2023-07-03 700 瀏覽
曲奇係一種看似簡單但係又可以有無限可能性嘅美味甜品🍪 我每次經過Cookies DPT 都會忍唔住買幾塊曲奇嚟食😋我鍾意佢哋嘅曲奇夠份量同質感。鬆脆嘅外表同豐盈濕潤嘅內餡,每一啖都充滿幸福感。今次我買咗一款特別口味 - Funfetti,呢款曲奇加入咗彩虹糖霜,香草味道濃郁。Funfetti嘅名字係由「fun」同「confetti」組成,意思係「有趣嘅碎屑」,同呢款曲奇嘅概念相符。雲呢拿味同糖霜嘅五彩繽紛,非常可愛又有歡樂氣氛🎉另一款口味係比較經典嘅Brownie Filled Chocolate Chip Cookie,呢款曲奇有濃郁嘅朱古力味,中間填滿咗黏牙嘅Brownie餡料。呢款曲奇融合咗朱古力同Brownie嘅豐富口感,好似二重奏般諧和💖仲有一款我嘅心水之選就係Red Velvet。紅絲絨曲奇配上忌廉芝士醬,令曲奇更加濃郁同滑嫩又同時帶有微微嘅鬆脆感,俾到我好似打開鋼琴後,輕輕收起琴鍵上嘅紅絲絨布般觸感,心裏面都響起樂章🎶

2023-06-17 350 瀏覽
又到牛媽去覓食嘅時間!今次老媽食咗朱古力棉花糖曲奇餅!朱古力永遠係同棉花糖最夾,朱古力味非常濃郁配搭棉花糖一流!成個曲奇餅煙煙韌韌,非常好食,又唔會太甜!最啱下午茶時間食,再配番杯熱茶,大滿足!
又到牛媽去覓食嘅時間!

2023-05-16 417 瀏覽
Cookie DPT味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☀️布朗尼夾心曲奇 $40非常厚,一口咬落去勁滿足🥹外面果層曲奇軟硬度啱啱好,入面既brownie比再軟少少,濃濃的朱古力味❤️❤️‍🔥不過實話實說,好食係好食,大舊都大舊,不過都幾貴👀😂❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我 ❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~

布朗尼夾心曲奇

☀️布朗尼夾心曲奇 $40
非常厚,一口咬落去勁滿足🥹

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
布朗尼夾心曲奇
2023-03-04 1198 瀏覽
Cookie DPT每日新鮮焗製❗外脆內軟曲奇❗限定菠蘿包味❗主打超重磅美式軟曲奇嘅 @cookie.dpt 有幾出名唔洗我多講😗大家去開海港城嘅話,除左可以去佢地嘅pop-up store買曲奇之外,仲可以去埋附近嘅 @ralphscoffee 睇下!😍因為係Ralph's Coffee都有Cookie DPT嘅曲奇賣!😍口味仲唔會同Cookie DPT pop-up store撞添!😗👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻—————————————————————————🍴 Cookie DPT📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9🍴 Ralph's Coffee📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT311A, 312, OT312A, 313號舖—————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)Cookie DPT1️⃣Pineapple Bun With Egg Custard $402️⃣Peanut Butter $40Ralph's Coffee3️⃣Chocolate4️⃣Coffee👉🏻
每日新鮮焗製❗外脆內軟曲奇❗限定菠蘿包味❗

—————————————————————————
🍴 Cookie DPT

🍴 Ralph's Coffee
—————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)

2️⃣Peanut Butter $40

Ralph's Coffee
3️⃣Chocolate
4️⃣Coffee

👉🏻食之前焗返熱少少,會好食過室溫下食
👉🏻曲奇非常厚身,外層又薄又脆,內裡濕潤
👉🏻可能有落鹽去中和曲奇嘅甜味,所以唔會覺得係死甜,可以食多幾啖🤩
👉🏻非常大塊,食完一塊已經好飽
___
💡鍾意我哋嘅分享,記得:
❤️Like
💬Comment
🔖Save
📲Share
___
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀美食 #RalphsCoffee #CookieDPT #cookies #美式軟曲奇
2023-01-16 1095 瀏覽
抵食限定! 召集甜品怪🥳見到 @cookie.dpt 做買二送二咁抵,唔好講笑,即刻甜品當正餐買番4舊先🤩✅S'mores 食之前番叮咗30秒,等入面嘅棉花糖融融地,呢個好香好好食,食到有拉絲感!比較甜岩哂我🤣✅Red Velvet White Chocolate 呢塊外表最靚仔,冇咁甜,裡面有d白朱古力碎口感Up🤩✅White Chocolate Macadamia Nut呢塊好甜好好食❤️白朱古力同夏威夷果仁,口感一流。食完個口十秒之後果種甜嘅香味係個口度溫存住,大推喔!✅Chocolate Chip是日太飽未食lol, 有冇人想同我分享🤣🤣#youtuberslife #yesahwilltv #係阿係阿Will_TV #hkfoodie #sweets #hkyoutuber #youtuber #sweettooth #甜品怪 #飯後甜品

抵食限定! 召集甜品怪🥳
✅S'mores
✅Red Velvet White Chocolate
呢塊外表最靚仔,冇咁甜,裡面有d白朱古力碎口感Up🤩
✅Chocolate Chip
是日太飽未食lol, 有冇人想同我分享🤣🤣

外賣自取
▪🍊 𝑫𝒂𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑶𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 (𝑾𝒆𝒆𝒌𝒍𝒚 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍) $45 👍🏽.Always follow their IG page @cookie.dpt to see what's the new weekly flavor. And this week's chocolate fudge filled orange Valrhona chocolate cookie didn't fail my expectation. Super rich and it's not too sweet. Also love the dried orange slice on top of it which made this cookie more interesring. Tho it seems a bit pricy for a cookie, but its sized can definitely fill you up and make you satisfied.---▪️🍫 𝑩𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑪𝒉𝒊𝒑𝒔 $40 👍🏽.My al
---
My all time fav cookie from them. Big piece of brownie hidden in the cusion-like thick cookie. The outside gave a little bit of chewiness and the brownie inside is moist and rich. Still haven't found other cookie that can beat this one.😆
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
𝑫𝒂𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑶𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆
𝑫𝒂𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑶𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆
2023-01-03 462 瀏覽
📍香港📍尖沙咀📍Cookie DPT📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9📍星期一至日 11:30~22:00🦄 Chocolate Chips $40🦄 評分: 4/10見到呢塊曲奇都滿足,真系好厚好大塊,增肥邪惡之選。好軟身味道偏甜。¼我都食唔落感覺好膩。應該無咩人會自己ko成塊哈哈。成日見到有人排隊但我個人唔會再買。都系鐘意牛油香濃既脆曲奇多啲。#foodieschu尖沙咀~~~~~~~~~~~~~~#香港美食 #尖沙咀美食 #曲奇餅 #曲奇 #軟曲奇 #海港城 #海洋中心 #cookies #cookie #hkfood #hkfoodie #hkfoodies #foodies #foodie #chocolate #chocolatechips #chocolatecookie #chocolatecookies #朱古力曲奇 #下午茶
📍香港📍尖沙咀
📍Cookie DPT
📍星期一至日 11:30~22:00

🦄 Chocolate Chips $40
🦄 評分: 4/10

#foodieschu尖沙咀
~~~~~~~~~~~~~~
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-12-28 467 瀏覽
公司聖誕有曲奇派,揀左呢間Cookie DPT, 就咁聽個名好陌生,原來係我哋上年香港愛受歡迎女歌手-欣宜Joice開既曲奇店!有以下四款口味,每一塊都好重身!有成130g!Double chocolate $40/塊雖然叫double chocolate, 但唔算好甜,有朱古力味,有兩塊款,比較煙靭有口感,也有海鹽在曲奇內,筆者覺得呢款係最好食🤤!🔅Brownie filled chocolate chip cookie $40/塊厚切煙韌感曲奇,配上朱古力碎,穩陣之選。🔅Cookie & cream $40/塊配上Oreo餅乾,口感鬆脆,不過不失。🔅Peanut butter $40/塊幼滑花生醬曲奇,筆者覺得比較甜,不建議。💕$40一塊確實唔平,由於每塊曲奇都好有份量,建議可以同身邊朋友一齊分享喜悅!分享脂肪!😜📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9

Double chocolate $40/塊

厚切煙韌感曲奇,配上朱古力碎,穩陣之選。

🔅Cookie & cream $40/塊
配上Oreo餅乾,口感鬆脆,不過不失。

🔅Peanut butter $40/塊
幼滑花生醬曲奇,筆者覺得比較甜,不建議。

2022-12-27
2022-12-27 248 瀏覽
終於可以試到 Cookie DPT 🤣重要試左4個口味🍪Cookie & cream 竟然唔甜 😍我最鍾意❤️食Browine filled chocolate chip 仲要放入微波爐叮叮 叮暖 朱古力🍫溶溶地 非常好味😋Double chocolate 都好surprise 唔會甜到漏而且唔係假甜 都係好好食🤤最後係peanut butter 非常香 但佢竟然係最甜🤭 我自己就一般般 但可以試試
終於可以試到 Cookie DPT 🤣
重要試左4個口味🍪

Cookie & cream 竟然唔甜 😍
2022-12-04 344 瀏覽
No No No, 非常失望嘅曲奇味道。之前一直有聽過Cookie DPT,本來想去鰂魚涌Pop up store買,但發現已經完左pop up store。今日俾我見到海港城有擺檔,就好期待想去試。行埋去見到有好多種唔同味道嘅曲奇,好吸引。我哋買咗兩種Special Flavours , special flavour每舊$45,staff話入邊有好多種唔同嘅材料,所以好興奮去試。點知食落去,兩舊都淡茂茂無味,係完全無甜味,又乾身,完全唔moist,好似食緊乾爭爭既鬆餅。Double chocolate 既朱古力味食唔出,peanut butter 味又食唔出,咁濃既味完全都食唔到,一定唔會再買🫠🫣
2022-11-27 295 瀏覽
要保持苗條身形糖份同澱粉質真係要戒得好清不過有時壓力太大 真係忍唔住 今日去海港城shopping嘅 時候 見到啲曲奇咁吸引就忍唔住買左4嚿久唔久獎勵自己都冇咩問題事關聽日又要努力返工壓力真係好大我揀左嘅口味全部都係基本野Chocolate chipspeanut butter Cookies and cream Rasin and chocolate哩啲係最穩陣男朋友個家姐都話未見過曲奇咁大塊簡直係麵size食落去第一啖真係覺得有啲甜不過嗰完全係可以接受而且唔會膩曲奇奶油口味一次過食到兩種餅乾嘅味道融合喺一齊兩者相輔相成就算食曬一塊都唔過份如果我唔增肥增得太厲害我諗我久唔久都會買黎食下因為質素確唔錯
要保持苗條身形

就算食曬一塊都唔過份
如果我唔增肥增得太厲害我諗我久唔久都會買黎食下
因為質素確唔錯
2022-10-28 429 瀏覽
I was hesitant at first because of the hefty price but once I've tried it, I couldn't go back. Double chocolate chip cookie is my go to choice as it has a rich chocolate flavour yet it isn't the type that sticks to the back of your throat. It has a mixture of chunks and gooey chocolate that creates the perfect balance. Also tried their birthday cake flavoured birthday cake. Vanilla cake with icing and sprinkles, your classic mix!

2022-10-13 478 瀏覽
Not only DOUBLE💕 is Triple Chocolate🍪😝Made with Valrhona dark chocolate, semi-sweet chocolate chips and a touch of sea salt130g Special favour $45 美式曲奇外脆內軟,重手之餘牛油香十足焗熱後食仲正!外面朱古力粒融化,係好厚實好足料既朱古力🐽 食過三倍之後返唔返轉頭仲特登帶出海野餐💦 Cookie DPT地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓

130g Special favour $45

美式曲奇外脆內軟,重手之餘牛油香十足
仲特登帶出海野餐💦

Cookie DPT地址:
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓
Triple Chocolate Chip Cookies
Triple Chocolate Chip Cookies
2022-09-09 843 瀏覽
呢間啲曲奇出名就人人都知唔止勁大塊🤩而且好香脆但偏甜我唯一鍾意係朱古力味反而個芝士蛋糕好有驚喜🤯價錢唔貴好香滑好濃芝士味好好味!🥰強烈推介👍🏻👍🏻
呢間啲曲奇出名就人人都知

好香滑
好濃芝士味
好好味!🥰

強烈推介👍🏻👍🏻
10 分鐘 (外賣自取)
有同事派散水餅,好豪氣甘訂咗每人兩塊Cookie DPT嘅曲奇,見到都滿足!每件曲奇都好厚好大件,超邪惡!{Red velvet white chocolate $40}呢款係我其中一款最鍾意嘅曲奇,稍為翻熱,曲奇入面嘅白朱古力會半融,加埋鬆軟香甜曲奇,食到好上癮!{White chocolate macadamia nuts $40}曲奇好鬆軟牛油味好香,加埋夏威夷果,口感同味道好豐富!唯一可以改善嘅係packing,十塊會pack做一盒,而家疫情關係,如果有獨立包裝揀嘅話會更好!Ü

Ü
外賣送餐