成日經過都覺得呢間裝修好靚,呢日終於行左入去食😆墨綠色主題好有格調,仲有聖誕裝飾好有氣氛🎄原來餐廳有highchair下次可以帶埋呀b來食!.➡️慢煮西班牙豬鞍架伴奶油酸豆檸檬汁 $138➡️香烤紐西蘭肉眼扒伴紅酒汁 $158➡️花椒麻辣炸雞翼 $24.點了兩個set lunch,有餐包、沙律或餐湯、主菜和飲品😍 餐包熱辣辣軟淋淋甜甜地好味😋沙律🥗仲好大份!主菜肉眼扒七成熟剛剛好口感唔錯,滿喜歡紅酒醬汁😌豬鞍超大塊份量十足一定夠飽😆最驚喜竟然係小食雞翼!咬落脆卜卜雞肉juicy嫩滑,麻辣口味好惹味辣度又剛好,最正係起左骨啖啖肉😋.氣氛唔錯歐陸風情坐得舒服,食個lunch飲杯咖啡慢活下🥰

➡️慢煮西班牙豬鞍架伴奶油酸豆檸檬汁 $138
➡️香烤紐西蘭肉眼扒伴紅酒汁 $158
➡️花椒麻辣炸雞翼 $24

氣氛唔錯歐陸風情坐得舒服,食個lunch飲杯咖啡慢活下🥰
2022-12-15 614 瀏覽
去元朗探完朋友 就同男朋友係附近食埋dinner搵到附近有間西餐廳 @coupleskitchenhk 好多好評佢既墨綠色門口非常易認同搶眼(◔ω◔ * )入面座位鬆動 夜晚燈光暗暗地帶另一半去都幾有feel架◦蒜蓉炒長柄西蘭花出奇地男朋友主動想食菜ˏ₍•ɞ•₎ˎ佢整得又真係幾好食喎長柄西蘭花煮得岩岩好 仲好翠綠 咬落爽脆除左蒜蓉 佢加左牛油十分之香.ᐟ‪‪‬◦蒜蓉羅勒汁焗薯蓉田螺以為係一隻隻有殼既田螺原來佢係將啲田螺放係薯蓉中焗薯蓉好滑 蒜蓉羅勒汁味道都調得唔錯連埋焗香左既芝士食好夾~◦原隻去骨焗非洲雞呢個係我地最期待既( ͡° ͜ʖ ͡°)隻雞除左醃料 表面仲有醬料 另外仲有一兜仔汁不過唔洗驚 都唔辣既味道好豐富 食到淡淡黃薑同椰香雞去左骨好貼心 唔怕食到好狼狽焗到剛好 連雞胸都仲滑滑地◦意式煙豬臉溫泉蛋卡邦尼意粉見親正宗既carbonara都無咩抵抗力佢個汁蛋味本身非常濃 仲另外有隻熟左少少既溫泉蛋蛋控表示好滿足(˙𐃷˙)豬臉肉爆香過 食落唔會好油膩✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
去元朗探完朋友 就同男朋友係附近食埋dinner
佢既墨綠色門口非常易認同搶眼(◔ω◔ * )
入面座位鬆動 夜晚燈光暗暗地

◦蒜蓉羅勒汁焗薯蓉田螺
以為係一隻隻有殼既田螺
原來佢係將啲田螺放係薯蓉中焗
薯蓉好滑 蒜蓉羅勒汁味道都調得唔錯
連埋焗香左既芝士食好夾~

◦原隻去骨焗非洲雞
呢個係我地最期待既( ͡° ͜ʖ ͡°)
隻雞除左醃料 表面仲有醬料 另外仲有一兜仔汁
不過唔洗驚 都唔辣既
味道好豐富 食到淡淡黃薑同椰香
雞去左骨好貼心 唔怕食到好狼狽
焗到剛好 連雞胸都仲滑滑地

◦意式煙豬臉溫泉蛋卡邦尼意粉
見親正宗既carbonara都無咩抵抗力
佢個汁蛋味本身非常濃 仲另外有隻熟左少少既溫泉蛋
蛋控表示好滿足(˙𐃷˙)
豬臉肉爆香過 食落唔會好油膩

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 原隻非洲雞
2022-12-15 66 瀏覽
之前成日經過教育路依邊,成日都會俾依間墨綠色門面嘅餐廳吸引住,終於可以同朋友嚟試下dinner。我地每人叫左每人一個set ,$188有餐湯主菜甜品餐飲,都幾抵食。 今次我地分別叫左一個burger 一個意粉 2個人一齊share忌廉南瓜湯綿綿嘅南瓜蓉湯,香甜得嚟又夠飽肚,冬天都要飲返碗熱辣辣嘅湯嚟暖下個胃。香煎鵝肝牛肉漢堡漢堡十分大個,一啖咬係食唔到所有材料,要分開嚟咬。牛肉份量十足,芝士、煙肉同牛肉嘅配搭冇得輸。再加埋鵝肝既油香,令漢堡更加吸引。連皮薯條就咁蘸茄汁已經好好食香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉軟殼蟹大大隻,炸完仲有好多肉食,平時係出面食嘅炸軟殼蟹炸完淨係得返個殼,但依度嘅炸軟殼蟹炸完仲係酥脆,好有水準。食落黑胡椒味都幾勁,幾有特色,辣度可以接受,意粉撈埋creamy嘅醬汁,一啖接一啖凍檸茶&蘋果汁,隨餐附送嘅餐飲馬卡龍&蜜瓜味卷蛋食完正餐梗係要食埋唔少得嘅甜品,士多啤梨味同伯爵茶嘅Macaron、蜜瓜味卷蛋,甜而不膩就快到聖誕節,店舖都放置聖誕樹嚟迎聖誕。 除此之外,餐廳仲可以包場,開 Christmas party 都ok!!!

忌廉南瓜湯

香煎鵝肝牛肉漢堡
香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉
凍檸茶&蘋果汁,隨餐附送嘅餐飲
馬卡龍&蜜瓜味卷蛋
2022-12-11 68 瀏覽
二訪Couple’s Kitchen上次嚟過覺得好鍾意呢度呢日約埋朋友一齊嚟食朋友第一次嚟 佢都話好鍾意呢間餐廳呀😀😋坐得舒服,餐廳靚,職員好nice我哋叫咗兩個dinner set$188就包咗主餐、是日餐湯同是日甜品🍔P01 美式牛肉洋蔥漢堡(200g)Californlan Beef Burger個漢堡好大件 中間牛肉係真材實料 好有牛肉香味 好juicy 配埋蕃茄 洋蔥 生菜 芝士同醬汁 食落好夾薯條都好夠脆😋🍝香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉Soft Shell Crab Spaghetti With Pepper Cream Sauce大大隻軟殼蟹 黑胡椒味好香 唔會太辣🍮🧁是日甜品馬卡龍同蛋卷甜度岩岩好細細件大家每樣都試吓😋呢個𝐬𝐞𝐭奉送飲品我哋要咗花茶同伯爵茶☕️喺餐廳傾咗好耐偈 好正🤭🤭
二訪Couple’s Kitchen
上次嚟過覺得好鍾意呢度
呢日約埋朋友一齊嚟食
朋友第一次嚟 佢都話好鍾意呢間餐廳呀😀😋
坐得舒服,餐廳靚,職員好nice

我哋叫咗兩個dinner set
$188就包咗主餐、是日餐湯同是日甜品

🍔P01 美式牛肉洋蔥漢堡(200g)
Californlan Beef Burger

細細件大家每樣都試吓😋

呢個𝐬𝐞𝐭奉送飲品
我哋要咗花茶同伯爵茶☕️
喺餐廳傾咗好耐偈 好正🤭🤭

元朗一直都有好多好野食,見到呢間歐陸式風格嘅西餐廳,即刻吸引左我☺️入到去環境舒適,岩曬打卡嘅朋友!🔹海蝦海鮮意粉配龍蝦汁🍝 $188 (餐湯、飲品、甜品)呢個意粉軟硬適中,配上海蝦同海鮮配料,味道岩岩好!意粉份量十足,唔會好細份!意粉配上酸酸甜甜嘅龍蝦汁,十分惹味!🔹香煎芝麻吞拿魚扒配意式油醋汁,溫泉蛋沙律 $188 (餐湯、飲品、甜品)大大塊嘅吞拿魚扒食落好香煙薰味道,配上密密麻麻嘅黑芝麻,食落好香口!除左吞拿魚扒外,仲有好大份嘅油醋汁沙律菜🥗食完大大塊嘅吞拿魚扒都唔會好濟🔹甜品 飯後甜品係蜜瓜蛋糕同埋馬卡龍😍😍馬卡龍食落唔會太甜,恰到好處!而蜜瓜蛋糕🍰咬落去軟棉棉,有香濃蜜瓜味☺️

🔹海蝦海鮮意粉配龍蝦汁🍝 $188 (餐湯、飲品、甜品

🔹甜品
2022-12-09 39 瀏覽
今日經過元朗,見到呢間餐廳門面好靚🤩,充滿歐陸式風格,就被吸引左入去食😋~餐廳入面幾大,帶有復古風,舒適優雅🥰,啱哂帶屋企人/朋友/伴侶黎 chill吓😎~晚市套餐包左是日餐湯、甜品同飲品😍,大多都係$188,我地叫左兩 set😆~🌟是日餐湯今日嘅餐湯係蕃茄湯😳,好 creamy而且味道夠濃郁,真材實料👍!🌟主菜1️⃣香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉 $188大大隻軟殼蟹,炸到好鬆脆,炸粉冇索哂 d油☺️!蟹肉鮮甜,啖啖肉,超滿足😍!意粉食落幾重胡椒味,辣辣地,幾惹味😁~麵條彈牙,又掛汁,正👍!驚膩嘅朋友可以吱少少檸檬汁,食落會清新 d😜~2️⃣牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子$188黑松露汁超香濃, 好creamy😋,意大利飯韌韌地,有口感😉,帶子新鮮香甜,再加埋牛肝菌,更加豐富味蕾💕~🌟是日甜品今日係卷蛋&馬卡龍,兩款都唔會過甜😚,食完即刻好有滿足感,完美 ending💯~🌟飲品柚子茶&洛神花茶柚子茶清香甘甜,洛神花茶酸酸地,好開胃🤩

🌟是日餐湯

🌟主菜

1️⃣香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉 $188

2️⃣牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子$188

🌟是日甜品

🌟飲品

柚子茶&洛神花茶

柚子茶清香甘甜,洛神花茶酸酸地,好開胃🤩

2022-12-06 46 瀏覽
成日經過呢度,深綠色拱門,望落去環境好似好舒服。今日𝙢𝙚 𝙩𝙞𝙢𝙚試吓ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀᴄᴏᴜᴘʟᴇ's ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ 頂層✿英式提子鬆餅中層✿ᴄᴀɴᴇʟé /ᴍɪɴɪ ᴡᴀғғʟᴇ 配上朱古力醬/泡芙/ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴ /日式朱古力卷底層✿黑松露芝士雜菌焗酥盒/鵝肝多士配無花果醬/藜麥沙律五色杯/三文魚籽蟹肉伴脆餅/蟹肉鮮味配脆餅我再ᴏʀᴅᴇʀ咗杯ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ/日式朱古力卷甜品唔算太甜,啱晒香港人口味,特別欣賞鹹點!環境舒服,服務態度好,可以再ᴇɴᴄᴏʀᴇ 。
成日經過呢度,深綠色拱門,望落去環境好似好舒服。

今日𝙢𝙚 𝙩𝙞𝙢𝙚試吓ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ
ᴄᴏᴜᴘʟᴇ's ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ

頂層
✿英式提子鬆餅

✿黑松露芝士雜菌焗酥盒/鵝肝多士配無花果醬/藜麥沙律五色杯
/三文魚籽蟹肉伴脆餅/蟹肉鮮味配脆餅

我再ᴏʀᴅᴇʀ咗杯ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ/日式朱古力卷

2022-12-04 50 瀏覽
估唔到元朗都有裝修美麗打卡西餐廳,而且仲有英式下午茶,最鍾意afternoon tea嘅我,黎到當然要一試!先是門面墨綠色已很有高級感,一進入餐廳有個時尚水吧,再配上華麗英倫裝飾,即時已經心心眼!餐廳不算很大但坐位舒適,每枱之間有足夠空間感!墨綠色特色牆加上復古牆燈!非常美麗!📍Couple’s Afternoon Tea傳統英式下午茶食法就係先食底層鹹點,怎料鹹點比我預期的好食喎!最好食就當然係入口甘香嘅鵝肝多士啦!再配上無花果醬中和鵝肝油膩感,非常好食!我最欣賞就是三文魚子蟹肉半伴脆餅,三文魚子原合上,可以供客人自己加在食物當中,份量自己控制,特別好玩,魚蟹肉鮮甜,脆餅脆卜卜,非常唔錯!另外,黑松露芝士雜菌焗酥盒同芝士撻都非常香口好食,總括整份鹹點熱辣辣的,非常不錯!第二層甜點有馬卡龍、泡芙、哈密瓜及咖啡蛋卷、迷你窩夫,全部都是應有水準,我自己就特別鍾意他的可麗露!咬落去煙煙韌韌,焦糖香甜,有酒店級水準!最上層就是英式提子鬆餅,附上蘋果醬!酸酸甜甜,配襯鬆餅一流!飲品方面,我們選了鳥籠花茶!成套茶具粉紅色的十分吸睛,即是少女心爆發!茶壺有蠟燭㷫住,唔怕花茶會凍,咁就慢慢食都唔驚!

📍Couple’s Afternoon Tea

飲品方面,我們選了鳥籠花茶!成套茶具粉紅色的十分吸睛,即是少女心爆發!茶壺有蠟燭㷫住,唔怕花茶會凍,咁就慢慢食都唔驚! 花茶除了花香味還酸酸甜甜的,可以去油膩!

元朗這間特色餐廳竟然有港女摯愛的華麗下午茶,我下次再入元朗shopping,一定會再嚟!
2022-12-03 459 瀏覽
在網上看到錦田有一片🌸波斯菊花海,就順便預約了在元朗吃下午茶,吃完才去🌸花海打卡。📍位置:近朗屏西鐵站E出口,大約走十五分鐘就到了。🏠環境:以墨綠色為主調,其門面在繁華的大街就很顯眼,室內面積頗大,有包間、吧台、灰白色的梳發卡座,最搶眼是墨綠色的牆身配金色的裝潢,近洗手間是一系列灰色的卡座,整體優雅並坐得舒服。🤵🏻服務:下午茶製作需時,上茶後等十五分鐘就有了。🍽️下午茶:三層優雅下午茶配 Bird Cage Tea 雀籠花茶 (2位) $298🥪鹹點:最特別是三文魚籽是用魚子醬盒呈上,顯得高級,亦可由客人自由配搭。另外所有鹹點都是一口大小,份量是剛好,不會使人吃到膩滯。 🔷黑松露🍄芝士🧀雜菌焗酥盒我就將三文魚籽放在此酥盒,增加口感和風味,而酥盒的黑松露味很突出,不錯。 🔷鵝肝🦢多士🫓配無花果醬鵝肝煎得很焦香,點上少許花果醬,個人不喜歡吃鵝肝,幸好只是一小塊。 🔷精選風味撻🥧份量一口大小,芝士味的撻,正常發揮。 🔷藜麥🥗沙律五色杯我喜歡這個有心思的沙律杯,有櫻桃蕃茄、煙三文魚、藜麥、麵包粒,以及特製沙律醬,味道很清新又健康。 🔷蟹肉🦀伴脆餅🫓一小撮蟹肉放在脆口的餅乾上,鮮甜可口,不用加三文

📍位置:近朗屏西鐵站E出口,大約走十五分鐘就到了。

🤵🏻服務:下午茶製作需時,上茶後等十五分鐘就有了。

🔷黑松露🍄芝士🧀雜菌焗酥盒

🔷鵝肝🦢多士🫓配無花果醬

🔷精選風味撻🥧
份量一口大小,芝士味的撻,正常發揮。

🔷藜麥🥗沙律五色杯

🔷蟹肉🦀伴脆餅🫓
一小撮蟹肉放在脆口的餅乾上,鮮甜可口,不用加三文魚籽都夠味道。

🧁甜點:

🔶英式提子🍇鬆餅配蘋果醬
正常大小,提子乾特別多,所以不用點醬都夠甜味,口感較乾而滿牛油香。

🔶迷你窩夫餅🧇
小塊🧇淋上🍓士多啤梨醬,口感酥脆。

🔶精選泡芙
內餡是🍓士多啤梨忌廉,入口軟綿。

🔶法式馬卡龍
分別是焦糖及檸檬口味,味道較甜。

🔶朱古力🍫蛋糕🍰
可愛造型,口感輕柔細膩,忌廉軟綿。

🔶可麗露
一道經典的法式甜點,外形小巧,像極了一個小鈴鐺,又有「天使之鈴」的美名,內裡多孔,口感煙煙韌韌,很棒!

🫖雀籠花茶1套
一套打卡茶具,玻璃茶壺盛載🌹玫瑰洛神花茶配兩隻粉紅的瓷杯,花茶味道微酸甜,有濃濃洛神花茶香,正好為甜品解解膩。
2022-11-29
2022-12-01 59 瀏覽
第一次入元朗搵食 朋友帶我去呢間裝修勁打卡able而且款式幾多嘅英式下午茶度high tea🫖❣️COUPLE's AFTERNOON TEA 配 雀籠花茶 $298✨頂層✨🥢英式提子鬆餅實在嘅提子鬆餅淋上黃梅醬 果醬微甜 咬開中間都有不少提子乾🍇整體上酸酸甜甜 幾開胃✨中層✨🥢迷你窩夫餅朱古力🍫醬加上暖笠笠嘅窩夫 綿綿嘅餅體帶有蛋香 呢個記得趁熱食🥢精選泡芙今次嘅精選係士多啤梨口味 混合而成嘅cream帶濃香士多啤梨🍓味 冰涼嘅温度減低忌廉帶嚟嘅油膩感🥢法式馬卡龍一件係濃香朱古力 一件係清新檸檬香🍋脆皮外層輕壓即碎 咬到中層黏稠扎實 甜度相對高小小 適合配埋花茶食用🥢焦糖可麗露黑蚊蚊嘅外表但其實外硬內軟 用少少牙力咬開脆皮嘅焦糖味外層 入面係濕軟嘅半融化狀蛋糕類糊小甜 好味🥢日式蜜瓜卷呢個都係凍冰冰 中間包住固體狀硬實實嘅蜜瓜cream 外圍係軟綿綿嘅蜜瓜味蛋糕 夏天食一定好清新🍈✨底層✨🥢鵝肝多士配無花果醬製作勁大方 鵝肝size有半塊多士咁大 大部分人會覺得食鵝肝好濟好heavy 今次配搭無花果醬 酸酸地中和返豐腴黏喉嘅口感 但更能帶

英式提子鬆餅

🥢焦糖可麗露

🥢日式蜜瓜卷
✨底層✨
🥢鵝肝多士配無花果醬
製作勁大方 鵝肝size有半塊多士咁大 大部分人會覺得食鵝肝好濟好heavy 今次配搭無花果醬 酸酸地中和返豐腴黏喉嘅口感 但更能帶出鵝肝嘅油脂香

黑松露芝士雜菌焗酥盒

🥢黑松露芝士雜菌焗酥盒
真心推薦 超濃黑松露香 唔知真係以為自己食緊黑松露醬添 蘑菇切成粒狀混合係芝士入面 加上外層酥皮盒好酥化 食完一粒想再食多粒🤭

🥢精選風味撻
今次係芝士撻 但相比起黑松露芝士酥盒略為遜色 牛油皮包裹淡淡芝士🧀

🥢藜麥沙律五色杯
呢個幾得意 第一次食藜麥沙律 酸酸地嘅醬好開胃 仲有藍莓同車厘茄麵包粒 食落唔會咁單調

三文魚籽蟹肉伴脆餅

🥢三文魚籽蟹肉伴脆餅
三文魚籽份量自己配搭 雖然細細兜但絕對夠兩個人分 蟹肉🦀略帶鮮甜 爆汁嘅魚籽同乾爭爭嘅餅乾啱啱好
玫瑰茉莉山楂茶

✨花茶✨
🥢玫瑰茉莉山楂茶
指定花茶擺盤勁有儀式感 粉紅色茶具相當有少女心💖貼心地附上茶匙 可以將部份花粒放入自己隻杯繼續泡浸

平時一般食下午茶都係跟咖啡茶 花茶要另外收費 呢間竟然個套餐包埋 山楂茶酸味味好消濟 我哋坐係度唔經唔覺都飲咗兩大壺先走

2022-11-24
英式提子鬆餅
黑松露芝士雜菌焗酥盒
三文魚籽蟹肉伴脆餅
玫瑰茉莉山楂茶
2022-11-29 54 瀏覽
夜晚一試per pax set menu💗每人$188/set就可以獨享滋味西餐🍽🍝香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉Soft Shell Crab Spaghetti With Pepper Cream Sauce超大隻軟殼蟹!🦀性價比好高,賣相超靚,香濃黑椒帶出誘人風味。🦐紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁Spaghetti. Red Prawn with Lobster Sauce and Basil🦞濃郁紅蝦加上龍蝦汁,鮮甜香滑。最後再配上精緻甜品,🍨甜蜜ending。
夜晚一試per pax set menu💗
每人$188/set就可以獨享滋味西餐🍽

🍝香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉

🦐紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁

最後再配上精緻甜品,🍨甜蜜ending。
2022-11-29 59 瀏覽
香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉 $188呢個主角軟殼蟹大細適中,完全唔腥,新鮮炸🧏🏻‍♀️非常脆,有青椒同紅椒粒,配埋胡椒味十足嘅意粉一齊食好有口感,同埋個Pepper Cream Sauce好掛汁,鍾意小清新牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子 $188牛肝菌味道香濃,而且健康有益,侍應一拎埋黎既時候已經聞到香味,真係香氣濃郁㗎🙈粒粒飯都好有菇味、飯既口感偏硬身,但依然可以同黑松露既味道結合到,帶子就更加正,兩面煎香、味道新鮮,仲有黑松露係面頭🙈食完仲想食,仲有芝士碎添😽椰菜花煙肉忌廉湯是日餐湯係呢款,第一下既味道係鹹既,之後慢慢會食到椰菜花既清甜味🤣而且椰菜花仲有粒粒口感🫶🏻甜品芒果切餅+士多啤梨冬甩🍩飲品-蘋果汁同凍檸茶以上set 奉送是日餐湯及是日甜品同埋奉送凍or熱飲品or 川寧花茶,最後係加一服務費🧏🏻‍♀️
香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉 $188

牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子 $188

椰菜花煙肉忌廉湯

甜品
芒果切餅+士多啤梨冬甩🍩
飲品-蘋果汁同凍檸茶

Couple's Kitchen位於元朗市中心,裝修以墨綠色歐陸復古風為主,環境舒適😌,進入用餐位有個半拱門設計既門口,設計份外高貴,座位相當寛敞,適合同閨密、情侶一齊近近地黎食下午茶🫖傾下偈。今日同男朋友叫左AFTERNOON TEA SET,價錢經濟實惠,靚靚既食物需要耐心等待,即叫即整,製作時間需要30分鐘。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ COUPLE'S AFTERNOON TEA $298For 2 (Bird Cage Tea 1set)配雀籠花茶1套<玫瑰洛神花花茶>粉紅色雲石紋茶杯套裝好適合打卡,鍾意影相📸️既我,愛不釋手影左好多張😆,花茶味道帶點酸酸地,非常適合中和甜點既甜味。<頂層 Top Tier>-英式提子鬆餅提子鬆餅牛油味十足,外表酥脆內裏口感鬆軟,配上蘋果醬,酸酸甜甜更開胃。<中層 Middle Tier>-迷你窩夫餅(士多啤梨味)-精選泡

<玫瑰洛神花花茶>

<頂層 Top Tier>
-英式提子鬆餅

<中層 Middle Tier>
-迷你窩夫餅(士多啤梨味)
-精選泡芙(雲呢拿味)
-法式馬卡龍 (檸檬味🍋、開心果味)
-迷你薄荷朱古力蛋糕
-日式蜜瓜卷

甜點我最鍾意♥️日式咖啡卷,香濃咖啡味,甜而不膩,迷你薄荷朱古力蛋糕有驚喜,起初以為質感鬆軟,原來係煙煙韌韌,口感幾特別。

<底層 Lower Tier>
-黑松露芝士雜菌焗酥盒
-鵝肝多士配無花果醬
-精選風味撻
-藜麥沙律五色杯
-三文魚籽蟹肉伴脆餅

鹹點個人最推介♥️三文魚籽蟹肉伴脆餅,三文魚籽用圓形鐵盒裝著,矜貴度🆙🆙🆙!份量隨著個人喜好添加,加上鮮甜蟹肉,份外好味🤤,總有黑松露芝士雜菌焗酥盒都唔錯,黑松露味道濃郁,加上芝士雜菌內餡,味道更香濃。

2022-11-27
下午茶
  • 日式咖啡卷
  • 三文魚籽蟹肉伴脆餅
  • 黑松露芝士雜菌焗酥盒
難得星期六放假,去元朗國同朋友聚一聚,朋友推介依間歐陸式咖啡店,環境舒適,地方闊落,充滿時尚感的墨綠色店面。咖啡店以西式食物為主,有供應全日早餐、意大利飯、意粉、薄餅、肉類等主食,亦有小食,選擇非常多。更有推出假日三層架下午茶都幾吸引,$298/2人連雀籠花茶。雀籠花茶好浮誇,兩隻杯掛在籠上的支架,茶是洛神花菊花茶,酸酸甜甜好解膩,茶壺放在台上 ,確保了茶温,店員亦貼心地不時為我地加水。🥧甜點迷你窩夫泡芙迷你焦糖卷蛋可麗路馬卡龍(開心味和雲尼拿味)英式鬆餅泡芙裹面是士多啤梨味忌廉;提子英式鬆餅有嚼勁,搭配蘋果蜜糖;可麗露外面有焦糖味,口感煙韌;焦糖卷蛋都幾有驚喜,蛋糕質感濕潤軟綿,裏面的忌廉幼滑,有淡淡焦糖味,又唔會太甜。🥪鹹點芝士撻芝士黑松露雜菌酥盒三文魚籽蟹肉脆餅鵝肝多士煙三文魚藜麥沙律我特別鐘意芝士黑松露雜菌酥盒,外層酥皮香脆,裏面黑松露味香濃,仲會食到粒粒雜菌。三文魚籽蟹肉脆餅份量十足,三文魚籽以小碟另外擺放,加落脆餅上食,啖啖鮮甜魚油,非常有口感。煙三文魚藜麥沙律相當有創意,底層是藜麥,中間是沙律醬,再加上煙三文魚碎,味道唔會寡!

🥧甜點
迷你窩夫
泡芙
迷你焦糖卷蛋
可麗路
馬卡龍(開心味和雲尼拿味)
英式鬆餅

🥪鹹點
芝士撻
芝士黑松露雜菌酥盒
三文魚籽蟹肉脆餅
鵝肝多士
煙三文魚藜麥沙律

2022-11-27 42 瀏覽
《元朗打卡復古餐廳》呢度環境好舒適😌用咗好古典嘅墨綠色做主色好有歐陸風情✨而且位置都好寬敞好多位置都好好影相📸 再播住輕鬆嘅音樂 #勁relax 😌同朋友、三五知己或者情侶一齊嚟嘆個lunch或者下午茶都好適合🤘🏻其實本身都好想食佢嘅set tea因為好精緻好靚🙈🙈不過因為今日未食lunch 真係好鬼肚餓見到佢嘅午餐都唔錯👍🏻所以就叫咗lunch Set 再追加小食✨韓式紅酒燴牛肋條✨(Korean Style Braised Short Ribs)$108牛肋條唔會韌 軟淋淋 好入味😍👍🏻再加埋好林嘅蘿蔔做配菜 食肉之餘 仲有蔬菜🥬加埋薯條做配菜 完美了✨✨千島海鮮薄餅✨(Seafood Pizza with Thousand Island Sauce)$118我鍾意佢係薄脆嘅餅底 脆卜卜好有口感😍雖然佢唔係好濃郁嘅千島醬味道但係芝士搭夠 所以口感都係好食🤤即叫即整 皮薄餡靚👍🏻✨花椒麻辣炸雞翼✨Fried Sichuan Style Chicken Wings 追+$24呢個有驚喜😍 花椒嘅香味再加上小小嘅麻辣 出乎地過癮😮‍💨建議大家都可以追加呢款小食💋✨義大利芝士蛋糕 ✨Tir
《元朗打卡復古餐廳》
呢度環境好舒適😌
用咗好古典嘅墨綠色做主色
好有歐陸風情✨而且位置都好寬敞
好多位置都好好影相📸
再播住輕鬆嘅音樂 #勁relax 😌
同朋友、三五知己或者情侶一齊嚟
嘆個lunch或者下午茶都好適合🤘🏻

下次都會想再過嚟試吓佢哋嘅Tea Set打卡勁靚🥰
快啲約埋朋友仔一齊去打卡啦💯
@coupleskitchenhk

📍Couple’s Kitchen
地址:元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖Couple’s Kitchen