2025-05-29
適逢白蘆筍當造季節Macro Polo Hong Kong Hotel嘅意大利餐廳Cucina推出左皮埃蒙特&白蘆筍嚐味菜單Cucina一直係自己bookmark左好耐嘅餐廳!由來自意大利皮埃蒙特主廚ANDREA DELZANNO主理 Cucina仲係福布斯旅遊指南嘅4星餐廳皮埃蒙特&白蘆筍嚐味菜單 主廚將意大利家鄉風味配搭鮮甜白蘆筍 為大家帶出正宗意大利美食體驗本身嚐味菜單可以選擇wine pairing但今次我就選擇由Cucina 推薦紅&白餐酒各一 所推薦嘅酒款都同食品好夾而且有驚喜˚Appetiser 前菜⸝⸝⸝水煮白蘆筍白蘆筍相當粗身 整條蘆筍相當嫩味道充滿蔬菜天然香甜感 驚艷!配上24個月意大利聖丹尼爾火腿及creamy 荷蘭醬汁 3者融合完全係perfect match配上意大利白酒更能突出白蘆筍嘅甜意粉 Pasta ⸝⸝⸝燉和牛肉醬短捲麵用上以特色短捲麵掛上大量醬汁 不浪費每一滴醬汁嘅精華燉和牛經紅酒&香草以8小時8 炆煮 肉質嫩腍而且入味 最後加上松露令整個醬汁更濃稠主菜 Main ⸝⸝⸝意大利燉牛肚源自主廚祖父食譜帶出最原始家鄉風味燉牛肉軟腍又不失彈性及嚼
皮埃蒙特&白蘆筍嚐味菜單
˚Appetiser 前菜⸝⸝⸝水煮白蘆筍
白蘆筍相當粗身 整條蘆筍相當嫩
味道充滿蔬菜天然香甜感 驚艷!
配上意大利白酒更能突出白蘆筍嘅甜
配上新鮮清甜開胃又帶點微辣嘅番茄醬完全唔覺膩
餐酒配上一款西班牙紅酒 酒體清爽易入口 同牛肚配搭都好清新
意大利燉牛肚
甜品 Dessert ⸝⸝⸝榛子黑朱古力拿破崙
以朱古力代替酥片拿破崙 每啖充滿朱古力香 加上紅莓&青檸啫喱 令整體感覺無咁heavy
Petit Four