2022-08-04 945 瀏覽
增肥系列-海港城Cookie DPTFb:下一站豬欄; IG@Pig7stationIG shop盛行,Cookie DPT都係少數由網店轉型為實體店嘅成功例子😗因為小仙子有海港城嘅coupon,可以半價買到Cookie DPT😜不過當日下午時間,好多款式已經賣晒🥲試左Chocolate Chip, 真係成隻手掌咁大塊,仲好厚😗一個人食真係大滿足。。仲好肥🥲口感較軟身,偏甜,要配返杯咖啡😂$40一塊Cookie值唔值就見仁見智🤓小🐷覺得普通款式Cookie CP值唔算高😅可以試下cheese cake,好似都唔錯😌
增肥系列-海港城Cookie DPT
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

10 分鐘 (堂食)
2022-08-03 750 瀏覽
最近呢年幾我一直都有海港城嘅coupon.所以食嘢同埋行街買嘢都多咗喺海港城.見到啲coupon差唔多到期又唔知買乜好.見到呢間曲奇可以用$50嘅美食購物券.要買滿$100先用到所以買咗3塊曲奇🍪-double chocolate-brownie filled chocolate chips-red velvet white chocolate返到屋企打開見到實物真係嚇親.比想像中大塊.第一次買咁大塊嘅曲奇.朱古力味還好.但係曲奇都比較軟身容易散.曲奇入邊仲有好多一粒粒朱古力係無溶.所以口感ok.整體就相對上無其他咁甜.但都好甜.而另外一塊個brownie就係喺曲奇嘅中間.但都真係好甜.分開四五次食先食得晒.果塊白朱古力曲奇就甜到真係………食咗兩啖食唔到落去!總結 :咁講真我都係因為有優惠券想用左佢.我先會買每塊都係$40所以總共$120.用咗優惠券減左$50.總共70/3塊你咁大塊來講20幾蚊一塊係抵嘅.但係真係甜到唔係一般人食得到.大多數既香港人都好注重健康.會少甜少鹽.所以我覺得唔係幾適合大部份嘅香港人.但當然食得甜嘅會好鍾意.我個人就唔ok.但係其實食得咁多甜野對身體都唔係幾好
最近呢年幾我一直都有海港城嘅coupon.
所以食嘢同埋行街買嘢都多咗喺海港城.
見到啲coupon差唔多到期又唔知買乜好.
見到呢間曲奇可以用$50嘅美食購物券.
要買滿$100先用到所以買咗3塊曲奇🍪

-double chocolate

-red velvet white chocolate

返到屋企打開見到實物真係嚇親.
比想像中大塊.第一次買咁大塊嘅曲奇.
朱古力味還好.但係曲奇都比較軟身容易散.
曲奇入邊仲有好多一粒粒朱古力係無溶.
所以口感ok.整體就相對上無其他咁甜.但都好甜.
而另外一塊個brownie就係喺曲奇嘅中間.
但都真係好甜.分開四五次食先食得晒.
果塊白朱古力曲奇就甜到真係………
食咗兩啖食唔到落去!
總結 :
咁講真我都係因為有優惠券想用左佢.我先會買
每塊都係$40所以總共$120.
用咗優惠券減左$50.總共70/3塊
你咁大塊來講20幾蚊一塊係抵嘅.
但係真係甜到唔係一般人食得到.
大多數既香港人都好注重健康.會少甜少鹽.
所以我覺得唔係幾適合大部份嘅香港人.
但當然食得甜嘅會好鍾意.我個人就唔ok.
但係其實食得咁多甜野對身體都唔係幾好.
所以我就一定唔會再買第二次啦!
2022-07-26 884 瀏覽
每次行過依間賣Newyork cookie嘅店都好多人,有日朋友話想試下,就趁熱鬧一齊排下,食下邪惡嘅食物。每塊Cookie都有手掌心禁大,而且你遲去,好多味道都會賣哂。我今次買左一塊紅絲絨白朱古力曲奇($40),一塊燕麥提子乾曲奇($40)。其實一人食唔哂一塊,一黎份量大,二黎都真係偏甜,但其實又唔係想像中禁禁禁甜。我覺得最好配番禁expresso去食,中和下味道。而曲奇食落口感飲蛋糕,外脆內軟。依個係驚喜嘅。然後我再買左個巴斯克cheese cake,依個蛋糕就真係好甜喇,建議大家多人Share。除左甜之外,其實佢芝士味濃,口感唔錯。但我嫌糖分太高,所以就唔太鐘意不過未試過Cookie嘅你,可以買塊同朋友開心Share。

不過未試過Cookie嘅你,可以買塊同朋友開心Share。

15 分鐘 (堂食)
2022-07-18 693 瀏覽
佢除咗原有嘅味道之外,佢會定期出一啲新嘅口味,上次我就食咗呢一款Peanut butter加朱古力味。其實呢你話係咪好特別呢我就覺得唔係,不過我覺得可以一次過食兩款口味。佢上面係peanut butter味,下面係dark chocolate。平時覺得呢啲曲奇都係好死甜,但佢冇想像中咁甜,鹹味就重咗少少。而且佢超級厚身,花生同朱古力味都好重,食晒成塊食會好滯,要分幾次食。不過一塊要成$45,好食係好食,但係未去到驚艷嘅地步,難得食一次就算啦,始終卡路里太高。

2022-06-26 812 瀏覽
路過海港城,突然好想食曲奇🍪記得cookie dpt 就喺嗰度😂所以就衝左去買好邪惡嘅軟曲奇🙈食完罪惡咁滿滿!#cookiedpt 📍尖沙咀海港城海洋中心3樓kiosk 9

好邪惡嘅軟曲奇🙈食完罪惡咁滿滿!

#cookiedpt
📍尖沙咀海港城海洋中心3樓kiosk 9
最近有啲海港城嘅coupon,然後同事極度推介呢間嘅曲奇餅,上次去到海港城就專登去朝聖一下🤣,一次過用咗兩張$50 coupon,買咗斑蘭同原味芝士蛋糕,再加多兩塊曲奇,分別係Special flavor同埋紅桑子,原來4樣野已經好重好墜手,睇嚟真係好真材實料😂佢嘅芝士蛋糕真係好creamy,好結實,切開呢有輕微溶溶地比較濕潤嘅狀態,入口都幾順幾滑,唔太食得出斑斕味道但係比起原味芝士蛋糕冇咁膩。我本身朋友其實係推介曲奇餅,但係我真係麻麻地好,我本身唔鍾意食甜野,佢嘅曲奇餅甜到我比100分,甜到要不停飲水,再加上我放入焗爐整返熱佢先食,係更加甜。不過佢口感好食嘅,會有少少痴牙嘅感覺,同埋表層都脆脆地,口感幾好,不過實在太甜啦🥵我覺得佢1塊餅可以分四個人分,一試無妨😊題外話,我係買完返到屋企擺咗半日都冇人食就直接連埋佢個白色包裝袋擺咗雪櫃,點知第二朝拎返出嚟嘅時候先發覺佢個包裝袋放入雪櫃原來係好容易出水,然後我兩個cheese cake佢幫我上下疊住放入同一個袋,下邊嗰個原味就壓扁咗啲,同埋個袋焗到出水搞到表層發咗霉😭,如果大家擺入雪櫃記得要換其他容器呀😭

• 斑蘭芝士蛋糕
2022-06-02 694 瀏覽
尖沙咀 - 《Cookie DPT》🍪📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9上次試完cookie vission,朋友叫我試DPT一試愛上左🫶🏻次次去海港城都買黎食~肥死啦ʕ•ᴥ•ʔRed Velvet White Chocolate (💰40)紅絲絨配白朱古力呢個味幾特別以為白朱古力會好甜但其實整體呢個配搭一啲都唔甜🤣反而係有好香既牛油味♪( ´▽`)覺得朱古力味普通既話要試下呢個啊Oatmeal Raisin (💰40)一食落去都發現係比起其他特別啲比較脆口~係燕麥既感覺食落冇咁heavy🤣Brownie Filled Chocolate Chip (💰40)入面有啲brownie煙煙韌韌呢隻味偏甜‼️比較普通鍾意brownie先好試啊~Oreo & Cream (💰40)最鍾意呢隻味~好多oreo係上面,仲有少少脆口,唔會淋哂甜度岩岩好💓Peanut Butter with Chocolate Chip (💰45)佢係分左上下層既曲奇🍪花生🥜醬從來都唔係我既首選不過拎黎做cookie唔會好甜但係大大塊咁食有啲啲膩半塊就岩岩好~有啲chips係入面咬下咬下幾有口
尖沙咀 - 《Cookie DPT》🍪
📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9

上次試完cookie vission,朋友叫我試DPT
一試愛上左🫶🏻
次次去海港城都買黎食~肥死啦ʕ•ᴥ•ʔ

紅絲絨配白朱古力呢個味幾特別
以為白朱古力會好甜
但其實整體呢個配搭一啲都唔甜🤣
反而係有好香既牛油味♪( ´▽`)
覺得朱古力味普通既話要試下呢個啊

Oatmeal Raisin (💰40)
一食落去都發現係比起其他特別啲
比較脆口~係燕麥既感覺
食落冇咁heavy🤣

入面有啲brownie煙煙韌韌
呢隻味偏甜‼️比較普通
鍾意brownie先好試啊~

Oreo & Cream (💰40)
最鍾意呢隻味~
好多oreo係上面,仲有少少脆口,唔會淋哂
甜度岩岩好💓

佢係分左上下層既曲奇🍪
花生🥜醬從來都唔係我既首選
不過拎黎做cookie唔會好甜
但係大大塊咁食有啲啲膩
半塊就岩岩好~有啲chips係入面咬下咬下幾有口感
呢隻係special款,間唔時都會有啲限定味道
係每次不同,錯過左就會冇哂
所以記得要早啲去買,好快賣哂(๑・̑◡・̑๑)
2022-05-13 875 瀏覽
海港城果d coupon都出左好耐啦!你會明顯見到有得用coupon果d餐飲店係好多人呀!個marketing 效果做得好好。咁我老婆儲落儲落有唔少coupons ,今日收工就去買曲奇餅食啦!咁我地就買左一個芝士蛋糕同埋一個朱古力曲奇食,用到一張coupon,真係好鬼抵。咁返到屋企食埋晚飯就開個芝士蛋糕食,個芝士蛋糕口感好好,面頭都好實在,有種感覺就好似月餅嘅皮咁樣,而中間就係較為軟心,好香蛋味同埋芝士味,我地兩個好快就已經食晒成個了。真係好好食。之後就係個曲奇啦!大大塊,我真係好鍾意e種口感嘅曲奇餅,軟心得黎又非常有口感,而且就唔會係好淋嘅感覺,大大塊嘅曲奇食完就真係好飽,好香濃嘅朱古力味道,真係唔錯,下次會試其他味道。

2022-05-06 604 瀏覽
—🥜Peanut butter🍫Brownie filled chocolate chip謝謝友人送嘅美式曲奇🍪手掌咁大塊好墜手 又冇痴立立好油翻熱咗嚟食 厚實得嚟帶點鬆軟而對半切開之後 中間嘅位置會再挺身d餡料再豐富d 兩款味道都濃郁 冇想像中咁甜膩🌿Pandan cheese cake仲以為淨係主打曲奇原來仲有芝士蛋糕賣成個綠到螢光咁嘅色班蘭味當然都好出喇———————————————————Cookie DPT尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9
🥜Peanut butter
班蘭味當然都好出喇
———————————————————
Cookie DPT
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9
周不時都會有啲moment特別好甜食,今次行入海港城,見到有呢個popup既cookieDPT,再加上手上有coupon可以用,計返條數其實幾抵,就忍唔住買左三塊返屋企嘆~肥唔肥呢啲放埋一二邊先🐽🐽今次揀左紅絲絨、花生醬、同埋朱古力布朗尼夾心,只能夠講三塊都有十足份量,雖然面積唔算好大但厚度搭夠!meet開睇下,紅絲絨有粒粒白朱古力,食落好重麵粉味,仲有好淡朱古力氣味,尚算可以~花生口味meet開睇唔出太明顯分別,但放入口就知道有一堆濃濃花生醬係中間,特別杰身厚重,十分香口唔錯,拎完亦唔會成手油👍🏻而最後都係我的最愛,話明brownie夾心,佢真係成舊布朗尼放係入面,有返少許濕潤度,唔會太乾硬,另外陪埋原味曲奇,兩樣加起來有分明既層次,但好好彩地唔會過甜,連唔鍾意食甜野既母親都覺得可以接受。有機會一定會試埋其他口味!!!🍪😍

有機會一定會試埋其他口味!!!🍪😍
2022-04-28 385 瀏覽
Red Velvet White Chocolate隻色好靚,好吸引😍 超重手,真材實料,👍🏻裡面白朱古力分量正常,唔會好甜.😋曲奇咬感都好正,食完都幾飽💰HKD$40Basque Burnt Cheesecake芝士味好香好濃,但就冇流心效果,比較軟身,下面個底較濕, 一般💰HKD$60
Red Velvet White Chocolate
💰HKD$40

Basque Burnt Cheesecake
💰HKD$60
2022-04-23 435 瀏覽
之前行街經過好多次都忍得著口但今次係 🛵 外賣平台發現 @cookie.dpt 真係安心家中都可以滿足到🥰價錢比起門市貴少少 $45@ #browniefilled #布朗尼夾心曲奇 呢個好讚👍🏻表面係朱古力曲奇但內裏係brownie夾心 brownie唔會好乾好硬而且有點煙韌 曲奇表面脆脆 除咗有雙重味道之餘 口感亦好豐富😍雖然四十幾蚊一塊好奢侈 但呢四十幾蚊好滿足🥰#peauntbutter #花生醬曲奇有有陣陣花生香味 曲奇面脆身 但入面就綿綿的去到中間位花生醬味濃郁好多 有舊花生醬係個心入面不過食塊一次過食有點dry 配返杯咖啡就fit哂😋
之前行街經過好多次都忍得著口

去到中間位花生醬味濃郁好多 有舊花生醬係個心入面
Peanut  Butter  花生醬曲奇

不過食塊一次過食有點dry 配返杯咖啡就fit哂😋
2022-04-17
5 分鐘 (外賣送餐)
2022-04-14 422 瀏覽
係海港城行街,見到有個booth有一條長長人龍,原來排緊Cookie DPT,我梗係唔執輸啦😂之前都試過佢地既Cookie,今次就試試佢地既期間限定,兩樣都係我至愛的綠色💚🥥Pandan Coconut ($45)~ 斑蘭係今期嘅期間限定,斑蘭蛋糕就食得多,斑蘭味道既曲奇就第一次試😍軟心 cookie,非常厚身,口感比較似muffin 軟綿綿咁,但又唔會食到周圍碎👍🏻曲奇入面有斑斕同埋椰子餡🥰味道香甜,放入微波爐叮一叮,會更加外脆內軟,令到香味更加出,裡面既椰子餡好香濃兼流心,又唔會太甜,餅皮有淡淡既班蘭清香,食落唔會因為甜而漏🤤$40-$50蚊一塊曲奇雖然偏貴,但係每一塊都相當重磅同足料,食一半都飽左😂🧀Pandan Cheesecake ($65)~ 一個好青綠💚的斑蘭巴斯克芝士蛋糕🤩見到都嚇左一跳🤣好香的班蘭味道,芝士味非常之濃郁,質感好creamy,食一少件已經好飽肚😅啱晒全家人係屋企開心share 🥳📍Cookie DPT (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9

🥥Pandan Coconut ($45)

🧀Pandan Cheesecake ($65)
~ 一個好青綠💚的斑蘭巴斯克芝士蛋糕🤩見到都嚇左一跳🤣

📍Cookie DPT (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9
外賣自取
行海港城見到呢個booth排哂隊,五顏六色嘅曲奇吸引咗我去排埋一份,隻隻味都想試諗咗好耐先揀到🤣同朋友夾買咗幾款嚟試下,聽人講呢度嘅曲奇加熱左之後會更好食,買完之後急不及待返屋企🤩🍫Brownie Filled Chocolate Chip ($40)曲奇每一塊都好厚身,用氣炸鍋加熱後啲朱古力粒溶溶地,配搭入面包住嘅brownie,多重朱古力好香濃,口感超豐富,朱古力愛好者唔好錯過🤩🤩第一次試曲奇包住蛋糕,呢個組合真係極邪惡!😈🔴Red Velvet White Chocolate ($40)Red velvet嘅香味加熱完之後更加突出,入面同樣有滿滿嘅朱古力粒,加熱後溶溶地🥴由於係白朱古力,所以呢款味道比較甜啲~🌾Oatmeal Raisin ($40)食得太飽嘅關係,呢一款留咗去第二日先食,可能因為隔夜冇咁新鮮,整體比我嘅感覺只係普通一塊提子乾曲奇,加咗燕麥會比較硬身,唔係咁大驚喜😶🥥Pandan Coconut ($45)斑蘭係今期嘅special flavour,斑蘭蛋糕就聽得多,斑蘭做曲奇就第一次😆曲奇入面先包住斑斕再包住椰子餡🥰味道香甜,成個配搭好清新,食落冇咁膩🌿排名:1️⃣

🌾Oatmeal Raisin ($40)

🥥Pandan Coconut ($45)

排名:1️⃣Pandan Coconut > 2️⃣Brownie Filled Chocolate Chip > 3️⃣Red Velvet White Chocolate > 4️⃣Oatmeal Raisin

除咗曲奇,巴斯克芝士蛋糕都好受歡迎,見個個都要所以唔執輸都買返個嚟試🤣

💚Pandan Cheesecake ($65)
斑蘭巴斯克芝士蛋糕一切開有流心效果😍芝士味好濃郁,質感creamy,相比斑蘭曲奇會更快有飽腹感,足夠同四五個朋友分👍🏻估唔到主打曲奇但cheesecake都幾好食😆
btw冇睇錯個蛋糕真係咁青綠😂平時見啲斑蘭蛋糕冇咁青😂😂😂

總結:整體偏甜同埋價錢唔平,勝在非常足料,一塊曲奇分成二人份都好有飽足感❣️
自己一個食應該會覺得好甜好膩,少食多滋味,所以如果買就最好揾朋友開心share啦🥳

🔸温馨提示:有特別想食嘅款要早啲去買,下午好多味都sold out!
外賣自取
今次🐻家姐有海港城coupon,立即諗到要用黎買 @cookie.dpt 大大塊又厚身既美式cookies 啦 😍 買既前一日已經上IG望下尼排有咩新口味,當然見到令🐻心心眼既邪惡款 - Orea Red Velvet Nutella!仲有今次試左用氣炸鍋200度3分鐘翻熱黎食添啊😈⁡🐻の試食‼️✨「Orea Red Velvet Nutella」$45✨「Peanut Butter」$40✨「Browine Filled Chocolate Chip」$40 ⁡今次試Orea Red Velvet Nutella簡直是愛上了,除左外觀勁吸引之外,仲有就係加熱後裡面既Nutella半溶狀態+脆脆既Orea面 + 有少少煙韌曲奇芯 🤩 無得輸❗️誠實地說,其他兩款簡直無得比呢 🤣 大家都試吓尼款限定口味唷 ✨⁡

🐻の試食‼️
✨「Orea Red Velvet Nutella」$45