2021-07-12 405 瀏覽
環境悠閒又令人覺得舒服,係傾計既好地方!可惜無book位,坐唔到好出名既打卡位,打卡位望出窗外係對著擺花街同李活道交界既交界,非常愜意~ 不過裡面環境都唔錯,好似去左另一個時空咁,裝修黑白簡潔~ 至於野食方面幾好食👍🏻 配搭幾新鮮,用料講究!日頭係cafe,夜晚係靜靜地既bar~ 有機會都想夜晚再嚟試下🤤DOUBLE Prawn Pasta 🦐🍝 (好味指數:😍😍😍😍) - $228好足料👍🏻 用既係西班牙🇪🇸紅蝦,色澤明亮,蝦味濃郁,連蝦頭既蝦膏都好正,香濃甘甜🤩 蝦身都剝左殼方便食,不過蝦肉無平時食開既咁彈牙,梅左啲~ 同埋賣相上有唔少蝦頭都同蝦身分開左無咁靚~ 至於手工意粉比平時機器整既粗,咬落帶啲煙韌,亦都好掛汁,連啲汁都好重蝦味,索晒啲精華😍 呢個唔多見,食完好滿足!“Kurobuta” Pork Belly Bun 🐷🟣🍔 (好味指數:😍😍😍😍🤩) - $168見好多人都試Katsu sando,所以反而有興趣試下無咁多人提既burger!食落有一如既往食burger既滿足感!經過慢煮同烤過既pork belly肉質肥美,鬆軟嫩滑又juicy,有啲入口即溶既感覺🤩 肉同脂肪

DOUBLE Prawn Pasta

見好多人都試Katsu sando,所以反而有興趣試下無咁多人提既burger!食落有一如既往食burger既滿足感!經過慢煮同烤過既pork belly肉質肥美,鬆軟嫩滑又juicy,有啲入口即溶既感覺🤩 肉同脂肪既比例啱啱好,加上烤過無咁肥,加埋自家製BBQ醬好正~ 同時配埋酸酸甜甜既紫椰菜絲,爽口又開胃,完全唔漏~ 連包都好用心,Brioche bun有烘過,甜甜地之餘鬆軟香口!唯一要挑剔既就係薯條🍟係幼既,食落無咁滿足,亦無咁大薯味~
“Kurobuta” Pork Belly Bun

Burnt Cheesecake 🔥🧀🍰 (好味指數:😍😍😍😍) - $68
樣貌普通,但一食覺得好幸福😍 芝士香軟幼滑,亦都好香蛋味,所以有少少食緊厚身Crème Brûlée既feel~ 中間原本應該係流心,不過今次就稍為杰左啲但都好香濃,同埋表皮燒焦既部分可以焦脆啲,都食得出由烤到微焦既面層、內層軟綿同埋中間杰左既流心既三種質地!口感介乎於日式🇯🇵芝士蛋糕同紐約🇺🇸芝士蛋糕既之間,即使食lunch set已經好飽,但依然忍唔住要食晒~ 如果調埋無咁甜就更加perfect~
Burnt Cheesecake

Crispy Brussels Sprouts🥬 (好味指數:😍😍😍😍🤩) - Free
只要lunch叫左big plate,就可以喺4個小食裡面揀一個係送既😍 令人surprise既係即使係免費既,依然好高質,亦都幾大碟👍🏻 平時自己煮既話多數係白烚,今次食脆既感覺好特別,食落好似食緊薯片咁,薄得嚟好脆,帶有啲焦香真係超好食😍 唯一要挑剔就係鹹左啲,但依然好似食零食咁上左癮食晒😂 如果唔係真係比爆分佢!
Crispy Brussels Sprouts

Roasted Cauliflower ⚪️🥦 (好味指數:😍😍😍😍🤩) - Free
開頭煮到半熟,再搽牛油去焗,跟住加秘制蒜蓉汁同anchovy,跟住再焗一次,令到食落更加香口,表面係微金黃色,夠乾身,好惹味~ 有特別既鹹香同鮮味!差唔多係食過最好食既椰菜花之一,純粹比之前既Brussels Sprouts一比所以就稍為低分左少少~
Roasted Cauliflower

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍

5 分鐘 (堂食)
DOUBLE Prawn Pasta
“Kurobuta” Pork Belly Bun
Crispy Brussels Sprouts
Roasted Cauliflower
  • Burnt  Cheesecake
原來位於中環的𝓓𝓸𝓾𝓫𝓵𝓮𝓼𝓱𝓸𝓽剛重新裝修 並推出全新dinner menu!新裝潢以白色跟啞綠為主調 比以前多了翻歐陸悠閒風 整體格調似乎是想多走餐廳路線(vs以前則重cafe格局)~菜單方面 除了多了些新菜式外 另一特別之處在於每道菜都會註明wine/cocktail pairing suggestions🥂小編們當天去了吃晚餐 點了幾款菜式水準都相當不錯呢!_【“𝗠𝗙” 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 $𝟴𝟴 🍟】這是舊menu也有的菜式 小編們以前吃過就覺得非常不錯 而這次再吃依然滋味十足!由層層薄切薯仔推砌而成 這薯仔千層外層炸得非常酥脆 內裡又不失綿密的口感 而且薯仔味道特別濃郁!再蘸上自家製aioli跟辣醬 零舍香口惹味!作為佐酒小吃尤其適合😍_【𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗽𝗶𝗴 𝗹𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 $𝟭𝟳𝟴 🐷】乳豬烤得皮脆肉嫩 肥瘦適中 肉味香濃😋 用生菜包著再加入些酸蘿蔔絲跟越式酸汁 就變成更為清新開胃的前菜啦👍🏼_【𝗕𝗼𝘀𝘁𝗼𝗻 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹 𝟮.𝟭 $𝟮𝟵𝟴 🦞】這其實是個decomposed的lobster roll 麵包跟toppings是分開上的 好讓食客
小編們當天去了吃晚餐 點了幾款菜式水準都相當不錯呢!
【“𝗠𝗙” 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 $𝟴𝟴 🍟】

_

這其實是個decomposed的lobster roll 麵包跟toppings是分開上的 好讓食客能自行放上心儀的食材~不過小編們就喜歡把所有食材都放上 帶牛油香的多士配上爽彈鮮味的龍蝦肉、綿滑的牛油果、酸酸咪咪的醃漬洋蔥、creamy的aioli還有特別清香的almalfi lemon juice 這樣味道才最豐富跟平衡!若要挑剔就是麵包烘得不夠脆 但這道菜味道整體真的是有驚喜!尤其是配上一杯Monte xanic Sauvignon blanc 2017兩者更有相得益彰的效果呢🥳 喜歡💓
【𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟮𝟱𝟴 🦐】

用上西班牙紅蝦製作而成 醬汁雖稱不上最鮮甜 但還是充滿濃郁的蝦膏味道 加上些少番茄跟蒜頭 以這個價錢不錯吃的啦!
_
【𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗯𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴 🧀】
【𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝗳𝗼𝗮𝗺 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗯𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 $𝟱𝟴 🫐】

甜品方面當然少不了這裡招牌的La Viña basque cheesecake啦!但小編們反倒更喜歡新出的 yoghurt foam with berries~ 它其實有點像甜品版本的granola bowl 但yoghurt變成輕盈的泡沫慕斯狀態 配上新鮮莓果特別清新 吃飽再吃都沒什麼負擔感😚 不過如果yoghurt比例高些 granola少一點就更好啦!
最近呢間Doubleshot by Cupping Room 係IG界爆紅,全因為佢有一大幅望到靚街景既復古風大窗。加上食品精緻有特色,吸引左唔少網民潮聖。.餐廳地點係蘇豪區荷里活道,係正三角交匯處唔難搵但要少少腳骨力行上去。餐廳比較幽暗,裝修好有情調。平日11點幾去到人流都唔算多可以慢慢坐。.同朋友仔Early Lunch 試左好多款招牌野。.Katsau-Sando 💲158⭐️4/5炸豬扒三文治,除咗賣相好靚,味道都唔錯。麵包烘得金黃、炸豬扒有肉汁,配上沙律、香蔥同酸菜都幾開胃,.Smoked Chicken Caesar Salad 💲138⭐️3/5為左緩和下個邪惡感另一份主菜叫左最傳統既雞胸凱撒沙律🥗。沙律雖然係好難出事嘅菜式,但都略嫌啲雞胸有啲乾,同埋芝士粉落得太重手幾咸,我食過好多更好嘅版本。.“MF” Potatoes 💲88⭐️3.6/5千層薯條又係好多人必叫嘅菜式,應該貪佢細細份打卡好睇。呢份Mille-feuille 薯條其實係用一層層既薯仔片夾埋再砌成條狀,口感似食烘烤過既薯仔片而唔似薯條。配埋一個酸辣醬同一個酸忌廉醬都幾開胃。.Burnt Cheesecake 💲
同朋友仔Early Lunch 試左好多款招牌野。
Katsau-Sando 💲158
⭐️4/5
⭐️3/5
“MF” Potatoes 💲88
⭐️3.6/5
Burnt Cheesecake 💲68
⭐️4/5
Doubleshot 既招牌名物,呢個巴斯克焦香芝士蛋糕頂層烤到深焦糖色,下層係香軟濕潤既芝士蛋糕。雖然係邪惡系列產品,但都忍唔住食晒🥲。
Cappuccino
Caffè Americano
⭐️3/5
奶啡略嫌咖啡味唔夠突出。Black Coffee 好濃帶酸,都唔屬於我喜歡既咖啡類別。
🔸如果平日去人流唔多既話,呢到好適合同三五知己聚會,因為四周都係落地大玻璃,檯同檯之間空間感十足唔會侷促。食物質素中上選擇都唔算少。日間咖啡店格局,晚上黎可以小酌兩杯,屬有回頭餐廳。
不專業食評 nei.foodie
Smoked Chicken Caesar Salad
Smoked Chicken Caesar Salad
“MF” Potatoes
“MF” Potatoes
  • Katsu-sando
  • Mille-feuille potatoes “Bravas”
🎈Doubleshot by Cupping Room (中環)🔍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓-----💫中環大館最近有新嘅藝術展「墨城」,放假過去參觀完之後就順道到附近食晚餐🍽呢間Cupping room旗下嘅Cafe and Bar糅合文青元素及蘇豪獨有嘅野性於一身。180度嘅大片玻璃窗裝潢,令餐廳採光度甚佳,餐廳內有Bar檯亦有靠窗嘅開揚座位,加上🌿啞綠配白嘅雅緻色調,隨手一影都可以影出滿滿嘅高質打卡感。✨Suckling Pig Lettuce Cups ($178) 西班牙乳豬🐖皮薄香脆,肉質扎實中不失嫩口,油脂感低,加埋底下嘅醃蘿蔔絲同秘製酸汁,整體有少少似青木瓜沙律嘅味道,係西式與泰式交融嘅特色菜餚,幾開胃。.「🍸推薦配搭嘅酒品:Hampton water rose」✨Cold Cappellini($248)首次食凍嘅天使麵冷盤,感覺有趣,混合橄欖油後,麵質彈牙細膩中又帶點滑溜油香,表面有魚籽同紅蝦增添口感,整體味道行小清新路線,係偏向地中海菜嘅調味,中意濃味嘅B仔個人唔係特別鐘愛,但貌相精緻,打卡角度著實不錯。.「🍸推薦配搭嘅酒品: Esterlin bru
🔍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
-----

「🍸推薦配搭嘅酒品:Hampton water rose」

✨Cold Cappellini($248)
「🍸推薦配搭嘅酒品: Esterlin brut」

✨Boston Lobster Roll 2.1 ($298)
好耐之前食過佢哋嘅Avocado on Toast “2.0”,印象深刻,今次黎就試咗進化版嘅波士頓龍蝦version。一如以往,多士同toppings係分開上碟嘅,客人可以隨意mix & match,擺上你鍾意食嘅食材。外微脆內鬆軟嘅蛋多士,帶濃濃牛油香氣,唔加材料單食都出色。食材方面,龍蝦彈牙,牛油果幼滑,檸檬皮帶印式香料調味,整體雖有特色,但個人更愛酸酸辣辣,味道分明,有芒果粒同辣肉腸嘅Avocado on Toast “2.0”🥑。
「🍸推薦配搭嘅酒品:Monte xanic sauvignon blanc 2017」

✨ Double Prawn Pasta $258
西班牙紅蝦質感同平時港式餐廳食到嘅蝦有少少唔同,質感冇咁爽彈,但蝦味會濃dd,意粉粗身,質地軟糯,飽肚帶蒜香🍝。
「🍸推薦配搭嘅酒品: Plan de dieu haute segure 2018」

👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2021-07-04 1417 瀏覽
日頭係打卡街景咖啡店,夜晚搖身一變係一間Bar。最近裝修過,啲枱凳都有另一番韻味。主餐牌食物方面又幾新穎,有好幾款DIY形式嘅食物。1⃣️Starters:Cold Capellini ($248)、Suckling Pig Lettuce Cups ($178)凍食天使麵都第一次,配三文魚籽、烏魚籽、蝦,調味只係落左蔥油,味道就較清淡😗。至於燒乳豬,係DIY時間,用生菜包埋大蔥、紅蘿蔔🥕、花生,有啲似食越南嘢。2⃣️Mains:Smoked Beef Tartare 2.0 ($168)、Lobster Roll 2.1 ($298)煙燻牛肉他他,今次配兩大片脆身嘅多士,整體味道酸酸地,😍刺激味蕾,幾有驚喜。而龍蝦🦞包,就係配兩塊軟身白包,有好幾款配料,包括牛油果🥑、檸檬、紅洋蔥等等,整體龍蝦嘅味道依然突出。3⃣️Sweets:Lemon Waffle Pie ($88)、Burnt Cheesecake ($68)雞蛋仔上面再落檸檬醬同忌廉,對我地黎講就有啲太甜😔。而芝士蛋糕就啱啱好!口感好綿又帶水份,唔會好滯。4⃣️Drinks:Garibaldi ($108)、Melon Oolong Hig
主餐牌食物方面又幾新穎,有好幾款DIY形式嘅食物。

1⃣️Starters:

2⃣️Mains:

3⃣️Sweets:
雞蛋仔上面再落檸檬醬同忌廉,對我地黎講就有啲太甜😔。
而芝士蛋糕就啱啱好!口感好綿又帶水份,唔會好滯。

4⃣️Drinks:
Garibaldi ($108)、Melon Oolong Highball ($158)
呢度可以揀加入食用大麻CBD,可以揀10mg (+$10) 或者25mg (+$25),主要效果係令情緒放鬆。
2021-06-25
2021-06-30 926 瀏覽
人氣咖啡店Double Shot,裝修後重新回歸啦! 這次的裝潢以綠色為主調,綠色植物配上竹藤餐桌,與之前走的氣氛與風格截然不同。當晚我們坐在沙發,旁邊有落地大玻璃,舒適又寫意。相較之下,我更愛這個新裝潢主題哦~ 除了主題變了,菜單也變了。晚市的食物種類比以前更加豐富,大家來吃晚餐也可以啦~MF Potatoes $88 終於吃到人氣小食MF Potatoes啦! 大廚把薯仔切成薄片再堆砌去炸,口感層次豐富,配上蛋黄醬和辣醬,别有一番風味唷~ Cold Capellini $248 前菜之一的凍天使麵,菜式設計新奇有趣。個人認為有點像日式的拉麵沙律,同樣是凍食的麵條哦~天使麵配上刺身西班牙紅蝦、黑魚子和三文魚子,既矜貴又鮮美。 Tindle Sando $148 我超愛吃這種厚厚的三文治,單看賣相已經非常吸引了,對不對~烤過的薄麵包夾著炸豬排、芒果、紫椰菜和是拉茶醬,配搭美味。如果麵包脆一點就更好了~ Duck Confit $248 店員推介的油封鴨脾,果然好吃呀! 鴨皮香脆可口,鴨肉充分調味,鹹香惹味,油脂豐富,深得我心。 Hojicha Latte $50 Not your le
人氣咖啡店Double Shot
,裝修後重新回歸啦!

MF Potatoes $88

Cold Capellini $248

Tindle Sando $148

Duck Confit $248

店員推介的油封鴨脾,果然好吃呀! 鴨皮香脆可口,鴨肉充分調味,鹹香惹味,油脂豐富,深得我心。 Hojicha Latte $50 Not your lemon tea $78
2021-06-27
之前食過brunch 今次食dinner🌙十分高質每道菜都好滿意🥰有幸坐窗邊望住個街景好有feel😌(但少少熱🙈)每道菜都有推介既pairing cocktail/wine🍸🥃我地分別叫左杯raspberries highball同白酒小酌下😈🐚𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬🥒 $148好多塊帶子刺身 配青瓜片🥒紫洋蔥🧅同熱情果青檸辣汁 酸酸地好開胃😍仲有藜麥增加脆脆口感👍🏻🍝𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐢🦐$248三文魚籽,魚子醬同生蝦份量都唔多👀幼身既意粉撈左蔥油 我覺得過油🤔麵質好特別 黏口但又有一定硬度😆🦞𝐁𝐨𝐬𝐭𝐨𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐨𝐥𝐥 𝟐.𝟏🥑🍞 $298Love it!🥰盤上有龍蝦🦞牛油果🥑檸檬皮🍋酸洋蔥🧅配上牛油香既brioche麵包🍞勁滿足!!😇覺得龍蝦要就咁食先最食到佢既原汁原味😛其他就自由配搭配麵包食😌🥩𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐤𝐢𝐫𝐭 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $288Also love it!!🤣🥰叫左medium 邊位燒到脆脆地 炭燒味重🔥和牛好腍身勁juicy牛肉味好重💯唔點汁已經夠晒鹹香好好食! 燒生菜🥬都有驚喜!牛油味好重😋🍋𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞🧇 $

Hokkaido  Scallops

Grilled  Skirt  Steak
🥩𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐤𝐢𝐫𝐭 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $288

Lemon  waffle  pie
🍋𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞🧇 $88
我個人麻麻地😢係一塊唔脆,硬實既雞蛋仔 上面燒到半融既棉花糖🍬好甜呀😭🤯檸檬醬夠酸🍋本來不錯既 但爆甜+爆酸唔夾☹️

Burnt  basque  cheesecake
🍰𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $68
食過好多次出自Lavina既basque cheesecake😆仍舊高質🥳只係呢個3”中間軟心似mousse, 6”先會更流心既口感~ 芝士+奶味都係好香濃🤤Big love!❤️
Hokkaido  Scallops
Lobster  Roll  2.1
Grilled  Skirt  Steak
Burnt  basque  cheesecake
  • Lobster  roll  2.1
  • Hokkaido  scallops
2021-06-29 405 瀏覽
😌中環蘇豪hea下😌推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍放假去邊好?天氣炎熱郊遊遊都係等秋涼先去啦。今年係Gucci創立百年#GucciGardenArchetypes多媒體巡迴展覽登陸中環大館,約埋朋友子一齊去睇下。落到荷里活道有好幾間都想食,唔係好餓,最想飲杯咖啡hea下。整體Cappuccino、Flat White 同Caffe Latte幾杯咖啡同奶嘅比例都剛好,飲落同樣香滑,大家都滿意!上網搵咗少少資料,關於咖啡、奶同奶泡比例,不專業地紀錄一下先☕️☕️Cappuccino HKD45 (黑色杯)✨1 part espresso + 1 part hot milk + steamed milk foam✨面層有拉花,飲落溫度剛好,奶泡唔算厚身。☕️Flat White HKD45 (白色杯)✨1 shot espresso + rest steamed milk✨咖啡味較突出,帶點nutty嘅味道,奶亦香濃,☕️Iced Caffe Latte HKD50✨2/3 coffee + 1/3 steamed milk + milk form on top✨啡奶漸層明顯,質素平穩。🥗Smoked &
😌中環蘇豪hea下😌
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

☕️Cappuccino HKD45 (黑色杯)
✨面層有拉花,飲落溫度剛好,奶泡唔算厚身。

☕️Flat White HKD45 (白色杯)
✨咖啡味較突出,帶點nutty嘅味道,奶亦香濃,

☕️Iced Caffe Latte HKD50
✨啡奶漸層明顯,質素平穩。

🥗Smoked & Barrels Chicken Caesar Salad HKD78
✨食材新鮮份量正常,雞肉片有雞味唔鞋口,芝士片大方,沙律菜同麵包粒脆卜卜又卜卜脆!
Chicken & Waffle
Chicken & Waffle

🧇Chicken & Waffle HKD168
炸雞面層有泡菜、青蔥、醬汁,底層配上雞蛋仔。炸雞酥脆juicy,感覺配上沙律或者薯條更好,以價錢方面份量多啲就好啦🥲
Burnt Basque Cheesecake
Burnt Basque Cheesecake

🧀Burnt Basque Cheesecake HKD68
✨面燶燶嘅巴斯克芝士蛋糕,食落芝士味濃郁,質地較紐約芝士較為更輕巧、軟綿、水分較多。

總結:-
食物❤️❤️❤️❣️🤍
環境❤️❤️❤️❤️🤍
服務❤️❤️❤️❤️🤍
🏠 Doubleshot by Cupping Room (中環)
📍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
  • Burnt Basque Cheesecake
  • Smoked & Barrels Chicken Caesar Salad
  • Latte
  • Cappuccino
  • Flat  White
2021-06-29 95 瀏覽
經過會Miss咗嘅Cafe😅坐喺樓上望住樓下人來人往,車來車往嘅街景,環境舒服😌又係一個打卡點KATSA SANDO炸豬扒同麵包🥯味道同預期嘅唔同味道比較淡!Chicken and Waffle韓式炸雞配雞蛋仔樣嘅窩夫🧇味道特別味道有層次感同豬扒比較,這個比較惹味Burnt cheesecake食落淡淡既芝士味,creamy
2021-06-09
2021-06-27 82 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖𝕤𝕙𝕠𝕥 𝕓𝕪 ℂ𝕦𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘 ℝ𝕠𝕠𝕞 🪟📍中環蘇豪荷李活道𝟜𝟡號鴻豐商業中心𝟙樓➰Cᴜᴘᴘɪɴɢ Rᴏᴏᴍ的支線Dᴏᴜʙʟᴇsʜᴏᴛ,座落在蘇豪區的轉角,結合酒吧兼咖啡店的概念,主打自家烘焙咖啡及特色雞尾酒,裝潢設計也是別出心裁,店內的特大向街玻璃窗戶,景觀開揚,環境寬敞。 ➰🔸 𝚂𝚞𝚌𝚔𝚕𝚒𝚗𝚐 𝙿𝚒𝚐 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙲𝚞𝚙𝚜 $𝟷𝟽𝟾 🐖生菜包西班牙乳豬,皮脆肉嫩,加點花生口感豐富,是比較東南亞的前菜。🔸𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙲𝚊𝚙𝚙𝚎𝚕𝚕𝚒𝚗𝚒 $𝟸𝟺𝟾 👼🏻凍盤天使麵擺盤漂亮,以三文魚子及生紅蝦舖面,不過味道偏淡,紅蝦微腥。🔹𝙱𝚘𝚜𝚝𝚘𝚗 𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚘𝚕𝚕 “𝟸.𝟷” $𝟸𝟿𝟾 🦞波士頓龍蝦多士拼盤,可自由配搭牛油果、阿馬爾菲檸檬皮、醃紅洋蔥、芹菜和蒜泥蛋黃醬,放上鬆軟微甜的牛油Bʀɪᴏᴄʜᴇ,色彩繽紛。🔹 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟸𝟻𝟾 🦐招牌蕃茄紅蝦意粉,用上兩款西班牙紅蝦Gᴀᴍʙᴀ Rᴏᴊᴀ & Cᴀʀᴀʙɪɴᴇʀᴏ Pʀᴀᴡɴs,口感紮實,意粉較粗身,蕃茄醬濃掛麵。▫️𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎
📍中環蘇豪荷李活道𝟜𝟡號鴻豐商業中心𝟙樓

🔸𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙲𝚊𝚙𝚙𝚎𝚕𝚕𝚒𝚗𝚒 $𝟸𝟺𝟾 👼🏻

🔹 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟸𝟻𝟾 🦐

▫️𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟼𝟾 🥮
燒焦芝士蛋糕入口綿滑濕潤,蛋香濃郁,水準之作。

▫️𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙿𝚒𝚎 $𝟾𝟾 🧇
檸檬批的窩夫版本,檸檬吉士及酸忌廉,酸酸甜甜,不會過膩。

▪️ 𝚂𝚙𝚎𝚗𝚝 𝙼𝚊𝚛𝚝𝚒𝚗𝚒 $𝟷𝟷𝟾 🍸
推介招牌咖啡雞尾酒,混合冧酒和Esᴘʀᴇssᴏ的Lɪǫᴜᴇᴜʀ,加入杏仁牛角酥的糖漿及Vᴏᴅᴋᴀ,口感較甜,風味豐厚。

▪️𝙿𝚛𝚎𝚖𝚒𝚞𝚖 𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 𝚠/ 𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖🤎
焙茶茶味濃郁,配有雲尼拿雪糕。

▪️𝙿𝚕𝚊𝚗 𝚍𝚎 𝙳𝚒𝚎𝚞 𝙷𝚊𝚞𝚝𝚎 𝚂𝚎𝚐𝚞𝚛𝚎 $𝟷𝟶𝟾/𝚐𝚕𝚊𝚜𝚜🍷
2021-06-24 162 瀏覽
💡文青打卡chill一chill之選小編難得今日放早,緊係要去chill 一 chill。知道呢間係網紅熱點cafe,假日經常座無虛席,趁今日平日就去朝聖一下。🍽Burnt Cheesecake $68店中大熱之選非佢莫屬,上枱既時候仲有微熱,食落去有好重芝士味, 芝士香濃幼滑,中間仲要係流心嘅質感。蛋糕因為焗過,入口淡淡焦糖香,令芝士味更加濃郁。小編可以獨食一個!😋🍽Chocolate with Vanilla ice-cream $68杯邊有滿滿的朱古力醬, 係朱古力入面加入一球雲呢拿雪糕, 再於表面灑上可可粉及加上鮮忌廉,雖然好邪惡,但三者融為一體,口感香滑柔軟。飲嘅時候,加埋雪糕一齊食,就好似食緊甜品一樣。🍽Premium UJI Matcha Latte with Vanilla  ice- cream $68抹茶味濃郁,唔會太甜,完全唔膩。雲呢拿雪糕嘅香甜,配試半溶雪糕,將微微苦澀的宇治抹茶變得更香,更濃滑,perfect match!推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

💡文青打卡chill一chill之選

🍽Burnt Cheesecake $68

Burnt Cheesecake

Chocolate with Vanilla ice cream

ice- cream $68

Premium UJI Matcha Latte with Vanilla  ice-cream

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
下午茶
  • Burnt  Cheesecake
仲有啲驚要排好耐隊,好在可能早既關係,即刻就有位坐窗邊位有景同微微既陽光照住超舒服Finally here and it was just so relaxingSunshine, breeze and scrumptious food𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 𝟚.𝟘成個牛油果,加埋四款配料俾你自由配搭我貪心啲,四款都加晒,擺到靚一靚食都開心啲🙈而且都真係幾夾Whole avocado with 4 different garnishes: Chorizo sausage, burrata cheese, Japanese egg yolk and togarashi-mangoThey matched pretty well together with the toast 另外叫咗一個送到黎賣相唔多好嘅ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕎𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖,點知食落又有驚喜,雞蛋仔雖然賣相靚,但係加埋啲楓糖漿超香脆,炸雞都好好食份量啱啱好,不過賣相就真係可以再好啲😅Quite looking forward to the chicken & waffle and then quite disappo
仲有啲驚要排好耐隊,好在可能早既關係,即刻就有位
坐窗邊位有景同微微既陽光照住超舒服

𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 𝟚.𝟘
成個牛油果,加埋四款配料俾你自由配搭
我貪心啲,四款都加晒,擺到靚一靚食都開心啲🙈而且都真係幾夾

份量啱啱好,不過賣相就真係可以再好啲😅

Quite looking forward to the chicken & waffle and then quite disappointed when it’s served by its look, but then it was surprisingly good!
The egg waffle was very crispy and sweet with the drizzle of maple syrup
The chicken was superb too with the sauces.
2021-06-18 251 瀏覽
.📍 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎𝚜𝚑𝚘𝚝 𝚋𝚢 𝙲𝚞𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐 𝚁𝚘𝚘𝚖. .⚫️ Avocado Toast “2.0” - HK$128✏️ 擺滿配料嘅方形木碟就好似滿佈顏料嘅色盤,你可以隨你喜好將呢啲顏料擺上脆卜卜嘅麵包度🎨 黃綠色嘅係加咗橄欖油同黑椒嘅牛油果粒🥑 撈埋少量豆芽一齊食好新鮮🌱其餘嘅四款配料由下至上包括:橙色嘅係加咗七味粉嘅芒果肉,食落去酸甜同時帶啲辣味🥭 而棕紅色嘅係西班牙香腸粒- 香腸有少少乾同硬,但好在切得夠細粒,好容易咬😆 至於白色同淡黃色嘅,望落好似穿咗嘅荷包蛋,但其實係布拉塔芝士加蛋黃!🤩 四樣配料好似唔啦更,但加埋一齊又幾match!.When you enjoy this dish, you get to scrape edible “paints” from the square “palette” and smear them onto the crispy toasted olive bread🎨 The “light yellow green” was avocado slices🥑 - they were very fresh when mixed wit
📍 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎𝚜𝚑𝚘𝚝 𝚋𝚢 𝙲𝚞𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐 𝚁𝚘𝚘𝚖

When you enjoy this dish, you get to scrape edible “paints” from the square “palette” and smear them onto the crispy toasted olive bread🎨 The “light yellow green” was avocado slices🥑 - they were very fresh when mixed with sprouts🌱

There were then the following garnishes, which matched surprisingly well with each other: The “orange” was mango pulp mixed with tōgarashi, and tasted sour-sweet and spicy🥭 The “brownish-red” was chorizo sausage cubes - they were slightly dry and a bit tough, but their small size made them easy to chew😆 Finally, the “white” and “yellow” together looked like a poached egg with broken yolk, but the former was actually burrata cheese🤩!

⚪️ Burnt Cheesecake - HK$68

✏️ 呢件芝士蛋糕係咖啡店嘅另一碟Signature😋 蛋糕面焗到燶曬,凹凸不平,核突得嚟又好靚!🤣 要整一件好食嘅巴斯克芝士蛋糕時間要掌握得好好,先會整到外面好似焦糖,入面又有流心嘅感覺😯

我哋件蛋糕一嚟到暖暖哋,食落去好creamy好重芝士味🧀 我哋喺Openrice見到其他人嘅蛋糕會有少少流心,我哋嗰件就冇乜啦😢 不過佢依然好好食😋
The Burnt Cheesecake is another signature dish😋. It was evenly tanned on top and burnt in spots - and was both ugly and beautiful! 🤣 The key to making a successful Basque cheesecake is perfect baking time - it should not remain in the oven longer than necessary to give the outside a caramelized touch and to keep the inside smooth and gooey😯

The cake we had was warm when it was served, had an intense cheese flavour and was smooth and creamy inside🧀 We saw that some customers’ Burnt Cheesecake had an oozy centre. We weren’t lucky enough to have one with an oozy centre😢 but it still was very delicious 😋
instagram: @bnw.foodies
Avocado  Toast  “2.0”
Burnt  Cheesecake
Avocado  Toast  “2.0”
Burnt  Cheesecake
🇭🇰Doubleshot by Cupping Room·我地個日放假所以專登諗住閒日11點幾黎睇下會唔會坐到窗邊😎😎明明我哋到嘅時候嗰度係冇人嘅 但係啲staff話唔可以坐😭之後無耐就有其他人坐左 究竟點先可以坐到窗邊🤣🤣·Avocado toast 2.0 $138佢呢個都幾好食 佢個牛油果好夠熟🥑配埋佢既芝士 蛋黃同chorizo粒都唔錯 不過佢塊麵包就一般般 而且呢個價錢真係少少貴🤭·Yogurt foam with berries $58 l Not your blue bottle $58我自己中意佢個乳酪多D 佢呢個係打到好似泡沫咁 好輕盈 入口即融咁 而且有淡淡既檸檬味幾特別🍋佢入面既水果都好甜 整體好好味🤤🤤之後佢個咖啡我男朋友都話唔錯 好易入口 甜度岩岩好😎·#rbyeat#rbycafe#rby中環·📍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
🇭🇰Doubleshot by Cupping Room

📍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
avicado  toast  2.0
Yogurt foam with berries
2021-06-16 93 瀏覽
未夠鐘所以就來了這間聞名的cafe打算hea下時間本來座位在中間,後來有位了就坐窗邊,感覺好多因為只係hea下所以也不敢叫飽肚食物叫左個幾特別既千層薯條幾特別,但千祈唔好一個人叫我食左2條都飽飽地職員介紹我飲呢個有汽車,但我寧願飲咖啡不過味道還可以既,個人喜好問題
未夠鐘所以就來了這間聞名的cafe打算hea下時間
本來座位在中間,後來有位了就坐窗邊,感覺好多
因為只係hea下所以也不敢叫飽肚食物
叫左個幾特別既千層薯條
幾特別,但千祈唔好一個人叫
我食左2條都飽飽地
職員介紹我飲呢個有汽車,但我寧願飲咖啡
不過味道還可以既,個人喜好問題
千層薯條