2017-01-12 694 瀏覽
忙碌一年來到12月30日總覺得要好好獎勵自己決定去大吃一頓可惜 半自助餐的選擇未能令人心花怒放有各款沙律丶煙三文魚丶各式火腿丶一款餐湯丶甜品水果,但質素未算突出。來到主菜環節,點了牛扒,大約六成熟。牛味突出,香草牛油更有畫龍點睛之效果,可惜有筋,吃得有點不暢快。最後,咖啡機壞了,只能以一杯伯爵茶作結。
忙碌一年
來到12月30日
總覺得要好好獎勵自己
決定去大吃一頓

可惜 半自助餐的選擇未能令人心花怒放

最後,咖啡機壞了,只能以一杯伯爵茶作結。

2016-12-30
2017-01-10 447 瀏覽
很不錯的晚餐體驗Reasonable Price,nice food. 看到很多食客的評論選的這家店,沒想到是一次很不錯的嘗試. 跟朋友約大部分在上環地區,總覺得蘭桂坊的bar更多一些,沒想到竟然有這樣鬧中取靜的餐廳. 工作天6點鐘到店,可能上班的人們還沒返工,或者店裡的人很少,只有加上我們兩桌客人.早些在網上看圖片所以直接點了這道菜,沒想到非常不錯,芝士和薯條融合在一起別有一番味道,趁熱非常好吃。看起來似乎不大的樣子,還在想可以點甜品,但份量真的挺大,吃完完全吃不下🍮 朋友點的牛排,也很不錯,醬汁有些酸酸的感覺 爽口又美味. 兩個人晚餐不到400快,以這個價位的餐廳而言,完全是一次非常不錯的嘗試.下次再來試下其他菜品。

2017-01-09
  • Grilled Shrimp Poutine
2017-01-10 456 瀏覽
We went there for lunch and reserved the table in advance. There are a selection of salad buffet ranging from chicken Caesar salad, japanese octopusto the tiger prawns. starting from 12-2:30pm. there are also fruits of melons, parma ham. However, the multi-beans soup is way too salty.By adding $40 to have the mains we have chosen squid ink risotto and steak with chips. when we tried the squid ink risotto it was too salty and asked the staff to have it change and they sent us a new one which is a

By adding $40 to have the mains we have chosen squid ink risotto and steak with chips. when we tried the squid ink risotto it was too salty and asked the staff to have it change and they sent us a new one which is acceptable. for the steak, we ordered medium. both chips and steak is not freshly madeas we expected.
In general, the services here is good enough. however, for the food we expect more from them.
2016-12-30
  • tiger prawn
2016-12-21 538 瀏覽
中環咁多好野食,有時真係諗大頭都諗唔到食咩好,所以今次我就將呢個諗食咩既難題交左比我朋友食神朋友每次都係唔會令我失望真係VERY GOOD呀,識著一個識食既朋友真係非常難得呢間餐廳係位置鏞記酒家後面個條小街,非常易去,餐廳環境係暗暗地,帶點氣氛Potato crisp nachos 人手親自切片再配埋牛油果醬加埋芝士,蕃茄 洋蔥!因為係自家切既薯仔,同平時食個隻現成好唔同,呢個既薯仔味好香濃,非常正,食極都唔覺得膩Grilled shrimp poutine 將焗溶後嘅車打芝士配以鮮蝦,薯條芝士迷啱哂!呢個份量相當之足,多幾個人食就啱啱好Chicken Lollipops非一般嘅炸雞,味道可人,又滑。仲有千島醬 同maple syrup.絕配Kale and Ox tongu羽衣甘藍配牛脷配菜本身苦苦地 但因為加左醋汁去左苦味,食落酸酸甜甜,好開胃。個人覺得羽衣甘藍先係主角,幾特別!Lamb Meatballs羊肉球,好有地中海風味咁, 有少少騷, 又辣辣地好惹味鐘意地中海風情既朋友岩哂Lobster Linguine 微辣,龍蝦好鮮好足料,醬汁酸酸地但又好似干島醬味道咁!個包好鬆軟!
中環咁多好野食,有時真係諗大頭都諗唔到食咩好,

所以今次我就將呢個諗食咩既難題交左比我朋友

Potato crisp nachos
Potato crisp nachos
人手親自切片再配埋牛油果醬加埋芝士,蕃茄 洋蔥!

Grilled shrimp poutine
Grilled shrimp poutine
將焗溶後嘅車打芝士配以鮮蝦,薯條芝士迷啱哂!

呢個份量相當之足,多幾個人食就啱啱好

Kale and Ox tongu
Kale and Ox tongu
羽衣甘藍配牛脷

個人覺得羽衣甘藍先係主角,幾特別!
Lamb Meatballs

羊肉球,好有地中海風味咁, 有少少騷, 又辣辣地好惹味
鐘意地中海風情既朋友岩哂
Lobster Linguine

微辣,龍蝦好鮮好足料,醬汁酸酸地但又好似干島醬味道咁!個包好鬆軟!對比平時食開嘅龍蝦包啲肉非常新鮮,誠意十足!
Chocolate pudding
Chocolate pudding

切落去好似心太軟 ,再配埋

雲尼拿雪糕,正宗冷與熱情之間,正,比我KO哂成個無難度,仲想叫多個黎食不過已經好飽
  • Chocolate pudding
  • Lobster Linguine
  • Kale and Ox tongu
  • Potato crisp nachos
今次我同朋友一行三人去咗呢間位處於中環嘅Common Room食西餐, 餐廳唔算難搵喺中環地鐵站行過去大約三至五分鐘就可以到達, 餐廳嘅格局幾有情調! 還境暗暗地, 餐廳用餐嘅範圍都幾大下, 餐枱之間嘅空間都算適中,完全唔覺得迫夾. 值得一題嘅就係呢一間餐廳有一個好長嘅酒吧, 好適合兩三個人坐喺度飲下酒傾下計!呢間餐廳嘅餐牌十分之清晰簡潔, 一張紙過, 餐牌就係餐桌紙, 一目了然! 佢嘅餐牌主要分四個sections: Earth, Sea, Land 同埋 Heaven, 第一個Earth, Earth嘅菜式主要係以植物為主嘅好適合素食主義者, 第二個Sea, Sea顧名思義呢個section裏面嘅菜式主要係海產為主.第三個section Land, Land 嘅菜式主要係肉類為主包括雞牛羊豬, 最後一個就係 Heaven, Heaven 就係呢間餐廳嘅甜品啦!好啦講下我嘅用餐經歷!Kale and Ox Tongue $98Shallots, Coriander, Radish, Green Leaves, Chil & Lime Dressing呢一道菜係羽衣甘藍配牛脷, 雖然餐
好啦講下我嘅用餐經歷!

Kale and Ox Tongue $98

Kale and Ox Tongue
呢一道菜係羽衣甘藍配牛脷, 雖然餐牌上面寫係用咗辣椒加青檸去做dressing, 但係呢一道菜一啲都唔辣,好適合一啲唔食得辣嘅朋友! 牛脷係好薄嘅薄切, 配合埋羽衣甘藍口感甘香又鮮甜,dressing裏面係有醋嘅成份, 配合埋芫茜,感覺酸酸甜甜又鮮甜係一個好好嘅冷盤前菜!

Potato Crisp Nachos $98
Melted Cheese, Guacamole, Sour Cream & Jalapeno Salsa
Potato Crisp Nachos
聽呢度嘅服務員講, 呢一間餐廳嘅nachos最大特點係佢用自家手工切嘅薯片去製作! 喺我食用嘅時候覺得呢個薯片都幾香脆!  呢一度菜嘅Guacamole做得唔錯, 牛油果味道十分之明顯, 攞起塊薯片甜啲Guacamole同埋Sour Cream,然後擺入口,感覺香脆又滑口! 如果再多少少芝士應該會更加好味!

Grilled Shrimp Poutine $108
Melted Cheddar Cheese & Truffle Sauce
Grilled Shrimp Poutine
呢一道菜係以French fries做base,然後喺上面放咗一啲溶化咗嘅車打芝士做出嚟嘅醬汁,再喺面上面放咗幾隻燒蝦! 芝士配蝦本身就係一個好好嘅配搭, 佢嘅蝦嘅肉質爽口彈牙, 芝士配French Fries 亦都配搭得十分之好, 但朋友們如果叫呢度菜嘅話就記得趁熱食, 如果唔係啲薯條淋咗就唔係咁好味啦! 蝦嘅size同埋份量可以再多啲嘅話會更加好!

Madison Lobster Roll $178
Seasoned with Lemon Juice, Paprika & served an a Toasted Bun
Madison Lobster Roll
呢道菜佢用龍蝦殼做裝飾,佢嘅醬汁有啲似千島醬 ,雖然用料裏面有Paprika,但係唔會覺得有好濃厚嘅辣味, 值得一題嘅就係喺食用嘅時候好明顯食到有龍蝦嘅鮮味, 可能係因為呢一度菜落咗檸檬汁令到龍蝦嘅鮮味更加明顯!  喜歡食龍蝦配千島醬嘅朋友,呢一道菜係一個好好嘅選擇!

Chicken Lollipops $98
Coated with Maple Syrup
Chicken Lollipops
呢一道菜做得唔錯,出餐時呢道菜系配千島醬同埋maple syrup嘅, 雞肉落咗乾粉炸, 雞嘅肉質嫩滑, 有雞味, 其實做得真係好好, 唔甜醬汁已經好好味! 呢度菜我食咗兩件, 喺食嘅時候一件就甜咗maple syrup, 而另一件就點咗千島醬, 我個人認為呢一度菜式配千島醬嘅效果比maple syrup更加好,但睇你個人鍾意食鹹定係食甜! 之前講過啦, 就算唔甜醬就咁食件雞都好好味!

Lamb Meatballs $98
Homemade Tzatziki & Fresh Mint Sauce
Lamb Meatballs
呢一道菜係羊肉球, 佢配嘅係希臘式既Tzatziki同埋薄荷汁, 呢個配搭好有地中海風味, 佢嘅羊肉有好小好小嘅羊騷味, 絕對唔會騷到唔敢食! 口感嫩滑,配合埋Tzatziki同埋薄荷汁感覺十分之清新但係又有保留到羊肉嘅味道, 如果鍾意食羊而又鍾意地中海風味嘅朋友們, 呢道菜係你哋一個好好嘅選擇!

Chocolate Pudding $88
Molten Chocolate Filling, Vanilla Ice Cream
Chocolate Pudding
呢一道甜品果然有驚喜, 好睇得出廚師花咗好多心機去精心製造, 當我第一眼望到呢一道菜嘅時候就覺得佢個賣相好靚仔! 睇得出廚師花咗心思佢畫個裝飾! 味道方面, 朱古力既香農程度十分之明顯, 喺個chocolate pudding正中間嘅朱古力係熱嘅配合埋冰凍嘅雲呢拿雪糕,一啖熱一啖凍, 的確係一個十分之感人嘅甜品作品!

整體嚟講今次用餐經驗十分之唔錯,餐廳嘅菜式十分之有特色, 而今次嘅highlight我個人認為係Kale and Ox Tongue, Chicken Lollipops, Lamb Meatballs同埋後食嗰個chocolate pudding嘅甜品!
2016-12-12
2016-12-10 429 瀏覽
難得明天不用上班,當然要好好享受這個開心星期五,今晚選擇了旺中帶靜的common room用餐。Classic Mac & Cheese 我個人還蠻喜歡吃芝士通粉,所以看到這略感興奮,賣相倒是出乎我意料的簡單明瞭,也是蠻經典的組合。通粉絕對要趁燙口時吃,芝士味濃而不膩,還可以從通粉中的空洞中嚐到乍洩的芝士,趁熱吃還能吃到通粉的彈性。Squid ink seafood paella 烏黑的墨魚汁令人又愛又恨~ 西班牙飯吃起來保有米新的硬度,很耐嚼,加上吸滿了墨魚汁,咀嚼中還會散出淡淡的海味,口感滑順又飽口~ 中間的大蝦很貼心,蝦身之蝦殼已經剝好,整個飯香氣完全提升了,有畫龍點睛的效果。魷魚鮮甜有嚼勁,魚塊軟軟嫩嫩,青口飽滿美味。Portobello mushroom silders朋友推介我吃這這蘑菇漢堡完全不乾,很多汁! 麵包屬於鬆軟型,更是容易吸附滿滿醬汁,迷你漢堡大吃特吃醬汁也不會沾手。每一口除了蘑菇的味道湧現以外,還有生菜的水分以及青瓜的清爽,口感層次多元化,牛油果醬越嚼也越香。Basil chicken skewers 雞肉烤得非常香脆嫩滑,但又不會帶有焦味。配搭著羅勒香草,吃

Squid ink seafood paella

Portobello mushroom silders

Basil chicken skewers

雞肉烤得非常香脆嫩滑,但又不會帶有焦味。配搭著羅勒香草,吃起來味道特別好! 雞肉的脆度,再加上特制四川風味酸酸辣辣蕃茄醬點綴了整道菜餚,令人食指大動,垂涎三尺!
最後為這周末假期乾杯~
2016-11-29 4427 瀏覽
去得lkf 唔一定只喺for clubbing 嘅🙈其實都有唔少臥虎藏龍喺到 今次啊姐有好推介👅-先嚟個starter 食下先~Sirloin Steak Bite ($128)呢個真喺誠心推介 個牛肉煮得唔會太老 食落喺rare 好嫩滑👅 而且不得不提佢個sauce 酸酸地好開胃💓 作為牛魔王嘅我 唔小心啪咗半碟😂 -Classic Mac & Cheese ($98)因為對面嗰個喺super cheeseeee fans😂 俾下面俾佢叫呢個mac & cheese 食😂估唔到連我呢個唔太好芝士嘅人都食咗半盤🙈首先 別期望佢好似其他mac & cheese 咁會有拉士 相反佢唔太重好咸香嗰種芝士味 反而喺偏milky 同creamy 啲~所以我比較接受到 而且仲覺得佢唔會太膩 可以食多少少都唔怕食唔落其他野👅-Basil Chicken Skewers ($88/4pcs)呢個食落唔似Common Room 出品 因為感覺好似食緊羊肉串咁 孜然味幾重 而且佢個sauce 少少酸多多辣 非常開胃又解膩👅-Charred Eggplant ($98)又喺cheese 迷至愛~ 雖然佢喺芝
去得lkf 唔一定只喺for clubbing 嘅🙈

其實都有唔少臥虎藏龍喺到 今次啊姐有好推介👅

先嚟個starter 食下先~
Sirloin Steak Bite
Sirloin Steak Bite ($128)
而且不得不提佢個sauce 酸酸地好開胃💓
作為牛魔王嘅我 唔小心啪咗半碟😂
Classic Mac & Cheese
Classic Mac & Cheese ($98)
估唔到連我呢個唔太好芝士嘅人都食咗半盤🙈

而且佢個sauce 少少酸多多辣 非常開胃又解膩👅

Charred Eggplant
Charred Eggplant ($98)

又喺cheese 迷至愛~ 雖然佢喺芝士鋪滿面 我仲以為喺西式野🤔
點知食落竟然喺有四川風味 辣辣地反而因爲芝士唔太出 所以唔會太滯💓

Kiss from a Rose
食咗咁多嘢 點可以唔飲返杯~如果你同我一樣都食得咁重口味 不妨叫呢杯嚟飲 個口即時會fresh 哂💓 有花香得嚟又有少少草青味 酒味唔會太重👅

Veto-Fried Vanilla Ice Cream ($88)
絕對喺好睇又好食👅

先有放火🔥 之後再食到酸嘅berry sauce 配雪糕 外熱內凍💓

Sticky Date Pudding
Sticky Date Pudding ($88)

朱古力迷最愛 食落好軟糯~
而且食落有啲棗味 似中式甜品咁😂

不過搭埋雪糕食 好夾👅
2016-11-21
Charred Eggplant
Sticky Date Pudding
2016-11-20 490 瀏覽
Three of us didn't make any reservation before but we just randomly picked this place on a Friday night. Food was all good and I loved this ice-cream so much that you must have a try !
2016-11-12 4137 瀏覽
係中環開完會,周圍行下望下附近有咩正野食先。行過見到呢間common room,望落環境唔錯喎,一於試下先。環境有D暗,但感覺舒適的。Menu 分左四部份,EARTH, SEA, LAND 同HEAVEN,一樣每樣點D試下先。而係點食物前,當然要叫杯野飲先啦。Mango & mint朋友份點既,質地比較杰,因為有plain yoghurt的緣故吧。芒果味突出,薄荷味夠清新,不錯的配搭。Orange Paradise橙汁、菠蘿汁加檸檬汁,溝埋一齊唔會係死甜,味道豐富。Potato Crisp Nachos一向都鍾意食Nachos,平時通常係配粟米片,仲要係超級市場買個隻。難得呢到係用自家製厚切薯片,口感當然大勝,仲有一大pat我最愛既牛油果,邊有得輸呀。Lobster Linguine半隻龍蝦咁上,扁意粉用蕃茄汁煮再加小小辣味,好開胃。龍蝦夠新鮮,翻開另一面都幾多肉,最緊要煮既時間岩岩好,唔係好容易變得又韌又鞋。Pulled pork poutine見人地叫個樣好吸引,我又唔執輸。底層係薯條,上面鋪滿豬肉絲同芝士一齊拎去焗。肉絲夠哂腍,而且已經調好味,配埋濃濃芝士一齊食,超滿足。不過薯條

Mango & mint
Orange Paradise
橙汁、菠蘿汁加檸檬汁,溝埋一齊唔會係死甜,味道豐富。
Pulled pork poutine
見人地叫個樣好吸引,我又唔執輸。底層係薯條,上面鋪滿豬肉絲同芝士一齊拎去焗。肉絲夠哂腍,而且已經調好味,配埋濃濃芝士一齊食,超滿足。不過薯條有D腍,建議盡快享用,食埋佢剩低脆卜卜既口感。
Cryo Fried Vanilla ice cream

食完正餐,梗係要用第二個胃食甜品啦,見大家都大推呢個冰火雪糕,就你啦。
上台平平無奇,店員過黎灑D酒,再點火,夠哂壯觀。
將個波波打開,入面就係雪糕啦,可能D火燒得唔係太耐,所以雪糕未融哂,配埋酸酸的紅莓汁一齊食,大滿足呀!
2016-11-11
2016-11-09 581 瀏覽
lunch time唔算多人 正餐點左chicken burger 因為即叫即製 所以等候時間都有15-30分鐘 好彩食客可以到餐廳中央位置夾餐前小食先醫肚小食類形都幾多 有沙津 有西湯 有煙三文魚片 有大蝦 有螺肉 有八瓜魚仔 有新鮮生果 有甜品 Burger偏細 塊雞肉應該廚師特別處理過 唔似平時見開一塊雞肉扒咁 應該將雞肉碎混合左豬肉碎再煎香 整體味道不錯如果正餐份量再大d就perfect了
如果正餐份量再大d就perfect了
chicken  burger
chicken  burger
2016-11-04 3914 瀏覽
又到最多人生日的月份,為朋友慶生的活動接踵而來!是晚與舊朋友到蘭桂坊附近的和安里食個氣氛晚飯!隱藏在旺中帶靜的和安里角落位~暗暗的燈光與優和的音樂,及食客的歡笑談話聲,環境氣氛確實皆不錯!Portobello Mushroom Sliders - 漢堡包一口一個,的的骰骰方便進食!包不乾身,質感鬆軟。蘑菇脹卜卜食落新鮮多汁,而且彌漫著陣陣香草味!內裡的牛油果醬清新不稠,配上蘑菇味道也不錯~Basil Chicken Skewers (6 pcs) - 雞肉肉質嫩滑,燒得香口合時。滲上香草所以亦有陣陣香草味!醬汁是川辣風味,不過食落丁點也不辛辣,反而有種酸酸的醒神味道!Chicken Wings - 薄薄的皮層,肉質嫩滑而有微微香草味!蘸上刺激辣辣的醬汁,味道更見開胃。Rice Cake "Common Room Style" - 舊朋友名副其實是南瓜控,當然少不免點上這款菜式!南瓜蓉甜甜滑溜。面層舖上羊奶芝士,不但沒有羊羶味,而且還很豐盈Creamy!點上清新而不漏的柑橘醬可以減少滯膩感~Kale and Ox Tongue - 有Superfood羽衣甘藍,口感爽嫩甜甜。牛舌薄切,質
又到最多人生日的月份,為朋友慶生的活動接踵而來!
是晚與舊朋友到蘭桂坊附近的和安里食個氣氛晚飯!
Portobello Mushroom Silders
內裡的牛油果醬清新不稠,配上蘑菇味道也不錯~
Chicken Wings
蘸上刺激辣辣的醬汁,味道更見開胃。
Rice Cakes "Common Room Style"

點上清新而不漏的柑橘醬可以減少滯膩感~
Kale and Ox Tongue
Kale and Ox Tongue - 有Superfood羽衣甘藍,口感爽嫩甜甜。牛舌薄切,質感爽而有嚼勁!
加上青瓜、蕃茄仔的開胃前菜 & 以青檸黑醋汁調成的醬汁,酸味得來又有益。
Mahe
Mahe - 飲品清新易入口~蘊含著豐富的芒果乳酪味!
放在面層上的雪條是自家製作,耐溶性非常高,食落很重薑味。
Portobello Mushroom Silders
Mahe
2016-10-16 4319 瀏覽
今晚來一個又要美食又要美酒還有美味甜品的一個晚上,朋友便帶我來到Common Room,好好享受一頓的晚飯,甜品與否已不在重要。Common Room,是一個以酒會友之地,3位頂尖高酒師在場,再加卜放滿了高酒本和藏酒鐵櫃,多款酒類任君選擇,多國菜的食物味道也偏為濃一點,所以Common Room更以Tapas 小食為主,送酒也是不錯,還有些很特別的甜品,更讓你喜出望外。******************************Common Room的環境很有情調,還以吧枱為主,當晚人流不算很多,所以都很寧靜。以酒為主的Common Room ,酒吧範圍都很深長,放工前來飲杯酒相信都幾享受。餐牌很簡單,包括了小食、主菜、甜品。還有Happy Hour的優惠,在附近返工的人便可以好好享受。以酒為主的飲品,除了一份原整的Menu,還有這個特別介紹的餐牌。Siganture Cocktails都很多選擇,如果不飲Cocktails,可以要求餐廳安排Mocktail。之後都以更多酒為主的飲品,如不飲酒之人,只能選果汁或水了。Pulled Pork Poutine HKD108,以車打芝士為醬,

餐牌很簡單,包括了小食、主菜、甜品
之後都以更多酒為主的飲品,如不飲酒之人,只能選果汁或水了。
Pulled Pork Poutine HKD108,以車打芝士為醬,伴以豬肉和薯條所吃,是Common Room主廚的一番心思小吃之選。
豬肉的不是一片片,加入BBQ醬調味的豬肉絲,伴著芝士一起吃,味道也剛剛好。
薯條切的幾大條,雖然沒有香脆口感,但伴著車打芝士醬所吃,芝味白濃都幾惹惹。
還能在薯條之中找到車打芝士,貎似蛋白的車打芝士,口感也很軟身帶點芝士的香味,愛吃芝士的我又很享受。
Clam Toast HKD108,用上白酒煮成的蜆肉,放在多士之上,送上前來之時,香氣十足。
每件多士都放得滿滿是蜆肉,還加入洋蔥粒。多士鬆化香脆,伴上白酒所煮的蜆肉的香味,更加讓你滿有口感。
Lobster Linguine HKD178,以龍蝦為主的主食最為聞名,難得前來也要一試,蕃茄上配上扁意粉,放上半隻龍蝦,色澤非常之吸引。
扁意粉煮的軟硬適中,吃著扁意粉的口感也不錯,蕃茄醬汁配上扁意粉又很清香,確實是一個不錯的主食。
龍蝦肉也帶點甜味,在口中咬著也很滿足。
如此濃郁之美食,必須以酒會之,Kiss from a Rose HKD115,用上玫瑰花瓣和粉紅色的泡泡賣相,非常之吸引。呷下一口,略甜的酒是用上荔枝、檸檬汁、Vodka配成的Cocktail,酒味不烈還略帶荔枝的香甜,配上如此濃郁小吃更覺吸引。
  • Kiss from a Rose
  • Lobster Linguine
  • Clam Toast
  • Pulled Pork Poutine
2016-10-16 758 瀏覽
最鍾意同朋友食野就係TAPAS, 因為細細碟, 可以share食到, 唔同種類嘅食物,好開心我哋兩個就去咗老蘭既COMMON ROOM, 成個餐牌嘅特別, 分開咗LAND (肉類) SEA (海產) EARTH (菜) 同heaven (甜品) 咁我就每種都食下啦, Lobster Bisque Mac and cheese, 有龍蝦通心粉配芝士個醬汁都幾濃, 咗加埋芝士, 幾香甜, 特別龍蝦, 都幾爽口, 一啲都唔靭Sautéed Prawns,炒大蝦, 蒜汁做醬汁都惹味, 配提子同杏仁, 呢個MIX AND MATCH都幾特別, 有火花之後就叫咗LAND嘅食物 baby RIB,肉一啲都唔黐牙, 肉質鮮嫩,  BBQ SAUCE真係幾甜, 但都可以接受 之後就食過SIGNATURE嘅ice cream:火焰雪糕, 我見IG都好多人PO這個雪糕, 果然好食喎, 火焰徐徐升起有型到爆, 雪糕有加啲CHERRY SAUCE, 甜甜味, 雪糕幾香滑

之後就叫咗LAND嘅食物 baby RIB,

2016-10-15 2692 瀏覽
早上的登龍街人煙雖然不算多,但它可算是銅鑼灣一條有名的食街,短短一條登龍街,有七成店鋪都是食店,而且越夜越熱鬧。跟舊同事聚舊,沒有預先計劃食那間餐廳,走進登龍街,被射在地上的Common Room logo吸引,見門面和餐牌都貌似不錯,就入內試試。******************Common Room是一家酒吧餐廳,環境靜謐,非常適合三兩知己把酒言歡。店內座位非常寬敞,桌興桌之間都有一段距離。Creative Mocktail($98)由於是一間酒吧,所以Drink List內九成都是酒品,餘下的一成就是果汁。侍應就介紹不好酒品的我可以試試這裡的Mocktail,只要告訴他們喜歡的味道,他們就會為食客特別調製一杯Mocktail。這杯Mocktail呈蜜瓜綠色,主要成份有乳酪、青瓜和薄荷。乳酸味中有淡淡青瓜味,平常的青瓜或薄荷飲料都會帶有一陣草青味。但這Mocktail因加了乳酪,令這種草青味被乳酸味所取代,味道亦更怡人。Potato Crisp Nachos($98)有吃過西班牙菜的人應該不會對Nachos陌生,不過這個Nachos卻不是用傳統的粟米脆片,而是用薯片,而且明顯還是

******************

店內座位非常寬敞,桌興桌之間都有一段距離。
Creative Mocktail($98)

Creative Mocktail
Potato Crisp Nachos($98)
有吃過西班牙菜的人應該不會對Nachos陌生,不過這個Nachos卻不是用傳統的粟米脆片,而是用薯片而且明顯還是自家製的。薯片上放上大量酸忌廉、牛油果醬和切粒番茄,五顏六色,非常誘人。
Potato Crisp Nachos
薯片因為是自家製,所以沒有包裝薯片般薄,但卻薯味十足。蘸上酸忌廉和牛油果醬佐食,最適合用來佐酒。
Potato Crisp Nachos
Lobster Linguine($178)
扁意粉上是半隻龍蝦,由於用上番茄醬煮成,所以顏色都偏紅。
Lobster Linguine
餐牌介紹這道菜時雖然有spicy一字,但其實只屬BB辣,基本上辣度連小辣都夠不上,對於嗜辣的我都幾乎食不到辣味。扁意粉軟硬適中,口感帶點微彈。
Lobster Linguine
龍蝦都算啖啖肉,而且肉質爽彈,用番茄醬煮多了一股酸香味,令人越食越開胃。
Lobster Linguine
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream($88)

起初單看甜品單價還想著這裡的甜品都不算便宜,但當甜品奉上時,我們都被它的體形震攝了。雪糕被一層蛋糕外皮包裹著,大小就跟一個初生嬰兒的頭部差不多,碟邊還伴有紅莓和藍莓,而旁邊那兩小瓶分別是Brandy和桑子醬。
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream
侍者首先把Brandy澆在雪糕上,之後再點火。
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream
待雪糕燒了一會後,侍應會再澆上紅桑子醬。
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream
當火焰熄滅後,就可以食用。
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream
由於被燒過,切開蛋糕外皮,入面的雪糕已經融化了一大半(如果不想雪糕融化太多,可以著侍應一次過澆上所有Brandy)。蛋糕皮入口帶點煙韌,較外圍的雪糕因為被燒過入口不太凍,但中間部份的卻仍然冰凍,蘸上酸酸甜甜的紅桑子醬佐食,正好中和了Brandy的酒苦味,整體味道非常出色。
Cryo-Fried Vanilla Ice Cream
總結,餐廳雖然名叫Common Room,但綜觀食物味道或店內裝潢也絕不common,這種謙虛之詞實比以不同啅頭作招徠的食店更討喜。
2016-10-15
Creative Mocktail
2016-10-15 1798 瀏覽
相約朋友到中環蘭桂坊玩之前,當然要醫下肚先啦,就去左和安里近街尾有間common room食個飯傾傾計,發覺呢度環境超正wo~地方夠哂大,台與台之間唔會好近~好有空間感!燈光昏暗帶情調!食物價錢唔貴相當相宜又有質數,所以想推介比大家飲左杯green basil~調得幾好飲~味道好香好清新既羅勒葉味,之後滲出d菠蘿汁味~再中間有粒大大既冰。飲落好易入口~vodka味唔算濃烈,可以飲多幾杯呢~雖然細細杯但係醉翁之意不在酒。之後就叫左d小食甜蕃薯薯條~質感粗身!食落有咬口~味道夠哂香脆,好香蕃薯味~就算唔配汁醬好唔會乾身。條條都好有咬口~送酒小食必點呀烤露筍~賣相幾好靚~放左隻剛半熟既溫泉蛋做toping, 之後認心地將蛋汁針破,蛋香配上烤過既露筍好好味,露筍味道鮮甜~雖然露唔夠脆,但仍然無阻我比呢碟餸既好評蜆肉多士~見到相就知道啦,蜆肉份量夠哂多~粒粒都好鮮甜無沙~配埋d洋惹加汁醬,香脆既多士簡直回味無窮呀香炒魷魚~魷魚爽彈有咬口~一d都唔un! 加左dd檸檬汁更令魷魚既香味擴散~有2條香脆既麵包條~好脆口~上面有d黑醋汁~食落味道開胃醒神!
簡直回味無窮呀