classy Le Carré」!首次探訪這間特別的西餐廳,裝修典雅,瀰漫著法式風情😜!餐廳整體環境寧靜整潔,光線適中,又讓人感到舒適無比!😎平時食西餐多都揀重口味,但呢次我決定試下輕食!青蘋果烤南瓜雜菜沙拉!😇清新的沙拉味道,配上烤過的南瓜和蘋果,口感非常好,蔬菜好新鮮,搭配他哋嘅醬真系好好食,真係食到輕食都健康同極有滿足感!仲有佢哋嘅秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)!😉 呢款款式非常特別,手撕豬肉煮得腍滑又多汁,煙肉醬佐味恰到好處。加上一個太陽蛋既美味又賣相。配牛角包窩夫,香脆可口!今次轉換口味,試下清新嘅西餐,真係一個好選擇!個人認為「Classy Le Carré」係一間好值得推介嘅餐廳,又有著法國嘅風情和優雅,下次再去,我會試下其他味道!😊