2018-10-03 825 瀏覽
10月1周街都係人,經過CURRY BEE見唔係好洗排隊就再食,因為店面比較細,平時經過都慣左要排隊,而且入面都坐得幾逼下。兩個人叫左一碗擔擔麵($78)無額外加野同一個炸龍利魚魚柳咖哩飯餐、套餐跟味噌湯、沙律同有杏仁豆腐做甜品。擔擔麵正常水準、唔特別辣,友人要添七味粉加味😂咖哩都係日式咖哩味,雖然menu有辣椒仔🌶️logo、但其實一啲都唔辣😂炸龍利魚柳有驚喜,唔油但夠晒脆,加埋咖哩非常夾!
炸龍利魚魚柳咖哩飯
2018-10-01
10 分鐘 (堂食)
$102.3 (晚餐)
炸龍利魚魚柳咖哩飯
2018-08-25 649 瀏覽
銅鑼灣這一間的 Curry Bee 咖喱飯,沒有預期般那樣神級的咖喱,只是一般的咖喱飯而已。咖喱味道很似日本超級市場現成買的咖喱醬,人工咖喱香料的味道。牛肉也好像是現成製品,感覺不到新鮮的味道,只有濃烈的咖喱甜味。份量卻是非常的少,套餐雖然包括甜品、湯、沙律和一碟飯,三扒兩撥就已經吃完,有點不夠飽。相反地,凍飲就非常大杯。這一杯凍檸茶其實是一杯冰凍紅茶。 雖然這鋪頭的名字是 Curry Bee,其實是一間日本便食檔。

相反地,凍飲就非常大杯。這一杯凍檸茶其實是一杯冰凍紅茶。

2018-08-03 441 瀏覽
以前黎呢間餐廳食野差不多只可以用手指指點菜或者要講英文落單。依家既waiter/waitress外國人樣,但中文都無難度。佢地會重複落單既內容,出菜又快,味道當然係咖哩既好食~~~ 炸野, 小食都無難度,full set單點都受落。得番銅鑼灣sogo後面果間好可惜~~~ 老闆娘呢幾年都少見,佢既咖哩都算係日式正宗既,每次加pickles都會俾多少少,咁又唔可以當韓式泡菜點完又點啦~~~ 食咗十幾年都保持質素,算係咁啦
  • 日式咖哩飯
2018-07-01 481 瀏覽
今曰突然好想食咖喱,就去咗媽咪公司對面嘅Curry Bee ,見到有咖喱鳥冬,好耐無食熱呼呼的烏冬,就興奮咁入咗去。 雖然侍應生唔係香港人,但好熱心,好好人😊😊👍👍。烏冬麵好滑好軟,加上咖哩湯真係無嘢講!加埋配菜,細細啖,香甜爽囗,又唔飽,啱啱好👍。炸豬扒超級脆,肉嫩多汁,聽到肯定流口水🤤啦! 自己從來沒食過咁好味嘅咖喱!自從我去咗知後,我就愛❤️上咗咖喱,成曰要食咖喱,所以大家都一定要去食!!!!!!!!
。炸豬扒超級脆,肉嫩多汁,聽到肯定流口水🤤啦!
  • 咖喱烏冬
2018-06-18 354 瀏覽
係地價超高既銅鑼灣,呢間咖喱飯價錢叫做可接受。$70起,叫左個咖喱豬排飯,咖喱底如果鍾意食蘑菇既朋友會覺得唔錯,好濃蘑菇味,唔鍾意蘑菇就會覺得味道怪怪。豬排不過不失,但我就覺得麻麻地。
2018-04-22 376 瀏覽
放假想食日本野,行過銅鑼灣見到細細間“curry bee"諗住試下佢d咖哩好無食,於是叫左個牛肉咖哩lunch set。咖哩味道方面偏淡,唔辣又唔香,好在牛肉粒都有5粒;沙津有少少柚子加醬油既醬,還可以;麵豉湯應該有溝水,唔好飲;有個牛奶布丁,正常味,但唔特別;檸檬茶算大杯,同pizza hut一樣size,而且糖漿分開,算唯一合格既。整體黎講,飯餐份量夠,但不算好食。午餐加埋一85蚊,呢個價以水準黎講,份量可以但味道唔岩個人口味,有點失望;我如果想食咖哩,唔會去食第二次,若當成普通日本set lunch而又唔想逼food court,一試無妨。

Beef Curry
2018-04-22
2018-04-02 255 瀏覽
必食🤩紐西蘭㗎喱牛肉片烏冬,不油膩,牛肉味juicy鮮甜.😍日式㗎喱豬扒飯,飯粒香軟,豬扒味濃厚,非常有水準.🤩此店是元祖級日本㗎喱食店,願意繼續💪🏻给力支持😇
2018-03-16 265 瀏覽
好耐無嚟過銅鑼灣,亦都唔太喜歡嚟銅鑼灣!人超多、車超多、大廈超多、天空超細。言歸正傳!本身諗住上商業大廈試某間台灣菜,但大排長龍。唯有轉戰地舖。誤打誤撞,入咗呢度。環境:光猛企理,略嫌坐位之間空間大小。服務:有禮貌 整體OK食物:日式咖啡吉列豬扒蛋包飯好食!豬扒係即炸,香脆!咖喱汁厚薄適中。但雞蛋份量太少,而且有一點點過熟。辛辣豚肉拉麵辣度適中。拉麵有一點點過腍。八爪魚丸分量頗多,但八爪魚肉好細粒。整體算幾好。

環境:
光猛企理,略嫌坐位之間空間大小。

服務:
有禮貌 整體OK

食物:
日式咖啡吉列豬扒蛋包飯

辛辣豚肉拉麵
辣度適中。拉麵有一點點過腍。

八爪魚丸
分量頗多,但八爪魚肉好細粒。

整體算幾好。
2018-03-12
2018-01-14 402 瀏覽
態度惡劣,不知所謂,食都未食,入到去已經想趕人走。個唔知南亞定係印尼人嘅服務員見你講廣東話,就黑口黑面,隔離其他人客講英文,就笑晒口,呢張枱唔坐得,嗰張枱又唔坐得。把幾火,即走,垃圾舖,扮晒嘢。以前有食開喺ok嘅,最近越嚟越難食,加上經過今次以後都唔會再去⋯
2017-12-29 318 瀏覽
行完Sogo想食日式咖哩,啱啱經過就入去試下啦。 餐廳大小適中,約可以坐30人,我在晚上九點幾去到都仲坐滿,心想食物質素應該不差掛?一坐低服務員就俾餐牌同暖水我,出面而家咁凍,好細心啊,服務態度都幾好。睇咗一陣,決定試下佢嘅吉列豬扒奄列咖哩飯。咖哩味道正宗、香濃,正正係我想要的味道,唔錯,反而係豬扒的質地太硬,炸得唔夠鬆脆(可能係放耐咗?) 。奄列係薄薄嘅一層煎蛋皮包住白飯,同我期望嘅厚蛋奄列爭少少,但整體而言都算不過不失。如果我有日又喺銅鑼灣想食咖哩飯,或者會考慮再去。

如果我有日又喺銅鑼灣想食咖哩飯,或者會考慮再去。
2017-12-25
2017-12-03 310 瀏覽
週日在銅鑼灣逛街,友人突然想吃久違了的Curry Bee咖哩飯,反正有位,二人開心地走進去。每次到Curry Bee的必食項目乃是吉列豬扒飯,今次當然不會例外。這裡的咖哩汁格外好味,甜中帶少許辣意,混著飯同吃,滋味無窮!而且味道多年不變,水準依然。吉列豬扒是如常的美味;跟餐還有一小片牛乳布丁,不怎麼樣,吃了好像沒吃。吉列豬之外另一必選是牛肉咖哩,牛肉粒大顆,為數亦不少,這個可以牛肉連同咖哩連同飯一起吃,口感更為豐富,也是十分的超讚!吃了多年,仍然會繼續。

咖哩吉列豬扒飯餐
咖哩牛肉飯餐
吃了多年,仍然會繼續。
午餐
咖哩吉列豬扒飯餐
咖哩牛肉飯餐
  • 吉列豬扒飯餐
  • 牛咖哩牛肉飯餐
2017-11-05 310 瀏覽
每個星期五都和各部門同事聚餐,交流一下,我們喜歡食日本式食物先食醒胃前菜,跟住食淡淡烏冬,再食厚厚豬肉片飯,甜品加飲品豬扒上蓋滿蛋,外濕內脆,這款餐能食慾大增,又飯又麵鹽鯖魚上枱時飄逸魚香味,加少少醬汁,好滋味飲一口麵豉湯,噢,好滿足沙律醒一下胃先,濃濃甜咖哩牛肉粒蓋在白飯上,好好味視覺效果非常好👍🏻咬一口豬扒⋯⋯內軟外脆,配上白飯,絕對好香蘑菇湯汁,彈牙蕎麥麵,好清香的套餐看個碗已知辛辣,可滑的擔擔麵所有套餐奉送冷/熱咖啡或茶加自家製「北海道」牛乳布甸
照燒豬肉片飯+湯烏冬

先食醒胃前菜,跟住食淡淡烏冬,再食厚厚豬肉片飯,甜品加飲品
滑蛋豬扒飯+湯烏冬

豬扒上蓋滿蛋,外濕內脆,這款餐能食慾大增,又飯又麵

鹽燒鯖魚配白飯  和  麵豉湯

鹽鯖魚上枱時飄逸魚香味,加少少醬汁,好滋味
飲一口麵豉湯,噢,好滿足
牛肉粒咖哩飯

沙律醒一下胃先,濃濃甜咖哩牛肉粒蓋在白飯上,好好味

吉列豬扒飯和麵豉湯

視覺效果非常好👍🏻咬一口豬扒⋯⋯內軟外脆,配上白飯,絕對

日本蘑菇蕎麥麵

好香蘑菇湯汁,彈牙蕎麥麵,好清香的套餐

擔擔麵

看個碗已知辛辣,可滑的擔擔麵

所有套餐奉送冷/熱咖啡或茶加自家製「北海道」牛乳布甸
照燒豬肉片飯+湯烏冬
滑蛋豬扒飯+湯烏冬
鹽燒鯖魚配白飯  和  麵豉湯
牛肉粒咖哩飯
吉列豬扒飯和麵豉湯
日本蘑菇蕎麥麵
2017-10-20 261 瀏覽
Curry Bee 從前有很多間分店, 現在只剩下銅鑼灣這一家, 食完呢餐飯感覺 食物質素欠缺管理, 太求其啦,唉 😣炸雞套餐,這個炸雞炸得香脆不油膩,配菜之一椰菜絲 都算新鮮,整體不差的。這個檸檬茶嗎~ 是我見過最肉酸的檸檬茶😂😂😂 顏色混濁表示茶不新鮮的 或者茶葉本身質素低 或者 水吧沖得差, 什麼原因都好,其實可以比啲好啲嘅茶比人客吧。炸魷魚鬚,咪睇佢個樣咁靚,但係侍應哥攞過嚟嘅時候,啲油一滴滴,滴落嚟,差啲滴到個電話, 魷魚鬚唔熱,炸咗好耐,出曬油而且濕笠笠😭 忍唔住叫佢退返去,佢就將嗰個魷魚圈返炸畀我😭😭 都好,起碼熱啲 😂😂😂 唔好嘥嘢,就食曬佢啦, 不過實在浪費 魷魚圈,同埋我食嘢嘅quota 😂😂😂煎餃子~ 睇相都見到個皮穿窿 😂😂 味道是正常的係咪我又叫錯嘢食呀?隔離個豬扒飯明明好靚㗎喎 😂😂😂飢Point : 3/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

煎餃子~ 睇相都見到個皮穿窿 😂😂 味道是正常的
係咪我又叫錯嘢食呀?隔離個豬扒飯明明好靚㗎喎 😂😂😂
飢Point : 3/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-06-24 423 瀏覽
舖仔細細 簡單晚餐 客人食完就走 等位只需等一陣傳統日式咖哩飯 味道平均無乜特別 個人口味比較愛辣 所以要加大量七味粉咖哩豬肉奄列飯 咖哩味平均  本人愛辣自己再加左七味粉  飯唔係好夠熱  蛋好滑  但豬肉有渣比較攝牙  淑女不便吃🤣咖哩吉列豬扒奄列飯 味道平均  唔夠熱 唔夠辣  吉列鬆化唔會成舊粉都唔錯89蚊食依個感覺有啲貴都幾多選擇 有飯有烏冬有小食 女士份量 無辣度選擇 只得一種咖哩 如可加辣或有兩三種咖哩選擇會更好 可以加錢做套餐 有三款不同組合 但依個質數 依個價錢 食一次就夠了
舖仔細細 簡單晚餐 客人食完就走 等位只需等一陣

咖哩豬肉奄列蛋包飯

咖哩吉列豬扒奄列飯

89蚊食依個感覺有啲貴

2017-06-23
咖哩豬肉奄列蛋包飯
咖哩吉列豬扒奄列飯
一次偶然的經過便在這店食晚餐了.在門外見到他們有吉列咖哩餐, 亦有拉麵類, 見價錢在銅鑼灣都不算太貴.餐牌選擇尚算多.見有個餐是牛乳湯底, 有菜,肉的拉麵,配牛奶布丁和飲品,加$5 可以轉汽水.豬肉片炒野菜拉麵套餐 -- $83上面是已炒熟的雜菜加豬肉片, 拉麵彈牙,最要讚他們的牛乳湯底, 飲過幾啖,不同一般麵豉湯底, 如果不是因為有炒過的材料, 滲出油在湯底肉, 真的有些衝動好想飲晒佢!自家製牛乳布丁好香濃牛乳味, 可惜太少了, 可否多DD....加$5 換飲汽水埋單加一少費 $96.80在這最後想讚他們兩位外籍服務員的態度, 親切, 誠懇, 有笑容, 臨走還幫我拉門歡送.
一次偶然的經過便在這店食晚餐了.

在門外見到他們有吉列咖哩餐, 亦有拉麵類, 見價錢在銅鑼灣

都不算太貴.
餐牌選擇尚算多.
見有個餐是牛乳湯底, 有菜,肉的拉麵,配牛奶布丁和飲品,
加$5 可以轉汽水.
豬肉片炒野菜拉麵 配飲品
豬肉片炒野菜拉麵套餐 -- $83
上面是已炒熟的雜菜加豬肉片,

拉麵彈牙,

最要讚他們的牛乳湯底, 飲過幾啖,

不同一般麵豉湯底, 如果不是因為有炒過

的材料, 滲出油在湯底肉, 真的有些衝動

好想飲晒佢!
跟餐送牛乳布丁
自家製牛乳布丁
好香濃牛乳味, 可惜太少了, 可否多DD....
加$5 換飲汽水
埋單加一少費 $96.80

在這最後想讚他們兩位外籍服務員的態度,

親切, 誠懇, 有笑容, 臨走還幫我拉門歡送.
2017-03-20
豬肉片炒野菜拉麵 配飲品