2021-09-17 102 瀏覽
Doubleshot is an awesome place to go to regardless of what time it is - it offers breakfast / lunch / afternoon tea / dinner with drinks options of coffee, cocktails, wine and all sorts of non-alcoholic beverages… just under THE SAME ROOF!! ☀️🌙 🌅 ⭐️I’ve been wanting to come here and I finally did on a Tuesday night to catch up with a friend! 🌙🌃 The environment is really relaxing, and if you get a window seat, you’ll be able to enjoy the street view of our busy Central area. For drinks, we didn’t i

For drinks, we didn’t intend to get any alcoholic drinks since it was a weekday 🤣 So instead, I ordered a hot drink called Uji Matcha Latte 🍵, which was pretty good! Matcha flavor was rich while the sweetness was well balanced. And come on, presentation was also👌🏾💯!

Uji  Matcha  Latte  (Hot)

NGL… I initially came here to try the Lobster Roll 2.1 but it was sold out that night 🥲

So I ordered the grilled steak, and I didn’t regret it!! 🎉

The wagyu was really tender (which should be normal I guess, since it’s wagyu beef)…

But the chimchurri really brought the whole dish to another level. 👍🏾👍🏾 It’s zesty and very appetizing, which makes a really good condiment for the meat. 😋

Grilled  Slirt  Steak

In general, if you are looking for a place to spend time with your friends and get some good food, this is where you should go 💕
2021-09-14
Uji  Matcha  Latte  (Hot)
Grilled  Slirt  Steak
  • grilled skirt steak
2021-09-11 93 瀏覽
中環蘇豪chill下,去左人氣咖啡店Doubleshot不只是單單的打卡靚裝環境,食物質素亦好有驚喜Burnt Cheesecake 店中大熱芝士香軟同滑,香濃蛋味,亦唔會太甜Avocado Toast 2.0配料由芒果、芝士、蛋黃、西班牙香腸粒、滿滿的牛油果組成。味道意外地好夾
  • Burnt Cheesecake
  • Avocado  Toast  “2.0”
2021-09-08 226 瀏覽
中環人氣cafe☕️二樓望出窗外就是人來人往的街道,室內環境舒適,播放著悠閒的音樂😌//✨”MF” potatoes厚切薯條,還特別地弄成千層酥般的口感,吃下去更酥脆更有層次,很喜歡👍🏼✨Avocado toast 2.0之前看review的照片以為是很大一盤的牛油果🥑但呈上時的size比想像中小很多🙈不過牛油果份量還是挺多,配著兩塊烘過的吐司是綽綽有餘😜另外還附上一些芒果粒、辣肉粒和burrata cheese,口感豐富,味道配搭也很不錯😋✨Katsu sandoSando完全就是真愛🥰切為四件size的大小不會吃得很狼狽😉厚身的豬排炸到外脆內軟,但絕大油膩😃雖然肉質沒太juicy,但尚算嫩口不乾,而且味道不會太鹹🙌🏼外層的多士片也預先烘過,而且以薄切的做法就不會蓋過主角炸豬排的口感,平衡得宜👏🏼
✨”MF” potatoes

✨Avocado toast 2.0

✨Katsu sando
”MF” potatoes
Katsu sando
Katsu sando
Avocado toast 2.0
Avocado toast 2.0
❀ Doubleshot by Cupping Room #中環 ❀❗️中環Cafe推出有水準西餐廳菜式❗️——————————————————相信啡友對Cupping room絕對唔會陌生,而上兩年喺中環新開嘅Doubleshot直到而家依然人氣不斷🔥Cafe裝修咗,以墨綠色為主調,帶點復古風,仲有個180度窗口位,望住中環嘅景色,非常chill💯。近期仲推出左新嘅晚市menu,有好多吸引又高質嘅西餐廳菜式,仲有wine pairing添!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Burrata Garlic Prawns $148 (4.1/5)有少少似西班牙tapas🤣。爽口蝦點上香蒜及油香,再配埋creamy嘅burrata,幾惹味!.☞ Suckling Pig Lettuce Cups $178 (4.2/5)另一道西班牙fusion菜。外皮整得超香脆,絕對係餐廳水準!乳豬肉質夠嫩,約為半肥瘦。配埋生菜減輕肥膩感,好食😋!.☞ Duck Confit $248 (3.9/5)店員推介嘅菜式,但我覺得反而稍遜🤔。用上油封嘅方法製作但係肉質都唔係好滑,某部份位置都比較乾柴。但勝在調味唔錯,甜甜地嘅焦糖洋蔥
❗️中環Cafe推出有水準西餐廳菜式❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

有少少似西班牙tapas🤣。
Burrata Garlic Prawns

另一道西班牙fusion菜。
外皮整得超香脆,絕對係餐廳水準!
乳豬肉質夠嫩,約為半肥瘦。
配埋生菜減輕肥膩感,好食😋!
Suckling Pig Lettuce Cups

☞ Duck Confit $248 (3.9/5)
店員推介嘅菜式,但我覺得反而稍遜🤔。
但勝在調味唔錯,甜甜地嘅焦糖洋蔥,配上香滑嘅薯蓉,味道可以!
Duck Confit

☞ Boston Lobster Roll 2.1 $258 (4.1/5)
其中一款好多人推薦嘅款式🦞!
將平時嘅龍蝦包decompose,擺喺方形嘅木碟中。
除咗爽口嘅龍蝦外,仲有牛油果、洋蔥、沙律醬等等,配上牛油多士。
可以自行決定加啲咩喺包上,提升玩味。
我覺得都好味嘅,只係冇想像中咁特別。
而且我比較鍾意平時嘅鬆軟龍蝦包多過就咁多士。
Boston Lobster Roll 2.1

☞ Basque Cheesecake $68 (4/5)
嚟到呢度又點呢唔知佢哋鼎鼎大名嘅巴斯克芝士蛋糕🧀。
第一次嚟嘅時候覺得一般,今次再俾機會,覺得比印象中好咗。
表皮真係稍為有焦香,內裏雖然唔係流質但係幾creamy,而且芝士味好重,有種日式芝士蛋糕嘅香氣。
Basque Cheesecake

☞ Yogurt Foam with Berries $58 (3.5/5)
其實佢都想試另一新推出嘅甜品lemon waffle pie,可惜當時已經賣晒。。。唯有試吓呢款乳酪🥲。
特別之處係將乳酪打成泡沫,另外都係常見嘅雜莓同granola。
味道正常,我覺得將乳酪變成泡沫冇乜分別,反而仲有少少怪怪地嘅口感,唔需要特別試。
Yogurt Foam with Berries

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.6/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
幾欣賞呢間Cafe嘅晚市菜式,水準媲美西餐廳,價錢稍為貴少少🤏,不過環境舒適,又可以同朋友坐好耐傾偈都得,不失為一個好嘅用餐地點。
Suckling Pig Lettuce Cups
Boston Lobster Roll 2.1
Basque Cheesecake
2021-09-03 69 瀏覽
諗住由香港站出發搭機場快線送朋友機✈️ 送機之前就同朋友喺站附近覓食🍴 之前淨係試過呢度嘅brunch🍳🥓🍝 朋友未黎過 所以就同佢一齊試埋呢度嘅dinner🍽˜”*°•𝒀𝒐𝒈𝒉𝒖𝒓𝒕 𝒇𝒐𝒂𝒎 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒃𝒆𝒓𝒓𝒊𝒆𝒔($58)🍓🫐•°*”˜今次介紹左個甜品先🍧 因為呢一餐令我最impress嘅就係呢杯yoghurt 啲乳酪打到泡沫狀 好似洗面泡泡咁輕盈☁️ 小小甜 小小酸 加埋berries🫐同granola🌾 配搭清新✨˜”*°•𝑯𝒐𝒌𝒌𝒂𝒊𝒅𝒐 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑𝒔($148)🌱•°*”˜主角係冰凍帶子刺身薄片 上上下下左左右右加左清爽青瓜薄片🥒 軟滑牛油果粒🥑 同酸酸地嘅粉紅色醃漬洋蔥🧅 再淋上甜甜酸酸熱情果醬 仲食到一粒粒熱情果籽 成個配搭都好light好refreshing 但份量略嫌少左啲 真係好light好似食風咁🌬˜”*°•𝑩𝒖𝒓𝒓𝒂𝒕𝒂 𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔($148)🧄🦐•°*”˜呢個蝦 食完感覺有啲混亂 就好似佢個賣相咁 除左食得出個蝦肉結實 同埋見到啲蒜片之外 好似突然味蕾斷路咁 唔係好知自己食到啲咩味😂❓˜”*°•𝑩𝒐𝒔𝒕𝒐𝒏 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒐𝒍𝒍 2.

˜”*°•𝑩𝒐𝒔𝒕𝒐𝒏 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒐𝒍𝒍 2.1 ($298)🦞🥖•°*”˜
佢嘅食法幾有特色 麵包同toppings係分開上嘅 配料同顏色都幾豐富 有牛油果🥑 粉紅色醃漬洋蔥🧅 蜂蜜焦糖色almafi lemon🍋 味道似糖漬柑橘🍊 翠綠嘅西芹粒 同aioli 唔好嘅地方就係龍蝦肉份量唔算多 肉質少少鬆散唔算好彈牙 多士四片但唔特別出色 咬落去冇驚艷嘅鬆軟口感同牛油香 普通多士一塊仲有啲啲燻黑 呢個定價未免貴左啲

不過呢度環境真係幾舒適 職員非常親切友善 整體黎講用餐愉快=]

⭕️ Doubleshot by Cupping Room (中環)
中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
2021-08-29 52 瀏覽
終於嚟到打卡!一早訂咗位,當時有問到可唔可以安排窗位,職員話盡量安排。去到又真係可以安排到,非常之幸運!必食burnt basque cheesecake!係好香濃芝士味,濕軟嘅口感,每一口都好似食緊雪糕咁!另外都點咗兩合好似係必食嘅main:牛油果多士同吉列豬扒多士!牛油果多士個盤太有趣,不過蛋黃汁就有啲浪費咗~唔係好渣到上麵包~吉列豬多士好食!好厚一塊豬漢堡!入面都夾咗好多菜同洋蔥,個醬汁都調得好好!仲送兩個小菜,所以lunch嘅價錢一啲都唔貴~我地揀咗24個月iberico ham同烤椰菜花!烤椰菜花都好令人驚喜!同啲香料出奇地好夾!我地人均都係$200而且服務態度好好,大家都好熱情友善!特別係有位女職員,好nice好好傾!環境都唔錯,就算同隔離好近都唔會話好嘈雜,係到坐一個下午非常之舒服!
2021-08-23
2021-08-20 82 瀏覽
☕️中環SOHO 人氣Cafe 「𝑫𝒐𝒖𝒃𝒍𝒆𝒔𝒉𝒐𝒕 𝒃𝒚 𝑪𝒖𝒑𝒑𝒊𝒏𝒈 𝑹𝒐𝒐𝒎」靚裝回歸#doubleshotbycuppingroom 裝修後店鋪色調以復古綠色為主,帶點文青風,望落好舒服好清新。一邊飲咖啡,一邊望住中環既街景,其實都幾relax。食物選擇同種類亦比以往多,今次就叫左:🍔 DOUBLESHOT #cheeseburger 入面既漢堡扒煎得岩岩好,入口超juicy,麵包夠晒薄身,一個女仔食晒成個都唔覺得滯。係薯條方面幼左d,個人比較鍾意粗薯。🧇Chicken & Waffles 韓式style 既甜醬同炸雞,食落有一種微微既泡菜辣味,配合少脆既waffle,都幾fusion。每個set lunch 都跟一個小食,我地就叫左roasted cauliflower同埋24 month Lbérico Ham,不過餐就無野飲跟既。各位姐姐妹妹得閒可以黎打下卡wor! 👯‍♀️📮 中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓🕰 Mon-Sun: 10:00-22:00📞 92256649

食物選擇同種類亦比以往多,今次就叫左:

🧇Chicken & Waffles

各位姐姐妹妹得閒可以黎打下卡wor! 👯‍♀️

📮 中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
🕰 Mon-Sun: 10:00-22:00
📞 92256649
  • Doubleshot Cheeseburger
2021-08-11 192 瀏覽
朋友之前提過呢間樓上嘅dinner好好食,今次佢終於帶我黎試喇🤪 一坐低見到menu好多款食物都好吸引,揀左好耐,最後店員走過黎好耐心咁講解個menu🤣前菜我地揀左potatoes🥔 佢係大型版薯條,金黃色好靚,咬落去係一層層嘅薯仔!仲有兩個好好味嘅sauce,都幾開胃!另外我地仲揀左個三文治🥪 三文治烘完好脆,入面有三文魚同sour cream,仲有點魚子醬係上面作點綴,口感同味道都非常好,如果魚子醬可以多d就更好喇!店員仲推介左suckling pig,賣相好吸引,乳豬煎得非常香脆,而且肥瘦適中,仲有好似越式沙律嘅菜墊底,所以唔會乾!酸酸地嘅味道好特別,仲可以用生菜包住黎食💯 最後我地仲叫左medium rare牛扒,呢隻grilled steak我係其他餐廳都食過,所以決定試埋呢間嘅grilled steak,超正,配埋阿根廷青醬真係一流,果然冇叫錯!飲品方面,夜晚黎chill緊係要飲酒啦!中意飲咖啡嘅我就揀左spent martini,聞落係超香嘅咖啡味😍 估唔到咖啡嘅martini都幾唔錯,非常推薦!朋友叫嘅garibaldi都唔錯,揀左橙味,飲落唔會好苦,聞落都好香😍 值得

“mf” potatoes
salmon and caviar

suckling pig lettuce cups
grilled skirt steak

飲品方面,夜晚黎chill緊係要飲酒啦!中意飲咖啡嘅我就揀左spent martini,聞落係超香嘅咖啡味😍 估唔到咖啡嘅martini都幾唔錯,非常推薦!朋友叫嘅garibaldi都唔錯,揀左橙味,飲落唔會好苦,聞落都好香😍 值得一試!

garibaldi
“mf” potatoes
salmon and caviar
suckling pig lettuce cups
grilled skirt steak
garibaldi
2021-08-09 90 瀏覽
😍蘇豪區Chill爆慢活餐廳🍰推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(餐廳收+1服務費)DoubleShot提供各式各樣嘅🍝西式食品🍔、有一d好精緻嘅甜品🧁,另外亦有咖啡☕️、酒🍸各類飲品餐廳環境優美,坐得好舒服☺️🧀Burnt Basque Cheesecake🍰 $68芝士蛋糕賣相好靚😍入口軟滑,口感比芝士海棉蛋糕更加 creamy😙芝士味道唔算好濃,所以食落唔會好膩👌🏻🍳Breakfast Carbonara🍝 $168呢個意粉嘅配搭好新穎😆面頭上面有一隻太陽蛋🍳另外有一塊日式叉燒(好似拉麵嗰一種)🐷同一d豬肉粒,豬肉發揮一般👌🏻,🤤不過意粉味道相對出色🍝係好正宗嘅卡邦尼意粉,好香蛋黃味,🧀旁邊亦都有好多芝士碎,正!員工服務態度💯,真係超級nice同貼心🥰不但唔會趕食客走,仲多次主動幫我哋裝水環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
😍蘇豪區Chill爆慢活餐廳🍰
推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(餐廳收+1服務費)
餐廳環境優美,坐得好舒服☺️

🧀Burnt Basque Cheesecake🍰 $68

Breakfast  carbonara
Breakfast  carbonara
  • Burnt Cheesecake
2021-08-06 3722 瀏覽
呢間由The Cupping Room主理嘅Doubleshot係日頭係一間Coffee Shop☕️夜晚就係一間bar🥃供應嘅食物幾多元化,有唔少西式主食,而且環境好正,有一排向窗嘅位置可以一路食一路望住復古style窗框外面嘅中環半山街景,吸引唔少人(包括我🤣)慕名而嚟。今日趁住放假自己嚟chill下,過咗lunch hour可以坐到向窗嘅位置,慢慢嘆個brunch再望住出面營營役役嘅鬧市,形成強烈對比。除咗靠窗嘅位置,呢度裝修都係走復古路線,而墨綠色同杏色做主調,有種中西合璧嘅感覺,懷舊又時髦。Avocado Toast 2.0 間間cafe都有avocado toast,唔通間間都想出avocado toast咩🤪🤪呢度嘅版本直頭係極之奢華嘅version(當然價錢都係😂)用正方形木盤,整齊鋪上排得靚仔嘅牛油果🥑Burrata cheese、辣肉腸、芒果同蛋黃,顏色配搭一流,但係味道都配合得唔錯,唔同配料撞埋一齊,放喺烘到脆卜卜仲有少少橄欖油香嘅多士上面,味道層次豐富,只係略嫌芒果甜得緊要,食落芒果味道有點搶。Roasted Cauliflower呢度weekday嘅lunch

Avocado Toast 2.0

Roasted Cauliflower
呢度weekday嘅lunch set係包埋4選1嘅前菜,咁計套餐價都合理嘅🤣呢個烤椰菜花份量都幾大,面頭加咗啲cajun粉所以食落幾惹味,椰菜花爽口。

Burnt Basque Cheesecake
The Cupping Room嘅巴斯克芝士蛋糕一向都係招牌作,唔少人都鍾意食,我試過佢副線Lavina嘅流心巴斯克芝士蛋糕都覺得好正,所以今次都叫咗件試下。$68嚟講份量都幾細下,而且今次質素失準🙈🙈蛋糕質感太實淨完全無軟心,似係焗嘅時間溫度有差,芝士味係唔錯嘅,不過質感上就比期望有落差😅😅

Espresso Tonic
好彩杯咖啡都幾好飲,咖啡嘅苦味加上tonic water嘅澀,酸度剛好,夏天正正就係需要一杯espresso tonic呀~

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):7.5分
2021-08-06
2021-08-05 155 瀏覽
估唔到中環嘅蘇豪區都有間文青feel嘅cafe,路過見佢裝修幾靚,決定入去自私食個lunch😆店面因為有落地玻璃,感覺開揚👍🏼如果枱與枱之間隔番開少少會更好。【Double Prawn Pasta】意粉軟硬度適中,每一條都沾滿醬汁好入味👍🏼睇餐牌介紹,呢款意粉入面應該有兩種唔同嘅蝦,不過外觀同食入口嘅感覺分別都唔大🤣雖然蝦肉比較淋,但難得喺咁重調味之下都食得出鮮甜🧐個人認為兩種蝦本身嘅質地係咁,而唔係因為唔新鮮😆【Premium Hojicha Latte】作為焙茶控~見到有焙茶Latte梗係衝住試啦🤩呢度嘅焙茶Latte茶味比較淡,不過加咗云呢拿雪糕都幾特別,最啱大熱天時消下暑🥵

【Double Prawn Pasta】
意粉軟硬度適中,每一條都沾滿醬汁好入味👍🏼
雖然蝦肉比較淋,但難得喺咁重調味之下都食得出鮮甜🧐
個人認為兩種蝦本身嘅質地係咁,而唔係因為唔新鮮😆

【Premium Hojicha Latte】
作為焙茶控~見到有焙茶Latte梗係衝住試啦🤩
Double Prawn Pasta
Premium Hojicha Latte
Double Prawn Pasta
2021-08-03 89 瀏覽
中環人氣咖啡店以復古綠色為主調🍏店內仲有擺設左好多大型綠色植物🪴走歐陸優閒風格一上樓梯就會見到採光度十足嘅落地大玻璃☀️而另一邊就係對窗嘅高櫈吧枱位置對著一扇望到舊街景嘅復古大窗🪟望到舊式建築物外間唔中仲會見到對面斜路有旗袍女生喺特色牆旁影相打卡📷 ˜”*°•Double Prawn Pasta($258)🦐🍝•°*”˜味道: 5/10意粉顏色非常鮮豔用西班牙珍寶紅蝦同西班牙紅蝦煮成雖然聞落好香蝦味 但望落已經覺得蝦肉霉霉地 加上蝦頭同蝦身分離 仲有好多蝦鬚賣相唔太吸引🦐蝦肉食落的確非常軟身 好似斷左嘅橡筋冇曬鮮蝦應有嘅彈性手工意粉口感比較粗糙同實正 唔係爽滑嘅感覺 但相對容易掛汁番茄味偏向天然 唔係好香好濃郁嗰種🍅˜”*°•Breakfast Carbonara($168)🍳🥓🧀•°*”˜味道: 6/10平時食嘅卡邦尼通常只有煙肉碎呢度嘅卡邦尼除左煙肉碎 仲有整整一大條厚切煙肉 非常吸睛🥓旁邊仲有隻灑上左黑胡椒碎嘅流心煎蛋🍳唔怪得叫佢做’breakfast‘面頭仲鋪左一片片芝士碎 造型唔錯🧀️金黃色嘅醬汁緊緊包裹著每一條意粉非常濃厚creamy 同樣係用上手工意粉 質感都係偏粗糙同實正唔
中環人氣咖啡店

同樣係用上手工意粉 質感都係偏粗糙同實正
唔彈牙嘅意粉 口感不是太好 都係偏向喜歡爽滑彈牙嘅感覺🍝
由於意粉口感太實在同埋醬汁太多
食到一半覺得有啲飽同膩

˜”*°•Chicken & Waffle($168)🧇🐔•°*”˜
味道: 5/10
呢個港韓配搭雖然有新意
但兩樣都乾同硬嘅食物擺埋一齊食感覺有點heavy同奇怪
唔知係點諗出黎嘅呢
2021-07-27 110 瀏覽
去左中環一間樓上cafe doubleshot 😊 一入去就充滿復古文青既感覺 🥰 好好彩被安排坐係復古窗邊位 😍 可以一路食野一路感受繁囂既中環街景 我地叫左avocado toast 2.0 🥑 chicken and waffle 🧇 burnt basque cheesecake 🍰 Avocado toast 2.0 個擺盤好特別, 我覺得好似一板海膽咁😂 除左主角牛油果🥑 重有辣肉腸,burrata🧀 同埋芒果茸🥭 再配兩塊sourdough🍞 麵包外脆, 入面質地係比較硬身有咬口😊 整體酸酸辣辣再加上牛油果既香滑,個配搭都幾夾👍🏻 Chicken and waffle 我個人認為幾有驚喜😋 waffle 賣相似雞蛋仔😆 係用酥皮做, 質感有小小似依家大熱既Croffle 🥐 但就更鬆軟,更多層次👍🏻 加上炸雞配🍗 韓式甜酸醬同泡菜, 感覺勁fusion,但又好夾😋 炸雞外脆但入面可以再juicy d Cheesecake 好滑好creamy, cheese 咪濃👍🏻但應該係一早焗好, 所以個面已經唔脆, 如果焗好即食, 應該重正😂味道 🌕🌕🌕🌗🌑環境 🌕

味道 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌘🌑
性價比 🌕🌕🌕🌘🌑
Stone Bass $208鱸魚既外皮煎得幾香脆 而魚肉就比較厚重 不過食落都算嫩滑 唔會太鞋 配菜方面都好豐富 首先有健康既藜麥同薯仔粒 仲有炒香咗既四季豆 整體味道香濃 而且幾健康😚評分: 8/10🌟Grilled Skirt Steak $288 今次叫咗medium rare🥩 一黎到望到好色澤都幾靚 仲有啲粉紅🤣 肉質係偏薄身 食落口都算淋同牛味都重 而且調味好足夠 就咁食更加突出牛味 唯一係有一兩舊比較韌 有啲難咬 同埋個配菜既蒜味太重太油膩 令整體味道扣分🥺評分: 7/10🌟Hokkaido Scallops $148帶子刺身配上青瓜薄片🥒、牛油果粒🥑同酸酸甜甜既熱情果醬 成個組合係凍食黎 好適合係夏天做開胃菜 帶子食落幾鮮甜 加埋好fresh既熱情果醬 整體都唔錯😆評分: 9/10🌟Sucking Pig Lettuce Cups $178呢個係全既最有驚喜既野食🥰 乳豬既外皮燒得好香脆而且帶微微焦香 肉質軟淋多汁 就咁食都好香口🤤 配埋既生菜包住啲肉食可以減但油膩感🥬 更加增添鮮味 而乳豬底下有泰式醬汁加生律菜 微酸既味道可以幫助消化同令乳豬既味道更加出眾😍評分:
Stone Bass $208

評分: 9/10🌟

Sucking Pig Lettuce Cups $178
評分: 10/10🌟

Iced Chocolate $68
本身個tasting話跟甜品 去到先知原來轉咗飲品 可以揀rose/red wine 因為已經飲咗兩杯酒就問個staff可摸以轉non-alcohol drink 最後揀咗🍫 飲落幾香濃好smooth 而且個賣相都幾靚 同上年黎食個時飲既味道都差唔多🙈
評分: 9/10🌟

Iced Matcha Latte $68
本身凍飲係跟雪糕 但店員話冇哂雪糕會轉cream俾我哋 首先啲cream好香濃好滑 加埋matcha latte一齊飲個味道更加濃 而抹茶味都算濃 唯一係有啲茶粉粒扣咗少少分 整體黎講都算唔錯既😌
評分: 8/10🌟

Summer Rose Spritz $118
w/ gin, rose soda, raspberries
本身個starter既pairing drink冇哂 所以可以轉呢杯cocktail🍹 野飲既賣相就係好夏天🌴 飲落都好清爽 雖然男朋友話聞落好大陣酒味(佢本身都麻麻地酒精飲品) 但我覺得係好啱女仔飲的🤩 Rose soda同raspberries 既比例較高 飲落有種淡淡既玫瑰花香同酸酸甜甜既味道 整體易入口得黎甜度又唔會太高 試得一試🥰
評分: 10/10🌟

Agusti Torello Mata “XIC” 2018 $108
Penedes, Spain
呢杯係三款餐廳供應既白酒入面味道較高既 不過杯酒黎得好快 但野食要等一段時間 所以食野個時飲啲酒都熱咗啲 入口冇咁順🥺 同埋呢杯酒味明顯重啲 有微酸既味道 整體來講唔難飲 但唔係我鐘意既😹😹😹
評分: 5/10🌟
Iced Matcha Latte
Summer Rose Spritz
  • Iced  Matcha  Latte
2021-07-14 165 瀏覽
上環「啡吧合一」Doubleshot相信大家對佢地嘅窗邊位一啲都陌生!景觀開揚,可以望到SOHO嘅街景。今次去到就有新發現!有張窗邊四人枱都幾有私人空間,仲有好多打卡位! 餐廳亦有幾張梳發位同吧枱位,放工淨係嚟飲返杯chill吓都完全無問題~一排無黎,估唔到依家由前菜、主菜至甜品 都有推薦嘅wine pairing ,啱晒一眾酒鬼!▪️Double prawn pasta $258每一條都沾滿醬汁,入口帶蝦鮮味、天然蕃茄香。意粉上分別有兩款蝦:Gambo Roja、Carabinera prawn,份量都唔少,不過質地較為軟腍,唔夠爽彈。意外地食到最後 放涼左都毫無腥味。▪️Duck confit $248鴨腿外層超脆!但邊邊位肉質偏乾偏紮實,中間近骨位就較為軟腍多汁,仲有啲入口即溶嘅肥膏。鴨肉調味恰到好處,唔會過鹹。食左一啖薯蓉真係眼都突埋,入口超香西芹味,creamy滑溜得黎又幾清新,不過怕西芹嘅朋友就要小心啦。▪️Suckling pigs lettuce cup $178乳豬件外皮超薄脆!帶焦香!略嫌有啲位燒得太燶。肉質軟淋多汁,肥膏同樣入口即溶,唔需要咀嚼。不過調味偏淡,主要以下面
上環「啡吧合一」Doubleshot

Double prawn pasta

▪️Double prawn pasta $258
Double prawn pasta

▪️Duck confit $248
Duck confit

Suckling pigs lettuce cup

乳豬件外皮超薄脆!帶焦香!略嫌有啲位燒得太燶。肉質軟淋多汁,肥膏同樣入口即溶,唔需要咀嚼。不過調味偏淡,主要以下面嘅越南dressing調味,味道有啲似平時嘅青木瓜沙律,酸酸甜甜。配埋爽脆生菜,可以中和乳豬件嘅油膩感。

▪️Cold capellini $248
Cold capellini
天使麵幼身,麵質軟淋,味道較為清淡。幸好表面嘅三文魚籽、咸香魚子醬增添左唔少鹹香,略嫌紅蝦微腥。不過重口味人士完全食唔慣。