2010-10-05 527 瀏覽
今天為了迎接國慶假期~~~ 要來個好早餐~~~ 但在marketplace又買不下手... 經過delifrance, 望望不如買個百吉包配果醬算吧....... 咦咦咦!!!!!!!!!"小全麥圈" 這個名字加上樣子實在太吸引!!!! 馬上掏$5.5 抱它回公司~~~~放著1會才吃, 紙袋都有丁點兒油, 但至少比其他酥餅類的好。 外形有點像bagel, 但沒那麼硬, 小妹比較喜歡這個, 不會咬得太吃力 = P 麵包麥香10足, 吃完1個實在是個good morning~~後記~ 放假的某早上在另1家delifrance, 發現"全麥圈"!! 並不是小的... 而是超大的!! um... 1定比小妹的面還大!! XD

2010-09-30
外賣自取
$5.5 (早餐)
  • 小全麥圈
2010-09-12 148 瀏覽
這天聚會完了和朋友一起到旺角行街,每次行街總會身心疲累,另加肚子發響!在朋友買完所需物品時,是時候坐下來休息一下。剛好在朗豪坊四樓那個平台見到MOS BURGER同Délifrance,心裡左右看了一下,最後的選擇是後者皆因早前在雜誌上看到他有新產品,一直都想找機會去試,既然現在機會近在眼前,當然要好好把握了!這裡算是有情調,由無蓋的餐廳到幽藍色的光線,確予人一股溫柔舒服的感覺。新產品是以香芒為主題的四款菜式,相信大家應該略有所聞,本來想吃意粉,但是日太夜而且會好飽又貴,所以只選了香芒雞肉軟包($34)等待的時間不太長,大約3-5分鐘吧軟包被一分為二,仔細研究才發現店員下手一點都不吝嗇!若把材料全都扣除,那個軟包真的很細條...但店員把他從側切開並用雞肉蛋沙津填滿大部分的空隙,上面再加上適量的芒果粒!非常正軟包人如其名,鬆軟得來帶有脆度,更是剛從烘焙箱拿出來,溫暖美味!而雞肉沙津則是冰凍的,雞肉很豐富,每一口都能吃到微咸的雞肉味;主角芒果也不失色,雖然份量不多,但每一粒都很香甜,很冰冷,在暖包咸材料下,再加上冰冷的甜芒果,真是百般滋味在心頭,非常好食!令我不禁心理叫一聲amazing下

下次有機會再試試意粉,不過應該要等到有錢的時候吧
無論是材料、味道都很rich的軟包
2010-08-07
無論是材料、味道都很rich的軟包
2010-07-28 33 瀏覽
想吃個豐富早餐, 就到delifrance 買個"全餐"~ 小妹心目中的美滿早餐最重要有炒蛋配多士~~~~ 餐飲隨便點了杯熱檸檬茶就算~~等了1會, 1大個袋的早餐~ 轉身走了2步, 店員叫著小妹說忘了給牛油, 然後小妹收下牛油就高高興興上公司準備開大餐~~~~本來是聽同事說這個早餐很好吃才試, 怎料跟同事形容的大相逕庭!!! 炒蛋過火了, 有點老而且接近0蛋汁,,, 最重要的是多士!! 這多士是鬆鬆軟軟, 厚厚的1片, 可是店員雖然有補返給小妹牛油, 卻沒有給最重要的jam >口<!!!! 頓時黯淡失色,,,,,, 唉!!! 失望都打消翻單的念頭。 而檸檬茶亦沒啥特別。

外賣自取
$19 (早餐)
2010-07-22 93 瀏覽
晚上要在旺角上西班牙課, 在朗豪坊附近想吃個快飯, 記得delifrance有個很不錯的二人套餐, 便選擇此店當晚餐. 站立的menu都是一人的晚餐, 還以為二人套餐沒有了, 走近才發現只有櫃台立著一個二人套餐的小牌, 不知是否因為太抵了一下單還以為要等一會兒, 所以先找個位置坐. 坐了一回才到櫃面看看, 發現食物已準備好放在櫃台上, 都不知道食物這麼快就ok, 又沒有叫單據上的number通知, 不知道放了多久-_- 忌廉湯綠綠的忌廉湯真的說不上是甚麼, 不是菠菜也不是青豆, 應該是一種類似西洋菜的東西, 可能還有點橄欖吧, 菜的味道濃郁. 可能是菜湯比較難控制, 質感沒有cream of mushroom那樣creamy and thick, 略嫌過稀. 羅宋湯這是友人的餐湯, 看下去有新鮮番茄的紅, 蔬菜的份量也很多, 用料十足. 友人也說味道濃郁, 很不錯. 不過質感也是有點過稀, 湯中的水份量太多, 讓蔬菜和湯水變得分開了. 火腿磨菇扁意粉一咬下去...呀太林了!!!!!!! 扁意粉在水/汁內打滾太久, 一點也不al dente之餘, 還要林得像糊一樣 醬汁反而很crea

忌廉湯
羅宋湯

火腿磨菇扁意粉
一咬下去...呀太林了!!!!!!!
醬汁反而很creamy, 火腿和磨菇配合得宜, 散發著其應有的香味. 加上自己加了許多芝士粉
醬汁是很不錯的. 可惜主角出了岔子, 醬汁再冶味也不能算得上好吃.
夏威夷海鮮扁意粉
友人的扁意粉也是同樣的糊掉了, 有懷疑到底是不是食物在櫃頭放太久我們才拿, 意粉都被醬汁浸林了-_- 雖然菠蘿配意粉是有點奇怪, 但應夏威夷題還算可以吧. 海鮮看下去也新鮮, 有原隻大蝦, 大塊魚柳, 蟹肉等, 還算多款式. 不過算味道應該是火腿磨菇扁意粉較優勝.

puff with vanilla ice-cream
最讓人驚喜的還是這個甜品. 本以為店裡忘了給我們甜品, 侍應耐心解釋原來怕雪糕會溶掉, 待我們吃完main course才拿那個牌子換取甜品, 很是貼心
去換領甜品時店員真的即叫即做, 新鮮啊! 以跟餐甜品來說, 3個puffs加一球vanilla ice-cream真的是超值了. puff非常鬆軟可口, 牛油的比例適中, 配以朱古力醬本來已經很好吃, 再加vanilla ice-cream味道更為豐富, 朱古力x vanilla香味十足!
不過vanilla ice-cream略嫌太icy, 不知是否店內冰格太冷, 溫度還是該調較調較會更好.

芒果梳打
跟餐飲料, 又是超值的大杯, 這在茶餐廳快餐店裡應該算是"特色飲品+$10"吧
底部濃縮芒果汁份量剛好, 攪拌後與梳打齊喝, 甜度拿掐得宜, refreshing
!

吃個快飯不一定是burger這些junk food的, 也可是有soup+main course+dessert+special drink的
不過下次一定要快快取食物, 不然pasta變糊了真的不堪切想
Dinner Set for 2
火腿磨菇扁意粉
夏威夷海鮮扁意粉
2010-07-20
2010-03-23 62 瀏覽
睇完拆彈雄心都已經差吾多食飯啦!{晏晝好似食左好多野咁.........}同男朋友諗左好耐都吾知去邊度食好喎!O係朗豪坊行左勁耐..突然俾我見到DELIFRANCE有正野食!就係我好鍾意O既夾包啦!!姐係有D法式硬身D O既包入邊包住有肉有菜;有D似KABAB類O既野係我O既最愛!見到有SET;99蚊FOR 2就同男朋友叫左啦!男朋友叫左白汁火腿磨菇意粉;我就叫左燒汁雞PANINI!大家都係叫忌廉湯;SPRITE!有PUFF+ICE-CREAM做甜品;1次過滿足晒我兩個胃;哈!等左陣;仲要男朋友拎過黎TIM!仲以為會有人拎過黎~搵個位坐低之後就等男朋友友安頓晒所有野就食啦!我想拎芝士粉同埋黑椒;點知冇晒芝士粉!?之後男朋友好好幫我叫D WAITRESS REFILL啦!點知格左好耐..以為會有成樽..點知係得個樽O既5分1.......真係先試忌廉湯~吾錯!幾滑;吾似係用粉開出黎O既~不過冇乜料;好重奶味但係吾會有好油O既感覺!之後再試下男朋友O既意粉{我係吾食意粉;但為左食評都試左1條}吾係淋身O既意大利粉;有咬口;係彈牙O既!吾會係糊狀1 P
睇完拆彈雄心都已經差吾多食飯啦!
{晏晝好似食左好多野咁.........}
同男朋友諗左好耐都吾知去邊度食好喎!
就係我好鍾意O既夾包啦!!姐係有D法式硬身D O既包
入邊包住有肉有菜;有D似KABAB類O既野係我O既最愛!
見到有SET;99蚊FOR 2就同男朋友叫左啦!

男朋友叫左白汁火腿磨菇意粉;我就叫左燒汁雞PANINI!
1次過滿足晒我兩個胃;哈!

等左陣;仲要男朋友拎過黎TIM!仲以為會有人拎過黎~
搵個位坐低之後就等男朋友友安頓晒所有野就食啦!
我想拎芝士粉同埋黑椒;點知冇晒芝士粉!?
之後男朋友好好
點知係得個樽O既5分1.......真係

先試忌廉湯~吾錯!幾滑;吾似係用粉開出黎O既~
不過冇乜料;好重奶味但係吾會有好油O既感覺!
}
吾係淋身O既意大利粉;有咬口;係彈牙O既!吾會係糊狀1 PAT咁~
冇乜料同埋汁都比較少!

而我O既PANINI就好正啦!!
第1次自己食晒;哈!
不過燒汁就好少!雞O既份量就幾多下;不過差左個汁又好似平凡左D!
燒汁會係個主角!個PANINI包係我第1次食;我吾覺得硬;
男朋友都話個汁好味!

最尾到個甜品;雪糕PUFF!
個PUFF係淋晒果D啦...雪糕冇咩特別;

白汁火腿磨菇意粉
燒汁雞PANINI
ICE-CREAM PUFF
ICE-CREAM PUFF
迷人O既朗豪坊令票價回升~
2010-03-11
$44.5 (晚餐)
男朋友的白汁火腿磨菇意粉+忌廉湯+SPRITE
我的燒汁雞PANINI+忌廉湯+SPRITE
白汁火腿磨菇意粉
燒汁雞PANINI
迷人O既朗豪坊令票價回升~
2009-10-30 37 瀏覽
琴日去左呢間店到食下午茶,叫了一個芝士煙肉生菜法包,一食....d生菜味竟然勁過d芝士味,而且係完全冇煙肉味!!比想像中仲要難食份量亦得好少,加埋野飲要$30,完全係唔抵食!!
琴日去左呢間店到食下午茶,叫了一個
芝士煙肉生菜法包,一食....d生菜味竟然
勁過d芝士味,而且係完全冇煙肉味!!比想
像中仲要難食份量亦得好少,加埋野飲要
$30,完全係唔抵食!!
2009-10-11 12 瀏覽
至從出左$10外賣包後就愛上食delifrance既包!!d排出左新款所以又去試下!今次系白汁南瓜烤薯百吉包d饀真系好多,食落好多汁而且夠哂凍!!但較為喜歡上次個個,因為有粟米$$$$10真系抵!!
至從出左$10外賣包後就愛上食delifrance既包!!
d排出左新款所以又去試下!
今次系白汁南瓜烤薯百吉包

d饀真系好多,食落好多汁而且夠哂凍!!
但較為喜歡上次個個,因為有粟米

$$$$10真系抵!!
2009-09-13 7 瀏覽
2個人.....叫了個set $99..... 黃色的白湯..... 喝下去....咖喱味....有粟米 + 西紅柿...............加了個芝士焗薯....薯仔是白烚的......很少芝士......火腿蘑菇白汁扁意.......火腿 + 意沒味道.......蘑菇很少.....那個白汁.........是好味 (蛋旦醬味).....但好"粉".....食完超口乾......火雞(?)蛋沙律軟包這個很好吃................但料超少.......................甜品........那個泡芙很杏仁餅...............以後我只會叫包吃了......
2個人.....叫了個set $99.....

火腿蘑菇白汁扁意.......
火腿 + 意沒味道.......蘑菇很少.....

火雞(?)蛋沙律軟包

以後我只會叫包吃了......
2009-09-10
2009-08-04 9 瀏覽
2人食左1. 薄菠蘿芝士腸仔PIZZA + 檸蜜 ($25)睇圖好薄, 真實仲薄, 好似食脆片, 7吋大, 味道OK, 但好似食左一陣風, 不推介2. 每日精選包($10) - 檸檬辣雞肉法包有驚喜, 好多餡, 唔多辣, 包仲脆的, 好好食~ 好過食老麥 (生意真難做唉) 食完再戰雲吞麵~
2人食左
1. 薄菠蘿芝士腸仔PIZZA + 檸蜜 ($25)
2. 每日精選包($10) - 檸檬辣雞肉法包

食完再戰雲吞麵~
2009-08-03
2009-07-07 8 瀏覽
未返工之前上去朗豪坊的 delifrance 食午餐買左份白汁碎蛋包的套餐, 跟白湯同凍檸茶 (加凍檸茶要加七蚊, 反而咖啡唔使, 有點不值的感覺)白汁碎蛋好味, 包係軟身的包, 我好鍾意, delifrance 的百吉包太硬, 唔好食的, 包肉少, 硬皮多, 軟包就好食得多了! 忌廉湯味道一般, 比較希! 凍檸茶就更一般, 因為糖水要自己落, 根本溝唔雲!坐在太陽哂住的座位, 一點都唔熱, 因為有冷氣 舒服!
未返工之前上去朗豪坊的 delifrance 食午餐

坐在太陽哂住的座位, 一點都唔熱, 因為有冷氣
舒服!
2009-06-27 9 瀏覽
最近胃口只係一般, 因為感冒剛好, 未完全恢復對飯類, 湯麵都完全提唔起興趣, 只好食delifrance簡單的吃一個煙火雞法包, 味道唔錯!法包個皮硬左d, 但係包肉好味, 隻麵粉夠稔性餡除左火雞外, 仲有西生菜, 蕃茄, 火雞片三塊, 雖然唔好, 但做cold cut, 啱哂我呢種無胃口人士服務就一般, 個個都好似很累的, 不過都做到基本服務, 只係欠缺一點笑容個包好食, 補番數
最近胃口只係一般, 因為感冒剛好, 未完全恢復
簡單的吃一個煙火雞法包, 味道唔錯!
法包個皮硬左d, 但係包肉好味, 隻麵粉夠稔性

個包好食, 補番數
上星期因為攞咗VIP卡, 第二朝咪幫襯公司樓下果間食我心愛的早餐. 果朝有五個人當值. 但效率超慢. 終於等咗十分鐘至攞到份早餐外賣. 脆皮腸已經無以前咁脆,仲好咸. 唔知係咪用咗大陸貨. 炒蛋好鞋,不過不嬲都係咁,無期望. 好彩個法包加上牛油同果醬都仲係好味. 咖啡都唔錯. 不過要等咁耐仲搞到返工遲到, 以後都唔會再幫襯早餐

2009-06-05
前幾年要吃一餐平民化的「法式食物」,Delifrance是其中一個最經濟的選擇。經過不少改變擴展,不少分店的名字也加了個「Bistro」在前面。這晚又想不到要吃些甚麼,便走來這兒再吃吃平價法式餐。照習慣,還是吃個軟包餐。要了煙三文魚白汁碎蛋軟包餐和白汁三文魚碎蛋軟包餐,一個要沙津一個要忌廉湯,也要了兩杯芒果熱情果梳打。煙三文魚白汁碎蛋軟包煙三文魚一大塊,質素很普通,煙薰味不重;碎蛋蛋味幾出,沙津醬易入口,軟包亦討好,輕鬆幹掉一半。白汁三文魚碎蛋軟包白汁三文魚一直是我的首選,這次沒有令我失望,這個白汁三文魚落足料,啖啖三文魚,加上碎蛋一起吃,滿足有餘。忌廉湯幾杰,但忌廉味不足;沙津水準比之前差,因那些菜和蕃茄不太新鮮。芒果熱情果梳打的確是夏天專屬的飲品,隨處可見這搭檔,但這杯梳打水準麻麻,但還算易入口,不太甜幾解渴。這裡用餐後可坐著傾傾計,值回票價。下次再來Encore。

煙三文魚白汁碎蛋軟包

白汁三文魚碎蛋軟包

這裡用餐後可坐著傾傾計,值回票價。下次再來Encore。
煙三文魚白汁碎蛋軟包餐
白汁三文魚碎蛋軟包餐
煙三文魚白汁碎蛋軟包
2008-06-30 10 瀏覽
行朗豪坊,其實唔係太多野行,買唔到啲咩,不過反而都幾多餐廳!因為唔係太餓,所以只係於delifrance食少少野,揀野食要抬頭望個水牌,大部份都係一些麵包同咖啡,於是買左一個三文魚長法包同一杯capucino!估唔到,條包係咁短..四吋半左右,真係少得可憐,就算而家啲野貴都應該多少少啦!味道其實都唔錯,三文魚係溝沙律醬既paste,用嚟夾麵包都幾滋味!仲有係加埋生菜同埋蕃茄食,幾法式feel啦!capucino啲泡打得幾好,而且咖啡味道香濃,真係唔錯架!不過個麵包既份量實在令我比較失望!
(非會員)
2008-06-20 12 瀏覽
I went to delifrance last night with my friend and ordered one dinner B Set. I went to there around 1930. When i took the soup, I had to wait more about 15 mins to take the pasta and potato,, i'm so angry till i needed to **stand up 15 mins to wait the food,,, the arrangement was really so bad and disordered, why not ask the customer to go back the seat and wait them to call out when the food was available??? And at last we also need to wait for the ice-cream desert for a long time, so bad....
and disordered

I think next time i would not go to there since really bad service for this shop! I perfer to chose Mos burger or Europ Go GO la,,,,,