2021-06-11 1000 瀏覽
.📍Craft Coffee Roaster📍 #饅頭去大角嘴 #饅頭與Cafe培養感情系列話說小編啱啱開咗暑Sem冇耐,仲好黑仔咁被安排上夜晚堂(好彩係Online),前幾日上堂前就同朋友試咗呢間朋友推薦嘅Cafe,在此感謝朋友請我食遲咗N個月嘅生日下午茶😆。------------------------------Drunken Apple Crumble Pie ($50)落單之後店員會幫手焗一焗熱個批,上枱嗰陣熱辣辣,批皮鬆脆有層次😋,散發濃郁嘅牛油香味,面層嘅Crumble同Nuts好香脆,但個人覺得太甜;肉桂蘋果煮到香濃入味🍎,果醬甜度適中,口感不失些小爽脆,值得一試。------------------------------Rasin Scone with Vanilla Cream & Jam ($30)外層焗到黃金微微香脆✨,內裏亦夠鬆軟,可以輕易用手撕開,夾住咗幾粒提子乾🍇,同樣食到牛油鹹香,但感覺冇蘋果批皮咁濃郁,就咁食可能會有啲乾;Vanilla Cream細滑微甜,同酸酸甜甜嘅藍莓果醬撈埋一齊都好夾,而且冇咁漏,夾喺Scone中間咁食滋味十足🤤。-----
整體評分:7.6/10
小編回頭率:6.5/10

總括而言,甜品美味精緻,價錢亦非常美麗動人,小編感謝友人喂食😂。
2021-06-09 514 瀏覽
𝚆𝙵𝙷一段時間的發現大角咀多了不少高質𝚌𝚊𝚏𝚎,辛勞的工作需要 一杯好咖啡支撐著。這小小的𝚌𝚊𝚏𝚎 環境靜靜,價錢合理,想品嚐一杯好咖啡的,這 不失為一個好選擇。 看到店內有不少甜點,蠻吸引的,下次會想嘗試一下。 •𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟻𝟶 朋友愛點的,有雪糕的咖啡。 為咖啡苦中帶一點甜。 首先,咖啡豆是偏𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝𝚢的,微酸,但可接受,熱熱的咖啡慢慢溶化雪糕,苦苦的咖啡慢慢滲出雪糕的甜味,冰火交融。 但怕甜的我,不太能接受雪糕溶化了一半的𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘,很甜,但朋友喜歡。 •𝙳𝚊𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟹𝟾 有濃濃的朱古力味,但不會蓋過咖啡的味道,不錯。 咖啡偏𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢的,但當我試了朋友的𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘後,味蕾奇怪的開始飲到𝚖𝚘𝚌𝚑𝚊 偏酸,𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘的影響真大 哈哈

看到店內有不少甜點,蠻吸引的,下次會想嘗試一下。

•𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟻𝟶
朋友愛點的,有雪糕的咖啡。
為咖啡苦中帶一點甜。

•𝙳𝚊𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟹𝟾
有濃濃的朱古力味,但不會蓋過咖啡的味道,不錯。
大角咀高質咖啡小店☕️☕️老有一日行開大角咀,發現一間小店好多人幫襯,上網查一查發現原來佢個咖啡師曾經攞過world cup taster championship 同埋HK brewers cup champion 。望一望,發現原來佢有自家品牌嘅咖啡豆,所以就坐低叫咗杯咖啡試試。咖啡飲好香濃,奶泡夠厚夠滑,完全唔會有苦澀味同埋酸味。數數下應該係香港頭三位高質嘅咖啡。店內嘅位置唔大,大約只有十多個座位。我哋一路坐係吧枱,可以近距離睇到咖啡師沖咖啡☕️見到其他人又嗌佢嘅甜點,但係因為啱啱食完野好爆所以冇叫到,你哋有冇人有試過?價錢💵: HKD34推薦指數💡: 9.5/10 📍 : Craft Coffee Roaster (大角咀)大角咀大角咀道29號地舖咖啡入口完全係感受到好香滑嘅感覺,係飲過覺得最好飲嘅咖啡頭三位,下次一定會返去再試。

大角咀高質咖啡小店☕️☕️

價錢💵: HKD34
推薦指數💡: 9.5/10
大角咀大角咀道29號地舖

Cappuccino
食完lunch啡癮起 就搵下周圍邊度有啡飲原來係角落度有間cafe 位置唔多以黑白色同木櫈營造出簡約風除佐☕️ 仲有toast 🥪 cake scone & tart聽講個蘋果金寶批好正 有機會再試先😛.Craft Coffee Roaster ☕️📍大角咀大角咀道29號地舖😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分.▫️ dark chocolate mocha $38超好飲的!!! 好耐無飲過咁好飲既啡🥺咖啡飲落好香醇 但又唔會蓋過古古力味飲過好多mocha一係得咖啡一係得古古力但依杯係完全balance到 而且仲好match一入口會飲到古古力 之後咖啡餘韻會跑出黎雖然用咗dark chocolate但唔會話好苦反而令杯啡更香 好有層次😍.意外地發現到間咁好飲既啡朋友都一致大讚🥰真係好鐘意都可以買咖啡豆返屋企沖原來好多間cafe都係用佢地既咖啡豆😍仲係由世界冠軍咖啡師主理😳我下次要坐底認真慢慢嘆☕️
食完lunch啡癮起 就搵下周圍邊度有啡飲

仲係由世界冠軍咖啡師主理😳
我下次要坐底認真慢慢嘆☕️
dark chocolate mocha
2021-02-14 883 瀏覽
Craft coffee RoasterAffogatoDrunken Apple Crumble Pie價錢💲: $50/ $46好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-大角咀出名多野食,今次食完晏,決定搵間coffeeshop坐下。呢間鋪位都幾細,只有幾張枱,但都幾多人會來做嘢架。-叫左佢地個Affogato,咖啡帶酸,係我唔識飲咖啡都知道的酸🤣 淋落舊好冰凍的雲尼拿雪糕,好creamy,中和左咖啡的酸同苦🤤 飲落口好thick,又幾好飲☺️-另一個係apple crumble pie,係我一路想去的原因呀!又真係冇令我失望😋 店員會焗返熱先上枱,食落口好鬆化又有牛油香😌 一桔就會散,入面的蘋果香就會飄出來。佢地落左適當的肉桂,麻麻肉桂的我都可以接受,同蘋果真係好夾🍎 蘋果香甜,加埋面頭的脆脆同牛油皮,真係幾高質😆 絕對可以經過為左呢個入來食!
Craft coffee Roaster
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

2021-01-11 968 瀏覽
朋友介紹我黎呢間小小的cafe。當日超級凍,我又未到,但店員好好咁叫我朋友入室內等我,唔好企係出面等咁凍啦。因為佢已經食過一次,所以佢介紹要試個Apple crumble pie,佢就更推薦raspberry crumble pie,因為佢嘅酸味會中和番個pie的甜味。朋友就叫多個scone食,配果醬同雲呢拿忌廉。佢食左一啖叫我試試佢,佢搽左果醬同忌廉係一小塊scone上,我試左一口。的確好好味呀!暖暖嘅scone加埋凍凍地嘅果醬同忌廉,好美妙嘅配合!下一味係Apple crumble 🥧個樣睇落無咩特別。但的確食落上面好脆裡面好軟好綿但仲有啲果肉咬下。好多nuts同脆脆。但我覺得配black coffee會比較適合😂因為我叫左black sugar latte。兩個都甜。但好好飲!推介呀!

2020-12-19 952 瀏覽
經過呢間咖啡店門口,就被佢既咖啡香氣吸引住,點解可以咁香架,忍唔住入左去探究下店舖雖小,但來頭一d都唔小,原來咖啡店既咖啡師除左獲得香港咖啡獎項外,仲獲得World Cup Tasters Championship 2017既第一名,真係好犀利呀!店舖主要賣咖啡,甜點同輕食為主Orangicano呢度既signature mocktail, 用左新鮮橙汁,espresso & 蜜糖調製杯咖啡既分層已經好靚,橙汁既酸,蜜糖既甜,咖啡既苦,味道係有d似espresso tonic,當然新鮮既橙汁係帶起左成杯咖啡進入另一層次既主角,成杯都好清新,好特別Cappuccino睇到個拉花就知杯cappuccino 好滑,飲第一啖個奶泡真係好綿滑,奶同咖啡味亦都平衡得岩岩好Drunken Apple Crumble Pie店員會預熱返個蘋果批先上枱,成個pie好鬆化,pie面d crumble & nuts好脆口,入面有粒粒蘋果肉,仲有好香既肉桂味,因為都幾大個,share黎食就最岩一間小店原來真係內有乾坤,全靠佢既咖啡香氣,我先會發現到呢間高質咖啡店

2020-11-14 762 瀏覽
星期六日街上遊人眾多,有時真的很難找到一家靜靜的去☕️ 今次來到大角咀這家小店真的不要錯過,人流差不多就是我們想要的,可以靜靜地喝上一杯高質素的咖啡~這家算是開了很久的,以前在這邊parttime都會過來這邊飲啡和吃他們的scone非常正。不過是日🧒🏽精選依然是 Flat White,其實看到Espresso Combo好像好吸引,就留待下次再來試吧🤪
Flat White

Flat White
2020-11-08 623 瀏覽
嚟開大角咀做嘢突然好想飲一杯咖啡,一找之下揾到呢間小店,係馬路邊好易揾到。好精緻嘅一間咖啡店, 最欣賞去門面嘅感覺,玻璃大門竟然用咖啡機專用嘅tamper做門柄,成件事好pro 又好match ❤本身落雨想飲杯熱咖啡, 但竟然有一個好似mocktail嘅coffee, 雖然係凍....但係咁難得唔係唔試呀嘛 🙈Orangicano 呢杯特調,除咗有espresso 做base,另有fresh orange juice 以及local honey 調配而成,barista 細心提醒飲前要拌勻。An interesting combination of coffee and orange juice! Taste surprisingly good and fresh! 絕對值得我再嚟試下

下午茶
2020-10-26 611 瀏覽
一心諗住LUNCH 食好西, 點知失望而回。為咗補償心靈, 阿妹就帶我哋去飲好西。阿妹介紹呢間餐廳算係大角咀頭批咖啡店,  所以就算而家咖啡店林立, Craft依舊有一班粉絲支持。左: espresso; 上: black sugar latte with okinawa black sugar; 右: americano; 下: dark chocolate mocha我點咗americano,唔酸!不錯!另外要讚吓個玉桂蘋果批,我本身唔係好鍾意食玉桂味,但係呢個批嘅玉桂味唔濃,而且好鬆化,但切開唔會散開。一切開就聞到蘋果香,食落口食到粒粒蘋果,好味!我食完一啖忍唔住再食多啖!好驚喜!估唔到呢間小店咁高質,會繼續支持!

我點咗americano,唔酸!不錯!

估唔到呢間小店咁高質,會繼續支持!
玉桂蘋果批
2020-10-11
玉桂蘋果批
2020-08-22 774 瀏覽
💛找尋屬於自己的心靈角落·🧈Raisin Scone with Vanilla Cream & Jam ($30) 最近對scone有點上癮. Craft coffee既scone會否太大件🤣強逼大食仔食左半件👅將jam 同cream塗得滿滿,食落超幸福🤤加熱後外層微脆內鬆軟!不過vanilla cream再香濃d 同埋有士多啤梨jam就更好啦😙·🍊Orangicano ($55) 飲完第一啖既感想係..好凍😂😂而家好少飲凍野,但見到咁特別既咖啡點可以唔試🤪加入橙汁🍊蜂蜜🍯expresso! 打卡一流🤡先甜後苦,口感豐富~·📍Craft Coffee Roaster大角咀大角咀道29號地鋪
💛找尋屬於自己的心靈角落

📍Craft Coffee Roaster
大角咀大角咀道29號地鋪
外賣送餐
2020-08-12 666 瀏覽
我自己本身對飲咖啡真係無乜研究🤣但應承過自己做得foodie就要大膽嘗試乜都學下咁🤓今次就跟個平時會飲下咖啡嘅朋友一齊試下呢間佢幾推薦嘅cafe先👍☕💥Single Origin -- Ethiopia $55(White flower, Lemon tea, Ginger candy)💫較Fruity嘅咖啡豆,而且算係多層次啲嘅味道。比較少試,當跳出comfort zone😝😝💫無論係聞落定飲落都唔係好強咖啡味,反而每啖回甘都感受到淡淡嘅茶味🍵😱勁特別👍💫唔知係咪因為白茶花💮同薑糖🍬嘅味道融合咗,竟然飲到少少香茅嘅感覺🤣🤣🤯評分: 8/10 😍 (有驚喜)💥Espresso Blend -- Honeycomb $(忘了🥺)(Floral, Apricot jam, Oolong tea)💫唔知係因為凍飲定咖啡豆嘅原故,好淡咖啡味,比上面嗰杯更淡☕💫花味同茶味都唔係好出,但飲到少少果酸味。💫飲到中段,咖啡嘅酸同澀漸出,但始終覺得唔係好重咖啡香🤔😬評分: 6.5/10 🤔💥Orangicano $55(Orange Juice, Espresso, Local Honey)💫第一啖飲已

評分: 8/10 😍 (有驚喜)
Single Origin -- Ethiopia

💫花味同茶味都唔係好出,但飲到少少果酸味。
💫飲到中段,咖啡嘅酸同澀漸出,但始終覺得唔係好重咖啡香🤔😬
評分: 6.5/10 🤔
Espresso Blend -- Honeycomb

💥Orangicano $55
💫第一啖飲已經覺得超甜🤣無諗過會喺呢啲較專嘅咖啡店有到呢隻甜度嘅咖啡🤯
💫橙味極濃,加上Espresso用咗上面Honeycomb隻豆,所以橙味稍為蓋過咗咖啡味🤔
💫好fresh好啱夏天同埋唔太鐘意咖啡但陪fd嚟嘅人士飲🤣
評分: 7/10 ☺

💥Raspberry Crumble Pie $46
💫有驚喜! 覆盤子果醬味道唔假,亦唔會死甜👍酸得嚟帶點fresh嘅感覺😍👍
💫牛油皮好香、好鬆脆👍
💫面頭crumble仲加咗啲類似核桃嘅果仁,口感好豐富😋
評分: 8/10😍
Raspberry Crumble Pie

💥Baked Portobello, Porcini, & Ricotta Sandwich $62
💫全部都係菇!!🤣🤣啖啖菇!! 但又唔算超級重菇味,反而牛肝菌嘅味道重啲。
💫芝士味唔出就預咗,都係用嚟做cream嘅質感。
💫麵包中規中舉🥖
評分: 7/10 ☺

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 7.3/10
Raspberry Crumble Pie
  • RaspberryCrumblePie
  • SingleOrigin--Ethiopia
2020-08-06 509 瀏覽
Orangicano係店內既signature mocktail,以espresso,橙汁同本地蜜糖混合而成,入口味道好fresh好適合咁悶熱既天氣.將3者混和令杯內呈現出特別既漸變層,感覺好似晚霞一樣,天空由開始入夜既暗橘色慢慢變成黑夜.用細管輕輕攪勻後變成一杯望落同普通ice Americano無異既咖啡.第一啖入口味道十分清爽,先係口腔感受到甘濃既柑橘香,後來口中漸漸彌漫著咖啡既焙煎香,蜜糖係Orangicano中帶著中和橙同咖啡苦澀既角色令味道香甜而不膩.Iced Black sugar latté,latté係口腔中徘徊已經能夠充分感受到咖啡同奶濃厚當中濃厚既香味及層次感.第一啖先湧出係香醇而幼滑既奶味,後帶黑糖甜味,黑糖味香但不會過甜膩.最後帶出甘澀重焙香既咖啡味,當中帶點nuts堅果味.

坐落於大角咀的咖啡店 Craft Coffee Roaster裝潢簡約 店面較細 坐位唔算太多 今次同朋友到訪 大家都被小店既咖啡同crumble pie驚艷到▪️Dark chocolate mocha $38咖啡既拉花keep到好耐咖啡入口好順滑 有香濃黑朱古力味 然後有淡淡咖啡嘅餘韻 甜度好低 朱古力控好鍾意呢杯以朱古力為主角既mocha▪️Black sugar latte $38咖啡入口同樣好順滑 入口黑糖味道較低調 相對上咖啡味道比較重 甜度較低 如果黑糖味道重啲就好啦▪️Raspberry Crumble Pie $46好有驚喜 派皮牛油味香濃 面頭既脆脆好香脆酥化 入面既覆盆子既酸酸甜甜 內餡濕潤 甜膩感唔會太高 整體食落幾濕潤唔會太乾▪️Scone with Vanilla Cream & Jam $30鬆餅都幾大粒 外層脆身 略嫌質地較為乾身塗上vanilla cream同jam會較為濕潤 不過甜度頗高 個人就比較鍾意酸酸甜甜既果醬整體而言 咖啡唔錯 大推Raspberry Crumble Pie!

▪️Dark chocolate mocha $38
咖啡既拉花keep到好耐

▪️Black sugar latte $38

▪️Raspberry Crumble Pie $46

鬆餅都幾大粒 外層脆身 略嫌質地較為乾身

Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe================📍必試Apple Crumble Pie‼️-- Craft Coffee Roaster☕️💛話說bookmark呢間cafe好耐,上星期嘅就同@sa_foodieadventure去試下🥰店舖坐位唔多,當日下午3:00去到都坐滿人,我哋大約喺出面等咗15分鐘🙈由於我哋已經食咗正餐,所以就叫咗scone同好多人大讚嘅蘋果金寶批share食🤤飲品就叫咗好特別嘅orangicano🍊---------------------⭐️Drunken Apple Crumble Pie ($46)呢個真係必試‼️‼️蘋果批上檯嘅時候仲係熱辣辣🤤面頭嘅crumble香脆,批皮牛油香十足🥰肉桂蘋果餡甜度適中,味道香濃🤤高質之作💛---------------------⭐️Raisin Scone with Vanilla Cream & Jam ($30)Scone同樣帶香濃嘅牛油味,表面微微香脆,不過內𥚃可再做濕潤一點😆加埋vanill
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
================
---------------------
---------------------
Scone同樣帶香濃嘅牛油味,表面微微香脆,不過內𥚃可再做濕潤一點😆加埋vanilla cream同藍莓醬食酸酸甜甜好match🥰
--------------------
⭐️Orangicano ($55)
好特別嘅一杯飲品🤤用上橙汁,espresso同蜜糖調製😄espresso香醇,入落帶微微嘅橙味,好特別仲好refreshing😻
-------------------
整體嚟講食物質素高🥰環境亦好舒適,有機會會再去試下raspberry pie😻
-------------------
賣相:7.8/10