2021-05-04 558 瀏覽
今次去咗大圍揾美食😋,見到有間Cafe幾chill,有好多食評都話幾好食,所以就去咗試吓!原本諗住試吓佢哋嘅麵包🥯,不過由於去嗰日係星期二,逢星期二要去到晏晝兩三點先會有麵包提供,於是也米😍就錯過咗佢哋嘅麵包🥯。不過唔緊要,難得去到,當然要試吓佢哋嘅嘢飲啦!-🍴Cold Matcha Latte ($45) - 一啲都唔係講笑,超濃嘅抹茶味🍵,濃度好似食咗一口抹茶粉🤣,飲得出有鮮奶嘅奶香味🥛!加上餐廳環境好chill🌱,休閒嘅時間得閒嚟依度飲番杯都好唔錯!-🍴Dirty($40) - 其實也米😍一直都好想試吓Dirty,濃縮咖啡☕️加上凍冰冰嘅鮮奶🥛,形成咗鮮明嘅兩層,一入口會係咖啡嘅苦味,慢慢就會飲到鮮奶,中和左咖啡嘅苦味,最後得返咖啡嘅香味💛。
Dirty
Matcha  Latte
2021-05-01 425 瀏覽
當日為平日,同朋友一行四人找尋大圍嘅cafe,係openrice搵到呢間都幾多好評,一於試一試。位置唔太難搵,但舖頭比較細,即使我地平日去,都要等一陣先有位。由於我地唔太餓,淨係叫左All Day Breakfast同埋肉丁炒蛋貝果share食,另外一人order左一杯飲品。食物方面:All Day Breakfast味道正常,不過不失肉丁炒蛋貝果幾特別,不過Bagel略厭硬左少少,可能試返佢其他特色Bagel會好啲。飲品方面:我地叫左Matcha Latte再加三款cold brew tea我地一致認為四杯飲品都一般,大家都飲左幾啖就飲唔落去,可能真係簡返咖啡類會好啲。

由於我地唔太餓,淨係叫左All Day Breakfast

食物方面:
All Day Breakfast味道正常,不過不失

飲品方面:
All  Day  Breakfast
肉丁炒蛋貝果
2021-01-26
15 分鐘 (堂食)
2021-04-29 317 瀏覽
上次黎食牛油果多士食唔到,今次再黎,都係食唔到...🙃所以我又食返Green Breakfast~1️⃣Green Breakfast ($88)蕃茄、沙律、炒翠玉瓜、炒磨菇、炒蛋、麵包同橙~蕃茄好新鮮多汁。暖暖既麵包好鬆軟。如果要挑剔,應該係炒蛋既咸味唔得平均。朋友就試左呢款新野~2️⃣肉丁炒蛋貝果($88)大大塊肉丁炒蛋配上沙律同花生醬。朋友覺得沙律同花生醬幾夾,但肉丁炒蛋就太乾,肉丁味又唔夠出,所以覺得有進步既空間~

1️⃣Green Breakfast ($88)
蕃茄、沙律、炒翠玉瓜、炒磨菇、炒蛋、麵包同橙~
Green  Breakfast

朋友就試左呢款新野~
肉丁炒蛋貝果

2️⃣肉丁炒蛋貝果($88)
Green  Breakfast
2021-04-18 312 瀏覽
同朋友黎呢度lunch,叫左份朝·定食同滑蛋土司再加埋一杯有靚拉花既鮮奶咖啡,岩岩好!👍🏻📌朝·定食個名好日式,但材料就唔係全日式~同埋同平時食既全日早餐都幾唔同。分別有沙律、獅子狗、橙、香草腸、迷你賓果同玉子。最欣賞係佢既賓果,同事話係佢地自家製架~📌滑蛋土司 本來想叫牛油果土司,但好快就冇晒。🥺不過滑蛋土司雖然簡單,但嫩滑雞蛋加上脆口土司,都好好味!‼️小貼士:如果想買佢地既自家製麵包,記得2點鐘後先有喔!

📌朝·定食
朝·定食

📌滑蛋土司
滑蛋土司

‼️小貼士:如果想買佢地既自家製麵包,記得2點鐘後先有喔!
朝·定食
滑蛋土司
2021-04-17 337 瀏覽
《green breakfast🥗🏖》首先呢度嘅環境同店主感覺都好親切,坐得好舒服。每一個食物都準備得好有心機,食得出。連個橙同蕃茄都特別好味,小編最鍾意佢個蛋同蘑菇,用💛製作就是不一樣。《開心果醬麻糬抹茶貝果🍵》開心果醬抹茶麻糬Bagel外形好得意,經店員翻熱後,貝果口感煙靭,外脆內軟,食落有多重口味,中間麻糬部分有彈性、黏口,最有驚喜的部份係麻糬旁邊的抹茶和開心果醬😍,好濃郁,整個配搭好夾!《紫薯包🥔》整個包夠鬆軟,紫薯足料,粒粒分明,而且吾會太甜!《Latte & Matcha Latte☕️🍵》拉花精美,口感順滑,易入口,真係唔錯但冇乜驚喜~😝
《green breakfast🥗🏖》

《開心果醬麻糬抹茶貝果🍵》

《紫薯包🥔》
整個包夠鬆軟,紫薯足料,粒粒分明,而且吾會太甜!

《Latte & Matcha Latte☕️🍵》
拉花精美,口感順滑,易入口,真係唔錯但冇乜驚喜~😝
  • Green Breakfast
  • 紫薯包
  • 抹茶醬麻糬貝果
2021-04-13 359 瀏覽
#大圍 #dearcoffeeandbakery 今次終於入到去,但手工麪包已經賣哂😢之前都太多人排隊,今次見人少少就排埋一份等咗10分鐘就有位,開心🤣叫咗#greenbreakfast 盛惠88蚊,有#煎蕃茄 #燒翠肉瓜炒蘑菇 #炒蛋 #芝麻醬沙律菜 #一片硬麪包🤔同飯後水果#橙 !#scrambleegg 係比較實嘅,唔會太牛油,蛋味十足😋另外仲叫咗杯#machiatto 奶泡好多,啱哂我呢啲唔係好飲咖啡嘅人,咖啡入口比較酸,但係都滑嘅😆下次都係飲返matcha latte#vinaintaiwai #vinafood #cafe #coffee #瑪奇朵 #alldaybreakfast #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

green breakfast
macchiato
2021-04-12 180 瀏覽
It’s always worth a trip to Tai Wai to visit Dear Coffee & Bakery for its fantastic bagels and coffee.I regretted not bringing enough cash to buy one of these pins!!!This is the best bagel I have had this year!!! The creamy layer of peanut butter was very smoothing, and the piece of ham made a surprisingly nice filling too! Not to mention the always good cheese! It’s a really satisfying and filling bagel!Legit Flat White coffee too! Nothing beats a superb bagel sandwich with a nice cup of flat w
Peanut Butter, Ham & Cheese Bagel
Flat White
Legit Flat White coffee too! Nothing beats a superb bagel sandwich with a nice cup of flat white. A perfect food therapy!
2021-03-17
午餐
Flat White
2021-04-10 164 瀏覽
Bookmark左依間大圍cafe好耐架喇!但係真係對我黎講有d遠,遲遲都未黎潮聖下,今日終於有機會一試😍😍😍!好感動😭😭😭!-12點幾黎到,等左1陣就入得,原本仲以為要等好耐!入到去就會見到大大既menu,揀好左食咩就直接order,至於麵包🥯就日日唔同,今日我就揀左紫薯麵包同朱古力麻薯bagel🍫☺️☺️。首先講左紫薯包包先,紫薯超澎湃,食落唔算太甜,有淡淡既紫薯香,而且麵包超鬆軟,濕度岩岩好!👍🏻👍🏻👍🏻至於朱古力麻薯bagel真係不得了,一切開勁多麻薯係入面,而且入面仲搽左朱古力醬,食落超好食!bagel脹卜卜,口感好煙韌,絕對係會想外賣幾個返屋企食!😆😆😆下次好想試到抹茶味🍵🤭🤭-仲嗌左個avocado toast with scramble egg 🍳 🥑佢地既牛油果醬打到超creamy,好似食緊忌廉咁,面頭仲有蕃茄粒,芝士粒,配埋底層鬆軟既麵包,perfect match ☺️☺️!如果朝朝都有得食,就正喇🤤🤤!

2021-04-07 165 瀏覽
相信咁多位foodie都一定會識依間憑手工麵包起家既cafeCafe位於海福花園地下 離大圍站大約3-5分鐘步行距離 店面設計簡約 唔少人都坐係出面張長凳度影相打卡 到達cafe時大約五點 好多麵包都已經售罄 只剩下一款麵包 我當然唔介意 點餐後店員會代為加熱紫薯包麵包賣相好靚 口感較為紥實 紫薯蓉份量大方 翻熱後麵包好香👍🏻手工麵包依個份量黎講40蚊合理Iced Coffee with HoneyHouse blend咖啡豆偏fruity 加埋蜜糖更加少女心 酸味不重💕整體感覺唔錯 冷氣可以足啲會更好 午後陽光照入去好chill但有啲熱😹

紫薯包

Iced Coffee with Honey

• 紫薯包
2021-03-29 209 瀏覽
📎 $78 Avocado Toast (9.5/10)呢個賣toast 既賣相好吸引之前系moono都食過類似既吾同之處個個系片狀牛油果呢個已經製成醬塗系多士上餐牌上寫系’avocado smash‘Toast 系呢間cafe自製既食落似系酸種麵包面層既芝士系採用左菲達芝士芝士口感系咬左之後會散開帶有少少酸酸鹹鹹既味道連同切成碎粒既蕃茄會中和返味道冇甘濃食到芝士香味同香甜佢既牛油果醬系我最欣賞暫時系我食過最好食既🤪牛油果吾系太熟太生掌握好牛油果🥑作食既時機隔離配上scrambled egg食落香滑❤️📎 $30 純素焙茶貝果 (7/10)個到去到冇乜包揀 而且我同朋友又吾食羊肉所以試下呢個🤣講明純素 其實都系清清淡淡既感覺冇乜特別 焙茶味食到不過吾太濃咬落去有d煙韌 少少實 比較硬或者我哋影相耐左啲所以我地放左炒蛋系上面一齊食好食左😬📎 $40 Caramel Hojicha Latte (7.5/10)對呢杯野飲有少少期望吾系好飲到caramel不過都幾好飲❗️佢既焙茶偏香濃 飲到好重茶香而且咖啡師都拉左個靚花❣️有朋友同客都試過問咩系焙茶其實焙茶系煎過既綠茶因為炒過 所以顏色一般偏咖啡
📎 $78 Avocado Toast (9.5/10)
呢個賣toast 既賣相好吸引
牛油果吾系太熟太生
掌握好牛油果🥑作食既時機
隔離配上scrambled egg
食落香滑❤️

📎 $30 純素焙茶貝果 (7/10)
個到去到冇乜包揀 而且我同朋友又吾食羊肉

其實焙茶系煎過既綠茶
因為炒過 所以顏色一般偏咖啡色
而且可能飲到少少燶味
都系一種我鍾意既茶飲😙

其他💁🏻‍♀️ 服務 (10/10)
小編知道呢間cafe出名bagel
就係咁啲包就賣晒啦😂
我遲少少都食吾到 個avocado toast之後都冇
小編去既時間系2點幾左右🤨
2021-03-23 196 瀏覽
This is a famous place in Tai Wai so I wa tempted to visit this place always. Today lunch time I was hoping to taste the bread which is famous but that’s not available . I hoping to try the full breakfast which is also not available so I had the “green breakfast “plus ham which cost approximately $100. The food is decent but that’s only what you can comment as a good all day breakfast but not super impressiveAs it is a green breakfast, it mainly are vegetable so the price is considered as highWi

Will pay a visit again for the bread next time
2021-03-16 293 瀏覽
朋友之前係ig見過呢間cafe覺得好吸引 bookmark左好耐 上個禮拜放假終於有機會~ 間cafe好細 入面得4-5張枱左右 平日大約2pm到都要排隊 最後等左30分鐘左右入到去嘅時候已經得返2款包 就係抹茶奶酥松子bagel同埋糖漬桂花麻糬軟包 最後嗌多左杯flat white2個包賣相都好靚💕1️⃣抹茶奶酥松子bagel個人對呢個bagel少失望🙁 抹茶味過於苦澀 最大嘅敗筆位係個包真係好硬 完全唔係bagel煙韌嘅口感 除左好難切之外 咬都咬得好辛苦🤔 唯一比較好嘅係松子有增加到成個bagel嘅口感2️⃣糖漬桂花麻糬軟包呢個包我幾鍾意 甜度對我嚟講啱啱好 桂花味都好香 同成個包好夾 麻糬煙韌程度我都覺得唔錯 不過朋友就覺得味道偏淡 甜少少會好啲呢杯flat white奶味較重 因為我個人比較鍾意咖啡味濃厚啲 所以覺得呢杯flat white一般般 而且拉花維持得唔耐 飲左一啖就散左🤔 有啲扣分整體黎講性價比偏低 應該唔會再黎食😢

2個包賣相都好靚💕
1️⃣抹茶奶酥松子bagel

2️⃣糖漬桂花麻糬軟包

整體黎講性價比偏低 應該唔會再黎食😢
平時去親大圍都係踩單車 ♦️♦️♦️其實呢度都咗唔少cafe今次就試咗良心小店Dear coffee因為都聽朋友推薦過 自己都好鍾意食Bagel所以都幾大期望去當日keep住有人排隊 入座限時90分鐘店面偏細 位置都唔算大 想搵個可以長坐同朋友chill下嘅cafe 呢間就未必係好選擇lu 食物選擇唔算多 以輕食為主 感覺就係專飲咖啡嘅地方Flat white 點知就中伏 叫左一杯flat white 酸到不得了 飲開出面就算唔係nutty 都冇咁酸我個人就非常失望 不過都可以話係口味問題 係香港比較少地方可以飲到淺焙嘅咖啡你本身就鍾意酸嘅咖啡 你應該會好愛Dear不過我就不了 Green Breakfast $88香港地食菜貴過食肉 不過鐘意食菜無計哈哈朋友係素食者 green breakfast啱曬佢炒蛋好香好滑 不過朋友話似m記😂我自己就覺得一定好過m記啦 其他配菜都不過不失 正正常常咁整都好難難食 冇乜可以comment 朱古力bagel 好少外面食bagel 多數都係搵朋友買佢地完家製作 味道一般 口感都一般 入面唔算太煙銀又冇乜朱古力味 加完果jam先叫做有返d味 有點失望 原以
平時去親大圍都係踩單車

又冇乜朱古力味 加完果jam先叫做有返d味
有點失望 原以為專做包 應該會出色d

整體嚟講 試過一次就算
♦️♦️♦️
推薦指數:✨✨  (5粒滿分)
2021-03-12 181 瀏覽
忙碌嘅生活重回正軌,找個地方嘆一杯咖啡☕️,喘息機會絕對要好好把握🤔。走到大圍,一間💛細細嘅咖啡店☕️,客人源源不斷,為的都係一杯有heart 嘅咖啡☕️、或者一個Bagel 貝果🥯———————————————————————————☕️Flat White $35💬啡奶平均濃滑,入口和順舒服,聽住沖泡咖啡聲音享受其中🧏🏼‍♂️.☕️Almond Latte $40💬淡淡嘅杏仁味沒有掩蓋咖啡本身,唔偏酸嘅咖啡絕對啱晒口味😌
———————————————————————————
☕️Flat White $35
☕️Almond Latte $40
💬淡淡嘅杏仁味沒有掩蓋咖啡本身,唔偏酸嘅咖啡絕對啱晒口味😌
2021-03-06 219 瀏覽
行完山異常肚餓, 想在大圍站附近食埋野先返屋企。腦海中馬上閃過呢間cafe, 再search下仲有個半鐘才打烊, 就碰碰運氣睇下有冇位。對上一次黎已經一年有多, profile pic 既紫薯包就係呢間cafe既signature之一。行入舖頭已經滿坐, 店員話係門口等一陣, 應該安排到座位。不到幾分鐘, 就被安排坐到最入近牆壁既位置, 效率值得讚許。呢間cafe推出好多不同口味既麵包同bagel, 今次我就試左XO醬玫瑰臘腸貝果, 可能靈感來自茶樓既臘腸卷?!😂 雖然呢個配搭未必人人接受到, 但欣賞佢會嘗試。又可能行完山勁肚餓, 食完呢個有少少肉既麵包, 感覺好滿足!