今次我地有成20位所以老闆預留了一間獨立房給我們由於人數多,餐廳都預先whatsapp了餐牌給我們。因為製作食物需時,預先讓我們選好食物,當天可更快能用餐。侍應先給我們麵包及水,醫一醫肚,哈哈。先來頭盤吧這個泡菜辣味頗強,不吃辣的不建議點。帶子粒在杯內,由於是前菜吧,份量不多。忌廉湯算濃稠,黑松露味不算太濃,但味道不錯的。我點了5成熟,肉質軟稔。份量好多呀~到最後是我是飽著吃的🤣龍蝦肉質爽口,份量也合理,配了牛柳。朋友也說份量很多,吃不完🤗淡淡的薄荷香味,略嫌朱古力味淡,奶味亦不夠。甘菊茶配有很有格調的茶杯,整體感覺提升了。加錢點了心太軟。好彩沒有點錯,味道很好,一切開,朱古力醬會湧出的那種上菜上的頗快,服務也不錯。
今次我地有成20位
所以老闆預留了一間獨立房給我們

侍應先給我們麵包及水,醫一醫肚,哈哈。

先來頭盤吧
韓式辣北寄貝併帶子杯
這個泡菜辣味頗強,不吃辣的不建議點。
帶子粒在杯內,由於是前菜吧,份量不多。
黑松露磨菇忌廉湯
忌廉湯算濃稠,黑松露味不算太濃,但味道不錯的。
阿美國有骨肉眼扒(16Oz)配巴黎野菌香草牛油及燒汁
我點了5成熟,肉質軟稔。份量好多呀~到最後是我是飽著吃的🤣

黑松露忌廉汁焗波士頓龍蝦拼扒美國牛柳
薄荷朱古力
淡淡的薄荷香味,略嫌朱古力味淡,奶味亦不夠。
甘菊茶
甘菊茶配有很有格調的茶杯,整體感覺提升了。
心太軟

上菜上的頗快,服務也不錯。
2018-08-18
韓式辣北寄貝併帶子杯
阿美國有骨肉眼扒(16Oz)配巴黎野菌香草牛油及燒汁
2018-08-21 718 瀏覽
繼上次一個人的晚餐浪漫,今次實行兩人的浪漫午餐因上次晚餐的經驗,今次同衰老嚟食一定要訂位。 我做啱了,好在有訂,如果唔係.......要佢等就麻煩。待應一早已經放了餐牌在檯面。  我們點餐後, 待應將熱騰騰的一籃麵包奉上(黑芝麻包及蜜糖包),好軟熟呀!  頭盤:新鮮淮山蟹柳蟹籽沙律及燒鴨胸菠蘿沙律。 新鮮淮山、出面好少有餐廳用呢樣食材做沙律,因為處理都幾煩,淮山本身無味他們加了蟹柳蟹籽及芝麻醬令成個沙律好清新。 燒鴨胸菠蘿沙律,雖然無乜特別, 但見擺碟非常精緻,看出廚師的心思。 餐湯:露筍雞肉忌廉湯,無揸流攤,堅有露筍粒及雞肉。 主菜:燒美國豬肉眼,肉質淋,醬汁好味 。 另香煎美國1855黑安格斯肉眼扒,好大塊扒,呢處師傅煎扒真有一手,邊位脆脆又有肉汁。牛扒又有肉味好呀! 出面好多話係1855黑安格斯,但係呢個真係唔同之前响出面食的一樣。 餐飲叫了兩杯咖啡, 不需要加餞。餐湯:露筍雞肉忌廉湯燒美國豬肉眼 主菜:香煎美國1855黑安格斯肉眼扒
繼上次一個人的晚餐浪漫,今次實行兩人的浪漫午餐

新鮮淮山蟹柳蟹籽沙律
燒鴨胸菠蘿沙律

餐湯:露筍雞肉忌廉湯
露筍雞肉忌廉湯

燒美國豬肉眼
燒美國豬肉眼
 主菜:香煎美國1855黑安格斯肉眼扒
香煎美國1855黑安格斯肉眼扒
題外話/補充資料: 晚餐、午餐食物同樣出色。會續繼支持再來。午餐有沙律、餐湯、主菜及餐飲,係抵食。衰老仲話:呢間餐廳真係良心餐廳,出面好多沙律或餐湯二選一, 飲咖啡都要加餞。 佢話星期六再嚟食。
2018-08-21
新鮮淮山蟹柳蟹籽沙律
燒鴨胸菠蘿沙律
露筍雞肉忌廉湯
香煎美國1855黑安格斯肉眼扒
用open rice搵餐廳咁耐第一次真係肯食完野再入個apps打食評因為我覺得依間餐廳既服務真係好好!令我同朋友生日慶祝得很開心愉快🤗🤗我地非常讚賞個so皮羊架!最滿意係我自備左蛋糕去,首先唔需要收切餅費跟住我個cake係冇蠟燭同名字既,?老闆超好人幫我加支蠟燭同設計左士多啤梨花令到成個cake都upgrade左(冇收額外費用)我朋友都好開心😍仲有好多細心位例如加水同埋特登整盞燈幫我地影相我地唔要兩個set dessert仲free左杯野飲俾我地我覺得服務得好周到!我地食左好耐係度傾計都冇趕我地走環境都好闊落同埋壁畫裝飾都有格調😌非常之推介去搞慶祝活動食飯呀!
用open rice搵餐廳咁耐第一次真係肯食完野
再入個apps打食評
因為我覺得依間餐廳既服務真係好好!
令我同朋友生日慶祝得很開心愉快🤗🤗
我地非常讚賞個so皮羊架!
最滿意係我自備左蛋糕去,首先唔需要收切餅費
跟住我個cake係冇蠟燭同名字既,
?老闆超好人幫我加支蠟燭同設計左士多啤梨花
令到成個cake都upgrade左(冇收額外費用)
我朋友都好開心😍
仲有好多細心位例如加水同埋特登整盞燈幫我地影相
我地唔要兩個set dessert仲free左杯野飲俾我地
我覺得服務得好周到!
我地食左好耐係度傾計都冇趕我地走
環境都好闊落同埋壁畫裝飾都有格調😌
非常之推介去搞慶祝活動食飯呀!
2018-08-16
  • 羊架
閒日中午,點了一客Black Angus Rib-Eye,牛扒味道賣相質素與大家樂非常接近,$198的午餐,完全不值,不建議喜歡吃牛扒的朋友來。環境和服務還可,但同價錢同區可以有很多其他選擇。

環境和服務還可,但同價錢同區可以有很多其他選擇。
Black  Angus  Rib  Eye
2018-08-05 359 瀏覽
去長沙灣都唔知食乜,咁上OpenRice搵吓,就搵到呢間諗住博一博上去試吓,點知有驚喜,冇諗過工廈有咁有質素嘅餐廳,服務態度良好,兩個人點左兩個餐,前菜泰式青木瓜蝦沙律,另一個係北寄背沙律,主菜一個係葡式燒乳豬一個係鵝肝鮮帶子牛柳,餐湯係黑松露蘑菇湯給周打魚湯, 甜品有法式焦糖燉蛋,簡直係無限驚喜, 食食吓有位女士應行過來,問點解我食唔晒? 係因為份量實在過大,一個女仔好難食得晒,環境幽靜,良心食店,下次一定會再來幫襯
  • 葡式燒乳豬
  • 餐包
  • 雜菜湯
2018-06-14 1000 瀏覽
再次同朋友來食飯慶祝佢生日, 食物依舊好味,推薦食物每次都有驚喜!餐廳服務更加一流!店員向confirm booking 已經好細心, 問定生日朋友名,朋友ge生日碟仲畫得好靚,多謝餐廳每位用心,大力推薦!
2018-06-14
2018-04-22 1356 瀏覽
朋友一直聽我大讚Enjoy chef嘅一切,話要親身嚟試吓,好啦!一於同佢嚟試吓啦!一早上網bk咗,由於星期六又係19:15,所以嚟到已經坐滿哂枱!我地坐低睇咗一陣餐牌。。。由於Set dinner有折,而且又啱食,我地都點咗兩個set....上菜唔快,我兩傾吓等吓食吓,用餐兩個鐘,但朋友都覺得呢到係一間可以緞緞,繼續嚟嘅餐廳!
前菜,田螺
芝士龍蝦肉眼
海鮮鍋
前為藍莓芝士蛋糕,後為心太軟配雪糕
2018-04-19 1039 瀏覽
Enjoy Chef 今次已經幫襯了第三次,之前兩次都忘記寫食評,今次要啲起心肝去寫!第三次幫襯,味道依然無變!服務態度也很親切。雖然餐廳環境不算豪華,但勝在價錢不太貴。不是吃裝修,是吃味道。唯一要改善,侍應不太主動加水,印象中叫了幾次加水,可能我飲得比較多水掛。
2018-04-16
餐湯  -  黑松露蘑菇忌廉湯
香草牛油焗法國田螺
燒焗美國豬鞍扒拼原隻鮑魚黃金燒
配菜  -  原隻鮑魚黃金燒
焦糖燉蛋
2018-03-27 1006 瀏覽
黎左呢到好多次,原因好簡單,呢區好多同類型西餐,價錢亦好相近,但呢到每樣野一上枱你都已經覺得係好味,而且質素亦係冇下降,呢點係好重要今日叫左泰式牛肉沙律,牛肉漢堡扒+蟹餅+大啡菇+粗薯條,今日餐湯係雜菜湯,特別一提,呢到既芝麻包係好好味,黎到一定要試泰式牛肉沙律一上枱覺得幾得意,果然酸酸地唔太辣,好有沙律Feel 到餐湯,少少失望,因為呢個湯太冇特色,好希望係菇菌湯,但都足料到主菜,真係不得了,淨係排場都勁,我叫左7成,所以塊漢堡扒岩岩好,但同事既7成就話好乾,連埋大啡菇食,勁正,蟹餅反而唔太ok, 要好好改善最後咖啡都ok, 唔係酸嗰隻,夠濃夠香成個餐$158,真係比同區好得多,希望繼續Keep住
,而且質素亦係冇下降,呢點係好重要

,蟹餅反而唔太ok, 要好好改善

最後咖啡都ok, 唔係酸嗰隻,夠濃夠香

成個餐$158,真係比同區好得多,希望繼續Keep住
2018-03-09
2018-03-26 3496 瀏覽
荔枝角覓食熱點除了D2 place外,億利工業大廈是我的不二之選,這工廈食店芸集,當中不乏臥虎藏龍、高質素的食店。這次來到7樓的西餐廳Enjoy Chef,環境寬敞,適合多人聚會。Lunch set有十多款選擇,當中也有全素菜式方便素食者。星期六午餐更可享九折優惠。餐前麵包籃每人有一條烤麵包棒及一小個黑糖麵包,微甜鬆軟的麵包塗上薄薄牛油,好吃Appetizer 泰式八爪魚沙律配醋醃青瓜,沙律菜新鮮,醬汁微酸開胃。別看這Broccoli soup相貌平平,喝一口便感受到師傅的用心。淡淡西蘭花的清甜,沒半點草青味,入口細膩幼滑,蔬菜與忌廉比例完美,有驚喜😆主菜是燒焗美國厚切有骨豬鞍扒配洋蔥汁,豬鞍扒厚度十足,一切下去雖然沒有慢煮般的誘嫩粉紅色,但味道口感絕不遜色於慢煮豬扒👍豬鞍扒經燒焗後內裡依然保持嫩滑口感,全靠師傅豐富的經驗判斷生熟程度。洋蔥汁味道也不錯,帶出豬扒肉味又沒有喧賓奪主。可惜配菜與擺碟略欠心思,只有少量西蘭花和薯仔。縱使沒有華麗裝潢,有廚師用心製作的美食和親切的服務,絕對教人滿足回味,是令人有驚喜的工廈餐廳

泰式八爪魚沙律配醋醃青瓜

2018-03-26
西蘭花湯
燒焗美國厚切有骨豬鞍扒配洋蔥汁
2018-03-15 743 瀏覽
朋友不喜歡吃的火炎雪山, 好驚喜下,待應生令送一個開心果雪糕給她,味道相當好味,朋友都很開心,服務很細心,令外環境很清靜,清潔,氣分浪漫,一班朋友都讚不絕口,會再來光臨。
2018-03-14
用餐優惠
試食活動
2018-03-12 445 瀏覽
荔枝角越來越多餐廳 , 係我唔好彩定係 blogger 太多, 睇完食評去食......也中伏 今日再接再厲荔枝角, 睇下龍與鳳。  一早訂枱, 7:15 到, 安排坐近窗口, 人唔算太多。 上 open rice 睇食評, 講得幾好. 唔通... 又中。侍應耐心介紹餐牌, 但心已早有打算。 選擇散叫德國咸豬手拼德國香腸,皮脆肉嫩,醬汁咸甜適中,仲包埋是日餐湯。  意式雲吞黑松露汁,都係包餐湯,有10粒大大雲吞。食物質數及價格 CP 值高, 今次真係無中伏, 成個人開心晒, 可以下次再嚟。

今日再接再厲荔枝角, 睇下龍與鳳。
意式雲吞黑松露汁,都係包餐湯,有10粒大大雲吞。

2018-03-03
2018-03-12 359 瀏覽
今日去附近覆診, 朋友已多番介紹呢間餐廳終於有機會試試, 睇下我 D 朋友有無吹水先6點半到餐廳, 餐廳未有人, 但眼見每張檯都點起蠟燭, 心諗唔係咁邪呀, 咁早一位都無位。 結果係, 侍應哥哥問有無訂位, 我話無。跟住就開始我的一人浪漫。 侍應哥哥推介七折餐, 又抵(有5道菜)又好食, 話唔會將貨就價, 就信佢啦!吉列廣島蠔拼吉列炸蝦、的確係脆, 粉槳整得非常好, 唔會成囗粉又無成口油淋淋。黑松露磨菇湯、巧靚的心心, 黑松露味夠, 真材實料。侍應哥哥非常細心, 收湯碗時同我講, 等一陣先上主菜, 落下格先。差不多十分鐘, 侍應哥哥問, 依家可以上主菜嗎?  我眼見越來越多人, 我也不好意思阻隹人張檯。好呀上主菜, 唔該美國豬鞍扒拼黃金燒鮑魚 , 好大塊豬扒呀!  邊位少少肥膏煎得脆, 豬扒肉質好 juicy,  鮑魚焗嘅時間剛好, 唔 (un)。消滅完塊豬扒, 真係飽到頂到頸, 所以餐飲叫了熱檸水。 侍應問, 要什麼甜品, 我話仲有........真係佢所講嘅:又抵又好食。人生有個真正朋友的確好極, 無介紹錯, 呢間餐廳確好掂, 直得推介。  下次叫埋死老嚟比餞

黑松露磨菇湯、巧靚的心心, 黑松露味夠, 真材實料。

美國豬鞍扒拼黃金燒鮑魚

........真係佢所講嘅:又抵又好食。

吉列廣島蠔拼吉列炸蝦
2018-03-06
吉列廣島蠔拼吉列炸蝦
2018-02-13 941 瀏覽
臨近農曆新年前夕,上司請食TEAM LUNCH,係果頭番工自然覓食都係番附近,上司拍板一行13人去食西餐,餐廳由佢選,做細既有得試有野食就梗係開心,樂做跟屁虫。因為BOOKING 13人多關係,所以事前要比訂金($500),可能係工廈樓上餐廳驚人放飛機,所以要呢個訂金制度,都可以理解的(如果只係兩至3個人預約要付訂金與否就不得而知了喇)。係食TEAM LUNCH前一日,阿頭都有收到幾次CONFIRM電話確定係咪人數/預約有更改變動,店方面仲提出叫我地一行人預先上該店網睇餐牌揀定SET,方便佢地預備,我地作為客人都十分體諒生意難做,要多翻枱同方便店家準備,所以亦好樂意配合,即日已確定回覆左13人食咩餐。食店就係公司隔離大廈,徒步行過去不用5分鐘,一行人準時到達。坐低,芾菜有兩款揀(事前一日已揀選好了,所以好快上):火炙刺身吞拿魚伴紅及黃波椒莎莎同蜜糖燒雞沙律。揀左後者,味道不錯,汁醬調的剛好,配搭新鮮既沙律菜好爽脆清甜,平時少食沙律既我,都老牛吃嫩草清晒(唔知係咪朝早留肚無食早餐既關係)。之後再上是日餐湯同餐包,個湯好濃稠,因為無寫係咩味湯,所以只能憑味覺去形容,湯好熱好香帶有濃郁既洋蔥

之後再上是日餐湯同餐包,個湯好濃稠,因為無寫係咩味湯,所以只能憑味覺去形容,湯好熱好香帶有濃郁既洋蔥香味。

飲完個湯之後上主菜,兩者期間等左差不多約25分鐘(公司食晏時間其實只有一小時,等都佔左一半時間),頭盤上的快原來係鋪排定主菜有排上,究竟係廚房人手不足定客人太多?
眼見該店都係以接受預約制生意為主,午飯時店外無街客排/等,亦已前一日落定晒餐,都可以要客人等咁耐,意味唔早一日點定餐可能要等個半至兩個鐘?

等左咁耐主菜終於上,以為煮咁耐,一定至少鮮熱辣,但剛好相反,我點既係香煎美國 1855 黑安格斯肉眼扒伴薯菜 配黑松露汁( $198),塊扒完全係溫熱而已,明顯大量煎完擺放著遲遲未出菜所致,牛扒的口感令人強差人意(我點的是6-7成熟),是鞋口同韌的,要多番咀嚼成能下嚥,扒薄連帶肥膏大大舊,眼看已不感吸引,更不用就說那個汁---黑松露汁,完全聞或食都食唔出隻味。配菜有薯仔、蕃茄仔同西蘭花,都係似白烚…..無味道可言,呢個午餐要198再加一服務費……真心不明該價值何在?跟連鎖快餐店的扒有何分別(其實都明白只係食野既地點定取決左同一食物既價格,質量味道其實差別不大)..…..………其他同事點既燒焗美國厚切有骨豬鞍扒 配洋蔥汁同燒紐西蘭羊西冷 伴薯菜 都有異曲同工之妙既統一鞋且韌既感覺,味道真的很一般而已。

有位同事點既係意大利素菜雜錦雲吞 伴雜菜蕃茄醬 ($128),份量少不在話下,亦係最遲先上,味道不過不失,同自己去超市買包意大利雲吞番屋企加芝士焗/煮,應該都可以有差不多既味道效果…….

水亦都係要主動叫先加(該店收取加一服務費的),餐飲係食晒所有野最後先點,其實用餐期間都有主動叫侍應落埋單(可以邊食邊飲野唔使食完先落單等餐飲,一舉兩得),但兩次召喚侍應都被忽略叫等等,所以變成一等再等,餐飲又再等左10-15分鐘…….

總括,可能臨近做節都係咁……..的吧,食物質量味道、服務水平(店員態度OK,不過就是對落單、追單點野皆置若罔聞,間接令食客等的時間長),兩者與食物價錢不成正比,人均接近180一位既午餐,食物質素差強人意,實在有待改善。
2018-02-13
2017-12-28 1508 瀏覽
食物有水準,今次和朋友往慶祝生日,我要了一份晚間套餐:新鮮三文魚煙鴨胸沙律、黑松露白菌湯、豬鞍扒配法國鴨肝、甜品和飲品,只是三百多元,價格不算貴,氣氛也營造得很舒適,工業區算是很好,只可惜服務人員稍欠熱誠和笑容!