2014-05-01 714 瀏覽
睇完戲去隔離食晚餐,叫左個二人套餐,份量都唔細首先兩個餐糖,其實仲可以揀沙律,好香磨菇味三文魚意粉,意粉硬度適中,賣相都好好,但個汁有小小淡好大份,普通個餐包雪糕一球,但加$22就可以轉心太軟,好味!外層蛋糕好鬆軟,流心都唔小二人餐有湯,有主菜,甜品,飲品,扺食
睇完戲去隔離食晚餐,叫左個二人套餐,份量都唔細

首先兩個餐糖,其實仲可以揀沙律,好香磨菇味

三文魚意粉,意粉硬度適中,賣相都好好,但個汁有小小淡

好大份,普通

二人餐有湯,有主菜,甜品,飲品,扺食
2014-04-23 645 瀏覽
好吧, 加班就咁就去附近食下野先. 夜晚八點德福附近得呢間野唔貴又有位.雜菜湯很一般, 無菜味蕃茄味也很淡, 份量很少. 蒜茸包雖然香但很硬很乾.火腿蘑菇意粉也很普通, 不過白汁都算不錯, 香濃可口, 火腿很一般蘑菇有咬勁.服務都不錯勤快, 清潔也很勤快, 速度都算快. 整體還不錯.
雜菜湯
火腿蘑菇意粉
2014-04-23
唔使等位,選擇食呢間。二人晚餐,百幾蚊,有湯有嘢飲,主食再加甜品。如果正常食量,一般女仔都夠飽,男仔的話可能差少少咁多。有人幫你拎埋位,方便過一般快餐店。 餐湯 - 有紅、白湯,各要一個,一個湯配有一件蒜茸包。包是放涼了的,不過仲係脆脆地的。原本我係紅湯愛好者,不過佢地啲紅湯真係麻麻,仲難飲過罐頭湯,雖然有湯渣,不過淨係得少少蕃茄加水嘅酸味,一啲其他蔬菜味都無。出奇地,唔多鐘意飲白湯嘅我,反而覺得佢嘅白湯好味,好香菇味,值得一推。凍檸茶,黎到已經落好糖漿,唔夠甜。不過我寧願唔夠甜,都好過有啲鋪頭勁甜。起碼健康啲。當然如果改為自己落糖會更好。主食 - 三文魚意粉 - 男友人食的,佢覺得味道尚可接受。份量唔算太多,女仔食應該夠,男人食可能未必夠飽。 我揀咗食 三文魚三明治(選了牛角包),味道正正常常。仲有甜品 - 雲尼拿雪糕一球。(可加錢轉心太軟+雪糕。)百多元,二人餐,算幾抵食,正常要求又想慳錢的好選擇。不過其他菜式係選擇少嘅。
唔使等位,選擇食呢間。

我揀咗食 三文魚三明治(選了牛角包),味道正正常常。

仲有甜品 - 雲尼拿雪糕一球。(可加錢轉心太軟+雪糕。)

2014-04-09
  • 白湯
2014-02-25 716 瀏覽
今日瞓到日正當中先醒, 梳洗完畢就即刻同男友去德福揾食 ^^ 超耐冇嚟過呢度開飯, 就趁機重温一下那些年嘅味道~ 仲記得當年佢哋嘅出品不錯, 而且環境舒適, 係一個不錯嘅聚腳地 ^w^ 我哋大概十二點半左右嚟到, 餐廳仲有若干空枱, 唔使等 ^^ 呢度仲係貫徹以往嘅風格, 照舊有提供免費報紙, 雜誌俾客人閱讀, 正!首先出場嘅係餐飲, 男友個餐跟雜菜湯 & 即磨熱咖啡, 而我個餐就跟南瓜紅蘿蔔湯 ^^ 雜菜湯同熱咖啡嘅味道中規中矩, 但南瓜紅蘿蔔湯就整得好出色~ 湯嘅濃度適中, 而且有好多南瓜同紅蘿蔔蓉, 味道同口感都一流!!男友點咗個火雞煙火腿芝士班里尼包, 個包都算軟熟, 但啲餡料: 火雞, 煙火腿, 芝士... 嘅味道就好淡, 要灑若干份量嘅胡椒粉 & 芝士粉先釣得出啲味...因為全部 pasta 都係扁意粉, 而我又唔想食包... 喺冇乜選擇下, 我點咗個煙火腿鮮蘑菇扁意粉~ 扁意粉嘅賣相一般, 但味道就出奇哋淡... 就算灑咗大量嘅胡椒粉 & 芝士粉, 都釣唔出啲味... 而且啲汁好稀, 好水溜溜... 食咗幾啖, 填飽咗個肚就唔想再食...除咗咖啡 & 餐湯, 呢度嘅嘢食真

(左上) 雜菜湯 / (中間) 南瓜紅蘿蔔湯 / (右上) 即磨熱咖啡
火雞煙火腿芝士班里尼包 Turkey, Gammon Ham & Cheese Panini - $56
煙火腿鮮蘑菇扁意粉 Gammon Ham & Fresh Mushroom Linguine - $55
除咗咖啡 & 餐湯, 呢度嘅嘢食真係大退步, 令人大失所望… 不禁黯然想問: 那些年的美味呢??

但呢度嘅服務同配套都不錯, 除咗有免費報紙, 雜誌之外, 仲有免費 Wifi ^^ 呢度有張免費優惠卡, 內裡包括免費 Wifi 或免費咖啡等嘅詳情, 都係一啲好實用嘅優惠!! 如果鍾意喺餐廳消磨時間或超鍾意飲咖啡嘅朋友, 呢度都可算係一個好地方, 因為地方濶大, 座位舒適, 唔使同人迫~
題外話/補充資料: 男友話嗰張免費優惠卡唔係自動派發, 係要問店員攞先有… 有需要嘅朋友就記住俾錢時多口問一句喇!!
2014-02-23
$55.5 (午餐)
2013-12-29 329 瀏覽
藍莓鬆餅 $19外皮比較厚脆,焦香味重(佢外皮呈啡黃色,似係焗得耐)內層濕潤細緻,而且算足料,有不少藍莓其實我個人好中意果味食物內層係有番自然色同食材,好似可以trace back佢既用料咁XDDD,例如香蕉味食品要淡黃色糕身同有D啡啡地色既纖維而藍莓味既野最好有青、藍或紫系顏色,同埋當然係有藍莓果肉啦呢個鬆餅正正做到呢點,所以佢既appearance都算合我個人口味整體偏淡,不算油膩,只係乾身同韌左d如果俾我揀,我會中意濕潤版既果味鬆餅,乾身既話可能真係普通蛋糕先會更加好
藍莓鬆餅 $19
外皮比較厚脆,焦香味重(佢外皮呈啡黃色,似係焗得耐)
內層濕潤細緻,而且算足料,有不少藍莓
而藍莓味既野最好有青、藍或紫系顏色,同埋當然係有藍莓果肉啦
整體偏淡,不算油膩,只係乾身同韌左d
2013-06-27
2013-12-14 255 瀏覽
一點幾黎到, 唔係太多好, 仲有好多位叫左個意大利烤雞芝士焗飯 $62賣相就唔係幾好, 一pat野咁但係其實幾好食個汁唔知咩名堂小小酸, 有D似茄汁, 但又唔係太酸好香草配料, 仲有芝士雞又唔係太多, 得4件, 幾juicy, 又唔會太tough都係唔係好鍾意硬骨骨既蒜茸飽午餐黎講份量岩岩好, 唔會太多, 太多驚食唔哂又唔想哂加硬食太少又唔飽幾滿意
一點幾黎到, 唔係太多好, 仲有好多位
叫左個意大利烤雞芝士焗飯 $62
賣相就唔係幾好, 一pat野咁
但係其實幾好食
個汁唔知咩名堂
小小酸, 有D似茄汁, 但又唔係太酸
好香草配料, 仲有芝士
都係唔係好鍾意硬骨骨既蒜茸飽
太少又唔飽
幾滿意

2013-12-14
2013-12-11 208 瀏覽
貪方便揀左食呢間,以前細個少食好野,覺得佢d三文魚白汁吉包或碎旦百吉包好好食架。近幾年都冇再食過喇。今晚揀呢間,因為有好多吉位同吾洗排隊,而且環境幾好,點知甘就出事,個餐等左廿十分鐘,應該吾夠人手關係。因為cashier預先同我地講定,所以0K既。食物既選擇同味道真係好普通。番茄芝士雞肉局飯62蚊連餐湯:個汁好甜,d雞有雪味。雞肉黑椒炒意粉59蚊連餐湯:超級普通,茶記質素,重黑椒味。下次吾會再食佢既晚餐。吾值。
番茄雞肉芝士局反
雞肉黑椒炒意粉
餐湯,可轉餐飲

番茄芝士雞肉局飯62蚊連餐湯:個汁好甜,d雞有雪味。
雞肉黑椒炒意粉59蚊連餐湯:超級普通,茶記質素,重黑椒味。

下次吾會再食佢既晚餐。吾值。

2013-12-06
2013-11-20 157 瀏覽
入到黎九龍灣, 諗住搵個舒適D既地方食野同傾野呢度係不錯既選擇, 環境舒適, 坐得舒服叫左呢個黑醋腸仔炒意粉餐黑醋意粉味道一般, 甜甜地, 唔太開胃腸仔好食, 一心諗住炒意粉會好有鑊氣果隻, 而家似撈意粉多D...個蒜茸包就好硬甜品叫了cheesecake, 好味 類似cream cheese咁, 好creamy但又不會好濟凍檸茶懷疑冇落糖漿, 冇甜味同好淡.....會再黎, 不過唔會再食呢個餐
入到黎九龍灣, 諗住搵個舒適D既地方食野同傾野
呢度係不錯既選擇, 環境舒適, 坐得舒服
叫左呢個黑醋腸仔炒意粉餐
黑醋意粉味道一般, 甜甜地, 唔太開胃
個蒜茸包就好硬

甜品叫了cheesecake, 好味

凍檸茶懷疑冇落糖漿, 冇甜味同好淡.....

會再黎, 不過唔會再食呢個餐

2013-11-06
ok
2013-11-12 114 瀏覽
黎到九龍灣呢間deliferance環境算幾好地方大,兩點到,唔使等位叫左呢個煙三文魚扁意粉睇番其他食評,話D汁似金寶湯又真係幾似D汁好似多左D不過同意粉都ok ge煙三文魚都ok但係個蒜茸包就真係好硬加堆個熱飲咁就$67真係貴左D不過許呢個環境食都幾舒服~
黎到九龍灣
呢間deliferance環境算幾好
地方大,兩點到,唔使等位
叫左呢個煙三文魚扁意粉
睇番其他食評,話D汁似金寶湯
又真係幾似
D汁好似多左D
不過同意粉都ok ge
煙三文魚都ok
但係個蒜茸包就真係好硬
加堆個熱飲咁就$67
真係貴左D
不過許呢個環境食都幾舒服~
2013-10-28
今天來到九龍灣...便來Delifrance買個早餐吃芝士法蘭克褔腸包$10.5/個這個芝士法蘭克褔腸包與平時的有點不同因為這個包是把法蘭克褔腸開邊的..麵包夾住法蘭克褔腸而表面舖上了芝士很討好的樣子法蘭克褔腸比麵包長了點點..可是第一口咬下去卻只吃到麵包..但那麵包很軟熟..第2口咬到法蘭克褔腸但只是普通的法蘭克褔腸...反而麵包真的又軟又香!加上芝士香脆的口感!Delifrance原來不只是意粉不錯..還有麵包也十分好吃呢!
今天來到九龍灣...便來Delifrance買個早餐吃

芝士法蘭克褔腸包$10.5/個

這個芝士法蘭克褔腸包與平時的有點不同

因為這個包是把法蘭克褔腸開邊的..

麵包夾住法蘭克褔腸而表面舖上了芝士

很討好的樣子
法蘭克褔腸包$10.5
法蘭克褔腸比麵包長了點點..

可是第一口咬下去卻只吃到麵包..但那麵包很軟熟..

第2口咬到法蘭克褔腸但只是普通的法蘭克褔腸...

反而麵包真的又軟又香!

加上芝士香脆的口感!

2013-09-04
外賣自取
$10.5 (早餐)
法蘭克褔腸包$10.5
2013-08-07 77 瀏覽
每天係九龍灣返工 , 早餐的選擇實在太多但我又想食得健康又要平 , 所以去Délifrance尋下寶先~~~最後選擇左佢~~~買左返公司 , 用微波爐叮左20秒好似新鮮出爐咁ar~~~~~~~~好軟熟~~~滿口麥香~~~加上包面的葵瓜子 , 好有咬口 , 真係越食越香咬左兩口 , 就見到大大粒的紅莓乾酸酸甜甜 , 又多汁 配埋麥包真係好好味~~~結尾: 我眼見佢有好多口味的全麥包可以選擇~~~下次試下其他口味先~~~報告完畢~~~
每天係九龍灣返工 , 早餐的選擇實在太多

紅莓葵瓜子全麥包
最後選擇左佢~~~
買左返公司 , 用微波爐叮左20秒

好似新鮮出爐咁ar~~~~~~~~
好軟熟~~~滿口麥香~~~
加上包面的葵瓜子 , 好有咬口 , 真係越食越香
紅莓
咬左兩口 , 就見到大大粒的紅莓乾

酸酸甜甜 , 又多汁
 配埋麥包真係好好味~~~
結尾: 我眼見佢有好多口味的全麥包可以選擇~~~
下次試下其他口味先~~~

報告完畢~~~

2013-08-07
$8 (早餐)
紅莓葵瓜子全麥包
2013-06-30 68 瀏覽
After working, it always takes me 5-10mins to walk from my work place to the MTR station. As it was super hot today, I wanted to get something cold to drink. I went to Délifrance, looking at the menu, and finally chose one:the ice peach green tea takeaway. I was the only one that had takeaway so I should get it very quickly. After around 5 mins, finally called my no. 128, I got it and I felt so cool. Having the first try, it was SUPER sweet, like drinking a cup of syrup. At that moment I thoug

After around 5 mins, finally called my no. 128, I got it and I felt so cool. Having the first try, it was SUPER sweet, like drinking a cup of syrup. At that moment I thought...maybe I did not might the drink evenly, so I mixed it.
ice peach tea
It turned out of course, not too sweet, but still I was really disspoponyed because the peach ice tea did NOT have a little flavour of peach, it was just a simple green tea with lots of ice in it.
2013-06-20
5 分鐘 (外賣自取)
2012-12-31 25 瀏覽
係德福找個到地方食住野等人,其實一啲都真唔容易好彩俾我揾到這家Bistro Delifrance, 因為佢裡面都好多位! 唔會要你好快咁食完就趕你走!艾左個餐,先來兩塊好似一樣既包,其實一塊是脆的,一塊是軟的,配個忌廉湯一齊吃,味道不錯 😊主菜來個黑椒雞扒意粉 - 除了黑椒辣過頭之外,其實是幾好食的,D鷄朳都幾嫩口禾😁不過杯咖啡唔夠熱,而且亦唔好飲呀😜
係德福找個到地方食住野等人,其實一啲都真唔容易

不過杯咖啡唔夠熱,而且亦唔好飲呀😜
1 分鐘 (堂食)
2012-09-01 48 瀏覽
每逢星期五午飯時間,如果翌日不用上班的話,我都會多付一些錢,來吃好一些的東西,既討好自己,也是對過去兩周辛勞的一些獎勵。可是,由於我的入息頗為有限,每餐六、七十多元的午餐,對我來說已經是難以負擔,更不用說百多元一餐的午餐了。倒是在公司附近的德福廣場(近巴士、小巴總站)的一個角落的Delifrance,它的午餐也只是從47元起,對於收入頗為有限的我來說,可以用47元吃一頓好一些的午餐,已經是十分吸引了。故此,我便把Delifrance,視作翌日不用上班的星期五的午餐首選。當天午飯時間,來到了Delifrance,我便叫了一碟火腿蘑菇扁意粉及一杯熱錫蘭奶茶。走到了水吧,我把票交給水吧的職員。不一會,職員便遞上了一杯錫蘭奶茶。職員更吩咐我先拿奶茶,找個地方坐下,火腿蘑菇扁意粉稍後會由職員遞上餐桌上。我於是按照職員的吩咐,找個地方坐下,然後再試喝奶茶。一喝錫蘭奶茶,給我的感覺,是其茶及奶的比例,恰到好處,既不會太澀,也不會被奶蓋過茶味。口感方面,更是十分柔滑,令人身心悠然自得,忘卻過去一星期工作的煩惱。再配以自己下的糖,令奶茶的味道更甜美,但也不會太誇張。十分鐘過後,火腿蘑菇扁意粉端上來了。我

十分鐘過後,火腿蘑菇扁意粉端上來了。我先嘗嘗它的醬汁,覺得它相當香濃,與意粉、火腿及蘑菇的配搭,相當合拍,簡直讓我再三地當餐湯一般品嚐,說得俗一點,叫"汁都撈埋"。意粉方面,口感相當彈牙爽滑,一點也不"淋";火腿則薄而嫩滑;磨菇則香鮮爽口。
總括來說,能夠以不足五十元的價錢,來品嚐一頓如此精緻的午餐,對我來說,已經是最好的享受了。所以說,該餐是"窮人的Fine Dining",也不為過呀!
2012-08-31
  • 火腿蘑菇扁意粉
2012-08-31 70 瀏覽
由於上星期發生左d不愉快事情, 所以Délifrance特意送上一盒macarons作補償, 不過今次"又"再中伏了! 遠睇都還可以接受, 但一近睇, 我的天啊~~~~~係冷櫃拎左出黎10分鐘表面已經開始溶, 一拎上手係軟林林 一petpet高質素o既macaron其實係外脆內軟, 但呢間d macarons簡直係天壤之別, 仲標榜係法國製造雖然d poster同真實會有好大分別, 但今次我真係不能接受!!! 係我心目中, Délifrance一向是高質素的, 不過經過這兩次, 真的很失望, 下次不會再來。

係我心目中, Délifrance一向是高質素的,
不過經過這兩次, 真的很失望, 下次不會再來。
題外話/補充資料: 而且服務態度差, 完全沒有態度可言。
2012-08-30