2021-01-26 1144 瀏覽
每隔一個月,我都會乖乖來到DanRyan。作為一間美式餐廳,不混合地道口味,就是它簡單吸引之處。餐廳有三間分店位於又一城、太古城,海運大廈,個人覺得太古城店水準最好,款色最多。海運大廈店本可借獨有位置,把碼頭景緻一收眼底。為構建美國風情,封閉所有窗戶,把一眾眼球聚焦到壁畫上面。眼底下幅幅與都市節奏相不容和的油畫皆是遠離煩擾的挪亞方舟。菜色摯愛當屬三文魚,牛扒。經烤焗三文魚充滿肉汁,有陣鐵板香味,肉嫩緊緻。沒有普遍烤制的乾澀,最突出那些口味質感都以清晰純粹般存在,不要日本菜般勞心勞力去心領神會,又不要食盡世界才懂得品味的法國菜那樣,好比街頭小食,但當然要華美一點啦,哈哈。薯蓉質感額外粗糙實在,嚼勁滿足度十足,很是一目了然。牛扒點吃一個5成熟炭烤入口沙朗牛扒,入口黏嫩有嚼勁,陣陣炭香,最驚喜在於芥末和酸醬混成獨特醬汁。最初開胃,緊接醒神,再接連品味牛肉質地,循序漸進。別緻又舒適驚喜,滿分~~Dan Ryan's Chicago Grill尖沙咀 廣東道3-27號 海港城海運大廈3樓 OT315號

Dan Ryan's Chicago Grill
尖沙咀 廣東道3-27號 海港城海運大廈3樓 OT315號
2021-01-24
2020-12-18 1403 瀏覽
好耐冇食dan ryan,見海港城有即刻去食個lunch. 不過門口有d隱蔽,搵左陣先搵到。環境唔錯,坐得舒服. 叫左一個burger同虎蝦長通粉,份量夠大,味道亦唔錯。餐飲叫左凍咖啡同檸茶,亦夠濃味。食野期間侍應哥哥見到我地帶住小朋友,好親切打招呼同比左個汽球佢玩。總括嚟講服務態度好好,食物亦有質素,系一個可以慢慢食hea下ge好餐廳。

漢堡包,虎蝦長通粉
漢堡包,虎蝦長通粉
2020-12-11 1178 瀏覽
海港城呢間餐廳平日行過路過都會望吓,終於今年生日決定試吓。入到去間餐廳已經好有情調,整體嘢食水準都唔錯👍🏻 值得一試《秘製炸蝦》❤️❤️❤️炸蝦上碟嗰陣已經香噴噴,咬落超級香脆《經典海鮮冷盤》❤️❤️❤️❤️呢個值得一讚,所有海鮮入口都好鮮甜,雖然係冷盤但係成餐飯我都係最鍾意佢《黑松露野菌意大利飯》❤️❤️❤️❤️意大利飯不過不失,好香黑松露味,加埋半溶芝士,有拉絲效果
整體嘢食水準都唔錯👍🏻 值得一試

《秘製炸蝦》❤️❤️❤️
炸蝦上碟嗰陣已經香噴噴,咬落超級香脆

《經典海鮮冷盤》❤️❤️❤️❤️

《黑松露野菌意大利飯》❤️❤️❤️❤️
意大利飯不過不失,好香黑松露味,加埋半溶芝士,有拉絲效果
最後衝刺用海港城Coupon,一早Book 定呢間餐廳打算試下。1:15pm入座,侍應提醒用餐時間為90分鐘,不過佢地話如果唔多人等位,係可以繼續坐的。餐廳門口好吸引,好多小朋友見到氣球已經拉住爸爸媽媽走過嚟,係一間適合一家大細嚟既餐廳。店內環境幾好,座位闊落,佈置亦好有氣氛,如果聖誕節嚟食大餐,相信小朋友會好開心。我地兩個大人食,一共叫了5樣野食。首先上枱的係餐前麵包。我見食評多人話好味,不過個人覺得一般,唔算好熱,配既士多啤梨醬亦偏甜。下面的Muffin幾好味,不過都幾飽肚,兩個人share一個已經好足夠,亦唔會有好食到想再食既感覺。第一樣嗌既菜式:煙肉芝士釀薯仔配忌廉。味道唔錯,不過略嫌唔夠熱同偏淡味,作為前菜就無乜開胃作用。第二樣菜式:水牛城雞翼。個人覺得雞翼偏硬同乾身,要咬開都唔用易,同埋都係唔夠熱。跟住係:芝士洋蔥湯。因為我唔算好中意芝士,所以同朋友Share一碗就夠。淺嚐的我覺得味道還好,但朋友飲得較多就覺得偏咸,飲唔晒就放棄了。重點菜式:Ribs 配薯條。Ribs 稍為偏乾身,不過味道幾好,近骨的部位都幾有咬口。薯條就強差人意,太乾而且薄身,食落無滿足感,呢點係失望既,

餐前麵包

水牛城雞翼

芝士洋蔥湯

重點菜式:Ribs 配薯條。Ribs 稍為偏乾身,不過味道幾好,近骨的部位都幾有咬口。薯條就強差人意,太乾而且薄身,食落無滿足感,呢點係失望既,因為我以為美式餐廳會著重薯條質素。
Ribs

最後係Chocolate Brownie with Salted Caramel Ice-cream。美式餐廳一定唔可以錯過的甜品。個人超中意食朱古力,覺得佢個味道都唔錯,配埋雪糕上,都做到冷熱分明既效果,係咁多食物中比較好食的一款。
Brownie配salted Caramel ice-cream

食後分享:
1. 有用Coupon扣左350元,但埋單都要畀420幾蚊,單睇食物係有啲偏貴。主要原因係佢食材唔算特別,烹調方法也唔算好另類。
2. 不過服務幾貼心,侍應們喺執枱、加水、埋單方面都反應好快,加上環境舒服,有播懷舊美式歌曲做BGM,所以用餐過程係開心既。
3. 觀察其他食客,有小朋友在場枱既都會比較享受(食野仲有氣球拎!),可能小朋友開心大人就開心。如果係親子食飯係一個唔錯既選擇。
2020-11-28
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
Ribs
因為手頭上仲有好多海港城優惠券, 快到期 . 唔好浪費 , 一於盡試每間餐廳 . 今次Dan Ryan 都係  , 消費滿 $1000 ,( 未計加一在內 ) , 最多可以用 "10 張Coupon A - $50面值 " ,而因為疫情原因 ,  我地份2張台 ,  一張坐3人,  一張坐2人,  都係隔離位置, ,我地亦都係咁既原因,  一邊負責order 4 人 set ,  另一張台 order 埋其餘白酒, 意粉, 甜品........ ( 諗住用盡coupon  ) 最後埋單係分2張單, 但餐廳職員知道我地係一齊, 亦都不接 . 所以提一提大家 就算分開坐  ,  分單埋 , 都係只可以用10張coupon .
因為手頭上仲有好多海港城優惠券
, 快到期 . 唔好浪費 , 一於盡試每間餐廳

今次Dan Ryan 都係  ,
而因為疫情原因 ,
我地份2張台 ,
一張坐3人,
( 諗住用盡coupon  )
最後埋單係分2張單
, 但餐廳職員知道我地係一齊, 亦都不接

所以提一提大家 就算分開坐
,  分單埋
, 都係只可以用10張coupon .
南瓜湯
cheese cake
white wine
  • beef lasagna
2020-11-18 1091 瀏覽
餐廳環境寬敞,而見每一張枱都幾,唔擔心食物唔夠放,限時個半鐘就唔太好,見其它客都好趕,被催叫甜品飲品有好多選擇, 我揀左sangria味道一般麵包籃有四個麵包,好好食,其中一個係朱古力鬆餅,抵讚經典海鮮冷盤,唔只係中間既海鮮好食,連牛油果都好味呢個湯同麵包好有誠意,味道都好好我點左肉眼扒5成熟,呢個牛扒唔推薦,上碟時已接近全熟,肉質唔嫩,薯條無特別,所以不推薦呢個雪糕似冧酒, 朱古力甜度剛剛好,可以一試

飲品有好多選擇, 我揀左sangria
sangria

味道一般

麵包籃

麵包籃有四個麵包,好好食,其中一個係朱古力鬆餅,抵讚

經典海鮮冷盤

經典海鮮冷盤,唔只係中間既海鮮好食,連牛油果都好味

餐湯

呢個湯同麵包好有誠意,味道都好好

肉眼扒

雙重朱古力

呢個雪糕似冧酒, 朱古力甜度剛剛好,可以一試

麵包籃
經典海鮮冷盤
餐湯
雙重朱古力
2020-11-12 898 瀏覽
Lunch set 都大大份好抵食難得海港城lunch 都有位又唔洗等符合返美國人口味,所有菜式都好大份價錢都係$1xx 一個餐,不貴半份Nachos招牌墨西哥菜脆片份量都係多到2個人都食唔晒配上芝士同醬汁好好食半份烤雞半份都特別大份雞肉肉質鮮嫩可口仲可以+$20 轉薯蓉波本虎蝦及火腿長通粉仲可以加芝士好creamy 好大份但蝦的size 都偏細
Lunch set 都大大份好抵食

難得海港城lunch 都有位又唔洗等
符合返美國人口味,所有菜式都好大份
價錢都係$1xx 一個餐,不貴

仲可以加芝士
好creamy 好大份
但蝦的size 都偏細

2020-11-06 1026 瀏覽
男友鍾意食牛扒,加上有海港城coupon, 上星期我地去左Dan Ryan's 食野,已經好耐無去食。最後,我地點了炭燒美國厚切豬扒Grilled Think-cut US Pork Chop炭燒美國肉眼牛扒USDA Choice Ribeye炭燒出來的肉質和口感真的和平時食有所不同,肉質不但夠嫩滑,仲有炭燒味道。而美國厚切豬扒夠厚身,因為比較厚身,較有口感,而且俾我想像中稔身。我也鍾意食主菜的配料,可以起中和作用。下次來要試下其他款式。

最後,我地點了炭燒美國厚切豬扒

炭燒美國肉眼牛扒
USDA Choice Ribeye

我也鍾意食主菜的配料,可以起中和作用。

下次來要試下其他款式。
  • RIBS
2020-11-04 732 瀏覽
估唔到除左來Dan Ryan 有得食,佢地仲送我咁可愛既萬聖節Cookies .野食都有保持應有水準,最鐘意都仲係個Appetizer Combo ,photo skin 既芝士真係好正 ♥️♥️♥️值得一提係Service 的確唔錯,叫左set 既甜品點知有一個來錯左,佢唔單只Free 返一個岩既比我,仲請埋我食多左個個。聽日如果你見到我肥左,千期唔好問點解 🤭🤭🤭

聽日如果你見到我肥左,千期唔好問點解 🤭🤭🤭

2020-11-01
用餐優惠
優惠券
  • potato skins
2020-11-01 745 瀏覽
萬聖節當然要去美式餐廳,所以一早訂左位。好在訂左枱,無訂要等好耐,因為係美式餐廳所以有好多萬聖節裝飾,員工全部都化唒妝同埋著埋特別服裝三個人叫左個二人餐,好抵食498同埋一個Dinner special 二人餐有兩個湯,正常味道沙律好大碟 上面有啲麵包粒同芝士 好好味然後又半隻燒雞 雞脾位好滑 雞胸位就比較鞋 不過都可以最後二人餐仲有個海鮮飯 有蜆有蝦有魚肉有青口,呢個最好味至於Dinner special,都係包湯然後揀左14oz肉眼同甜品不過呢個柴柴地 麻麻

三個人叫左個二人餐,好抵食498
同埋一個Dinner special

二人餐有兩個湯,正常味道
沙律好大碟 上面有啲麵包粒同芝士 好好味

然後又半隻燒雞 雞脾位好滑 雞胸位就比較鞋 不過都可以
最後二人餐仲有個海鮮飯 有蜆有蝦有魚肉有青口,呢個最好味

至於Dinner special,都係包湯
然後揀左14oz肉眼同甜品
不過呢個柴柴地 麻麻

• 海鮮濃湯配意大利飯
2020-10-26 869 瀏覽
今日重陽節,食咗早餐後由新界➡️九龍東➡️港島➡️九龍一天遊,黄昏6時已坐船返抵尖沙咀,時間尚早就喺海港城附近Walk in食晚餐。餐廳裝修係典型美式風格,而且座位闊落。炭烤8安士尖沙朗牛扒墨西哥辣椒牛油粟米及甜薯條$398先送上麵包籃⋯⋯內有鬆餅及小麵包,塗上粉紅色的抹醬,好味到一下子食晒😋牛扒上枱前已切開,有炭燒香味,可惜部份有筋咬唔開,有啲失望。伴碟配菜係原條烤粟米,撒點鹽調味,比超甜粟好味😋只係要用手揸住粟米嚟咬比較論盡😂甜薯條剛炸起熱辣辣👍又到甜品喇😄迷你雙重朱古力布朗尼配雪糕紥實嘅布朗尼躺在蕉糖上,淋上朱古力醬,名副其實的*甜*。

餐廳裝修係典型美式風格,而且座位闊落。

炭烤8安士尖沙朗牛扒墨西哥辣椒牛油粟米及甜薯條$398

又到甜品喇😄

迷你雙重朱古力布朗尼配雪糕
紥實嘅布朗尼躺在蕉糖上,淋上朱古力醬,名副其實的*甜*。

2020-10-05 996 瀏覽
Dan Ryan's Chicago Grill 出名份量多,今日2個男仔去食野,要搵間飽肚既餐廳2個餐,一人一個Burger同長通粉Burger 好厚身,面包好軟熟,漢堡又多汁長通粉有少少乾身,一般般,不過勝在夠飽肚
今日2個男仔去食野,要搵間飽肚既餐廳
2個餐,一人一個
Burger同長通粉

Burger 好厚身,面包好軟熟,漢堡又多汁
長通粉有少少乾身,一般般,不過勝在夠飽肚
2020-09-21 938 瀏覽
I’ve ordered Nachos as a starter and they bring it together with the main course; the cheese was not melted it was plastic cold instead. The BBQ chicken came with reheated fries or maybe the oil was old... the chicken was good but the BBQ sauce really cold.Staff is charming, they change the Nachos for us but they brought same quality one. I’ll only recommend this place as a sport bar to get booze and snacks.

Nachos
BBQ  chicken
2020-09-21
2020-09-12 1253 瀏覽
Dan Ryan’s係一間傳統美式餐廳,每次行過總係排滿長長人龍,唔好話walk-in,可能打電話做booking都未必有位,今日難得出街有機會就一於試下。。。🔘 紐約人氣水牛城雞翼 (7隻) $128評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 水牛城雞翼係一個非常出名既美式頭盤,用辣汁煮成,非常惹味開胃。配上青瓜、西芹以及藍芝士醬,令雞翼嘅味道同口感都有所提升。如果覺得唔夠辣,仲可以配上特級辣醬。。。🔘 番茄海鮮意大利飯 $152評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 意大利飯十分足料,啲海鮮一啲都唔欺場,材料用上蝦、青口、蜆、三文魚以及白魚。意大利飯非常creamy,每一啖都有濃濃嘅番茄味同海鮮味。。。🔘 炭燒美國肉眼牛扒 (10oz) $398評分: 🌕🌕🌗🌑🌑評語: Dan Ryan’s用上高級牛扒食材,全部都經美國USDA認證。我哋嗌左medium rare,個都有啲失望,肉質比較韌,似係多筋。另外可配搭烤新薯、焗薯、蒜蓉芝士薯條或甜薯條,我哋選擇左芝士薯條,但唔係好熱,似係炸起左一段時間😨仲有個香烤墨西哥辣椒牛油粟米,呢個食落好香唔錯。。。🔘 招牌黃金墨西哥脆片 (半份) $118評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語:

紐約人氣水牛城雞翼

評分: 🌕🌕🌗🌑🌑

招牌黃金墨西哥脆片

🔘 招牌黃金墨西哥脆片 (半份) $118
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 墨西哥脆片上淋上溶化左嘅芝士,可以做到拉絲😛仲配上Kalamata橄欖和紅椒,以及他他醬,非常好食。

🔻記得要預約先,walk-in機會好微!
🔻疫情期間,大家盡量留在家中啦!
推介指數:⭐️⭐️⭐️
紐約人氣水牛城雞翼
番茄海鮮意大利飯
招牌黃金墨西哥脆片
在家工作了很多天,周未想外出吃餐好點的午飯,於是去了尖沙咀海港城逛街,最後選了Dan Ryan's Chicago Grill, 印象中Dan Ryan的份量是驚人的,所以我早餐故意不吃太飽。炭烤美國厚切豬扒超級厚,但肉質還能保持juicy, 我猜是因為炭烤吧,如果煎的話應該很難熟的均衡,平常的餐廳,只會配薯仔或番薯其中一種,但這裡竟然兩種都有,看到都已經覺得飽,哈哈! 炭烤美國肉眼牛扒肉眼牛扒選了7成熟,香味濃郁,肉汁鮮甜,炭燒有一種特別的香氣,配菜是意大利油醋薯仔番茄沙律及香烤墨西哥辣椒牛油粟米,非常惹味 值得推薦!

值得推薦!
2020-08-02