2016-12-11 748 瀏覽
Delifrancehk最近推出左流心牛角酥😉五款口味包括有黑芝麻醬,綠茶醬,忌廉芝士,花生醬,榛子朱古力醬☺️外賣價都幾抵食!牛角酥皮嘅牛油味都幾濃郁,食起嚟都算係鬆脆!每種醬料都好creamy,同酥皮都溶合得幾match🤗吾會死甜!個人比較推介綠茶,忌廉芝士同榛子朱古力醬😝味道較為濃郁,又吾會搶走酥皮香斑蘭牛奶咖啡都幾特別,咖啡下面有層斑蘭醬☕️飲用前先搖晃,將咖啡同斑蘭味溶合🙂咖啡都幾滑身,飲得出淡淡的班蘭味,甜度適中

2016-10-20 1060 瀏覽
今晚又去咗德福食晚飯,眼見間間餐廳都咁多人,所以去咗偏離商場少少嘅Delifrance Cafe,貪佢夠靜唔多人,無時間限制,又坐得幾舒服。通常兩個人去Delifrance都會揀2人餐,今晚亦唔例外,揀咗$165嘅二人餐。今次嘅二人餐我哋揀咗1)凱薩沙律 x2(2)凍檸蜜x2(3)卡邦尼汁意粉配煙三文魚(4)肉醬千層麵(牛肉)(5)蝴蝶酥配雲呢拿雪糕(今次有送$20現金券下次用)(1)凱薩沙律份量適中,沙律菜切成細塊,方便進食,但如果啲凱薩沙律汁再多少少會好啲。(2)凍檸蜜唔用加錢就有凍檸蜜飲,唔會有好多冰,幾大杯,幾好。(比上次嚟好好多,上次啲蜜糖溶唔到,今次溶咗9成)(3)卡邦尼汁意粉配煙三文魚今次比較失色,卡邦尼汁嘅味道唔太出,似忌廉汁多啲。幸好配料(蘑菇,煙肉)都幾多,啲汁都夠意粉撈,而意粉亦唔會太淋,整體上ok啦。(4)肉醬千層麵(牛肉)視覺上份量唔太多,但食落去都幾飽。有少量沙律伴碟,令千層麵無咁孤獨(?)同無咁滯,不錯。有讚今次嘅千層麵送到嚟嘅時候係好熱,熱食好食好多。(如果芝士多啲仲好)(5)蝴蝶酥配雲呢拿雪糕甜品一般,蝴蝶酥仲係脆嘅,不過啲雪糕冰感太重,所以唔夠滑。

今次嘅二人餐我哋揀咗:
(1)凱薩沙律 x2
(2)凍檸蜜x2
(3)卡邦尼汁意粉配煙三文魚
(4)肉醬千層麵(牛肉)
(5)蝴蝶酥配雲呢拿雪糕
(今次有送$20現金券下次用)

(1)凱薩沙律
凱薩沙律

(2)凍檸蜜
凍檸蜜

(3)卡邦尼汁意粉配煙三文魚
卡邦尼汁扁意粉配煙三文魚

(4)肉醬千層麵(牛肉)
肉醬千層麵
(如果芝士多啲仲好)

(5)蝴蝶酥配雲呢拿雪糕
法式蝴蝶酥配雲呢拿雪糕
甜品一般,蝴蝶酥仲係脆嘅,不過啲雪糕冰感太重,所以唔夠滑。
2016-10-19
凍檸蜜
肉醬千層麵
2016-08-21 1124 瀏覽
中午時份的第一餐,不想吃粥粉面飯,於是來了面包店看看有什麼好吃的,被這個在menu上影得不錯的全日早餐吸引了,下了單,有如到大家樂或大快活般走到餐取處給單拿號碼牌,確實有點兒那個。。我當是吃環境吧。。整個早餐,有蛋有菇有粟米等等。。。好吃的項目實在沒有。。。腸仔太咸。。。實在不值這個價錢。。。好在有杯咖啡。。人也不多。。。試一次就好了。。。
中午時份的第一餐,

不想吃粥粉面飯,

於是來了面包店看看有什麼好吃的,

被這個在menu上影得不錯的全日早餐吸引了,

下了單,

有如到大家樂或大快活般走到餐取處給單拿號碼牌,

確實有點兒那個。。

我當是吃環境吧。。

整個早餐,有蛋有菇有粟米等等。。。

好吃的項目實在沒有。。。

腸仔太咸。。。

實在不值這個價錢。。。

好在有杯咖啡。。人也不多。。。

試一次就好了。。。
全日早餐
2016-08-20
2016-06-21 1124 瀏覽
今日嘅早餐係Delifrance嘅「粟米三文魚飽」($12)再以優惠價配咖啡(+9),total $21圓形狀嘅三文魚飽,配埋一杯咖啡(共$21)打開紙袋,見到個飽圓碌碌,上面沈左紫菜碎,表面睇唔算特別吸引。個飽好鬆軟咬第一啖已經見到餡料,三文魚味道鮮明但唔會感覺好重口味,加上少許甜甜嘅粟米粒,感覺好健康,咬落去亦唔會覺得乾,算係一個出色嘅飽而咖啡就好香好濃,陣陣苦澀味係口中徘徊,打開蓋果陣濃郁咖啡香味足以喚醒仍在沉睡中的細胞。對於愛濃味咖啡的我,正恰我心意。但怕咖啡苦澀的朋友就可能唔岩喇!隨袋提供小包,內含stirrer,紙巾同白糖,整個感覺好neat。
圓形狀嘅三文魚飽,配埋一杯咖啡(共$21)
個飽好鬆軟
2016-06-21
2 分鐘 (堂食)
$21 (早餐)
2016-05-04 1454 瀏覽
早前買了一張現金劵想著要用, 我們便到德福平台的delifrance分店吃晚飯。到埗已是晚上9時, 餐廳入席的人數甚少但環境清静。餐廳採用半自助模式, 要先到收銀處點餐及取號碼牌, 後會有服務生遞上食物。一份主菜約$65-75, 所以我們決定吃二人套餐會更划算。二人套餐$165, 已包括 餐湯或沙拉 主菜 飲料 甜品 各兩份。本日餐湯是羅宋湯配一片迷你全麥法包, 羅宋湯不辣帶一點甜, 很適合一家大小的口味。鹽份淺薄 喝畢後並沒有出現口乾的情況。Main course 1: Linguine Carbonara with Smoked Salmon是我最愛的扁意粉耶~ 用料方面倒是不錯, 以新鮮白蘑菇, 洋蔥和大量煙肉片煮成。忌廉汁比較杰身。點二人套餐時記得carbonara要加三文魚, 因為差價是不用補!! 一球煙三文魚份量也並沒有因為套餐而變少, 共有三大片。Main course 2: BBQ chicken & Bacon Wholemeal Baguette想不到份量竟然比意粉大, 麵包不愧是Delifrance的皇牌。原本是配Rustic French Baguette賣清光

想不到份量竟然比意粉大, 麵包不愧是Delifrance的皇牌。原本是配Rustic French Baguette賣清光了, 轉為Wholemeal baguette。全麥法包烘過後帶有微暖, 加入BBQ醬.蕃茄.沙律菜, 及2cm厚雞扒!
甜品: Palmier with Ice Cream
雲尼拿雪糕軟滑, 奶香味重 。而我的焦點在於蝴蝶酥, 一點油膩感也沒有。直接塗上雪糕或搗碎成脆脆, 享受雙重滋味
Beverage: 凍檸蜜 & 熱咖啡, 正常水準
題外話/補充資料: 值得一讚是delifrance聘請了殘障人仕~
2016-05-01
用餐優惠
現金券
  • palmier with Ice cream
2016-05-01 914 瀏覽
在九龍灣電影院MCL的對面有一間法式的餐廳Delifrance,餐廳的位置不顯眼, 很多時朋友來九龍灣找我吃飯,經過這裡都找不到。 我喜歡這裡的清靜,永遠不會有太多人。 以前, 有位在法國留學的同學告訴我, Delifrance是少有的在香港的法國餐廳, 味道又是正宗,價錢不算貴的法國口味。 這次和另外一位朋友相約來這裡享用晚餐。   一如既往, 我們不用等候,便找到座位。 晚間不多人, 我想可能中國人總覺得吃麵包較像早餐。 室內明亮, 環境舒適寬敞, 可以容納許多人。 在裏面還有雜誌和報紙放在架上。 就算等人的時間也不會太難過。 兩人套餐的配搭自由, 相比一般餐廳要求有限的幾道菜, 吸引人許多。 雙人的餐是從單人餐內選出。叫餐是先在收銀處付錢後 ,再由前檯給一個號碼放在我坐的餐桌上,我只需等候。 在靠牆處有餐具,放了刀叉和糖之類, 有些像自助餐。二人套餐$165.00/Set,有二個前菜或者湯; 二個主菜,最後二個飲品和雪糕。 凱撒沙律的味道簡單, 有小量碎肉碎和西生菜,生菜不是特別新鮮,再配沙律醬,算不上好吃。 蕃茄芝士湯-湯的選擇單一, 只有一種湯可以選, 只好叫了這款湯,

凱撒沙律
蕃茄芝士湯-湯的選擇單一, 只有一種湯可以選, 只好叫了這款湯,湯內因為有芝士,濃度高, 但味道不算鹹,還有一小塊面包配在配在旁邊。 我喜歡清淡的菜湯, 覺得味道一般。
蕃茄芝士湯
菠蘿番茄鮮蘑菇扁意粉-味道和普通的意粉分別不大。濃厚番茄醬,扁扁的意粉,如果朋友吃素的話, 會是一個不錯的選擇。

菠蘿番茄鮮蘑菇扁意粉(拿坡里汁)
歐陸沙律配煙三文魚- 三文魚新鮮,味道有海鮮的鮮味,賣相好,口感好,配上蔬菜,由其是有黑醋做為沙拉醬,味道清新。
歐陸沙律配煙三文魚
以前記得這裏的咖啡很難喝,只好點了熱的檸檬水幫助消化。看到小小的杯子精緻, 也算是一種視覺亨受。
熱檸水
最後還有一道甜品, 是雲利拿雪糕, 味道普通,可惜未能提供照片。
 總而言之,以一個二人晚餐,無論是前菜主菜飲料和甜品一樣不少,這個價格絕對是超值了。
2016-03-21
歐陸沙律配煙三文魚
2016-04-26 441 瀏覽
約了朋友系九龍灣睇戲,未夠鐘,就系附近搵地方high tea先了,近近地就入了delifrance。三個人點了三個餐,真心覺得堅輕盈 三文治拼盤,一小塊多士、蕃茄,吞拿魚、生菜,都系好健康的食物,不會感覺膩,好清新。烤雞意麵,就好似湯粉咁,我唔中意食意粉咁多湯水,所以真系有少少失望。味道不過不失。這個應該是最好食的,蕃茄吞拿魚烤餅,烤餅厚薄有度,中間夾著蕃茄同吞拿魚,非常好味。細細件一塊,下午茶首選!跟餐加12嘅長通粉,不怎麼樣,但畢竟跟餐,還好啦~咖啡也是普普通通的即磨咖啡,算系咁。想食D健康嘅下午茶,呢間都系不錯的。所有食物都不會感覺heavy,簡單清新。

三文治拼盤
烤雞義大利麵
蕃茄吞拿魚烤餅
跟餐加12嘅長通粉,不怎麼樣,但畢竟跟餐,還好啦~
蘑菇長通粉
coffee
咖啡也是普普通通的即磨咖啡,算系咁。

2016-03-26
三文治拼盤
烤雞義大利麵
蕃茄吞拿魚烤餅
2016-04-01 392 瀏覽
在九龍灣逛著逛著到晚飯時侯,中午太遲吃到晚飯時間完全不餓。既然不餓就選了Delifrance吃點東西就算。三個人點了個二人餐$165,有三文治餐款和六款熱食款供選擇,可以選兩個主菜配上兩份餐湯餐飲和蝴蝶酥雪糕。沒想到原來份量還不少。 餐湯是芝士蕃茄湯,好在並不膩,有芝士不過不過太黏糊太厚身,濃濃適中。 兩個主菜雞肉意粉和蕃茄意飯賣相不錯色彩繽紛看上去很好吃。不只賣相ok,吃下去也不錯!想不到這間Delifrance食物質素挺好。之前在尖沙咀試過那間就麻麻地。雞肉想不到的多,滿滿的在麵中等著被吃。雞肉嫩腍,味道不濃不過不會太淡還可以。意粉在這個價錢來說算做得很好了,不會軟腍腍捲在一團,更不會太膩口糊在一起,條條分明咬下去算有嚼勁完全及格! 另一個蕃茄飯(Hawaiian chicken rice)喜歡它的忌廉味不太重,不會吃到太膩,味道濃郁,雞肉算多,雞肉算嫩腍味道少少未入味,雖然不餓還是一口一口的吃,非常滿意!吃飽還有餐飲和甜品,雖然只是一塊仔的蝴蝶酥配上細細杯的雲呢拿雪糕,依然讓我們吃得很開心。今天的飯餐有驚喜,沒有想到原來這間的Delifrance熱食做得挺出色。買個晚

今天的飯餐有驚喜,沒有想到原來這間的Delifrance熱食做得挺出色。買個晚餐還送我們$20voucher,下次經過嘆個tea也好!
2016-01-02 460 瀏覽
聖誕節當天整個九龍灣都是一家大小,去嘉年華還要排兩個小時,更何況是食午餐時段的餐廳呢。當中我們選了有輕食的這裡,價錢跟以前差不多,沒有加價多少。DELIFRANCE一定要點包食。食物方面: 火雞肉法包餐 - 附沙律或湯由於常食的都是PANINI或是BAGEL,想不到是次微溫不脆而且細得可憐的法包,上面擺了少許不熱的火雞片及冷冷的菜沒有什麼味道又冷,已經失去熱烘烘二文治的回憶。咖啡有一點甘味,不是太濃,就是不差的質素芝士忌廉煙肉烤薯,總算烤得熱熱的奶太重,芝士的味道都蓋過。少少的微咸煙肉碎在上面加一點濃郁,才不會變成沒味單調的烤薯。PS: 職員的禮貌就是快餐的質素,不能要求太多吧 !
聖誕節當天整個九龍灣都是一家大小,
去嘉年華還要排兩個小時,
更何況是食午餐時段的餐廳呢。

當中我們選了有輕食的這裡,價錢跟以前差不多,沒有加價多少。
DELIFRANCE一定要點包食。
食物方面:
火雞肉法包餐 - 附沙律或湯

由於常食的都是PANINI或是BAGEL,
想不到是次微溫不脆而且細得可憐的法包,
上面擺了少許不熱的火雞片及冷冷的菜
沒有什麼味道又冷,已經失去熱烘烘二文治的回憶。

咖啡有一點甘味,不是太濃,就是不差的質素
芝士忌廉煙肉烤薯,總算烤得熱熱的
奶太重,芝士的味道都蓋過。

少少的微咸煙肉碎在上面加一點濃郁,
才不會變成沒味單調的烤薯。

PS: 職員的禮貌就是快餐的質素,不能要求太多吧 !
2015-12-25
2015-12-20 448 瀏覽
之前約定兄弟姊妹們o係尋(18-12-2015 Fri)晚開會,地點係租官塘一家開party o既場地,我就叫到會,咁o岩,聖誕到會大餐出籠,咁不如乘機慶祝埋,就o係o度訂啦.我訂o左:1. $898.00 o既滋味孖寶,有烤焗火雞(11-13lbs)同烤無骨豬腿肉(4-5lbs)配烤蔆蘿片1a: 烤焗火雞比我想像中細,而且顏色唔夠深(同宣傳單張有出入),有啲失望,男友人IN同女友人WK幫我o地切開啲肉,切住半隻食住先,因為都幾花時間.佢o地提供三隻汁俾我o地蘸,我唔記得有咩o野汁,一隻係燒汁,一隻係果jam,另一隻真係唔知係咩o野.冇油o既火雞雞胸o鞋係一定,而佢就冇乜味,一家要蘸醬汁食,但我蘸果jam食都係冇味,而呢個場有微波爐同焗爐,我o地幾個留到最後o既,就叮熱啲啲o黎食,感覺好啲.味道: 2.8分1b. 烤無骨豬腿配烤蔆蘿片烤無骨豬腿顏色深啲,要三個男友人輪流切,睇見都辛苦.食落,肉質唔o鞋,開頭覺得味道淡,但食食吓原來都幾鹹;豬皮部部份入口即融.而烤蔆蘿片呢,冇乜味,連蔆蘿味都冇乜.味道: 3分2. $268.00 大約1.7lbs o既歐陸蜜桃沙律睇見蜜桃唔多,青瓜片同番

我訂o左:

1a: 烤焗火雞比我想像中細,而且顏色唔夠深
烤焗火雞
(同宣傳單張有出入),
宣傳單張
切開o既焗火雞

味道: 2.8分

1b. 烤無骨豬腿配烤蔆蘿片
烤無骨豬腿顏色深啲,
烤無骨豬腿配烤蔆蘿片
要三個男友人輪流切,睇見都辛苦.
切開o既烤無骨豬腿

2. $268.00 大約1.7lbs o既歐陸蜜桃沙律
睇見蜜桃唔多,青瓜片同番茄同啲啲,最多就係菜,都幾過份吓.
歐陸蜜桃沙律
$227.8
黑色o既沙律汁好杰,個個都話唔知係咩o黎,攪爛gag話係蠔油.我估係黑醋,嗯,果然係.呢個沙律平平無奇啦.
味道: 3分

3. $338.00大約5 lbs o既菠蘿番茄鮮蘑菇扁意粉(配拿坡里汁)
菠蘿番茄鮮蘑菇扁意粉(配拿坡里汁)
$287.3
呢個竟然係最搶手,我覺得味道似肉醬意粉, 都係一般.
味道: 2.8分

4. $388.00大約2.4lbs o既焗沖繩紫薯西米布甸
焗沖繩紫薯西米布甸
$329.8
紫薯好夠味,布甸質地唔多夠挺,西米腍o左啲.

5. 免費法國波爾多AOC紅酒
唔會係靚o野,覺得係提子汁,一啲酒精都冇.

價錢:
由於o係12月18日前或之前食,就可以享有85折(除滋味孖寶外),其他就一共$844.90,加滋味孖寶o既$898.00,就係$1,742.90.唔夠得$2,000.00免費運送,咁就加$250.00.但滿$1,600.00,就送一支紅酒,呢餐總共$1,992.90,在場有11個大人,一個4歲o既小朋友,唔計小朋友,即係$181.17一位.

服務:
Fax張form去訂,好快有人覆電話核對,之後都準時送到,兩個女仔都好有禮貌同會同我對食物.

其他:
餐具俾o左十套,如果再要多啲,就要俾錢十套十套咁買.
而佢o地呢餐都係安排九龍灣店送o黎.
2015-12-18
2 分鐘 (外賣送餐)
$181.17 (晚餐)
慶祝紀念
聖誕節
2015-11-29 471 瀏覽
小小芝麻包,沒有花巧的外表,只是一個小麵團,上面鋪滿密麻麻的芝麻而已,雖然擁有平凡的外表,但卻有不平凡的味道。麵包的香氣,是芝麻和麥的合成體。包的表面帶脆,加上粒粒芝麻,令到包的層次提升,而內部帶些靱,略帶鹹,味道一流,值得推介。

2015-11-24
外賣自取
小妹一直中意食歐洲口味delifrance可以說是我食法國野最甚本的選擇最喜歡她新鮮的包包特別是牛油味香的CROISSANT簡直試左就唔想食其他店的出品今次和FD去吃了2個SET,包湯或SALAD連飲品,都只是69蚊~我吃的是brittany Croissant ,三文魚超香菜菜新鮮,好味!朋友叫了BBQ CHICKEN & BACON雞肉大件又入味BACON香脆,正!熱愛咖啡的我,自然點了ICED CAFE LATTE都只是加9蚊,朋友的ORGANIC ORANGE & MANGO TEA聽說很香,下次試!我們各自加了一個水果TART超正!原價25,因為套餐加配,只用15蚊一個我的PEACH TART好香甜,她的KIWI TART就有點酸,一個下午2人食了180蚊有找好抵呀!
小妹一直中意食歐洲口味
delifrance可以說是我食法國野最甚本的選擇
最喜歡她新鮮的包包
特別是牛油味香的CROISSANT
簡直試左就唔想食其他店的出品
今次和FD去吃了2個SET,包湯或SALAD
連飲品,都只是69蚊~
我吃的是brittany Croissant ,三文魚超香
菜菜新鮮,好味!
朋友叫了BBQ CHICKEN & BACON
雞肉大件又入味
BACON香脆,正!

熱愛咖啡的我,自然點了ICED CAFE LATTE
聽說很香,下次試!
我們各自加了一個水果TART
超正!
原價25,因為套餐加配,只用15蚊一個
我的PEACH TART好香甜,
她的KIWI TART就有點酸,
一個下午
2人食了180蚊有找
好抵呀!

2015-10-30
5 分鐘 (堂食)
2015-10-19 384 瀏覽
個包26元袋,牛油味好重但唔係酥皮,用手撕開成手指都一層油,都幾肥小食為妙但提子乾都焗到酥酥地,但白糖霜好多太甜,整體我覺得有點乾身。牛角包好輕,一樣落左好多牛油架,撕開面層酥皮會甩出。佢麵包唔平,唔係太值呢個價,好多同價品質比佢好
牛角包好輕,一樣落左好多牛油架,撕開面層酥皮會甩出。
佢麵包唔平,唔係太值呢個價,好多同價品質比佢好
外賣自取
$32 (早餐)
今天和朋友在德福行街,逛完剛好到是晚餐時間,想到果家法國包包店晚餐,但朋友忘了餐廳位置.原來這家餐廳從前是位於德福一期裡面.現在己遷至戲院平台樓層, 難怪朋友認不出來.先看看MENU選了特級煙三文魚白汁碎蛋配軟法包餐,配餐湯及飲品, 合共HKD 69餐湯 - 菠菜忌廉湯菠菜沒有打碎,只見奶白色的湯及深綠色的葉湯身CREAMY, 不太鹹, OK以小片法包來沾湯, 又頗好味喎.煙三文魚及白汁碎蛋, 皆我所好.而本身喜較軟身的包包,Soft Brioche軟法包就最適合不過了.手感軟棉棉, 好彩的話會聞到有牛油香.軟身包包, 優點在於不會CHARM到口腔內部有損傷,整體分數層, 包包上以沙律菜墊底,再壓上白汁碎蛋, 面鋪煙三文魚,滑溜的白汁碎蛋滲出蛋香.煙三文魚+沙律菜配包包,真係好正.熱咖啡不過不失, 飲後無特別感覺.今晚在寧靜的餐廳,一面吹水, 一面享受好味包包餐.
今天和朋友在德福行街,
逛完剛好到是晚餐時間,
想到果家法國包包店晚餐,
但朋友忘了餐廳位置.
原來這家餐廳從前是位於德福一期裡面.
現在己遷至戲院平台樓層, 難怪朋友認不出來.
先看看MENU
選了特級煙三文魚白汁碎蛋配軟法包餐,
配餐湯及飲品, 合共HKD 69
菠菜忌廉湯
菠菜忌廉湯
餐湯 - 菠菜忌廉湯
菠菜沒有打碎,
只見奶白色的湯及深綠色的葉
湯身CREAMY, 不太鹹, OK
以小片法包來沾湯, 又頗好味喎.
小片法包
以小片法包來沾湯
特級煙三文魚白汁碎蛋配軟包
煙三文魚及白汁碎蛋, 皆我所好.
而本身喜較軟身的包包,
Soft Brioche軟法包就最適合不過了.
手感軟棉棉, 好彩的話會聞到有牛油香.
軟身包包, 優點在於不會CHARM到口腔內部有損傷,
特級煙三文魚白汁碎蛋配軟包-白汁碎蛋
特級煙三文魚白汁碎蛋配軟包
整體分數層, 包包上以沙律菜墊底,
再壓上白汁碎蛋, 面鋪煙三文魚,
滑溜的白汁碎蛋滲出蛋香.
煙三文魚+沙律菜配包包,
真係好正.
COFFEE
熱咖啡
不過不失, 飲後無特別感覺.
今晚在寧靜的餐廳,
一面吹水, 一面享受好味包包餐.
收據
2015-08-30
2015-08-27 650 瀏覽
還記得上幼稚園時樓下轉角處的魚蛋檔嗎?又可曾有過和死黨在放學後幫襯賣黃豆粉糯米糍的阿伯,然後一人一盒、邊吃邊回家的體驗?與三五知己在公園的籃球場、足球場上流汗拚命,在更衣室沖完澡之時,自窗外隱約傳來陣陣炭燒雞蛋仔的香氣,又是否構成了你童年一部分的回憶呢?任何平凡的食物,加入了情感和回憶的話,味道就會變得與別不同。這也是為什麼人大了,會覺得家裡的餸菜特別香,母親煮的飯特別好吃的最大原因。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *在我仍是一隻「中學雞」的時候,能夠在這間Café的任何一家分店坐上半天,回到學校便能成為向同學們炫耀的本錢。畢竟,在當時來說,以價而論,店內的消費並非一個單靠零用錢過活的普通學子能輕易負擔。但是,能夠在假日的午後,坐在餐廳的一角,和好友們一同品嚐咖啡,再吃上一件自選餡料的牛角包三文治,細味箇中的法式浪漫情懷,幾乎可以說是我們這一代人的共同回憶。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

夜幕低垂,接近7點左右,店內入座率大約只有六至七成。相比之下,德福商場裡其他食肆早已人頭湧湧,襯托出此處的一點冷清。
靠在一邊牆上有數張任人取用的嬰兒座椅,告訴我們這間Café的確有好好考慮到不同客人的需要。其實有時候,只要經營一方肯稍為努力,顧客的眼睛是雪亮的。一點小付出,便能在他們的心目中留下體貼的好印象。
牆身上的書報架,放置了好些刊物和報紙,卻沒有人去取閱。仔細一想便能明白,今時今日,每人手上都拿著一部智能手機,在這個資訊爆炸、隨看隨忘的時代,還有誰肯花時間去慢慢閱讀紙張上的一字一句?

有機蘋果茶 / 芒果茶 - 跟餐

點了餐,侍應不消一刻已先奉上兩杯果茶。輕輕喝一口,一股暖流沿食道緩緩流下。濃烈的果香在口腔綻放,雖然面前只是以茶包沖成的果茶,我的心頭卻莫名地泛起一絲哀愁。為什麼呢?
凱撒沙律 - 跟餐

幾乎隨處可見的凱撒沙律,吃進肚時竟不由得眼前一亮:沙律實際上只得生菜一種蔬菜,但新鮮度很好;醬汁的濃度也調製得宜,不會過於濃稠或者稀薄;烘麵包粒很鬆脆、咬下去可以聽到「咔」的一聲;還有那少許點綴用的芝士粉和煙肉碎都各安其位,令整碗看似平凡的沙律變得出乎意料地好吃。
雜菜湯 - 跟餐

沒想到沙律比預期中要出色得多,令我對餐湯也開始有所期待。但世事又豈會如此完美?雜菜湯夠熱、濃淡和酸度都合格,但旁邊的麵包既冷又有點韌,這種美中不足的感覺尤如隔靴搔癢,不能盡興。
煙火腿白汁碎蛋芝士班里尼包 (套餐) - $61

豬肉、雞蛋和芝士的配搭在我心中可稱是三位一體的「三劍俠」。(笑) 事實上,你很難找到一個比它們更好的食材去重新組成一個如斯完美的「黃金三角」。我敢說這三樣東西加在一起的相性和平衡度是最好的:煙火腿帶來香味及肉食的口感、白汁碎蛋則令到份量感變得更實在、而將兩者無縫連接在一起的任務便由溶化的芝士來徹底完成,最後成功地打造出一份使令人吃完之後回味無窮的美味三文治。

外層烘得溫暖、香脆、口感煙韌的班里尼包當然也是功不可沒的角色,至於那兩片口感清新的蕃茄夾在當中,更有畫龍點晴的效果。
法式鴛鴦配~白汁吞拿魚及白汁碎蛋牛角包 (套餐) - $66

這是女友點的自選法式三文治,比起剛才的班里尼包,口感來得更豐富、更有層次感。吞拿魚和碎蛋因為同樣是用白汁,所以融合性很高,仔細咀嚼時更可以清楚明白何謂「一種味道、雙重享受」。

要細數的話,牛角包的香酥是一種變化,白汁吞拿魚和碎蛋是另一種變化,蕃茄和其他菜蔬又是一種變化,在食客口裡合而為一,一曲法式美食的「三重奏」就此誕生。
焗軟心朱古力蛋糕伴雪糕 - $31 (跟餐)

甜品,當然是壓軸登場。帶給我驚喜的,除了沙律之外,還有這一道「心太軟」。比利時黑朱古力的微苦帶甘,配以雲喱拿雪糕的香甜和忌廉的幼滑,一啖黑、一啖白交互地吃,冷冽、醇香、暖意如華爾茲般翩翩共舞,人生極樂也。
蛋糕有點厚,以致不能一切開便「流心」,算是小瑕疵吧。

後記:

曲終人散,當我放下刀叉,慢慢拿起杯子,再呷上一口果茶的時候,對剛才自己心中的疑問已有了點眉目:

之所以未能釋懷,是因為親眼目睹這間Café隨年月過去而漸漸由盛轉衰,分店一間接著一間關閉。時代不停前進,有不少昔日的味道,也隨著社會發展一同褪色、消失,教人不勝唏噓。

青春,終將逝去;回憶,永遠會是最好的調味料

多謝你,Délifrance
2015-08-15
  • 凱撒沙律