2024-10-04 454 瀏覽
行完上環附近, 就想揾個地方醫肚,搭多一個站來到堅尼地城,就揾到呢間Classy Le Carré,朋友都讚係好正宗,而且價錢都好實惠.💯小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉真系要讚下🍲🍲,啲沙律醬、蝦肉同埋羽衣甘藍配合得天衣無縫。成盤野好match ar!!! 呢個下次一定會再叫。佢嘅冰雪雜果乳酪調味使得這道菜更加開胃,增添了一種刺激的風味,夏天最啱食,食落口直接凉到心肝,好爽啊。仲有!!! 牛角包窩夫中意個窩夫,外脆內軟,好好味,醬汁非常鮮甜。搭配秘製慢煮手撕豬同埋布列斯特煙肉醬,再加多一粒太陽蛋,食得好飽!單骨雞翼香脆得黎又食到肉味。而且上面撒上一層芝麻,非常香口,滋味!最後飲呢杯星野製茶園 星峰,口感醇厚,飲左好解膩。呢餐廳個view仲要好正,可以慢慢叹,而且坐位好舒服,食得開心!💕💕

2024-10-02
午餐
2024-10-03 411 瀏覽
大家一定唔可以錯過呢間打卡度爆分既意大利餐館 店面好有外國風情帶歐洲式感覺彷如置身外國 整個裝修都好吸睛!想健康減肥既一定要試乳酪都係新鮮既純乳酪酸酸地夠晒健康再配上新鮮即切既水果🍓🫐仲有穀物脆脆 口感豐富又健康黑松露迷你披薩 🍕一個滿足到味蕾又唔會太飽既pizza細細個 食落唔會太大負擔餅底厚實得黎好鬆軟 餡料豐富有parma ham同滿滿既黑松露味道濃香 焗得好香脆👍🏻香草青醬意粉素食之選以雜菌為主要材料濃香菇菌味 再加上甘香既青醬充滿清香 食落好惹味💯
大家一定唔可以錯過呢間打卡度爆分既意大利餐館
店面好有外國風情帶歐洲式感覺
彷如置身外國 整個裝修都好吸睛!

想健康減肥既一定要試

以雜菌為主要材料
濃香菇菌味 再加上甘香既青醬
充滿清香 食落好惹味💯

2024-09-30 496 瀏覽
呢度嘅招牌菜式就系呢個布雷斯特香草牛油煙肉醬呢款菜色一試就知有幾真材實料(一入口就香濃濃嘅香草牛油同煙肉醬味道菜餚基底用嘅係新鮮嘅蜆同多士。比較少會喺西餐廳見到呢款-猴頭菇但佢哋就有呢款特色菜口感香脆,好有咬勁慢煮和牛牛面頰,第一口試落就覺得好入味。連同意式芝士玉米糕,松露呠酒燒汁,一流呀而波隆納肉醬配闊麵同36個月巴馬臣芝士,每一啖都能夠感受到豐富嘅牛肉味道同芝士嘅香氣仲有那香滑嘅麵條飲品部分,無論你係想要杯濃郁嘅朱古力飲品定係抹茶,佢哋都有嘅,我哋飲咗覺得唔错嘅,你哋可以試試最後就要提到嘅重頭戲- 香煎日本刺身級2L帶子一看就知帶子新鮮,加上配方特別嘅醬汁,每一啖都令人回味無窮佢哋嘅莱式同服務都唔错嘅,大家可以放心去食

但佢哋就有呢款特色菜口感香脆,好有咬勁

最後就要提到嘅重頭戲- 香煎日本刺身級2L帶子

一看就知帶子新鮮,加上配方特別嘅醬汁,每一啖都令人回味無窮

佢哋嘅莱式同服務都唔错嘅,大家可以放心去食

2024-09-29
堅尼地城一間超美帶歐陸風情的cafe喜歡他店內的裝潢,尤其是他的枱枱凳凳 ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝進店那刻有種置身於法國小鄉村的感覺 •͈౿•͈食物點了黑松露雜菌忌廉扁意粉跟鮮雜莓窩夫~食物很精緻之餘質素還不錯!雪糕跟窩夫無疑是完美配搭! ヾ(´ε`ヾ)咖啡☕️ .ᐟ‪‪.ᐟ喜歡它用小卡牌的方式把當天採用的咖啡豆介紹連同咖啡一起上,只不過奶啡上碟時表面的奶泡已經開始解體 有消泡的情況 不太美呢.. ⚆_⚆ 感覺它已沖泡了一陣子才送上來 (๑•̌.•̑๑)ˀ̣ˀ̣  但味道上是ok的~門面超美的 但當天人流實在太多了 什麼也拍不了:/𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ෆ Linguine Mushroom Black Truffle Sauce Pastaෆ Mixed Berries Waffle with Icecream ෆ Coffee (White)
堅尼地城一間超美帶歐陸風情的cafe
喜歡他店內的裝潢,尤其是他的枱枱凳凳 ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝
進店那刻有種置身於法國小鄉村的感覺 •͈౿•͈

食物點了黑松露雜菌忌廉扁意粉跟鮮雜莓窩夫~

門面超美的 但當天人流實在太多了 什麼也拍不了:/

ෆ Coffee (White)
2024-09-14 1008 瀏覽
訂枱時已被告知餐廳要番枱,用餐時間只有90分鐘。我們準時去到,但職員還在清理上一輪客的枱,到安排入座時已遲了15分鐘。我們吃完主菜後點甜品,職員就係提醒我們要吃快一點以便準時交枱,原來我們等咗的15分鐘要算在90分鐘內,換句話說我們用餐時間只得75分鐘,真心吃得好有壓力。其實餐廳食物質素不差,價錢亦算合理,但這樣的服務質素就沒有下次了。明白到今時今日很多港人週末都北上消費,香港餐廳仍然這樣的服務態度,只會令行業雪上加霜。
同好姐妹嚟到人氣高嘅Classy Le Carré👭環境實在太美了!今次一共叫咗三樣嘢食同一杯飲品:☑️法式鄉村鐵鑊早餐〰️☑️牛角包窩夫〰️☑️冰雪雜果乳酪〰️☑️Iced White首先,講咗最豐富嘅法式鄉村鐵鑊早餐,呢個all day Breakfast真係乜都有齊晒,啱晒我咩都鍾意試吓!薯餅非常之香脆,腸仔都勁多汁,仲有個酸酸甜甜嘅乳酪,而且啲蔬果都好新鮮。然後,牛角包窩夫係揀咗秘製慢煮手撕豬,味道超級濃郁,好鍾意佢哋特製嘅布雷斯特煙肉醬,同手撕豬好夾,仲要有隻煎到少少燶邊嘅太陽蛋!另外,冰雪雜果乳酪都好適合食完咁多嘢之後食,因為酸酸甜甜可以消除頭先食到咁飽嘅飽飽滯滯感覺。最後,就連飲品都好鍾意,Iced White漸層顏色嘅呢杯飲品,其實係咖啡嚟,非常之濃郁嘅咖啡香味。

今次一共叫咗三樣嘢食同一杯飲品:
☑️法式鄉村鐵鑊早餐〰️
☑️牛角包窩夫〰️
☑️冰雪雜果乳酪〰️
☑️Iced White

-之前無意中路過發現咗哩間南法小店!原來就在有60幾年歷史的「同發大廈」樓下--☕️蘇可娜熱朱古力拉花超靚!--🥐紅豆忌廉米茶雪糕牛角包牛角包好鬆軟搭配甜品好juicy--🥨手撕豬太陽蛋窩夫諗唔到咁百搭!--🍝香草青醬雜菌意粉好清新呀!--☕️縣の白抹茶拿鐵每杯抹茶都有小卡片介紹--堅尼地城給人的感覺好chill呀等待開門的期間,見到不少人在附近放狗狗🐶~---好適合周末和朋友聚餐影相chill下~細節到連menu都設計到好似國外雜誌封面一樣-內部環境好舒適~
之前無意中路過
發現咗哩間南法小店!
原來就在有60幾年歷史的「同發大廈」樓下

☕️縣の白抹茶拿鐵
每杯抹茶都有小卡片介紹

堅尼地城給人的感覺好chill呀
等待開門的期間,
見到不少人在附近放狗狗🐶~

好適合周末和朋友聚餐影相chill下~
細節到連menu都設計到好似國外雜誌封面一樣

內部環境好舒適~
2024-08-25
15 分鐘 (堂食)
$250 (早餐)
  • Full French Breakfast
2024-09-05 654 瀏覽
為左慶祝朋友birthday,lunch特意BOOK左呢間餐廳食birthday big meal。總體來講食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻.我叫左,牛角包窩夫搭配秘制慢煮手撕豬肉、布列斯特煙肉醬和太陽蛋。牛角包窩夫鬆軟,外層酥脆,內裡柔軟。慢煮手撕豬肉經過長時間的烹飪,🍲🍲肉質鮮嫩多汁,口感絲滑。布列斯特煙肉醬提供了獨特的煙熏風味。太陽蛋的蛋黃酥糯,表面烘烤至微焦。🍲🍲.之後,我地叫左蜜糖芥末香草醬+威士卡水牛城汁配單骨雞翼。蜜糖芥末香草醬的甜味與芥末的辛辣相結合,味道得到平衡。威士卡水牛城汁就有濃鬱的醬汁,搭配單骨雞翼的鮮嫩肉質,有甜味的誘惑,又有醬汁既惹味。.最後每人一杯特色飲品,非常Chill。

最後每人一杯特色飲品,非常Chill。

2024-09-04 562 瀏覽
今日下午告假休息,enjoy my afternoon here right after my visit to HKU library. 所以我抓住本书就嚟喇。Fantastic experience, have to say. Do remember to book beforehand just in case…我下午2:30去唧,仲要喺工作日,有位,但都有唔少人。咁假日大家就自己念喇。周边环境一流,角落透位,望出去喺绿树唔喺石市…餐厅环境好舒服,冷气唔会好冻,都唔热,肯定低于22度。食物睇照片D解释啦,我觉得幸福感满满,下次再嚟食咸waffle…妖…之前搵好耐边度有好waffle食,原来就喺屋企附近…🤣远在天边近在眼前。推荐嚟!因为话有乜试食优惠要喺食评标出比block咗?我唔明咯,我正价比钱唧,冇攞任何优惠,只不过真喺中意呢间嘢唧食物,推荐!前两日先线下同我同事安利,佢话呢个周末带佢女朋友去试试。顺便attache埋payment了…两件食品如图示,冇多冇少157。

推荐嚟!

比利时waffle
炭烤榛子朱古力
比利时waffle
炭烤榛子朱古力
2024-09-03 574 瀏覽
聽朋友介紹西環嘅呢間餐廳嘅食物味道獨特又好味,所以晏晝帶埋男朋友去撐枱腳🤭首先,蜜糖芥末香草醬同威士忌水牛城汁嘅單骨雞翼🐥,帶黎甜中帶辣同獨特嘅威士忌風味,味道豐富而且令人流晒口水。此外,牛角包窩夫🥐係一道別具特色嘅菜品,用左秘製慢煮手撕豬、布雷斯特煙肉醬同太陽蛋配搭,口感豐富而且層次感十足。最後,法式鄉村鐵鑊早餐🥙係另一個推薦嘅菜品,提供左豐富多樣嘅早餐選擇,品質上乘而且美味可口。呢d菜式嘅材料選用優質食材,注重品質,呈現出令人滿意嘅口感同風味,絕對值得一試🤤

2024-09-02 555 瀏覽
☕️ Classy Le Carré 🍳Classy Le Carré 位於西環堅尼地城新海旁 🌊 簡約風格,環境輕鬆,白色主調 ☁️ 滿佈著柔和音樂增添不少氣氛 🎵🍵星野製茶園拉花好靚 好有心思 🐎星峰是一種綠茶 🍃 清新香氣 獨特口感茶葉顏色鮮亮 💚 泡出的茶湯清澈透明帶有淡淡甜味 微妙的苦澀感 🥗 小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉鮮蝦鮮甜 🦐 羽衣甘藍 清爽脆嫩 🥬搭配小米 🌾 蕃茄 🍅洋蔥 🧅健康豐富 增添層次感🍓 冰雪雜果乳酪雜果酸甜 🫐 乳酪奶香 🥛柔滑細膩配上穀物 🌾 口感豐富
☕️ Classy Le Carré 🍳

🍓 冰雪雜果乳酪
雜果酸甜 🫐 乳酪奶香 🥛柔滑細膩
配上穀物 🌾 口感豐富

2024-09-02 425 瀏覽
今日係西環既呢間餐廳岩晒打卡,環境好靚,氣氛一流,裝修好好,一定要再黎!😍九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉😍呢款精緻既意大利麵令人驚嘆,意粉煮得岩岩好,口感彈牙,配上豐富既明太子同三文魚籽,味道鮮美而且有層次感,明太子獨特既咸香同鮮嫩既三文魚籽完美融合,每一啖都帶黎滿滿既美味享受,而且呢碟意粉既呈現都特別精美,色彩鮮艷,俾人一種食慾既刺激,完美!🥰櫻花蝦蒜香牛油蜆肉扁意粉😍意大利麵外表金黃誘人,蒜香牛油既香氣撲鼻而來,櫻花蝦同蜆肉都非常可口,蜆肉大隻鮮甜,搭配上爽脆既櫻花蝦,整體口感非常豐富和諧,味美新鮮!😘飲品😘先毁要杯iced white,冰鎮白咖啡清涼爽口,帶有微微苦味,俾人一種清新既感覺;而Brazil就焦熱牛奶朱古力,加入榛子焦糖,更加濃郁香甜!✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】服務:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】整體評分:😋【笑】

😍九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉😍

衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
整體評分:😋【笑】
2024-08-31 442 瀏覽
辛苦左一排終於到左sem break 👦🏻🍳👦🏻🍳所以就約左同學仔來呢度食下野,吹下水,,岩曬我! 一齊來睇睇今次既lunch menu:~~~~櫻花蝦|蒜香牛油 蜆肉扁意粉~~~~阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉~~~~Classy Blend Chocolate全場最推介當然係呢個 櫻花蝦|蒜香牛油 蜆肉扁意粉 ,蜆肉,蝦肉非常新鮮,肉質鮮嫩,內 部肉質鮮美。醬汁濃鬱香辣,能夠提升整道菜的口感層次。然後就系呢個🍳阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉 醬汁肉味濃,唔洗咩調味都已經好 正。岩曬我口味,意粉索汁,好彈牙。☀Classy Blend Chocolate☀都唔錯,好好飲。呢度真系好多野食,好多都未試到,獨家既燒汁同D 食物好夾,食物質素高,提供少量生啤,怪不多咁多人幫襯!

-呢間主打西餐嘅餐廳,一入門口已經被高雅嘅裝潢吸引住,梗係要快快叫D野黎食下啦!1️⃣慢煮法式去骨黄雞(魔鬼醬)。個汁一定係獨家調制嘅!口感點會咁彈牙呀⁉️雞肉超級滑嫩️☺️!一咬落去,真係要小心有勁多雞汁咇出嚟💦哈哈哈!🤣2️⃣猴頭菇(菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉)。必食!精選食材烹調得剛剛好!嘅味道,爽口又順滑!一個字,正😆我仲叫左呢杯宇治抹茶拿鐵,濃濃的抹茶加上淡淡嘅奶香好香好滑,拉花都好靚。Menu仲有好多其他嘢多想食,下次再嚟!❤️

2024-08-22 605 瀏覽
中午做完瑜伽🧘‍♀️,同班閨蜜落堅尼地城逛完,大姐話去食個西餐再番工🥴(姐請客當然無問題😍)今次我哋就揀咗間位於堅尼地城嘅Classy Le Carré,感覺餐廳好有格調。頭盤:🖤我哋開始飯局就揀咗秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)。滋味豐富,夠味又唔會過咸,食晒都仲要食返😂。主菜系列:💛接住,我哋試咗個卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)。味道香濃,豬肉又肥又瘦,食落口真係令人想飛上天🚀。💙我哋又點咗個海洋拼盤,大快啖肉之餘又可以試吓清甜嘅海鮮,質素一流無得輸。最後,我哋又點咗個烤蘋果伴雲尼拿雪糕做甜品,蘋果烤到外脆裡軟,配合雪糕,瞬間清爽🍮。最後總括,Classy Le Carré餐廳賣嘅西餐真係一流,CP值超高,真係多謝姐請客❤️‍🔥,會再約埋其他閨蜜一齊嚟試下其他菜式😊。

頭盤:

主菜系列: