2022-06-20 44 瀏覽
Coti工廈cafe 慢活咖啡店觀塘,九龍灣,沙田,荃灣都有分店唔喺大街大巷 地鐵行過黎都要10min餐廳堂食位置唔多座位舒適 裝修都係行文青coffee shop 既style 木系為主調 夠光猛假日有set lunch $88 🍽️🍽️包一個主食 + 1杯 black/white coffeelunch選擇都唔算少 外賣仲有平外賣自取8折蒲燒鰻魚滑蛋飯🥚🥚賣相吸引 滑蛋既黃色好深色燒汁甜甜地 好開胃 鰻魚份量多 有兩大塊 面頭仲會有紫菜碎滑蛋份量都好足 一大片係則邊 炒蛋係半生熟滑蛋汁撈埋落飯度食 伴碟都有沙律菜同埋蔬菜 健康之選 滑蛋唔會煮得過熟,撈埋鰻魚同白飯係絕配美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️凍Mocha 🥤🥤天氣熱 想飲凍飲凍mocha既咖啡味都夠濃郁朱古力味唔會太搶 奶味都唔會過濃Mocha 既配搭得岩岩好配有一粒 咖啡味雞蛋仔一開始仲唔知咩黎 黑色一舊野美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🍴整體評價:文青coffee shop既路線裝修有擺心思 木色日系既裝修見到店舖都已經感受到休閒既感覺可以係鬧市之中搵到個休息既地方推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌
Coti
工廈cafe 慢活咖啡店
觀塘,九龍灣,沙田,荃灣都有分店
唔喺大街大巷 地鐵行過黎都要10min

鰻魚份量多 有兩大塊 面頭仲會有紫菜碎
滑蛋份量都好足 一大片係則邊 炒蛋係半生熟
滑蛋汁撈埋落飯度食
伴碟都有沙律菜同埋蔬菜 健康之選
滑蛋唔會煮得過熟,撈埋鰻魚同白飯係絕配
美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⏰ 08:00 - 17:00

付款方式
AlipayHK 支付寶 現金
2022-06-20 40 瀏覽
最近好鐘意去觀塘行街順便搵餐廳,今次黎到左一間都幾隱蔽下既餐廳位於鴻圖道90號,呢間CAFE雖然細細間但人流都幾多,D位都係梳化絨布椅,放假過黎同朋友一齊食野都幾CHILL,店內環境以木質同悠和燈光為主,主要係食ALL DAY BREAKFAST,我地叫左一個all day breakfast入面有唔會好油既雞扒,嫩滑既炒蛋,好甜既哈蜜瓜,沙律同埋茄汁豆等等,另一款食物我地叫左滑蛋鰻魚飯,鰻魚大大塊多汁,滑蛋加鰻魚一啖過咁食,加埋日本珍珠米,味道不錯,即叫即整,熱辣辣咁,飲品朋友叫左一杯蜂巢鮮奶咖啡,蜂巢用料十足,用左天然蜂巢蜂蜜味香濃,加埋明治牛奶同咖啡真係好好飲,小編推介。另一杯如果係朱古力迷就一定會鐘意,呢杯叫dirty chocolate coffee飲完真係會搞到成手同成口都係朱古力粉所以飲既時候要小心d,杯朱古力仲刨左好多朱古力碎滿佈杯面,勁濃郁朱古力味。
2022-06-20 819 瀏覽
好多人返工要飲咖啡係為咗提神…我就冇呢鋪癮~~但我鍾意weekend同朋友去嘆杯靚啡😋觀塘區工廈林立,竟然喺樓梯下隱藏咗一間麻雀雖小但五臟俱全嘅咖啡店!有啡飲,有嘢食,仲要有獨立插頭嘅bar檯!!雖然座位唔多,但好適合獨樂樂享受me time💓<<All Day Breakfast>>($74)每檯都見到佢嘅蹤影! 可能因為有一條前臂咁長嘅哈密瓜💪🏻切好一嚿嚿排放得美美的~~仲清甜爽口🧡唔怪得人氣爆燈💚例牌會見到嘅沙律菜、炒蛋、茄汁豆同煙三文魚,佢當然都有☺️佢仲有兩塊焗得幾出色嘅雞扒!雞肉嫩滑得嚟幾juicy😀連多士都烘得好脆! 襯熱食仲可以食到好似雪糕般溶化嘅牛油添呀🤗<<蒲燒鰻魚滑蛋飯>>($88)佢賣點唔係有又長又厚又肥美嘅鰻魚!佢仲要分開兩嚿疊起,用炒蛋鋪面遮住!望落低調,但更令我有更大意慾去探索🤭炒蛋有奶香,黏滿鰻魚汁味道剛好!而且入口順滑,唔會太生更加冇overcooked!同鰻魚汁一齊撈飯食真係一流🫡以上set lunch +$24 就可以試佢哋嘅Signature coffee~朋友推介我飲<
好多人返工要飲咖啡係為咗提神…
我就冇呢鋪癮~~
但我鍾意weekend同朋友去嘆杯靚啡😋

有啡飲,有嘢食,仲要有獨立插頭嘅bar檯!!
雖然座位唔多,但好適合獨樂樂享受me time💓

<<All Day Breakfast>>($74)
每檯都見到佢嘅蹤影! 可能因為有一條前臂咁長嘅哈密瓜💪🏻
切好一嚿嚿排放得美美的~~
仲清甜爽口🧡唔怪得人氣爆燈💚
全日早餐

例牌會見到嘅沙律菜、炒蛋、茄汁豆同煙三文魚,佢當然都有☺️
佢仲有兩塊焗得幾出色嘅雞扒!
雞肉嫩滑得嚟幾juicy😀
全日早餐

<<蒲燒鰻魚滑蛋飯>>($88)
佢賣點唔係有又長又厚又肥美嘅鰻魚!
佢仲要分開兩嚿疊起,用炒蛋鋪面遮住!
望落低調,但更令我有更大意慾去探索🤭
蒲燒鰻魚滑蛋飯

炒蛋有奶香,黏滿鰻魚汁味道剛好!
而且入口順滑,唔會太生更加冇overcooked!
同鰻魚汁一齊撈飯食真係一流🫡

朋友推介我飲<<天然蜂巢咖啡>>🐝

佢真係有一嚿大蜂蜜😱
朋友教我要先倒熱咖啡落凍牛奶…
然後將大蜂蜜浸落去攬勻~
因為將咖啡直接倒落蜂蜜上面嘅話會令佢變酸!

的確好特別😮
每一啖咖啡都又滑又潤喉!
最後所有蜂蜜溶晒之後仲見到個蜂巢~~
原來口感有啲似香口膠!! 幾好咬😂

朋友杯<<玫瑰鮮奶咖啡>>都好吸引🌹
奶泡上面有幾塊玫瑰花瓣點綴~
散發微微嘅玫瑰花香🌺
打完卡望住佢都想即刻飲🥰
2022-06-12
2022-06-18 37 瀏覽
的骰小Cafe喺觀塘其實有好多隱世小cafe, 今日放假就去搵返間輕鬆一下。Coti個裝修全部以木為主,有一種日系嘅感覺,好舒服😌全日早餐 ($74)見到個個都食all day breakfast, 見到有一個蜜瓜😍好靚,所以都叫咗一個試。貌相好靚,雞扒煎得好香口,蜜瓜亦都好甜好清新,值得一試。士多啤梨忌廉窩夫 ($88)諗住喺度慢慢chill下,所以亦都叫咗一個窩夫。呢個真係out of expectation,個樣超靚,有勁多士多啤梨🍓開頭以為只係得一兩粒🤣中間痴左好多Yogurt,整體味道好夾,估唔到小小Cafe有呢種質素嘅甜品玫瑰花茶(熱) ($36)蜜桃茶(熱)(36)食完甜品再飲少少茶,感覺身心舒暢😚兩杯花茶都好香花味,飲得出加咗少少蜜糖,所以入口好清甜☺️
的骰小Cafe

Coti個裝修全部以木為主,有一種日系嘅感覺,好舒服😌

全日早餐 ($74)

士多啤梨忌廉窩夫 ($88)

玫瑰花茶(熱) ($36)
蜜桃茶(熱)(36)
觀塘又多一間隱世角落cafe!位於鴻圖道近海濱方向嘅COTI,從觀塘B2出口落地面,按地圖一直行大約10分鐘內就到,話需如此,但要喺角落處縮入去嘅位置,要細心D搵先搵到架,不過真係名副其實「禾稈冚珍珠」,食物有驚喜!總性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️地理位置:⭐️⭐️⭐️🍯天然蜂巢咖啡 $24參與度極高,比食客自行倒入咖啡至明治3.4特濃牛奶,再放入蜂巢攪拌,微甜口感香醇。值得注意嘅係。蜜糖最好攪拌完就拎起羹,飲用時讓蜂巢粒沉底比較好。特色全日早餐 $98 最鍾意有大大份水果嘅all-day breakfast🤪份量充足,哈密瓜擺設好適合打卡!有別於一般嘅全日早餐,COTI用嘅雞排非常嫩滑,黑椒味濃郁,個皮仲煎得好香脆👍🏻🍓士多啤梨忌廉窩夫 $88完全係我想像中嘅模樣,好似喺卡通片入面走出來嘅waffle啊!香甜可口嘅strawberries剛好中和cream嘅油膩感,一定要趁熱食,先可以感受到豐滿綿密嘅cream配合外脆內軟嘅waffle喺口中嘅滋味😋就這樣,喺呢間角落cafe耗上一個下午,睇下書、覆下email,都幾寫意。驟眼一睇,原來cafe有早餐供應,8am就

總性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
地理位置:⭐️⭐️⭐️
🍯天然蜂巢咖啡 $24
特色全日早餐 $98
🍓士多啤梨忌廉窩夫 $88
驟眼一睇,原來cafe有早餐供應,8am就開始有各款cafe早餐,比附近商業大廈嘅上班族食。
店內仲有掛耳咖啡包賣呢~
今日同朋友黎到觀塘聚下,之前朋友有介紹呢一間係觀塘工業區嘅一間精品咖啡店。好簡單咁叫左兩個輕食。全日早餐 (炒蛋、麵包、沙律、茄汁豆、哈蜜瓜、煙三文魚、雞扒)$74賣相好吸引,個哈密瓜係其中一個驚喜位,同埋雞扒好juicy好嫩滑。All day breakfast 黎黎去去都係果幾款,不過呢一個賣相比起其他又靚好多,味道都幾唔錯,重要抵食!田園藜麥雜菜沙律 配 香煎雞扒 $74藜麥一黎好飽肚,二黎又健康,再加上果幾塊好juicy嘅雞扒,沙律fresh得黎又好食。天然蜂蜜咖啡 $48好特別一杯咖啡,蜜糖味好香,但又唔係死甜嘅一個味道。最好就係蜜糖同奶都可以自己想加幾多就幾多,建議大家唔加飲一啖咖啡先,再加小小蜜糖,慢慢感受下個分別。鮮忌廉朱古力 $42朱古力味濃,好滿足,加埋cream邪惡到一個點。Overall黎講雖然觀塘工業區呢個地理位置比較遠小小,但係個價錢抵食又且野食又靚又好食,簡約木色系嘅環境又好舒服,真係坐成日都得。
(炒蛋、麵包、沙律、茄汁豆、哈蜜瓜、煙三文魚、雞扒)$74
田園藜麥雜菜沙律 配 香煎雞扒 $74
天然蜂蜜咖啡 $48
鮮忌廉朱古力
鮮忌廉朱古力 $42
朱古力味濃,好滿足,加埋cream邪惡到一個點。

2022-05-28
鮮忌廉朱古力
2022-06-11 67 瀏覽
星期六番工又要食好d~~依間cafe 平日經過通常都無位,終於等到星期六食得到坐位就係唔多星期六都有set lunch~~叫左個鰻魚滑蛋飯估唔到個飯都唔細隔離仲有配少少沙律點綴,同埋有少少配菜無甘單調滑蛋果然夠滑身,配埋鰻魚汁好夾鰻魚份量都唔少架! 夠配哂成個飯唔駛驚食唔飽架~~我再加錢點左杯tiramisu 咖啡面頭直頭就係tiramisu, 完全可以當甜品甘筆黎食下面就係黑啡加左糖水一樣野滿足哂想飲啡加食甜品既慾望!tiramisu 既芝士味都幾濃,就甘食都好食,溝埋少少咖啡食又得!仲加埋手指餅真係好有心思🫶🏻🫶🏻🫶🏻野食加埋啡又好飲,絕對會再黎
星期六番工又要食好d~~

依間cafe 平日經過通常都無位,終於等到星期六食得到

坐位就係唔多

星期六都有set lunch~~
叫左個鰻魚滑蛋飯

估唔到個飯都唔細

隔離仲有配少少沙律點綴,同埋有少少配菜
無甘單調

滑蛋果然夠滑身,配埋鰻魚汁好夾
鰻魚份量都唔少架! 夠配哂成個飯

唔駛驚食唔飽架~~

我再加錢點左杯tiramisu 咖啡

面頭直頭就係tiramisu, 完全可以當甜品甘筆黎食

下面就係黑啡加左糖水

一樣野滿足哂想飲啡加食甜品既慾望!

仲加埋手指餅真係好有心思🫶🏻🫶🏻🫶🏻

野食加埋啡又好飲,絕對會再黎
2022-06-11
午餐
2022-06-07 65 瀏覽
Came in on 15/05 and dealt with a very slow employee with bad manners. Wouldn’t come back.For those interested, they serve food and coffee here. The dining space however is very small, maybe just enough for 6-8 people insight, so don’t come here with a big party

2022-05-15
20 分鐘 (堂食)
2022-05-19 546 瀏覽
早幾日難得老公放假🥰諗住去觀塘apm新開嘅松本清藥妝店朝聖一下點知人多到呢... 太可怕所以放棄左😅於是轉戰黎咗呢間一直都想試吓嘅Cafe Coti而家唔洗返工無咩特別真係好少機會黎觀塘架所以果日去到雖然餐廳冷氣壞咗我都逼老公陪我熱住咁食😛(老公真係太愛我了... 其實佢食到出晒汗😂😂😂)餐廳其實都離地鐵站有少少距離係鴻圖道差唔多尾尾位置嘅一棟大廈地下同一棟大廈仲有好多其他餐廳
當日可能係星期六人流唔多餐廳都只係得幾個客人~~ (或者因為冷氣壞左?可能平時多D🤔)餐廳環境唔錯,以木色為主食物選擇都幾多,而且重點係價錢唔貴味道都唔差我地叫左一客蒲燒鰻魚食 $88 加一份全日早餐 $74另外再叫左一杯凍Latte+一杯有汽檸檬咖啡埋單都唔洗$200真係幾抵食價錢好親民🤩老公仲話「如果唔係冷氣壞左其實係度坐番兩、三個鐘都仲得」哈哈🤣老公好少會讚賞Cafe囉🫶🏻推介觀塘區居住/返工嘅大家可以去試試喔
早幾日難得老公放假🥰
諗住去觀塘apm新開嘅松本清藥妝店朝聖一下
點知人多到呢... 太可怕所以放棄左😅

於是轉戰黎咗呢間一直都想試吓嘅Cafe Coti
而家唔洗返工無咩特別真係好少機會黎觀塘架
所以果日去到雖然餐廳冷氣壞咗我都逼老公陪我熱住咁食😛
(老公真係太愛我了... 其實佢食到出晒汗😂😂😂)

餐廳其實都離地鐵站有少少距離
係鴻圖道差唔多尾尾位置嘅一棟大廈地下
同一棟大廈仲有好多其他餐廳
當日可能係星期六人流唔多

餐廳環境唔錯,以木色為主
食物選擇都幾多,而且重點係價錢唔貴味道都唔差
我地叫左一客蒲燒鰻魚食 $88 加一份全日早餐 $74
另外再叫左一杯凍Latte+一杯有汽檸檬咖啡
埋單都唔洗$200真係幾抵食價錢好親民🤩
有汽檸檬咖啡
Iced   Latte
可愛的咖啡味小蛋糕

老公仲話「如果唔係冷氣壞左其實係度坐番兩、三個鐘都仲得」
哈哈🤣老公好少會讚賞Cafe囉🫶🏻
推介觀塘區居住/返工嘅大家可以去試試喔
2022-05-14
有汽檸檬咖啡
Iced   Latte
可愛的咖啡味小蛋糕
2022-05-13 170 瀏覽
網上見食評唔錯,木系裝修又幾吸引,所以諗住嚟食下嘢睇下書會好舒服。喺平日嘅早餐時間去,叫咗個芝士火腿牛角包加杯熱latte,咖啡質素正常,配粒雞蛋仔又幾夾幾得意。但個包就一般啦,純粹為飽肚,要求唔高都ok嘅。最最最失望係個環境,當日氣溫25-26C其實唔算熱,但一入店內已經覺得好焗促,好似冇乜空氣流通,風扇都冇乜用,食到一半已經流汗,我諗叫凍飲都搞唔掂,根本坐多一陣都頂唔順,所以一食完就急急腳走人。

2022-05-13
$52 (早餐)
2022-05-11 138 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔距離地鐵站都要行 15分鐘左右,近海滂小小遠,今日咁黑仔去到竟然壞冷氣,所以坐左係出面吹下風冇咁焗🥶坐低好快就上左兩杯飲品 , 個門口其實都幾靚既(安慰下自己)🌟日式紅酒燉牛肉配飯 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗦𝘁𝗲𝘄 𝗶𝗻 𝗥𝗲𝗱 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟴𝟴)一上菜就聞到好香嘅牛肉味,燉牛肉好淋咬感超正。食完第一啖,忍唔住不停撈汁食 😙😙😋但超級𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺 🥹🌟 全日早餐 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 ($𝟳𝟰)(沙律、牛油脆多士、炒滑蛋、茄汁豆、煎雞扒、煙三文魚、哈蜜瓜)呢個𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 一上菜視覺就滿足左先, 超級巨大既哈密瓜, 預先切好左一粒粒等我降下温🥳牛油脆多士十分脆,唔係茶餐廳果啲厚邊所以唔油,有少少似奶油豬既口感😚雞扒香同嫩滑唔乾身同埋都係都白肉,唔洗驚肥(掛)🫣煙三文魚應該都係經過細心處理既, 感覺咸度剛剛好,滑蛋唔會煮到太乾身 , 超正 。 兩杯飲品都有一粒細既咖啡蛋糕放碟幾特別 ,不過食落又冇咩特別味🙃🥤鮮忌廉朱古力 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺

🥤鮮忌廉朱古力 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲
個人幾鐘意朱古力呢杯,唔算太甜

🥤抹茶鮮奶 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
抺茶果杯就怪怪地,有陣好似𝘩𝘢𝘯𝘥𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 既味唔太啱我

📍 𝐂𝐨𝐭𝐢
觀塘鴻圖道90號地舖
2022-05-09 401 瀏覽
今日來觀塘鴻圖道high tea,簡約木系裝修風格的小店,係一個可以靜靜慢活品嚐咖啡嘅地方。🍮焦糖布甸咖啡☕️ 咖啡味好香濃,咖啡同奶味嘅平衡做得唔錯,面頭係焦糖脆皮😍,中間係Creamy奶泡,最底係香濃嘅咖啡,層次感滿分💯,creamy得來又唔會太膩,仲有兩粒焗得好香脆嘅咖啡豆,10分推薦👍🏻👍🏻👍🏻🍯天然蜂巢咖啡☕️ 上碟嘅時候分開咗奶,咖啡同蜂巢糖漿,可因應甜度同咖啡濃度嘅喜好自己調整,天然蜂巢嘅味道會比較清甜,唔會死甜,奶味同咖啡味都好香濃,質感好creamy又不失咖啡香味👍🏻All day breakfast 🍳 材料豐富,有雞扒,炒蛋🥚,哈密瓜🍈,煙三文魚🐟,多士🍞,茄汁焗豆,沙律🥗,分量啱啱好,唔算好大份啱晒女仔食,雞扒煎得幾香,薄身但質感嫩滑;炒蛋蛋香味濃,炒得幾滑;哈密瓜清甜爽口;沙律菜新鮮;多士焗得香脆,牛油鹹香味濃。香蒜蜆肉意粉🍝蜆肉份量都幾多,幾鮮味,意粉軟硬適中,加咗香蒜同辣椒🌶️好惹味😋整體來講,雖然門口比較隱蔽,不過可以提供寧靜嘅地方品嚐咖啡,咖啡都好有特色,食物質素都唔錯。

🍮焦糖布甸咖啡☕️

All day breakfast
香蒜蜆肉意粉
  • All  day  breakfast
2022-05-09 97 瀏覽
☀️全日早餐每次食全日早餐,都好有假期嘅感覺,好滿足豐盛。有日式沙律,清甜蜜瓜,煙三文魚,茄汁豆,香煎雞扒,炒蛋。炒蛋有蛋香,軟滑不油膩,係全日早餐嘅靈魂。 🍱 蒲燒鰻魚滑蛋飯鰻魚有燶邊,有蒲燒嘅味道,配上日本🇯🇵珍珠米,飯香軟糯,加上鰻魚配炒蛋,holiday brunch嘅感覺。🐝天然蜂蜜咖啡一shot expresso,自己加入熱鮮奶及蜂蜜,可以跟自己喜好調味。仲有咖啡豆形狀嘅蛋糕,趣味滿分,飲得又食得。🌹 玫瑰鮮奶咖啡淡淡嘅玫瑰味,唔會似飲緊葯水糖水,十分冰凍又提神 。
☀️全日早餐

🍱 蒲燒鰻魚滑蛋飯
蒲燒鰻魚炒蛋飯

🐝天然蜂蜜咖啡
天然蜂蜜咖啡,玫瑰鮮奶咖啡

🌹 玫瑰鮮奶咖啡
淡淡嘅玫瑰味,唔會似飲緊葯水糖水,十分冰凍又提神 。
蒲燒鰻魚炒蛋飯
天然蜂蜜咖啡,玫瑰鮮奶咖啡
2022-05-09 50 瀏覽
今日帶家姐去驗眼,之後近近地去我哋喜愛嘅 cafe飯堂 COTI 食個lunch,飲杯靚咖啡☕️家姐點咗 日式紅酒燉牛肉配飯,個汁好好味又甜甜地,送飯一流!牛肉肉質亦夠淋,中間有少少肥膏夾住一齊食好邪惡,但佢話咁先夠正🤪佢挑選咗 桃味 🍑 紅茶,香甜解渴!我就揀咗 香蒜蜆肉意粉,分量好大碟,而且仲有好多蜆,每隻嘅蜆肉夠肥美👍🏻個汁係蒜香炒成,帶有少少辣味,突顯海鮮嘅滋味😋今次我就點咗杯 焦糖咖啡,真係好欣賞佢上面個焦糖面燒得脆脆的,加埋下面嘅latte真係再想encore多一杯💕我哋去到其實已經兩點幾,職員姐姐本身啱啱開始食飯,但一見有客人入嚟即刻serve,服務態度好好👍🏻

2022-05-05 292 瀏覽
中午在觀塘逛街,知道附近有間Cafe 不錯,可以食完之後行行海旁消化一下。這間就是位於觀塘鴻圖道的Coti。Coti是地鋪,所以基本上一經過就會見到。餐廳內裡採取木系風格,旁邊有Bar枱,附有插頭,可以一個人靜靜的坐下,方便用手提電腦的工作人士。Coti的Lunch Set 亦有不少選擇,而種類亦有飯類、意粉、全日早餐等,能夠迎合不同口味。➼ 1. 蒲燒鰻魚滑蛋飯有點肚餓,所以想食鰻魚滑蛋飯。如果以為Coti是Cafe 類型,不太精於煮「飯」的話,那就錯了。餐廳將滑蛋煮得非常滑溜,蓋上飯面再與長長的鰻魚一併食,非常滿足。➼ 2. 全日早餐聽說Coti 的全日早餐都是相當出名,差不多每一桌都會有人點All day breakfast。這裡的All day breakfast有炒蛋、麵包、沙律茄汁豆、哈密瓜、煙三文魚、雞扒。餐廳將材料煮得過於平淡,我會特別highlight 其麵包和雞扒。首先,Coti用的麵包不是一般的多士之流,食下去有硬身的口感,有點偏向法包的感覺;而雞扒則煎得金黃香脆,而且共有兩塊,味道和份量都相當不錯。➼ 3. 玫瑰鮮奶咖啡聽店員說,很多女孩子都會點玫瑰鮮奶咖啡,那
➼ 1. 蒲燒鰻魚滑蛋飯
➼ 2. 全日早餐
➼ 3. 玫瑰鮮奶咖啡
聽店員說,很多女孩子都會點玫瑰鮮奶咖啡,那我當然亦不例外。玫瑰鮮奶咖啡非常香甜,咖啡帶上陣陣玫瑰甜和奶香味的。
➼ 4. 提拉米蘇咖啡
另外一杯可算是必點咖啡之一,就是提拉米蘇咖啡。這杯咖啡做得很有層次感,底下是濃濃的黑咖啡,而上層就是甜品質感的提拉米蘇,再配上一條手指餅乾,可說是三重享受。我會形容這杯提拉米蘇咖啡就是一道甜點,用它來作結尾就是完美。
提拉米蘇咖啡
相信Coti 一定很受附近的上班一族歡迎。
Lunch
2022-05-02