2023-02-20 113 瀏覽
呢一間餐廳實在太多嘢要讚,無論係佢哋餐廳職員嘅態度定係環境嘅清潔度我都係比一百分‼️,當然唔少得佢哋嘅食物質素啦!淨係睇相都已經覺得值回票價!𝐒𝐌𝐎𝐊𝐄𝐃 𝐒𝐀𝐋𝐌𝐎𝐍煙燻三文魚,荷蘭醬,菠菜,糖心蛋,英式鬆餅🥞,成個賣相好吸引。一夠鬆餅竟然將鹹甜集了一身!除咗有煙三文魚嘅煙熏味仲有荷蘭醬同埋菠菜嘅香草味,仲有滿滿嘅蛋香🥚,味道層次真係好豐富。𝐓𝐇𝐄 𝐃𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝟖豬肉香腸,煙肉,雞蛋,大啡菇,酸種麵包🍞,酸種麵包我一向都好鍾意食,呢一個麵包食起上嚟唔會話好硬身好難咬開,反而唔重要嘅容易食!配埋咗其他配料,真係飽到上心口。𝐁𝐥𝐨𝐨𝐝𝐲 𝐌𝐚𝐫𝐲 𝐚 𝐥𝐚 𝐇𝐮𝐢𝐭血腥瑪莉由伏特加和番茄汁🥫調製而成的一種酒精飲品,如果大家鍾意飲酒嘅話可以試吓

𝐁𝐥𝐨𝐨𝐝𝐲 𝐌𝐚𝐫𝐲 𝐚 𝐥𝐚 𝐇𝐮𝐢𝐭血腥瑪莉
2023-02-20 93 瀏覽
同個行左幾年既男朋友分左手😩心情灰爆,一個人行來行去望下海,都唔知去邊好😥行到覺得又累又肚餓☹️唔想再比自己亂諗嘢,不如食返一餐勁既,唔值得替呢種人唔開心,我係門口望左Menu先🗯️好難控制又唸返起以前既回憶💬不過認承左自己唔再去傷心,行到入去店員就帶我坐底左,見到呢度都有好多野擇🤗好耐都無食過牛扒🫢咁一於簡佢,另外見到有雪糕好吸引😱我相信雪糕可以提升返個人心情既 <Steak & frites-YARABAH RIBEYE 300 GRAMS🥳來啦來啦,我最愛既肉眼牛扒,牛扒鬆軟既質感,好易入口,咬落去仲有牛香同牛既肉汁,真係可以滋養返我心情Milk and cream scoop 🥳我簡左朱古力同埋雲呢那 雙球$70  ,係呢度食雪糕真係好食,係同出面唔同架,呢度既朱古力同雲呢那都係特別香,特別好味,同埋唔會咁快就溶,好高品質,然後再飲埋酒先夠暢快食完之後心情好返好多,我決定重新出發😎😎同埋下次又再來食過雪糕先 😎😎😎😎

Milk and cream scoop 🥳

食完之後心情好返好多,我決定重新出發😎😎
同埋下次又再來食過雪糕先 😎😎😎😎
2023-02-17 75 瀏覽
呢度係屋企樓下,實在太方便啦,係將軍澳都食到高質法國菜真係好開心,仲要有午市套餐!💛前菜<ROASTED CHESTNUT SOUP>呢款係唔駛加錢既前菜,之前都無聽過,係法式烤栗子濃湯,又濃又稠,有feta芝士,更加濃味同綿密,加上香脆麵包粒同番茜,好好飲好出色!❤️主菜PASTA ALL’AMATRICIANA(+$15)呢個係要加錢,係煙燻豬面頰蕃茄意大利麵,豬面頰好腍,煙燻味好濃,啲油香滲晒出黎,加上自家製既蕃茄醬汁,意粉香濃滑身,加埋羅勒,食完都唔會覺得好漏,勁出色!🧡主菜BRAISED PORK BELLY(+$30)呢個都係要加錢既,係燉豬腩肉,豬手小丸子,芹菜頭,蘋果迷迭香醬汁,燉既豬腩肉特別滑嫩,炸既豬手丸子超香脆,芹菜頭都好好食,好爽甜,蘋果迷迭香醬汁就甜甜地,意外地夾,好味!

💛前菜<ROASTED CHESTNUT SOUP>

🧡主菜BRAISED PORK BELLY(+$30)

2023-02-16 87 瀏覽
今日同男朋友入黎將軍澳explore下,果然發現到好地方!中意食牛既我地先叫$205既OX Cheek Pappardelle,係自家製燉牛面頰寬條麵,巴馬臣芝士,成個意粉面鋪滿芝士,勁香勁濃芝士味,好咸香,係好靚既芝士😍而牛面頰好腍好嫩,有少少油脂,但咁樣更加香,寛條麵又好食,麵質好好,軟硬適中,超正(≧▽≦)然後就到主角$280既Steak & frites-RANGERS VALLEY HANGAR 280 GRAMS,係牛腹肉牛扒,因為有成280g,所以呢個價錢絕對抵🤑牛扒切好一塊塊,每塊都係粉嫩既牛,牛味好重,而且表面煎到香脆,但內芯又軟腍,點埋醬汁黎食好正!炸薯又脆,超級超級出色(#^.^#)
今日同男朋友入黎將軍澳explore下,果然發現到好地方!
2023-02-16 79 瀏覽
同朋友去將軍澳行街,見到藍塘傲格林威治村地下有間叫《District 8 》的餐廳,見open rice 話佢地的lunch超好食😋,一於去試吓!<Steak & frites-YARABAH RIBEYE 300 GRAMS> $480肉眼牛扒好厚,外面焦香入面柔軟,咬落去肉汁就流出嚟。牛肉味濃郁,值得回味。仲有連皮粗身薯條,好好味!<OX Cheek Pappardelle>自家製燉牛面頰寬條麵,巴馬臣芝士 $205好大份牛面頰寬條麵,自家製醬汁非常濃郁,牛面頰肉質鮮嫩,肉味濃郁。自家製寛條麵彈牙,香濃蛋味,加埋巴馬臣芝士,成個配搭好滋味!

<OX Cheek Pappardelle>

自家製燉牛面頰寬條麵,巴馬臣芝士 $205
頭先帶完隻狗剪完頭髮◾️放底左佢係屋企之後就出來食個lunch◾️我鄰居話呢間唔係開左好耐◾️食過一次覺得好好食喎◾️咁我地咁岩真係將埋一齊◾️裝修唔錯◾️我平時經過見到都無入過去◾️今次有機會可以食到啦😝呢度環境好舒服◾️燈光好好阿◾️好多野擇◾️佢地員工個個都有笑容,勁禮貌心情勁好! 😝裝修好靚◾️好似去左法國一樣咁典雅◾️哈哈落單都唔洗好耐◾️野食好快就到枱◾️全部都新鮮好熱◾️明顯係即叫即整😗▫️ROAST SEABASS▫️fondant potatoes, mussels & seafood好大碟,條魚又肥又大又厚,佢又烤得幾好食架喎,海鮮湯都好飲,青口完全無沙又唔會太腥,勁新鮮阿▫️KING SALMON TARTARE▫️dill, horseradish & paprika cracker呢個脆餅辣辣地又脆脆地咁,加埋三文魚一齊又唔算係好辣既,份量都好飽肚,滿足感指數上升 ,一人叫左一杯特飲Lyre’s Mojito同Summer tropics,好好飲!正! 意想不到真係好食🤤第一次係度讚,來評個分氣氛◾️◾️◾️◾️◾️價錢公道◾️◾️◾️◾️◾️食物合格 ◾️◾️◾️◾️◾️
裝修好靚◾️好似去左法國一樣咁典雅◾️哈哈

▫️ROAST SEABASS▫️

▫️KING SALMON TARTARE▫️

意想不到真係好食🤤
第一次係度讚,來評個分

氣氛◾️◾️◾️◾️◾️
價錢公道◾️◾️◾️◾️◾️
食物合格 ◾️◾️◾️◾️◾️
2023-02-15 47 瀏覽
佢哋呢個午市套餐都幾抵食,如果大家晏晝唔知食咩都可以考慮吓呢間餐廳😏<·͜· ︎︎GRILLED TIGER PRAWN·͜· ︎︎> (+$30)虎蝦好大隻,識落好彈牙。入口已經食到辣醬嘅味道,非常惹味,作為前菜我覺得最適合不過。🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐<·͜· ︎︎ROASTED CHESTNUT SOUP·͜· ︎︎>栗子湯出邊真係好少油,佢嘅栗子經過烤焗所以會更加香。另外面頭仲加咗麵包脆脆粒,同埋芝士,飲落去仲增加咗口感同埋鹹香味。🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰<·͜· ︎︎PESTO TAGLIATELLE·͜· ︎︎> (素食) 呢個青醬意大利麵係素食嚟㗎,我覺得大家可以試吓。雖然想過去綠色,但係食落口都幾好味!青醬同埋菠菜嘅味道濃烈,但係加咗水牛芝士增加邪惡咁。佢嘅青瓜都係好爽脆。🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒<·͜· ︎︎PASTA ALL’AMATRICIANA·͜· ︎︎> (+$15)蕃茄意大利麵配埋煙燻豬面頰真係一流,佢哋係用咗自家製嘅蕃茄醬汁,每一條意粉都好掛汁。🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝

🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐

🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰

🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒

🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝
2023-02-10 66 瀏覽
💜今日食左乜💁🏻‍♀️🔹豬肉香腸,煙肉,雞蛋,大啡菇,酸種麵包🔹煙燻三文魚,荷蘭醬,菠菜,糖心蛋,英式鬆餅🔹雙球雪糕•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡我覺得兩個菜式都幾好味,尤其是嗰個英式鬆餅配煙燻三文魚🍣,首先煙三文魚已經係我嘅至愛,仲要加咗荷蘭醬同埋菠菜,味道幾特別。糖心蛋真係煮到剛剛好,唔會太流心亦都唔會太硬身。其次嘅就係酸種麵包🥯,成個餐都幾大份,真係會爆足全日,大啡菇唔會得浸草味,咬落去好軟身。唔知係咪加咗其他調味,食落去好似有少少黑椒咁嘅味道。我最鍾意就係有雪糕食!都有幾款味道可以選擇!而家出邊食雪糕都幾貴㗎喇,呢度$70食到兩球🍦飲品就揀咗Bloody Mary a la Huit&Summer tropics,呢個時節飲都幾清爽!
💜今日食左乜💁🏻‍♀️
🔹豬肉香腸,煙肉,雞蛋,大啡菇,酸種麵包
🔹煙燻三文魚,荷蘭醬,菠菜,糖心蛋,英式鬆餅
🔹雙球雪糕
•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡•¨•.¸¸♡
2023-02-08 70 瀏覽
我地幾個雀友打牌打到咁上下,打到唔捨得走,但因大家都肚餓出去搵野食,去了一間環境位置都好靚既餐廳,真係又大又靚,好有氣氛,岩晒我地食完可以係度傾計💯💯環境真係好正,仲有打卡位可以影下相,呢個裝修似歐陸時尚風,佢d吧位都好有特式,室外同室內都坐🉐,行過望到佢地的蛋糕枱d蛋糕好精緻員工個個都好熟手,眼明手快做左好耐咁,都好快就送到來啦♨️<BRAISED PORK BELLY> 🐷有我最愛既豬腩肉,又唔會太油太濟,另外仲配埋豬手小丸子,咁有特式既菜真係得呢度先食到😂<PASTA ALL’AMATRICIANA> 🐷佢既豬面頰好爽口,估唔到係出奇地好食,佢既醬汁係整得好好,係咁研究點樣整,我地邊食邊評價,真係好搞笑😂😂<BAGUETTE WITH NUT & SEED BUTTER> (+$35)🥪平時食開法包,呢個真係地道小食,做出來同外國一樣,好正宗阿🖖🏻平時食開都係咁,佢個配方份量真係一模一樣🫰🏻<ROASTED CHESTNUT SOUP>🌰好欣賞粟子濃湯,好香好夠味又無味精,即係唔會過咸,係好健康,芝士加埋麵包粒味道真係

員工個個都好熟手,眼明手快做左好耐咁,都好快就送到來啦♨️

<BRAISED PORK BELLY>

<PASTA ALL’AMATRICIANA>

<ROASTED CHESTNUT SOUP>

🌰好欣賞粟子濃湯,好香好夠味又無味精,即係唔會過咸,係好健康,芝士加埋麵包粒味道真係好夾,好食到停唔到口,好快就比人搶晒啦😋😋

我地真係成班餓鬼咁😏一送到枱面就好快清晒,不過都好好阿我地個個都食到好飽,仲飽到有睡意添😝呢度環境咁靚價錢又唔係好貴,都食到咁高質既野,下次一齊玩完再黎食過
2023-02-07 64 瀏覽
入開黎將軍澳行新起果條橋,行完黎到呢度,見到呢間咁開揚既餐廳,就試下。今日有brunch既menu,肚餓既我就緊係要試下!我叫佐STEAK SANDWICH$210,一上枱我呆佐😨係好好好大份,超大份既牛扒三文治🤐主要有和牛側腹肉,仲有洋蔥醬,煙肉,蕃茄,真係勁爆豐富,和牛煮得超好,煎到岩岩熟,仲係粉嫩色架OMG,牛肉味勁重,陣餘香係口入面勁耐,好嫩🫣再加埋其他燒晒既配料,超豐富!麵包仲要係酸種麵包,夠晒健康,薯條又脆又多,食完能量滿滿🤪再飲埋杯Bloody Mary a la Huit,少少酒,酸酸地好好飲,正!
2023-02-07 67 瀏覽
Lunch set 餐牌都係大約$158已經包咗一個錢財一個主菜,款式都幾多選擇。今次我就有加錢食其他嘢,感覺上價錢嘅都特別正‼️主菜+$20😏叫左個烤海鱸魚配法式汁煮薯仔、青口、海鮮湯。味道❤️❤️❤️❤️❤️初頭以為海鱸魚食落去口感會比較柴,估唔到都OK喎,開頭以為會烤到抽走哂啲汁點知有冇喎,薯仔都有少少線條味,唔知係咪因為下面嗰醬汁Lyre’s Mojito🤩有Mojito正呀,我覺得調酒師調製出嚟嘅比市面上一般嘅mojito薄荷味更加重,飲落去好清爽,就算食完嘢飲都有一種解膩嘅感覺。🙈我覺得呢度餐廳嘅環境幾好,如果去開將軍澳都可以去食🥰
主菜+$20😏
Lyre’s Mojito🤩
🙈我覺得呢度餐廳嘅環境幾好,如果去開將軍澳都可以去食🥰
服務態度👍👍👍👍👍餐廳環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋😋<KING SALMON TARTARE> (+$20)帝王三文魚他他,刁草,辣根,香辣脆餅呢個帝王三文魚他他用刁草和辣根混合一齊整成一個大圓餅,再係上面插左幾塊香辣脆餅。三文魚鮮甜帶啲咸味,又有刁草的香味和辣根的微辣感,味道很獨出,但mix埋一齊好好食,仲有幾塊香辣脆餅,又脆又辣好滋味。<BAGUETTE WITH NUT & SEED BUTTER> (+$35)必食🥖法式長麵包配果仁種子牛油🧈🫘件長麵包都幾大,軟牛油上面有果仁和種子,咬埋一齊食除了有牛油香味,仲有果仁種子的香脆口感和味道。 <ROAST BEEF AND POTATO SALAD> 烤牛肉薯仔沙律,雪梨酒汁,油封蕃茄焦香的烤牛肉柔較的汁,配上香脆的薯片,好有口感,沙律🥗新鮮又爽脆,配上雪梨酒汁,甜甜地好清新。第一次食油封蕃茄,都唔錯!<PESTO TAGLIATELLE> 呢個青醬意大利麵係超靚的翠綠色,仲有菠菜和意大利青瓜超有營養,成個感覺好清新,加上咸咸地的水牛芝士,令成道菜的味道更豐富更有層
服務態度👍👍👍👍👍
餐廳環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素😋😋😋😋😋
<KING SALMON TARTARE> (+$20)
帝王三文魚他他,刁草,辣根,香辣脆餅
 <ROAST BEEF AND POTATO SALAD>
烤牛肉薯仔沙律,雪梨酒汁,油封蕃茄
<PESTO TAGLIATELLE>
呢個青醬意大利麵係超靚的翠綠色,仲有菠菜和意大利青瓜超有營養,成個感覺好清新,加上咸咸地的水牛芝士,令成道菜的味道更豐富更有層次。

<BAKED BUTTERNUT SQUASH RISOTTO> (V) 素食
香甜的焗胡桃南瓜燴飯好creamy,食到入面仲有栗子🌰和鼠尾草,一路食會浸出鼠尾草的香味,加埋陳年巴馬臣芝士,有芝士的咸味,味道更豐富。
Summer tropics,呢杯野飲,酸酸甜甜好好味😋成個感覺真係好有summer feel

Lyre’s Mojito,呢杯野飲,好清爽,檸檬加薄荷葉,梳打水。
2023-02-03 51 瀏覽
•¨•.¸¸♪前菜🙈1️⃣BAGUETTE WITH NUT & SEED BUTTER (+$35)法式長麵包配果仁種子牛油🧈,幾好食㗎,尤其是係將佢個果仁牛油放喺長法包上面一齊食,感覺上味道較為特別。而且加入咗果仁嘅牛油冇咁Heavy。2️⃣GRILLED TIGER PRAWN(+$30)烤虎蝦配碎辣椒、青檸🍋兩隻虎蝦好大隻,雖然話有殼但係好容易剝,虎蝦都幾入味,下面仲配埋辣椒聽領獎,增加酸辣嘅味道。3️⃣ROASTED CHESTNUT SOUP法式烤栗子濃湯配芝士、香脆麵包粒、番茜🌿呢個湯都幾強烈,建議大家可以試吓!因為栗子湯其實出邊都好少油,加埋芝士、麵包粒味道層次更加豐富。•¨•.¸¸♪主菜🙈1️⃣BAKED BUTTERNUT SQUASH RISOTTO焗胡桃南瓜燴飯配栗子、鼠尾草、陳年巴馬臣芝士呢一個係素食,所以如果係食齋嘅朋友都可以試吓,佢個南瓜燴飯係超級好食嘅!2️⃣BRAISED PORK BELLY(+$30)燉豬腩肉配豬手小丸子、芹菜頭、蘋果迷迭香醬汁豬腩肉又係超級好食!一啲都唔鞋!我最鍾意佢個蘋果迷迭香嘅醬汁,好甜好好味呀!
•¨•.¸¸♪前菜🙈
2️⃣GRILLED TIGER PRAWN(+$30)
烤虎蝦配碎辣椒、青檸🍋
3️⃣ROASTED CHESTNUT SOUP
法式烤栗子濃湯配芝士、香脆麵包粒、番茜🌿

•¨•.¸¸♪主菜🙈
焗胡桃南瓜燴飯配栗子、鼠尾草、陳年巴馬臣芝士
2️⃣BRAISED PORK BELLY(+$30)
燉豬腩肉配豬手小丸子、芹菜頭、蘋果迷迭香醬汁
2023-02-02 68 瀏覽
🥑SMASHED AVOCADO (´>∀<`)ゝOn sourdough with poached eggs, Dukkah & goats’ cheese 牛油果蓉,酸種麵包,水煮蛋,杜卡香料,羊奶芝士牛油果係我老母親最愛!今次呢個牛油果配埋水煮蛋飽腹感好重,可能係用左杜卡香料,所以味道都幾特別。羊奶芝士唔會好重羊味,幾好食!🍹Lyre’s MojitoMojito最常見的配方食材有:淡蘭姆酒、白砂糖、青檸汁、蘇打水和薄荷🍃酒精含量相對較低,大約只有10%。清爽嘅薄荷中和左蘭姆酒強烈口感,我自己都幾鍾意飲。💜整體而言:我覺得食物款式都幾多樣化,而且味道都OK。餐廳職員態度禮貌又友善,細心安排座位及介紹餐牌。有機會會再回訪💕
🥑SMASHED AVOCADO (´>∀<`)ゝ
牛油果蓉,酸種麵包,水煮蛋,杜卡香料,羊奶芝士
🍹Lyre’s Mojito
💜整體而言:
2023-02-01 73 瀏覽
拍拖記念日,同男朋友去咗藍塘傲格林威治村地下的《District 8 》食晚飯。我哋叫左牛扒和一支紅酒🍷。牛扒配紅酒,好浪漫🌹呀🥰<Steak & frites-YARABAH RIBEYE 300 GRAMS> $480肉眼牛扒好厚,外面焦香入面柔軟,咬落去肉汁就流出嚟。牛肉味濃郁,值得回味。仲有連皮粗身薯條,好好味<Steak & frites-RANGERS VALLEY HANGAR 280 GRAMS>牛腹肉牛扒好大份,入面粉粉嫩嫩好吸引,仲切埋先上碟,方便我哋食。牛肉味濃郁,點埋個醬食無得輸。仲有連皮粗身薯條,又脆又好味。
我哋叫左牛扒和一支紅酒🍷。牛扒配紅酒,好浪漫🌹呀🥰