2024-02-21 124 瀏覽
同屋企人食飯~我哋去咗間優雅嘅印度餐廳食飯,屋企人同我都好滿意!我哋叫咗好幾款印度菜式,真係非常美味!首先,我哋叫咗個印度鷹嘴豆咖喱,嗰個咖喱真係好香濃,啲鷹嘴豆都煮得好軟身,入口即化,真係好好味!我哋仲叫咗蒜蓉薄餅Naan,呢個餅好薄身又有咁多蒜香,啖啖都好香脆!另外,我哋都試咗佢哋嘅雞肉pizza,雞肉好多汁,配埋啲印度香料同蔬菜,真係好開胃!最後,我哋仲叫咗印度脆球小食,佢哋係用薄脆嘅外皮包住咗一啲香料豆蓉,食落好脆好香,真係好好味!至於飲品,我哋叫咗Piña colada同可樂。Piña colada呢個雞尾酒好濃郁,有椰子同菠蘿嘅味道,好開心地喝落去!而可樂就係我哋平時最愛嘅飲品,清涼解渴,好適合配著我哋嘅印度美食。除咗食物,優雅印度餐廳嘅環境都好舒服。佢哋嘅裝潢簡約而又高貴,有啲印度風情,好適合約會或者同朋友一齊去享受美食。服務員服務態度好好,好有禮貌同細心,佢哋推介嘅菜式同飲品都好準確,令我哋有種被照顧嘅感覺。
我哋叫咗好幾款印度菜式,真係非常美味!

至於飲品,我哋叫咗Piña colada同可樂。

2024-02-21 133 瀏覽
同朋友去灣仔一間正宗的印度餐廳,真係好正啊!餐廳裝修好優雅,特色就係佢地用咗紅皮設計同埋有好多卡座,坐低望出去仲可以睇到利東街嘅街景,真係好舒服。我哋嗌咗焗牛肉千層麵同蕃茄海鮮長通粉,兩樣都好好味!焗牛肉千層麵好濃郁,牛肉好軟好入味,每一口都好有嚼勁。蕃茄海鮮長通粉就更加正啦,啲海鮮新鮮彈牙,通粉都係用蕃茄醬煮出嚟嘅,好香好開胃。仲有啲超可愛嘅印度波波香脆零食球,真係好好玩!食嘅時候要沾少少印度小醬汁一齊食,味道更加豐富。仲有印度薯餅,好煙靭好好食!佢地用咗特別嘅麵粉同香料,炸出嚟嘅薯餅香脆可口,真係非常有特色。最後,我哋飲咗杯Mango lassi,係芒果乳酸飲品。呢杯飲品好清涼解渴,芒果味道好濃郁,同埋有少少酸酸地,真係好開胃。

2024-02-14 79 瀏覽
🫓🥘雖然樓上舖有時好伏 但多數景觀夠開陽好幸運early dinner 有個窗口位留咗俾我哋可以望住利東街優哉游哉咁食嘢首先就係食開印度餐都會送嘅Papad好脆身好香胡椒味 點埋佢薄荷醬食一流Tandoori Murgh Tikka一份有四大件 雞肉呈現橙色 醃過夜 食落好入味用鐵板奉上 吱吱聲 夠晒有鑊氣又有風味底下嘅洋蔥吸晒雞肉嘅精華 等佢變透明焦糖化咗好香甜惹味Masala Vegetables本身expected會有好多汁 點知原來做得比較乾身蔬菜三色豆、水牛芝士、紅椒同蘑菇食咗一陣個辣味先慢慢滲出嚟Saagwala fish 食落好濃味但就完全唔辣嘅用嚟撈飯或者點naan食好正魚肉係用龍脷柳 份量都好多最後就係我最最最最推介嘅cheese naan🫓 即叫即焗 食落好軟熟芝士份量一啲都唔吝嗇每一啖食落都有厚厚嘅芝士呢個真係值100分餐廳老闆好好人,亦都會問顧客意見見到餐廳都接好多外賣單😆
🫓🥘

底下嘅洋蔥吸晒雞肉嘅精華 等佢變透明
焦糖化咗好香甜惹味

Masala Vegetables
本身expected會有好多汁 點知原來做得比較乾身
蔬菜三色豆、水牛芝士、紅椒同蘑菇
食咗一陣個辣味先慢慢滲出嚟

即叫即焗 食落好軟熟
芝士份量一啲都唔吝嗇
每一啖食落都有厚厚嘅芝士
呢個真係值100分

餐廳老闆好好人,亦都會問顧客意見
見到餐廳都接好多外賣單😆
2024-01-21 173 瀏覽
Delhi 6 Restaurant & Bar地址: 灣仔廈門街7-17號百旺都中心1樓A號舖 電話: =====================囍帖街變成高級小soho ,平日好多人去chill,因個邊好多人同嘈好多姐姐,行了去後面搵餐廳食dinner 食多國菜又有party set $298 combo set for 2 幾抵食,有pizza ,caesar salad ,pasta (carbonara /bolognese)soup /soft drink 胡椒薄脆片,很鹹Pizza 是12吋大的,要了辣肉腸口味,因為本身是印尼餐廳,作佢個餅底當然沿用了印度拋餅手藝。簡單的辣肉腸,蕃茄醬與芝士,無敵組合!生菜加沙律醬的casear salad ,很大碟西式卡邦尼意粉意粉,要用白汁同煙肉粉炒香,估唔到在印度餐廳,味道都錯夠多白汁,也是份量超多哦!Lemon soda water
Delhi 6 Restaurant & Bar

==================

胡椒薄脆片,很鹹

生菜加沙律醬的casear salad ,很大碟

Lemon soda water
2024-01-19 138 瀏覽
⭐️Papadam⭐️Papadam 係香炸薄餅,每逢去到印度餐廳必送嘅小食,不得不提佢嘅醬汁,平時食開嘅薄荷醬,都會帶少少乳酪同埋唔會有辣味,但呢間比較watery , 帶點點微辣。原來老闆話正宗嘅味道😆薄餅自身香脆得來又唔油膩,配埋秘製嘅酸甜醬、薄荷醬,打開咗個味雷😎😎⭐️Chadni chowk ki aloo tiki⭐️印度薯餅有炸成薄薄嘅金黃表層,裏面的薯仔蓉帶有微微嘅辣味夾雜着芫荽嘅香氣😋⭐️Lamb vindaloo⭐️本身都好鐘意食印度菜, 而vindaloo 呢隻咖喱,係印度咖喱之中最辣嘅一種菜式,唔係每間餐廳都有,今次第一次嚟,見到餐牌有,即刻😍心心眼。不怕辣的話真係可以試吓,佢屬於红咖喱,由红椒干、红椒粉及印度香料炮制而成的,入口都有點刺激,羊肉炆得入味腍口。配埋naan bread 冇得輸👍👍⭐️Signature Murgh Tikka Masala⭐️呢個signature菜式好大眾化,咖喱味道唔會太辣,醬汁嘅味道帶有非常香濃嘅蕃茄味同埋洋蔥嘅甜味,雞肉本身醃製過,然之後燒烤而成,嫩口之餘,帶有燒烤嘅味道😋😋係印度菜咖喱中最經典嘅一道菜式。⭐️Naan plain ⭐️我好欣

⭐️Papadam⭐️

⭐️Chadni chowk ki aloo tiki⭐️

⭐️Lamb vindaloo⭐️

⭐️Naan plain ⭐️
我好欣賞佢嘅naan bread ,真係非常正中,濃濃嘅烤餅香氣,非常鬆軟,好多餐廳都做唔到呢個麵團嘅鬆化程度,配印度咖喱認真一流,😍😍😍

⭐️Mango lassi⭐️
嚟到印度餐廳不得不點呢個茫果印度乳酪飲品,滿滿芒果香甜味,而且乳酪味十足,甜味非常平衡,唔會太甜,香滑好味😋

2024-01-17 813 瀏覽
很想食印度薄餅,所以搵下印度餐廳,點知比我搵到呢間係灣仔開張左一個月既「Delhi 6 restaurant & Bar」,餐廳會播英文歌和印度歌,餐具非常精緻,用心配搭過。今晚餐廳有印度人及香港人的客人,菜式味道也適合香港人食。印度烤肉拼盤 $228(烤雞、烤魚、烤羊肉串)香料的味道剛好,不會過於濃烈,好啱我食。魚都幾滑,羊肉好淋且有羊羶味,雞肉係最驚喜,因為一啲都唔鞋,整體來說呢度菜係好好食😋正宗咖哩雞 $118雞肉大約有5、6件,咖哩辣度可調教,我哋點了正常,好彩冇叫辣啲,因為對我嚟講已經夠辣。烤餅 (大蒜)$28因為叫咗咖哩雞,點可以缺少絕配烤餅,很香蒜茸味,餅底係香脆的,太愛了。😆Delhi 6 印度炸薄餅(馬薩拉) $38有點似煎薄餅,裡面有餡,我覺得似薯仔,朋友說似豆茸,味道唔錯,店長說這餅只有他們這間印度餐廳有。Mango Lassi $38似芒果奶,但沒有冰,少少酸,幾開胃Chiaro Prosecco DOC $68買一送一酒味比較淡
印度烤肉拼盤

印度烤肉拼盤 $228
(烤雞、烤魚、烤羊肉串)

正宗咖哩雞

正宗咖哩雞 $118

烤餅 (大蒜)

烤餅 (大蒜)$28

Delhi 6 印度炸薄餅(馬薩拉)

Delhi 6 印度炸薄餅(馬薩拉) $38

Mango Lassi

Mango Lassi $38
似芒果奶,但沒有冰,少少酸,幾開胃

Chiaro Prosecco DOC

Chiaro Prosecco DOC $68
買一送一
酒味比較淡

2024-01-11
印度烤肉拼盤
正宗咖哩雞
烤餅 (大蒜)
Delhi 6 印度炸薄餅(馬薩拉)
Mango Lassi
Chiaro Prosecco DOC
2024-01-16 132 瀏覽
難得出灣仔見到新開既餐廳,樓下放左街招推介$78 lunch buffet , 好耐無食印度菜所以即管一試!估唔到CP非常高!雖然lunch buffet 選擇唔多,但有齊晒沙律、餐前薄脆、小食(炸蔬菜,好似天婦羅咁)、烤雞、咖哩(咖哩魚同素)、羊肉、魚香茄子d frd、薑飯白飯同Naan, 仲包左可樂檸茶等飲品。 每樣都好食,烤雞真係都係雞髀肉同雞髀,好嫩又入味,無一件係烤到乾的。茄子入味又唔會好似中式魚香茄子咁油,烤物小食都岩岩好脆,唔係用翻炸油;naan幾chewy ,見我哋第一round攞唔到,仲親自成個藍攞黎分俾我地,非常nice 既叔叔!餐廳細細地位置唔多,但企理乾淨,所以見有人開始等位就走了。但都食左兩round因為真係好食,野食都refill得好快。推介附近番工既朋友

推介附近番工既朋友
2024-01-08 65 瀏覽
係利東街隔離嘅樓上印度菜平時喺灣仔食嚟食去都係嗰幾樣,今日行過見到呢間新開嘅印度菜就上去試吓見到裝修幾靚,餐牌都好多選擇, 我哋兩個人叫咗一個masala chicken、烤雞、炸印度芝士、兩杯mango lassi,最驚喜係個masala chicken,冇其他餐廳嘅咁辣,帶蕃茄酸味好開胃,我自己幾鍾意個炸印度芝士,不過下次會試吓烤芝士應該會更好食晚餐兩個人400幾係灣仔食算CP值唔錯佢哋仲有好多其他品項,下次再試!
係利東街隔離嘅樓上印度菜
晚餐兩個人400幾係灣仔食算CP值唔錯
佢哋仲有好多其他品項,下次再試!
環境位於灣仔地鐵站利東街隔離, 交通非常方便, 地方舒適而且環境極好, 服務態度同食物都一流!前菜係印度胡椒脆餅, 超級濃味既胡椒味, 而且脆卜卜, 配上兩款特色醬汁, 好開胃!Garlic Naan&Butter Naan($28)身為一個Naan 既愛好者, 對質感, 口感, 批邊非常講究既我, 會覺得呢間係既烤餅係做得非常之出色, 或者係我食過最好食既印度烤餅,批邊脆邊, 而烤餅係鬆軟, 另外今次叫左兩款, 一款係較濃味既蒜味, 另一款係牛油, 我個人覺得蒜味係非常出色, 不過因為佢地係即整既關係, 所以都要等大約15分鍾左右先有.Chinken Kadhai($110)呢款係鑊仔香雞, 超級惹味, 同樣地可以加落Naan到, 醬汁香濃而且雞肉唔會好鞋身, 仲要勁入味! 帶上少少香辣, 超級推介Gosht Rogan Josh($130)呢款都係必叫既, 印式咖哩羊肉,份量唔會小, d汁可以食到兩份大烤餅到, 而且咖哩好濃郁, 食到有好多唔同既香料, 同港式咖哩完全唔同層次,配上烤餅一流! 羊肉都已經煮到好腍 , 好惹味!MANGO LASSI$28好香濃既芒果味, 而且打得好滑

Garlic Naan&Butter Naan($28)

Chinken Kadhai($110)

Gosht Rogan Josh($130)

MANGO LASSI$28
好香濃既芒果味, 而且打得好滑, 唔會死甜! 非常岩配合咖哩一齊食!

提外話, 佢地非常熱情, 而且服務非常之出色, 好適合同一班朋友上黎聚會或者吃飯.
2024-01-04
15 分鐘 (堂食)
2024-01-03 100 瀏覽
This is a fantastic place for Indian food in Hong Kong. The lunch buffet has great options for both vegetarians and non vegetarians and it is at a very reasonable price! The restaurant is very clean and has very friendly staff. This is a must try for Indian food!!

• Dal makhani
  • Lunch buffet