香港作為國際大都會、多元文化🤗的社會,基本上什麼國家的菜式都能吃到!😍這間印度菜🇮🇳午市套餐價錢很親民,一試無妨~🤣餐廳位置好方便,就在銅鑼灣地鐵站C出口一出對面的京都廣場裡,👣這餐點了一個午市套餐($109)加甜品Rasmalai(+$20)、乳酪脆米球Dahi Puri($82)、蒜蓉蝦($148)。乳酪脆米球初嚐這個印度前菜有驚喜!🤩米球裡充滿酸酸甜甜的乳酪,還有鷹嘴豆、少量薯蓉、印度甜辣醬汁,還有粒紅石榴,很清新!😋這個要盡快吃,不然乳酪會令脆米球變軟身就沒那麼好吃了~🫣咖哩魚主食普通,微辣,配上印度烤餅🫓,很有印度風味!🤪😂蒜蓉蝦蝦蝦🍤好大隻,每隻都新鮮彈牙爽口,加上紅椒粒、洋蔥粒等,很香口惹味!😚甜奶球第一次吃印度甜點,像融掉的牛奶冰淇淋浸著芝士蛋糕,甜甜的,奶味🥛很重~😝旅行感滿滿的一餐❣️Info店名:Dilliwale地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
香港作為國際大都會、多元文化🤗的社會,
基本上什麼國家的菜式都能吃到!😍

這間印度菜🇮🇳午市套餐價錢很親民,一試無妨~🤣

乳酪脆米球
初嚐這個印度前菜有驚喜!🤩

這個要盡快吃,不然乳酪會令脆米球變軟身就沒那麼好吃了~🫣

咖哩魚
主食普通,
微辣,配上印度烤餅🫓,
很有印度風味!🤪😂

蒜蓉蝦
蝦蝦🍤好大隻,每隻都新鮮彈牙爽口,

加上紅椒粒、洋蔥粒等,
很香口惹味!😚

甜奶球
第一次吃印度甜點,
像融掉的牛奶冰淇淋浸著芝士蛋糕,
甜甜的,奶味🥛很重~😝

旅行感滿滿的一餐❣️

Info
店名:Dilliwale
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
2024-09-16 268 瀏覽
聽朋友講呢間印度餐廳好食,Bookmark左好耐一直想嚟食,Happy Friday 搵到friend子陪我食🤭我地兩人叫左個set lunch再散叫左其他野食share,由於份量都幾大,最後都食唔晒要打包😂✨House Butter Chicken - 跟餐有snack(印度炸芝士)、salad、飯/Naan同汽水,原來一份naan都幾多,切開左4份,質感好軟熟,咖哩味好濃郁,我揀呢款有奶油香,比較易入口😋✨Dahi Puri - 我都係第一次食呢款乳酪脆米球,店員都好貼心咁提我地要快d食,因為乳酪會個脆球變軟~ 我一咬就爆汁,清甜乳酪一湧而上,裡面仲食到d微辣薯仔粒,感覺幾特別又幾清新🤩✨Dilliwale Chicken Biryani - 太高估自己我哋仲叫左個雞肉咖哩炒飯,大盅到夠3-4人分😂但都好足料有好多件雞,每啖飯都食到d薄荷香,幾特別🍛 望望下仲發現餐廳有做catering service 同埋每逢星期日有lunch buffet,都幾多元化👍🏻

2024-09-13 315 瀏覽
Dahi Puri$82Bhel Puri$78House Butter Chicken$148Cheese Naan$39Coconut Lassi$58好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️有一段時間沒吃過印度🇮🇳菜,突然好想吃印度菜。發現銅鑼灣這間印度菜餐廳,就來試試。餐廳沒有一股印度味,環境乾淨企理,如果有朋友是首嚐印度菜,會比較易接受。我們點了四款食物及1杯飲品。Dahi Puri 是乳酪脆米球,脆米球內裡填滿酸酸的乳酪,另有鷹嘴豆、少量薯仔🥔、印度甜辣醬汁。上桌時,侍應多次提點我們要盡快食用,以免乳酪令脆米球變腍。好細心。Behl Puri是一種孟買街頭小食,加入了泡米、洋蔥🧅、蕃茄、薯仔🥔。另加了酸酸辣辣的印度醬汁調味,夏天食用,特別醒胃。House Butter Chicken 🐓 一碟有5-6件雞,沒有骨,肉質嫩而不鞋。濃稠的牛油蕃茄🍅汁好creamy,好幼滑。Cheese 🧀 naan 芝士味濃郁,鬆厚柔軟,充滿嚼勁。配House Butter Chicken 一流。Coconu
Cheese Naan
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

Cheese  Naan

Coconut 🥥 Lassi 有濃郁的椰子味,又有幼滑的yoghurt。
Coconut Lassi

用餐期間,發現此餐廳星期日有自助餐,只是$198/位,包1杯飲品。平日有午市套餐,4道菜也不用$110。超值!Lunch 可以多一個選擇了!
Cheese  Naan
2024-08-12 559 瀏覽
✔️印度脆米球作為一道經典的街頭小吃,外觀小巧精緻,口感酥脆。薄薄的米球殼咬開後,就能吃到土豆泥和聞到香料的味道,再浸入薄荷風味的酸辣湯中,入口瞬間爆發出多層次的味覺體驗。✔️Mango LassiMango Lassi 是印度餐桌上必不可少的甜點飲品啦。能喝出新鮮的芒果、濃稠的酸奶口感,混合出來的口感絲滑細膩。✔️素咖哩角以金黃酥脆的餅皮包裹著香辣的素食餡料,吃得出有包括土豆、豌豆、洋蔥等,再加上印度獨特的香料調配,每一口都充滿濃郁的風味。✔️瑪莎拉咖哩芝士這道菜真的強烈推薦,主角是新鮮的芝士。軟嫩的芝士塊放入香料豐富的masala中,醬汁飽含瑪莎拉香料的溫暖氣息,入口即化。這道菜口感真的是濃郁卻不失層次感✔️蒜蓉烤餅+印度長米蒜蓉烤餅和搭配印度長米是一組經典的印度主食組合。蒜蓉烤餅熱騰騰的出爐時,表皮酥脆,內裡柔軟,散發著濃郁的蒜香,是沾取咖哩醬汁的最佳伴侶。印度長米則以其細長的米粒和淡雅的香氣著稱,煮熟後的米飯粒粒分明,質地輕盈,與各種濃郁的咖哩搭配非常完美。
✔️印度脆米球

✔️Mango Lassi

✔️素咖哩角

✔️瑪莎拉咖哩芝士

✔️蒜蓉烤餅+印度長米

2024-07-20 798 瀏覽
其實之前食過一餐人早餐之後有陰影,但係我朋友話一定要食呢一間試吓火熱真係令我改觀所以推介大家!🥔 酥脆咖喱角(素)CRISPY ALOO SAMOSA (V) $78酥脆嘅麵糰包住正宗咖喱味馬鈴薯同青豆,超級好食!🌯 香烤免治羊肉卷 JAMA MASJID SEEKH KEBAB $158用蒜頭、薑、青椒同其他香料調味嘅免治羊肉卷,好香好味!🍗 瑪莎拉咖喱烤雞 CHICKEN TIKKA MASALA CHICKEN $148用手炒咗嘅香料熬煮出濃濃咖喱汁,配上嫩滑雞肉,絕對唔可錯過!🥖 蒜蓉烤餅 GARLIC NAAN $37新鮮烤製嘅麵餅,注入香氣四溢嘅烤蒜頭,絕配各款咖喱同醬汁!

酥脆嘅麵糰包住正宗咖喱味馬鈴薯同青豆,超級好食!

用蒜頭、薑、青椒同其他香料調味嘅免治羊肉卷,好香好味!

🥖 蒜蓉烤餅 GARLIC NAAN $37
新鮮烤製嘅麵餅,注入香氣四溢嘅烤蒜頭,絕配各款咖喱同醬汁!
2024-07-20
2024-07-16 589 瀏覽
I have been here a few times already, and recently brought my highly food critical dad. Just to show how great this place is, he left the place more than satisfied. The large variety of curries have yet to bore me. My favourites so far are the mutton saagwala and goan lamb vindaloo. I personally love lamb, and i’m glad that they have so many options. I would prefer if there was an option to make it more spicy though - but that’s just my personal preference For appetisers, their normal samosa is

For appetisers, their normal samosa is great. But, after they recommended me to try out the samosa chaat, I can’t go back. It’s a deconstructed version of your normal samosas into a salad, which is a nice refreshing twist. Speaking of refreshing, the mango lassi compliments the spice-heavy dishes and kept me eating more. It’s more tart than usual, but I prefer it that way. I also tried out their newest coconut lassi, which was more light. The mango lassi is still my go to though.

The service has always been welcoming, and I am excited to return many more times in the future!
慶祝紀念
父親節
2024-07-10 482 瀏覽
走進銅鑼灣的 Dilliwale,彷彿穿越到印度的香料市場。這家餐廳以其印度風格的裝潢迎接每一位食客。木質桌椅、柔和的燈光,營造出一個舒適的用餐環境。首先,Dilli Tandoori,印度燒雞,半隻嫩滑的雞肉在秘密的優格和香料醬汁中浸泡過夜,經過黏土烤爐的完美烹調,每一口都是一種驚喜。接著,Cheese Naan,芝士烤餅,酥脆的餅皮搭配濃郁的芝士,讓人回味無窮。Mushroom Masala,瑪莎拉咖喱磨菇,新鮮的蘑菇在馬薩拉咖喱中燉煮,包括孜然、薑、大蒜和辣椒粉,每一口都是一種風味的探索。最後,Hyderabadi Lamb Biryani,羊肉咖喱炒飯,香料調味的巴斯馬蒂米飯搭配德里風格的羊肉和蔬菜,配上涼拌酸奶油,是一道令人難以忘懷的美食。店員的服務細心周到,讓整個用餐體驗更加愉快。如果你對印度美食有著無限的熱愛,Dilliwale絕對值得一試。🔥🥢🍛

2024-07-08 578 瀏覽
點解可以吃完好渴?這是在去左好多國家,第一次吃過最難吃的印度餐,好可怕的味道!光是最普通的波菜奶酪,只有咸味,冇晒香味,仲有加錢嘅芒果拉西小杯都唔緊要,但係點解味道差咁遠,真係好失望!更噁心🤮的是每桌給的飲水是水喉水,都唔知有冇消毒過濾過,玻璃樽口好污糟,應該都冇洗過,整體衛生環境欠佳,在OpenRice 訂位也冇乜特別,即使都提前到店消費,佢哋之後都唔會同你線上確認,真係好唔明點解咁樣都有人要幫襯?!

2024-07-08
2024-07-04 599 瀏覽
今日中午去了銅鑼灣Dilliwale印度餐廳,我未食都已經知道正宗喇,店員和顧客都係印度人,不過侍應妹妹啲廣東話很好🤗點了4道菜餐,包括:-小食-藏紅花飯或印度烤餅-沙律和飲品-主菜洋蔥蕃茄咖哩印度魚$109,酸酸辣辣,和港式咖哩味道不一樣,多了香料氣味,辣中帶香,藏紅花飯好大碗,用埋個咖哩汁送飯一流。用香料和濃汁烹製的無骨雞肉$99,滿滿香料氣味,無骨雞全是香料和濃汁的味道,醬汁用來沾印度烤餅同樣惹味。印度脆米球$78,打卡必點,是空心圓球狀的,非常薄,咬落好脆,另配一小碗薯仔粒+洋蔥和微酸的醬汁,味道幾特別。跟餐配Mango Lassi 和Lime Soda 同樣是+$30,飲品水準不錯,不過較為細杯😅餐廳有一幅非常吸睛的黃色打卡牆和貼滿拼圖的圓柱,食物擺盤都好靚,顏色鮮豔,即使是隨意拍 效果也不錯。
點了4道菜餐,包括:

跟餐配Mango Lassi
Mango Lassi

餐廳有一幅非常吸睛的黃色打卡牆
和貼滿拼圖的圓柱,
食物擺盤都好靚,顏色鮮豔,即使是隨意拍 效果也不錯。
2024-07-04
2024-07-03 392 瀏覽
Dilliwale (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓銅鑼灣的 Dilliwale 是正宗印度人開的印度菜餐。點了$148 香草串燒雞柳,紅色的外皮烤得非常香脆,肉質鮮嫩多汁,味道十分美味呢餐食得好開心,又唔貴,人均先$160 ,會再同朋友下次再來食,curry 一個咖喱印度芝士,味道偏辣但用來配nann 一流Butter nann $34 4片暖暖的,每人剛好一人2片,伴curry 同吃價格合理,份量十足
Dilliwale (銅鑼灣)

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

銅鑼灣的 Dilliwale 是正宗印度人開的印度菜餐。

一個咖喱印度芝士,味道偏辣但用來配nann 一流

價格合理,份量十足
2024-06-19 325 瀏覽
喺附近睇完bad boys 所以訂左呢間印度野試下✨Dahi Puri $82入面係有乳酪嘅炸波波 酸酸辣辣咁好開胃😋😋 有埋石榴更加係畫龍點睛👍🏻 呢個要快啲食 唔係嘅話會浸腍個波波 ✨Lamb Boti Kebab $168呢個羊就咁食就覺得有啲乾🤔🤔 羊肉又唔係幾嫩 如果配埋啲椰菜 洋蔥食就會好啲 冇咁乾✨Chicken Tikka Masala $138個汁濃得黎唔稠唔膩 香料味配搭得好好👍🏻👍🏻 雞肉都有幾多舊 都幾滑✨Kashmiri Nann $42好特別有果仁嘅Nann 唔知點解佢係螢光粉紅色😂😂 但應該係杏仁+椰整成 好味👍🏻👍🏻🍸cucumber 成杯嘢都真係有好多青瓜粒😂 好清爽 又有野咬下🍹Mango Lassi 呢個Mango Lassi 比較重乳酪味 佢好特別仲有加左啲nuts 有啲口感👍🏻總括嚟講啲嘢食都好好食嘅👍🏻 不過服務就一般般 杯野飲瀉左少少就咁扔低啲紙巾比我地🤣味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$295(有九折 免左+1)
喺附近睇完bad boys 所以訂左呢間印度野試下

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$295(有九折 免左+1)
2024-06-17 385 瀏覽
星期二人少少,兩個人唔知食乜嘢好,但係又唔想食中日韓菜式,所以響OpenRice亂咁讀竟然比我哋發現到銅鑼灣呢一間印度菜。可能因為星期二嘅關係人少少,不過地方都整潔服務亦都可以以啦不算是10分殷勤,但係亦都唔會有黑面嘅情況出現。講返菜式先我哋點頭盤嘅時候唔知點咩,店員就推介咗呢一個乳酪街頭小食。黎到嘅時候簡直係十分之驚喜呀,咬落去出邊脆入邊酸酸甜甜乳酪令到你好開胃。之後就做主菜啦,羊肉咖喱係我食印度咖喱必點嘅菜式,跟住再加多個 Masala啦。再叫埋個加力拉,簡直係Perfect. 食物都十分之美味,嗰個烤餅好香牛油味,但係就略嫌唔夠蒜頭味。仲有梗塞唔少得mango lassi 啦!飲飽食醉埋單走人,美中不足嘅地方係我離開咗餐廳先發現佢冇比到九折我。而我當時自己都唔記得咗,不過算啦係我自己唔記得而且用餐過程都好愉快亦相信係不久嘅將來我都會再光顧嘅。

2024-06-11
  • 蒜蓉烤餅
  • Punjabi mango lassi
  • 印度燴羊肉
  • Doobi  Katori  Chaat
2024-05-31 311 瀏覽
網上隨機選擇的Indian restaurant真系好正好正宗好多當地人、香港人都過來呢度吃係銅鑼灣c出口一出來對面就係啦 都好容易搵好鍾意佢地既馬薩拉 超級好味咖哩可以選擇辣度的吃不了辣可以揀light spicy
2024-05-31
前排去銅鑼灣行街,咁岩我個朋友又好想食印度菜,記得之前銅鑼灣食過間幾好味嘅印度菜餐廳,就帶佢去試下; 當日夜晚餐廳都幾受歡迎,都見到有印度人幫襯。餐廳嘅裝潢都好有印度style,燈光偏昏暗,都幾有情調。 🥗Samosa Chaat 咖喱角沙律 佢同我地平時食開嘅沙律好唔同,佢係無生菜個啲,反而用咖喱角做配料; 咖喱角嘅餡料主要係薯仔和香料,配料有鷹嘴豆同紅石榴籽,味道非常豐富,都有少少辣。 🫓Butter Naan 牛油烤餅 一盤烤餅有三大塊,質地都好厚身,好適合配味道比較濃嘅醬汁一齊食,食完一塊都已經好飽肚。🥘Butter Chicken 牛油雞 牛油雞其實就係咖哩雞,醬汁偏杰身,味道非常濃郁,而雞肉都好入味同嫩滑,好岩配埋牛油烤餅一齊食。 🥬Paneer Palak Wale 芝士菠菜 佢係一款印度嘅素食,將印度芝士同濃郁嘅菠菜汁一齊燉煮,仲可以食到一粒粒嘅豆腐乳酪,好岩配埋米飯同印度烤餅一齊食。 🍡Gulab Jamun with Rabri 玫瑰丸子配果仁甜漿 呢個係印度傳統嘅甜品,表面口感扎實,而內裡嘅口感偏濕潤,味道都幾甜,配埋堅果甜煉乳一齊食,甜度就變得岩岩好。

🥗Samosa Chaat 咖喱角沙律

🫓Butter Naan 牛油烤餅

🥘Butter Chicken 牛油雞

🥬Paneer Palak Wale 芝士菠菜

點解搵到呢間餐廳,係因為我上Openricesearch,見到得2個負評,應該都唔差,斗膽上嚟試下。今次已經係第2次嚟。今次4個人叫得多野啲,有2個咖哩,2個薄餅,同埋一個咖喱雞肉炒飯。個芝士薄餅,好好食,配埋啲咖喱汁一齊真係好好食。個咖喱雞肉炒飯,都好好食,想再去食多次。唯一美中不足嘅係佢啲嘢食真係比較貴,例如一兜咖喱都要百幾蚊,但係份量就細,所以如果咁貴嘅話就唔可以成日嚟食。加上我哋今次嗌咗三杯嘢飲,兩杯係Mango yogurt,一杯黑牛,淨係嘢飲都已經夾埋$148 。我會再嚟食

我會再嚟食

咖喱雞肉炒飯