2024-10-26 163 瀏覽
等左好耐約30分鐘都未有食物,但個水吧工作人員同另外個客吹水成30分鐘,企係客人張枱旁邊好似隻蚊咁,討厭👎到不得了食物方面就可以接受,食材用料相信是較有要求,唔似一般餐廳咁cheap
2024-10-26
30 分鐘 (堂食)
  • Latte
2024-10-12 362 瀏覽
次次嚟食嘢,落單後都平均30分鐘至40分鐘先至有嘢食,都算啦今日食嘢,我哋落咗兩份一樣嘅食物,等咗35分鐘,終於有第一份出現!點知等多咗好耐都未有第二份,店員走來問我哋係咪淨係落咗一份?我哋話係落咗兩份,佢話會幫我哋補返叫我哋等多一陣唔好意思我哋以為佢會即刻幫我哋煮第二份,點知15分鐘又過咗去,見住佢出另一份餐但係唔係我哋嗰份。於是詢問店員係咪整緊點知店員答我哋,仲未開始整我哋開廚房,佢仲係整緊其他比我哋遲嚟嘅人落嘅單。真係有啲燥底,於是叫佢取消你食物好食都冇用,要等已經係扣分漏咗單唔係即刻補返呢下真係冇得忍
我哋話係落咗兩份,佢話會幫我哋補返叫我哋等多一陣唔好意思
點知店員答我哋,仲未開始整
我哋開廚房,佢仲係整緊其他比我哋遲嚟嘅人落嘅單。

真係有啲燥底,於是叫佢取消
你食物好食都冇用,要等已經係扣分
漏咗單唔係即刻補返呢下真係冇得忍
2024-10-06 494 瀏覽
實在感到失望。首先,服務態度非常差,由點餐到上菜時間多於30分鐘,服務員對顧客的需求漠不關心,讓人感到不受重視。點餐時遇到問題,卻得不到任何幫助,這樣的服務實在難以接受。其次,食物的質素也讓我感到失望。所點的 牛肉芝士 不僅味道平淡,還有點冷,顯然是擺盤時間過長。其他菜品,也缺乏新鮮感,讓我懷疑食材的質量。

2024-08-28 594 瀏覽
之前外賣試過佢地嘅開心果蛋糕已經覺得係相當高質。因此特地午餐路過時試下。首先環境上,鋪位地方不大,座位較窄,不過佢啲餐櫈係用大木質櫈面,所以pp都算坐得舒服,但張枱就真係細,飲野冇問題,用餐就細咗啲。用餐建議同較friend地嘅人一齊,否則捱得太近都難免唔舒服。除咗以上小小缺陷外,其他食物,飲品比我感覺都非常之好。服務都禮貌舒服,靜靜地嘅環境。我地食咗三個餐Pasta好味!蟹肉他他好味!牛油果煙三文魚酸種麵包好味!全部都好味!

我地食咗三個餐
Pasta好味!
蟹肉他他好味!
牛油果煙三文魚酸種麵包好味!
全部都好味!
  • Latte
2024-07-24 956 瀏覽
latte一睇顏色就知咖啡既奶唔會太多。咖啡味好香,口味偏fruity但唔會帶有酸味,而且奶泡打得好綿,飲到尾都唔會起泡。三文魚牛油果酸種麵包好少見黑色既酸種麵包,雖然得一片,不過好厚身同埋好大塊,所以食落都好飽肚。三文魚同牛油果係正常發揮。麵包烘得好脆,而且唔會太硬太難咬,上面仲撒咗啲燕麥片,令到口感豐富咗。朋友叫咗青醬意粉,味道不錯。店鋪有點小,好快就滿座。不過我見可以留電話,唔洗企出面排隊等位。

latte

三文魚牛油果酸種麵包

朋友叫咗青醬意粉,味道不錯。

2024-07-21 964 瀏覽
香港版圖最北嘅咖啡店之一位於缺乏咖啡店嘅上水區、穿過幾個商場,去到一個屋苑嘅寧靜角落,而且難得設立喺地舖唔係商場入面,indie度up,算有隱世感,街角的cafe。店內環境幾好但真係幾細間座位唔多,適合 1 ~ 2人嚟。Bar櫈細張好在自己還可以,有埃𠹶。店小但食物款式出奇地多。【 Long Black 】外觀有啲驚喜、估唔到黃金度会咁高【 Blueberry Bagel 】以為係搽藍莓醬、原來係藍莓味嘅bagel 煙韌度係好有、又有cheese cream跟,不過就完全食唔到有藍莓味。【 All Day Breakfast 】唔知算唔算係招牌菜呢?收視率甚高,見到就興奮,雖然大啡菇唔算好大,但腸係粗嘅,呢隻好好多。菜雖然得生菜,但勝在夠大可攤大碟面,蕃茄分四粒都幾好,烤過。最遜色應該係塊三文魚。而最正斗就係兩塊酸種飽,黑炭係呢間嘅特色,好似食到一啲橄欖油、蒜頭嘅香味。嚟呢到為咗食佢啲酸種飽都算係好合理。【 Ice Long Black 】呢度啲咖啡幾唔錯,啱口味,將來會試下Single Origin手沖。
香港版圖最北嘅咖啡店之一
店小但食物款式出奇地多。

【 Long Black 】
Long Black
外觀有啲驚喜、估唔到黃金度会咁高

【 Blueberry Bagel 】
Blueberry Bagel
【 All Day Breakfast 】
唔知算唔算係招牌菜呢?
嚟呢到為咗食佢啲酸種飽都算係好合理。

【 Ice Long Black 】
Long Black
2024-07-04 974 瀏覽
Too chill @everglowcoffeehk - All day breakfast 全日早餐 $125- Avo & Crab Tartare 牛油果蟹肉他他 $88- Latte $40- Dirty $46平時好少入上水,估唔到一去到就搵左間好野食,呢間紅磚牆外表既Cafe 外表簡約,估唔到舖仔細細啲野咁好食,擺盤好靚仲有好特別既黑色酸種麵包,唯一缺點真係間舖細左啲連帶張枱都好細張😅😅#everglow #coffee #cafe #sheungshui #foodie #hkgirl #hkfoodie #yummy #delicious #alldaybreakfast #sourdough #igable
Too chill @everglowcoffeehk
- All day breakfast 全日早餐 $125
- Latte $40
- Dirty $46

2024-06-15
15 分鐘 (堂食)
  • All  day  breakfast
2024-01-18 1515 瀏覽
有次去上水搵朋友玩,有間我bookmark咗好耐嘅工業水泥風小店café原來就係附近,由於店舖座位唔多,好彩當日我係一個人去,好快就有位啦~黑芝麻醬整嘅sourdough上面有少少油光,應該係黑芝麻油嚟,令個包外脆內軟,有別於一般食到嘅sourdough咁硬梆梆😋隔離他他有青瓜絲、牛油果蓉,好fresh,蟹肉份量勁多,配埋黑松露醬,層次非常豐富。好耐都冇飲過咁高質嘅啡啦❗️好濃郁,入口順滑,而奶味又唔會蓋過咗咖啡嘅味道,飲落會有少少回甘,偏fruity,拉花亦都好細緻~😍臨走前意猶未盡咁,買咗件巴斯克蛋糕走,當日只有原味同開心果味揀,最後揀咗開心果。賣相好靚,中間係流心架‼️😍上層仲要再多一層開心果醬同少量碎碎,雙重滋味🤤整體食落cream cheese味較重,帶少少開心果味😋
牛油果蟹肉他他
開心果巴斯克芝士蛋糕
牛油果蟹肉他他
開心果巴斯克芝士蛋糕
2024-01-18 998 瀏覽
上水開左間高質 cafe ,大西北嘅朋友終於有個可以嘆咖啡嘅地方。chili chicken sourdough 微辣嘅餡料配酸種麵包,令人好有食慾,份量不多,做下午茶就得eggbenedicts sourdough厚厚嘅蛋黃醬下有兩個好靚嘅Benedict egg下面仲有塊煙肉添,好豐富 蝶豆花 latte 淺紫色好靚,最後食埋個焙茶芝士蛋糕 ,好正。

chili chicken sourdough
微辣嘅餡料配酸種麵包,令人好有食慾,份量不多,做下午茶就得

eggbenedicts sourdough

2023-12-19 823 瀏覽
少有既約左朋友入上水 咁岩時間尚早 最好就搵個地方坐住等 就搵左依間cafe 。 位置上係屋邨內 離火車站都一段距離 但係都易去既。 係正轉角位, 靜靜地 但都多街坊幫襯當日簡左一杯purple Latte 同開心果巴斯克蛋糕。 開心果蛋糕係menu入面係冇 屬於隱藏食物😂 係主動問店員先有咋😅等左一陣 首先到既係巴斯克蛋糕, 忘了價錢 大概好似係$60-70內。 擺碟相當有藝術感開心果巴斯克蛋糕 size不過不失 , 但重點係流心巴斯克蛋糕🤤🤤 食落去口感剛剛好 唔會太硬又唔會過林, 開心果味好重 流心口感更加加分 個人認為拍得住西環某間主打巴斯克蛋糕店既cafe 。Purple Latte($45)相信職員超有心整, 到枱嗰陣真心覺得好靚 紫色得黎唔會好假 本身以為紫色會係紫薯味 但睇到menu指係薰衣草同蝶豆花味 飲落去其實有淡淡既花香, 味道比想像中好同有味

開心果巴斯克蛋糕

飲落去其實有淡淡既花香, 味道比想像中好同有味
Purple  Latte
10 分鐘 (堂食)
早餐
開心果巴斯克蛋糕
Purple  Latte
2023-10-28 693 瀏覽
上水難得的cafe,食物品種不算多主要是吐司,貝果,全日早餐等,飲品是以咖啡為主,店面比較小需耐心等候。咖啡有自家風味果味那種,比較酸的嘴味。由$30幾到$50幾一杯。今次飲左佢地的 cappuccino 第一口酸酸的果味再喝下走就能喝出淡淡的咖啡味,不喜歡苦澀咖啡的人很合適。ps.還可加$5轉燕麥奶食物用料不錯,味道出色有驚喜與其他cafe比價錢低一些,勝價比高。 推薦他們的 Egg Benedicts 用sourdough 麵包做底加上2隻水波蛋,上面的荷蘭醬配上蜜糖味道很夾

食物用料不錯,味道出色有驚喜

2023-10-28
2023-10-12 658 瀏覽
內內外外都係紅磚裝修,有種00年代英倫風嘅感覺。座位只有十個左右,假日朝早已經有唔少鄰里街坊去食,價錢相宜,嘢食咖啡都相當高質,下次想再去食蛋糕。*Egg benedict $68竹炭黑芝麻酸種麵包係IG shop mousa.inspiration嘅出品,外脆內軟,帶濃濃嘅麥香。兩片煙肉煎到脆脆,放上兩隻水波蛋,蛋黃完美流心。淋上荷蘭醬,帶微微牛油香,意外地唔油膩喎。因為淋咗點蜜糖,有時會有啲甜味,味道上幾有趣喎。Latte $40奶泡細膩,唔容易消泡,比較細杯,咖啡味較重。
Egg benedict $68
Egg benedict

Latte $40
奶泡細膩,唔容易消泡,比較細杯,咖啡味較重。
2023-10-12
$110 (早餐)
Egg benedict
2023-06-20 919 瀏覽
非常高質既小店,一定要推薦。店舖唔算大,中午時段去到要稍微等一陣,兩個人叫左一份all day breakfast,一份beef and cheese toast,兩杯latte.Beef and cheese toast一上台聞到一陣焦香味,相信廚師在表面用火燒過芝士,令到餐點更香口,牛肉堆滿整塊多士,超級足料,配上旁邊的青醬,味道更加突出有層次👍🏻份量很大的all day breakfast 士多香脆,其他用料新鮮,都是用心之作👍🏻
非常高質既小店,一定要推薦。
店舖唔算大,中午時段去到要稍微等一陣,
Beef  &  cheese Toast

Beef and cheese toast
All  day  breakfast

份量很大的all day breakfast
士多香脆,其他用料新鮮,都是用心之作👍🏻

Beef  &  cheese Toast
All  day  breakfast
☕ Eggs Benedict Sourdough $68+ Smoked Salmon (+$20)呢間餐廳係幾個小伙子經營既,  店裡係主要選用酸種麵包, 上鋪左鹹香煙肉同水波蛋,  表面再淋上一層濃郁既荷蘭醬, 甜甜地配合帶鹹香煙肉好好食,  而水波蛋切開D蛋汁就流晒出來好滿足☕ Purple Latte $45好靘既紫色咖啡, 好特別,  Latte加入左蝶豆花, 所以先會有咁靚既紫色, 飲落去散發出淡淡既花香同少少既甜味,  係一個好特別既享受~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Everglow Coffee地址:上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
☕ Eggs Benedict Sourdough $68
+ Smoked Salmon (+$20)

☕ Purple Latte $45

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 Everglow Coffee
地址:上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2023-05-30 663 瀏覽
佛誕假期這天選擇到上水覓食,這次選擇了Everglow Coffee,這間咖啡店在上水也開了一段時間,外牆鋪滿紅磚非常顯眼。 咖啡店的座位不多,店員會留下你的電話,再有位置的時候會打給你。我10分欣賞這種做法,客人不用在烈日當空下在門口位置等位。 ➡️Egg Benedict咖啡店選用了酸種麵包,香煎煙肉,流心雞蛋以及味道非常濃郁的荷蘭醬。整個配搭非常融洽,每一口都可以吃到食材的香味。➡️ Tiramisu Roll我很喜歡吃Tiramisu,只要那間餐廳Menu有我一定會嘗試。當然這次也不例外,點選了這個Tiramisu Roll。這個蛋糕完全沒有令我失望,酒香味濃咖啡味濃,蛋糕體做得軟綿綿。相信這個蛋糕是令我再來這間咖啡店的大原因。➡️Ice Americano咖啡帶點微微酸味,餘韻方面很厚實,是我喜歡的咖啡豆種類➡️Flat White這杯Flat White從奶泡跟拉花看得出咖啡師的手勢不錯,咖啡味與牛奶的味道很夾,是一杯很有誠意的咖啡。

➡️Egg Benedict

Egg  Benedict

➡️ Tiramisu Roll

Tiramisu  Roll

➡️Ice Americano
咖啡帶點微微酸味,餘韻方面很厚實,是我喜歡的咖啡豆種類
Ice  Americano

➡️Flat White

Flat  white

2023-05-26
20 分鐘 (堂食)
Egg  Benedict
Tiramisu  Roll