2024-11-08 0 瀏覽
E FOR EGG 位於香港香港大學附近,清新木系裝潢空間寬敞,主打日式風格Fusion料理,吐司盒及各式甜品都很有特色,打卡一流。🥪雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司創意的吐司料理,有多種口味選擇。吐司外觀很厚實,入口非常酥脆,很有驚喜。三文魚味道新鮮,搭配順口的滑蛋與芝士,讓人意猶未盡。🥪黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋牛肉片很嫩,黑椒的調味非常下飯,糖心蛋十分滑順。一旁還有泡菜蛋絲沙律與湯,很有飽足感。🥪日式章魚小丸子小食也很出色。章魚燒一份五大粒,外皮帶點酥脆口感,裡面麵糊口感滑順,主角章魚塞的滿滿,彈牙美味。🥪E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫超可愛的甜品,由兩片窩夫做外牆,中間夾著滿滿芝士奶蓋,看上去邪惡又好誘惑。窩夫很有驚喜,口感紮實相當酥脆,上頭芝士奶蓋甜度不高也不會膩。在滿滿的奶蓋中還藏著兩個香草冰淇淋麻糬,冰涼爽甜好美味。🥪開心果巴斯克芝士蛋糕發跡於西班牙的巴斯克蛋糕,芝士口感特別香濃綿密。開心果帶出堅果的香氣與口感,甜度不高。整體而言,餐點都有不錯表現,性價比高,木系裝潢環境舒適,是三五好友聊天吹水relax下的好地方。

🥪雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司

芝士奶蓋招牌窩夫

🥪開心果巴斯克芝士蛋糕

雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
開心果巴斯克芝士蛋糕
之前試過專程去大圍食,原來而家堅尼地城都有得食,仲有好多位!❣️室內木系裝修,清新舒服,仲有榻榻米座位❣️個人推介吐司同甜品,厚厚蛋香超滿足!甜品賣相精緻又吸引🍞金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司$108- 滿瀉炒蛋厚厚的好吸引,配上海鮮沙律夠滋味,軟殼蟹水準都唔錯,多肉多膏,夾上外脆內軟嫩麵包,好🈵足!- 配菜仲有芝士年糕同沙律🥗🍞黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司$103- 炸蝦大大隻,夾上蛋同菠蘿,幾豐富 另外仲有幾款share plate可以點,水準都唔錯,不過當然係吐司同甜品最出色!✨雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58✨小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨)$58🐔千島醬紫蘇雞肉丸串$58 個人都幾鍾意餃子雞翼,外皮脆入面多肉🧇e for egg芝士奶蓋招牌窩夫 $88- 外層奶蓋蛋造型超可愛,好特別地入面攝左糯米磁,甜度適中,口感好cream香,窩夫夠脆🍰開心果巴斯克芝士蛋糕$62- texture 夠rich又滑身,仲有開心果粒粒☕️招牌奶蓋咖啡$48- 咖啡夠濃,上面奶蓋係decorate到蛋咁好精緻,加上淡淡酒香,咖啡味更突出🍋西西里檸檬岩鹽氣泡水$42- 勁酸好fresh滿滿檸

❣️室內木系裝修,清新舒服,仲有榻榻米座位
❣️個人推介吐司同甜品,厚厚蛋香超滿足!甜品賣相精緻又吸引

🍞金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司$108

- 配菜仲有芝士年糕同沙律🥗

🍞黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司$103
黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

- 炸蝦大大隻,夾上蛋同菠蘿,幾豐富

✨雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58
✨小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨)$58
🐔千島醬紫蘇雞肉丸串$58

個人都幾鍾意餃子雞翼,外皮脆入面多肉

🧇e for egg芝士奶蓋招牌窩夫 $88
e for egg芝士奶蓋招牌窩夫

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕$62
開心果巴斯克芝士蛋糕

- texture 夠rich又滑身,仲有開心果粒粒

☕️招牌奶蓋咖啡$48

🍋西西里檸檬岩鹽氣泡水$42

- 勁酸好fresh滿滿檸檬香,加鹽中和酸味,好多氣泡夠清新

下次會再去!

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司
e for egg芝士奶蓋招牌窩夫
2024-11-07 0 瀏覽
之前經過大排長龍,難得有日經過剛好唔洗排,就試試佢▪️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 (加芝士)大大隻軟殼蟹放係吐司上面 打卡感十足新鮮嘅三文魚籽再加埋芝士味道口感都非常豐富▪️炙燒三文魚定食▪️泡菜豚肉溫泉蛋定食冇諗到cafe都有日式定食呢個2款定食整體都唔錯 份量好夠一D都唔輸蝕TST既日式餐廳▪️期間限定 - 雪の巴斯克軟心芝士蛋糕外層係一層麻糬包住巴斯克軟心芝士蛋糕內裡軟滑芝士味濃郁 甜度亦適中 食晒都唔會覺得好膩麻糬控一定鐘意▪️桂花拿鐵 (凍)桂花拿鐵嘅味道清新同咖啡都幾夾▪️爵石榴青檸氣泡水 (凍)爵石榴青檸氣泡水清爽可口,酸甜適中
之前經過大排長龍,難得有日經過剛好唔洗排,就試試佢

▪️金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 (加芝士)
大大隻軟殼蟹放係吐司上面 打卡感十足

▪️期間限定 - 雪の巴斯克軟心芝士蛋糕
外層係一層麻糬包住巴斯克軟心芝士蛋糕
內裡軟滑芝士味濃郁 甜度亦適中 食晒都唔會覺得好膩
麻糬控一定鐘意

▪️桂花拿鐵 (凍)
桂花拿鐵嘅味道清新同咖啡都幾夾

▪️爵石榴青檸氣泡水 (凍)
爵石榴青檸氣泡水清爽可口,酸甜適中

2024-11-06 40 瀏覽
E for Egg - 寵物友善日式餐廳 🐾🍣最近我愛上咗一間位於香港大學站附近嘅寵物友善日式餐廳——E for Egg呢度係一間寵物友善日式餐廳,仲特設露營⛺️主題區!西環真係好少咁有特色嘅餐廳😉主人同毛孩可以一齊享受美食!🌟一入到餐廳,首先感受到嘅係輕鬆愉快嘅氛圍。餐廳嘅裝潢簡潔而溫馨,木質家具搭配柔和嘅燈光,令人一落座就感到舒適。最令人驚喜係,佢哋有專門嘅寵物區域,毛孩可以自在地休息,周圍客人都對寵物友善,大家都好開心!🐶💕滿滿蟹籽甲羅燒茶漬丼 🦀首先,就梗係要叫呢個期間限定嘅「滿滿蟹籽甲羅燒茶漬丼」。呢道菜色香味俱全,蟹籽新鮮,燒茶醬味道獨特,米飯吸收咗所有美味,食落口感超級滿足,真係一試愛上😍日式牛肉湯烏冬 🍜再來係「日式牛肉湯烏冬」。湯底清甜,牛肉切得剛好,軟嫩可口,烏冬麵條彈牙,搭配上香蔥,每一口都令人感到暖心,特別適合寒冷嘅日子!🥰日韓炸雞拼盤 🍗日韓炸雞拼盤就更加吸引!韓式炸雞粒外脆內嫩,而日式炸雞則口感清爽,兩者各有特色,搭配嘅醬汁更係增添咗唔同嘅風味,食完真係好過癮!😋日式章魚小丸子 🐙「日式章魚小丸子」亦非常出色,外脆內軟,裡面有塊塊新鮮嘅章魚,淋上美乃滋同埋鰹魚
E for Egg - 寵物友善日式餐廳 🐾🍣

滿滿蟹籽甲羅燒茶漬丼 🦀

日式牛肉湯烏冬 🍜

日韓炸雞拼盤 🍗

日式章魚小丸子 🐙

「日式章魚小丸子」亦非常出色,外脆內軟,裡面有塊塊新鮮嘅章魚,淋上美乃滋同埋鰹魚片,一口咬落去,滿口香味,令人忍不住想再來一份!🤤

萬聖節限定甜品 🎃

最後,萬聖節限定嘅「嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕」外觀可愛,芝麻香味濃郁,口感滑溜,甜度剛好,食完真係好開心!✨

其他甜品 🍰

期間限定嘅「雪の巴斯克軟心芝士蛋糕」同樣吸引,內心濃郁嘅芝士味道,令人一試成主顧!

飲品推薦 🍹

飲品方面,開心果鮮奶咖啡同橙香冰美式都係好選擇,前者香滑可口,後者清新提神。而招牌奶蓋咖啡嘅奶蓋厚厚,搭配咖啡恰到好處,真係好飲!☕️💖

E for Egg 真係係一間環境優雅、如果想同毛孩一齊出門,呢度一定係個好地方!
2024-11-06 148 瀏覽
喺西環呢間Cafe,佢哋食物嘅造型全部都好可愛,價錢一啲都唔貴,仲可以帶埋你心愛嘅寵物一齊去添加❤️ 當日我被安排坐榻榻米位,夠曬日式呀😍金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司🍞 ($108)超大隻軟殼蟹呀,炸得夠晒香脆,香脆軟熟嘅吐司裏面包滿住海鮮蛋沙律,真係夠晒豐富啊🫶🏻期間限定-滿滿蟹籽甲羅燒漬丼🦀 ($148)呢個係期間限定㗎,甲羅斯嘅造型好可愛,入邊滿滿嘅蟹膏、蟹籽、蟹柳、蟹肉,啲餸仲多過啲飯啊😆 鍾意食蟹嘅人真係必叫啊😍E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫🧇 ($88)呢個係佢哋嘅招牌窩夫,我覺得係必點推介,香脆軟熟嘅窩夫,充滿蛋香,入邊仲有滿滿嘅忌廉同埋麻糬㖭啊❤️萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕🍰 ($58)呢個係期間限限,萬聖節嘩鬼造型超可,食落去夠晒香,濃濃嘅芝麻香👍🏻熱竹炭黑芝麻鮮奶🥛 ($38)西西里檸檬岩鹽氣泡水🍋 ($42)

金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司🍞 ($108)

期間限定-滿滿蟹籽甲羅燒漬丼🦀 ($148)

E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫🧇 ($88)

萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕🍰 ($58)

熱竹炭黑芝麻鮮奶🥛 ($38)
西西里檸檬岩鹽氣泡水🍋 ($42)
2024-11-06 0 瀏覽
呢間餐周不時都會同同事來食,因爲係附近來講真係性價比好高,$100樓下就可以食到有質素的午餐。原來而家仲出左lunch set送飲品,最平$63就,性價比又高左,難怪好多學生食!🔖蒲燒鰻魚定食80呢個定食$80性價比非常高。包埋沙律、麵豉湯、鰻魚、泡菜同飯。鰻魚係屬於厚身的,啖啖食。超級推薦。🍞🦀軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子土司呢度最出名係土司,一定要試下。軟殼蟹大塊酥脆,土司外層好似多士甘脆,中間就包住炒蛋,所以係好飽肚架👍旁邊仲有少少沙律同2舊芝士年糕,好豐富。🔖開心果特調好驚喜,第一次飲開心果飲品,外表特別,杯裏面有開心果奶、開心果豆腐,口感豐富。🧀雪之巴斯克芝士蛋糕表層係白色的麻糬包住原味芝士蛋糕。蛋香同芝士非常夾,麻糬就好煙韌,呢個好食。🧀開心果巴斯克芝士蛋糕顔色鮮艷,流心控制得非常好,開心分享就好了,自己食曬會太膩🥚E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫非常岩打卡,頂層係芝士奶蓋,中間有煙韌的麻薯。👼天使奶油蛋糕捲呢件蛋糕屬於小清新類別,帶有椰絲,不錯。🥢E FOR EGG 🌏西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖
🔖蒲燒鰻魚定食80
🍞🦀軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子土司
🔖開心果特調
🧀雪之巴斯克芝士蛋糕
🧀開心果巴斯克芝士蛋糕
顔色鮮艷,流心控制得非常好,開心分享就好了,自己食曬會太膩
🥚E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
非常岩打卡,頂層係芝士奶蓋,中間有煙韌的麻薯。
👼天使奶油蛋糕捲
呢件蛋糕屬於小清新類別,帶有椰絲,不錯。
🥢E FOR EGG
2024-11-04
午餐
2024-11-05 143 瀏覽
每次同朋友生日,都想搵間有儀式感嘅餐廳去慶祝,今次就探索咗西環呢一間好靚靚又坐得舒服嘅餐廳,喺門口已經望到落地玻璃入面嘅座位好舒服,提早book咗枱揀咗榻榻米嘅位置坐,夠晒空間嘢食方面都好有驚喜,本身衝着人氣吐司嚟,估唔到其他嘢食都好好味最出名既人氣滑蛋盒子吐司 繁忙時段(製作需時約15-30分鐘) Popular Item: Scramble Egg Toast 揀左金沙軟殺蟹一文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 Soft Shell Crab, Salmon Roe, Seafood Salad, Scramble Egg本身賣相都好吸引,軟殼蟹一拎出嚟入邊滿滿都係醬汁同埋滑蛋,就算放咗一陣唔係熱食吐司都好脆,仍然覺得呢個係必點菜式蟹膏甲羅燒配三文魚子蟹籽茶漬丼$138餐牌雖然唔見有,但係個app入面有得點,本身係鍾意食蟹肉蟹膏所以叫,但係原來配埋茶漬咁樣一齊食中和返蟹膏嘅濃烈味道,變咗好似蟹膏汁咁樣,蟹膏同蟹肉都好澎湃,所以撈勻咗個飯好似淡淡汁撈飯咁樣好好味小食揀左 黑松露蕃薯條Black Truffle Sweet Potato Chips $58小食拼盤炸雞軟骨]$58Japa

揀左金沙軟殺蟹一文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

蟹膏甲羅燒配三文魚子蟹籽茶漬丼$138

小食拼盤[日式芝士年糕 & 酥炸雞軟骨]$58
Japanese Cheese Rice Cake & Fried Chicken Cartilage

千島醬紫蘇雞肉丸串 Chicken meatball $58

估唔到最鍾意係個雞肉丸串,配埋醬汁真係好似篤魚蛋咁食完一粒又一粒

窩夫都係另外一樣,好想食嘅 (製作需時約15-30分鐘) Waffle 只限堂食(Dine-in Only)

揀咗栗子蒙布朗窩夫 $88 Mont Blanc 同埋因為朋友生日揀咗麻糬巴斯克芝士蛋糕
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • 千島醬紫蘇雞肉丸串
  • 抹茶栗子蒙布朗窩夫
2024-11-05 152 瀏覽
開心果控有福了💚💚 必食開心果巴斯克芝士蛋糕‼️🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $62超有feel嘅開心果💚💚旁邊撒有開心果粒粒,蛋糕上面嘅開心果醬超濃郁!裡層巴斯克芝士蛋糕層質感幼滑,滿滿開心果味‼️🍵開心果鮮奶咖啡(凍)$52漸變色都幾靚!咖啡配搭開心果又幾夾,中間仲有舊忌廉~🍵開心果特調 $56 杯邊有滿滿嘅開心果粒粒,混合豆腐更加滑溜,突出開心果味~🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$123 +芝士 +$15🧀超邪惡嘅吐司!必加芝士🧀吐司裡喺原隻軟殼蟹,超級酥脆,配搭帶點鹹香嘅三文魚籽海鮮沙律,仲有嫰滑滑蛋,一啖食入口多重口感!🍚原條浦燒星鰻茶濆丼 $88大大條星鰻肉質嫩滑,搭配清甜嘅茶漬飯,清新得嚟味道剛剛好!可以中和炸嘢較膩嘅感覺~🍢千島醬紫蘇雞肉丸串 $583串雞肉丸燒得外層帶點脆裡面有雞肉粒粒,每粒都好入味!裡面帶有淡淡紫蘇香氣~配搭千島醬一齊沾嚟食更加惹味~🍗雞翼拼盤 $58雙拼款式包括餃子雞翼& 芝麻雞翼每款都好脹卜卜,入口外酥內軟,啖啖肉爆哂肉汁🥰
開心果控有福了💚💚 必食開心果巴斯克芝士蛋糕‼️

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $62

🍵開心果鮮奶咖啡(凍)$52
漸變色都幾靚!咖啡配搭開心果又幾夾,中間仲有舊忌廉~

🍵開心果特調 $56
杯邊有滿滿嘅開心果粒粒,混合豆腐更加滑溜,突出開心果味~

🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
$123 +芝士 +$15🧀
超邪惡嘅吐司!必加芝士🧀

🍚原條浦燒星鰻茶濆丼 $88

🍢千島醬紫蘇雞肉丸串 $58

🍗雞翼拼盤 $58
雙拼款式包括餃子雞翼& 芝麻雞翼
每款都好脹卜卜,入口外酥內軟,啖啖肉爆哂肉汁🥰
15 分鐘 (堂食)
喺大圍超人氣嘅打卡餐廳E For Egg,原來已經喺西環開咗分店😍呢日過嚟西環買野就順便嚟潮聖吓✌🏻一入到去我地就揀咗坐好打卡able嘅tatami座位❤️🫖甜蝦三文魚籽茶漬丼 $72丼飯有粟米,脆脆,蛋絲,紫菜絲,蔥等配料,食落口感非常豐富,加入茶後味道清香,最後撈埋三文魚籽鹹鮮味好突出👍🏻🥩黑椒牛舌定食 $78薄切黑椒牛舌口感較爽口唔會韌,配埋溫泉蛋味道更豐富,仲有大量蛋絲同泡菜伴碟,送飯一流🍗日韓炸雞拼盤 $68兩款唔同風味炸雞,各有特式,個人比較鍾意韓式炸雞因為醬汁味道好開胃😍🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108加芝士 $15呢個真係必食😍盒子吐司外脆內軟,切開裏面滿佈芝士,蛋,海鮮沙律,撈埋三文魚籽一齊食口感豐富😍軟殼蟹幾大隻,唔會炸到好乾👍🏻🧇E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88窩夫有兩件,烘得外脆內軟,面層芝士奶蓋份量好多,味道好濃郁,中間藏住粒糯米糍,好有驚喜😍🧀雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 $62外面係層薄薄嘅麻糬皮,入面係質感比較輕盈嘅巴斯克軟心芝士蛋糕,巴斯克芝士蛋糕味道濃郁,連埋麻糬皮一齊食感覺幾特別👍🏻☕️招牌奶蓋咖啡(熱) $45賣相同招牌窩夫有d似😂

🫖甜蝦三文魚籽茶漬丼 $72

🥩黑椒牛舌定食 $78

🍗日韓炸雞拼盤 $68

🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
加芝士 $15

🧇E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

🧀雪の巴斯克軟心芝士蛋糕 $62

☕️招牌奶蓋咖啡(熱) $45
賣相同招牌窩夫有d似😂奶蓋咖啡攪勻飲落除咗係帶點鹹味嘅咖啡之外,仲帶有微微酒味👍🏻

🥛竹炭黑芝麻鮮奶 $42
飲落芝麻味好香,同鮮奶味道非常夾
2024-10-30 124 瀏覽
寵物友善打卡Cafe裝修以白色同木為主 環境空間好大仲有一個camping主題位置今次我地簡左榻榻米坐 因為員工見我地帶住小朋友特登推薦我地坐 個下其實都好surprise估唔到咁細心 ❤️‍🔥❤️‍🔥帶小朋友既話坐榻榻米係最好既選擇🙌🏽🙌🏽今次我地嗌左好多野食每樣都非常之打卡able 今次我地三個人每人一主食 1️⃣黑椒牛舌定食 配溫泉蛋2️⃣地獄豬軟骨湯拉麵3️⃣ 雜菜湯拉麵4️⃣西西里檸檬岩鹽氣泡水(凍)5️⃣番石榴靑檸氣泡水(凍)6️⃣ 2x桂花香梨茶(熱)7️⃣萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕8️⃣開心果巴斯克芝士蛋糕9️⃣金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司食左咁多野 甜品同盒子吐司個人最推薦除左打卡好靚之外 味道都真係好好仲可以坐好耐添 我地得閒都要再去食E for egg 📍地址: 西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖(香港大學站B1出口行3分鐘)#eforeggcafe #西營盤美食 #西營盤 #西環美食 #西環 #saiyingpun #saiyingpunfood #cafehk
寵物友善打卡Cafe
今次我地三個人每人一主食

1️⃣黑椒牛舌定食 配溫泉蛋
2️⃣地獄豬軟骨湯拉麵
3️⃣ 雜菜湯拉麵
4️⃣西西里檸檬岩鹽氣泡水(凍)
5️⃣番石榴靑檸氣泡水(凍)
6️⃣ 2x桂花香梨茶(熱)
7️⃣萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯
克芝士蛋糕
8️⃣開心果巴斯克芝士蛋糕
9️⃣金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司
食左咁多野 甜品同盒子吐司個人最推薦
除左打卡好靚之外 味道都真係好好
仲可以坐好耐添 我地得閒都要再去食
E for egg
(香港大學站B1出口行3分鐘)
2024-10-24
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
2024-10-29 136 瀏覽
原來人氣爆燈的大圍咖啡店 【 𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐄𝐆𝐆 】在西環開了新分店呀😍!! 咖啡店地方激大,環境好舒適,依然有大圍店的𝐭𝐚𝐭𝐚𝐦𝐢,打卡一流🦐 黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司再次安哥的黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司,真的超美味しい!!! 大蝦超酥脆,肉質彈牙。吐司內有多汁菠蘿和滑嫩炒蛋,一人一個大滿足🍳 煎蛋漢堡扒定食漢堡扒鬆軟彈牙,煎蛋蛋黄流心,還有飯素飯和味噌湯呢🧇 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋窩夫終於吃到餐廳的招牌芝士蓋窩夫,真的好可愛呀~芝士奶蓋濃稠微鹹,中間還有糯米糍,好有驚喜🌰 栗子蒙布朗窩夫栗子蓉好驚人呀~有濃濃抹茶香,佈滿整件窩夫,好誇張 ⚫️ 竹炭芝麻巴斯克芝士蛋糕芝麻味超濃郁,芝士軟心,不錯耶~大家多多支持小店吧\(//∇//)\!•🥚 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐆𝐆

🦐 黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司

🍳 煎蛋漢堡扒定食

漢堡扒鬆軟彈牙,煎蛋蛋黄流心,還有飯素飯和味噌湯呢

🧇 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋窩夫

🌰 栗子蒙布朗窩夫

栗子蓉好驚人呀~有濃濃抹茶香,佈滿整件窩夫,好誇張

⚫️ 竹炭芝麻巴斯克芝士蛋糕

芝麻味超濃郁,芝士軟心,不錯耶~

大家多多支持小店吧\(//∇//)\!

🥚 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐆𝐆
高質Cafe #eforegg 由大圍搬到西環,望穿秋水終於有機會去朝聖😇入到Cafe估唔到地方超寬敞,除咗大廳夠大之外,另外中間左一間房可以偽camping,奴才仲可以帶主子去chill 吓。今次嚟已經做定功課,有啲必點items🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司冇得傾絕對係打卡之選大大隻軟殼蟹放系海鮮盒子上軟殼蟹外脆內軟;海鮮盒內有乾坤,塞滿了炒蛋、魷魚粒、芝士、魚子等,重點係加咗勁多沙律醬,邪惡之餘又好味。最鍾意食無骨嘅嘢千島醬雞肉丸串 ,絕對係我不二之選,唔好睇雞肉丸細細粒,其實都幾有咬口加上千島醬,我一個人可以食一碟。雞翼拼盤有兩款雞翼,包括豬肉釀雞翼和炸雞翼調味都幾重手,咸就咸咗少少,但又好鬼惹味。日式章魚小丸子正常發揮,可以擺番個quota喺其他。識食梗係要留肚食甜品🥤開心果特調 如果你是開心果控我超超超推介,每一啖都飲到濃郁嘅開心果香味,連個杯邊到沾上開心果碎,加埋豆腐系底,可為雙重口感,正!👻嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕諗住純粹應吓節,點知依個芝士蛋糕入口超濃郁嘅黑芝麻味道,甜度適中,口感軟滑無比,估唔到咁出色。最後壓軸甜品🧇栗子蒙布朗窩夫不時不食緊去食栗子,喺香港第一

高質Cafe #eforegg

由大圍搬到西環,望穿秋水終於有機會去朝聖😇

今次嚟已經做定功課,有啲必點items

🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司

冇得傾絕對係打卡之選
大大隻軟殼蟹放系海鮮盒子上

最鍾意食無骨嘅嘢

雞翼拼盤

有兩款雞翼,包括豬肉釀雞翼和炸雞
調味都幾重手,咸就咸咗少少,但又好鬼惹味。

日式章魚小丸子

正常發揮,可以擺番個quota喺其他。

識食梗係要留肚食甜品

🥤開心果特調

如果你是開心果控
加埋豆腐系底,可為雙重口感,正!

👻嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕

最後壓軸甜品
🧇栗子蒙布朗窩夫

不時不食緊去食栗子,喺香港第一次食到咁慷慨嘅栗子蓉,栗子蓉完全個雪山包圍着,裏面係白濛濛嘅雲呢拿味Gelato,底部就係厚身waffle
層次感和味道都係原勝!

絕對系全晚的焦點😍👍🏻

======================​

📍E for egg
📍​SYP , HK
💰$200
2024-10-26
  • 開心果特調
Weekend朋友帶咗我哋去西環搵一間高質cafe,去到係爆場。佢哋用蛋做主題裝修,走cafe簡潔風,嘢食係好睇又好食🤤🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司擺盤好靚夠吸睛成隻金沙軟殼蟹插係吐司上面,一切開吐司入面係海鮮沙律又有芝士,吐司外脆內軟加上海鮮沙律同芝士好惹味。🌰栗子蒙布朗窩夫睇得又食得嘅有高度感甜品!外面充滿住栗子蓉,食落唔甜咬到一粒粒甘栗。入面係窩夫同少少蛋糕。🍵原條蒲燒星鰻茶漬丼原條蒲燒星鰻燒得好香有淡淡鰻魚味,加上少少脆脆同茶漬飯一齊食好清新。🍟黑松露蕃薯條蕃薯條炸得香脆不過略嫌有點過油,配黑松露醬同放咗一小舊黑松露係上面撈蕃薯條食。🧆千島醬紫蘇雞肉丸串紫蘇雞肉丸配上千島醬,肉質結實有口感,幾好食。👻萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕中間係流心而且質感軟滑!黑芝麻味幾香濃,甚至乎蓋過咗芝士嘅味道。🥚招牌奶蓋咖啡有蛋係上面做裝飾,tiramisu奶蓋下面係咖啡。🥛竹炭黑芝麻鮮奶感覺無乜加糖好健康,好濃黑芝麻味。

🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

🌰栗子蒙布朗窩夫

🍵原條蒲燒星鰻茶漬丼

🍟黑松露蕃薯條

🧆千島醬紫蘇雞肉丸串
紫蘇雞肉丸配上千島醬,肉質結實有口感,幾好食。

👻萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕

🥚招牌奶蓋咖啡
有蛋係上面做裝飾,tiramisu奶蓋下面係咖啡。

🥛竹炭黑芝麻鮮奶
感覺無乜加糖好健康,好濃黑芝麻味。
2024-10-26 168 瀏覽
之前去過大圍人氣cafe E for Egg覺得佢哋嘅蛋料理幾高質。不過個次都要排好耐隊,近期佢哋就係西營盤開咗分店,地方更闊落,位置更方便,港島人都可以過嚟食呀🤩🤩Cafe環境走日系風,空間感大,可以坐日式榻榻米座位。餐點選擇以日式fusion料理為主,好似超級邪惡又爆餡嘅厚吐司、定食、茶漬飯、小食、窩夫等,價錢合理🤑🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司(加芝士)$123舖頭招牌作🌟金沙+炸軟殼蟹+芝士+厚吐司,係極盡邪惡嘅組合😈軟殼蟹大大隻好香口。吐司好厚身,表面焗至鬆脆,內裡保持鬆軟👍🏻喜歡裡面夾有大量海鮮沙律,蛋黃醬嘅味道同吐司好夾😽🍍黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司(加芝士)$103另一個組合則夠特別,鳳梨酸酸甜甜估唔到又夾到吐司😛韓式炸雞甜甜辣辣,不過雞鎚部位有骨,如果做成無骨版本就可以同吐司一齊食。喜歡裡面放有滑蛋,好香好滑😋🦐甜蝦三文魚子茶漬丼 $72想食得清淡清新一啲可以叫茶漬飯😆可以按喜好自己倒茶湯。飯上面放上不少甜蝦、飯素、雞蛋絲,幾豐富😙🍗雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58雞翼看似普通卻有驚喜🤩餃子雞翼脹卜卜,香脆嘅雞皮包住餃子餡,口感豐富😋🍢千島醬紫蘇雞肉丸串

🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司(加芝士)$123

🍍黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司(加芝士)$103

🦐甜蝦三文魚子茶漬丼 $72

🍗雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58

🍢千島醬紫蘇雞肉丸串 $58
雞肉丸都唔錯,配以千島醬幾惹味🥳

🧇E For Egg芝士奶蓋招牌窩夫 $88
甜品雖然都係carbs,但值得留肚一試🤪窩夫放上煎蛋造型忌廉同布丁,造型可愛😍窩夫口感一流,夠晒脆口😋忌廉係略帶鹹香嘅芝士奶蓋,搭配可可味嘅窩夫,意外地不太甜,幾好食👏🏻

🍵竹炭黑芝麻鮮奶 $42、抹茶鮮奶 $43
飲品都唔錯,芝麻鮮奶勁醇厚,芝麻味超濃郁天然,必點😎

推介指數(10分為滿分):8分
2024-10-22
2024-10-25 150 瀏覽
好早之前已經去過大圍分店👣點知發現西環都有!dinner就決定去食 HKU落去都幾快 環境好大🤪餐廳偏日系白木色設計🤍仲有榻榻米食個tea嘆個甜品都好幸福🥰📍黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($88)餐廳王牌👑 盒子吐司🍞之前試過軟殼蟹好好食😋今次試大蝦!吉列大蝦🍤放咗喺最頂仲有大量爆漿嘅滑蛋🥚加沙律醬切開入面真係有一片片鳳梨🍍最正係個吐司🍞烘到好脆 金黃色💛真心要try try~打卡都💯📍和風煙鴨胸湯烏冬 ($72)平時食太多肥野要清一清👉🏻👈🏻呢個湯烏冬係會跟一個細沙律🥗湯底吃普通豬骨湯但有少少麻油味配料有鴨胸、粟米、鳴門卷、海帶、糖心蛋烏冬都係偏煙靭🍜 連配料食不錯!📍黑松露蕃薯條 ($58)真係少咗好多地方有得食「蕃薯條」😭今次呢碟好似有少少Overcook但整體口感冇影響嘅~ 除咗黑松露醬 仲有堆「松露」喺薯條上🍟小食黎講幾好👍🏻 可以同朋友share📍冧酒提子巴斯克蛋糕 ($56)之前已經好想試呢度巴斯克蛋糕🍰好可惜7pm到得返呢款..其他都sold out一「𢳂」落去就feel到蛋糕內層係軟心😎好重冧酒味 同時都有雲呢拿味成個口感好creamy又軟滑😈📍招牌奶蓋咖啡 ($4
好早之前已經去過大圍分店👣
點知發現西環都有!dinner就決定去食
HKU落去都幾快 環境好大🤪
餐廳偏日系白木色設計🤍仲有榻榻米
食個tea嘆個甜品都好幸福🥰

📍黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($88)
餐廳王牌👑 盒子吐司🍞
之前試過軟殼蟹好好食😋今次試大蝦!
吉列大蝦🍤放咗喺最頂
仲有大量爆漿嘅滑蛋🥚加沙律醬
切開入面真係有一片片鳳梨🍍
最正係個吐司🍞烘到好脆 金黃色💛
真心要try try~打卡都💯

📍和風煙鴨胸湯烏冬 ($72)
平時食太多肥野要清一清👉🏻👈🏻
呢個湯烏冬係會跟一個細沙律🥗
湯底吃普通豬骨湯但有少少麻油味
配料有鴨胸、粟米、鳴門卷、海帶、糖心蛋
烏冬都係偏煙靭🍜 連配料食不錯!

📍黑松露蕃薯條 ($58)
真係少咗好多地方有得食「蕃薯條」😭
今次呢碟好似有少少Overcook
但整體口感冇影響嘅~
除咗黑松露醬 仲有堆「松露」喺薯條上🍟
小食黎講幾好👍🏻 可以同朋友share

📍冧酒提子巴斯克蛋糕 ($56)
之前已經好想試呢度巴斯克蛋糕🍰
好可惜7pm到得返呢款..其他都sold out
一「𢳂」落去就feel到蛋糕內層係軟心😎
好重冧酒味 同時都有雲呢拿味
成個口感好creamy又軟滑😈

📍招牌奶蓋咖啡 ($48)
佢用奶蓋整成嘅迷你太陽蛋?!
放好耐都唔會溶 望落好似Tiramisu🤣
飲落去係飲酒味嘅奶啡 好濃 ~

————————————————————
味道😋:7/10