2015-06-14 462 瀏覽
朋友推介嚟到尖沙咀嘅粵海酒店,橫掂又未食過半自助餐,一於試試。粵海酒店地方幾易搵,搭 Lift 上一樓就到 Edenfa。一入去就見到幾個 Section 嘅自助餐區,有蜆、青口兩款海鮮,都幾鮮味。有啲 Ham,沙津呀,湯就係南瓜湯,幾 Creamy!不過少少不足就係野食種類不算太多,refill 亦唔夠快。不過半自助餐嚟講都收貨啦。食完一輪主菜就嚟喇,食西餐點可以唔食牛呢?叫咗個紅酒燉澳洲和牛,其實佢係「面珠登」嚟嘅,所以比較嫩滑。廚師就介紹話要用 40度低溫煮 4-6個鐘,如果計埋事前醃製等時間,都要成兩日!所以食落去真係幾滑、煲得耐又夠唸。食海鮮食牛肉又豈能無酒~加上成班朋友都係嗜酒之人,一開就開夠一紅一白!酒店選用 Corner Stone,Merlot 入口細膩仲有 aftertaste,所以都係鍾意飲紅酒多啲!最尾出去食多round甜品,桂花糕清甜!原來有啤酒飲~

最尾出去食多round甜品,桂花糕清甜!
原來有啤酒飲~
2015-06-12 479 瀏覽
仲有一日先到星期五,我同honey都想揾個地方靜靜地拍下拖,食餐好既。同事介紹位於尖沙咀粵海酒店內既edenfa,話入面環境清幽,與世隔絕,係放工後靜靜地食飯既好地方,咁我地一放工就飛奔過去。入到去即刻有位,waiter 拎出部ipad比我地點菜,原來呢度係半自助餐既形式,每人有一款主菜,而沙律吧食物是任食的。睇完個menu,可惜今日rib eyes賣哂了,所以最後我揀左慢煮龍蝦,而honey就點左黑毛豬扒。點完後waiter就提醒我地烹調時間大概15分鐘,趁呢個空檔我地可以去試試佢個沙律吧。沙律吧雖然唔算大,但款式都算多,有兩款凍海鮮:沙白及東風螺,仲有其他必備的冷盤:smoke salmon 之類,仲有甜品。而另一邊就有沙律菜、湯、蒜蓉包、芝士餅乾等。我地每樣都拎左少少,最後重點推介蒜蓉包,真係好好味!上頭盤啦,龍蝦賣相精美,龍蝦拆肉上,配埋龍蝦頭。蝦肉彈牙,我想是因為慢煮關係吧,蝦肉亦非常juicy,啖啖肉。除此之外我更發現,原來蝦肉中更夾住紅色既膏!超級驚喜!因為本人超級中意食膏!每一啖除了有肉香更有啖啖膏香,my god! 好想食多隻呀!食完後有少少失落,honey忽然拎起個

食完後有少少失落,honey忽然拎起個蝦頭研究,佢大叫:「入面仲有好多膏呀!」我一睇!嘩係喎!好彩waiter未收咋,唔係我一定會喊出黎囉!
沙律菜
呢個都幾得意
鮮甜
2015-06-11
沙律菜
  • 慢煮緬因州龍蝦
2015-06-11 666 瀏覽
最近,有朋友約食飯,選址尖沙咀寶勒巷粵海酒店 1樓的新餐廳 Edenfa,可是,Openrice 的資料卻未有任何食評,而且,餐廳供應多國菜,應該適合大家口味吧!  直至近日,見到 Openrice 的餐廳相片,看來質素不錯!令大家都好期待! 其實,走到酒店 1樓,一出 lift 見到一間潮州酒樓,左手邊有間西餐廳,卻沒有店名及招牌! 走到餐廳門口,先問一問接待的男侍應,是否 Edenfa?他回答是,我才報上名來 book 了多少位!原來餐廳仍是試業階段,剛剛開了兩星期有多!我們昨晚 7:00 入座,當時,只有好幾桌食客,加上餐廳佔地半層,大約 100 個座位,以酒店餐廳來說,地方不大! 而另一半層則是一間潮州酒樓!  聽餐廳經理講,餐廳前身為 18 Restaurant,供應全自助餐;由於地方有限,現已轉型為 Edenfa,並供應半自助餐!  令大家都好驚喜! 這裡的燈光較為昏暗,配合灰色牆身,頗有情調,  卻是影相的確有一定難度! 半自助晚餐 6:30 ~ 10:00 供應晚餐主菜由 $198 ~ $668 不等 (設加一服務費)包括:歐陸三食 $198、西班牙黑毛

而另一半層則是一間潮州酒樓

令大家都好驚喜!

這裡的燈光較為昏暗,配合灰色牆身,頗有情調,
 卻是影相的確有一定難度!
半自助晚餐 6:30 ~ 10:00 供應
晚餐主菜由 $198 ~ $668 不等 (設加一服務費)
包括:歐陸三食 $198、西班牙黑毛豬扒 $238、紅酒燉澳洲和牛面頰 $248、法式烤焗加拿大白鱈魚 $258、慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬 $268、澳洲 M5 肉眼扒 $398、日本 A5 和牛肉眼扒 $668 等。
半自助晚餐除了主自選主菜之外,還有冷盤、沙律、甜品、水果任君選擇!

以半自助晚餐的份量,個人覺得冷盤及沙律比預期多!

不過,只要少部份食物有附上食物名稱,
 只好靠估及作上食物名稱吧!
然而,每晚均有供應兩款海鮮!
 冷盤:

泰國深海蝦、翡翠螺、素翅酥、凍蝦
深海蝦由泰國入口,
色澤鮮明又新鮮,鮮甜彈牙!十分討好!

餐廳經理推介,翡翠螺則每隻清洗,相當衛生,令食客食得放心!
 富有嚼感!
素翅酥賣相與真魚翅有幾分相似,
 晶瑩剔透而彈牙!調味亦很合胃口!
 酥皮底薄而鬆化,整體配搭出不俗的火花!

凍蝦的外型弄成心形,相當吸引!
 可見廚師的心思,就算是一小件冷盤小食也絕不馬虎!值得一讚!
 凍蝦配上辣醬,簡單調味足以提升鮮味!
冷盤:泰國深海蝦、翡翠螺、素翅酥、凍蝦
芝士凍茄子、黑松露賓尼迪蛋、雜錦火腿、吞拿魚沙律千層酥
芝士凍茄子涼浸浸又軟身兼入味,帶點芝士鹹香不錯吃!
黑松露賓尼迪蛋蛋白表面滑溜,蛋黃呈流心!
 火喉控制恰好!
 表面一堆黑松露的確提味不少,卻是不太足夠!

雜錦火腿兩款都重口味,
食完即刻要飲水解渴!

吞拿魚沙律千層酥千層酥皮外層甘香酥脆,
 餡料主要是吞拿魚沙律,簡單而美味的小食!令人百試不厭!
芝士凍茄子、黑松露賓尼迪蛋、雜錦火腿、吞拿魚沙律千層酥
黑松露賓尼迪蛋
 沙律

沙律配檸檬美容汁
沙律配料選擇多!我也不禁選擇多款配料!

包括:粟米、車厘茄、豆苗芽、紅椰菜、羅馬生菜、紅腰豆、鮮菠蘿、雞心豆;色彩繽紛而且纖維豐富!
 檸檬美容汁充滿檸檬果酸,味道帶甜,頗為開胃!
 當中豆苗芽的臭青味最濃烈,並是人人可接受啊!
沙律配檸檬美容汁
 主菜:

慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬 $268
牛油果醬混合了香蒜及薄荷,既清新又可提升鮮味!質感濃稠而真材實料,其酸度幾惹味開胃!

以慢煮方式可保持食物的質感,也不會過熟破壞龍蝦肉質!相對等候需時!

選用緬因洲龍蝦,原隻起肉,啖啖肉!新鮮味美!
 肉質結實鮮甜兼爽彈!不論賣相及味道真是無得輸!
 不肯定餐廳方面是否用上美國薯仔?!入口粉糯而甜美,混合牛油,令質感更軟滑,兩者配合得天衣無縫!
慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬
 甜品

芒果布甸、Tiramisu、士多啤梨慕思、杞子桂花糕
芒果布甸酸甜味道恰到好處,質感算是滑溜,
 餐廳方面卻是沒有提供茶匙,帶來不便!
 只好以麵包刀舀來食!

Tiramisu 一小件的 Tiramisu 可做出層次感,連味道也不例外,鬆軟的蛋糕配上帶有咖啡味的底層,做出不平凡的味道!真不錯!

士多啤梨慕思口味微酸而甜,口感濕潤軟滑!不過不失!
杞子桂花糕屬於中式食材,跟西式自助餐有點格格不入!
 杞子桂花糕口味清怡不甜膩,就算食多件也無有怕!

甜品:芒果布甸、Tiramisu、士多啤梨慕思、杞子桂花糕
由於,這間餐廳仍是試業的關係,人手尚未熟手,加上我們食完的碟子放在桌子好一會兒,才有侍應收走,給我們感覺欠缺主動!
 恐怕有些地方需要改善!
2015-06-10
慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬
2015-06-10 526 瀏覽
粵海酒店一樓間Edenfa係新開,之前都未試過,但有朋友話新開轉型不如上去試下就帶我上去食。一去到感覺裝修唔錯,左邊自助拎野食,右邊係座位,感覺幾寬敞,唔似平時果啲自助餐位排到好逼咁。聽朋友講Edenfa係食main set+半自助餐,main set我睇左餐牌,幾豐富,但我唔食牛,就叫左一碟法式烤焗加拿大白雪魚,因為聽個朋友講話呢到白雪魚又滑又嫩,唔似得銀雪魚咁肉質咁厚,於是就試下。試之前就出去睇下半自助餐有咩食先,都幾多選擇。環境幾靚,都幾多野食,又有海鮮任夾。青口好好食,淡淡海水鮮味,肉質徘徊煙韌與滑嫩之間,一食就食左十幾隻,果到啲ham都有幾種,肉味濃郁,仲有其他精緻既前菜,值得一食,main set未黎之前我已經食左兩大碟。食完兩碟前菜之後,終於到主菜la~主菜就係呢碟法式烤焗加拿大白雪魚,一切落去塊皮好似硬硬地,但肉就好易脆,唯有用叉兜落食,本來冇咩期望,但一食落去個口感啲肉真係勁滑,入口即溶,魚皮炸到脆卜卜,簡直係皮脆肉嫩!比起普通銀雪魚滑上幾倍,亦都鮮味幾倍,再加埋頂上面果啲粒粒番茄碎,連埋一齊食個清新得黎又有鮮味,食食下已經食哂成舊魚同埋所有配菜了。食完唔夠喉唯有再出

試之前就出去睇下半自助餐有咩食先,都幾多選擇。

環境幾靚,都幾多野食,又有海鮮任夾。
食完兩碟前菜之後,終於到主菜la~

食完唔夠喉唯有再出去拎野食啦,係時候食甜品了,甜品都係啫喱果啲,無咩特別,不過佢啲生果(桃同大樹波蘿)幾好食,而且食完咁多肉之後食生果個感覺係一流!
唔記得講,果到啲紅酒同白酒都味道香滑醇厚,尤其係白酒,平時唔飲酒既我都飲左兩大杯,伴埋魚肉食,一時間個口腔有幾種鮮味滾來滾去,但又唔會減走對方既鮮味,而係互相映襯,彷彿感受到大廚費盡心機,做到流哂汗既精心佈置,幾重鮮味非常暢快咁係條舌頭到流竄...嗚呀,食過真係翻尋味,值得一讚!

2015-06-10 417 瀏覽
同朋友見到有半價半自助餐仲要係酒店,禁就當然博一博試大,點知都有驚喜去到因為半價禁就吾怕叫豪D...禁就叫左個M5澳洲牛!仲要三成熟!禁主菜黎之前就當然食下D前菜先,沙律吧都多蔬菜揀,我夾緊個陣個經理仲黎同我介紹,話佢地用嘅菜都係有機菜,所以可能無出面D菜禁靚,不過夠健康,另外仲有個檸檬美容汁,味道都幾開胃,可以一試!另外我都試左D小碟前菜,有D青瓜涷蝦吞拿魚他他,水準吾錯,值得一贊嘅係芝士同火腿,因為佢地無將價就貨,食材依然係幾好,初頭打算半價應該吾會有呢D食,點知都有。NICE!!!別外個湯都算可以,幾滑不過可以再濃dd就好。主菜黎到,M5牛扒三成熟!份量同平日單點有得揮!三成亦都岩岩好,入口雖未到即溶但油脂分布十分平均,如果平日要食到呢D牛扒都應該要去扒房食。值得一提係叫多左杯啤酒,是日推薦黎嘅,一大杯女仔應該夠飲,味濃泡沫幼滑,愛酒之人可以試試,我個人覺得好過1664甜品款式都OK,不過最中意個桂花糕,淡淡清香中和反牛扒嘅油膩,贊!
沙律前菜(包括芝士火腿)
忌廉西蘭花湯
別外個湯都算可以,幾滑不過可以再濃dd就好。
澳洲M5牛扒
三成熟
餐廳推薦啤酒
2015-06-08
5 分鐘 (堂食)
沙律前菜(包括芝士火腿)
忌廉西蘭花湯
澳洲M5牛扒
三成熟
餐廳推薦啤酒
2015-06-09 290 瀏覽
Weekend度度都多人, 男朋友亂搵之下, 搵到哩間新開既餐廳. 雖然都好多人, 但好在唔駛等位.餐廳係半buffet型式 有沙律 小食 芝士 好多選擇哩個歐陛3食好有驚喜! 個蝦有少少spicy, wake up my appetite. 而我就最鐘意個智利鵝肝. 好香. 而個帶子Risotto 都好好味. 傑得黎又唔會太溜.主菜點左慢煮3文魚. 好怕有D3文魚煮得太熟. 但哩個慢煮得黎又調較到個口感剛好.價錢同食物都好滿意. TST哩個地區算唔錯.

餐廳係半buffet型式 有沙律 小食 芝士 好多選擇
Edenfa Continental Trio
慢煮三文魚
價錢同食物都好滿意. TST哩個地區算唔錯.
Edenfa Continental Trio
慢煮三文魚
2015-06-09 306 瀏覽
最近工作實在太繁忙了也很少跟同事一起下班聽同事說粵海酒店新開了一間西式餐廳在試業期間還有優惠所以是日決定相約來到這間新開的半自助晚餐大家一起摸摸酒杯底談談心事享用一份精緻的晚餐整體來說 整間餐廳的氣氛不錯枱與枱之間距離合適三五知己適合情侶二人都不錯說是半自助晚餐所有頭盤沙律甜品都是自助的全部都製造精美味道都不錯蒜蓉包真的是大fit!濃濃的蒜蓉醬香味放入焗爐焗至香脆令人一吃再吃在點主菜前 都開了兩支酒一支白 一支紅其實Cyn 不太懂得酒的好壞但這兩支都很容易入口😊主菜就點了歐陸三重奏分別的智利鵝肝、西班牙香蒜鳳尾蝦和墨汁帶子意大利飯首先食的是智利鵝肝智利鵝肝較其他的油份較重所以都較香濃配上焗至香脆的小多士中和了所有的油膩感不錯的然後就是西班牙香蒜鳳尾蝦放入口中時是香蒜味有少許辣味配上爽口彈牙的蝦是新鮮來的鳳尾蝦😊最後就是墨汁帶子意大利飯在意大利飯上有一粒大大的帶子鮮味無比外層煎至金黃色內裡仍保留了帶子的鮮味配上用上濃濃的墨鮮汁整成的意大利飯令人不其然吃掉成份意大利飯整體來說是一餐不錯的晚飯食物不錯 酒不錯 服務也很好的在試業階段都不錯期待它正式開業
最近工作實在太繁忙了

說是半自助晚餐
所有頭盤沙律甜品都是自助的
全部都製造精美
味道都不錯

蒜蓉包真的是大fit!
濃濃的蒜蓉醬香味

食物不錯 酒不錯 服務也很好的
在試業階段都不錯
期待它正式開業
2015-06-07 232 瀏覽
同幾個中學朋友好耐冇見,約左幾個月終於約到,其中一個朋友就話呢間餐廳裝修無耐,想試下,我不嬲唔係太中意試啲新餐廳,但佢講左一句有牛wo,我就即刻仆到去啦!book左檯一去到就入得,waiter同我哋講可以出去拎啲前菜先,原來前菜係任食,款式唔算好多,但質料就幾好,尤其係parma ham,油脂味幾重,好岩個人嘅口味,南瓜湯好“容“,亦都夠熱,唔錯唔錯,返返埋位就叫左期待已久嘅牛,澳洲m5肉眼扒,叫左3成熟,又唔係等左好耐就嚟到,厚度幾適中,牛之達人嘅我都好滿意,放落牛,肉味真係冇得嘆!食完個浸肉味仲喺口度浪下浪下,配埋薯蓉都夠飽啦!整體都好滿意,座位唔算拍得太埋,唔會話聽到其他檯傾計,下次再嚟食牛先!
  • 澳洲m5和牛