2024-08-11 1046 瀏覽
嘗試菲律賓菜好去處!晚餐+酒一齊搞定平日東南亞菜食開泰餐同越南粉,今次喺西環發現隱藏嘅菲律賓餐廳,從外面都睇到超濃氛圍感,很適合約會! 前菜揀咗Lumpiang Laing (HKD 78),諗著食d素菜於是揀咗呢個素春捲。味道很特別,睇餐牌有coconut milk, green chili,芋頭葉子。小辣不過值得嘗試!很有東南亞風味。主菜揀咗Inasal na Manok(HKD 148),其實就係烤雞。雖然只有好小一盤,但蜜汁味很OK!鐘意微甜燒汁口味雞肉唔好錯過主菜仲有Adobo rice兩人份 (HKD 118),來呢間餐廳一定要試下!醬油炒飯使用嘅米很特別,有點似糯米口感但又唔會粘牙,上面一層酥脆的adobo flake好中意。炒飯仲有雞蛋碎除咗晚餐,呢度仲可以飲酒,但相對晚餐來說,呢度酒麻麻地(but looks great)。酒精唔濃度數較低。Lak Lak (HKD 128)仲OK,但Mandarin Pandan好似果汁粉勾水,但又未攪拌均勻。兩杯都有好大一塊冰。總體來講,晚飯好味但酒類就唔算推薦。一定要試下炒飯,但晚餐份量都好小,兩個人 一份starter兩份ma
嘗試菲律賓菜好去處!晚餐+酒一齊搞定

Lumpiang Laing

Inasal na Manok

。炒飯仲有雞蛋碎
Adobo fried rice

。兩杯都有好大一塊冰。
Lak Lak & Mabdarin Pandan

總體來講,晚飯好味但酒類就唔算推薦。一定要試下炒飯,但晚餐份量都好小,兩個人 一份starter兩份main 先食飽。性價比冇咁高,但值得嘗試!

1999 瀏覽
Lumpiang Laing
Inasal na Manok
Adobo fried rice
  • Adobo Rice
要说能发现这家巷子里的隐世餐厅也是有缘西营盘地铁站A1出口🚇想要避开网红店吃点特别的 这里是很不错的选择我在香港最喜欢的菲律宾菜没有之一-慵懒的灯光氛围适合小酌微醺食物是精致美味的 ✔️服务生是专业高素质的✔️环境是高级有氛围感的✔️吃饭的客人是很多很多的... (晚8点后爆🈵在西营盘吃外国美食是首选本国人开的菲律宾餐厅,够地道-看不明白菜单没关系可以随机摇一位店员推荐他们介绍时的专业和耐心是我在香港餐厅很难享受到的贴心服务我一般就讲自己喜欢的口味/想吃的肉类让店员来挑选搭配,屡试不爽-【Lechon Kawali】每次来这里都想试不同的主菜今天点了一份炸猪五花深层次炸过的猪腩超级松脆大部分油都被炸出,所以不觉得油腻肥瘦相间,蘸酱更好吃-【Palabok】鲜香浓郁的菲律宾国民拌粉🍜吸满汤汁的米粉微微粘稠其中混合了猪肉碎,鲜虾和特调酱汁海鲜味四溢,很有特色的主食 可以点来试试,两三个人share是够的-【Kare Kareng Baka】超大份,用料实在以牛肋条为主,炖的很软烂加入茄子、白菜、法国豆荤素搭配均匀还点缀了酥脆的炸牛肚味道很丰富,是很下饭且下酒的-来Dara必点的就是酒有调酒师在吧
要说能发现这家巷子里的隐世餐厅也是有缘
服务生是专业高素质的✔️
环境是高级有氛围感的✔️
吃饭的客人是很多很多的... (晚8点后爆🈵
在西营盘吃外国美食是首选
本国人开的菲律宾餐厅,够地道
看不明白菜单没关系
可以随机摇一位店员推荐
他们介绍时的专业和耐心
是我在香港餐厅很难享受到的贴心服务
我一般就讲自己喜欢的口味/想吃的肉类
让店员来挑选搭配,屡试不爽
【Lechon Kawali】

每次来这里都想试不同的主菜
今天点了一份炸猪五花
深层次炸过的猪腩超级松脆
大部分油都被炸出,所以不觉得油腻
肥瘦相间,蘸酱更好吃
【Palabok】

鲜香浓郁的菲律宾国民拌粉🍜
吸满汤汁的米粉微微粘稠
其中混合了猪肉碎,鲜虾和特调酱汁
海鲜味四溢,很有特色的主食
可以点来试试,两三个人share是够的
【Kare Kareng Baka】

超大份,用料实在
以牛肋条为主,炖的很软烂
加入茄子、白菜、法国豆
荤素搭配均匀
还点缀了酥脆的炸牛肚
味道很丰富,是很下饭且下酒的
来Dara必点的就是酒
有调酒师在吧台现场制作
我喜欢果汁般好入口的鸡尾酒🍸
在这里点过几杯都没有踩雷
Mandarin Pandan、Sherbet、Laklak
这三款是我觉得适合女孩子品尝的
顺滑好入口,酸酸甜甜的
颜值也很高,微醺即可~
平时想要小酌的时候也会来这里
已经是混到脸熟的常客了哈哈哈

📍Dara
2024-07-01 979 瀏覽
第一次食到炸鸡之外嘅菲律宾料理哈哈哈哈哈(冇错,Jolibee食太多啦非常舒服嘅一间餐厅,每道菜名都唔係好睇得明~所以点咗工作人员推荐嘅🤣幸好都几好食!如果锺意有锅气啲嘅朋友,可以拣食佢哋嘅铁板烧类菜品,见到隔离台点咗,好香!Chicken BBQ🍗 甜甜嘅酱汁真係冇得输,好食!有少少焦香~作为餐前小食,令我同朋友味蕾大开😄Palabok🍜 感觉係一个海鲜煮嘅米粉~淋上青柠汁,酸酸甜甜嘅,非常可口,感觉我可以一个人食两份!两只大虾🍤都非常生猛!Lechon kawali🥓 好特别嘅炸五花肉,配上两个酱汁同沙律,入口唔肥腻~仲有一条炸猪皮都好好食,完全唔油😋Mango Graham Float🍮 甜品必点!超级好食!外面裹满咗花生碎同奶油,中间係冻咗嘅芒果嘅饼干底,爆炸好食😋!食佢!另外,生日嘅话同工作人员讲,可以帮你喺甜品上点蜡烛,仲会热热闹闹咁帮你唱生日歌哈哈哈哈哈😄

Chicken BBQ🍗

Palabok🍜

Lechon kawali🥓

2024-06-10 874 瀏覽
同朋友過左黎西營盤搵食,貪佢呢度夠寧靜,人煙唔多,近住地鐵站就有呢間菲律賓餐廳Dara. 整個menu 都係是雞腸(英文),所以我盡量中英對照食物😆Starter:Lumpiang Laing - HKD78 Taro leaves | green chili | coconut milk wrapped & deep fried in wheat rolls類似素春卷的開胃菜,配以椰香嘅醬料作點綴,很新奇的味道,是一種少接觸的香葉,激發味蕾的菜式!Mains: Sarsiadong Apahap - HKD158Fried seabass| filipino sofrito(Sauteed garlic, onion, tomato & celery)我哋叫左兩個Main,鱸魚配爆香大蒜,洋蔥,番茄和芹菜。一向都很喜歡吃鱸魚,肉質鮮嫩,配以菲律賓餐廳製的醬料,衝擊我的味覺,聞落去鹹香鹹香,食落去很鮮美的焗魚。Inasal na Manok-HKD148Chicken thigh | lemon grass & ginger marinategarlic annatto oil睇落去好

Starter:
Lumpiang Laing - HKD78

Mains:
Sarsiadong Apahap - HKD158

Inasal na Manok-HKD148
garlic annatto oil

睇落去好似平平無奇嘅炸雞髀,但雞係以檸檬草和生薑醃料塗上再焗,再配一個獨家嘅醬料,這是在其他餐廳不能品嚐的味道,雞焗得剛剛好,表面脆脆的 ,肉質很Juicy!

Additionals:
Garlic rice HKD28

餐廳員工都是菲律賓人,很熱情好客,也很有禮貌,向我推介了很多他們很受歡迎的菜式,其中這個蒜蓉白飯都是他們的特色之一(必試),感覺飯粒裏便是椰香椰香的,令人很難拒絕米飯。

Desserts:

Turon Halo-halo - HKD78
Banana sweet potato /macapuno jackfruit corn caramel sauce | pinipig | deep fried in wheat rolls

Mango Graham Float - HKD88 ❤️❤️❤️❤️❤️***highly recommended***
Fresh mango graham crackers | whipped cream topped with mango pearls & cashew nuts

女孩子總是甜品控,我們試了一個類似炸香蕉春卷的甜品,配以糖醬,感覺很地道。

另一個甜品是類似芒果雪糕與蛋糕之間的口感,真的是必試的甜品,賣相十分吸引!採用新鮮芒果全麥餅乾,配以鮮奶油,表面鋪滿芒果珍珠和腰果粒,口感很豐富~

Juice:
Pineapple juice HKD48
叫了一杯菠蘿汁,侍應很好,我們只想要一點點冰,侍應給我們上了兩杯冰,讓我們分享,小小的舉動也讓我很窩心,有種賓自如歸的感覺。

總括而言,初次品嚐菲律賓餐的體驗是很新鮮的,餐廳是一間酒吧形式經營的,同朋友三五知己過嚟飲杯嘢食個晚餐或者品嚐下甜品都係一個不錯的選擇,而且地理位置也很方便,位於西營盤,近地鐵站出口,餐廳都有很多不同國籍的客人,相信不少朋友都未試過菲律賓菜式,下次再帶朋友過嚟chill 下~~

Dara (西環)
地址:西環西營盤皇后大道西189號西浦地下3, 5-6號舖
去過菲律賓🇵🇭公幹好多次亦都去過旅遊同埋潛水🤣,不過我對菲律賓菜🇵🇭又唔熟悉喎😅,因為我響菲律賓🇵🇭公幹時工作夥伴多數帶我食西餐、西班牙菜 或者 海鮮餐🤣呢日就同朋友嚟咗呢間菲律賓🇵🇭餐廳品嚐吓菲律賓🇵🇭美食🍴🤣$118 Ensaladang Pipino:材料包括 Cucumber | Raddish | Mango | Honey Vinegar Dressing | Optional - Crushed Pork Rinds & Salted Egg 🤩;青瓜🥒同埋白蘿蔔刨成極薄片,加埋脆脆哋細細塊嘅 Pork Rind 即係豬皮,再撈埋雞蛋,非常清新好味,鍾意嘅話可以再撈啲甜甜哋嘅自家製 蜜糖醋沙律汁,咁味道又濃啲啲🤣$78 Inihaw na Baboy (3 sticks):呢個係串燒豬肩肉,豬肩肉🐷肉質軟熟非常 juicy, 仲落咗 燒烤醬油 同埋 大蒜 所以更加惹味😋$158 Sarsiadong Apahap :呢個 炸鱸魚🐟炸到魚皮少少脆魚肉就幾多汁,仲有菲律賓🇵🇭特色嘅 Filipino Sofrito 墊底,Filipino Sofrito 用 炒大蒜+洋蔥+番

呢日就同朋友嚟咗呢間菲律賓🇵🇭餐廳品嚐吓菲律賓🇵🇭美食🍴🤣

$158 Sarsiadong Apahap :呢個 炸鱸魚🐟炸到魚皮少少脆魚肉就幾多汁,仲有菲律賓🇵🇭特色嘅 Filipino Sofrito 墊底,Filipino Sofrito 用 炒大蒜+洋蔥+番茄+芹菜 嚟做,同鱸魚一齊食加添清新美味😋

$148 Lechon Kawali:呢個係Deep Fried Pork Belly Sweet Sarsa & Onion Vinegar with Raddish Salsa (Shrimp Paste Added)😋;豬腩肉真係「深層次」炸過🤣,豬皮係炸到勁鬆脆又輕身,豬肉亦都竟然炸到少少脆比較乾身,所以大部份嘅豬油都炸咗出嚟,感覺唔肥膩👍;另外仲有一小兜「雞肝醬」可以沾,「雞肝醬汁」做得少少粗身有好香肝味仲稍為食到少少雞肝粒,真係又特別又好味😋;呢個豬腩肉食到舔舔脷👍

$78 Halo-halo:甜品一杯上,材料認真豐富,包括Caramelized Saba | Ube | Leche Flan | Sweet Potato | Shredded Melon | Pinipig | Kaong | Sago | Condensed & Evaporated Milk | Crushed Ice😋;咁我真係食到飲到嘅有 香蕉片、紫心番薯、椰絲、小粒芒果乾、啫喱、小珍珠、crème caramel、煉奶、類似西班牙🇪🇸 arroz con leche 嘅甜米 等等,真係幾好味🤣

呢餐真係有小驚喜👍🤣,從未喺菲律賓🇵🇭食過咁好味嘅菲律賓菜🇵🇭🤣😋。呢間餐廳各位菲律賓🇵🇭店員哥哥同埋菲律賓🇵🇭店員妹妹服務亦都好好👍
2024-05-30 2001 瀏覽
Dara😋😋😋新派精緻菲律賓菜西環西營盤、西浦新點、鄰近地鐵、交通10分方便、木系列襯綠為主調、主打新派菲律賓菜、酒吧餐廳、入口近距離很寬敞開放式吧枱!具時尚感、樓底夠高、掛上一排木系新穎設計吊燈、很有氣派😆😆平民價格、高質食物和環境⋯⋯打卡一流、并有穿著一系列服飾、親切熱誠員工團隊服務❤️💕Main Kare kareng baka$158材料有牛肋條、茄子、法國豆蕓、中國白菜仔、菲律賓菜式原味道、混🈴️不同地區食材創意新派fusion菜、牛肋條炆煮軟腍、脆炸牛肚、特色帶出味蕾新口感、并以粗花生醬調特色醬汁、濃香幼滑、沾點紅木油和蝦醬混合醬汁、增添一絲絲鹹香口味、特色又滋味😃😃Sarsiadong apahap$158酥脆炸鱸魚、肉質鮮甜、又嫩又滑、外層仲脆卜卜、配以獨特sofrico菲律賓特色醬汁炒番茄🍅、配搭特色、味道清新夠fresh、彷如置身地中海😜❤️DessertsMango Graham Float$88以酥脆格拉漢餅乾餅底、夾着菲律賓呂宋芒冰凍果肉、塗上一層一層綿軟幼滑的鮮奶油、面層灑上芒果珍珠、腰果碎點綴、吸引眼球👀、口感屬次分明、不油膩、極上甜品🍮MocktailsPan
Dara

Desserts
Mango Graham Float$88
Mocktails
Pandan Guava Fizz$88
東南亞一帶食材班蘭、混合番石榴冇酒精飲料🥤、fresh綠色、味道好清新、帶點青檸酸、配搭新鮮、入口透心涼、放一片班蘭葉子點綴、加添視覺效果👀
Coffee
Hot Latte$38
餐後嘆番杯心❤️拉花latte、陣陣濃香咖啡豆香撲鼻、口感幼滑細膩!満足💯!
Dara
Pandan  guava  fixz
Latte
Mamgo  graham  float
2024-05-30
5 分鐘 (堂食)
Kare kareng  baka
Sarsiadong  apahap
Pandan  guava  fixz
Latte
Mamgo  graham  float
  • Kare  kareng  baka
  • Pandan  guava  fizz
  • Manago  graham  float
偶然间路过西营盘发现的氛围感店铺,被它大大的玻璃窗,窗内异域风情的灯具和有质感的长桌吸引,发现香港居然还有菲律宾菜,真的比较少见。有很多下班过来约会的情侣或者聚餐的朋友,三三两两聚在吧台或者长桌,但是又不会嘈杂【推荐】-Mango Graham Float🥭: 这个真的深得我心!!上面铺满了芒果粒和花生碎🥜,下面是鲜奶油制作成的饼干底,怎么形容,就是香草奶油味很鲜甜,但是又是冰激淋口感,在嘴里慢慢融化,再加上芒果粒夹心,真的一吃一个停不下来,感觉会为了这个甜品再次光顾🥹-Inasal na Manok:烤鸡啊真的看到图片都在不停流口水了,外焦里嫩,外面的鸡皮被烤的很香,我朋友十分钟意~-Adobo Rice for 2:他是那种长的米饭🍚,吃起来非常有嚼劲,里面的配角也很丰富,有咸蛋,里面还有脆脆的虾米,细嚼非常香店员也都非常可爱,临走到门口了,又悄咪咪地跑上来一人塞给我们一块巧克力糖🍫~偷拍吧台被发现,调酒师和可爱的客人都好热情得转头和我们比耶✌️是一家有爱的小餐厅

【推荐】

• Mango Graham Float
  • Inasal na Manok
2024-05-27 538 瀏覽
喺西營盤附近覓食,見到呢間裝修好靚嘅餐廳,本身以為係普通西餐,原來係新式菲律賓菜!一入到去感覺氛圍感十足,餐廳空間挑高,整體墨綠色嘅bar枱同原木感枱凳都好靚!嘢食方面都好有驚喜,我哋兩個人嗌咗一個Starter春卷同串燒,個人係內臟愛好者,推薦ISAW!Main dish揀咗lamb shoulder同sea bass,覺得佢哋廚師處理肉類幾有經驗,兩款肉類熟度啱啱好,羊好嫩口,魚好鮮味仲叫咗一杯Cocktail,一杯grava fizz,都好好飲!最後要推薦佢個芒果甜品

聽朋友講西環開咗間菲律賓菜,一直都鍾意試唔同地方嘅嘢食,菲律賓菜香港選擇確實都幾少,難得開咗一間菲律賓菜嘅餐廳。就即刻book mark收工過嚟試一下。餐廳裝修得幾精緻,有吧枱位置,有大型嘅長枱俾人搞活動亦都有二人四人枱等等,而且呢度啲服務員態度幾好,整體用餐環境唔錯。Ensaladang Mustasa ($108)以芥菜為主要材料嘅沙律,好特別。芥菜清新微苦,清爽清爽的,特調魚露檸檬汁,鹹鹹鮮先,加上米粉狀的脆條,口感幾好。Palabok ($158)粉絲吸收曬番茄海鮮醬汁,加上蔥、蝦、炸豬皮和鵪鶉蛋等等,調味幾特別,好有菲律賓嘅特色,鹹鹹地,同樣都係魚露味突出。Sarsiadong Apahap ($158)鯛魚外層帶點酥脆,內部肉質鮮嫩。醬汁加上蒜、洋蔥、番茄和芹菜炒製,酸酸甜甜,幾開胃。Aligue Rice for 2 ($118)蟹肉炒飯裏面加入咗少少嘅飯焦,令米粒更富咬口,蟹肉份量頗多,加上小青檸提味後,多了幾分清新酸甜香氣。

Ensaladang Mustasa ($108)

Palabok ($158)

Sarsiadong Apahap ($158)

Aligue Rice for 2 ($118)

1K
2024-05-07 360 瀏覽
說到菲律賓🇵🇭菜我只想起炸雞女王祖樂比,沒想到真菲律賓菜還真的存在,而且性價比還頗高餐廳格調高雅,服務水平頗高🫓Lumpiang Laing$78.0素春卷,熱辣爽脆,因為裏面不是肉所以比較清爽,用油不俗🍡Chicken BBQ$78.0雞腿肉串燒,淋上照燒汁,口味不輸日式串燒🍝Palabok$158.0特色米粉,加入原隻鮮蝦跟豬肉碎,淋上少量青檸汁,相當易消化🦙Kaldereta Tupa$168.0燉羊肩,醬汁濃郁,入口羶而肥美,重口味之選Kare-Kare$158.0炆牛雜,混入牛腩 炸牛肚,醬汁濃郁非常好下飯重口味的朋友可以加入蝦醬,一碗飯馬上被消滅🍚Garlic Rice @$28.0$56.0這個加入了炸蒜頭的飯,真的不得了,蒜頭味滲入每顆飯粒,出色

餐廳格調高雅,服務水平頗高

🫓Lumpiang Laing
$78.0
素春卷,熱辣爽脆,因為裏面不是肉所以比較清爽,用油不俗

🍡Chicken BBQ
$78.0
雞腿肉串燒,淋上照燒汁,口味不輸日式串燒

🍝Palabok
$158.0
特色米粉,加入原隻鮮蝦跟豬肉碎,淋上少量青檸汁,相當易消化

🦙Kaldereta Tupa
$168.0
燉羊肩,醬汁濃郁,入口羶而肥美,重口味之選

Kare-Kare
$158.0
炆牛雜,混入牛腩 炸牛肚,醬汁濃郁非常好下飯

重口味的朋友可以加入蝦醬,一碗飯馬上被消滅

🍚Garlic Rice @$28.0
$56.0
這個加入了炸蒜頭的飯,真的不得了,蒜頭味滲入每顆飯粒,出色
2024-04-14 1419 瀏覽
對菲律賓菜既認識只有Jolibee😂食完今晚呢餐完全對佢改觀😆餐廳裝修好簡約高貴,好岩同朋友黎happy hour飲番杯!Lumping Shanghai |春卷係菲律賓菜既signature,呢款內餡係蝦肉同雞肉。春卷炸得好脆,餡料滿滿,而且加入左蔬菜令味道更豐富。Okinawa na Baboy | 呢個係豬肩肉串燒,肉質嫩滑又帶小小爽口👍🏻醬汁類似照燒汁,豬肉醃得好入味,如果味道層次更豐富可以點埋旁邊既醬汁,酸酸地幾fresh。Inasal na Manok |呢個係烤雞扒,層皮烤到金黃色好吸引😍醃料用左香茅同薑,香茅味好突出!雞扒係好juicy同埋好滑🤤Aligue Rice for 2 |呢個係蟹膏蟹肉炒飯🥰粉飯加入左薑黃粉,特別有風味。如果個飯炒得再乾身啲就好喇!#菲律賓菜#西環#西環美食#香港美食#食好西#春卷#philippinesfood#lumping#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodblog

Lumping Shanghai |

Okinawa na Baboy |

Inasal na Manok |

Aligue Rice for 2 |

• Inasal  na  Manok
  • Lumpiang  Shanghai
2024-04-10 477 瀏覽
西環既dara菲律賓西餐廳夠大又闊落,食物味道豐富多樣,款式令人驚艷。串燒雞內臟,這道菜以新鮮嫩滑的雞內臟為主要食材,配上獨特的調味醬汁,口感酥脆多汁。每一口咬下去,內臟散發出濃郁的香氣,讓人回味無窮。接下來是海鮮雜菜,這道菜結合了新鮮的海鮮和多種時令蔬菜。魷魚的鮮甜與蔬菜的清脆相互融合,帶來一種豐富的層次感。每一口都能品嚐到海鮮的鮮味和蔬菜的爽脆。如果你喜歡炸豬腩肉配蒜飯絕對是你的首選。這道菜以豬腩肉為主,經過炸至金黃酥脆,外皮酥脆內裡嫩滑。搭配香氣四溢的蒜飯,豬肉的肥美與大蒜的香辣交融在一起,帶來一種絕妙的味覺享受。此外,菲律賓西餐廳還提供多款生啤酒供您選擇。這些生啤酒口感清爽,香氣芬芳,帶有微妙的麥香和果香。總的來說,菲律賓西餐廳的食物味道獨特而美味,口感豐富多樣。無論是串燒雞內臟、海鮮雜菜、炸豬腩肉配蒜飯還是多款生啤酒,都能帶給您一場美食盛宴。不妨前往一試,讓您的味蕾感受不一樣的美味!
西環既dara菲律賓西餐廳夠大又闊落,

食物味道豐富多樣,款式令人驚艷。

每一口都能品嚐到海鮮的鮮味和蔬菜的爽脆。

搭配香氣四溢的蒜飯,

豬肉的肥美與大蒜的香辣交融在一起,帶來一種絕妙的味覺享受。
此外,菲律賓西餐廳還提供多款生啤酒供您選擇。

Embarking on a adventure at a Filipino restaurant is akin to diving into a rich tapestry of flavors, each dish telling its own story of tradition and innovation. we had a filipino dinner at the beautiful restaurant DARA in SYP last week!For the starter - Inihaw na Baboy, or grilled pork, was marinated to perfection, imparting a smoky, sweet, and tangy flavor that was deeply satisfying. The meat was grilled to just the right level of charLumpiang Shanghai, the Filipino version of spring rolls, wa

Lumpiang Shanghai, the Filipino version of spring rolls, was a delightful surprise. Packed with a mixture of ground pork, vegetables, and spices, each roll was a crisp, golden bite of heaven. Served with a sweet and sour dipping sauce, it was addictive

Sarciadong Apahap, a dish that features the delicate flavors of seabass in a rich, tomato-based sauce. The fish was cooked to perfection, flaky and tender, enveloped in a sauce that was a comforting embrace of home-cooked goodness

The Lechon Kawali, a deep-fried crispy pork belly, was another highlight. The skin was shatteringly crisp, giving way to succulent meat that was both tender and flavorful. Paired with a tangy dipping sauce, it was a symphony of crunch and zest

Among the standout dishes we savored, the Aligue Rice was a revelation. This delicacy, made with crab fat . Each spoonful was a harmonious blend of the sea's richness and the comforting familiarity of rice

We saw a lot of Filipino dining at DARA even its weekday and it gives us a community vibe! Dining at this Filipino restaurant was not just about enjoying good food, it was a reminder that food is more than sustenance - it's a story, a celebration, a way of bringing people together!
  • Lechon Kawali
  • Sarciadong Apahap
  • Lumpiang Shanghai
  • Inihaw na Baboy
  • Aligue Rice
2024-04-01 452 瀏覽
西環嘅Dara係一家酒吧餐廳,👨🏽‍🍳菲律賓人主理,提供正宗嘅🇵🇭菲律賓菜!大部份嘅🤵🏻‍♂️員工都識中文同埋英文,落單溝通冇難道😜!🍹Calamansi Highball $88以菲律賓嘅國寶級水果柑桔作主調,酸爽帶果甜,超開胃!🍢Inihaw na Baboy $78充滿炭烤香氣嘅串燒豬肉,調味風格同口味類似日式嘅照燒汁,跟醋汁解膩!🐟Sarsiadong Apahap $158🍚Garlic Rice $28鱸魚煎至香脆美味,醬汁由番茄、蒜、洋蔥、芹菜製成,充滿西班牙殖民地嘅色彩,鹹香感滿滿,配返個飯就一流!🍗Adobong Manok $138蒜香去骨雞腿肉,又係一個白飯殺手!🫔Turon Halo-Halo $78將Turon同埋Halo-Halo兩款菲律賓甜品二合為一嘅自創菜式,即炸嘅春卷包埋蕃薯同埋香蕉,甜度怡人!每位奉送菲律賓特產朱古力花生糖!
🍹Calamansi Highball $88
以菲律賓嘅國寶級水果柑桔作主調,酸爽帶果甜,超開胃!
🍢Inihaw na Baboy $78
🐟Sarsiadong Apahap $158
🍚Garlic Rice $28
🍗Adobong Manok $138
蒜香去骨雞腿肉,又係一個白飯殺手!
🫔Turon Halo-Halo $78

每位奉送菲律賓特產朱古力花生糖!
2024-04-01 317 瀏覽
同朋友黎呢間性價比非常高嘅菲律賓酒吧餐廳~ 用餐嘅時候,感覺好似置身喺一個輕鬆嘅旅程中。我地叫咗菲律賓嘅烤雞、菲律賓春卷同埋超級美味嘅菲律賓蟹肉飯!呢啲菜式真係好好味!全部都好有菲律賓風味!我地亦叫左一杯有酒精同一杯無酒精嘅雞尾酒。我強烈推薦Spicy Virgin嘅Mocktails!真係超級好飲嘅。仲有,我生平第一次試咗好好味嘅芒果冰淇淋Mango Graham Float!食落去真係無限幸福感上升。用餐完令我好想下一次去菲律賓,探索佢哋嘅潛水同埋美食!

用餐完令我好想下一次去菲律賓,探索佢哋嘅潛水同埋美食!